A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Pontosabban szerintem a Saeco Nina-ban ugyanolyan nyomásfokozó korong van, mint a Gaggia-ban. Ez egy gumikorong, aminek a közepén van egy lyuk + van egy kis müa pöcök is, amit csak a gumikorong alá kell helyezni.
Ha bevehetjük, akkor persze, hosszabb lesz a lista, de az eredeti kérdés kifejezetten újakra vonatkozott, és nem arra, hogy kiszerelhető-e belőle, hanem hogy nincs benne nyomásfokozó. Úgy pedig már nagyon rövid lesz az a felsorolás...
Bár nem engem kérdeztél, válaszokolok én is, mert van tapasztalatom ezeket illetően, igaz, csak a Vergnano Classica termékvonal kávéit ismerem, ezen belül is az Espresso Crema '800, az Espresso Dolce '900, az Espresso Ricco '700 és az Espresso Classico '600 kávékat. Nekem a Ricco és a Classico ízlett.
A '900, '700 stb. megjelölés azt jelenti, hogy százalékban miben mennyi az arabica-tartalom, tehát pl. a Vergnano Espresso Classico '600-ban 60% Arabica, 40% Robusta van. Ha érdekel, itt találsz egy rövid angol összefoglalót az említett kávék ízvilágáról http://www.gainboard.com.hk/coffee.htm
Köszi a tippeket! Az a helyzet, hogy én ezt úgy kaptam, eddig is automata kávéfőzőm volt, csak egész más tipus. Ennek megtaláltam a német nyelvű leírását, csak hát egy szót nem beszélek németül.
Eddig odáig jutottam, hogy van rajta egy választókapcsoló, hogy :
1 adag
2 adag
P-betű (csak tippelek,hogy ezzel az őrölt kávét lehet megfőzni benne)
forróviz-kifuvatás.
Ha forróvizet vagy gőzt fuvatok ki egy rövid idő után szintén kigyullad a piros jelzés, de egyszer már elértem a próbálgatások közepette, hogy vagy fél adag kávét lefőzött.
Ha már Gaggia, akkor a Saeco Nina változatok, abból kiszerelhető a nyomásfokozó.
De bevehetjük a pakliba a régi gépeket is, acél vagy bronzkazános Saeco, Jura, stb - ezeket a gépeket mivel jó anyagból jól összerakták, nem kell leírni.
Rövid lesz az a lista, a De'Longhi BAR 12-n és az új Gaggián kívül nem is tudom, ki kerülne még rá. Persze, Silviától felfele, de nem hinném, hogy olyan sokan keresnék azt a kategóriát...
"Hallgass a topicosok tapasztaltabb részére és vegyél nem nyomásfokozós készüléket, bronzbojlerrel vagy acéllal esetleg."
Jó, de ehhez össze kellene álítani egy konkrét javaslatot, listát, hogy ma kereskedelmi forgalomban mely készülékek kaphatók "háztarási espresszó-gép" kategóriában
- nem nyomásfokozó karos kivitelben, - bronz, vagy acél bojlerrel
(Sokszor nehéz kiigazodni, és egy ilyen összeállítás sok érdeklődőnek nyújtana segítséget. Egyre többen keresnek háztartásokba presszófőzőt...)
Ha beírod a keresőbe, többek között ezeket a véleményeket olvashatod róla:
...A Musetti igen jó, de amilyen drága, még így is kérdéses, h. megéri-e az árát.
...És benne van a számomra etalon Musetti IS ;)
...Musetti: én kóstoltam nemrég egy rendezvényen, a srác szépen dolgozott, korrekt kávét kaptam, de nekem túlságosan simára csiszoltnak tűnt, sehol egy kapaszkodó, ez lehet előny is és hátrány is, nálam inkább az utóbbi.
Nehéz dolog, mert akadt néhány (nálunk) egzotikus márka, melyekből elfogyasztottam egy-két zacskóval, és nagyon ízlettek (Filicori, ItalCaffe, New York, Roen). Vannak aztán a gyakran fogyasztott, sokszor bizonyított, stabil kedvencek (Danesi Gold; Manuel Sublime/Dolce Vita/Capriccio; Molinari Espresso/Oro; Vergnano 600/800; stb).
Rangsorolni szvsz nehéz, mert - legalábbis nálam - az "ászok" között mindig más az aktuális favorit. Pár hónapig pl.a Danesi Gold állt az első helyen - most a Vergnano 600.
...de egy kávémániás sose' nyughatik:-), jönnek a következő "áldozatok" (Hausbrandt, Pascucci)
Igen, én is kíváncsi vagyok a "Top 5 listára" (bár nagyon nehéz egy ilyet összeállítani).
Nálam mostanság a "Top 5" így néz ki:
1. MANUEL Solaroma (vagy helyettesítve, számomra "egyenrangú" a Capriccio) 2. MOLINARI Espresso (vagy esteleg Oro) 3. BRISTOT Bar Classico (vagy helyettesítve, számomra egynrangú a Bar Espresso) 4. VERGNANO Classico 600 5. LUCAFFÉ Piccolo & Dolce
Lenne egy kérdésem, és gyors válaszra lenne szükségem. Milyen kávénak tarjátok a Musetti-t. Úgymint ár/érték, íz, minőség, stb. Meg egy saját top 5 kávélistát is várnék minden hozzászólótól. Erre talán mások is kiváncsiak.
Nem akarok okoskodni, de van egy tamper-es tapasztalatom, gondolom, megosztom. Nekem új volt és tanulságos... A tegnak kérdeztem itt Tőletek, hogy ha "öregszik" a kávé, akkor finomítani kell-e a darálást. A válasz az volt, hogy "igen". Én is ezt tapasztaltam. Persze nem véletlenül tettem fel ezt a kérdést...
Csakhogy ez esetben más is probléma volt nálam. Ugyanis vákuumedényben 5-10 fok között tárolom a kávét ("abszolút ideális"), és arra nem gondoltam, hogy 24 óra alatt bizony nem "öregedhet" éppen ennyire, mert jóllehet egy hete nyitottam ki az 1 kg-os Manuel Solaroma-t, és nagyon finom, krémás kávékat készítettem (IberItal + Gaggia Espresso Pure), mégis a tegnap alig tudtam egy normális kávét lefőzni...:-((
Az történt (és ezt hagytam figyelmen kívül), hogy reggel odaadtam a fém tamperomat egy barátomnak, aki a napokban vett Gaggiát és nem volt tampere, én meg úgy voltam vele, hogy hát használom a műanyag tampert, amit korábban nem használtam. És bizony finomítottam az őrlést, teljes erőmmel nyomtam a műanyag tampert és persze jó lett, szép cremás lett, de valahogy nem az az "igazi", nem olyan, mint korábban. Na erre gondoltam azt, hogy "öregszik a kávé"... Ma vettem egy új fémtampert magamnak, és "csodák csodája", szinte olyan a kávé megint mint az olvasztott, forró csokoládé, krémes, sűrű...
Nem gondoltam volna, hogy ENNYIT SZÁMÍT A TAMPER ANYAGA, KIKÉPZÉSE, és nem tudom, hogy elméletileg helytálló-e amit írok (hiszen a műanyaggal is becsületesen tömörítettem a kávét a szűrőben!) de 100%-osan bizonyos vagyok abban, hogy a kávém hirtelen "fiatalodását" a fémtamper okozta. Valószínűnek vélem, hogy a műanyag valahogy elnyeli az energiát..., míg a fémmel sikerül teljesen átadni a szűrőben levő kávénak...
Az alubojler dolog kb olyan régi téma itt mint a brita kancsós víz ! :)) Csak a saeco alubojlere volt újdonság...
Delonghi 190 mellé kell egy jó daráló. Ennek alu a karja, de az alsó kategóriában jó készülék. Öröm vele megküzdeni ! ;) Sajna nyomásfokozós a most kapható változat. Nekem van egy sima karral, az korrekt darab, jó kávét főz ha minden klappol (darálás, tamperolás, melegítés) !
Hallgass a topicosok tapasztaltabb részére és vegyél nem nyomásfokozós készüléket, bronzbojlerrel vagy acéllal esetleg.