A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Bazzz... Lecsaptam az első esti internetre jövetelem nagy lendületével, de nem vettem észre, hogy szintén ma elvittem egy Venust is az Ebayen (oké tudom, aki höe...) - kellett nekem a fórummal kezdeni.
Na mindegy, kifizetem, felhozatom, de az biztos, hogy főzőből így lesz némi feleslegem...
Amúgy én például mindig azt csinálom, hogy kanállal mérve mindig csak annyit teszek a darálóba, amennyi kell, és üresig darálom. Térfogatra is, tömegre is elég megbízhatónak tűnik hosszabb távon is.
Bemész holnap az első szembejövő vasedénybe, vagy Tescóba, Auchanba, Corába, akármibe, és ötszáz-hétszáz forint környékén veszel egy csatos, zárható üveget (általában olasz, Fido márkájúak szoktak lenni, fél és egyliteres méretben). Természetesen abban sem áll el örökké a kávé, de bőven alkalmas arra, hogy egy kinyitott zacskónyit (vagy ha akarod, esetleg csak a felét, míg a másik fele maradhat a zacskóban, levegő gondosan kinyomva, mágikus csipesszel jól lezárva) elhasználsz.
Itt van róla egy kép, hogy felismerd, ha szembejön:
Mellékinfó... ha bristot PODban valóban 7 gr KV volt, akkor a Krups dupla szűrőjébe 21 gr KV fér. Viszont a levágott seggű szűrőt szinte 0 tampereléssel is megfolytotta a POD. Bosszúból feltöltöttem Ibit. Holnap reggel teszt, uccso Tiziano utolsó, nem folytós, de még nem elég szép KVt adó beállításával. Aztán majd alakul valamerre.
Üdv, nincs valakinek véletlenül egy eladó, felesleges Gaggia méretű (57 mm?) akármilyen anyagú (műanyag?) tampere? Esélytelen, hogy eljussak az expolygonhoz nyitvatartási időben :(
Na de a karba darálósoknál sem tudod pontosan hogy az hány gramm, ráadásul ha több akkor nincs hova szórnod a darált kávét csak a szemétbe, ellenben az adagolósnál visszaöntheted az adagoló pohárba vagy hogy hívjam és viszonylag hermetikusan le tudod zárni a levehető tetőjével.
Mondjuk van egy tippem ezzel az adagolóval kapcsolatban (most jutot eszembe), múlt héten lemértem a kávét amit darált és úgy tünt hogy két kar húzás egy adag de akkor el voltam foglalva a daráló más tulajdoságával ezért nem figyeltem rá, majd még próbálgatom. Ezért írtam az előbb hogy gyakolás...
1. Zacskó tartalmát boríts bele a babadagolóba. Vagy legalábbis annyit hogy a lenti adagolóba legyen elég kv. 2. Az a gép a kar rángatásával egy-két adagnyi kávét automatikusan kinyom a szűrőbe, ha van elég az adagolóban.
Jók ezek az adagolós darálók, de napi 1-2 lefőzéshez nem célszerűek, jobbak erre a karba darálók.
A fenébe hát nem lett egyszerűbb az életem a darálóval. Kellő rutin hiányában össze vissza bénázok. Először is az adagok: egy duplához 14-15 grammra van szükség, ezt most úgy oldom meg hogy csak ennyi kvbabot teszek a darálóba ez működik is viszont a kávés zacskó állandó nyitogatása tönkre teszi a kávét.
A második a darálás finomsága: ma du. 6-ra végre hazaértem gyorsan nekiálltam egy kávéhoz, ledaráltam a babot de elfelejtettem hogy tegnap kettővel finomabbra állítottam ezért lefullasztottam a kvgépet, másodszorra ugyancsak elfelejtettem visszaállítani :D gondoltam nem tamperolom le de megintcsak lefulladt. Berágtam magamra úgyhogy ma nem ittam kávét :) Bolond egy nap volt a mai...
Pontosabban szerintem a Saeco Nina-ban ugyanolyan nyomásfokozó korong van, mint a Gaggia-ban. Ez egy gumikorong, aminek a közepén van egy lyuk + van egy kis müa pöcök is, amit csak a gumikorong alá kell helyezni.
Ha bevehetjük, akkor persze, hosszabb lesz a lista, de az eredeti kérdés kifejezetten újakra vonatkozott, és nem arra, hogy kiszerelhető-e belőle, hanem hogy nincs benne nyomásfokozó. Úgy pedig már nagyon rövid lesz az a felsorolás...
Bár nem engem kérdeztél, válaszokolok én is, mert van tapasztalatom ezeket illetően, igaz, csak a Vergnano Classica termékvonal kávéit ismerem, ezen belül is az Espresso Crema '800, az Espresso Dolce '900, az Espresso Ricco '700 és az Espresso Classico '600 kávékat. Nekem a Ricco és a Classico ízlett.
A '900, '700 stb. megjelölés azt jelenti, hogy százalékban miben mennyi az arabica-tartalom, tehát pl. a Vergnano Espresso Classico '600-ban 60% Arabica, 40% Robusta van. Ha érdekel, itt találsz egy rövid angol összefoglalót az említett kávék ízvilágáról http://www.gainboard.com.hk/coffee.htm
Köszi a tippeket! Az a helyzet, hogy én ezt úgy kaptam, eddig is automata kávéfőzőm volt, csak egész más tipus. Ennek megtaláltam a német nyelvű leírását, csak hát egy szót nem beszélek németül.
Eddig odáig jutottam, hogy van rajta egy választókapcsoló, hogy :
1 adag
2 adag
P-betű (csak tippelek,hogy ezzel az őrölt kávét lehet megfőzni benne)
forróviz-kifuvatás.
Ha forróvizet vagy gőzt fuvatok ki egy rövid idő után szintén kigyullad a piros jelzés, de egyszer már elértem a próbálgatások közepette, hogy vagy fél adag kávét lefőzött.
Ha már Gaggia, akkor a Saeco Nina változatok, abból kiszerelhető a nyomásfokozó.
De bevehetjük a pakliba a régi gépeket is, acél vagy bronzkazános Saeco, Jura, stb - ezeket a gépeket mivel jó anyagból jól összerakták, nem kell leírni.