Keresés

Részletes keresés

krissz80 Creative Commons License 2012.11.24 0 0 5626

Én általában parázs nélkül sütök, mert szerintem akkor finomabb, jobb az étel, ilyen esetben a sok kicsi sokra meg, és lehet, hogy pont az fog hiányozni. Parázzsal nem lehet ilyen gonde, de szerintem az nem az igazi. Amit én láttem vizes kemencét, abban külön volt kialakítva egy sütő rész abban sütöttek, de azt nem tudom, hogy hogyan működött.

 

Előzmény: g.anti56 (5625)
g.anti56 Creative Commons License 2012.11.24 0 0 5625

Szevasztok ,

 

A víztől nem tartok mert ha rendesen fel van fűtve akkor a visszatérő vizem minimálisan hidegebb mint a előremenő.

 

DE lehet hogy ez a kis eltérés fog hiányozni.

Előzmény: krissz80 (5624)
krissz80 Creative Commons License 2012.11.24 0 0 5624

Szerintem próbáld ki és majd meglátod. Láttam már ilyen kemencét, de próbálni még nem próbáltam, lehet, hogy sikerül, lehet, hogy nem. Elvileg a vízzel az a baj, hogy visszahűti a kemencét, ezért a hatásfoka nem olyan jó, mint a víz nélküli társainak, de attól még alkalmas lehet a sütésre.

 

Előzmény: g.anti56 (5621)
g.anti56 Creative Commons License 2012.11.24 0 0 5623

Általában mindenkinek akiolvassa. minden vélemény érdekel.

Előzmény: Alapi42 (5622)
Alapi42 Creative Commons License 2012.11.24 0 0 5622

 Nekem mondod ??

Előzmény: alfi13 (5617)
g.anti56 Creative Commons License 2012.11.24 0 0 5621

Szevasztok . Régóta olvasom a fórumot .Építettem vályog téglából vízbordás kemencét.nagyon jól sikerűlt .Az volna akérdésem hogy szerintetek fogok tudni benne sűtni.Vagy ugye Próbáljam ki és meglátom.

krissz80 Creative Commons License 2012.11.24 0 0 5620

Üdv Zolkó!

 

A tiedhez hasonlóan nekem is kisméretű téglából készült a kemencém.  Nekem tökéletesen működik. Arra lennék kíváncsi, hogy első vagy hátsó kéményes, mekkora az ajtó magassága, valamint hogy mivel  és mennyi ideig fűtötted, valamint mikor lett kész a kemencéd. Első ötletem az lenne, hogy kicsi lett a hőcsapda, de a  nem megfelelően kiszáradt kemence vagy vizes fa is okozhatja azt, hogy nem lehet kellően  felfűteni.

Előzmény: zolko8402 (5615)
Siógabi Creative Commons License 2012.11.24 0 0 5619

Szia Zolko!

 

Szerintem van egy két paraméter ami befolyásolja a kemencéd hőtartását-felfűtési idejét. Mielőtt szétbombáznád a kemecédet azért tudnod, kell hogy vagyunk pár százan vagy ezren ebben az országban akinek hasonlóan a Tiedhez van üvegcserép a fenék alatt.. Én pl élelmiszer elkészítéséhez használt tüzelő berendezéshez biztos nem használnék kőzetgyapotot,  meg vaslemezt de ez már a Te döntésed...

A tévő ajtó felett hány centi a hőcsapda? Továbbá szerintem érdemes lenne megvizsgálni magát a dongához használt kisméretű téglát, ha amolyan salakból készült fűrészporos valami akkor az tényleg kuka, van róla esetleg kép?

 

Üdv: Gábor

Előzmény: zolko8402 (5615)
alfi13 Creative Commons License 2012.11.23 0 0 5618

A kemence hibáját az előző hozzászólásomból kiindulva azt mondom nincs a kemence aljába hőszigetelő réteg ezért az nagyon nehezen tud fölmelegedni.

Ha tudod a kemence szétbontása nélkül bontsd meg az alapját és szedd ki a beletett anyagokat és tegyél be helyette egy 6cm vastag lépésálló ásványgyapotot és arra egy sor lapjára rakott téglát amit Rath habarcsal ragassz össze. A kölső résznél bőven elég az egysor tégla 12.5 cm. a második réteget vedd le és helyete boritsd be szintén 6cm-es lépésálló ásványgyapotal amit egy hálóval letakarsz és polisztirol szigetelő ragasztóval kivülről pucold be.

 A kemence ajtót ha lehet ugy csináld ha van rá lehetőséged hogy dupla ajtót tegyél, ahogy az én kemencémen is van.

A kéménybe kell egy elzárót építeni amit a tűz leégésa után el kell zárni.

 

http://kisgerzson.5mp.eu/web.php?a=kisgerzson

 

Előzmény: zolko8402 (5615)
alfi13 Creative Commons License 2012.11.23 0 0 5617

Az üveget már párszor kitárgyaltuk. Semmi szükség nincs rá. A régi öregek azért rakták az üveget a kemence alapba hogy a földbe turkáló rágcsálók ne tegyék tönkre a kemence alját  (Sabján féle kemencés könyvben is ezt írja a szerző). Mivel majdnem kivétel nélkül mindenk az alapokba beton alapot készít ettöl nem kell tartani. Mostanában az a tévhit terjed az üvegcserépről hogy 1. Hőszigetelő. 2 Hőtároló. Ez a két állítás önmagában is ellentmond egymásnak. Mivel az üveg hőtechnikai paraméterei nagyon közel van a téglához ezért semi nem indokolja a használatát.

Előzmény: Alapi42 (5616)
Alapi42 Creative Commons License 2012.11.23 0 0 5616

 Látom az üveg nem maradt ki !

 

Az nagyon fontos  !!!!

Előzmény: zolko8402 (5615)
zolko8402 Creative Commons License 2012.11.23 0 0 5615

Az egészet kisméretű régi téglából csináltam!

Van egy beton alap, arra sort tégllát raktam fel kb 90 cm magasságba!

A belsejét fel töltöttem homokkal a felső 40 vmbe tettem össze tört üveget! Arra egy sor cserepet, majd egy sor kisméretű tégla Rath 1100 hő álló habarcsba ágyazva!

Az egész felület 85cm széles, és 95 cm hosszú ahová be leeht tenni a sütni valót!

Az ívet sziintén kisméretű téglából építettem és ugyan azzal a falazó habarccsal ragasztottam össze!

42 cm a magassága!

A fal vastqagság pedig 12,5 cm a kisméretű tégal és kívülről még egy sort raktam rá olyan 5,5 cm vagy 6,5 cm es vastagságú téglából!

 

Remélem elég részletes volt és tudsz segíteni!

 

Zoli

Előzmény: alfi13 (5606)
zolko8402 Creative Commons License 2012.11.23 0 0 5614

Szia Gábor!

 

Igen az ajtót be csukom!

 

Zoli

Előzmény: Siógabi (5605)
japipapa Creative Commons License 2012.11.18 0 0 5613

Köszönöm.

Előzmény: alfi13 (5612)
alfi13 Creative Commons License 2012.11.18 0 0 5612

Az egy ágapritóra szerelt fahasító kúp.

Előzmény: japipapa (5611)
japipapa Creative Commons License 2012.11.18 0 0 5611

Annak a csúcsnak mi a szerepe?

 

Előzmény: alfi13 (5607)
japipapa Creative Commons License 2012.11.18 0 0 5610

Köszönöm! Tényleg evidens, sokszor az nem ember látja fától az erdőt. Az a röhej, hogy használnam én is egyszer, de elfelejtettem.

 

 

Előzmény: alfi13 (5607)
alfi13 Creative Commons License 2012.11.18 0 0 5609

Igen az is meg egy ágdaraboló, Itt van több kép is róla. A 2091-est keresd.

 

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9198137

 

Előzmény: kekov (5608)
kekov Creative Commons License 2012.11.18 0 0 5608

jól látom, rönkhasító?

Előzmény: alfi13 (5607)
alfi13 Creative Commons License 2012.11.18 0 0 5607

Itt van egy anyag amivel a két vaslemez közé tett azbeszt lemezt le tudod zárni.

 

Előzmény: japipapa (5603)
alfi13 Creative Commons License 2012.11.15 0 0 5606

Több oka is lehet hogy nem lehet fölfűteni a kemencét ha tudnál képeket fölrakni vagy valami rajzot hogy milyen elven müködik a kemencéd milyen a falvastagsága, van e hőszigetelése, miből készült a kemence alja ?

A régi kemencém ami szabadtéren volt és elromlott megrepedezett a teteje, átnedvesedett, akkor én sem tudtam már bene sütni semit.

Előzmény: zolko8402 (5604)
Siógabi Creative Commons License 2012.11.15 0 0 5605

Szia Zolko!

 

Az ajtót bezárod sütés közben? A nyitott kemence gyorsan hűlik!

 

Üdv: Gábor

zolko8402 Creative Commons License 2012.11.15 0 0 5604

Helló.

 

Ki próbáltuk a kemencét hát egy óráig sült benne 2 tepsi pizza.

Pedig elég sok fát tüzeltem el benne!

Viszont a múlthétvégn is sütöttünk benne de be tettem egy I gerendát választéknak aminek az egyik oldalánm égett a tűz a másik oldalán pedig sültek a pizzák!

 

Szerinted mi lehet az oka hogy nem tartja meg a hőt a kemence??

 

Köszi a válaszod%

 

Zoli

Előzmény: alfi13 (5518)
japipapa Creative Commons License 2012.11.14 0 0 5603

Köszönöm bíztatásod, tavasszal hozzá kezdünk valószínű. Mi is dupla falu ajtókra gondoltunk, Van valamennyi "békebeli aszbeszt lapunk, két vaslemez közé zárnánk, a kant oldalt végig varrnánk, akkor semmilyen káros anyag nem kerülhet ki a tűztérbe. 

 

 

Előzmény: alfi13 (5598)
japipapa Creative Commons License 2012.11.14 0 0 5602

Ez igaz, előfordulhat, ha a szomszéd nem idén barnult csávó! 

 

Előzmény: Dunit (5600)
japipapa Creative Commons License 2012.11.14 0 0 5601

Igazad van, én is így gondoltam, de hát mit csináljak? Többet tanultam, így lettem közgazdász! :-))) Hosszú távon többet keresnek,  és nyugodtabb az életük, hidd el.

 

 

Előzmény: Dunit (5599)
Dunit Creative Commons License 2012.11.14 0 0 5600

 Elviekben jó ez a telekhatárra épített kemence.

 

 Addig amig az egyik megsüti a malacot, a másik meg szépen egy vonóval áthuzza és rákeni a kutyára.

Dunit Creative Commons License 2012.11.14 0 0 5599

 Sőt a kőmíves mesterséget is ki lehet tanulni !!

Előzmény: japipapa (5597)
alfi13 Creative Commons License 2012.11.14 0 0 5598

Szerintem megvalósítható nálam dupla ajtó van a kemencémen kb 30cm távolságra van a külső ajtó és csak langyos a külső ajtó. A belső ajtom viszont duplafalú ugy kell érteni hogy két lemez között van egy azbesztmentes szigetelő lemez 3vagy 4 miliméter erre nem emlékszem pontosan.

Ha igy készítenétek biztos nem lenne nagy a hőveszteség.

Előzmény: japipapa (5597)
japipapa Creative Commons License 2012.11.13 0 0 5597

Természetesen, van elegendő 8 mm-es eredeti kazán lemezünk, akár külső és belső ajtók azzal készülhetnek, megfelelő szigeteléssel. kekov rátapintott a lényegre. Mi szomszédok vagyunk, de azért egyikünk se kívánhatja a másiktól, hogy idegenek mászkáljanak a portánkon, egy ajtó (persze dupla) esetén valamelyiküket idegen embereket kerülgetni kell. Mi a vitát eddig is minimalizáltuk. Természetesen a kémény a határon lenne, sőt akkora lenne, hogy esetenként füstölőnek is működne, persze két szigetelt nagy ajtóval és súberekker. :-)))) Van vagy 3000 db kisméretű bontott téglánk. Maga az építés nem gond, mert szomszédom építő mérnök, én magam közgazdász volnék, aktív koromban építő iparban dolgoztam, tehát segédmunkát ellátom. :-)))) Szóval látsz benne valami kis fantáziát?

 

 

Előzmény: alfi13 (5593)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!