A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Arról a fiúról is pont úgy képzelem felnőttkorában...
Egyébként az irodában kifogyott minden emberi KV (lusta voltam, nem gondoskodtam pótlásról) és meglepően iható keveréket sikerült összeráznom a Brikka számára 2/3 Monte Santos Standardból (savanyú olcsó arabica, instantokra v. még inkább a KGST-kori kávétablettára emlékeztető régiség-illattal) és 1/3 Sega Intermezzóból (na, az a mocsári robusta). Nem mondom, h. egyenesen rá fogok szokni, de prímán semlegesítették egymás hibáit, szinte semmi kellemetlen nem jutott el a csészéig.
"Az 1adagosnál előfordul hogy a mennyiség ill a szűrőbetét alakja miatt gyorsabban folyik le pár sec-cel."
Ezért kell igazítani a daráláson, és máris ott a tökéletes eszpresszó. (Vagy nem, de az nem a szimpla szűrő hibája, hanem a másik 99 faktor vmelyikéé.)
Azért sajnos ott van az a faktor, hogy a kijövő vízáramlás az konstans. Innen kezdve csak annyira ugyanolyan jó mindenhez, amennyire a "one size fits all" valóban fits.
A többi egyszemélyes mintha igyekezne elérni a formájával, hogy a kávépárna magassága egyszemélyessel is elérje a kétszemélyes vastagságát.
Ez így van, de ha belegondolsz, még akkor is csak tompítjuk az arányeltolódást, hiszen ha megemeljük a magasságot, akkor már nem feleakkora, hanem ugyanakkora kávémagasságnak kell kétszer akkora ellenállást kifejtenie, hiszen a végcél éppen fele kávémennyiség - konstans vízforrás mellett.
Ezért nem bírom elfogadni, hogy miért is lenne jó ugyanaz a darálási finomság mindkettőhöz.
A te egyszemélyesed ha jól emlékszem lapos aljú, olyan mint a kétszemélyes, csak az oldala alacsonyabb. Meg van alá műanyag betét.
Nem!!! Normál egyszemélyes (alul szűk, 7 grammnál hajszálpontosan a kiszélesedésig telik meg), a betét alá csak akkor kell, ha a nyomásfokozós kart használom --> nekem soha.
Igen, a "Latin fiesta" szerintem határozottan finom keverék (ha lenne pesti képviselőjük, rendszeresen venném), de a szelid és elegáns fajtából, ne olyan tüzesen egzotikusnak képzeld el, mint a neve sugallja! A kék Excelsiorhoz, Manuel Guatemalához hasonlítható ízben, ezek nem mindenkinek jönnek be. ("Hajnal az Andokban" név sokkal jobban illene rá :)
Minast vettem még ott, kiváló és olcsó alapanyag török KVhoz, de csakis ahhoz jó, eszpresszóként ne próbálkozz vele.
Az én A/R 80/20am lesz a párja szerintem a tiednek. De nem lett odaszámolva. Ezért tökre nem értem szal elöbb csináljunk egy tök egyértelmü táblát, aztán utánna lehet véglegesíteni a rendeléseket. ~: (
Na, túl vagyok az első kóstolón. Ez a kávé nem lesz a kedvenceim között. Szeretem a robusztás keverékeket, de ez nekem már túl "robosztus", igazi brutálkávé. Valaki be meri vállalni a felét? :)
Nem link, mert URL-ről még nem hallottam, nevet és telefont meg csak akkor, ha az illető azt mondja, hogy mehet. Gondolom, azt fogja mondani, de még nem került szóba. Valaki, aki telefonon vagy személyesen veszél vele, rákérdezne?
"Igazad van, a kávéházakban én is ezt tapasztalom, nem állítanak a daráláson, és az időt változtatják."
Még nem is a legrosszabb helyekre jársz... Az én leggyakoribb tapasztalatom, hogy ha ristrettót kérek, fogok 3-4 cl-t kapni (tipikusan drágábban), szimpla eszpresszóként 7-8-at, persze megjósolhatatlan idő alatt.
"ezért a szabály MINDEN ESETBEN a következő: az ESPRESSO 14-15 gramm friss őrleményből, 90-92 fokos vízzel 9 bar nyomáson, ideális esetben (indítástól számítva) 23-28 mp közötti idő alatt folyik le, és a mennyisége 50-60 ml."
Az a *dupla* espresso. Amúgy nem érdemes sok energiát fektetni a szabály újra-fogalmazásába (pláne rosszul, túl alacsony hőmérséklettel és indokolatlanul korlátozott idővel!), régóta megvan jól összeszedve, mint pl. ezen a Lavazza által kiadott kötényen:
"Valójában ez a 2adagra értendő, hiszen tökéletes espresso-t csak abban lehet készíteni."
Bocs', de ez marhaság.
"Az 1adagosnál előfordul hogy a mennyiség ill a szűrőbetét alakja miatt gyorsabban folyik le pár sec-cel."
Ezért kell igazítani a daráláson, és máris ott a tökéletes eszpresszó. (Vagy nem, de az nem a szimpla szűrő hibája, hanem a másik 99 faktor vmelyikéé.)
Az én vásárlásom nem lett szenes, persze jó lenne ezt tízből tízszer így tapasztalni.
Itt nagy képernyő nincs, a dolgozók (gyerekek) nagyon kedvesek. Feri meg legutóbb köszönt nékem kávéztomban, pedig nem vártam el, nem bratyizunk:-)
A nagyképűségnél szerintem van egy olyan félreértés, hogy egyszerűen csak érzékeltetni akarják, hogy nem szarvasi karavánt főznek. És tekintve, hgy az ország egész régiói még az életükben nem láttak mást, ezt a tényt erősen igyekeznek tudatosítani. Egy hozzáértő számára ez durva nyomulásnak tűnhet, de az átlag szerintem valóban ilyen erősségű bevését igyényel. És ők (én) vannak többen:-)
Félre téve az előítéleteket, ittam már ott egyszer egy elég jó kis Toszkán ristretto címen futó kávét, a hazavitt pörkölésükkel viszont csupán annyi bajom volt, -mint úgy általában a többi itthoni pörköléssel is-, hogy szénné volt égetve, de csak belejönnek elöbb-utóbb, csak egy kicsit kisebb arccal és nagyobb tisztelettel kéne hozzáállni a témához.
Na ja. Mint azt egy másik fórumon tapasztalhattad. Ezt a forrást még nem kóstoltam végig, csakhogy mindenki azt írja, közepes anyag prémium áron, én meg már egyszer kipróbálnék saját főzésként egy valódi prémium kávét. Már ebből is micsoda nedű jön ki!
Saját pörkölőgépük van, szép kis ketyere, megnéztem. Kilónként pörköl, és a hölgy sem állította, hogy állandó minőséget tudnának produkálni. Viszont a kis pörkölt mennyiség okán forog az áru, néhány napos pörköléseket lehet vásárolni. Csak arabika.