A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Na kapkodd el a daráló kérdést, ha már vettél téglát !
Ugye a tamperolás az állandó kell hogy legyen elvileg, szűrőámérőtől függően 13-15kg (olyan nincs hogy "nem tömörítettem nagyon a kávét", tessék mérleggel próbálkozni), a darálás finomságát kell majd úgy igazítani, hogy a 30ml időre folyjon le. És ez kávénként más lesz, mert pl. a pörkölés befolyásolja. Legjobb írni hogy melyik kávéhoz hová kell állítani a darálót (Iberital tulajok ezért vágynak nagyon egy jó skálára).
Persze hogy nem olyan jó, mint egy igazi tejgőzölő edény (v. dzsezva, a másik célra), de mint olcsó és könnyen megtalálható pótlékkal, azért ki lehet vele húzni pár napot.
Nem értem, miért van az, hogy kézzel megnézem a finomságot és durvábbnak tűnik, mint pl. más előre darált kávé (vagy legalább olyan) és mégis, ez lefullasztja, máson pedig átszalad a víz...
Jobb a szemcsék adhéziója. Olajosabb, frissebb lehet a kávé, nincs annyira megprörkölve, kiszáradva.
Savasnál szerintem nem ront a helyzeten; a hamusra túlpörkölt KV az, aminél érdemes egész rövidre fogni az előáztatást (legalábbis énnálam). Kb. 3 és 8 mp között variálom a szünetet a végső csapolás előtt, fajtától függően. Nagyon jó kis eszköz ez, kárpótlásul az olcsó gépek nehéz életű gazdáinak :)
A pre-infusion-nak a lényege hogy annyi vizet kapjon a kávépogácsa, amit azonnal fel is szív, elkezd megdagadni, a kioldódás is megindul, így jobb ízű kávé képződhet. Savas jellegű kávéknál viszont talán jobb lenne kerülni a technikát - gondolom én. Azt olvastam, hogy egyesek éreznek jellemző különbséget egyes kávéknál a két lefőzési módot alkalmazva. A főzőfejet jól melegítsd be !
Igeeeen, igen, így nézegetem, tesztelem, hogy isztok-e elég kávét, vagy csak beszéltek róla!:-))!
Az a baj, hogy baromira nem tudom megjegyezni, innen is látszik, hogy kezdő vagyok:-((( Meg másként néz ki a szemes csomagolás, meg a tégla. Most már írni fogom, hogy mit iszom:-)) Próbálok valami jó kedvenc-listát összeállítani.
és egy kérdésem is lenne, az normális ha melegedés fázisban sziszeg a gép? olyankor enged valami gőzt/túlnyomást a szabadba, vagy valami rendellenes tömítetlenséget jelez? ahogy kigyullad a zöld lámpácska elhallgat. És ez így megy ha fűt akkor sziszeg is, szóval bekapcsolva periodikusan sziszeg fütyül :)
Szerintem normális a sercegő hang, minél nagyobb a bojler és a készülékház, annál nyomatékosabban van jelen. Ilyen hangja van az Olympiámnak (3 literes bojler):
Nekem talán az oro a kedvencem a Molinari-k közül, de úgy emlékszem, hogy téglában kevésbé volt jó a gépemhez, mint az espresso. A daráló beállításánál nincs nagyon más út azon kívül, hogy méregetsz, úgy ahogyan a honlapon le van írva.
Nem tudom mi van, nem igazán tudom követni most a fórumot, az én hibám? Egyszer én is megkaptam a gyanúsítást hogy más nickel vagyok fenn, de nem értem mi értelme lenne. Mindegy.
Más téma: VETTEM ma egy tégla Molinari Espresso-t, tényleg jól megy a Gaggia vele. De 2-3 alkalommal lefullasztottam, pedig mivel itt szóltatok, nem tömörítettem nagyon a kávét...
Nem értem, miért van az, hogy kézzel megnézem a finomságot és durvábbnak tűnik, mint pl. más előre darált kávé (vagy legalább olyan) és mégis, ez lefullasztja, máson pedig átszalad a víz... Mikor próbáltam nem erősen tamperolni, jó lett, tényleg nagyon finom íze van, köszönöm a tippet, nagyon bejön nekem ez a Molinari Espresso! Ez is keverék, mármint arabica-robusta? Milyen a Molinari Oro, van tapasztalatotok vele?
Két kérdésem van: HONNAN TUDOM hogy milyen kell legyen az ideális őrlési finomság (mai tapasztalatom elbizonytalanított). És holnap megyek vásárolni darálót! Ezért is kérdezem, hogy honnan tudom, mi az optimális őrlési finomság?
Hogy őszinte legyek, az üzletben szinte alig láttam kávét. Két hét múlvára ígértek új szállítmányokat (Danesit is többek között), akkor visszamegyek és körbenézek.
Igazából bármelyik Vasedényben vagy hipermarketben lehet kapni ronda, de a tejhabosításra alkalmas fémedényeket fekete bakelitnyéllel
Itthon kipróbáltam mindent és van néhány bögrém, ami tökéletesen bevált. Nem jók a gömbolyded falú vagy aljú és nem jó a széles bögre. Az egyenes falú, inkább hosszú, mint széles porcelán bögrék abszolut beváltak. Azt szoktam csinálni, hogy a hideg tejjel feltöltöm őket 1/3 részig és egy pillanat alatt felhabosítom őket úgy, hogy púposan kiáll a hab. Ezután mindenki önt hozzá annyi kávét, ahogyan szereti.
Pillanatnyilag ez tűnik a legegyszerűbb, leggyorsabb, a családi életet, nyugalmat legkevésbé zavaró metódusnak. :-) Ja, és mindig készítek egy felesleges adagot is, mert a hab annyira kapós, hogy mindig elcsemegézi a társaság.
Azt is megjegyezném még, hogy mintha az UHT tejek jobban habosodnának, mint a friss. Vagy ez csak kivételes eset lehetett?
Kisebb szállítmányt bárkinek beválalok. Felezgetésre legfeljebb addig gyűjtetek a munkahelyen kv-s zacskókat.
Jól értem, hogy felezgetésre hívsz fel? Mint jeleztem, 100%-os arabika, illetve 10% és 20% robusztás érdekel - ezekben bárkivel szívesen üzletelnék. Merre laksz én a VII. kerületben.
Ha minden jól megy, holnap megmérem egy ipari vákuumszivattyú áramfelvételét nyitott csővel és lezárva.
Tudod mit, Resu, ne mérd meg, mert az olajcsapdás rotációsoknál az olaj visszacsapószelepként működik, így a külső nyomás ellenében nem kell dolgozniuk. Tulajdonképpen egy turbomolekulária szivattyú közelíti azt meg, amire én gondoltam, de azóta utána néztem, hogy a gyakorlatban ott is vannak trükkök beépítve annak érdekében, hogy a motornak ne kelljen közvetlenül a külső nyomás ellen dolgoznia.
Mi van még? A nagy tömegek hőfokszabályozása? Oké, legyen ebben is neked igazad. Van még valami?
No, leküldtem most egyet így. Fura volt, már a gép hangja is egészen más. Nem átszalad a kávé, hanem tényleg látszik, hogy küzd, és jóval lassabban is jött le. Bár csak töredék időre, a crema megfogta a cukrot. A Hausbrandtnak nekem eddig nem volt igazán jó cremája (most sem lett, de javult), a Lucafféval próbálkozom majd holnap vagy holnapután egyet.
Az íz/aromavilág differenciáját nem éreztem annyira, mert most más kávé főtt, mint rendesen szokott.
De ezt is nézegetem majd. :-)
Az viszont ma hátorzottan nem tetszett, hogy a Rezső téren komoly mértékben redukálódott a pod-választék (három polc helyett csupán egy), viszont lettek borok (minek?).
Csak köszönetet szeretnék mondani azoknak, akik segítettek és bíztattak pár hete, a darálóm beállítása kapcsán, úgy tűnik nagyjából sikerült anélkül, hogy tönkretettem volna. Ezeket vettem első körben. Persze ittam már mindkét versenyzőből előtte is, de így azért más, hogy én darálom.-:) Még egyszer köszi, jó kávézást mindenkinek.
Tudod mit, zabadakk! Ha minden jól megy, holnap megmérem egy ipari vákuumszivattyú áramfelvételét nyitott csővel és lezárva. Bár erősen kételkedem benne, hogy a vákuum kialakulása után megnőne az áramfelvétele, ha mégis így lenne, itt a fórumon megkövetlek érte!