A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Igazad van, a kávéházakban én is ezt tapasztalom, nem állítanak a daráláson, és az időt változtatják. Ennek következtében, ha a sima presszó jó, akkor a ristretto gyakran savanyú, ha a sima presszó túl keserű és/vagy híg, akkor a ristretto jó.
Nem feltétlenül csökken az idő. A finomabb darálás, illetve olykor a nagyobb mennyiségű kávé miatt lassabban folyik át és később szőkül. Gyakran még nő is az idő.
A spektrumos műsorban a tampereléssel játszott az ember, vagyis mintha tartotta volna a 25 másodpercet, csak a kijövő anyag mennyiség csökkent volna le. Ezt nem értem, hogy akkor 256 sec vagy nem?
Mitn az espresso, csak 15-20 ml max. Igy a vége nem kerül bele a főzetnek, ami már kesernyíteni, savanyítani szokta. Ezzel elérik, hogy "mézesebb" édesebb, eszenciaszerübb legyen.
Ezt én annak idején is írtam, nekem ez az elmélet nem volt átültethető a gyakorlatba. A probléma az, hogy dupla esetén kétszer annyi víznek kell dupla akkora ellenálláson áthaladnia, azaz gyakorlatilag négyszeres átfolyási sebességet kell elérni a dupla szűrőnél a szimplához képest (mert ugye a gépből kifolyó vízmennyiség leginkább konstans). Ezt az egyszemélyes szűrő formája igyekszik korrigálni, de ez az én tapasztalataim alapján csak csekély mértékben sikerül neki, nálam nagyon távol van az optimális darálási finomság egyes és dupla szűrő esetén (ha mondjuk a Piccolo i Dolce vs. Molinari Espresso "távolságot" egy egységnek veszem, akkor 5-6 egységre), ha minden más faktor állandó (és akárhogy csűröm-csavarom, egyértelműen a dupla ad jobb kávét, a szimpla akkor kezd felnőni a feladathoz, ha 9-10 gramm közelébe emelem az adagot, de akkor meg lassan ott vagyok a dupla risztrettónál).
Nagy nap. Sokáig nem értettem luigi tejhab-mániáját, és azt hittem, pompás tejhabot készítek. Aztán, amikor láttam, hogy Carlo milyet adott a feleségemnek (én sosem iszom tejet), akkor máshová került a mérce. Egy-két hét próbálkozás után ma sikerült először elérni a kívánt színvonalat (feleségem szerint is). Nem tudom, mekkora szerepe van ebben a tejnek: eddig 3,5%-os friss magyar biotejekkel próbálkoztam, ma viszont egy 3,5%-os friss osztrákkal (nem bio). Véletlen, mert kifogyott a tej, és hajnalban csak ehhez tudtam hozzájutni.
Szeretnék kipróbálni többet is - ezek érdekelnének. Természetesen csak akkor, ha nem jelent számodra nagy megterhelést az elhozataluk:
0.5 kg Bristot Bar SUBLIME (Arabica 100%) 0.5 kg Bristot Bar TIZIANO (Arabica 95%, Robusta 5%) 0.5 kg Bristot Bar BUONGUSTO (Arabica 80%, Robusta 20%)
0.25 - 0.33 kg Bristot Bar ESPRESSO (Arabica 50%, Robusta 50%)
Ezeket néztem ki, de ha a mennyiséget variálni kell, akkor azt rugalmasan illeszthetjük az optimális osztozási feltételekhez.
A nejem egész nap a Blahánál dolgozik, így az is megoldható lenne, hogy valaki leadja nála a cuccokat és onnan bárki elviheti (a Corvin előtt jól lehet parkolni).
S, ha jól emlékszem Te az Újpest - Árpád út környékén is elő szoktál fordulni?
Nekem igazából a 80-20-asból 1kg kellene, az 50-50-est pedik kipróbálnám, max. fél kg erejéig, de ha kevesebb az sem baj. (igazából, ha tuti nem savas, savanyó, akkor biztos izleni fog).
Nekem egyébként nem sűrgös, mert kb. 40dkg D.Gold van az Iby-ben.
Ha valakinek van mersze belevágni egy nagyrobusztásba, abból fél kilót (illetve, ha létezik ilyen feles csomagolásban, akkor egymagam is, persze). Ha nincs senki ilyen merész :-), akkor egy 80/20-ból vagy 70/30-ból fél kiló.
Kezeld úgy fejben, hogy a kétszemélyes szűrőből nagyjából dupla annyi folyadék jön ki másodpercenként, ezért lesz ugyanannyi idő alatt mindkét cssészébe elegendő, kétszeres mennyiségű kávé.
1200 ml-nyi víz 8,5 perc alatt szűrődött át nagyjából. (max 20 mp +-) tehát 8,5*60==510 mp.
1200/510==2,35 ml víz/mp az átfolyási (csepegési) sebesség. Ebből most mit kellene levonnom? Emlékeim szerint teljesen "homogén" aprószemcsés akármi a patron bele, tehát elmondható, hogy egyenletes az aktívszén és a gyantagömbök eloszlása.
nem akarlak elkeseríteni.de még az ESE podos géppel is lehet eltérő kávét csinálni, bár tény, hogy nem könnyű, és nagyon rosszat még csak egyszer sikerült (ki is öntöttem) :)