Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Célzást értettem, de nem haraxom ;-)
Víztelenítés alatt én azt értem, hogy ha megmostad, (v. nagyon leves) egy tiszta, száraz, (biztonságos) konyharuhába csavarod, es felitatod, esetleg gyengeden megnyomkodod.
Szerintem a savanyú íz a pláne az egészben, és én is panírozva szeretem.
Ma Budakeszi környékén jártam, de a szeles idő és a nagy meleg miatt a föld nagyon kiszáradt, azaz 0 májusi pereszkét találtam. Egy pisztricgomba azért akadt. Debrecen környékén viszont gondolom sarlóval lehet menni a mezőre/erdőbe.
Üdvözlet minden gombásznak!
Szeretnék gombázós kirándulásra menni.
Régebben jártam a TIT szervezésében.
Ha tudtok ilyesmiről kérlek írjátok be.
Időpont, helyszín?
gévagombától függetlenül tájékoztatok minden kedves érdeklődőt, hogy Bpesten csak holnap (április 30-án) indul be a hétvégi gombavizsgálók működése: a Bosnyák téri és Fehérvár úti piacokon 10-19 között.
(én egyébként gombapörköltnek készíteném. minek az a sok panír)
Hacsak nem fedeztél fel egy új fajt, akkor sárga gévagombát találtál :) Szerintem rántani kell, de kérdezd Salax-ot, ő ebben (is) szakértő! Holnap megyek kirándulni, majd beszámolok az eredményről (vagy nem :)).
Szedtem kb. 2 és fél kiló sárga gévagombát a Duna mellett, ártéri erdőben. Mit főzzek belőle? Az egyik szakkönyv víztelenítés utáni panírozást ír elő, de vajon mit értenek víztelenítés alatt? Mi a technikája pontosan?
Roston szándékoztam elkészíteni, de nem akarok nagyon félrenyúlni, adjatok tanácsot, bevált recepteket.
Nem vagyok teljesen biztos, hogy gévagombát szedtem, de nagyon sok szól mellette: a fa barnás-vöröses volt és ki volt törve, a gomba kis sárga gumóra emlékeztet, jó nedves és savanyú. Érintésre pirosodik.
Azért biztos ami biztos holnap bevizsgáltatom, de addig is eszem kicsit belőle, majd írok ha nem lesz semmi baj, ha lesz nem írok:)
...na de a tavalyi szakellenőri tanfolyamon azt tanították, hogy a gyapjas tintában alig van koprin (ezért lehet utána alkoholt is fogyasztani), a koprint a ráncosból kellene kivonni.
Van egy érdekes oldal (bár úgy rémlik, mintha már szóba került volna), ami ilyeneket ír pl.: Éppen te ajánlottad Lelley János könyvét a gombák gyógyító hatásáról.
Még valami, azután nem láttok már itten. Bükkszentkereszten ősszel lesz valami gombásztalálkozó. Akit érdekel, az tegye magát szabaddá szeptember valamelyik (második?????) hétvégéjére. A többit majd az idő haladtával megbeszéljük - tán szervezhetnénk ott egy talit?
No majd lássuk.
Én még a fák friss leveleit és rügyeit is meg szoktam rágogatni, finomak ám ha nagyon keserű akkor is igen jókat lehet utána köpködni. - Bocsánat a hölgy-gombásztól.
Hét végén kutyás barátainkkal túráztunk találtunk két darab szilva nagyságú Nyári szarvasgombát, több darab Változékony szarvasgombát (semmire nem jó), Rőt szarvasgombát (semmire nem jó, bab nagyságú vöröses), 5 db Vörös szarvasgombát és ún. Hymenogaster citrinust, ez egy erősen citromillatú szarvasgomba-féle. Fűszernek kiváló, de senki nem használják, picai értéke nincsen.
Értéke a Nyári szarvasgombának lenne, de mivel még alig-alig volt kifejlett és illata sem volt különösebben csak egy barátunk vitte el, aki még nem látott ilyesmit.
Most a tavaszi erdőben kiszúrhatjátok a szarvasgombás helyeket. Egyszerűen úgy, hogy figyelitek hol sarjad a fű, ahol nincs fű aljnövényzet nincsen, sőt ha figyelitek a fákat meg kell hogy lássátok, hogy erősebben sarjadnak mint másutt, nagyobbak a levelek, erősebbek a rügyek.
Sőt ha a területen csészegomba, kucsmagomba, papsapka gomba is van, akkor hurrázhattok, tutti, hogy van a gyökereken valami, legalábbis micélium. Nem kell kutya, a fák környékén kicsit kaparjátok le az avart, ill. a humuszt, a földnek olyan "főtt kukorica" illatának kell lennie, az erősebb hajszálgyökereken láthatóak a barnás-vöröses V alakú micéliumok.
Nos a többit a már beidézett Hollós László könyvből pár év "szívás és betlizés" után el lehet könnyedén sajátítani.
Az előbb még elfelejtettem, hogy papsapkagombákat is találtam, persze ezeket általában nem szoktam megenni.
Májusi pereszkét sokat lehet találni. Meg azután Szent György gombának is mondják. György napja pedig ugye április 24-én van. Én találtam még a hét végén lila pereszkét, júdásfül gombát, csészegombaféléket, sőt még kucsmagomba is van. Tövisaljagombát egy haverom talált nagy mennyiségben. Az alföldi trágyadombok közében pedig oly' sok kétspórás csiperkét találunk, hogy már-már unjuk. Én a fákat is figyelem: sárga gévagomba most kezd előjönni. Egy helyen pedig már pisztricgombát is láttam. Tintagombákat is láttam, azokat otthagytam másnak, most Kánaán van úgyis, mint látszik.
Régen volt módon ennyit dicsekedni.
A galoca lassan mar otodik eve szorja sporait itten, aki meg nincs benne, ne szegyelje, eddig pl. en sem tudtam errol a grupperol.
De a galocan olvastam rola :)
Ugyhogy mindenkit szeretettel varunk oda is, aki itt is van, vagy meg itt sincs.
Fel lehet iratkozni pl. ezen:
http://mail.kapu.hu/mailman/listinfo/galoca
ha gaz, akkor irjatok az ownernak, aki elobb utobb el is olvassa, azt segit:
Bp-i vagyok, gombázás céljából megfordulok a Budai-hegységben, a Pilisben, a Visegrádi-hegységben, a Velencei-tó környékén, a Kisalföldön és így tovább, illetve az őrségi és/vagy mátrai kirándulásokat sem vetem meg!
üdv,
Curtis
u.i.: aki még nem tette meg, regisztrálja magát a galóca levlistán!
Lord, nem tudom, mi van a petrezselyemben, de egy profitól (olimikonok szakácsa) hallottam, hogy mindennap legyen petrezselyem vagy snidling vagy.....a harmadikat elfelejtettem.
Én is kívánom majdmindenbe.
bd
Na akkor ez alól az új nicknév alól jelentem, hogy a gyapjas és a kerti tintagomba csekély koprin tartalmuk miatt alkohollal együtt fogyasztva sem okoznak kellemetlen meglepetéseket, viszont a ráncos tintagombával vigyázni kell!
A galóca levelezőlistán vettem hírét annak, hogy itt egy ilyen szuper topik is leledzik. Ennek örömére be is számolnék a hétvégi zsákmányunkról: 1 kg pusztai kucsmagomba (réten, magas fűben) :-)
Tavaszi problémák: nem tudom ti hogy vagytok velem de a Gyapjas tintagombáról én azt tanultam Rimóczi profnálm hogy az coprin nevű anyagánál fogva az alkohollal együtt allergiás tüneteket produkál.
Mivel jó volt az idő, ezért lehetett szedni a gombát és sikerült empírikus kisérletet végeznem, mivel bevágtam a tintagombához 3 üveg sert és semmi. Szerencsém volt, vagy nem is jó gombát szedtem (sűrű lemezállás, harang alak, kinyílva tintásodik, ezért kell félkész állapotban szedni, üreges tönk), vagy nem is árt a coprin, vagy nincs is benne coprin?
Ez sem tartozik szorosan ide, de hetek óta ki vagyok éhezve a petrezselyemre. Mi van benne, ami ennyire megfogott? Megnéztem itt http://extra.hu/szedo_ivan/gyogynov.html a hatását, mert meggyőződésem, hogy az ember azt kívánja ami jót tesz neki. Ti hisztek eben az elméletben? Remélem nincs semmi olyan bajom, amit felsosoroltak.
Színes gombakalauz
http://spike.fa.gau.hu/fungi/guide.html
A szarvasgomba termesztéséről
http://falco.elte.hu/emsze/szarvasgomba/Termesztes.htm
Van egy érdekes oldal (bár úgy rémlik, mintha már szóba került volna), ami ilyeneket ír pl.:
"A pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum) (7. ábra) koleszterinszint-csökkentõ, gyulladásgátló és májvédõ hatásáért lanosztán típusú triterpénjei, a ganoderánsavak felelõsek. Egyes gombáknak jelentõs vérnyomáscsökkentõ hatásuk is van, mint pl. a már említett pecsétviaszgombának, vagy a bokrosgombának (Grifola frondosa). Az érrendszeri betegségek gyógyításában alkalmazzák egyes gombák véralvadásgátló hatását is. A téli fülõke (Flammulina velutipes) trombolitikus hatású proteázai immobilizált formában a mûerek falába beépítve érpótló mûtéteknél gátolják a vérrögök képzõdését. Egyes gombáknak vércukorszint-csökkentõ hatásuk is van. A gyapjas tintagombát (Coprinus comatus) pl. sikerrel próbálták ki cukorbetegség kezelésére."
És itt van: http://www.kfki.hu/~cheminfo/TermVil/tv9612/gyogy.html
de a csészegombát nem találtam...
Persze írnak a mérgezésről: http://www.kfki.hu/~cheminfo/hun/teazo/gyujt/gomba.html
Most éppen költözködés van, de a hét végén szakítok időt egy kis bóklászásra. Annyi eső esett, hogy muszáj...
(Sohasem rántok be semmiféle levest, de azért érdekelne, hogy a hazai zsír+liszt+jesszusom paprika mennyire tesz jót a kifinomultan selymes gombaíznek. Lehet, hogy egyszer kipróbálom. Bár most meg vagyok lőve, mert a félliteres pirostetejű Danone tejfölt szoktam használni és családi nyomásra bojkottálni vagyok kénytelen :), pedig a tejföl önmagában nagykanállal is jó. Éjszakai zugtejfölevő lesz belőlem előbb-utóbb.)
Ma vendégek voltak nálunk , a levest
májusi pereszkéből készitettem .
Tejfölösen , rántás nékül.
Nagy sikere volt.
Felénk rengeteg eső esett , biztosan sok
gomba lesz a közeljövőben !
Sziasztok!
Tegnap voltam gombászni , kucsmagombát kerestem
a jól bevált helyekn , de nem találtam.
Viszont szép májusi pereszkéket szedtem egy
kosárral.
Holnap meg is kostolom!
Hello mindenkinek! Sok gyapjas tintagomba nő és most az esővel egyre több várható(remélem). Rábukkantam egy pár sárguló pereszkére is.
Üdv mindenkinek.
lord, köszi, hogy fölélesztettted a topicot,
a husvéti ünnepekben bejártam a keleti Mecseket, semmi szóra érdemes.
So sorry.
Pedig itt van szent György napja!
bd
Tegnapelőtt találtam egy csokor gyapjas tintagombát a Hűvösvölgyi úton . Mondhatni a "megszokott" helyen, hiszen ezt már tavaly felfedeztük. Finom volt nagyon az idén(y) első adag friss gombája.
belinkeltem még vmit és szétcsúszott az egész, bocs
Ha jól emlékszem belső gyulladásokra adták pl. vese, epe, ún. női bajok, máj, bélhurut, sőt visszér. Erős teában ment a dolog, keserű is volt (az persze lehetett mástól is, ezeknél a népi gyógymódoknál -is- nagyon sokféle alkotórészt használtak)és kis kortyokban kellett inni egész nap. Aztán persze lehet, hogy mérgező, de az is lehet, hogy nekik volt igazuk és gyógyít is. Ki tudja? Ezeket oly' szívfacsaróan ritkán kutatják...
Ja meg kiszárítva, tüllzacskóba kötve állítólag hatásos a molyok és effélék ellen (kamrában is), bár nem biztos, hogy megéri, hogy akkor meg gombásodik a ruhád, a liszt, a morzsa stb.
Jellemzők:
15-50 cm magas évelő. Hajtásai felálló, egyszerű vagy gyengén ágasak, rendszerint többesével erednek a gyöktörzsből. A leveleik sűrűn borítják a hajtást, szórt állásúak, ülők, 2-4-szer szárnyasan szeldeltek. A levélsallangok keskeny-szálasak (0.5 mm). Virágai magánosan, a hajtás csúcsán állnak, felállók. 5-8 cm átmérőjűek, amely öt zöldes v. ibolyás futtatású csészelevélből, ötnél több (kb. 10-20), keskeny-lándzsás világossárga sziromlevélből és nagyszámú porzóból ill. termőből áll. A termés bunkóra emlékeztető csoportos aszmagtermés. A megnyúlt vackon sorban ülnek egyes, ráncos, csúcsukon horgas csőrű részterméskék.
Élőhely:
Sztyepplejtőkön, löszgyepekben és homokpusztagyepekben, száraz pusztai erdőkben.
Kopancsi
Köszönöm a tippeket, oxalisnak is. Persze írhattam volna szakszerűbben, de most már mind1. Lehet, hogy elmegyek újra, ledigitálisfényképezem, aztán berakom ide a képeket.
spárga jöhet :)), remélem útbaejtem Öttömöst.
Gratulálok a hétvégéhez! A piros csészegombával mit kezdesz? (azon kívül, hogy gyönyörű) felénk használták gyógyszernek.
Virágügyben még keresgélek. Van aki kapásból rávágta, hogy sárga kikirics, de ettől még bármi lehet. Ha találok képet (vagy készítek) akkor majd jön az is. Nem tudom kinek segít: de a virág szirmai olyanok voltak, hogy a szélső-alsók még enyhén zöldek. Vagy hogyan is magyarázzam, nem olyan egyértelműen virágszirom, mint pl. a gerberánál, ahol van a szára, levele egy se, aztán a fej, hanem mintha az új szirmai is még levelek lennének. Az volt nagyon furcsa, hogy hatalmas nagy fejük volt. JA és még egy jellemző: nem csoprtban tenyészett, mint az ibolya, nem is szórtan, mint a fürtös gyöngyike, hanem egy-egy óriás példány tisztes távolságban egymástól. (Kb ha találsz egyet, nem biztos (sőt), hogy onnan látsz még egyet. Persze, ez nem tuti jellemző, lehet, hogy még korán volt nekik.)
Hétvégén gomázni voltam a barátaimmal. Igen sok és sokféle gombát találtunk. Így Kétspórás csiperkét, Cseh kucsmagombát. De találtunk még Téli fülőkét, tintagombaféléket is (Kerti,Sereges).
Számomra a legszebb élmény: két Piros csészegombát találtunk az avarban.
Én azért a boglárkára gondoltam, mert abból rengeteg szokott lenni a Bakonyban kora tavasszal (még az ibolya előtt), méghozzá egy különlegesen nagy virágú fajta, amit máshol nem is láttam - igaz, ennyire kora tavasszal sokkal messzebb nem is szoktunk kirándulni.
Meg az a hatalmas sárga virág is nyílik, aminek rövid a szára (6-8 cm) és a feje kb. ugyanekkora átmérőjű. Ezzel a mondattal nagyon felpiszkáltál bennünket, de fogalmunk sincs mi lehet ez? Esetleg egyszer egy fényképet kirakhatnál valahova a hálóra róla, hátha. De szerintem a gombát-szeretők egyben virág-bolondok is, ahogy a fákat is, úgy-hogy reméljük valaki még segítségünkre siet itten.
Az elmúlt heti Élet és Tudományban azt olvastam, hogy a Mezőgazdasági Múzeumban (?) időszakos gyógynövény kiállítás van, ahol ráadásul bemutatják a népi szárítási eszközöket, szerszámokat is. Sajnos nem tudunk felmenni megnézni a fővárosba, de ha ráérsz és még nincs vége a kiállításnak javaslom, hogy aki budapesti ne hagyja ezt sem ki.
Ahogy most kinéz jövő kedden Kecel- Mórahalom vidékén fogok csalinkázni. Utánaérdeklődtem. Mindenki azt mondja, hogy most nem nagyon találsz arrafelé gombát, mert ez homokos vidék.
De;
Oxalis üzeni neked, hogy Öttömösre nézzél be, a homok a jó időnek köszönhetően felmelegedett, most szedik a zöldspárgát. Érdeklődj, házhoz nézzél be, bizonyára olcsón nagyon finomhoz tudsz hozzájutni.
Reméljük szereted a spárgát is, mégha nem is gomba. De hozzászólsaidból (Kincseskamra) igazi ínyencnek ismertük meg, ezért merjük ezt a lehetőséget javasolni Neked.
Szóval ezek vmi teljesen ismeretlen fajok, az egyik egy hatalmas legyezőpálmaszerűség alatt tenyészett és kinézetre a csengettyűgombák és a tintagombák között van. Kiterjedt csoportban. Óriás harmatgomba lehet, ez ehető. Távol-keleten termesztik is. Az üvegházakban igen gyakoriak a harmatgomba-félék, ezt bizonyára tudod, keresgélj errefelé.
A másik viszont citromsárga, pettyegetett is kicsit, mintha a galócára vagy őzlábra hajazna.
Tüskés tőkegomba vagy valamilyen kénvirággomba lehet. Látatlanban, nem biztos.
"Fürtös gyöngyike? Egyik legkedvesebb virágom. Tényleg furcsa, hogy már most virágzik arrafelé."
Hajjaj ezerszám! Vigyázni kell, hogy ne lépj rá. Meg az a hatalmas sárga virág is nyílik, aminek rövid a szára (6-8 cm) és a feje kb. ugyanekkora átmérőjű. Mi gólyahírnek hívtuk, de spec. tudom, hogy ez nem az.
Ahogy most kinéz jövő kedden Kecel- Mórahalom vidékén fogok csalinkázni. Az nem pont Szeged, de talán arrafelé is tudsz valamit javasolni. (?)
Mert hát szívesebben keresgélek gombát, mint hozzászólást:).
Egyébiránt azóta is azon agyalok,hogy honnan lehetne megtudni a növényházi (Állatkert) gombák nevét. Mert azok szerintem a fákkal jöhettek. Vagy volt vki olyan eszes, hogy direkt hozzácsomagolta, vagy véletlen. De az is lehet, hogy hazai fajták, de akkor meg hogyan kerülnek a 90%-os páratartalom/ standard 38 fok/ felette pálma nő közé. Rejtély.
Helló mindenki! Borzasztóan irígykedtek ám! Én már régóta szeretnék ilyen gombászós túrára elmenni, de sajnos a gombákat egyáltalán nem ismerem, a gombázóhelyeket meg plána nem. A multkor majdnem beiratkoztam egy Veszprém környéki gombázós kirándulásra, de egyedül nem fűlt hozzá a fogam olyan messzire elmenni. A Börzsöny környékén nem ismerős senki?
Hosszúhétvégi gyorsjelentés: a Bakonyban, a Tési fennsíkon és a Vörösberénytől keletre tartó Kék túra útvonalán nehány csokor júdásfül gomba, egy- két megtermett bükkfatapló, porladó lepketapló itt-ott, aztán más semmi. Viszont a Balaton előrébb tart, mint az északi hegyek (a Bükkben pl. -5 fok volt!), minden virágzik ezerrel és a fürtös gyöngyike is virít ( ami nálunk csak április közepén nyílik).
No ha valaki az állatkertben jár (Bpesten), akkor mindenképpen menjen el a felújított Pálmaházba. Olllyan gombákat találtam ott...
Mindenki a színes madarakat meg a krokodilokat bámulja (azok is jók persze), de csodás gombák is vannak és egészen különlegesek. Persze szegények sehol nincsenek kiírva/ feliratozva, bár amúgy ízlésesen megoldották az írásbeli tájékoztatást (fényképek, érdekességek stb.)
Szóval ezek vmi teljesen ismeretlen fajok, az egyik egy hatalmas legyezőpálmaszerűség alatt tenyészett és kinézetre a csengettyűgombák és a tintagombák között van. Kiterjedt csoportban.
A másik viszont citromsárga, pettyegetett is kicsit, mintha a galócára vagy őzlábra hajazna. Élmény volt megsimogatni ilyen ínséges időben... :)
Téli fülőkét pirítva szeretem, olyan fokhagymás íze van, mint a Shii-takénak. Persze mindkettő fagomba, talán azért hasonló az ízük.
Piros csészegombát sokat láttam már a Mecsekben, eddig úgy tudtam az az elsó gomba, kb februárban "nyílik". De látom már, hogy sok más gomba is van ilyenkor.
Szarvasgombát én még sose szedtem, azt se tudom hol kell keresni, ebben teljesen lámer vagyok.:(
Bár egyszer kipróbálnám
Még valami, ezt elfelejtettem, kedves mángorló. Nem tudom, Neked mi a véleményed, de barátaimmal megfigyeltük, hogy ahol fülőkét találunk többé-kevésbé Sárga gévagomba is szokott lenni. Legutóbbi fülőkézésünkor is - új helyen próbálkoztunk - észrevettük ezt, voltak olyan szakaszok ahol sok öreg, megkeményedett gévagombát láttunk a fűzfákon. Persze lehet, hogy ez csak Tisza-ártéri sajátosság. Mindenesetre, talán érdekes lehet számotokra is, ez a megfigyelésünk. Tehát ahol télen fülőke, ott esetleg tavasszal ill. ősszel Sárga gévagomba is lehet.
Környékünkön van egy bejáratott szarvasgomba lelőhelyünk. Vagy két hete, a sok eső után, de még a nagy fagyok előtt elmentünk oda keresgélni. A kedvenc helyünkön, most ezt szó szerint értsétek, nagy gödrök voltak, a talaj fel volt ásva. Egy barátunk önállósította magát, kicsit durva módon. A barátság miatt nem hozzuk szóba, no de kellemetlen. Van ilyen, a pénz nagy úr, én ezért fütyülök a "hivatásos szarvasgombászokra" is, túl sok ilyen történetet tudok. Csak az a rossz, amikor engem is, egy barátom. No van ilyen.
Még valami: ahol csészegomba van, ott nagy valószínűséggel szarvasgomba is van. Téli szarvasgombát (Tuber brumale) most a nagyobb fagyokban is kereshettek (Bakony!) szvsz találtok. Vaddisznós helyeken, bizonnyal.
Tudtommal kimondottan a hideget szereti. Mi is olyankor bukkantunk - véletlenül rá -, amikor nem is vártuk, - 10 fok alatti hidegben. Vörösesbarna színe van, ha a kalapját a nap felé fordított, az gyönyörűen átvilágít rajta. Sajnos a nem ehető gombák közé tartozik.
Oxalistól hallottam, hogy a Bakonyban egy barátja Piros csészegombát talált. Sajnos ez felénk nincs, én csak könyvből ismerem (De abból nagyon!). Talán nem árt figyelni, ha a hegyekben kirándultok, hátha véletlenül ráakadtok erre is.
Téli fülőke. Milyen fákon bukkantál rájuk? Neked hogyan ízlik? Mit szoktál belőle "csinálni", még?
A gombáskenyeret sajnos még nem. Tegnap kirándultunk, Óföldeák mellett van egy Ráday-filmre való használaton kívüli kúria, Návay-kúria. Ezt tehénlegelő veszi -persze- körül, az évszázados tölgyfáktól nem messze, a tehénlepény mellett kicsike Békagombák kacsintottak ránk. Lefényképeztük őket, remélem szép fotóink lesznek.
Ma pediglen egy izgalmas receptben BOGÁNCSolaj volt az előírás, méghozzá két evőkanállal. Ebből gondolom, hogy nem lehet aranyárban.
Egyre izgibb olajokat találok.
31-én délelőtt voltam gombázni. Mikor, ha máskor nem ér rá az ember. Tisza-ártérben, fülőkézni. Teljes siker, az előző napok csapadékos időjárásának köszönhetően egy kb. 4 km-es erdei sétával kb. 1,5 kg téli fülőkét találtam.
Sikerült néhány kapitálisnak nevezhető példányra is bukkanunk. Hiszitek, vagy nem a kalap átmérője két öreg gombánál mintegy 20 cm volt! Kár, hogy nem volt nálunk fényképezőgép, megérte volna lekapni őket. Így otthagytuk az erdőben őket.
Most jövök a Karancs-Medves környékéről, az enyhe időnek hála van kései laska, júdásfüle, találtunk egz szem galambgombát és vagy fél kiló pókhálós vagy nyálkásgombát. Emem utolsó ott hever még a kocsiban mert nem merjük megenni. Lényeg, hogy dec 29-én is van soksok gomba.
Kirándulás mésrészt jó volt, különösen a Somoskő vára, ha valaki ismeri tudja mire gondolok.
Hát ez nagyon érdekes. A többi általad kérdezett olajról annyit tudtam meg, hogy általánosságban mindegyikre igaz, hogy az "immunrendszert erősíti". Mondták, hogy mi a közös bennük, de ennek a kémiai rébusznak nevét mindjárt el is felejtettem - sajnos.
"Ezt az olajat a napérlelte borszõlõ magvaiból nyerik; a többi olaj közül magas linoléntartalmával tûnik ki. Tokoferolban (E-vitamin) különösen gazdag, de olyan procianidokat is tartalmaz, amelyek az aromaanyagokkal rokon flavonoidokhoz tartoznak. A C-és az E-vitamin, valamint a béta-karotin és a lycopen mellett a procianid a legjobb ma ismert gyökfogó, azaz antioxidáns."
A gombás kenyér, tehát (hátha lesz vkinek ideje kipróbálni a hosszú téli éjszakákon)
30g szárított gomba (bármi fűszeresebb, karakteresebb ízű megteszi, csak ne legyen nyálkásodó)
fél liter forrásban lévő vízzel leönt, áztat 2 órán át lefedve
leszűr (vizet nem önti ki!), gomba külön, fedarabol, félretesz
víz külön, kipótol fél literre újból és felmelegít
40g élesztőt kevés cukorral (fél kiskanál mondjuk. Ahogy szoktad) kevés gombás lével 20 percig keleszt meleg helyen
50 dkg búzaliszt (persze teljes kiőrlésű) és feleannyi (tehát 25 dkg) rozsliszt, szintén teljes kiőrlésű 2 teáskanál só, a maradék gombás lé és a felfuttatott élesztő alaposan elkever (ha netán robotgéppel csinálod, akkor minimum 7 perc. Ha kézzel, akkor erőtől függően sokszorosa)
búzaliszttel megszór, lefedi, meleg helyen keleszti kb. fél órát, mindegy: látszódjon azért, hogy nagyobb lett
két hosszúkás (vagy három, vagy négy stb.) kenyeret formáz (kb., mint a bagett), lisztezett sütőlemezre tesz és újra keleszt kicsikét
tetejét vízzel megken és kb 35-40 perc alatt ropogósra süti mondjuk 200 fokon (gázsütőnél, ha előmelegíted a közepes lángon fél órát, na az ennyi)
Megjegyzések: 1.a rozsliszt lehet más is (kukorica, zab, hajdina stb.) ha ódzkodsz tőle, mint én 2. egyébként is lehet kísérletezni a különféle lisztekkel, illetve keverésükkel 3. amikor a végefelé belekevered a gombát fel lehet dobni különféle fűszerekkel, ez tényleg teljesen egyéni (fokhagyma, turbolya, színes borsok, narancs vagy csak héja stb. stb. stb) 4. a tetejére szórhatsz hámozott átlátszóra szeletelt mandulát, vagy rozmaringot, vagy magvakat, vagy mit tudom én, ez már maga a kreativitás 5. friss vajjal, vagy fűszervajjal megkenve is jó (megint csak ízlés kérdése, hogy milyen fűszer) 6. ha már nagyon száraz a kenyered, vágd ketté hosszában, kend meg vajjal, tapaszd össze és süsd át megint némi vízzel locsolva. ropogós és forró lesz, így ehető is, de ezután már tényleg nem lehet feljavítani 7. remélem örömet szereztem a recepttel, ki is próbálod, be is számolsz róla
8. ha valami nem érthető, csak szólj
A jó hír: terem a saját laskánk, amit még a nyár elején oltottunk be egy fatönkbe! :) Le lehet nézni, merthogy hova így a vadászat izgalma, de azért jó dolog ez, higgyétek el.
Kedves Kopáncsi
Nem vettem a szívemre, ennél durvábbak is megestek már velem a weben, meg IRL, szerintem ne spilázzuk túl. Észre se veszem, hogy lenulláztál, ha nem mondod.:) Gondoltam nem az én bajom, ha vki nem ismeri az ilyen-olyan olajakat, eceteket. stb. stb. stb. Az iróniának meg hajrá, az mindig üdítő.
Mindig is azon a véleményen voltam, hogy bocsánatot KÉRni sokkal de sokkal könnyebb, mint pirulás nélkül elfogadni:) Látod, most én magyarázkodom... Egyszóval no problem, felejtsünk.
Ha már vannak szakértő barátaid megkérdeznéd tőlük a dió-, lenmag-, fenyőmag és egyéb olajokat is? Ja, meg a mandulát. Azért is kérdem, mert nem jutottam még nyomára leírásuknak, viszont itt-ott felbukkan rendszeresen nehány érdekes receptben. A további olajok (zsálya, bazsalikom, rozmaring, menta, stb.) már egyszerűbb ügy, mert nem belőlük kell kinyerni az anyagot, hanem olajban oldani valami rejtélyes technológia szerint.
Bpesten egy kültelki kínai piacnak nevezett interkulturális zsibvásárban akadtam ilyenre. (Tigris piac, Józsefvárosi pályaudvar), de gyanítom, hogy egyszeri vétel volt. Esély van még a Nagyvásárcsarnok alatti legeslegjobb fűszeresnél és a Rákóczi téri görög boltban. Ezeken kívül mindenféle fitotéka, bio és ökobolt is szóba jöhet. (Azért írok ilyen hosszan, ki ne derüljön, hogy fogalmam nincs hol lehet kapni.) Utánanézek és szólok neked, ha találtam.
Szőlőmagolaj kritikám miatt meg kell kövesselek.
Miért? Igértem, hogy utánanézek, valamennyire sikerült. Amiket megtudtam róla, vázlatosan ez;
- A szölőmagolaj nagyon finom, íze az igazi olívaolajjal ízével vetekszik!
- Ezért aki gombához javasolja a szőlőmagolajat az egy valódi ínyenc.
- A szölőmagolajat mér a régi időkben is használták és ismerték, de használata -elsősorban előállításának nehézsége miatt- többé-kevésbé feledésbe merült.
- A régebbi időkben igazi kincs számba ment, ára az aranyéval vetekedett!
- Gyógyhatással bír: elsősorban emésztési rendellenességek szabályozására alkalmas, de immunrendszer erősítésére, "helyes" irányba történő befolyásolására is javasolhatjuk.
- Különlegessége, drágasága kapcsán "csöppenként" érdemes fogyasztanunk.
Az előállításáról:
Körülményes, mint irtam. Miért? A szőlőmagokat meg kell mosni, vigyázva megszárítani. Ezután jön a magok centrifugálása, de az eljárás ezen szakaszánál óvatosnak kell lennünk, nem szabad túl gyorsan kivonnunk az olajat, hanem a megfelelő sebességgel. Állítólag ha nem választod meg helyesen a centrifugálási sebességet, mintegy, "túl gyorsan pörgeted ki", akkor nem jön ki valamennyi olaj a magunkból. Nos ez itt a nehézség - mint mondták nekem.
Barátaim azt mondták, hogy jó nagy bunkó voltam, hogy lenulláztam a felvetésedet - szőlömagolaj.
Javasolták, hogy kérdezzem meg, hogy hol lehet ezt a kincset vásárolni, Budapesten járva, nyilván elnéznénk oda, hátha lehet még vásárolni belőle.
Lord; nem is tudom, hogy kérjek elnézését a múltkori iróniáért, miképpen kövesselek meg...
Köszönöm szépen, hogy felhivtad erre az elfeledett varázsszerre a figyelmünket.
Üdv,
Kopáncsi
A hétvégén nem voltam gombászni, de a barátaim téli fülöket, lila tönkű pereszkét találtak.
A szegedi piacon pedig néhány kiló kétspórás csiperkét árultak szombaton.
Mikor szedtem, én is arra gondoltam, de a könyvemben a téli fülőke fénykép sokkal jobban hasonlított. Az árvégű szinei egész mások.
Az én gombám egy az egyben egyezik a fényképeden ábrázolttal.
Úgy tűnik, ezt még sokat kell tanulnom.
nem felejtettem L csak senkit nem érdekelt én meg nem erőltettem. mihelyst együtt lesz a könyv, az időm és a net biza beírom.
szőlőmagolaj- ügyben annyi a fejlemény,hogy bátran helyettesíthető mandulaolajjal is. Remélem ez segít, bár kevesebb benne az "ö". bocs:)
Köszönöm az ötleteket!
Na, végre sikerált feljutnom ezzel a freevel.
Ma elvittem megnézetni, persze a fény uccain, nem vizsgálnak, csak árusoknak.
Átcaplattam a Nagycsarnokba és némi huzavona után sikerült a gombavizsgálót a munkaidejében rávennem, hogy vizsgálja már be a gombámat!
Téli Fülőkét állapított meg és rögtön elkérte anevem, címem, hogyha mégis gáz lenne :)))
Belenéztem a füzetébe, hogy miket hoztak ezen a héten vizsgáltatni: téli fülőke,fenyőpereszke (ebből több helyen árusítottak ma), csigagomba, kígyógomba, BARNA TINÓRU!, karbolszagú csiperke.
És még mindig terem a tuskó ahonnan szedtem a gombámat:)
A faj minden jellegzetességét magán viselő egyedeknél van gallér, de ott is sokszor csökevényes. Az egyes alfajoknál hiányozhat is.
Mindegy, így fényképről nehéz, inkábbnem is okoskodok itt tovább.
Fontold meg, hogy nem lehetett-e Gyűrűs tuskógomba. Annak ugyanis vannak egymástól jelentősen eltérő alfajai-változatai. Az egyes populációk kajakra eltérőek lehetnek. A tuskógomba még nőhet decemberben is, és van olyan gyökérszerű képződménye (asszem valami rizomorfának hívják), amiről beszéltél. Olyan, mint egy cipőfűzőszerű zsinór, ezzel hatol be a gomba a gazdanövénybe (mármint a parazita változat. A fénykép alapján tehát szerintem nem kizárható a gyűrűs tuskógomba.....
Off bd, kedves, a másik topicban válaszoltam, mert az jobban kézrül volt, de azt hiszem az ilyen kérdésekre leghamarabb a KONYHA-TRÜKKÖKben vagy valamelyik vacsoratopicban kapsz választ, ezek valószínűleg többeknek szerepelnek a Kedvencekben On
Hétvégén szedtem gombát fatuskóról, csoportosan nőtt, november végén kezdett el nőni. Szerintem Téli fülőke, de megnéztem könyvben és van két faj amivel össze lehet keverni, és azoknak Gyilkos galóca típusu a mérgük. Úgyhogy van rizikó. Ezért fordulok a kollégákhoz, tudnának e segíteni?
Ezt a kenyér receptet a hétvégi szabad másodpercekben közrebocsáthatnád. Nagyon kíváncsian várom, -juk.
Csak írom h el ne felejtsed. (Remélem nem vagy olyan mint én.)
És hát finoman sürgetlek is; persze.
Kopáncsi
u.i..: a szőlőmagolajon Szögedébe' csak elnézően mosolyogtak. Ezt mondták: >>ejnye-ejnye ezök e pöstiek égyre hülyébbek. Mög asztán errefelé amúgy is csak málnamag-olaj van. << Persze továbbnyomozok a témában, nem adom fel. Van egy borász barátom megkérdezem, mi a fene lehet ez????
Szerintem a házi pálesz+tudományos duma ötvözete kéne. Ki kell menni pásztorhoz pálinkával és leadni dumát, hogy ez itt egy nagyon ritka gombafaj, a Kertészeti Egyetem Növénytani Tanszékétől (lényeg, hogy a név hosszú legyen) jöttem, meg szeretném figyelni ezt a MÉRGEZŐ gombát és szeretném ha segítene benne, hogy épségben maradjanak, míg MINTÁT gyűjtök belőlük. De addig is Laci bátyám huzza már meg ezt a flaskát! stb stb stb