A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Másodsorban be kell "vallanom", hogy időközben megnéztem a gépeket élőben (KRUPS és VIA V.), és mivel a KRUPS jobban tetszett (szögletesen germán dizájn), amellett döntöttem. Akkor azonban elkapott az impulzus és az XP 4050-es "nagyobb" verziót szereztem be, főleg azért, mert egyszerűen lehet vele hosszú kávét is készíteni ("családi" igény). Mindezt br 50eFt-ért, számlára, így kb. 42eFt-os beruházást végeztem. Biztos vagyok benne, hogy tudtok legalább száz verziót a pénzem hatékonyabb és jobb elköltésére, mármint kávégép ügyben. Szóval megvettem, beüzemeltem, működik. Kávéból kezdésképp Lavazza Qalitá Oro-t vettem De valamit szerintem nem csinálok jól /tudom, már a vásárlásnál sem;))/. Előmelegítem a rendszert (átfolyatok rajta egy "üres" adagot), és kb. fél perc várakozás után is rendre marad a szűrőben kb. fél cm3 víz. Ami akkor válik még zavaróbbá, mikor a kávékészítés után a zaccon ez a megmaradt mennyiség majdnem 1cm3, így a zacc nem tömör pogácsa jellegű, hanem teljesen folyós. Kipróbáltam erős tamperolással és anélkül is, mindkét esetben ugyanaz a végeredmény. A géphez mellékelt hibaelhárítási lista alapján "kevés kávét teszek a szűrőbe" (állítólag, az igaz, hogy öntöm, nem a kanállal mérem pontosan, de saccra majdnem ugyanannyi.) A kijövő kávén a crema réteg pedig a csésze szélénél nagyon szép, "egészséges", befelé vékonyodik és közepén van egy "lyuk" (eszpresszós csészében, kb. 1 cm2 felület), ahol kilátszik a kávé. Mit gondoltok, vajon hol a hiba a rendszerben? Köszönöm előre is!
Ha elmondom azt is, hogy: - lépcsőtövéből mentem át másik oldalra először. - visszafelé átmentem a másik vonalhoz ugy, hogy lefelé menet elfelejtettem, s a Gyöngyösinél váltottam irányt. ~ : D
Az egy átcímkézett Saeco, dizájnos (SZVSZ elég ronda) fémházban és többszörös áron. Szettben is meg lehet venni, akkor kapsz hozzá egy átcímkézett és megdrágított Nemox Luxot is, pedig ahhoz még új fémházat sem kellett csinálniuk.
Mivel én kértem 100%-ból 0,25-t, így az került terítékre.
A 20-80-on DJG-vel osztozunk, így azt majd akkor bontom fel, amikor az átadás-átvételt megszervezzük, így mindkettőnknek frissen bontott lesz. Nekem nem sűrgős, mert még a D.Gold-ból is raktam a kispadra 10-15dkg-t.
No, de akkor Bristot Sublime:
Figyelembe véve, hogy az átlaghoz képest kevesebbet melegedett a gép és a darálón is állítani kell (picit durvábbra), az első főzet kellemes volt.
Mivel a D.Gold volt soron, így azzal vetettem össze. Az továbbra is marad a csúcson nálam, de.....
Mindkettőnknek ízlett a Bristot 100%. Volt egészen szép crema-ja (olyan full arabicas). Karakteres KV-s íze van, határozott dió beütéssel (kicsi nádcukkerrel próbáltuk), egész sokáig megmaradt a számban az íze.
Igen, naponta (mivel egyszemélyest nem szoktam főzni, abban a karban mindig a vakszűrő van, így csak egy mozdulat az egész), és csak kétszer szoktam bekapcsolni pár másodpercre, nem többet. Cserébe viszont nem kell leszerelnem hetente, sőt, havonta sem. A napi öblítés és a havi tisztítóporos pucolás bőven elegendőnek tűnik, szándékosan három vagy négy hónapig hozzá sem nyúltam a felső szűrőhöz, csak a fenti módon tiszítottam a gépet, és ennyi idő után megnéztem, mi gyűlt össze mögötte. Semmi.
Sztem nem ettől függ. Nekem a P&D (80/20) akarja _messze_ a legdurvább darálást, utána nagy luk, és egy jó pár 100/0-ás nagyjából együtt mozog néhány 80/20-assal. Kb. ez a liga a Sega EC is, annak nem tudom az arányait.
Én is egyel finomabbra vettem a darálót, hátha az a baj. 10 másodprccel később kezdett el folyni a sűrű méreg. Kb. egy kemény ristretonyi jött le, ezt felöntöttem teavízzel, hogy ihatóvá tegyem. Hmmm. végülis aromásabb volt az biztos.
No, most akkor két ellentétes vélemény az ügyben ! :))
Én meg próbálom a Julius Meinl kávét, mit lehetne belőle kihozni. Reggel túl gyorsan jött le, világos cremával - gondoltam finomabbra őrlöm. Erre ebéd után szép színű crema, jó lefolyás - az eredmény meg épp iható, savas...
Picit valóban durvább örlést kér az erősebb robuszta. Én ma nem állítottam a Tiziano után durvábbra és alig tampereltem. Nem is lett olyan jó, mint tegnapelőtt. :-D Épphoga megütötte a fogyasztható kategóriát.
A Bristot-nak köszönhetően mostanában elég sok magas vagy magasabb robuszta tartalmú kávét próbáltam. Azt vettem észre, hogy mintha a magasabb arabica tartalmú keverékek finomabb őrlést kívánnának. Tapasztalt más is ilyet ?
Vagy lehet hogy nem ezzel, hanem az eltérő pörköléssel van összefüggésben a dolog ?
Én csak ki szoktam enegedni némi vizet minden főzés után, hogy lemossa a felsőszűrőt. Úgy látom a felsőszűrőt hetente érdemes leszedni és elmosni, mert eléggé eltömődik és ez befolyásoló tényező a lefőzéseknél is (vagy legalábbis az lehet).
Kávét. Nagyon sok összegyűlik ott fenn, kemény koszréteggé összeállva.
Mindennap, a főzések után csak üresen öblítesz, felteszed a vakszűrőt, kétszer-háromszor pár másodpercre elindítod a főzést, és amit felépül a nyomás, kikapcsolod. Hallani, ahogy a csepptálca felé távozik a víz. Azon és a vakszűrőben visszamaradó szennyeződésen látod, mit kell elmosni. Persze, nem sok van benne ilyenkor, de hónapok alatt összeadódik, lerakódik.
Havonta-kéthavonta tisztításkor teszel bele Tersonetet, és azzal csinálod meg négyszer-ötször. Jól rá kell szorítani a kart, nehogy kijöjjön mellette, baj nem lesz belőle ugyan, de a forró felületekre azonnal rászáradó habot nehéz elpucolni. A csepptálcába érkező habos vizet érdemes átönteni egy edénybe, és abban áztatni el kart, szűrőt.
Utána kiüríted a vakszűrőt, és tovább folytatod a visszaöblítést tisztítópor nélkül, amíg már tiszta víz jön a csepptálcába, nem hab.
Erre megint a szivattyú jelleggörbéjét tudom felhozni. Itt a 11 bar hoz kb. ~150ml/min térfogatáram tartozik, ami 30s-ot alapul véve ~2x37ml-nek felel meg. Tehát ennél nagyobb lefolyási sebességnél valóban nem fog kinyitni, ha az OPV 11 bar-ra van állítva.
A dolgonak ristretto főzése esetén van komolyabb jelentősége. Ha a szokottnál több a kávé, vagy azonos idő alatt rövidebbet szeretnél főzni, akkor a ha az OPV nem nyit, akkor jóval 9 bar fölé mehet a nyomás. Normál körülmények között nincs jelentősége, nem véletlen, hogy szinte minden gyártó jóval 10 bar fölötti nyitásra állítja az OPV-t. Amúgy én is átállítottam az enyémet, hogy 9 barnál nyisson, a gyári beállítás 12 bar körül volt. Normál főzésű kávénál nem érzékelek különbséget.