Keresés

Részletes keresés

RodrigeZZ Creative Commons License 2007.02.28 0 0 1079
Jobbat tudok.
A kémény kész, de kivitelezői nyilatkozat nincs, mert (állítólag) nem lett kifizetve a teljes költség, ezért beperelték a társasházat, (vagy a társasház a túlszámlázásért a céget) és most pereskedünk.
Királyság!

R.
Előzmény: Törölt nick (1076)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.02.28 0 0 1078
T fh2007!

A zárt égésterű tüzelőberendezéseket nem kell elterjeszteni, terjed az magától. Az elmúlt két év folyamán (nálunk), a tervezők több zárt égésterű berendezést terveztek be (főleg) magáningatlanokba, mint atmoszférikusat (mondhatni jóval többet). A vegyes kazánok is újra fénykorukat élik. A legtöbb helyen mindkettő van (egy C-típusú gáz és egy Vegyes kazán, + egy kandalló ... stb.).
Hátránya max az ára, bár elvezető szettel kb ott van mint egy atmoszférikus a kéményével, esetleg a karbantartása (kissé túlautomatizált némelyik). Valamint az elvezető rendszere, idővel elveszítheti a tömörségét. A összetolt elvezető rendszerek gumigyűrűi men tudom mikorra fáradnak el, érnek el.
Szóval ...
Biztonságosabb, okosabb és szebb :) . Bár ez utóbbi szubjektív.

kolja
Előzmény: fh2007 (1077)
fh2007 Creative Commons License 2007.02.28 0 0 1077

Sziasztok!

 

Szeretnék én is hozzászolni a témához. Szerintem a lakáskorszerűsítéséről nem kell lemondani. Az új nyilászárók beépítése is szükséges lehet, nem beszélve egy vadonatúj lakásról, nyilván nem bontottat épít be az ember (persze nem is szabad).

Állítólag még a balkánon is meg tudták oldani, hogy csak zárt égésterű kazánt lehet beépíteni a lakásokba (BULGÁRIA). Több tervezőt is megkérdeztem 4 éve mikor a kazánomat vettem és egyik sem szólt erről a lehetőségről, így olyat vettem ami kéménybe köthető sajnos. Márkás készülék, de én jobban tartok tőle, mint a kéménytől. CO riasztó felszerelve, kipróbálva - nagyobb esély a túlélésre.

Ha valaki írna arról, hogy szerinte miért nem lehet zárt égésterű kazánokat jobban elterjeszteni, vagy mik a hátrányai megköszönném.

 

Üdv

 

fh2007

RodrigeZZ Creative Commons License 2007.02.27 0 0 1075
Hmm. 3 ügyintéző 3 variáció.

1. ügyintéző: másik telefonszámot mond, nem hozzájuk tartozik
2. hozzánk tartozik. mondom,Gyűjtőkémény. Nem baj, de légcseremérni kell, meg terv.
3. (visszahívtam, hogy még milyen doksi legyen kéznél ) nem hozzájuk tartozik, hanem 1-eshez, merthogy gyűjtőkémény

ismét 1. igen mivagyunk. Nem kell légcseremérni, majd mi mérünk, aztán a szerint lehet átalakítani, bekötni.
(anyátok!)
Kell viszont terv és kivitelezői nyilatkozat. Még szerencse, hogy 4 éve a teljes kémény fel lett újítva rendkívülnagyondrágáért, valami papír csak lesz róla a képviselőnél.

R.
Előzmény: RodrigeZZ (1072)
RodrigeZZ Creative Commons License 2007.02.27 0 0 1072
Sziasztok!
Ahogy olasgatom a topicot, már más is beleszaladt a készülékcsere problémáiba.
Jómagam szintén most szembesültem a gondokkal. Nevezetesen egy ~20 éves átfolyós FÉG vízmelegítőt akarun kicserélni egy új átfolyós FÉG készülékre. A vas megvan, de jönnek a gondok.
Kell egy kéményseprő szakvélemény, ez rendben van nyócezerakármennyi.
De előtte, hogy a kéményész egyáltalán köszönjön, kell egy légcseremennyiség vagy mi a rák szakvélemyény amit az kéményseprők szerint Budapesten a ckp origó kft ad ki 16ezerért. Ez az, ami nálam kiverte a biztosítékot. Egy kft hatósági szakvéleményt? és ennyiért? Akkor még nem beszéltünk arról, hogy majd nyilvánvalóan fel kell szerelni valami szellőztető kütyüt Nx1000(0) Forintért, mielőtt jön a kényseprő szakvéleményelni.

Kérdés: Nem tudtok egy másik legfőképpen olcsóbb légcseremérő szakvéleményező céget?

R.
pjotrkolja Creative Commons License 2007.02.26 0 0 1071
T Zöldövezeti!

Nem tudom honnan szerezted nem túl hízelgő tapasztalataidat, de ha arra gondolsz, hogy pl.: tervezés szintjén, átvétel szintjén nem követel meg egy kéményseprő mindent, akkor eleve veszélyes dologra adja áldását. Ez tényleg tűnhet a közszolgáltatói szerep túllihegéséne, pedig nem az. Szomorú, ha pénzért meg lehet venni a megfelelőségről szóló szakvéleményt.
Kicsit összetettebb ez annál mint, amit a lakosság elsőre lát. Sokan fitymálják amit a seprő mond. Felteszik ami eddig jó volt jó lesz ez után is. Aztán gondolnak egyet, műanyag nyílászáró+szagelszívó, mert modernizálni kell ... aztán csodálkoznak, hogy mérgezést kapnak. A sokdiplomás tulaj (nem azért mondom hogy a kéményseprőket fényezzem, inkább csak, hogy az okos, esetenként műszaki pályán forgó emberek sem gondolnak ilyenbe bele) kicsit elhűlt miután, elmondták neki hogy szépek a kéthónapos ablakok, és a vadiúj konyha (980m3/h páraelszívóval, max fokozat) csak ez a lakás légterét egy óra alatt 3x kisöpri és levegőutánpótlást csak a kéményen kereszteül kap. A fenti szobáknál pedig a homlozati fal plafon sarka tiszta penész, most akartak bádogost hívni mert "beázik". Emeleten Fég kazán és átfolyós vízmelegítő füdőszobiban, lent páraszivi max, a csempén vonalat húzott a lecsapódás az ajtó felé, add hozzá a V4 rossz beszabályzását (a gázösszetételmérő men tudta kimérni a CO adatot, kiakadt, sokszorosa a halálos mennyiségnek). Apuka lélekjelenléte mentette meg a családot.
Az eset utá mondták, hogy a kéményseprő pont akkor járt ott mikor az ablakok bekerültek és szólt, hogy nem kap a kazánhelység (fürdőszoba) levegőt, nem alakul ki rendes kéményhuzat. Csak nem tartották fontosnak.
Apuka már másnap beszerezte a zárt égésterű kombi kazánt, ablakkeretbe légbeeresztőt (a penész miatt).
A kéményseprő tényleg szerencsét hozhat. Akár életet is menthet.

kolja
Előzmény: Törölt nick (1069)
aszallito Creative Commons License 2007.02.26 0 0 1070

Na kérlek ezt ne mond!

Kéményseprők közt is vannak tiszteségesek és becsületesek!

 

Ahol én lakok ott a csusztatást el lehet felejteni.

8éve volt egy sulyos baleset, és akkor egyet elmarasztaltak, azóta csak szabályosan lehet.

Jah és mielött megkérdeznéd nem vagyok k.seprő!

Előzmény: Törölt nick (1069)
fh2007 Creative Commons License 2007.02.24 0 0 1068

Helló!

 

 

A kémény belső átmérője 200 mm. Gondoltam ráteszünk egy kandallót aztán évente 5-6 alkalommal befűtünk, vagy ha nem lesz gáz. (Bár akkor már nagy gáz lesz). Egyik ismerősöm ismerőse az ÉMI-nél dolgozik. Úgyhogy megtudom, hogy mennyi az annyi.

Majd írok.

Megkérdeztem egy tűzoltót aki több mint 20 éve dolgozik vezető beosztásban, azt mondta, hogy kéménytől még tűz nem volt az ő körzetében. Inkább a berendezések veszélyesek.

 

Kösz

 

fh2007

Előzmény: Törölt nick (1067)
Tubiorsi Creative Commons License 2007.02.24 0 0 1066

Üdv fh2007.

 

Véleményem szerint inkább helyezd üzemen kívüli kéménnyé( nyílások lefalazása, kitorkolás lefedése betonnal vagy téglával)

Mivel ez tartalék kéménynek semilyen módon nem felel meg, így az ELMÜ-től kell kérned egy nyilatkozatot, hogy 1,5 KW többlet energiával rendelkezik az épület ami a tartalék fűtés biztosítására elegendő.

Így nem lesz gond a használatbavételi engedélyel.

 

Tubi

Előzmény: fh2007 (1061)
fh2007 Creative Commons License 2007.02.23 0 0 1065

Kedves Kolja!

 

Köszönöm, hogy szakítottál rám időt. Kár, hogy nem te vagy nálunk a kéményseprő.

Mégegyszer kösz.

 

Üdv:

 

fh2007

Előzmény: pjotrkolja (1064)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.02.22 0 0 1064
T fh2007!

A szakvélemény kiadása megrendelt kéményseprő-ipari tevékenység, vagyis arról adják amiről te kéred, nem a kéményseprő dolga eldönteni.
A folyamat során az a kéményseprő feladata, hogy szakvéleményével segítse a hatóság munkáját.
Ha kandallót akarsz rákötni akkor az már nem tartalék kémény. :)
Ha a béléscsöved és az idomok ÉM engedélyes bélésanyagok akkor, mondd rá hogy szellőző, aztán kis idővel később, (lakhatási után) jelezd hogy kibélelted a szellőző kürtőt (addigra vakold be, vagy dísztéglázd, hogy ne látszódjék a beton cucc), lobogtassad a bélésanyagok ÉM engedélyét, és egy méretezést.
Szerintem így nem tudnak mit nyesni neki.

kolja
Előzmény: fh2007 (1063)
fh2007 Creative Commons License 2007.02.22 0 0 1063

Kedves Pjortkolja!

 

Válaszod köszönöm. Sajnos az lesz hogy szellőzővé alakítom, csak így nem tudom a remélt kandallót rákötni. A zsalukőről annyit még, hogy a két fülét megvasaltam és kibetonoztam ez ( természetesen az én véleményem szerint) stabilabb és legalább úgyanolyan jó mint a SChidel vagy Leier kémény köpenye. ( bár lehet hogy ez rajz nélkül nem annyira érthető). Gépész tervezővel konzultáltam akkor mikor ezt csináltuk, csak hát eltelt 4 év.

Sajnos a kéményseprő úgy értelmezi a jogszabályt, hogy neki minden kéményről kell nyilatkoznia, akár kérem akár nem. Az építésügyi hatósággal nincs gond ők elfogadják a felelős műszaki vezető és a kivitelező nyilatkozatát.

Bélelni sem engedik persze a keresztmetszet is leszűkülne.

 

További minden jót.

 

Ui. javaslom mindenkinek, hogy típus kéményt építsen, bár akkor nem értem minek a kéményseprő az eng. és a haszn. vétel során?

pjotrkolja Creative Commons License 2007.02.22 0 0 1062
T fh2007!

A zsalukő nem éppen a legalkalmasabb erre a feladatra. Az igazság az, hogy ha körülfalaztad volna km téglából akkor sen jársz jobban, mert annak sincs ÉM engedélye (ha jól tudom) arra, hogy kéménytestet falazzanak belőle (nagy gyártói vélemény).
Gépésszel méreteztesd, határozzák meg, hogy mennyire melegedhet fel a külső fal.
Az sem baj ha engedélyezteted, (mármint építésügyileg a terven nem szereplő kéményt). Bár valszeg a beton zsaluelem miatt akkor sem lesz jó.
A kéményseprőnek arról kell szakvéleményt kiállítani amiről te kérsz. Nem hatóság. Ha a használatbavételihez kell a szakvéleménye, max feltünteti a helyszínrajzon, vagy megjegyzésben hogy van itt egy "szabálytalan" kürtő is, esetleg nem megfelelőségről nyilatkozik a tartalék kémény tekintetében. Az már az engedélyező hatóság feladata, hogy neked kiadja e a használatbavételit, vagy elküld a sunyiba.
A legegyszerűbb, ha szépen vékonyan elvakolod, a bekötést és a tisztítókat, nyilatkozol, hogy használaton kívüli vagy ráfogod hogy szellőző. :)
Ha minden kötél szakad, attól függően mennyi helyed van a "zsaluköpenyben", passzints bele acél-alu szerelt kéményt, abba nem hiszem, hogy bele tud kötni, bár ki tudja.

kolja



Előzmény: fh2007 (1061)
fh2007 Creative Commons License 2007.02.22 0 0 1061

Sziasztok!

 

Érdeklődéssel olvastam az eddigi hozzászólásokat,  mivel nekem is van némi kéményproblémám. Talán valaki tud segíteni. Építettünk egy tartalék kéményt az építkezés során (az eredeti terven nem szerepelt) egyedi kialakításban. A kémény beton "zsalukő" köpenyből és 1,5 mm vtg. korrózióvédelemmel ellátott acélcsőből készült a kettő között perlit kiöntéssel.

A kéményseprő nem veszi át (bár a tervezési előírásoknak megfelel) mert az anyagok külön-külön van émi engedélye, de így kémény-rendszert alkot és így nincs minősítve. Sajnos olyan helyen van, hogy másik kéményt nem tudok helyette építeni ezt pedig nem engedik még ideiglenesen sem. Javasolta, hogy minősítessem az émivel (ez kb. 800 000 Ft, ha igaz). Azt mondta a másik kéményemet sem veszi át amíg ezt le nem zárom, vagy el nem bontom.

Van valami ötletetek?

radan Creative Commons License 2007.02.20 0 0 1059

Sziasztok!

 

A kéményszakértőkhöz lenne egy kérdésem:)

kéménybélelés után vagyok, a bélelés eredményét felmérő azt mondta, hogy a szakvélemény kb 1,5 hét míg meglesz, de addig is van egy ismerőse, aki beszereli a bojlert. Egy másik gázszerelő azt mondta, hogy a hivatalos szakvélemény megérkezéséig nem ajánlott beszerelni a bojlert, mert veszélyes is lehet. Kinek higgyek? Nincs kedvem 1,5 hétig hideg vízben fürödni, de azt se szeretném, ha egyik nap nem ébrednék fel füstszivárgás miatt....

Véleményeteket köszönöm.

üdv

Dani

cicmarek_ Creative Commons License 2007.02.15 0 0 1058
Hálás köszönet!
Előzmény: pjotrkolja (1053)
pannon-puma Creative Commons License 2007.02.14 0 0 1057
:)
Előzmény: pjotrkolja (1056)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.02.14 0 0 1056
T Zöldövezeti!

A vödör mérete a borravaló mértékével ellentétes arányban változik ... :)
Ez egy ŐSI szabály. :)

kolja
Előzmény: Törölt nick (1055)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.02.14 0 0 1054
Bocs

www.pmkemenysepro.hu

itt.

Kolja
Előzmény: pjotrkolja (1053)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.02.14 0 0 1053
T cicmarek!

Szivesen!
A helyileg illetékes kéményseprő ipari közszolgáltatód elvileg a Pest Megyei Kéményseprő és Tüzeléstechnikai Kft.
De ez elég necces ...

Építési v gáztervhez nyilatkozatot Szadára
itt adnak:
Budapest, I. Iskola u. 10.
Tel: 374-0061, 374-0063
Fax: 374-0065

Szakvéleményezés (átvétel), sormunka (kéménysepréssel kapcs.):
VÁC, 2600 Zrínyi utca 9.
Tel/Fax: 06-27-311-434
ide kell fordulnod.

Bővebb felvilágosítás itt

Előzmény: cicmarek_ (1050)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.02.14 0 0 1052
T pannon-puma!

Ha nem szorul be a cső sehol akkor (elvileg) lakótérben csak kétr helyen, de nem kicsit.
Ha a szaki nem kókler, akkor behelyez egy bcs (becsatlakozó) és egy BTK (tisztítóidom koromzsákkal) idomot. Ezek pont vagy hosszanti heggesztett acél idomok úgy 50 cm hosszúak, de hogy a csőhöz férjen (szegecselés, magas hőnek ellennálló szilo ... stb) legalább - véleményem szerint - egy 20-30 cm holtjáték kell vagyis, 2 db kb 80cm hosszú kürtő keresztmetszet széles bontással számolj. Koromzsák a padlótól min 40 cm , ha jól emlékszem cserépkályhára kell, becsatlakozás kb 180-on padlótól, a két bontás összesen 140-160 cm. szo-szo ...
Bontsad ki egyben, akkor a köztes kis darabot és a két idomot minden irányból össze tudod lőni szegecsekkel és csak a "haszoncsővel" kell összehozni a falban.
Sok szerencsét ... :)

kolja
Előzmény: pannon-puma (1051)
pannon-puma Creative Commons License 2007.02.14 0 0 1051
Sziasztok!
Ha béleltetnem kell a kéményt az mekkora bontással jár? Úgy értem, hogy a házon belül, nem a padláson.
cicmarek_ Creative Commons License 2007.02.14 0 0 1050

Szia Kolja!

Köszönöm szépen!

1) Szada

A szabályozásokat mindjárt megpróbálom kinyomtatni, aztán otthon átolvasni. Ha további kérdés merül fel, akkor sikítok!

Üdv és köszi mégegyszer.

C.

Előzmény: pjotrkolja (1045)
Tubiorsi Creative Commons License 2007.02.13 0 0 1049

Üdv Osrika:

 

Keresd fel a helyi kéményseprőket, kérj egy szakvéleményt. Ők levizsgálják, van-e a gyüjtő kéményen kívül egyedi kémény amibe belehetne kötni a cirkót (persze kellő meghosszabbítással)ha nem, akkor is szakvéleményben rögzítik és javasolják a parapetes megoldást. Más lehetőség nincs. Úgy tudom, hogy parapetes készülék elhelyezésénél nem kell a lakók beleegyezése, aláírása. Az előzetes szakvéleménnyel már eltudják kezdeni a gáztervet valamint a parapetes kialakítás megvalósításához az Önkormányzattól kell engedélyt kérni és 10 pontban előírt feltételeiknek eleget tenni.

Sok sikert

Előzmény: osrika (1044)
osrika Creative Commons License 2007.02.13 0 0 1048

Kedves Kolja!

 

Sajnos a kürtőm nem egyedi, ebből van a kvász. :) kénytelen leszek végigmenni azon a hosszú-hosszú procedúrán.

A lakók pedig azért nem engedték a födémáttörést, mert abból a jófajta  emberből vannak gyúrva, akik egyszerűen csak azért genyók, mert megtehetik. No comment.

 

Köszönöm a segítséget,

 

orsi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: pjotrkolja (1046)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.02.13 0 0 1047
T osrika!

Ja ...
Kéményseprő részről, tervbírálat (ha gázszolgáltató kéri), beüzemelés előtt nyomáspróba a szettre, szakvélemény (ha gázszolgáltató, beüzemelő, kazángyártó vagy akár mind kéri).

kolja
Előzmény: pjotrkolja (1046)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.02.13 0 0 1046
T osrika!

Ha a kémény illetve szellőző kürtőd egyedi (csak te használod) akkor abban kényelmesen elvezetheted a C-típusú kazánod égéstermék elvezető szettjét. Ha véletlenül a men fér bele a külső cső, akkor szétválasztott rendszer, légellátási oldal falon át, égéstermék a kürtőben felfelé, 80/80 szettel.
Ha nem egyedi (gyűjtő) akkor nagy a kvasz ... :)
Mellesleg, milyen indokkal nem engedték a födémáttörést?
Amúgy, ha tárasház vagytok kell a beleegyezésük. De indokolják meg. A csak mert ... az meg nem válasz.
Amúgy, első egy gázterv, minden szükséges szakvélemény beszerzése, aláírás és engedély a kedves lakótársaktól. Beadni gázszolgáltatóhoz ... elfogad, szaki ... :)
Meleg van oszt jónapot!

kolja

Előzmény: osrika (1044)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.02.13 0 0 1045
T cicmarek!

1. Hol laksz?
2. Ki lehet bélelni csak az elhúzásnál bontani kell és idomokat gyártatni amik passzolnak az elhúzásba (szűkítés kizárt), vagy flexibilis acélt is használhatsz csak nézd meg mire szól az engedélye. Az elhúzásoknál (továbbá) erősen javallott egy tisztítóidom elhelyezése.
3. Az égéstermék elvezető berendezések kivitelezését, tervezését, elhelyezését stb., szabványokban írják le (használatuk nem kötelező, ha van vele egyenértékű vagy jobb megoldás, eljárás amit valahol már bevizsgáltak, vagyis szinte kötelező :) ) pl.: MSZ 1443 (általános dolgok), MSZ EN 13384 (hogy mekkora kémény is kell), MSZ EN 12391 (acélbéleléshez), amit a fentiek nem szabályoznak ott esetleg a MSZ 04-82/1-2 ... stb..

kolja
Előzmény: cicmarek_ (1043)
osrika Creative Commons License 2007.02.13 0 0 1044

Sziasztok!

Kéne 1 kis segítség. Régi téglaházban vásároltam lakást, ahol átfolyós FÉG vízmelegítő és parapetes konvektorok voltak. Kombicirkót szeretnék helyettük, de nem tudom, mi a módja a szükséges engedély beszerzésének. A készüléket egyébként a meglévő strangba vagy egy szintén meglévő szellőzőbe szeretném bekötni (mert annak ellenére, hogy én vagyok a lapostető alatti legfelső lakó, a kedves lakótársak nem egyeznek bele a fali kivezetésbe vagy a tetőáttörésbe).

 

Ha van gyakorlati tapasztalatotok arra nézvést, hogy a fűtés-korszerűsítésben mennyire akadályozhatnak engem a lakók, azt is szívesen olvasnám, hátha megvilágosodok.

 

Köszi előre is,

orsi

cicmarek_ Creative Commons License 2007.02.13 0 0 1043

Köszönöm szépen!

További három kérdésem lenne:

1) Ki a helyileg illetékes kéményseprő, hogy tudok a nyomára bukkanni? Önkormányzatnál gondolom meg tudják mondani, csak őket nem nagyon szeretném felhívni.

2) Mi van akkor, ha a kéményben van egy eltolás. Akkor is ki lehet utólag bélelni?

3) A kéményekről szóló szabályozást valahol el lehet olvasni? Mert nagyon félek attól, hogy az egyik kéményseprő állítása alapján megcsináljuk, és a másik mégsem fogja átvenni..... Hallottam már ilyen esetről jócskán!

Kösz

C

 

Előzmény: pjotrkolja (1042)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!