Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2001.09.17 0 0 629
Sok-sok esőt követő langyos idő becsábított bennünket az erdőbe. - Hátha véletelnül találunk néhány Nagy őzlábgombát! - Nos, annyiféle gombát találtunk vasárnap, hogy nem is akarjuk még most sem elhinni. Íme a lista. Kétkedőknek: kincseinket mikológus barátunk ellenőrizte. A gombákból általánosságban véve, néhány darabot gyűjtöttünk, a többit a termőhelyen hagytuk.
Változékony pöfeteg, Csoportos csiperke, Nyárfa érdestinorú, Nagy őzlábgomba, Kis lilapereszke, Ligeti csiperke, Óriáspöfeteg (3 db, egyenként olyan 30 dkg-osok), Tüskés pöfeteg, Tarló őzlábgomba, Pecsétviaszgomba, Lepketapló, Karbolszagú csiperke, Barna csengettyűgomba, Erdei szömörcsög (boszorkánytojás, 1 db), Pihés laskagomba (???, vöröses-barnásszínű kicsi laskagomba, könyvben nem leltem, mikológus barátunk határozta be ezen a néven), Kékhátú galambgomba, Hánytató galambgomba, Korallgomba (sárgás), Május pereszke(!, 1 db), Árvégű fülőke, Bunkóslábú fülőke, Dióízű galambgoba, Áltrifla, Sereges tintagomba.
Bizonyára kihagytam néhányat. Felénk nem nagyon van sok és sokfajta gomba (Szeged), ezért külön öröm volt, hogy most végre ilyen szerencsések voltunk. Lehet, hogy túlzásnak tűnik, de tény, hogy az utóbbi 3 évben összesen nem láttam pl. annyi Nagy őzlábgombát, mint a tegnapi napon.
Az utóbbi időben nagyon fájt a szívem, amikor a híradásokat olvastam. Most ugrál örömében. Végre erre is van sok és sokfajta gomba, nemcsak az Őrségben vagy a Pilisben!
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.09.12 0 0 628
Mindegy. A lényeg az, hogy gombákról akarok olvasni! :-)

LC

Előzmény: lord (627)
lord Creative Commons License 2001.09.11 0 0 627
No visszaértünk a nagy utazások után és most sejthetően nem is utazunk el legalább 3-4 napig :)) tehát tudok mesélni.
Az első nagyobb kör Erdélyben volt- majdnem egy hónap- rengeteg élménnyel. A második Csehország még furibb kalandokkal.
Melyikkel kezdjem?

Mulan Creative Commons License 2001.08.29 0 0 626
Nem is vagy ritka, védenivaló:-))))
Előzmény: Salax (623)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.08.28 0 0 625
Védett állatfaj attól még lehetünk :-)

Curtis

Előzmény: Libertine (624)
Libertine Creative Commons License 2001.08.28 0 0 624
Ez nem olyan vörös könyv :)

C.

Előzmény: Salax (623)
Salax Creative Commons License 2001.08.28 0 0 623
>mi is bekerülünk a Vörös Könyv-be! :)
Ettől a leghatározotabban elhatárolódom, és kikérem magamnak! :-)))
Előzmény: Lactarius Curtis (622)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.08.27 0 0 622
Kollégák! Mi történt? Hát senki sem szól hozzá? Ha ez így megy tovább, mi is bekerülünk a Vörös Könyv-be! :)

Curtis

Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.08.21 0 0 621
Üdv!

Ismét érdemes ránézni a http://speedy.mht.bme.hu oldalra, mert szombaton kirándultunk egyet. Főleg az óriás likacsosgomba volt nyerő.

Curtis

Előzmény: Lactarius Curtis (602)
Salax Creative Commons License 2001.08.13 0 0 620
A máriatövis-kivonatokat régóta használja mind a népi, mind a hivatalos gyógyászat a máj regenerációjára. Főként az alkohol okozta májkárosodás esetén (Mecsek majvédő tea), de Hepatitises megbetegedések utókezelése gyanánt is. Ennek ellenére, gyilkosgalóca mérgezéseknél nem csodaszer! Ilyen esetekben kritikus a tünetek jelentkezésétől számított 1-2 nap. Ha a mérgezett nem jut időben korházba kiszárad, vagy a folytonos hányás-hasmenés következtében fellépő sokk-hatásba hal bele. Ha ezt a szakaszt túlélte, akkor jönek a májkárosodás következtében fellépő tünetek, ami közül a legveszélyesebb a májkóma. De ne feledkezzünk meg a vesét ért károsodásokról sem. Úgy, hogy van mibe belehalni. A legrohadtabb az egészben, hogy a méreganyagok, az epén keresztül folyamatosan ürülnek vissza a véráramba, megkötésük kissé komplikált. Ezért a mérgezés harmadik szakasza a folyamatos májkárosodás, ami a mérgezéstől számított 5-6 éven belül az élettel összeegyeztethetetlen mértéket öltöt. Azt hiszem, a sylibi használata erősen növeli a második, és harmadik szakasz túlélési esélyeit, illetve a minél tökéletesebb gyógyulást.
De azért inkább ne kelljen kipróbálnunk.
Előzmény: Lactarius Curtis (600)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.08.09 0 0 619
A földtoló galamgombáknál néha feltűnő lehet ez a kékeszöld sáv a lemezek és a tönk találkozásánál, a már említett homepage-en pont ilyen példányok fényképei láthatók jelenleg (Dobogókőn csodáltuk meg mindezt).

Curtis

Előzmény: szilu4 (618)
szilu4 Creative Commons License 2001.08.09 0 0 618
A kostolgatásokat én inkább nélkülözöm. Az egyedüli amit még meg szoktam nézni az a galambgomba. Azt is csak akkor, ha szemmel láthatóan nem lehet megállapítani, hogy melyik faj (jól megkülönböztethető a dió ízű, kékhátú, varaszöld, fűzöld, büdös, földtoló), és nincs jobb ehető gomba az erdőben.

Remélem azért a mérgező galóca-féléket (gyilkos, citrom, párduc) nem szoktad eszegetni!

Ha már itt tartok, akkor egy-két jegy amit érdemes figyelni:
A szürke galóca (ehető) gallérja bordázott (olyan, mint a rakott szoknya), nagyon finom a bordázottsága. A hozzá nagyon hasonlító párducgalóca (mérgező) gallérja viszont sima.
A kis méretű fehér tölcséres alakú gombák közül a kajsza lisztgomba (ehető) lemezei lefutók, nem egységesen érnek véget a tönkön, míg a viaszfehér tölcsérgomba (mérgező) lemezeinek vége a tönkön egy kört alkot.
A nagyméretű fehér töcséres alakú gombák közül pedig úgy lehet megállapítani, hogy földtoló galambgombáról van-e szó, hogy a lemezeit magad felé fordítod, és a tönkénél fogva forgatod, ekkor a lemezek között egy halvány kékes színárnyalatot kell látni. A többi ilyen típusú gombánál nincs ilyen szín.


Előzmény: mángorló (617)
mángorló Creative Commons License 2001.08.09 0 0 617
Na ez az, sőt abban sem voltam biztos, hogy tényleg azt találtam amit mondott. (érdekes, amikor a begönygyöltszélű cölöpgombát, meg a párduc galócát egy kosárba szedtem vargányával, akkor a Szombathelyi vizsgáló nem vette el az egész cuccost)

A borsos tinórukat is lenyúlta, pedig az fűszernek is jó. (bár ezeknek a kalapja 8-10 centis volt, ami nem egy tipikus borsoso méret, a többi jegy stimmelt, kicsit csíptek, de nem annyira mint egy kis borsos)

Ezt a vörös vonalas dolgot nem ismerem, majd ezentúl ezt is nézem. A legtöbb gombából ki szoktam csippenteni egy darabot, hogy ízpróbát tegyek - Rimóczy prof. mondotta, hogy lehet ezt csinálni szájában egy kénvirággombával - de ezeknél nem láttam vonalat, bár nem is figyeltem. Kékülés az volt.

szilu4 Creative Commons License 2001.08.09 0 0 616
Úgy 2-3 éve egy gombavizsgáló (nem a muszájból csináló fajtából) felvilágosított, hogy mit kell nézni a változékony tinórunál, hogy biztosan azonosítani tudjuk. Tehát, ha felmerül a gyanu benned, hogy a kezedben lévő gomba változékony tinóru, akkor le kell vágni egy darabot a kalapjából úgy, hogy a húsát és a csöves részét is átvágd. Ekkor a két réteg határán (hús és csöves rész) 1-2 másodperces időtartamra meg kell jelennie egy vékony (kb. 1 mmm-es) vörös vonalnak, majd ez a vonal eltünik. Azóta már többször ellenőriztük ezt az elméletet, és működik. Egyébként, szerintem nem kobozhatta volna el a változékony tinórut, csak fel kellet volna hívni a figyelmed, hogy 20 perces főzés szükséges, és 3 napig nem szabad szeszes italt fogyasztani, mivel olyan anyagot tartalmaz, amely gátolja a szervezet alkoholbontó képességét, és ez az anyag aránylag lassan távozik az ember szervezetéből.
Előzmény: mángorló (613)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.08.08 0 0 615
Az ehető tinóruk tényleg ehetőek, de én az előbb a kékülőkre gondoltam :)
LC
Előzmény: Lactarius Curtis (614)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.08.08 0 0 614
Jól megfőzve elvileg a sátántinóru is ehető, bár ezt a legtöbb gombás könyv tagadja és a gombavizsgálónak is el kell koboznia. A változékony tinóru is csak nyersen mérgező plusz mellé nem szabad alkoholt inni. Amúgy egy csomó ehető tinóru ehető, pl. a sárgahúsú vargánya, a bíbor tinóru stb. amiket a hétvégén találtunk. Sajnos a piaci gombavizsgálók egy része igencsak kontár.
üdv,
Curtis
Előzmény: mángorló (613)
mángorló Creative Commons License 2001.08.08 0 0 613
Nógrágban voltunk, ugyanis füles jött hogy ott nagyban megy a vargányázás. No: találtunk első nap pár darab nyári vagányát, pár érdestinórút.
Második nap belebotlottunk egy hatalmas telep szémunkra ismeretlen vargányába, a legnagyobb negyed kilós volt. Erősen kékül, világos-narancsos-pirosas (2 nap után határozottan pirosodott a tetejük) tönk sárgás-vöröses nagy hálózattal. A gombák egyik felénél a csövek sárgás-pirosak, a mésik felénél erősen pirosak voltak.
Na és most jön a szomorú vég: elvittem az egész kosarat a nagycsarnokba és a gombavizsgáló elvette az egészet (kb 5 kiló) mivel szerinte változékony és sátántinórut sikerült szedni. Azt is mondta, hogy ami tinórú kékül az nem jó (épp most zabáltam be aranytinórúval ami kékül rendesen).
Megnéztem könyvekben és van 1-2 fajta még ami kékül de jó és a változékony is ehetőnek mondott.

A következő szedést már biztos nem viszem ide, nem bízom bennük.

Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.08.08 0 0 612
Viszonylag öreg erdő volt, főleg bükkfákkal, de elegyesen tölggyel és gyertyánnal. Végig hegyoldalban (gyakorlatilag egy völgyben, de nem az alján) gombásztunk, 4 helyen is találtunk bíbor tinórut, a nyári vargányákkal együtt fordult elő, a talaj teljesen azonos volt.
Pár hozzászólással ezelőtt írtam, hogy Abaligeten meg a gyökeres és változékony tinóruktól 10 méterre nőttek a bronzos vargányák, és egy nyári vargányát is találtam a közelben. Üdv:

Curtis

Előzmény: szilu4 (611)
szilu4 Creative Commons License 2001.08.07 0 0 611
Ez semmit sem jelent. Ha nem a tetőn volt, akkor milyen fa volt fölöttük, és azok milyen öregek voltak? A föld összetétele azonos volt?
Ahol hétvégén gombásztunk, ott is voltak érdekes váltások. A hegy egyik részén szépen nőttek a vargányák, érdetönkű tinóruk és a recéstönkű tinóruk; ezeken a területeken nem volt más tinóru. A hegy másik részén eltüntek ezek a tinóruk, és helyettük megjelentek a változékony tinóruk és a sátán tinóruk. A hegy harmadik részén pedig egyáltalán nem nőtt semmilyen tinóru. A növényzet kb. ugyanaz volt.
Előzmény: Lactarius Curtis (610)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.08.07 0 0 610
OK, de a bíbor tinóru kb 5-10 méterre (horizontálisan) a nyári vargányák mellett nőtt.

Curtis

Előzmény: Tyrannosaurus Rex (609)
Tyrannosaurus Rex Creative Commons License 2001.08.07 0 0 609
Ha a talaj eredetileg meszes volt, de a növényzet hatására kisavanyodott, akkor az alacsonyabban fekvő részek lehetnek savanyúak, míg a magasabban fekvő részek megmaradhatnak meszesnek.

TR

Előzmény: Lactarius Curtis (608)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.08.07 0 0 608
Igen, ez igaz, szerintem is inkább bíbor tinóru, de még egy bizonytalansági tényező van: a gombák kalapja (amint az a fotóink egyikén is látható) nyomásra, tapintásra lassan feketedett, ez pedig tudomásom szerint a bíborvörös tinóru határozóbélyege. A kalapszín viszont nem volt vörös, bár a standard (világos-rózsás) bíbor tinóru-kalapnál kissé sötétebbnek tűnt. Tényleg, hogy lehet az, hogy egyes, állítólag meszes talajon növő gombák (bíbor t., sátán t.) a beszámolók alapján savanyú (illetve a többi gombafaj előfordulása miatt valószínűsíthetően savanyú) talajon is vidáman előjönnek?

Curtis

Előzmény: szilu4 (607)
szilu4 Creative Commons License 2001.08.07 0 0 607
A Boletus rhodopurpureus kalapja is vöröses színű.

http://svetgob.muba-bk.si/gobe/bolrhp3c.htm

Előzmény: szilu4 (606)
szilu4 Creative Commons License 2001.08.07 0 0 606
Valószínű, hogy Boletus rhodoxanthus.

Hasonlístd össze a következő címen lévő képpel:
http://home.wanadoo.nl/abiemans/e_bolet_rhodox.html

Előzmény: Lactarius Curtis (604)
n0ri Creative Commons License 2001.08.07 0 0 605
Amit az Őrségről mondasz, az igaz, most jártam, igaz nem ott, hanem egy, tőle közvetlenül délre fekvő zalai faluban, és panaszolták, hogy a nagy esők szinte teljesen elkerülték őket, komoly szárazság van, nem is tudnak gombászni (Rédics, Lenti környékéről van szó)
Előzmény: szilu4 (603)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.08.07 0 0 604
Tényleg gombaözön volt a hétvégén, a nyári vargánya gyakorisága minden képzeletet felülmúlt! (Azért úgy szeretnék egyszer sok rókagombát, császárgalócát és a sátántinórut (!)találni és persze enni...) Meg tudnád nézni az előző hozzászólásomban megadott honlapon azt a vörös hálózatos tönkű tinórut? Még mindig nem tudom eldönteni, hogy bíbor (B. rhodoxanthus) vagy bíborvörös (B. Rhodopurperous) tinórukat találtunk.
üdv,
Curtis
Előzmény: szilu4 (603)
szilu4 Creative Commons License 2001.08.07 0 0 603
Úgy látszik, hogy az időjárás időnként megtréfálja az embereket. Tavaly szinte egész évben alig volt gomba (kivéve ősszel). Ebben az évben pedig július végén, augusztus elején (amikor a legkevesebb gombának kellene lennie) több gombát szedtünk, mint tavaly (Őrséget leszámítva) egész évben. Szóval július 28-án a Mátrában szedtünk szép mennyiségű gombát. Akkor főleg galambgombákat találtunk, de volt vargánya és rókagomba is. Augusztus 3-án (pénteken) kaptuk a hírt, hogy a Heves-Borsodi Dombságban kaszálni lehet a vargányát, így szombaton lementünk. Nem hittünk a szemünknek. Ha bármilyen ehető gomba szedése lett volna a cél, akkor kb 15-20 perc kellett volna egy kosár gomba leszedéséhez. Miután ezt láttuk, így csak vargányára és rókagombára specializáltuk magunkat. Egy kosár vargányát kb 2 óra alatt lehetett szedni. Így még vasárnapra is csináltunk magunknak programot (fel kellett dolgozni a zsákmányt). Az eredmény: 21 kg vargánya, 1,2 kg császárgalóca, 1 kg rókagomba, 3 kg recéstönkű tinórú (ezt egy idő után már nem szedtük, mert nem lett volna elég hely a vargányának), 4 db királytinóru és egy kilós májgomba. Volt még: érdestönkű tinórú, piruló galóca, változákony tinóru, galambgomba, korallgomba, gyilkosgalóca, párducgalóca, sátántinóru, pelyhes keserűgomba.
A sikerre való tekintettel tegnap (hétfőn) megismételtük a kirándulást. a gomba mennyisége valamivel kevesebb volt, de még mindíg szépen találtunk. Hozzá teszem, hogy nem ismertük a környéket, és bárhová mentünk gombát találtunk.
Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.08.07 0 0 602
Azt elfelejtettem megírni, hogy a vasárnapi kirándulásról nagyon szép képek (tinóruk stb.) megtekinthetők itt: http://speedy.mht.bme.hu
üdv,
Curtis
Előzmény: Lactarius Curtis (596)
onobody Creative Commons License 2001.08.06 0 0 601
Legjobb akkor , ha a gombapörkölt mellé
köretnek mindig máriatövist készitünk.
Biztos ami biztos. :)

Üdv Onobody

Lactarius Curtis Creative Commons License 2001.08.06 0 0 600
10 perccel a gyilkos galóca elfogyasztása után az áldozat sajnos még nem tud (előre) a várható következményekről. Ha a tünetek megjelenése után is hat a szer, az az igazán figyelemreméltó.

Curtis

Előzmény: Törölt nick (598)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!