Keresés

Részletes keresés

e61hx Creative Commons License 2008.04.03 0 0 23583
Igazad van, a kávéházakban én is ezt tapasztalom, nem állítanak a daráláson, és az időt változtatják. Ennek következtében, ha a sima presszó jó, akkor a ristretto gyakran savanyú, ha a sima presszó túl keserű és/vagy híg, akkor a ristretto jó.
Előzmény: _MrB_ (23581)
e61hx Creative Commons License 2008.04.03 0 0 23582
Nem feltétlenül csökken az idő. A finomabb darálás, illetve olykor a nagyobb mennyiségű kávé miatt lassabban folyik át és később szőkül. Gyakran még nő is az idő.
Előzmény: jobog (23580)
_MrB_ Creative Commons License 2008.04.03 0 0 23581
Szerintem időben kevesebb. Legalábbis a gombnyomásos gépek kevesebb ideig folyatnak át olyankor rajta vizet.
Előzmény: jobog (23580)
jobog Creative Commons License 2008.04.03 0 0 23580

 

Tehát a 25 sec lecsökken?

 

 

A spektrumos műsorban a tampereléssel játszott az ember, vagyis mintha tartotta volna a 25 másodpercet, csak a kijövő anyag mennyiség csökkent volna le. Ezt nem értem, hogy akkor 256 sec vagy nem?

Előzmény: _MrB_ (23579)
_MrB_ Creative Commons License 2008.04.03 0 0 23579
Mitn az espresso, csak 15-20 ml max. Igy a vége nem kerül bele a főzetnek, ami már kesernyíteni, savanyítani szokta. Ezzel elérik, hogy "mézesebb" édesebb, eszenciaszerübb legyen.
Előzmény: jobog (23578)
jobog Creative Commons License 2008.04.03 0 0 23578

 

Még a ristrettót elmagyarázhatnátok nekem.

 

Hogyan készül?

 

jobog Creative Commons License 2008.04.03 0 0 23577

 

nohab!

 

A te egyszemélyesed ha jól emlékszem lapos aljú, olyan mint a kétszemélyes, csak az oldala alacsonyabb. Meg van alá műanyag betét.

 

A többi egyszemélyes mintha igyekezne elérni a formájával, hogy a kávépárna magassága egyszemélyessel is elérje a kétszemélyes vastagságát.

 

Talán az jobb?

 

 

 

Előzmény: nohab (23576)
nohab Creative Commons License 2008.04.03 0 0 23576
Ezt én annak idején is írtam, nekem ez az elmélet nem volt átültethető a gyakorlatba. A probléma az, hogy dupla esetén kétszer annyi víznek kell dupla akkora ellenálláson áthaladnia, azaz gyakorlatilag négyszeres átfolyási sebességet kell elérni a dupla szűrőnél a szimplához képest (mert ugye a gépből kifolyó vízmennyiség leginkább konstans). Ezt az egyszemélyes szűrő formája igyekszik korrigálni, de ez az én tapasztalataim alapján csak csekély mértékben sikerül neki, nálam nagyon távol van az optimális darálási finomság egyes és dupla szűrő esetén (ha mondjuk a Piccolo i Dolce vs. Molinari Espresso "távolságot" egy egységnek veszem, akkor 5-6 egységre), ha minden más faktor állandó (és akárhogy csűröm-csavarom, egyértelműen a dupla ad jobb kávét, a szimpla akkor kezd felnőni a feladathoz, ha 9-10 gramm közelébe emelem az adagot, de akkor meg lassan ott vagyok a dupla risztrettónál).
Előzmény: DJG (23545)
e61hx Creative Commons License 2008.04.03 0 0 23575
Nagy nap. Sokáig nem értettem luigi tejhab-mániáját, és azt hittem, pompás tejhabot készítek. Aztán, amikor láttam, hogy Carlo milyet adott a feleségemnek (én sosem iszom tejet), akkor máshová került a mérce. Egy-két hét próbálkozás után ma sikerült először elérni a kívánt színvonalat (feleségem szerint is). Nem tudom, mekkora szerepe van ebben a tejnek: eddig 3,5%-os friss magyar biotejekkel próbálkoztam, ma viszont egy 3,5%-os friss osztrákkal (nem bio). Véletlen, mert kifogyott a tej, és hajnalban csak ehhez tudtam hozzájutni.

cumpika Creative Commons License 2008.04.03 0 0 23574
"A szűrési folyamat révén döntő mértékben csökken a víz keménységi foka."

Ez már döntő megtévesztés.

Az aktív szén nem alkalmas a keménységet okozó sók eltávolítására.
A nitrát eltávolítási képesség beleírása viszont több mint egyszerű megtévesztés.
Előzmény: bcontact (23551)
zeg4 Creative Commons License 2008.04.03 0 0 23573

Én is kipróbálnám mindkettőt robusztásat: 50-50 és 20-80, de csak akkor, ha hárman vagyunk rá. Vagyis 1/3-1/3 zacsi belőlük.

A 80-20 -ból nekem továbbra is 1kg kell.

Előzmény: DJG (23565)
zabadakk Creative Commons License 2008.04.03 0 0 23572

 

Ezekből mind, vagy csak valamelyik?

 

 

Szeretnék kipróbálni többet is - ezek érdekelnének. Természetesen csak akkor, ha nem jelent számodra nagy megterhelést az elhozataluk:

 

0.5 kg Bristot Bar SUBLIME (Arabica 100%)
0.5 kg Bristot Bar TIZIANO (Arabica 95%, Robusta 5%)
0.5 kg Bristot Bar BUONGUSTO (Arabica 80%, Robusta 20%)

0.25 - 0.33 kg Bristot Bar ESPRESSO (Arabica 50%, Robusta 50%)

 

Ezeket néztem ki, de ha a mennyiséget variálni kell, akkor azt rugalmasan illeszthetjük az optimális osztozási feltételekhez.

 

A nejem egész nap a Blahánál dolgozik, így az is megoldható lenne, hogy valaki leadja nála a cuccokat és onnan bárki elviheti (a Corvin előtt jól lehet parkolni).


 

 

 

Előzmény: luigi- (23553)
_MrB_ Creative Commons License 2008.04.03 0 0 23571
Most már csak abban kell reménykedni, hogy Luigi valami súlyemelő, és nem okoz neki gondot elhozni azt a pár tonna KVt. ~ ;D
DJG Creative Commons License 2008.04.03 0 0 23570
Kijjebb, de tengerszinthez képest lejjebb...

Üdv,
Gábor
Előzmény: zeg4 (23569)
zeg4 Creative Commons License 2008.04.03 0 0 23569

A II. ker-ben már jártál nálam 1x (Fillér utca), Te meg kicsit feljebb vagy, ha jól tudom.

 

Hú, akkor ezt össze kéne szervezni!

Kitaláltam:)

-ahogy írtátok mindketten eltudnátok menni a Lurdyba (DJG és MrB)

-ez esteben függetlenül attól, hogy melyikőtök menne, én lehetnék a középső láncszem.

-ha DJG veszi át, akkor mi a II. ker-ben találkozunk és én viszem MrB-nek az Árpádút/Újpest Városkapú metró-hoz.

-ha MrB megy, akkor Újpesten átveszem és DJG jön a Fillérbe.

 

Akkor már csak egymás közt kell a rendelést kitalálni (akár harmadolni 1-2 félét)

 

No, de most már húúúúzok aludni.

 

 

Előzmény: DJG (23566)
_MrB_ Creative Commons License 2008.04.03 0 0 23568
Pontosítok, nekem a Lurdy szinte bármelyik munkanap útba eshet, bár rühellem a 103ason utazó tömeget, de ennyit bevállalok.
Előzmény: _MrB_ (23563)
_MrB_ Creative Commons License 2008.04.03 0 0 23567
Minden munkanap szinte.
Előzmény: zeg4 (23564)
DJG Creative Commons License 2008.04.03 0 0 23566
Én II. kerület, meg, persze, beljebb is mehetek, ha kell; elhozhatom én a Lurdyból, és aztán úgy osztjuk el.

Üdv,
Gábor
Előzmény: zeg4 (23561)
DJG Creative Commons License 2008.04.03 0 0 23565
Akár arra, de én még a 20/80-tól sem riadok vissza, érdekel a dolog. De ha 50/50-ig elmennél, akkor osszunk ketté egy olyat, Luigi jóvoltából.

Üdv,
Gábor
Előzmény: zeg4 (23561)
zeg4 Creative Commons License 2008.04.03 0 0 23564

S, ha jól emlékszem Te az Újpest - Árpád út környékén is elő szoktál fordulni?

Nekem igazából a 80-20-asból 1kg kellene, az 50-50-est pedik kipróbálnám, max. fél kg erejéig, de ha kevesebb az sem baj. (igazából, ha tuti nem savas, savanyó, akkor biztos izleni fog).

Nekem egyébként nem sűrgös, mert kb. 40dkg D.Gold van az Iby-ben.

Előzmény: _MrB_ (23563)
_MrB_ Creative Commons License 2008.04.02 0 0 23563
Nekem a lurdy valamikor jövhéten útba eshet, arrafelé lesz meetingem. Még nemtudom mikor.
Előzmény: zeg4 (23561)
zeg4 Creative Commons License 2008.04.02 0 0 23562
Gondolom csak kilós kiszerelés létezik az összesből.
zeg4 Creative Commons License 2008.04.02 0 0 23561

Nagy robuszta alatt melyikre gondolsz?

Az 50-50-esre? Amit itt többen is próbáltak?

Azt én is kipróbálnám.

Sajnos a Lurdy ház se nagyon esik útba nekem:(

Előzmény: DJG (23559)
RCTiv Creative Commons License 2008.04.02 0 0 23560
luigi kedves POD-os bristot nincsen véletlenül? :) abból érdekelne a:r 80:20 és felette egy dobozkával :)
Előzmény: luigi- (23554)
DJG Creative Commons License 2008.04.02 0 0 23559
Ha valakinek van mersze belevágni egy nagyrobusztásba, abból fél kilót (illetve, ha létezik ilyen feles csomagolásban, akkor egymagam is, persze). Ha nincs senki ilyen merész :-), akkor egy 80/20-ból vagy 70/30-ból fél kiló.

Üdv,
Gábor
Előzmény: luigi- (23553)
DJG Creative Commons License 2008.04.02 0 0 23558
Kezeld úgy fejben, hogy a kétszemélyes szűrőből nagyjából dupla annyi folyadék jön ki másodpercenként, ezért lesz ugyanannyi idő alatt mindkét cssészébe elegendő, kétszeres mennyiségű kávé.

Üdv,
Gábor
Előzmény: forey (23547)
_MrB_ Creative Commons License 2008.04.02 0 0 23557
1200 ml-nyi víz 8,5 perc alatt szűrődött át nagyjából. (max 20 mp +-) tehát 8,5*60==510 mp.

1200/510==2,35 ml víz/mp az átfolyási (csepegési) sebesség. Ebből most mit kellene levonnom?
Emlékeim szerint teljesen "homogén" aprószemcsés akármi a patron bele, tehát elmondható, hogy egyenletes az aktívszén és a gyantagömbök eloszlása.
Előzmény: zabadakk (23452)
RCTiv Creative Commons License 2008.04.02 0 0 23556
nem akarlak elkeseríteni.de még az ESE podos géppel is lehet eltérő kávét csinálni, bár tény, hogy nem könnyű, és nagyon rosszat még csak egyszer sikerült (ki is öntöttem) :)
Előzmény: L-Zombi (23549)
_MrB_ Creative Commons License 2008.04.02 0 0 23555
0,5 kg 80/20as A/R az asszem talán az espressojuk?
Előzmény: luigi- (23553)
luigi- Creative Commons License 2008.04.02 0 0 23554
OFF debunkóvagyokmagamatírtamelőre ON
Előzmény: luigi- (23553)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!