Egy nagyon kezdő kérdésem van, még csak 1-2 friss sajton vagyok túl és problémám van a ruhával amiben a sajt préselődik és csöpög. A konyharuha szöszölődik és belemegy a sajttésztába. Néztem gézt is, de olyan nagy egybefüggő és sűrű szövésűt nem találtam. Miben kell ezt jól csinálni?
A fetát konkrétan kecsketejből készítik eredetileg. :)
Amúgy én most újabb recepttel próbálkozom, amit egy kecsketartásos könyvből vegyítettem magamnak, eddig még jó állagúak a sajtok, megnézem, milyen lesz két hét múlva. Szóval a lényege, hogy mivel joghurtkultúrás, ezért 36+ fokban jobban szaporodik a kultúra. 38 fokon kultúrázom, 20 perc múlva 38 fokon oltom, majd 35 perc múlva felvágom nagyobb darabokra, és 10 perc múlva mogyoró nagyságúra (már ahol sikerül), és még tíz percig lassan melegítem vissza 38 fokra. Egyelőre a friss sajtok egy kicsit nyikorognak, de úgy vettem észre, hogy gyakran az ilyenekből lesz csak igazán jó pár hét múlva. Mindenesetre nem túl kemény, és áztatva is jó.
Szóval, akkor, ha friss fűszerekkel készítem akkor megromlik a sajt? Ez tök jó, mert eddig én mindig friss fűszernövényt tettem bele. Bár az is az igazsághoz tartozik, hogy 2 hétnél tovább még sose tudtam egy sajtot se elrakni. Mert a férjem ha dolgozni megy elvisz egy egész karikát, mondanom se kell, hogy az egész munkahelye ezt eszi. Meg ha vendégek jönnek, azért csak megszelek egy gomolyát, ami el is fogy. Most beraktam egyet a hűtőbe, és ráírtam, hogy tilos hozzányúlni. Legalább egyszer meg akarom nézni, hogy milyen egy 4-6 hetes sajt. Ezen a fetán én is gondolkodom, biztos nagyon tuti. Vajon kecske tejből is működik, vagy csak tehén tejjel jó?
"ezek kombinációját tudom elképzelni a sajtban"... ...olyat nem próbáltatok még, hogy ezen felsorolt növényekből körbeöleljétek alulról, felülről, oldalról, sajtkendővel betakarjátok és úgy érleljétek,hogy kívülről befelé"dolgozzon", nem pedig a sajtésztába tenni?
Szép napot A sajtkészítés oldalon "feta sajt készítése házilag" ott szerettem volna kérdezni, de nem sikerült, regizni sem Kérdezném: Amikor az alvadékot 1,5-2 cm-es darabokra vágjuk, utána nem kell még egyszer melegíteni ? A savóhoz pl. 1 l. savó kb. mennyi sót kell hozzá tenni ?dkg. ? kanál. Ha beteszem az üvegbe a sajt darabokat és teszek mellé paprikát, répát, zöldet, azok állagát nem rontja a savó, /nem mállik szét/?
Nem felejtettelek el, de ez a lázas betegség amit a gyerekek elkaptak, elég kitartó volt. A kicsit három napig hűtő fürdőztem, még éjjel is, mert csak így tudtam valamennyire mérsékelni a lázát. Elvileg kedden adom fel.
Hát, összedobok sokféle zöldséget, sajtot bele (a sopszka elvileg nem fetás, de én átemeltem a görög salátából), meg valami olajat. Majdnem mint a görög saláta, az olívaolaj az igazi különbség. Majd holnap bővebben leírom, ha gondolod, most sietnem kell :)
Még ott érik a hűtőben. Kicsit penészíze van, olyan, mnint annak a zöldes elszíneződésnek a szaga, ami összefogta a két nap alatt. De kisöcsémnek valahogy ízlik o.O
Én nem bírtam kivárni az egy hónapot,két hét után megbontottam :-))))) ízlett az alapsajt? :-) én mindig levágok egy jó darabot még a sózás előtt magamnak,mert úgy szeretem a legjobban. És mi lett a múltkori érdekes szagú sajtoddal? Jó lett végül?
Kipróbáltam a fetát a sajtkeszites.hu-s leírás szerint, egy hónap múlva elválik, milyen lesz. :) Maga az alapsajt is nagyon tetszett, még sótlanul is ízlett, úgyhogy a ma esti tejből készítek egy alapsajtot, amit aztán majd csak 6 óráig áztatok be sólébe. Kíváncsi vagyok, milyen natur sajt lesz ebből.
Hát... Jó, rosszul fogalmaztam, biztos ott is életképes, csak nem szaporodik annyira és úgy, nyilván a fetához épp az kell. Itt a lapon az áll, hogy "az ajánlott inkubálási hőmérséklet 35-45 °C", szóval egy fokot tévedtem is. :) De ez joghurt készítésére való leírás.
Egyébként... Most megnéztem, hogyan kell fetát készíteni. Mielőtt módosítottam a dolgon, szóval mikor még a kultúrát is 32 fok körül tettem bele, és csak 20 percig hagytam kultúrázni, én úgy tűnik, éppen feta alapsajtot készítettem. :DDD Most már értem, azért tudott még törés után is összeállni. Szóval legközelebb talán kipróbálom a savóba eltétet is. :) Bár most lenne csak jó egy savfokmérő, hogy tudjam, a savó kellően besavanyodott-e, vagy nem savanyodott túl...
ugyanebben a cipőben járok mint te...5napja ellett meg az üszőm...mi is szoktattuk a vemhesség alatt csöcsörésztük simogattuk ...de ellés után nem engedte magát fejni....a jelszó türelem...és az erőszak erőszakot szül...nem szabad!!
Nekem kb 30szor rúgta ki az edényt a kezemből az első napon... két decinként adtam a borjának a tejet....második napon már csak 20szor repült a kancsóm...
a 4. napon pedig rátettem a fejőgépet...elverés kikötözés meg minden nélkül...
az állatorvos azt mondta sose fogom így fejni ....hát nagyott nézett tegnap mikor jött a borjúhoz és a Mónin rajta volt a fejőgép..DDD..
ha kidobnak az ajtón gyere vissza az ablakon...!! ..Kitartás!
Ja, jut eszembe, most kicsit másként csináltam. Pár napja most azt próbálom, mi van, ha 40fokra melegítem a tejet a joghurtkultúrázás előtt. A joghurtkultúra a leírás szerint 36 fok fölött életképes, és a 40 fok valahol az optimum minimuma, akkor lesz lágyabb a joghurt. Úgy fél óráig hagyom, aztán lehűtöm 32 fokra, ahol oltom 1,6 ml/10 literrel. (Mégis kicsit megemeltem az oltómennyiséget.) Innentől ugyanaz. Hát, kísérletezni kell, aztán ha egyszer rájövök a legjobbra, akkor jó lesz. :)
Na, ha nem kell az a kalcium- klorid, akkor előveszem a kultúrát. Olvastam , hogy hogyan is kellene szétporciózni Elefada hsz-i között, mert ugye ez is 500 littyó tejre való. Egyébként köszönöm a folyékony füstre is a választ. Amúgy nem tudom mi van mostanában, mert ha kész a gomolya kiveszem a formából, megfürdik a sóoldatba, megszárad, becsomagolom folpakkba aztán hűtő. De mikor előveszem tökre sikamlós a felülete. És sóoldattal se tudom róla eltávolítani, talán csak akkor, ha kefével súrolnám. Késsel kicsit meg szoktam kapargatni, de ha egy idő után újra előveszem megint csak sikimiki. És passz, lövésem sincs, hogy miért?
Egyébként Simika azt a könyvet én is olvastam, nagyon jó. mondjuk voltak részek, amikor nem igazán értettem miről is magyaráznak, de jól le vannak írva benne a dolgok. A folyékony füst pedig 1 literes kiszerelésben van, már 2 decit elvitt tőlem egy srác. Ha gondolod írsz egy emilt, és megbeszélhetjük a részleteket.
Hát igen. A különbség, hogy az én összes kecském kéjenc, naomják a fejüket a simogatásra, de ha fejésre kerül a sor, a legjobb családom (anya és lányai) tiszta őrült.