Keresés

Részletes keresés

KömKel Creative Commons License 2011.06.01 0 0 2075

A hátsókertbe (hátsó telekhatártól általában 6 méteres sáv) nem helyezhető el semmiféle épitmény. Tehát bárminek is nevezed el, engedélyt nem kapsz rá.

(a birság meg magas, és utólag sem engedélyezhető a fennmaradása)

Előzmény: csokis3 (2074)
csokis3 Creative Commons License 2011.06.01 0 0 2074

Nem akarok én valójában galabot tartani, csak egy melléképületet felépíteni, amiben szerszám tároló, alsókonyha lenne. Ezt a hátsókertbe hivatalosan nem lehet felépíteni, mert ez építmény. Ezért gondoltam, hogy ólnak neveznénk, ami melléképítmény és hátsókertben elhelyezhető.

Előzmény: KömKel (2073)
KömKel Creative Commons License 2011.06.01 0 0 2073

Az én értelmezésemben az állattartó épület jelenti az ólat.

 

Minden önkormányzatnak van állattartó rendelete, elsősorban abban kell megnézni, hogy mit ír elő, lehet-e egyáltalán galambot ott tartani. Utána jöhet az épitési szabályzat, hogy enged-e ólat, és azt hová.

Előzmény: csokis3 (2071)
KömKel Creative Commons License 2011.06.01 0 0 2072

SAjnos a Balaton mindig is különálló szabályozással rendelkezett, ráadásul az ügyintézők is tudják csűrni-csavarni a dolgokat.

 

Legjobb lenne, ha csinálnál egy skiccet, és azzal bemennél személyesen érdeklődni.

Előzmény: komilfo (2070)
csokis3 Creative Commons License 2011.06.01 0 0 2071

Sziasztok

 

Hátsókertbe szeretnék építeni egy melléképületet. Az OTÉK melléképítmények címszó alatt említ pl. állat kifutót, ólat.

Szerintetek ha építenék egy 3 helységből álló " ólat" és azt mondanám hogy ebbe galabot tartok, ezt elfogadná a hatóság.

Egyátalán mitől ól az ól?

komilfo Creative Commons License 2011.05.30 0 0 2070

Üdv.

 

Egy Balaton közeli zártkert beépíthetőségével kapcsolatban mire számíthatok?

Siófokhoz tartozik

 

Miket fognak, kérni, ha egyáltalán engedély köteles.

 

A hatóságok már 3 hete válaszra sem méltatnak.

 

 

cseik Creative Commons License 2011.05.27 0 0 2069

megoldható és találkoztam már ilyen direkt az építésre létrehozott saját "vállalkozással" vagy a meglévő kiterjesztésével. de egy kisebb családi háznál nem kifizetődő.

0-ás adózó igazolása, regisztráció, fiktív szerződések megkötése, szükség esetén tényleges szakemberek előkerítése stb.

Előzmény: KömKel (2065)
cseik Creative Commons License 2011.05.27 0 0 2068

1.+2. -  ez legyen az ő bajuk. meg a felelős műszaki vezetőjé. (238/2005. korm. r. I./ 8. és 11. pont)

 

1. nem is szükséges. szerződik olyannal akinek meg van.

2. az egy dolog, hogy hogy csinálják. lopni is szoktak, mégsem elfogadott jövedelmszerzési forma. meg lehet próbálni, ha megússzák jó, ha nem akkor nem jó. utólag senki nem kéri, de ha építés közben kijön építésfelügyelet (manapság mindenhova eljutnak) akkor drága spórolási formának fog bizonyúlni...

Előzmény: Peter atyuska (2066)
hAnd Creative Commons License 2011.05.27 0 0 2067

Nekem tegnap volt az Építésfelügyeleti Ellenőrzésem, frissek az emlékek.

Mivel nem adtam generálkivitelezésbe, nekem kell szerződésemnek lennie egy Műszaki Ellenőrrel. Valamint minden vállalkozóval. Csak olyannal céggel szerződhetek, aki ELŐZETESEN regisztrálva van a Kamaránál. Engem büntetnek, ha jogosulatlan kivitelezővel szerződök. (Ugyanaz a helyzet a tervezőkkel is, de most nem ez a téma)

 

Minden kivitelező (cég) szerződik a saját Műszaki Vezetőjével (amit a végén valahol úgyis én fizetek, mert beépíti az áraiba, pl külön tételként). Mindenki külön Naplót vezet, amikbe az Ellenőr is bejegyez (pl átadás-átvételkor, takarások előtt, stb)

 

Ha generálban folyik a kivitelezés, és a generál vállalkozó(cég) alvállalkozókkal dolgoztat, akkor nyilván NEKI kell szerződnie velük és ezt is kérhetik az ellenőrzéskor. Persze, jogosultság kell, kamarai regisztráció is kell.

 

Szóval ha családi generálcéget csinálsz erre a célra, jól megszívatod, mert ugyanazokat az alvállalkozói szerződéseket neki is meg kell csinálnia, amit Neked kellene, ha nem lenne generálkivitelezés. Az egész játékkal szerintem 1db Műszaki Ellenőrt lehet kispórolni, ha a Generálkivitelező Műszaki Vezetője mindent aláír(hat). És persze a Generálkivitelezőnek kellenek jogosultságai, Építész Kamarai bejegyzése, stb. Ha valamire nincs embere (pl jogosult ácsmunkára), akkor arra alvállalkozót kell felmutatni.

 

 

Előzmény: KömKel (2065)
Peter atyuska Creative Commons License 2011.05.27 0 0 2066

ON1 néha magának a vállakozónak vagy alkalmazotjainak sincs meg a szakmai végzettség ami a munkához kell OFF

 

ON2 sk magának csinálja valaki úgy is hogy szakmai irányítást kér sokan így csinálják magán erős kivitelezéseknél családi kaláka OFF

Előzmény: cseik (2053)
KömKel Creative Commons License 2011.05.27 0 0 2065

Most csak hangosan gondolkodok.

 

Ha van egy családi (vagy baráti) cég, aminek a tevékenységi körébe benne van az épitőipari kivitelezés (is), akkor elvileg azzal leszerződhetsz, mint generál kivitelező.

Ennek a cégnek beszervezel egy műszaki ellenőrt, magadnak meg egy femüt.

 

És megcsinálod sk a házat.

 

Előzmény: tanca1 (2064)
tanca1 Creative Commons License 2011.05.27 0 0 2064

Köszönöm a kimerítő választ! Azt hiszem egy picit jobban értem, hogy mit miért és kivel és hogyan!

 

Nem lesz egyszerű...

Előzmény: cseik (2062)
cseik Creative Commons License 2011.05.27 0 0 2063

én is morgolódok magamban és megkeresem a lehetőségeket... de hát a (jog)szabály az szabály. mint a seregben annó: "nem érdemes b..szni a parancsra, mert az csak szaporodik"

Előzmény: KömKel (2061)
cseik Creative Commons License 2011.05.27 0 0 2062

nem "gondolás" kérdése. vannak jogszabályok és van egy építésfelügyelet/építéshatóság által alkalmazott gyakorlat.

 

a te esetedben az építési törvény a mérvadó. ez kimondja:

- aki nem vállalkozói tevékenység keretén belül végez építőipari tevékenységet, az csak saját magának végezheti. a hatóság a gyakorlatban az együttlakó egyenes vagy oldal ágbeli családtagokat elfogadja "saját maga" kategóriába, ezen kívül senki mást.

- építési szakmunkát csak erre szakképzet személy végezhet.

a kettőből egyenesen következik, hogy azt a szakmunkát végezheted el sk. amire neked, vagy egyenes/oldal ági együtt lakó családtagodnak képesítése van. kicsi esélyt látok arra, hogy ez fennállhat. vagy piszkosul nagy a család és sokan laktok együtt.

 

a csak papíron lévő vállalkozóval az a gond, hogy ha jön a munkaügyi felügyelőség (gyanu esetén az építésfelügyelet köteles jogsegélyben őket értesíteni) akkor bukta, dö nagyon :(, mivel a munkát végző személyeknek szerződéses viszonyban kell állnia a vállalkozóval.

 

 

- építőipari tevékenységet akkor lehet végezni, ha azt felelős műszaki vezető felügyeli. tehát akár sk. akár vállalkozásban épít valaki, femű kell. ha vállalkozó csinálja, akkor a femű az ő dolga, ha sk. csinálod, akkor a te dolgod.

 

- műszaki ellenőr akkor kell (szerintem hasznosnak mindig hasznos, hacsak nem vagy te építési szakember), ha több fővállalkozó végez munkát. fővállalkozónak az számít, aki közvetlenül a megrendelővel van szerződésben. építési munkát csak kivitelezési szerződés kötésével lehet végezni.

vagyis akkor nem kell e miatt műell, ha 1. egy vállalkozó bevállalja a teljes kivitelezést (kulcsrakész), 2. csak sk. munka van.

 

nem is neked kell tudjad, hogy milyen szabályokat kell betartanod. erre (is) van a műszaki ellenőr.

Előzmény: tanca1 (2060)
KömKel Creative Commons License 2011.05.27 0 0 2061

Jogszabályokban cseik van otthon. Amit ő mond, az a jogszabályilag megfelelő.

Mi csak morgolódunk és ügyeskedünk ebben az esetben :)

Előzmény: tanca1 (2060)
tanca1 Creative Commons License 2011.05.27 0 0 2060

Ez mind szép és jó, de még Ti négyen ( Peter atyuska, cseik, nopanik, KömKel) is mást és mást gondoltok arról hogy kit is kell "felfogadnom" ha sk csinálom.

Akkor én hogy a fenébe igazodjak el?? :((

 

KömKel Creative Commons License 2011.05.27 0 0 2059

Nekem még mákom volt a 2009ben kezdett épitkezéssel, és azzal, hogy nem kaptam ellenőrzést...

Bár a magasépitő technikummal a kőműves és az ács melókat ki tudtam volna magyarázni, de a villanyszerelést-gépészetet már rohadtul nem. Márpedig mindegyik kitűnően működik.

 

Én megértem a feketemunka elleni "harcot", de az épitőipar mindig is ennek melegágya volt. Egyszerűen akkor a segédmunkások és néha sajnos a szakik között is a fluktuáció, hogy szinte hetente kellene embereket ki-be jelentgetni. Meg persze adózottan már a segédmunkás munkaereje sem mindegy, hány lapátot támaszt a munkaidőben.

 

Mondjuk egy utcával arrébb látok egy kalákás épitkezést. A "főnök" egy egyetemi diplomás (nemtommilyen szak) idősebb ürge, a fiának épiti a házat. 

Nap mint nap ott megyek el, és eddig a következőket láttam (már direkt figyelem):

- alapozás szélessége 40 cm, mélysége 80

- a 3 sor zsaluköves lábazatba nem rakták bele a vizszintes vasakat

- lábazatba töltött föld erősen szerves tartalmú volt, a tömöritését nem végezték el

- a feltöltésre rakott kavicságyazat 5-10 cm lett

- a vasalt lemez a tetején kevesebb mint 10 cm vastagságú. L alakú házról van szó, nagyjából 5 méteres fesztávokkal. Középen van egy leendő vb pillérnek égnek meredő vasalás. Viszont a válaszfalak alatt sehová nem raktak pluszvasalást, vagy alulbordát. A háló 6-os, egyrétegben

- a falazat Porotherm HS Profi, habbal ragasztva. Az első sor falazat van lerakva, és a bitumenes szigetelést kihagyták alóla

 

Ez tehát a rossz példa a kalákás épitkezésre.

Gondoltam szólok nekik (még a zsalukőnél), de ők is abba a kifőzdébe járnak zabálni, ahová én is leugrom délbe, és a büfés nő szerint a faszi nagyon nagyképűen hencegett az egyetemi diplomájával, és azzal, hogy minden ő(k) fognak csinálni a házon. Ha meg nincs egy normális femüje, akkor igy jártak...

Előzmény: Zolysys (2058)
Zolysys Creative Commons License 2011.05.27 0 0 2058

egyszerre mind 3 ra :)

 

Ok bár kissé kusza az egész....

 

De ha az embernek nincs annyi amennyi kéne...ezzel meg belehajszolnak olyanba amibe nem akarnék,vagy akár más sem akrana. Ugyanakkor pedig lehet sk meg tudnám(nk) csinálni kalákában bizonyos dolgokat....

 

Ez mire jó??

 

Az én szakmámban bezzeg nincs ilyen "védelem"....

KömKel Creative Commons License 2011.05.27 0 0 2057

Nem (csak) azzal van a baj, hogy önerős épitkezésnél te minek számitasz.

Hanem az épitésfelügyelet szempontjából nem rendelkezel mindenhez megfelelő végzettséggel. Sajnos olyan szabályokat léptettek életbe, hogy gyakorlatilag kinyirják vele az önerős épitkezést. (Elvileg a kalákás-feketézés megszüntetésére)

Előzmény: Zolysys (2054)
nopánick Creative Commons License 2011.05.27 0 0 2056

Aki Neked dolgozik az

 

Lehet vállalkozó, ha maga csinál mindent.

 

Lehet fővállalkozó, ha bevon maga alá más(oka)t is...

... akikért aztán úgy felel, mintha ő maga csinálta volna.

Előzmény: Zolysys (2054)
nopánick Creative Commons License 2011.05.27 0 0 2055

Szerintem...

 

A fővállalkozás és generál kivitelezés mint fogalom, feltételezi,

hogy nem ugyanaz a jogalany áll a szerződés mindkét oldalán.

(hisz ez jogilag lehetetlen és gyakorlatilag értelmetlen is)

 

A saját kivitelezés tehát, fogalmilag

nem fővállalkozás... és nem is generál kivitelezés.

 

Nomeg a fővállalkozás sem mindig azonos fogalom a generállal.

 

A generál válalkozó, aki minden szakágat maga végez(tet) A-tól Z-ig.

 

A fővállalkozó lehet csak egy szakági, több szakági

és akár generál is... de akkor már illik így nevezni is :-)

Előzmény: Zolysys (2054)
Zolysys Creative Commons License 2011.05.26 0 0 2054

Ha én sk vagyok az építő akkor én vagyok a fővállalkozó. Aki nekem dolgozik az már alvállalkozó. Vagy nem?:)

Előzmény: nopánick (2051)
cseik Creative Commons License 2011.05.26 0 0 2053

feltéve, ha nincs meg mindegyik munkafázishoz szakmai képesítése.

Előzmény: cseik (2052)
cseik Creative Commons License 2011.05.26 0 0 2052

ne rontsd a szakma renoméját :(

saját magának nem is csinálhatná.

 

Előzmény: Peter atyuska (2050)
nopánick Creative Commons License 2011.05.26 0 0 2051

a) az építőipari kivitelezési tevékenységet több fővállalkozó kivitelező végzi,

 

Mivel az sk esetén is alighanem, igénybe fog venni klf. szakiparosokat

így ez játszik szerintem és akkor kell a műszaki ellenőr is, vagy nem?

 

Előzmény: Peter atyuska (2050)
Peter atyuska Creative Commons License 2011.05.26 0 0 2050
Előzmény: nopánick (2049)
nopánick Creative Commons License 2011.05.26 0 0 2049

Szerintem...

Ha, sk csinálja, akkor kell neki egy "Műszaki ellenőr", aki minden műveletet aláír az építési naplóban.

A "Műszaki ellenőr"-rel az építtető köt szerződést, mégpedig (célszerűen) a komplett kivitelezésre.

 

 

Amikor valaki éppen dolgozik ott vállalkozóként, valamin, akkor a vállakozónak pedig,

MINT VÁLLALKOZÓNAK KELL LEGYEN SAJÁT "Felelős műsazki vezető"-je is.

Aki lehet a vállalkozóval szerződött emberke, vagy ha jogosítva van rá, akkor

a saját melójára, akár maga a vállalkozó is.

A "Felelős műszaki vezető"-höz az építtetőnek, tehát semmi köze, azt a vállalkozó biztosítja magának.

 

 

Van még a saját munkavégzés esete.

Ezt nem tudom biztosra hirtelenjében, de azt gondolom, hogy az sk melóhoz

nem kell "Felelős műszaki vezető", hanem a "Műszaki ellenőr" veszi át és írj alá.

 

 

Szóval, az építkezés folyamán az építtetőnek CSAK  EGY emberrel kell kötnie szerződést, ez a "Műszaki ellenőr".

Aki átveszi a melókat (a vállalkozóktól) és jóváhagyja, az építtető "nevében" eljárva.

 

 

A megjelenő vállalkozók, pedig mind maguk gondoskodnak a számukra előírt, "Felelős műszaki vezető"-ről.

Ez a rész az építtetőt, nem kell, hogy érdekelje..., elég ha tudja, hogy kell lennie ilyennek is a vállalkozó részéről.

Ha több különböző vállalkozó dolgozik az építkezésen, akkor akár több különböző

"Felelős műszaki vezető" aláírása is megjelenhet az idők során... de ez nem érdekes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Peter atyuska (2047)
cseik Creative Commons License 2011.05.26 0 0 2048

társasházi közös tulajdont érintő építési engedélynél a tulajdonosi jogokat a társasház (közgyűlés) gyakorolja, vagyis a társasház ad nyilatkozatot, hogy hozzájárul az építéshez. ehhez pedig 2/3 kell.

3 lakásból 2 tulaja beleegyezik, akkor megvan a 2/3. gondolom te beleegyezel, így most már csak egyik tul.társat kell meggyőznöd.

 

 

 

Előzmény: golybli (2037)
Peter atyuska Creative Commons License 2011.05.26 0 0 2047

Tervezés attól függ te mit kértél :)

 

Ha sk csinálod akkor minek generál kivitelező meg fmv? Ha csináltatod de csak egyes részeit mással akkor vele kell kötni egy megbízási szerződést a részfeladatára. A tervező meg a végén a tényleges dologra aláír ami elég az építési hatóságnak.

Előzmény: tanca1 (2038)
tanca1 Creative Commons License 2011.05.26 0 0 2046

Köszi, mail ment!

 

Előzmény: KömKel (2045)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!