Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Már régebb óta olvasom leveleiteket, de csak most sikerült regisztráltatnom magam.
A férjemmel együtt mi is gombaszerető emberek vagyunk.
Tegnap a nagy széll ellenére kinéztünk Tahiba és a Pilis egy-két helyére.
Az eredmény: egy kosár piruló galóca, 3 vargánya, egy nagy marék rókagomba, 2 kékhátú galambgomba, egy csokor árvégű fülőke, 5-6 selyemgomba (fotózáshoz), 1 párducgalóca (fotózáshoz), láttunk még döggombát és törékeny galamgombát is.
Bocs a késésért. Szóval most tályékozódom árak/lehetőségek terén, és ez igen meglepett. Már csak az a kérdés, vesznek-e az emberek ilyet. Árából ítélve nem nagyon...
Tehát igazából rókagomba, trombitagomba és vargánya lenne. Leszedéstől számítva milyen körülményeket kell biztosítani nekik, hogy jó állapotban maradjanak, és mennyi idejig lehet tárolni őket?? Megkérdeztem és piacon tényleg bevizsgálják, de a szárítottat nem nagyon. No, ha megszántok válaszaitokkal, majd még visszanézek.
Az etimologus topik egy törzstagja szerint:
"A TESz. szerint szláv eredetű, az ősszláv jelentése összegubancológott, kócos haj- vagy szőrcsomó lehetett."
Érdekes.
T. Rex
szimmetrikus volt teljesen, fán éldegélt, barna csíkot nem láttam, de a csoprtképen látható (baloldalt valahol felfordítva) talán ott látszik valamennyire.
Más: tegnap spektrumon láttam filmet ausztrál termeszekről, meg a váraikról. Szellőzők, párásítók, (teljes légkondi), kincseskamra, keltető, ovi és bölcsi a kis termeszeknek, kéjlak, járatok stb. és külön termek ahol gombákat termesztenek maguknak a kis szemetek :)
Vajon: milyen gombát? milyen technológiával? minden boj ugyanazt a fajtát? mi célból? honnan szerzik az alapanyagot? mire használják? Tényleg termesztik vagy csak mi hisszük azt és egészen más célt szolgál a veteményes ők meg szívnak a gombával szegények? Utálom a felületes ismeretterjesztő műsorokat...
> van egy dunai hal, amit galócának hívnak. Vajon ő is bocskoros?
Igen, a faroktő végétöl picit feljebb, a has alatti úszó végének magasságában van egy un. "zsírúszó" ami a pisztrángféléknél jellemző és a népi neve "bocskor".
>Ja meg az a hivatalos szerv, ami bevizsgál és engedélyez minden élelmiszert Mo-n, csak nem tudom a nevét.
OÉTI (a közhiedelemmel ellentétben ez nem a nagyon öreg csigának a neve)
Féloldalas vagy szimmetrikus volt? A tönk felső részén található körbefutó barnás csík? Nagy valószínüséggel valamilyen pókhálós gomba a lemez szín alapján.
Igen, az pisztricgomba szerintem is (nem cserepes gereben). Ma a gombász terepgyakorlat Tahiban volt, a képek Wolf honlapján megtekinthetők:
http://speedy.mht.bme.hu/
A fajlista a nagy szárazság miatt elég szegényes (3-4 okkervargánya, szürke selyemgombák, pár galambgomba, nyári laska, téglavörös susulyka, piruló galócák)
üdv,
Curtis
A gombák forgalmazására, kereskedésére van szabály Mo.-on, de csak azért, hogy azokat át lehessen hágni!!!
Mindenképp az FM aki diktál, de nem sok mindent szabad nekik se elhinni.
Aki gombakereskedelemmel kíván foglalkozni kereshet a részletekért, ingyen és bérmentve....
repagabi
bocs HpG
csak barrrrromira el voltam foglalva a linkeléssel. Jó nagy lámer vagyok.
1.szerintem nem buta és persze, hogy ide illik
2.Be. Szerintem piacon nem, de gombász klubokban az arra hivatottak biztosan segítenek, ha nem kereskedelmi mennyiségről van szó: szívesség gyanánt. Persze egyszerűbb talán frissiben vizsgálódni.
3.a) a vargánya igenis különleges gomba (mecsoda marhaság!)vagy mit értesz az alatt, hogy nem különleges? b) szárítva láttam 900 Ft/ 10 dkg, frissen 4 és 6ezer között bármi kilója, de vidékebben 1500-2ezer. Szárított gomba szárítva? No azt nem tudom. :)
4.Engedély ügyben ÁNTSZ és piacfelügyelet lenne az első akiket zargatnék vagy simán megkérdezném az első szárítottgombát árusítót, hogy ugyan mondja már el... Ja meg az a hivatalos szerv, ami bevizsgál és engedélyez minden élelmiszert Mo-n, csak nem tudom a nevét. Aztán vanegy másik akik kifejezetten a bioélelmiszerekre utaznak.
< A HREF="http://www.kraszlan.com/tamas/gomba1.jpg"> cserepes gereben?
< A HREF="http://www.kraszlan.com/tamas/gomba2.jpg"> nem tudjuk mi ez
< A HREF="http://www.kraszlan.com/tamas/gomba3.jpg"> szép öreg géva
< A HREF="http://www.kraszlan.com/tamas/gomba4.jpg"> a zsákmány egy része
Ma szedtünk vagy 6 kg gévagombát, találtunk 1-2 satnya pisztricet meg rengeteg nyírfagombát, zömében száradtakat. (Láttunk továbbá 2 döglött menyét/nyuszt/nyest vagy mit, egy csomó sárga íriszt de lónagyokat meg egy békésen úszó piros fotelt.)
Fénykép most lesz hamar. Digitális.
Mondom digitális. :) Technika rulez.
>Amúgy milyen eredetű a "gomba" szavunk?
Azt nem tudom, de a "galóca" az szláv eredetü. Jelentése (nagyjából) - "bocskor". Hozzá hasonló jelentésü és hangzásu szavunk, a szintén szláv "kalucsni".
nem mindennapi történetet mesélek mostan el mivel háznépem erősen unszola, hogy adjam elő minő történt velem a minap. járék a vérmező fele ottan ahol a park véget ér és mit láték? hát egy nagy vakító fehérséget alant. lehajolok és látám hogy az egy csiporka, az biza! szépen sárgula kezeimnek nyomása által, pompás barnás lemezei valának. haza is vivém és befalám egy ültőhelyenben. család meg örüle, hogy van gomba. (mángorló jókait olvas éppen+fáradt)
Most ráérek, tehát elmesélem mit főztünk tegnap. A tavalyi Őrségben szedett gombából volt még némi krém lefagyasztva ( vegyesen: káposztagomba, pöfeteg, aranyvargánya, lila pereszke meg talán galóca) aztán az idei hatalmas score gévagomba egy része párolva és ebből készült gombafasírt provance fűszerkeverékkel, kakukkfűvel. Sirály nagyon, főleg, hogy -hedonista módon- zsenge tököt ettünk hozzá sok kaporral.
Az elkényeztetéshez: a fülemüle-nyelv (vagy pacsirta?) után a _libatollal_ kimagozott_ ribizliből készített dzsem a kedvenc példám. A nagyon drága/ sznob kaják és italok esetében mindig előjön az olcsóbb utánzat (lásd: bemutatott gomba vs. olaj).
Kaktuszosat majd nézem, köszönöm.
Működik az itteni mail, de nyugodtan felpakolhatod ide is, hadd okuljunk belőle.
Fogfehérítés ügyben egyetértünk (bár nem csak a nikotin, hanem kávé, vörösbor is színezhet). Onnan lehet tudni, hogy átverés az egész divat, mert arról soha nincs szó Belül hogyan legyen fehér, csak Kívül, ami látszik. :)
NNa, asszem csak egy címet írok, mert azon van egy fantasztikus linkgyűjtemény, mindenféle nemzetközi meg nemzeti kaktusztársaságok oldalaira el lehet jutni, a magyarokéra is.
www.cactus-mall.com (Bocs, linket még nem tudok gyártani.)
És a kaktuszbarátok a szukkulenseket is szeretik, úgyhogy szüret!
Én őszintén szólva behalok ezektől a fogfehérítős vacakoktól. Szerintem egy fognak a természetes színe a csontszín, bárki bármit mond. És nem hiszem el, hogy ezek a micsodák nem rongálják a szegény kis fogakat. Mondjuk én nem dohányzom, ezért nem is problema.
A szarvasgombaolajat ahogy figyelgettem inkább csak ízesítésre használják, így nem kell súlyos pénzeket fizetni magáért a gombáért, de az aroma az mégis valahol ott van - már ahogy én gondolom, még nem kóstoltam. Ha akarod, küldhetek recepteket, amiket leltem, szerintem gombával is jók. Az itteni méled él?
Valószínűleg az egész onnan jött, hogy a séfek nem bírtak már mit kitalálni az elkényeztetett vendégek elkápráztatására.
Gombaügyben Felső-Tisza be fog játszani augusztusban, majd meglátjuk.
Kaktuszos linkek is mennek nemsokára.
Jó gombászást mindenkinek!
Drukkolok, hogy a kutatásod eredményes legyen, akár a neten, akár a marcona pusztai lovasok közt. Pláne ha kaktusz ügyben ilyen jól bevált a módszer. Tudnál ajánlani egy-két linket? Főleg pozsgásokban utazunk de még bármi lehet.
Debrecen környékét nem preferálom (naturban sem, meg gombaügyben sem), teljesen hegybuzi vagyok, de biztos akad majd aki segít. Bár én a helyedben -ha Debrecenben lennék- spuriznék legalább Füzesabonyig vagy a Tiszahátra akár stoppal is. :)
És ezt az olajat is ugyanúgy minden -ellen- mindenre- jó alapon osztogatják? Vagy van azért valami specialitása? A balzsamecet- divat súlyos volt, meg az almaecet is, emlékszem az előbbiről állították, hogy fehéríti a fogakat. Agyrém.
Szerintem össze kell ismerkedned egy helyi
farmerrel , és az engedélyét kell kérni , hogy
a 20 000 hektárján gombázhass.
Egyébként a mult évben megesett velem , hogy
itthon összetüzésbe kerültem egy marhapásztorral .
Szerinte nem gombászhattam a tsz legelőjén.
Felhivtam a tsz vezetőjét , nagyon kedves volt,
és megengedte hogy területükön gombázhassak .
Ennyi , azóta rá hivatkozok ha arra járok.
Ezuton is köszönet Lajos bá' !
Lord, nemrég olvastam, hogy a szarvasgombaolaj a legújabb kulináris divat.
A kilencvenes években a balzsamecet volt soron, most mindenki a szarvasgombaolajat használja nyakra-főre. Francia és olasz séfek találták ki a nyolcvanas években, hogy apró gombadarabokat áztattak csúcsminőségű olívaolajba. A baj az volt, hogy gyorsan elillant az aromája, és az olaj gyorsan megavasodott. Ma már ők is inkább megveszik a szarvasgombaolajat, csak sajnos ezeknek nagy része hamisítvány,mesterséges aromát használnak hozzá. Ammóniumszulfátot, fokhagymát meg sót tartalmaznak, gombát egy szálat se.
Állítólag az Urbani-féle olaj a jó-bár nem kizárólag-, mert gombadarabkákból gyártják, amiket fagyasztanak-szárítanak,porrá őrölnek majd desztillálnak, hogy kristályos legyen. Aztán beáztatják olajba. Ezzel a módszerrel tovább megőrzi az aromáját, de még így is érdemes gyorsan felhasználni. A fehér fajtát olasz fehér szarvasgombából csinálják, aminek állítólag más íze van, mint a francia feketének.
Ja és ilyen olajat lehet spéci boltokban is kapni, két uncia -ez azt hiszem, olyan 60 ml lehet- kerül 13 dollárba.
Bocs, hogy ilyen hosszú voltam.
Igenigen, ennyire külföld.Amikor megkérdeztem, hogy hol lehet itt gombászni meg pl. bodzavirágot szedni, azt mondták, hogy itt szinte minden magánkézben van, és ne nagyon akarjak mászkálni.
Eléggé megijedtem, főleg amikor láttam, hogy elég sokan mászkálnak fegyverrel.Szóval ez itt komoly. Néhány helyre ki van írva, hogy be lehet hozni fegyvert, ha megmutatják.
Helyi erőket még nem nagyon ismerek, de a neten rákeresek az itteni gombákra, a helyi kaktuszokat és kaktuszbarátokat is így találtam meg.
A nálunkfele az Debrecen, főleg a Nagyerdő meg a környező erdőspusztás részek.
Szarvasgomba-mártás
Tisztíts 2 szarvasgombát, 8 fris csiperkegombát és vagdald apró szeletekre, [adj hozzá] négy kanál provencei olajat, 4 lat irósvajat, egy czitrom- és egy narancsnak a levét, a sárgáját pedig czukorral dörgöld le, tégy hozzá egy kanálnyi lisztet, önts rá levest, adj egy kevés szerecsendió-virágot belé és hadd forrjon jól; - ha szitán átszűrted, a mártás kész.
Jahogy ez totál külföld? Érdekes lett volna pedig megtudni ott miféle gombák tenyésznek vadon :)
Augusztusban? Ki tudja azt előre? Egyelőre csak várunk, hogy ne legyen olyan száraz a nyár, mint tavaly. Én spec. tinórára gyúrok, de mindenkinek megvan a maga kis kedvence. No meg attól is függ, hogy melyik vidéken lesz módod barangolni. (sík, hegy, folyó avagy tópart stb., milyen fák/ bokrok nőnek arra stb.) Szóval: mi pontosan a nálunkfele? Vagy már te is megfertőződtél és en block Európában gondolkodsz? :)
Arra nem gondoltál, hogy a neten vagy helyi erőktől utánaérdeklődj mi a helyzet gombaügyben azon a vidéken?
off
Ja, net az van, egy özönvízelőtti kölcsöngépen, és kb.egy nyugdíjas csiga sebességével mozog. Grrr...
Kovbojok is vannak, csizmában meg kalapban, ahogy kell.
Most voltunk a Farmers marketen, ami itt a piac álneve, volt vagy három paradicsom meg két káposzta, pedig olyan vérmes reményeim voltak, hogy esetleg rábukkanunk helyi gombákra is.
On
Mindenkitől elnézést kérek, nem akarom szétoffolni a topikot.
Lenne egy kérdésem: augusztusban leszünk otthon, milyen gomba lesz akkor nálunkfele?
OFF: Pince, itt? Ne kacagtass! A házakat is úgy építik, hogy egy nagyobb baltával fél óra alatt bent vagy akármelyikben. De ha erősebb vagy, mint én - na akkor még hamarabb.
ON: ami gombaügyben érdekes, hogy itt eszméletlen pénzbe kerül a laskagomba, ami ennyire azért nem finom.
Ja igen, és a legújabb német-magyar nagyszótárban tutira nincs benne a magyar gomba szó, esetleg valami egynyelvű németben, bár elég furcsa lenne, de hát ki tudja?
aztán persze lehet, hogy a legújabb legfrisebb szótárakban már szerepel, bár ilyen erővel elhihetnénk azt is, hogy szlovákiában vagy ukrajnában beszerkesztették a "kannás" szót a bor helyett ;)
Sziasztok gombázók!
Ha emlékezetem nem csal, a gomba szavunk ószláv eredetű, csakúgy, mint a munka szavunk. Nagyon régi átvételek,a Halotti Beszéd idejében már magyarnak számítottak.
Nagyon kiváncsi vagyok, hogy milyen német szótárban van benne a gomba!
Ja és elnézést, hogy ide tolakodtam - én is szeretek gombászni, csak még nagyon kezdő vagyok. Egyelőre nem is lesz alkalmam tovább fejleszteni, mert ahol ideiglenesen állomásozom, minden magánkézben van, és még le is lőhetnek.
Baromira elolvasnám, most már csak azért is, de a neten nem találom, ahhoz meg lusta vagyok, hogy bemásszak a városba holmi papírra nyomott példányért. Esetleg ha hoznál konkrét példát...
(Amúgy milyen eredetű a "gomba" szavunk? Merthogy Esztergomba is benne van oszt az meg jó régi város:))
A termesztésről hallottam nemrég a falurádióban egy szép történetet. Ami országimage-t építő dolog, dehát ez nem agitprop topic. Ahogy emlékszem. Német nyelvbe a hivatalosan elismert szavak közé a nyelművelők felvették a magyar gomba szót. Miért? Kecskemétről laskagombát visznek ki hozzájuk évek hosszú sora óta. A kamionosok csak így nevezték az árut: gomba, gomba. És mivel nagyon zamatos ez az áru és a németek egyre inkább átvetteék a magyar gomba szavunkat a laska-gomba kapcsán a kereskedelmi ügyintézésben, mindez lassacskán a köznyelvben is utat tört magának, elfogadottá vált, bekerült a német nagyszótárba is.
Nagyjából így emlékszem. Szvsz nagyon szép a mese. Talán igaz is.
http://www.frisshirek.hu/article/id=5521/ aszongya Hatszorosára nőtt a gombatermesztés Mo.-n
Kopancsi:melyek vitára ingerlőek pl?
LC: Jó. Szatyor megbocsátva (dehogy Corás?! :)) én is jártam már úgy, hogy kapucniba gyűjtöttem, bár a fűszálra való felfűzögetés sem megvetendő... Azt a narancs-színű izét azért kérdeztem, mert mi is találtunk ilyet és azt hittem végre kiderül mi az. Ja meg piros takonygombát is találtunk, de arról végképp nincs foto.
mángorló: 1. biztos attól fél, hogy rosszban sántikálsz és az ő erdejében aztán senki ne mászkáljon 2. vmi titkos dolgot készít (pálinkát főz) /termeszt (marihuanat) amiről nem szeretné, ha kitudódna 3. fél, hogy elriasztod a vadakat/ madarakat 4. letaposod az akármit, amiből ő szeretne pénzt csinálni 5. leszeded az akármit (pl. a galagonyát) aminek jó ára van 6. tüzet raksz, mint vmi bunkó turista és leég az egész erdő 7. vagy ő maga is gombász:) Én spec rühelleném, ha lenne mondjuk pár hektárnyi saját erdőm tele gombával és vmi idegen ott kolbászolna...
Természetkedvelőként bizonyára benneteket is érdekel, hogy a Magyar Közlöny ezévi 53. számában (V.9.) megjelent a Környezetvédelmi miniszter 13/2001. (V.9.) KöM rendelete a védett és a fokozottan védett növény- és állatfajokról, a fokozottan védett barlangok köréről, valamint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontbó jelentős növény- és állatfajok közzétételéről.
Gombák nincsenek a rendeletben, ami ettől függetlenül hallatlanul érdekes, sőt néhol vitára is ingerlő, bár nem ezért írtam.
Nincs az az erdőtulajdonos, aki napi 24 órában a magánerdeje szélén ül egy vadászlesen és sörétes puskával riogatja a gombászókat :-). Azaz engem nem fog érdekelni, hogy kié az erdő, egyszerűen bemegyek gombát szedni és kész. Uff.
Az ominózus kép talán valami szemölcsgombát (?) ábrázolhat, igazából nem tudjuk, de nagyon érdekes (márcsak a színe miatt is)! A homepage amúgy Wolf kollégáé, úgyhogy képmagyarázatokért nála tessék reklamálni :-) Kicsit időigényes lenne mindent feliratozni.
Gombát a jól bevált kosaramba szoktam szedni, de ezúttal az ELTE haladó gombásztanfolyamát hagytuk ott egy kis délutáni gombászás kedvéért és jelentős zsákmányra nem is számítottunk.
Ezt írják:
"Az ember egyre inkább terjeszkedik, í9y szűkül az erdő, illetve a magántulajdonba került erdők gazdái gyakran nem engedik meg a gyógynövény-gyűjtőknek, hogy áldásos tevékenységüket kifejtsék. Ez hosszú távon konfliktushelyzetet teremt a tulajdonosok és a gyűjtögetők között. (Sajnos a gombászok sem járnak a jövőben másként.)"
Ja és még egy: egyik legkedvesebb topicomon (http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9019645 Kincseskamra...) beígértem jobbnál jobb recepteket gombából, gombával, szóval csak hajrá :)
A fotók úgy vannak, hogy majd ha lesz pénz előhívatom, ha lesz scan+idő, akkor felrakom vhová és lehet nézni. Valószínűleg leginkább 1-2 hét, mire összejön :( , de türelmes vagyok.
A bme-fotókat most néztem meg (tegnap éjjel már kikapcsolt a szerver vagy nem tudom) és a rohadt életbe de íííírigylem azt a hatalmas tinórát :).
A 05120092.JPG szám az micsoda? Nem tudsz szám.jpg helyett nevet adni a képeknek? Az olyan jó lenne pedig.
És még egy észrevétel: jól láttam, hogy Cora-s zacsiba szedtétek a gombákat?!
No akkor a mi kirándulásunk (amiről majd lesznek fotók és segíthettek beazonosítani néhány kérdéses zsákmányt) úgy indult, hogy még oda sem értünk a célállomásra (Bakony), amikor már nem bírtuk útközben és valahol a Tési fennsík után egy tetőn "álljunk meg, szagoljunk be az erdőbe" felkiáltással majdnem ráparkoltunk két hatalmas csokor laskagombára. Az erdő (nagyon száraz volt) szélén találtunk tövisaljagombát, tintagombát és talán kerti rétgombát(?).
Aznap belefutottunk egy medvehagymás meredélybe, ahol persze sehol semmi.
A másnap főként a korhadt tuskón növő fajok jegyében telt: ezerféle tapló (bükkfataplóból ekkorákat ritkán láttam), júdásfül, sárga kénvirág, ízletes tőkegomba (?).Leltünk még laskát sokat és finomat, pisztricet, tintagombákat. Találtunk rozsdabarna csészegombát meg egy másikat, ami szintén csészegomba, de egy kicsit eltér ettől. Aztán egy nagyon érdekeset, amit a könyvek és a helyi vadász segítségével sem tudtunk beazonosítani. (Szerinte egy nagyon ritka pisztricagomba), vörös a teteje, fehér az alja nagyon vékony kb. 3 mm, a tönkje fás, leginkább nagyon öreg, szétterülő laskára emlékeztet, de nincsenek lemezei. Talán majd a fényképről vki meg tudja mondani mi ez.
Hazafelé benéztünk egy fenyvesbe, ami majd meggyulladt olyan száraz volt és egy nyomorult tövisalja gombát találtunk össz-vissz. Ja és egy fontos: vargányát egy szemet sem leltünk, de még a nyomát sem.
A gombáktól függetlenül: az erdő, a kilátás, a madarak, az őzek és szarvasok, a virágok és a virágillat, a napfény, a várrom, a halomsírok, a bogarak, a dombok- hegyek, sziklák, szurdokok, a patakok, zúgók és a gyönyörű faóriások, a különleges fák (kőrisek, cirbolya, ősfenyves), egyéb szigorúan védett növények (boroszlán, pajzsika, kankalin), barlangok meg a falvak is baromi jók voltak. Csak azok a bunkó vasárnapi kirándulók ne lennének akik üvöltöznek az erdőben és minden normálisabb tűzrakó- vagy kilátóhelyen rengeteg szemetet hagynak.
A mai kirándulás igen jól sikerült. A következő összefoglalót a gombalistára írt e-mailekből ollóztam össze:
Ma tanfolyam (gombak elettana, taplalkozasa stb. Dr. Vetter tartotta, erdekes volt) utan kileptunk a Csucshegyre. Sok (leszedett) majusi pereszke, 1-2 helyen tovisaljagomba telep (itt is jartak elottunk), nyeles serleggomba, sarga kenviraggomba, undorito szegfugomba, egy nehany rozsdasszaru fuloke, nehany apro judasfule, tintagomba, kigyogomba (1 db), 1-2 tavaszi retgomba volt, ezenkivul dioizu galambgomba 7-8 nagyon szep peldany es egy gyonyoru okkerszinu tinoru (Boletus impolitus).
A kepek a http://speedy.mht.bme.hu cimen lathatoak.
Azaz pontosabban bordas serleggombat vagy uj (Rimoczi-fele) neve'n serleges papsapkagombat (Helvella acetabulum) talaltunk.
Ami a melyhutobe kerult:
- par fiatal majusi pereszke
- dioizu galambgombak (nyersen is eleg jo ize van)
- 1 gyonyoru, vastaghusu, kukacmentes okkervarganya, amit tolgyfa alatt talaltunk :-)
Erdemes volt elmenni kirandulni! Na megyek megnezem a fenykepeket...
A vörösbarna =nyári, mert májusban is nől, meg szeptemberben is, mint kiderült. De most már összezavarodtam. Lehet, hogy ugyanazt a gombát másképpen hívjuk nyáron mint ősszel? :) Erdei meg feketefenyő alatt nő, de csak magasabb hegyeken, a Bükkben (savanyú talaj!) is leginkább ott, ahol a két fafajta vegyesen fordul elő vagy éppen a kettő határán.
Az ízletes vargánya (Boletus edulis, mi fenyőtinórának hívjuk) is kb. ugyanígy fordul elő és azért galócás neve, mert nagyon gyakran együtt nőnek. Állítólag ez még a homokos részekre is igaz, bár én ott még nem láttam. Többször leszögeztük már, hogy ha valahol galócára bukkansz érdemes alaposan körülnézni, a gyakorlat igazol:)
Nyári vargánya (Boletus aestivalis) tölgy alatt nő inkább (legalábbis nálunk) és recéslábúnak hívjuk:). De nem nagyon szedik, mert könnyen összetéveszthető az epeízű tinórával (Tylopilus felleus, amit mi pókhálós gombának becézünk), bár ez utóbbi nagyon ritka.
Tegnap szedtem gombát, bevittem határozni, ott mondták, hogy felejtsem el amit tanultam, mert a természet úgy összekavarodott, hogy már jönnek az őszi gombák is. Zsákmányomat gondosan beleírták a könyvbe: 0,05 kg Májusi pereszke
Bizony, az erdei szömörcsög igen büdös...a homoki viszont nem! Amúgy a galóca listán jelezték, hogy találtak pár nyári vargányát, illetve fenyőtinórut. A vörösbarna vargánya a Bükkben is - stílszerűen - bükk alatt nő? Az ízletes meg fenyvesben (és miért hívják galócásnak)? Tényleg, a nyári vargánya milyen néven fut? :)
Ezek csak tétova próbálkozások voltak részemről, hogy ismét jelezzem: ahány vidék, annyi elnevezés. Volt már erről szó a topicban.
Tehát: az általam látott gomba hivatalosan erdei szömörcsög (Phallus impudicus- beszélő név), de mifelénk ezt kígyógombának hívják, néhol döggombának.
Ellentétben a "hivatalos" kígyógombákkal (Mycena pura, alcalina, renati, inclinata, galericulata, crocata, stb), melyeket mifelénk csengettyűgombának hívnak.
Gondolom ezek után mondanom sem kell, hogy a "hivatalos" csengettyűgombát ( Pluteus atricapillus, roseipes) nálunk tuskógombaként ismerik.
Felteszem senkinek nem okoz meglepetést, hogy a tinórA (ami másutt tinórU) között csak egyféle vargánya van: a barna tinóru (Xerocomus badius) :)
Természetesen a Vörösbarna vargányát (Boletus pinicola) hívjuk nyári tinórÁnak, míg a kalsszikus és "igazi" Ízletes vargánya a böcsületes FenyőtinórA néven fut. Bár néhol hívják még galócás tinórÁnak is- beszélő név ismét.
És még folytathatnám tovább :)
A kutyaszömörcsög (Mutinus caninus), kötyapöcse, kutyafasza stb. gomba nálunk nem ismert annyira, de hála a határozókönyveknek és a gombászok egyre növekvő műveltségének a (nálunk!) kígyógombára is átvitték ezt a nevet a szömörcsög okán. Hogy egyszerűbb legyen az életünk és áttekinthetőbbek az elnevezések.
Elvileg lehet, főleg ilyen nyári meleg után. A galóca listán korábban említették, hogy egyik évben a Börzsönyben május 4-én nyári vargányákat találtak, de azért ez nem jellemző. Amúgy ha több gombafaj is volt, akkor a Bakonyban esőnek is kellett esnie az elmúlt két hétben.
Mamám járt a Bakonyban és látott barna tinórát. (Sok mást is, de ezt ismerte fel.) Létezik ez? Májusban? kérdeztem magamtól. Az egyik szakkönyv szerint ez a tinóra évente kétszer "virít", májusban és szeptemberben, ezt nem is tudtam. Tényleg van most a Bakonyban tinóra?
Akkor az Miskolc és vidéke. Nem? A vadasparktól nem messze találtam életem legbüdösebb döggombáit, (kutyapöcse a másik neve, az alakja után, de mi kígyógombának hívjuk az arrafelé tenyésző változatot), meghatározó élmény volt...
Először arra gyanakodtunk, hogy a park dolgozói nem végzik khm khm kielégítően a munkájukat, részegen feküsznek valahol és hetek óta nem tűnik fel nekik, hogy a tűző napon rohad a medve, a vaddisznók, a teljes szarvas állomány plusz néhány szerencsétlenül járt látogató. Aztán arra gondoltunk, hogy egy friss háborús tömegsír felett ültünk le pihenni. Aztán még sok minden megfordult hagymázas agyunkban, némiképp megzavarodva a szagtól, de az fel sem merült, hogy gomba. Csak amikor felfigyeltünk a légdöngicsélésre és úgy döntöttünk: pólókat száj elé kötni és hősiesen utánajárni kell a legyek nyomán a dolognak. De még akkor se hittük amit láttunk. A szag pedig kiirthatatlan, napokig nem tudtam egy jóízűt enni. Valahol hátul a garatban telepedett meg a nyúlós-nyákos undorítóság, végül szilvapálinka mosta csak el.
Célzást értettem, de nem haraxom ;-)
Víztelenítés alatt én azt értem, hogy ha megmostad, (v. nagyon leves) egy tiszta, száraz, (biztonságos) konyharuhába csavarod, es felitatod, esetleg gyengeden megnyomkodod.
Szerintem a savanyú íz a pláne az egészben, és én is panírozva szeretem.
Ma Budakeszi környékén jártam, de a szeles idő és a nagy meleg miatt a föld nagyon kiszáradt, azaz 0 májusi pereszkét találtam. Egy pisztricgomba azért akadt. Debrecen környékén viszont gondolom sarlóval lehet menni a mezőre/erdőbe.