Keresés

Részletes keresés

figura75 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 29372

Kisállatbörze Kondoroson!

A V-151 számú
Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesülete kisállatbörzét rendez


2013. Szeptember 14. szombat

7-12 óráig


Kondoros - Vasvári utca vége

(Állatvásártér)

Kezelő állatorvosi igazolás kötelező!!!

Információ: 30/322-4183

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár a rendezőség

N.Jani Creative Commons License 2013.09.02 0 0 29371

Rangsorolni kellene a gyártókat!

 

Én sokat kipróbáltam már!

Előzmény: juhosttt (29370)
juhosttt Creative Commons License 2013.09.02 0 0 29370

Nem mindig sikerül egy gyártónak is megfelelő minőségű tápot előállítani. Általában magyar ember magyar terményéből van a táp. Ha valaki rosszat ad le, annak a végfelhasználó lássa a kárát. Persze itt a tápgyártónak is jobban oda kellene figyelni, hogy olyan terményt vegyen át, ami jó minőségű, és ne vegyen olcsóbban szart, aztán  veszítsen ezzel ügyfelket. Bár én hiányolom a nádudvarinál a kevés szójás nevelő koncntrátumot...

N.Jani Creative Commons License 2013.09.02 0 0 29369

Egész nyúl. És puha volt füstülés végén. Igen 3 hét múlva cipőtalp lett. De így a gulyásba a legjobb. (Fűszerhús!!!!)<<<Ez a lényege!!!!!

Előzmény: japipapi (29366)
japipapi Creative Commons License 2013.09.02 0 0 29368

Szia.

Jó belöle töltötkáposzta is, csak azért kell bele zsiradék is bőven. A káposzta savanyú, levél, apró egyaránt, (vecsési típusú), aki szereti, rétegezheti füstölt nyúllal is. A tányérba nyakon öntve tejföllel. Isteni.

Sanyi nyulam nagyon dolgozik, eddig 5 anyámmal párzott, még van 5 menyecske. Egy héttel ezelőtt szűz volt a szentem, de nagyon megkedvelte a nyúl asszonyokat. Kiváncsi vagyok teljesítményükre. Ezekből az utódból tervezem a jövő húsvéti rakott nyúl sonkát, az csak fiatalon (frissen) jó. -nekem.

Előzmény: Nagy-Imre (29364)
N.Jani Creative Commons License 2013.09.02 0 0 29367

Nem lett az elrontva! Csak Neked nem felelt meg!

 

Én is puhára számítottam először, aztán valami egészen különleges felhasználása került előtérbe.

 

Van a falunkban egy svájci fószer akivel összehaverkodtam. Svájcban és Alaszkán volt étterme. Nemrég etetett velünk szarvashúst ami nem volt füstölve, csak tartóspácoláson esett át.

 

Kérte, hogy "kísérletezzünk" nyúllal, úgy ahogy Alaszkán csinálják európai igényekhez igazodva.

 

Beszámolok később erről!

 

Előzmény: Attila314 (29363)
japipapi Creative Commons License 2013.09.02 0 0 29366

Jani! Nem mondod?

Egy 0,30 kg nyúlcombot "1-2 hét sózás. Fele annyi(só), mint a nyúl súlya. Aztán lemosás. Majd 2 hét pácolás..............................2-3 hideg füst" óra? nap? hét? Így készítet ki? 

Szerintem, ha felteszed a padlásra, mint a sonkát, kolbászt, akkor az jó lesz sós bontókalapácsnak. A füstölő, korrekt, de én is üstházon használom, azzal a különbséggel, hogy a füstölő lábakon áll és a füstcsőn keresztüsz navikálom a hideg füstöt. A katlan le van tartarva vas lemezzel. A katlan egy kettébe vágott, kisamottozott 200 l-es hordó, lábakon. 

Előzmény: N.Jani (29360)
DR Weiss Creative Commons License 2013.09.02 0 0 29365

Mi kolbászt és pástétomot csinálunk belőlük! A bátyám éttermeibe és más éttermekben nagyon kelendőek!

 

 

Nagy-Imre Creative Commons License 2013.09.02 0 0 29364

Ezt lehet ki is fogom próbálni.Mi a nyulat,sütve,rántva,pörköltnek,káposztás húsnak,kolbásznak szoktuk megcsinálni.

Előzmény: Attila314 (29362)
Attila314 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 29363

Mindenkinek aki a "füstös" témához ért:

Én elrontottam akkor amikor olyanra bíztam aki inkább csak sertéssel foglalkozik....

 

Írjátok már le olyan "szájba rágósan" részletesen hogyan kell csinálni, hogy jó legyen a végeredmény. Olyat amikor még puha marad a hús és fagyasztani kell utánna.

Köszi Attila

Attila314 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 29362

Látom ti is főztök mindent belőle....

Mi most húspástétomot csináltunk a nyulakból. Az egész gerinceket minimális fűszerezéssel megsütöttük, leszedtük a húst, aztán darálás. Bele hagyma,mustár, fűszerek..... nagyon jó lett. Ha nem próbáltad itt az ideje!

Előzmény: Deryan (29350)
Attila314 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 29361

Én egy éve nem vettem ilyen tápot . Ezekszerint lehet azóta jó lett... 

Előzmény: Nagy-Imre (29349)
N.Jani Creative Commons License 2013.09.02 0 0 29360

Tégla(kis)épület.

 

De most egy üstházra épített hordóban szeretném. ezen dolgozunk.

 

Ez is jó:

 

Major Ákos: Házinyúltenyésztés c. könyvéből - 1955

 

 

1-2 hét sózás. Fele annyi(só), mint a nyúl súlya. Aztán lemosás. Majd 2 hét pácolás. (Amit a fantázia megkíván.)

/Boros, almás, medvehagymás, mustáros, fűszeres, stb./

 

2-3 hideg füst. és...tényleg jobb a hűtő(fagyasztó) ezután. De gulyásba valót ugyan úgy tároljuk, mint a sonkát, kolbászt.

 

Olajban vagy zsírban sült krumplis pogácsával tálaljuk.

 

Jó étvágyat hozzá!

Előzmény: Deryan (29353)
N.Jani Creative Commons License 2013.09.02 0 0 29359

Szuper! Így kell!

 

Viszont nem baj ha "cipőtalp" lesz! A világ legjobb babgulyása lesz belőle!

Előzmény: japipapi (29356)
japipapi Creative Commons License 2013.09.02 0 0 29358

Igazad van, ez a megoldás.

 

Előzmény: tp329 (29355)
japipapi Creative Commons License 2013.09.02 0 0 29357

Szia Attila!

Azt hittem, lógva meradtál valahol! :-))))))))))) A témához: ha, nem szikkasztod napog a füstölés után, hanem másnap pecsapod a fagyiba, nem lesz száraz. Nagyon vigyázni kell a sózásra, mert kiszedi az összes vizet, az miatt taplósodik. Libát is szoktam füstölni, gondolom emlékszel -japipapa koromba, :-) -, tettem fel képeket is.

Előzmény: Attila314 (29345)
japipapi Creative Commons License 2013.09.02 0 0 29356

Ez tulajdonképen ez egy fűszerezetlen pác, szerintem nem sok értelme van. Én csak erősen sózom2-3 napig, szárítás, majd hideg füst, szikkasztás és irány a fagyi. 

Előzmény: japaszturo (29343)
tp329 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 29355

Kérdés, mi van előbb az emésztőszervi gond vagy a taknyosodás?

Az emésztőszervi megbetegedés nem igazán a felfúvódással kezdődik, az már következmény.

Ha esetleg új tenyésznyulaid vannak, akkor lehet szerepe genetikai érzékenységnek is.

Vittél be az idén új nyulat a tenyészetbe? Vihettél vele olyan kokci stb. törzseket, melyek újak nálad.

Takarmány tuti jó? Vegyszer, por, gomba spóra? Konyhai zöldhulladékkal azért meg lehet szívni, főelg ha bolti!

Ugyan annak az anyának az utódai betegek, mint korábban? Mennyi idősek a betegek?

Csak, csak széna diéta kellene, de régebbi, már bizonyítottan probléma mentes szénából és pár hétig elhagyni a konyhai cuccokat is. Zab+árpa+ széna és nyalósó! (szerintem)

 

Előzmény: atrego (29330)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.02 0 0 29354
Deryan Creative Commons License 2013.09.02 0 0 29353

Te hogy csinálod?

Milyen füstölőd van?

Előzmény: N.Jani (29352)
N.Jani Creative Commons License 2013.09.02 0 0 29352

Nekem bejött a füstölés!

Előzmény: Attila314 (29345)
TimáriKristóf Creative Commons License 2013.09.02 0 0 29351

Az hogy lehet, hogy a kisnyulak most 2 hetesek és vadas színüek? Pedig az anyja meg apja is ezüst színű.

Vagy majd kiszürkülnek? Elméletileg kikéne. Csak az a gond, hogy nem tudok semmit se a nagyokról, még a fajtájuk se biztos, hogy az, amire gondolok.

Deryan Creative Commons License 2013.09.02 0 0 29350

Szerintem a nyúlhúst nem szabad disznó vagy egyébb húsok módjára kezelni.  - A Te példád ezt nagyon jól igazolja.

 

Ha ebből a magas víztartalmú húsból kivonjuk a sófürdővel a vizet, akkor már eleve olyan lesz mint a tapló. A több órás füstölés pedig mumifikálja a maradékot.

 

Ha valakinek sok nyula van s már a hűtőben sem fér vagy éppen másra vágyik, akkor érdemesebb kolbászt csinálni belőle.

 

Mi nyáron általában paslizsánnal/tökkel/cukkinivel dúsított lecsós pörkölt alapon készítjük rozmaringgal enyhén fűszerezve. - Télen az eltett lecsót vagy padlizsános paradicsomot használom a pörkölt alapba.

 

Filézve a hátat és a combokat kirántott húsként (érlelt, pácolt, mustárral, majonézzel kenve panírozás előtti formákban).

De a különféle húspogácskákat is szeretjük a vastag húsokból. 

Előzmény: Attila314 (29345)
Nagy-Imre Creative Commons License 2013.09.02 0 0 29349

Lehet,én február óta etetem ,de mindig egységes zöld szine volt meg jobb illatú mint amiket próbáltam már.A  nyulak is szeretik és jól gyarapodnak tőle.

Előzmény: Attila314 (29346)
juhosttt Creative Commons License 2013.09.01 0 0 29348

A színt a lucerna befolyásolja... Erről korábban esett szó. Minél zöldebb annál több esélye van, hogy vegyszerrel tartósították, nem a nap szárította.

Előzmény: Attila314 (29346)
juhosttt Creative Commons License 2013.09.01 0 0 29347

Én vegyes fűszeres pácba pácoltam 2 hétig. Ezt követte pár óra füstölés. Ekkor kb 4-5 napig ehető volt a hús, aztán megkeményedett és levesbe főztük, ott jó puha volt. Füstölés után közvetlen fagyasztóba kell tenni és akkor nem keményedik meg!

Előzmény: japaszturo (29343)
Attila314 Creative Commons License 2013.09.01 0 0 29346

Lehet változtattak az összetételen és mostmár jó??

 

Régebben vásároltam ilyen tápot de ahányszor vettem mindíg más volt a színe... gyanítom az összetétele is..

Akit ismerek mindenki azt mondja egy sz@r.. de ti tudjátok. Még az is aki takatmányboltot vezet és nem csak állattartó!!

 

Előzmény: Nagy-Imre (29342)
Attila314 Creative Commons License 2013.09.01 0 0 29345

Szia.

Én anno próbáltam. Füstölő mesterhez vittem el 2-3 nap pác meg 10-12 óra füstölés. Olyan lett mint egy fadarab, két napig áztattuk és még akkor sem lehetett megfőzni olyan kemény volt!!!

Aki leírta meg sokkal tovább akarja füstölni. Szerintem hülyeség így csinálni.

De próbáld ki és oszd meg a tapasztalatodat.

Előzmény: japaszturo (29343)
ha3fis Creative Commons License 2013.09.01 0 0 29344

Nagyon messze vannak, ahhoz, hogy megérje, nagyon sokat kellene venni, még 50 zsákért se érné meg elmenni. Nagyon sokat meg nem akarok bespájzolni, max 1-2 zsáknyit. Hirdetem a Magyar Óriás párt, kicsit csökkentem az állományt, ha nem megy el pár héten belül, akkor mennek kolbászba.

Ha lenne annak a cégnek is egy autója, ami körbejárja az országot és úgy adnák az jó lenne. A szászvári keverő ezt csinálja, gondolom bevált nekik. Egy ismerős összeszedi a rendeléseket és nála lerakják, így a kisker árrést meg lehet spórolni.

 

Milyen "szektába" kellene tag lenni: :)

Előzmény: N.Jani (29337)
japaszturo Creative Commons License 2013.09.01 0 0 29343

http://hamihami.hu/tagok/visitor/receptek/Nyulcomb_fustolese Igy próbált már valaki füstölni? A sós viz pácra gondolok?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!