Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Gombázós topic :)
Recept Klub az RTL-en
Szárnyaskodók - csirke és pulykahusi
Kedvenc konzerveink
Konyhai baklövések
Hova ne menjünk vacsorázni Budapesten
Mi legyen a vacsora?
Melyik a legfinomabb csokoládé
Savanyú - avagy: mentés télire
GYROS és d.KEBAB - Teszteljük együtt
Melyik a kedvenc sajtod?
KONYHA-TRÜKKÖK
Kedvenc szaloncukrod
Hol lehet Budapesten lángost kapni?
Hova_érdemes_menni_vacsorázni_Pesten
Hová érdemes vacsorázni menni vidéken?
Melyik a legjobb konyhamagazin?
Vegetáriánus vagyok.(?)
Koktélok
Kínai kaja...
Régi idők - konyhája
Sajt
Tűzről "pattant" kedvenc ételeink
Befőzések
Fűszerek, fűszerkeverékek
Gefillte
Van aki forrón szereti ->
Főzőcske mikróban
Forro kövön akarok, Help
Fondü-party
Házi sajtkészítés .... lenne
Kukoricával készült ételek
Virtuális
Zserbórecept, nagyon légyszi fontos
Diabetikus befőtt receptek
Fűszerek-főzési alapanyagok
Diabetikus sütés-főzés
Bólé receptek
Pálinkafőzés(
Segítség!__Forraltbor recept
Furcsa konzervek
mi van a tejfolben
EGZOTIKUS ÉTELEK HAZAI ALAPANYAGBÓL
Kovászos uborka
Receptek másnaposság ellen
Ma próbálódott ki a gombakrémleves abból a híres- neves receptből és nagyon finom. (Galóca, őzláb, pöfeteg és káposzta-gomba volt lefagyasztva krémnek és raktam bele egy kis laskát, hogy ne legyenek egyedül.)
Most látom csak (gyors vagyok ám), hogy a Konyhaasztalba kerültünk. Ám legyen. Csak ha arra gondolok mit szívóztak, hogy a két topicot egyesítsék... Most meg se szó, se beszéd.
Ha csigagomba engedné beszkennelni azt a hatalmas fotót, melyen kalapként visel egy óriási nagy őzlábat, akkor láthatnál, Kopancsi.:) De idén nem volt túl sok. Mondjuk semmiből sem. Már nem tudom ki mondta (lujza?), hogy vacak volt a szezon és ez sajna így van. Majd jövőre.
ámbátor
Ez jóóól hangzik. Lengyelországban ettem olyat, hogy kapros túróval töltött gombafejek (nem tudom mi volt) pirított zsemlén, sült paradicsommal és rebarbarával. Azóta is...
Idén egyetlen egy nagy őzlábat sem láttam. Tavaly is csak keveset, pirulóból többet. Olyan gombákat keresek, amelyek gyökérkapcsolatban vannak fával, vagy rajta élősködnek. Ezért emlegetem folyton a Nyárfaérdes tinórut, a Sárga gévagombát, a Déli tőkegombát, most már lehet találni laskagombát is. Mást nem igen. Téli fülőkére várok, de ahhoz meg túl meleg van még.
VOlt szerencsém enni Lord savanyított gombájából (barna nyálkásgomba és lucfenyvesi rizike) és mondhatom a hatás frenetikus volt... Nagyon fincsi!!! Mindenkinek melegen ajánlom, ha lemegy valaki az Őrségbe, (ott még mindig gombaszőnyeg van)akkor szedjen savanyítani valót is.
Elfelejtettem megírni:
A 'túró a füledbe' mondás egy príma receptet rejt. A júdásfül gomba juhtúróval töltve valami egészen pompás dolog. Melegen ajánlott. (Bár szerintem hidegen is jó lehet, de nem maradt, úgyhogy ez nem bizonyított.)
a Series01.jpg, meg a 25 az szerintem Kerti tintagomba, mely egyes források szerint ehető de nem nagy durranás (levesbe más gombával tölteléknek jó), más forrás szerint nem ehető.
aSeries20 az meg egy őzláb. ha nagy volt (átmérő nagyobb mint 10 cm)akkor ehető (Nagy őzláb, vagy Piruló őzláb), ha nem akkor nem (Büdös stb.). nem tudom képről belőni a méretet, hülyeséget meg nem akarok mondani.
Láttam egy hónapja nehány légyölőt, de a pirulók lettek volna jók igazán fotónak, ugyanis kaszálni lehetett őket fenyvesben. Sajnos épp akkor nem volt gép a kezem ügyében....:((((
Volna egy kérdésem/kérésem gombákkal kapcsolatban. Szeretek fényképezni és ebbe beletartoznak a gombák is, mint téma. Viszont érteni nem értek a gombékhoz, meg tudnátok mondani, hogy milyen gombák vannak a http://feherparduc.ini.hu weboldalon a Digitális fényképezés>Saját képeim menü alatt található képeken?
A második kérdésem az lenne, hogy "mesegombát", Légyölö galócát hol és milyen körülmények között lehet találni az országban? Merre van belöle sok, hol kell keresni, elterjedt, vagy ritka fajta?
Találtam egy érdekes receptet egy egészen jó könyvben. Ha vki rendelkezik kis sampinyongombával,kicsike barna csiperkével vagy azzal hasonlóval próbálja ki aztán meséljen.
30dkg gomba
1/8 l Retsina
1 citrom leve
20g mosott, áztatott mazsola (eredetiben korinthoszi)
20g mandulafenyőmag
1 babérlevél
2 szem szegfűbors
4 szem feketebors
fél teáskanál só
(na és jön a ciki) hidegen sajtolt szőlőmagolaj, ami Pesten kapható ugyan, gyanítom máshol nem igazán.
Egyben hagyott gombát letisztít, papírral dörzsöl, öblöget. Az olaj és a gomba kivételével mindent összefőz kb. másfél deci vízzel. Gombát beletesz forró lébe és főzi kb. 5 percig gyenge lángon. Babérlevelet kidob (vagy nem, ízlés) üvegekbe rak, hogy lé lepje és olajat rátölt. Üveget lezár gyorsan. Hideg helyen 2 hétig áll el.
A Retsina helyett jó más fehér bor is imho.
Ha jók lesztek, jövök és elmesélem a Fűszeres Gombás Kenyér történetét is.
Azért a nagy özlábból csak pihen 3 zacskó a mi fagyasztónkban....
(máskor 20 zacskó a szokvány. :(((()
Viszont a rizike. 1 db-t se találtam.
Máskor 15 üveg savanyúság az átlagos...
Nem volt mifelénk rizike. Most is kimentünk, a hétvégén. Hideg fuvallat, gombaszag egy szál se..
Mióta megfertöztek a gombával, ilyen pocsék szezon még sose volt, ti hogy álltok ???
(Ez érdekes amit írsz a társulásokról. Az én kedvenc -általam csk "igazinak" becézett tinórám mindig van ott, ahol gondolom, hogy lesz. Múltkorjában eltöprengtem ezen, hogy hol is van az "ahol". Hát fenyves szélén, ahol nyár vagy cser nő, mohás rész és a gyilkos galóca minden esetben jelzi az én kis tinórám közellétét.)
Hírek lordék házatájáról:
- Budapestet leirtottuk tintagomba ügyben (enyhe túlzás), kallódó vödrökben, cserepekben várják a szétfolyó gombák, hogy kiszállítódjanak a kertbe és kiderüljön: lehet-e íly módon saját különbejáratú tintagomba-telepre szert tenni.
- Kedves ismerősöm szövetkezni készül Vasasékkal gombász-honlap ügyben.
- két hét múlva felbontjuk az első savanyított-gomba receptet, akkor majd cuppogok nektek
Van egy helyünk, ahol óriáspöfeteget szoktunk gyűjteni. Sajátosság; indiai kender alatt találhatóak meg. Mondjuk erről egy könyv se ír, ha mikológus lennék tutira kinézne valmilyen tud. fokozat ezért nekem.
Lilatönkű pereszkét -pedig beléndek alól szoktuk gyűjteni a legjobb helyen. Gondosan rázogatjuk is szedés közben (amúgy imádok komótosan gombát gyűjteni, utálom, aki beledobálja a kosarába, oszt a legszebbeket letapossa), nehogy véletlenül elszálljunk a boszorkányokkal...
Nem dehogy. Sokat a munka, nem igen érek rá mostanság ráfigyelni a topicra. Amágy kipróbáltam ám a Lujza-féle gombrakrémet. Nyárfaérdes tinóruból, nagyon tetszett, köszönöm. Aszály igen nagy errefelé, az esők ellenére. Sőt Oxalis is elárulta az ő titkos-receptjét. Nem is oly' nagy a különbség, gyakorlatiklag egyforma a kettő. Majd -engedély után, persze- beütöm ide.
Bízom azért prognózisokban; két kedvenc készülődik.
Lilatönkű pereszke. Szürke tölcsérgomba.
+1 Esetleg tejpereszke is.
Szarvasgomba nincs. Sőt még nagy őzláb se, ami teljességgel nonszensz. Napokban szakadó esőben gombásztunk, az erdőben az avar alatt porzott a föld. Dél-alföldi barátom, onobody igazol.
Ha lesz valami beleszólok.
Azóta is irigykedem a zalaikra, ott mennyiféle gomba van. Nem is értem, h miért nem pl. Psilon2 viszi a topicot? Bocsánat. Csak eszembe jutott milyen jó a délnyugati csücsökben Neki.
Gyönyörű Judásfül gombát szedtünk a Pilisben. (Semmi más nem volt - néhány minősíthetetlen apró piszoktól eltekintve).
Tud valaki jó receptet? Egyelőre ingadozom a juhtúróval való megtöltés illetve a vokban kínaiasan elkészítés között. Egyéb bevált recept?
Érdekesen hangzik, de én már csak a gomba-gombával receptek híve vagyok :)
kb. ki lehet kergetni a világból azzal a szörnyű nyúlós-tojásos nyers-lisztes péppel amire még a dohos morzsa is ráég. (lásd kirántás) de ezen nem veszünk össze, remélem. :) Jómagam próbálom a roston vagy nyílt tűzön sütést (párolást) a leghívebben utánozni gáz és villany között is.
A tönkkel amúgy mit csinálsz? Levesbe megy? Kidobod? Vagy megpárolod és visszatöltöd?
A fővárosi (és néhány nagyobb vidéki város) gombavizsgálati ügyelete úgy van, hogy piacfüggő a nyitvatartás. Pesten pl. vasárnap délután 1ig vagy 3ig van a lent emlegetett piacokon. Aztán kérdés mit kezdesz vele, mennyire bízol meg bennük. Szerintem az a járható út, ha elmész 1-2-3-4 gyűlésre, összehaverkodsz vkivel és aztán riaszthatod mobilon, ha kapás van. :) Amilyen rágyógyultak a témára még ők örülnek, ha vasárnap éjfélkor riasztod a házi szakértődet. Tesztelve van. :)
Végső kétségbeesésben beszkenneled a leletet és bedobod ebben a topicban, hátha ért hozzá vki. :)
És hova menjek szombat este és hétfő reggel között, amikor dolgozó ember friss gombával elő tud fordulni?
Vagy szombaton, vagy vasárnap szedem a gombát és mondjuk még vasárnap vacsorára vagy hétfőn reggelire enném.
Ilyen vizsgálót tudtok?
Élmunkás térin én is voltam már egyszer és én sem megyek oda többet, az én gombámról se tudták megmondani pontosan mi is. Viszont ajánlom a TIT gombász klubját:XI. Zsombolyai u 6., hétfőn 17-től vannak ott.
de a Természettudományi Múzeum Növénytára se kutya, ott dolgozik a Vasas Gizella...
Elvittem vizsgálóhoz a vasárnapi találatot (lásd lejjebb). Lehel piaci (Kassák u.) csarnokban bizonytalankodó idős úr a vizsgló:
A csiperke lehet hogy erdei-, vagy esetleg erdőszéli-, mindenesetre jó. Az őzláb nemtommilyen, mindenesetre jó. A szekfűgomba az szekfűgomba. Nagyon hiányoltam azt az öntudatos magabiztosságot, aminek hiányában odavittem a gombát. Pont ennyire én magam is meg tudtam határozni. Vagy tán még entül is inkább. Legközelebb más vizsgálót keresek.
A Gyapjas tintagombát tegnap egy budapesti lakótelep mellett szedtem... Sörrel fogyasztottam és semmi gond. Önkisérletem tehát cáfolja egyes szerzők véleményét.
Viszont az lenne a kérdésem, hogy lehet e a Gyapjas tintagombát termőhelyéről kiemelve, mondjuk ásóval kis földlabdában újra termésre ösztönözni, avagy spóragyüjtéssel megtenni hasonlót?
Azt hiszem teszek a környéken hétvégén egy kis kirándulást.