Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Mikor szedtem, én is arra gondoltam, de a könyvemben a téli fülőke fénykép sokkal jobban hasonlított. Az árvégű szinei egész mások.
Az én gombám egy az egyben egyezik a fényképeden ábrázolttal.
Úgy tűnik, ezt még sokat kell tanulnom.
nem felejtettem L csak senkit nem érdekelt én meg nem erőltettem. mihelyst együtt lesz a könyv, az időm és a net biza beírom.
szőlőmagolaj- ügyben annyi a fejlemény,hogy bátran helyettesíthető mandulaolajjal is. Remélem ez segít, bár kevesebb benne az "ö". bocs:)
Köszönöm az ötleteket!
Na, végre sikerált feljutnom ezzel a freevel.
Ma elvittem megnézetni, persze a fény uccain, nem vizsgálnak, csak árusoknak.
Átcaplattam a Nagycsarnokba és némi huzavona után sikerült a gombavizsgálót a munkaidejében rávennem, hogy vizsgálja már be a gombámat!
Téli Fülőkét állapított meg és rögtön elkérte anevem, címem, hogyha mégis gáz lenne :)))
Belenéztem a füzetébe, hogy miket hoztak ezen a héten vizsgáltatni: téli fülőke,fenyőpereszke (ebből több helyen árusítottak ma), csigagomba, kígyógomba, BARNA TINÓRU!, karbolszagú csiperke.
És még mindig terem a tuskó ahonnan szedtem a gombámat:)
A faj minden jellegzetességét magán viselő egyedeknél van gallér, de ott is sokszor csökevényes. Az egyes alfajoknál hiányozhat is.
Mindegy, így fényképről nehéz, inkábbnem is okoskodok itt tovább.
Fontold meg, hogy nem lehetett-e Gyűrűs tuskógomba. Annak ugyanis vannak egymástól jelentősen eltérő alfajai-változatai. Az egyes populációk kajakra eltérőek lehetnek. A tuskógomba még nőhet decemberben is, és van olyan gyökérszerű képződménye (asszem valami rizomorfának hívják), amiről beszéltél. Olyan, mint egy cipőfűzőszerű zsinór, ezzel hatol be a gomba a gazdanövénybe (mármint a parazita változat. A fénykép alapján tehát szerintem nem kizárható a gyűrűs tuskógomba.....
Off bd, kedves, a másik topicban válaszoltam, mert az jobban kézrül volt, de azt hiszem az ilyen kérdésekre leghamarabb a KONYHA-TRÜKKÖKben vagy valamelyik vacsoratopicban kapsz választ, ezek valószínűleg többeknek szerepelnek a Kedvencekben On
Hétvégén szedtem gombát fatuskóról, csoportosan nőtt, november végén kezdett el nőni. Szerintem Téli fülőke, de megnéztem könyvben és van két faj amivel össze lehet keverni, és azoknak Gyilkos galóca típusu a mérgük. Úgyhogy van rizikó. Ezért fordulok a kollégákhoz, tudnának e segíteni?
Ezt a kenyér receptet a hétvégi szabad másodpercekben közrebocsáthatnád. Nagyon kíváncsian várom, -juk.
Csak írom h el ne felejtsed. (Remélem nem vagy olyan mint én.)
És hát finoman sürgetlek is; persze.
Kopáncsi
u.i..: a szőlőmagolajon Szögedébe' csak elnézően mosolyogtak. Ezt mondták: >>ejnye-ejnye ezök e pöstiek égyre hülyébbek. Mög asztán errefelé amúgy is csak málnamag-olaj van. << Persze továbbnyomozok a témában, nem adom fel. Van egy borász barátom megkérdezem, mi a fene lehet ez????
Szerintem a házi pálesz+tudományos duma ötvözete kéne. Ki kell menni pásztorhoz pálinkával és leadni dumát, hogy ez itt egy nagyon ritka gombafaj, a Kertészeti Egyetem Növénytani Tanszékétől (lényeg, hogy a név hosszú legyen) jöttem, meg szeretném figyelni ezt a MÉRGEZŐ gombát és szeretném ha segítene benne, hogy épségben maradjanak, míg MINTÁT gyűjtök belőlük. De addig is Laci bátyám huzza már meg ezt a flaskát! stb stb stb
Én jófajta házipálinkát kósótóltatnék a szakival. A téli reggeleken igen jól jönne neki. Szóval ez a pálinka-bartell nálam működni szok'. Mi vidéki embörök mán' csak ilyenek vagyunk.
Csörgőórám is van otthon. Persze ez most nem dicsekvés volt. Csak tény.
Tegnap Pesten voltam sajnos megint. - Madárcseresznyefán sárga gévagombát láttam. Igaz már öreg volt. De én az ilyet meg szoktam jegyezni.
Hétvégén nehány Szürke tölcsérgombához is szerencsém volt.
A Szögedébül irt tudósításom itt most végződik.
Elsőre csak az jut eszembe, hogy egyszer meg kellene kostoltatni vele, de ez nem jó, mert attól kezdve hajnali 3-kor leszedné a gombát előled. Akkor mégis inkább valami más gombával kellene megkínálni az illlyen piszok pásztort.
Sziasztok, gombászok!
Nálunk ma este késői laskagomba, és ördögszekérgomba
lesz a menü. A finom gombapörkölt ízét már előre
a számban érzem.
Egyébként az ördögszekér-laskagombát nem közvetlenül az iringók alatt találtam, bár a füves-gazos legelőn ez a növény is szép számmal van jelen. Közvetlen a közelben lilatönkű pereszke is van. Három hatalmas boszorkánykört ismerek ott, minden évben több kiló pereszke gyűjthető ott. Az egyik pásztor, aki mindig ott legeltet, rendszeresen letapossa a lilatönkű pereszkéket. Amikor kérdőre vontam, miért teszi, csak annyit mondott, hogy nem ismeri ezt a gombát.
Valószínüleg az "intelligencia", "intelligens" szavakat sem ismerheti. Elég lehangoló élmény, hogy vársz egy évet, végre, novemberben elmész egy eső után, és a kedvenc helyeden összetaposva találod a gyönyörű, kifejlett, csodaszép pereszkéket. A mindennap hajnali 3-kor kelő pásztort megelőzni pedig igencsak komoly kihívás.
Tegnapelőtt Budapestre tartva a vonaton összefutottam egyik gombász-borász barátommal.- Téma volt, gombák kapcsán inkább régi élmények, sajnos.
Lassit a vonat és erre Kőbányán mit látunk a vonatablakból; a fákon téli fülőkét!!!
Felénk még nincs ez, északon lehet, h ez is van!
Talán.
Gombázós topic :)
Recept Klub az RTL-en
Szárnyaskodók - csirke és pulykahusi
Kedvenc konzerveink
Konyhai baklövések
Hova ne menjünk vacsorázni Budapesten
Mi legyen a vacsora?
Melyik a legfinomabb csokoládé
Savanyú - avagy: mentés télire
GYROS és d.KEBAB - Teszteljük együtt
Melyik a kedvenc sajtod?
KONYHA-TRÜKKÖK
Kedvenc szaloncukrod
Hol lehet Budapesten lángost kapni?
Hova_érdemes_menni_vacsorázni_Pesten
Hová érdemes vacsorázni menni vidéken?
Melyik a legjobb konyhamagazin?
Vegetáriánus vagyok.(?)
Koktélok
Kínai kaja...
Régi idők - konyhája
Sajt
Tűzről "pattant" kedvenc ételeink
Befőzések
Fűszerek, fűszerkeverékek
Gefillte
Van aki forrón szereti ->
Főzőcske mikróban
Forro kövön akarok, Help
Fondü-party
Házi sajtkészítés .... lenne
Kukoricával készült ételek
Virtuális
Zserbórecept, nagyon légyszi fontos
Diabetikus befőtt receptek
Fűszerek-főzési alapanyagok
Diabetikus sütés-főzés
Bólé receptek
Pálinkafőzés(
Segítség!__Forraltbor recept
Furcsa konzervek
mi van a tejfolben
EGZOTIKUS ÉTELEK HAZAI ALAPANYAGBÓL
Kovászos uborka
Receptek másnaposság ellen
Ma próbálódott ki a gombakrémleves abból a híres- neves receptből és nagyon finom. (Galóca, őzláb, pöfeteg és káposzta-gomba volt lefagyasztva krémnek és raktam bele egy kis laskát, hogy ne legyenek egyedül.)
Most látom csak (gyors vagyok ám), hogy a Konyhaasztalba kerültünk. Ám legyen. Csak ha arra gondolok mit szívóztak, hogy a két topicot egyesítsék... Most meg se szó, se beszéd.
Ha csigagomba engedné beszkennelni azt a hatalmas fotót, melyen kalapként visel egy óriási nagy őzlábat, akkor láthatnál, Kopancsi.:) De idén nem volt túl sok. Mondjuk semmiből sem. Már nem tudom ki mondta (lujza?), hogy vacak volt a szezon és ez sajna így van. Majd jövőre.
ámbátor
Ez jóóól hangzik. Lengyelországban ettem olyat, hogy kapros túróval töltött gombafejek (nem tudom mi volt) pirított zsemlén, sült paradicsommal és rebarbarával. Azóta is...