Én általában parázs nélkül sütök, mert szerintem akkor finomabb, jobb az étel, ilyen esetben a sok kicsi sokra meg, és lehet, hogy pont az fog hiányozni. Parázzsal nem lehet ilyen gonde, de szerintem az nem az igazi. Amit én láttem vizes kemencét, abban külön volt kialakítva egy sütő rész abban sütöttek, de azt nem tudom, hogy hogyan működött.
Szerintem próbáld ki és majd meglátod. Láttam már ilyen kemencét, de próbálni még nem próbáltam, lehet, hogy sikerül, lehet, hogy nem. Elvileg a vízzel az a baj, hogy visszahűti a kemencét, ezért a hatásfoka nem olyan jó, mint a víz nélküli társainak, de attól még alkalmas lehet a sütésre.
Szevasztok . Régóta olvasom a fórumot .Építettem vályog téglából vízbordás kemencét.nagyon jól sikerűlt .Az volna akérdésem hogy szerintetek fogok tudni benne sűtni.Vagy ugye Próbáljam ki és meglátom.
A tiedhez hasonlóan nekem is kisméretű téglából készült a kemencém. Nekem tökéletesen működik. Arra lennék kíváncsi, hogy első vagy hátsó kéményes, mekkora az ajtó magassága, valamint hogy mivel és mennyi ideig fűtötted, valamint mikor lett kész a kemencéd. Első ötletem az lenne, hogy kicsi lett a hőcsapda, de a nem megfelelően kiszáradt kemence vagy vizes fa is okozhatja azt, hogy nem lehet kellően felfűteni.
Szerintem van egy két paraméter ami befolyásolja a kemencéd hőtartását-felfűtési idejét. Mielőtt szétbombáznád a kemecédet azért tudnod, kell hogy vagyunk pár százan vagy ezren ebben az országban akinek hasonlóan a Tiedhez van üvegcserép a fenék alatt.. Én pl élelmiszer elkészítéséhez használt tüzelő berendezéshez biztos nem használnék kőzetgyapotot, meg vaslemezt de ez már a Te döntésed...
A tévő ajtó felett hány centi a hőcsapda? Továbbá szerintem érdemes lenne megvizsgálni magát a dongához használt kisméretű téglát, ha amolyan salakból készült fűrészporos valami akkor az tényleg kuka, van róla esetleg kép?
A kemence hibáját az előző hozzászólásomból kiindulva azt mondom nincs a kemence aljába hőszigetelő réteg ezért az nagyon nehezen tud fölmelegedni.
Ha tudod a kemence szétbontása nélkül bontsd meg az alapját és szedd ki a beletett anyagokat és tegyél be helyette egy 6cm vastag lépésálló ásványgyapotot és arra egy sor lapjára rakott téglát amit Rath habarcsal ragassz össze. A kölső résznél bőven elég az egysor tégla 12.5 cm. a második réteget vedd le és helyete boritsd be szintén 6cm-es lépésálló ásványgyapotal amit egy hálóval letakarsz és polisztirol szigetelő ragasztóval kivülről pucold be.
A kemence ajtót ha lehet ugy csináld ha van rá lehetőséged hogy dupla ajtót tegyél, ahogy az én kemencémen is van.
A kéménybe kell egy elzárót építeni amit a tűz leégésa után el kell zárni.
Az üveget már párszor kitárgyaltuk. Semmi szükség nincs rá. A régi öregek azért rakták az üveget a kemence alapba hogy a földbe turkáló rágcsálók ne tegyék tönkre a kemence alját (Sabján féle kemencés könyvben is ezt írja a szerző). Mivel majdnem kivétel nélkül mindenk az alapokba beton alapot készít ettöl nem kell tartani. Mostanában az a tévhit terjed az üvegcserépről hogy 1. Hőszigetelő. 2 Hőtároló. Ez a két állítás önmagában is ellentmond egymásnak. Mivel az üveg hőtechnikai paraméterei nagyon közel van a téglához ezért semi nem indokolja a használatát.
Van egy beton alap, arra sort tégllát raktam fel kb 90 cm magasságba!
A belsejét fel töltöttem homokkal a felső 40 vmbe tettem össze tört üveget! Arra egy sor cserepet, majd egy sor kisméretű tégla Rath 1100 hő álló habarcsba ágyazva!
Az egész felület 85cm széles, és 95 cm hosszú ahová be leeht tenni a sütni valót!
Az ívet sziintén kisméretű téglából építettem és ugyan azzal a falazó habarccsal ragasztottam össze!
42 cm a magassága!
A fal vastqagság pedig 12,5 cm a kisméretű tégal és kívülről még egy sort raktam rá olyan 5,5 cm vagy 6,5 cm es vastagságú téglából!
Több oka is lehet hogy nem lehet fölfűteni a kemencét ha tudnál képeket fölrakni vagy valami rajzot hogy milyen elven müködik a kemencéd milyen a falvastagsága, van e hőszigetelése, miből készült a kemence alja ?
A régi kemencém ami szabadtéren volt és elromlott megrepedezett a teteje, átnedvesedett, akkor én sem tudtam már bene sütni semit.
Ki próbáltuk a kemencét hát egy óráig sült benne 2 tepsi pizza.
Pedig elég sok fát tüzeltem el benne!
Viszont a múlthétvégn is sütöttünk benne de be tettem egy I gerendát választéknak aminek az egyik oldalánm égett a tűz a másik oldalán pedig sültek a pizzák!
Szerinted mi lehet az oka hogy nem tartja meg a hőt a kemence??
Köszönöm bíztatásod, tavasszal hozzá kezdünk valószínű. Mi is dupla falu ajtókra gondoltunk, Van valamennyi "békebeli aszbeszt lapunk, két vaslemez közé zárnánk, a kant oldalt végig varrnánk, akkor semmilyen káros anyag nem kerülhet ki a tűztérbe.
Igazad van, én is így gondoltam, de hát mit csináljak? Többet tanultam, így lettem közgazdász! :-))) Hosszú távon többet keresnek, és nyugodtabb az életük, hidd el.
Szerintem megvalósítható nálam dupla ajtó van a kemencémen kb 30cm távolságra van a külső ajtó és csak langyos a külső ajtó. A belső ajtom viszont duplafalú ugy kell érteni hogy két lemez között van egy azbesztmentes szigetelő lemez 3vagy 4 miliméter erre nem emlékszem pontosan.
Ha igy készítenétek biztos nem lenne nagy a hőveszteség.
Természetesen, van elegendő 8 mm-es eredeti kazán lemezünk, akár külső és belső ajtók azzal készülhetnek, megfelelő szigeteléssel. kekovrátapintott a lényegre. Mi szomszédok vagyunk, de azért egyikünk se kívánhatja a másiktól, hogy idegenek mászkáljanak a portánkon, egy ajtó (persze dupla) esetén valamelyiküket idegen embereket kerülgetni kell. Mi a vitát eddig is minimalizáltuk. Természetesen a kémény a határon lenne, sőt akkora lenne, hogy esetenként füstölőnek is működne, persze két szigetelt nagy ajtóval és súberekker. :-)))) Van vagy 3000 db kisméretű bontott téglánk. Maga az építés nem gond, mert szomszédom építő mérnök, én magam közgazdász volnék, aktív koromban építő iparban dolgoztam, tehát segédmunkát ellátom. :-)))) Szóval látsz benne valami kis fantáziát?