A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Én "olcsó" kávéval kezdtem. Olyan 3-4 darálásnyi után már lefőzhető volt az örlemény, és újabb pár főzés után beállt jóra. Azóta eltelt jópár nap, és talán hétvégére elfogy a KV is. Már most tudom, hogy sohatöbbet ilyen kávét. Szal nem érdemes olcsóból sokat beszerezni, mert ha nem jó, kidobni azért kár lesz, meginni szenvedés majdhogynem. ~ : (
Arra is gondoltam, hogy mivel írtátok milyen sokat kell (lehet) tekerni az állítón, mire elérem menet közben a helyes beállítást, addigra elfogy pár zacskó kávé:) Érdemes esetleg valami olcsó kávéval kísérletezni és azzal beállítani, vagy úgyis nagy lesz az eltérés a különböző kávék között?
Szerintem (nekem is ilyen darálóm van) durvábbra minden esetben állíthatod a gépet kikapcsolt állapotban is. Finomításnál valóban előnyös lehet a menet közbeni állítás, de tapasztalatom szerint 1-2 félfordulatot nyugodtan tekerhetsz az állítógombon álló helyzetben is. Olyan finom az állítás mértéke, annyira kis mértékben közelednek ekkor az örlőfelületek egymáshoz, hogy nem veszélyezteti a gépet a tekergetés. Nagy átállításnál (french press beállítástól ristrettora) mindenképpen érdemes járatni a darálót. Természetesen kvspórolás céljából üresen...
Csak úgy van értelme az állításnak, ha kávéval követed el, mert akkor kontrollálni is tudod, hogy elegendő volt-e a tekergetés. Az enyém újonnan már szemre is baromi durvára őrölt, tekertem rajta vagy 3x360 fokot - akkor is. Így finomítottam, először durva lépésekben, majd mikor közelített a kívánatoshoz, akkor finomabban, 180 fokonként. Végül elértem a 7g őrleményből kb. 30 másodperc alatt kb. 30 ml-es espresso-etalont:-)...
Ezt tudom. Olvastam is róla sokat, többek között a fent említett honlapot is, csak az nem volt egyértelmű számomra, hogy amikor a finomság állító tárcsát tekerem, akkor épp működésben legyen a daráló, vagy sem, illetve amikor működésben van akkor legyen benne kávé is, tehát ténylegesen daráljon, vagy pedig üresben is mehet amikor állítom. Csak akkor szoktam kérdezni, ha átolvastam előtte mindent, de mégis bizonytalan vagyok egy kérdésben és ez most az a helyzet. Nem szeretném rögtön tönkretenni a gépet. Sajnos nem vagyok egy műszaki ember, finoman fogalmazva:)
azért ,hogy ne egyedül kávézza k ide ültem egy pillanatra a gyerekek a kicsik a suliba csak Laci log a foci miatt de ő mindig talál valami okot az iskola kerülésre, a feleségem órát tart a nagyobbak már dolgoznak így hát veletek kávézom egy szakálas öreg nagypapa korban levő sok gyermekes apuka...,,üdv mindenkit
Kezdésképpen elárulhatnád, milyen darálód van. Ha fix (10-16 fokozatban állítható) osztású, annál már 1-2 fokozat is jelentős őrlésfinomság- változást eredményezhet, míg a fokozatmentesen állítható (pl: Iberital Challenge) darálóknál a "nagyon durva" és a "majdnem jó" állapotok között sokszor 360 fokos tekerés szükséges.
Sajnos láma vagyok a témában, és a használati utasítás sem igazán egyértelmű. Szóval akkor rakok kávét a darálóba, elindítom, és darálás közben elkezdem állítani a kívánt irányba. Jól értettem?
Csak darálás közben (főleg finomítani a beállításon, de jobb mindkét irányban betartani). Persze, ha előbb szárazra járatod, akkor mindegy, de ha kávétörmelékek maradnak az őrlőfelületek között, akkor nem jó megpróbálni összébbszorítani őket, mert a kávé nem kimondottan összenyomható. Rossz esetben inkább a beállítómechanizmus sérülhet.
Nos, a Genióban piros ULKA pumpa van, ebben meg valószínűleg Cosmec (kicsit hangosabb, csattogósabb, de kb ugyanaz), a Genióban egy bazi nagy réz túlnyomásszelep van, a Jurában lehet, hogy semmi.
A kazánja és a feje viszont tutira ugyanaz a kettőnek.
OFF ! A proxy önmagában jó dolog, a wifis megoldással ha nincs mellé semmi védelem, elég jól össze lehet szedni ezt-azt. A rendszergazdának kéne kicsit normálisabbnak lenni, mert az index.hu felől nem hinném hogy sok veszély fenyeget. ON
Bár nyílván valahol pofátlanság egy szűrőtartóért (nyomásfokozó nélküli) 5-6 ezret elkérni, de azért nem a világ vége, így viszont megmarad a nyomásfokozós kar is, ami pedig igenis jól jön bizonyos esetekben. Szerintem összességében jobban megéri beruházni egybe.
A régifajta manuális szűrőtartó van ezekhez. Egy a hibája, hogy nem lehet szépen átalakítani nem nyomásfokozósra. Amit én csináltam az sem tökéletes, mellécsöpög, spriccel és mindenhova jut a kávéból, nem csak a csészébe.
Ha olyan a belseje, mint a Genionak, akkor tényleg jó kis vétel. 7-10 perc alatt üzemi hőmérsékleten van a szűrőtartó is minden ügyeskedés nélkül, és iszonyat stabilan tartja azt. Ha nem vettem volna meg az Elektoluxot, akkor most simán rárepülnék.
Szerintem a kar ránézésre olyan, mint a Genioban, elfordítva bezárja a szelepet, visszaengedve kinyit. Alapból is nyomásfokoz, mert egész pici lyukon megy keresztül a lé.