Évek óta készítek kefírt forralt tehéntejből. Ha túl sok felgyűlik mert valami miatt nem fogy, akkor túrót készítek belőle. Azállaga kicsit apróbb darabos, szemcsés, gondolom azért, mert a kefírt átszűrve tárolom, de minden tekintetben rendes túró.
Újra szeretném megkérdezni, hogy valaki próbálkozott már kefírgombával? (Ajánlottak nekem kefírgombát, azzal csak normál kecskekefírt tudok készíteni vagy másra is jó.)
Én sókristállyal előbb ledörzsölöm a kisebb penészt, aztán mosom le, azután még belötykölöm sós vízzel, amit lenyomkodok róla papírral vagy ruhával. A lényeg, hogy sósan menjen vissza a hűtőbe. Mondjuk három naponta nem szoktam, csak amikor elkezd penészedni. :D De bőven tároltam el hónapokig sajtot úgy is, hogy összesen ha háromszor lemostam.
Igen. Kb 2 evőkanál só megy akkor 1 liter vízbe. Utána leitatom papírtörlővel,aztán megy vissza a hűtőbe. Sőt,most már ha a bolti trappista megpenészedik,azt is lemosom,aztán teljesen jó lesz. Elveszi a hűtőszagot is róla. Simika
Hát nekem is penészesednek rendesen a folpakk alatt. Én automatikusan kidobom az ilyen sajtot. Egynek levágtam a penészes részét, és délutánra kint felejtettem a spejzba, ott elég meleg van, aztán vissza a hűtőbe, és érdekes módon nagyon jó az illata.
Nekem ilyen, de még nem bontottam. A gond csak az, hogy évekkel ezelőtt ettem fetát, és annyi maradt meg bennem az élményből, hogy sós és törős. :D Szóval alig lesz viszonyítási alapom...
Nos, a tehéntej - ahogy olvastam - kicsit máshogy viselkedik, ezért ha mégsem lenne teljesen oké, próbáld ki 35 perc helyett kicsit kevesebb, pl. 30 perc alvasztással, és 1,6 helyett 2ml/10l oltóval. Úgy olvastam ugyanis, hogy a kecsketejhez kevesebb oltó, de hosszabb alvasztás ajánlott, mint a tehéntejhez. Nekem az 1,6 ml jött be, 35 perccel. De ezt neked kell jobban tudnod, mi az az oltómennyiség, amitől még nem fog az egy hét várakozás után is nyikorogni. Az alvasztásnál pedig a lényeg, hogy akkor vágd elébb nagyobb darabokra az alvadékot, amikor már elkezd egy kicsit magától repedezni.
Akkor is csak nézek, nekem is a padló fölött 18 fokos a pince. :| 16 fok, ráadásul kamrának, azért durva. Ha fél méteres a fal, ha nem... Vagy még a téli hideget tartja? Szerencsés vagy!
Nekem is lenne egy nagyon király pincém....illetve van is...csak egyetlen bajom van vele...hogy az átkozott víz esős tavaszon feljön benne és benne tanyázik vagy két hónapig...:(:(..pedig olyan jó lenne....
a joghurtos tehénsajtom eddig igen biztatóan néz ki..1napos...meddig bírjam ki kóstolás nélkül??
Azt hogyan csinálod? Mármint a 16 fokos kamrát... Nekem kint a raktár alatti pince, ami teljesen földbe van süllyesztve, 18 fokos... (Sajtnak pont jó lenne, csak tiszta dohos, penészes, meg bemászkálnak az egerek, valamit kellene vele kezdeni...) A kút mélye, 12 méter mélyen 13 fokos.
én öt nap múlva bontom a fetát ki, meglátjuk. Többet kellett volna próbálnom, de nincs több hely a hűtőben. :D Esküszöm, három hűtő kellene, mert másfelet már elhasználnak a sajtok...