Kézimunkázók tapasztalatcseréje,és még minta egyéb minden más...baráti kör.....légkör...csak kultúráltan kössünk,és ne egymásba...horgoljunk...de csak halkan..ne zavarjuk az alvókat..)))http://furgeujjak.atw.hu http://1evesforum.uw.hu/
A töltött káposztához egy ötlet: amikor már teljesen kész, evés előtt tepsibe rakom, pici tejjöl a tetjére, és megsütöm. A káposzta egy kicsit megpirul, a gombócokkal összeáll, isteni, állítólag a Bácskában így készítik, nem tudom, de az biztos, hogy egyetlen falat sem maradt meg nálunk, akármennyit is csináltam.
Néhányan édeskáposztából, vagy kelkáposztából készítik a tölteléket, nagyon finom úgy is (picit édesebb), és előtte kicsit meg kell főzni a káposzta leveleket, (macerásabb).
Végre itthon vagyok a munkából, kezdődhet a sütésfőzés...
Judit! Te gondolatolvasó vagy. Épp a beigli receptet keresem a Horváth Ilona szakácskönyvben, pont az a rész hiányzik, nem tudom, hogy hova tünt el. Nagyon köszönöm.
BKrisztina! Végre Te is itt vagy, nagyon örülök - én is -.
JUDIT. Ahogy Szedit mondja, pofonegyszerű. Ráadásul mindenki és mindenhol másképpen csinálja, igy minden töltött káposzta egyéni. Ha van Horváth Ilonád, akkor a mennyiségeket ott megtalálod. Aztán mindenki, ahogy szereti. Én csak hagymát teszek a töltelékbe és nem teszek foghagymát. Rizs és nem főzőm meg összekeverés elött, bors, paprika. Majd a rétegezem, és füstölt hús, ami lehet kolozsvári szalona, f.oldalas , csülök... sok finomság. Ezt majdnem a tetejére és alul felül és egy kicsit közé, apró kapászta. Felöntöm vizzel, de ne lepje el és rotyogtatom legalább 3-4 órát. Elvan egyedül. Sok tejföllel tálalom. Nem rántom be. Eddig még csak dicséretet kaptam, és imádom. Remekül lehet mélyhüteni adagonként.
Tegnap nem jöttem vissza a géphez, tudod az utolsókat rugom a lóti-futival.Most is csak pihézés miatt jöttem egy kicsit. Elég különleges és kevésbé ismert az a sajt bejgli amit késziteni szoktam.
Sajt bejgli
Hozzávalók: 20 dkg Eidámi sajt / Ezt mikróba kb. 1/4 dl viz hozzáadásával szoktam
megolvasztani,alufólián kinyujtani. A nyujtófát is
be kel vonni a fóliával ./
Töltelék: 20 dkg vaj vagy margarin / én margarint teszek bele/
1 doboz Medve háromszögletű natúr sajt
3 db főtt tojás
1 db lila hagyma
1 - 2 db savanyu uborka
1 db pritamin / kaliformai piros / paprika
15 dkg gépsonka
A margarint, Medve sajtot, tojás sárgáját géppel kikeverem, a többit apró kockára vágom a gépsonka kivételével és belekeverem a masszába. A kinyujtott sajtra ráteszem a gépsonka szeleteket majd erre kenem a tölteléket és mint a bejlit összetekerem. / Husvétkor a gépsonka kimarad, mert főtt sonka mellé készül, nélküle is nagyon finom /
Most megyek vissza sütni, ha van kérdésed este visszajövök.
Ildikó, gondolkozom, hogy mi a titok, de nem tudom...
Én úgy csinálom, hogy mindig csak egy kg lisztből gyúrom meg a tésztát, ebből lesz 4 bejgli.Mikor az első tepsit beteszem a sütőbe a 2 bejglivel, akkor kezdem gyúrni a második kg lisztből a tésztát.Mire megsül az első 4, arra megkel a következő adag is.
Ha túl sokáig "áll sorba" a bejgli, hogy bekerüljön a sütőbe,olyankor van az, hogy nem fér a tepsibe.Tehát az időzítés, gondolom ez a titok.
Ja, és még villával megszúrkálom sütés előtt.
Remélem, tudtam segíteni:) Azért jöttem ilyen későre, mert sültek-sülnek a bejglik.
Köszönöm szépen a dícséretet, "igazán nem kellett volna"! A kérdésem az lenne még Hozzád, - mert látom, hogy nagy beigli-sütő asszonyka vagy! Hogyan csinálod, nekem mindig kifolynak a tepsiből és én olyan szép kis takarosakat szeretnék. Szóval finom, de nem esztétikus, pedig olyan szeretnék. Most megsütöttem 3-mat, de alig férnek a nagy gáztepsibe megint.?! Elmondanád a titkodat? Köszönöm.
A vers nagyon igaz és szomorú...annyi mindent elrontunk...
Borcsimama kíváncsi vagyok a függönyre, majd mutizod?
Efuleske köszi a videót, olyan szép...
SzabóIldikó de jók a mécsestartóid! ugye könnyen és hamar megy?
Na meg mutatósak is:) Örülök, hogy jól sikerült a sajtos sütid, én is sütök most eppen, a beigliket, kell legelább 12 belőle, de akárhogy számolom, nem lesz elég...
A rokonságnak is én készítem.
Holnap majd a töltöttkáposzta következik, meg a fa diszítése.
Krisztike, drága Krisztike! Végre!Sok puszi meg ölelés:))Nagyon hiányzol!!!
Akkor miért nem főzöl? Pofonegyszerű, és hálás étel. Sokáig eláll, minél többször melegíted, annál jobb! egyszer hirdesd meg a töltöttkáp. versenyt. Lefagyasztva, postán, expressz. Akkor aztán tobzódhatsz!
Szép Napocskát Mindenkinek. Futólag bekukk.... Rotyog a töltött káposztám a 18 l.es fazekacskámban. Én kolozsváriason csinálom, sok-sok füstölt hússal. NYÜZIKE. Ezt a seregletet!!! Nem csoda, hogy nem értél rá... JUDIT. Nem is tudom, hogy mit mondjak, mert már kezdek kifogyni a jelzőkből. SZÉPSÉGESEK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! SZABÓILDIKÓ. Mutatós ez az egy-két darabka mécsestartó :-) SZIRMOK-VIKI Nagyon Boldog Névnapot !
Kedves Mindenki! Szeretettel üdvözöllek benneteket, az Éváknak Boldog Névnapot kívánok.
Csipkerózsi! Köszönöm a gyertya-mintát, mint látod el is készítettem és úgy döntöttem, hogy mindenkinek a tányérja közepére fogok tenni egyet asztaldíszként, ezért 10 db-ot készítettem belőle.
Nem tudom kitől, de egy nagyon finom sósrúd receptet másoltam le, azt is megsütöttem, nagyon-nagyon finom tényleg. Igaz egy kicsit drága, a sajt miatt, de tényleg finom, azt is köszönöm.
MINDENKINEK KELLEMES ÜNNEPEKET ÉS BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK SZERETETTEL.
Szirmok-Viki! Nagyon boldog névnapot kívánok sok szerettel.
Évikék, ha vagytok, Nektek is kívánok minden jót és szépet.
LRJudit, és a többi Judit, azt hiszem annyira le vagyok maradva, hogy még Titeket sem köszöntöttelek, úgyhogy Istenke éltessen benneteket is, utólag és egyébként is.
Még mindig gép nélkül, elvonási tüneteim már az egekig érnek.
Mindenkinek nagyon kellemes, békés Karácsonyt és sikeres, boldog (boldogabb) Új Esztendőt kívánok, nagyon sok szeretettel.
Csodálatos dolgokat készítettetek, sütöttetek. Csak nagyon futólag tudom átnézni, a hsz-eket, mi lesz velem, ha visszakapom a gépemet. Két napig nem is fogok mást csinálni csak visszaolvasni.
Mindenkinek gratulálok sütihez, angyalhoz, meg mindenhez.
Úgy látom, megint én vagyok a koránkelő! Ami az előbbi hsz-ből kimaradt!
Örülök, hogy visszajöttek a régen "látott" fórumos családtagok!! Házyboszi,Krisztina, Szmine, Evanet, Exi, Évike001, és a többiek, akik szintén itt vannak most karácsonykor közöttünk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Edocska75 nagy segítséged volt a sütésnél!!
Nyüzike ez a hidegtál, csodálatosan néz ki, és milyen finom lehet, kár, hogy nem kostolhatjuk meg a képernyőn keresztül.
Judit! Milyen felnőtt gyermekeid vannak, nem is gondoltam volna, ilyen fiatal anyukának, ilyen nagy gyermekei !!! Gratulálok!
"A nagymama előkapja a zsebéből a fényképalbumot van nálam egy-két(száz) kép, mutatom"