A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Ma készítettem először kávét a Bristot Classicoból, nagyon ízlett, imádom a hosszantartó finom KV ízt. POD-os Espressoval ráfáztam átzubogott rajta a víz,vacak lett. Megpróbáltam kibontva-tömörítve, úgy sem sikerült.
A SAECO Via Veneto MINDEN tartálya aluminiumból van, itt a gyártó honlapján megtaláltam: http://products.saeco.com/index.asp?id_paese=15&id_lingua=ENG http://products.saeco.com/index.asp?id_paese=15&id_lingua=ENG
(Acélbojlere a Via Veneziának és a Gran Crema-nak van...) Részletes leírás és USER MANUAL-ok a Saeco presszófőzőkről itt található, egér rámegy a kiválasztott gép nevére és rákattint:-)) http://products.saeco.com/index.asp?id_paese=15&id_lingua=ENG
Eszerint az ANTSZ elfogadta, bevizsgálta a Brita termékeket is.
Az ANTSZ "bevizsgálása" szerint a vezetékes víz is kifogástalan.
Egy ilyen lezüllesztett bohócszervezet véleménye semmit nem jelent.
Az Országos Tisztifőorvos szerint magyarországon a Csernobili atomerőmű baleset következtében senkinek semmilyen egészségkárosodása nem lett. Sem akkor sem azóta. OFF
Persze, ezt senki nem vitatja. Egészségünk hivatásos őrei a dohánytermékek analízisét és a műanyaghordós borok elemzést is elvégzik, és szabad utat adnak:-))
De, kedves MrB én nem bántom a Britádat. Sőt, gondolkoztam, hogy vegyek-e magamnak, de nem tudtam meggyőzni (még) magam, de ez az én véleményem.
Nemtom. Holnap én is megnézem a szelep nyitását visszaöblítéskor (csak el ne felejtsem), de egészen biztos vagyok benne, hogy nálam nem nyit ki főzés közben. Kinyitna, ha túl finom lenne a darálás vagy túl erős a tömörítés, persze, de hát nem veszem túl finomra, mert miért lenne az jó nekem? Szóval, nem a túlnyomásszelep varázsa felelős a 9-10 barért...
Hm, és akkor mit is kéne csinálni ? Ha időre van szabályozva, akkor nagy a nyomás (12-13bar), ha nyomásra akkor meg nem annyi idő alatt fő le mint kéne ! Melyik rosszat kellene választani a kettő közül ?
A kávépogácsa ellenállása hozza létre a nyomást azzal nincs gond, a "probléma" az, hogy a szivattyú jelleggörbéjéből adódóan OPV nélkül ez nagyobb mint a jónak tartott 9-10 bar. Így első ránézésre 11-13 bar között lehet E5-ös Ulka szivattyú és 120ml/min térfogatáram mellett.
Biztos igaz, hogy 9-10 bar között kellene lennie. De ha nincs beállító szelep, akkor mit lehet tenni ? Gyak semmit, max bízni, hogy a pogácsa gyorsan beállítja a nyomást. Te tudod lejátszani a gépeddel, hogy az OPV-t állítod és figyeled mi történik. Persze ettől még az ideális (szabályozott) helyzetet le lehet írni a honlapon, meg hogy a gépvásárlásnál a bojler anyaga, a kosár mérete kevésbé fontos tényező, mint hogy legyen ilyen szelep a gépben.
Szerintem sok gépbe utólag is be lehetne rakni, némi anyagi ráfordítás árán. Lehet meg is érné...
Elfelejtettem mondani, hogy gőzölésnél próbálj meg az elején minél több levegőt bejuttatni amíg van kraft a gépben. Utána vidd lejjebb a gőzkart és bekkeld ki azt az időt, amíg elég meleg lesz a cucc. A Familyvel is kb. így csináltam, és a Bp-i átlagnál azért jobb eredményt értem el! Próbált mosogatószeres hideg vízzel, amíg el nem kapod a ritmusát.
Ps: Amit meg mutattam, azt jól elk.tam, mert otthon elszokott a kezem a mozgathatós gőzkartól, és próbáltam hirtelen a helyére tolni, ekkor hatalmasat szürcsent amivel megfújtam a tetejét elég rendesen. :-D
Engem is csak nemrégiben kezdett el foglalkoztatni a dolog, mikor ránéztem az E5-ös Ulka jelleggörbéjére. Abban látszik, hogy az általunk kívánatosnak tartott térfogatáramhoz magasabb nyomás tartozik, mint a 9 bar. OPV esetében ez nem túl jelentős probléma, mert nem engedi a beállított érték fölé a nyomást, de sok otthoni gépben ezt a szelepet kihagyják. Ha majd lesz időm, kipróbálom hogy mi történik ha feltekerem az OPV-t és a többi paramétert változatlanul hagyom.
Luiginak köszönet. Hááát, asszem az a tejgőzölés amit ott mutatott, az olyasmi, amit a Krupssal szoha nem fogok tudni megcsinálni. És valóban szép a cappuccinojuk ~ : D Finom is, bár mint mondtam neki, az alapKV nekem jellegtelen, amiből készül.
Jogosak a kérdéseid, és én sem voltam pontos. Nem általánosságban a nyomás szerepére gondoltam, hanem hogy mit tud a dolog érdekében tenni egy manométer, sőt, túlnyomásszelep nélküli felhasználó. Szerintem semmit. De az is igaz, hogy ezen eszközök birtokában is csak a kávéval tudjuk beállítani a nyomást. Manométerrel megvan az az előny, hogy látszik, de nélküle sem lenne más ugyanabban a készülékben, nyilvánvalóan. Én nem tudtam a túlnyomásszelepet annyira kinyitni (már eresztené a vizet, rugómódosításnak meg nem ugrottam neki), tehát nem az OPV miatt 9,5-10 nálam, amikor annyi, hanem a kávétól (már nem emlékszem pontosan, de biztos nincs 11 alá állítva a szelep, visszaöblítéskor 10-nél jóval feljebb van, majd megnézem legközelebb). És a másodperc is éppen akkor lesz jó, amikor a nyomás is éppen jó (a tömörítés állandó a Casadiónak köszönhetően).
Ebből vontam le azt a következtetést, de lehet, hogy tévesen általánosítva mindenféle főzőre, hogy egyrészt nincs mit egyebet tenni, másrészt mégis nagyjából jó lesz az a nyomás, ha az egyéb paraméterek megfelelőek. Az is biztosnak látszik, hogy a 12, 15, 19 feliratoknak nincs jelentőségük (pláne, ha ugyanaz a pumpa van bennük), pusztán attól, hogy 15 van a készülék csomagolásán, még egyáltalán nem lesz jobb.
A többi paraméterhez képest a pontos nyomásnak mekkora a jelentősége szerinted?
akkor a nyomás amúgy is rendben lesz
Milyen tartományban jó szerinted?
nem fog felugrani az égbe
Mennyi felett nem jó szerinted?
Én tényleg nem kekeckedésből kérdezem, de pl. a többi változót elég jól be lehet határolni, erre meg csak azt szoktuk mondani, hogy ~9 bar. Én nekem az az érzésem és úgy is tapasztaltam, hogy a konzisztens kávéhoz az is fontos, hogy a nyomás is rendben legyen, mondjuk 9-10 bar között, OPV nélkül pedig ez nem nagyon fog menni. Szerintem. Tényleg kíváncsi vagyok a véleményedre (és a többiek véleményére is).
El biza! Mint már többször írtuk, a gyári őrlésű Molinari Oro túl durva a Gaggiának. 10-15 másodperc alatt lefő majd az éppen ezért meglehetősen híg espresso.