Keresés

Részletes keresés

_MrB_ Creative Commons License 2008.03.19 0 0 22652
Én "olcsó" kávéval kezdtem. Olyan 3-4 darálásnyi után már lefőzhető volt az örlemény, és újabb pár főzés után beállt jóra. Azóta eltelt jópár nap, és talán hétvégére elfogy a KV is. Már most tudom, hogy sohatöbbet ilyen kávét. Szal nem érdemes olcsóból sokat beszerezni, mert ha nem jó, kidobni azért kár lesz, meginni szenvedés majdhogynem. ~ : (
Előzmény: apogge (22651)
apogge Creative Commons License 2008.03.19 0 0 22651
Arra is gondoltam, hogy mivel írtátok milyen sokat kell (lehet) tekerni az állítón, mire elérem menet közben a helyes beállítást, addigra elfogy pár zacskó kávé:) Érdemes esetleg valami olcsó kávéval kísérletezni és azzal beállítani, vagy úgyis nagy lesz az eltérés a különböző kávék között?
Előzmény: gprinz (22649)
apogge Creative Commons License 2008.03.19 0 0 22650
Egy ilyen daráló tisztítót ajánlottak nekem. Tudna valaki véleményt mondani róla. Érdemes ilyet vásárolni?


gprinz Creative Commons License 2008.03.19 0 0 22649
Szerintem (nekem is ilyen darálóm van) durvábbra minden esetben állíthatod a gépet kikapcsolt állapotban is. Finomításnál valóban előnyös lehet a menet közbeni állítás, de tapasztalatom szerint 1-2 félfordulatot nyugodtan tekerhetsz az állítógombon álló helyzetben is. Olyan finom az állítás mértéke, annyira kis mértékben közelednek ekkor az örlőfelületek egymáshoz, hogy nem veszélyezteti a gépet a tekergetés. Nagy átállításnál (french press beállítástól ristrettora) mindenképpen érdemes járatni a darálót. Természetesen kvspórolás céljából üresen...
Előzmény: apogge (22646)
yeahhh Creative Commons License 2008.03.19 0 0 22648
Csak úgy van értelme az állításnak, ha kávéval követed el, mert akkor kontrollálni is tudod, hogy elegendő volt-e a tekergetés. Az enyém újonnan már szemre is baromi durvára őrölt, tekertem rajta vagy 3x360 fokot - akkor is. Így finomítottam, először durva lépésekben, majd mikor közelített a kívánatoshoz, akkor finomabban, 180 fokonként. Végül elértem a 7g őrleményből kb. 30 másodperc alatt kb. 30 ml-es espresso-etalont:-)...
Előzmény: apogge (22646)
H_G Creative Commons License 2008.03.19 0 0 22647
Nem tudom, jó-e, de szép, az biztos.

Előzmény: monyesz (22634)
apogge Creative Commons License 2008.03.19 0 0 22646
Ezt tudom. Olvastam is róla sokat, többek között a fent említett honlapot is, csak az nem volt egyértelmű számomra, hogy amikor a finomság állító tárcsát tekerem, akkor épp működésben legyen a daráló, vagy sem, illetve amikor működésben van akkor legyen benne kávé is, tehát ténylegesen daráljon, vagy pedig üresben is mehet amikor állítom. Csak akkor szoktam kérdezni, ha átolvastam előtte mindent, de mégis bizonytalan vagyok egy kérdésben és ez most az a helyzet. Nem szeretném rögtön tönkretenni a gépet. Sajnos nem vagyok egy műszaki ember, finoman fogalmazva:)
Előzmény: yeahhh (22644)
alfoldi13 Creative Commons License 2008.03.19 0 0 22645

azért ,hogy ne egyedül kávézza k ide ültem egy pillanatra a gyerekek a kicsik a suliba csak Laci log a foci miatt de ő mindig talál valami okot az iskola kerülésre, a feleségem órát tart a nagyobbak már dolgoznak így hát veletek kávézom egy szakálas öreg nagypapa korban levő sok gyermekes apuka...,,üdv mindenkit

 

yeahhh Creative Commons License 2008.03.19 0 0 22644

Szvsz az Iberital messze a legtöbbet tárgyalt daráló itt, a KVfórumon, ha visszaolvasol, nyitott könyv lesz előtted a lelkivilága:-)

Az őrlésfinomság-állító tárcsát a nyíl irányába forgatva egyre finomabb őrleményt kapsz (erre utal a felirat is: Fine) - és fordítva.

Előzmény: apogge (22643)
apogge Creative Commons License 2008.03.19 0 0 22643
Iberital Challenge.
Előzmény: yeahhh (22642)
yeahhh Creative Commons License 2008.03.19 0 0 22642
Kezdésképpen elárulhatnád, milyen darálód van. Ha fix (10-16 fokozatban állítható) osztású, annál már 1-2 fokozat is jelentős őrlésfinomság- változást eredményezhet, míg a fokozatmentesen állítható (pl: Iberital Challenge) darálóknál a "nagyon durva" és a "majdnem jó" állapotok között sokszor 360 fokos tekerés szükséges.
Előzmény: apogge (22641)
apogge Creative Commons License 2008.03.19 0 0 22641
Sajnos láma vagyok a témában, és a használati utasítás sem igazán egyértelmű. Szóval akkor rakok kávét a darálóba, elindítom, és darálás közben elkezdem állítani a kívánt irányba. Jól értettem?
DJG Creative Commons License 2008.03.19 0 0 22640
Csak darálás közben (főleg finomítani a beállításon, de jobb mindkét irányban betartani). Persze, ha előbb szárazra járatod, akkor mindegy, de ha kávétörmelékek maradnak az őrlőfelületek között, akkor nem jó megpróbálni összébbszorítani őket, mert a kávé nem kimondottan összenyomható. Rossz esetben inkább a beállítómechanizmus sérülhet.

Üdv,
Gábor
Előzmény: apogge (22639)
apogge Creative Commons License 2008.03.18 0 0 22639
Sziasztok!

Meg tudná mondani nekem valaki, hogy mi a módja egy daráló beállításának? Álló helyzetben, vagy pedig menet közben lehet állítani rajta?

monyesz Creative Commons License 2008.03.18 0 0 22638
Lehet állólámpát is csinálni belőle ? :))
Előzmény: SiD- (22636)
luigi- Creative Commons License 2008.03.18 0 0 22637
Végülis a kazán és a fej a legfontosabb a minőségben.
Előzmény: SiD- (22633)
SiD- Creative Commons License 2008.03.18 0 0 22636
Ez egy gigantikus méretű daráló, láttam ilyet valamelyik kávézóban, talán az erzsébeti Tescoban....
Előzmény: monyesz (22634)
monyesz Creative Commons License 2008.03.18 0 0 22635
Akkor a Genio csak jobb !
Előzmény: SiD- (22633)
monyesz Creative Commons License 2008.03.18 0 0 22634
Ez meg egy hazai daráló az ebay-ről: Bizerba
SiD- Creative Commons License 2008.03.18 0 0 22633

Nos, a Genióban piros ULKA pumpa van, ebben meg valószínűleg Cosmec (kicsit hangosabb, csattogósabb, de kb ugyanaz), a Genióban egy bazi nagy réz túlnyomásszelep van, a Jurában lehet, hogy semmi.

A kazánja és a feje viszont tutira ugyanaz a kettőnek.

Előzmény: monyesz (22632)
monyesz Creative Commons License 2008.03.18 0 0 22632
No akkor ez a kérdés SiD felé, hogy a belseje az azonos-e a Genioéval ?

Nem magamnak nézegetem...
Előzmény: luigi- (22624)
monyesz Creative Commons License 2008.03.18 0 0 22631
OFF !
A proxy önmagában jó dolog, a wifis megoldással ha nincs mellé semmi védelem, elég jól össze lehet szedni ezt-azt. A rendszergazdának kéne kicsit normálisabbnak lenni, mert az index.hu felől nem hinném hogy sok veszély fenyeget.
ON
Előzmény: luigi- (22623)
SiD- Creative Commons License 2008.03.18 0 0 22630
Este 8 körül jelentkezem telefonon. Röviden: holnap dél körül a belvárosban leszek.
Előzmény: yeahhh (22629)
yeahhh Creative Commons License 2008.03.18 0 0 22629
Halló!?:-)
Előzmény: SiD- (22627)
krel Creative Commons License 2008.03.18 0 0 22628
Bár nyílván valahol pofátlanság egy szűrőtartóért (nyomásfokozó nélküli) 5-6 ezret elkérni, de azért nem a világ vége, így viszont megmarad a nyomásfokozós kar is, ami pedig igenis jól jön bizonyos esetekben. Szerintem összességében jobban megéri beruházni egybe.
Előzmény: SiD- (22626)
SiD- Creative Commons License 2008.03.18 0 0 22627
ahhoz képest, hogy az első üzenetemre internal server error volt a válasz, mégis továbítódott.....
SiD- Creative Commons License 2008.03.18 0 0 22626

És ez mennyire nyomásfokozós ? Mert az éppen nem látszik a képeken.

 

Nagyon nyomásfokozós :)

Sajnos elegáns megoldásal nem lehet nyomásmentesíteni.

Az én levágott aljú szűrőtartóm sem jó megoldás, mert mellécsöpög és néha fura szögekben spriccel.

Előzmény: monyesz (22622)
SiD- Creative Commons License 2008.03.18 0 0 22625
A régifajta manuális szűrőtartó van ezekhez. Egy a hibája, hogy nem lehet szépen átalakítani nem nyomásfokozósra. Amit én csináltam az sem tökéletes, mellécsöpög, spriccel és mindenhova jut a kávéból, nem csak a csészébe.
Előzmény: monyesz (22622)
luigi- Creative Commons License 2008.03.18 0 0 22624

Ha olyan a belseje, mint a Genionak, akkor tényleg jó kis vétel. 7-10 perc alatt üzemi hőmérsékleten van a szűrőtartó is minden ügyeskedés nélkül, és iszonyat stabilan tartja azt. Ha nem vettem volna meg az Elektoluxot, akkor most simán rárepülnék.

Szerintem a kar ránézésre olyan, mint a Genioban, elfordítva bezárja a szelepet, visszaengedve kinyit. Alapból is nyomásfokoz, mert egész pici lyukon megy keresztül a lé.

Előzmény: monyesz (22622)
luigi- Creative Commons License 2008.03.18 0 0 22623
Van wifink, csak az irodai gépet egyelőre nem piszkálnám. De valami ilyesmin gondolkodok én is, ha zárós határidőn belül nem oldják vissza a tiltást!
Előzmény: monyesz (22617)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!