Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

spapda 2014.06.05 15:01:03 Creative Commons License 73465

"Részemről egy márkás, felsőkategóriás, új - és főleg teljes áron árult géptől NEM fogadom el a gyártási trehányságot."

 

Ez nem trehányság, hiszen ezzel az eszközzel szemben nem elvárás, hogy lötyögésmentes legyen a tokmánya. Trehányság az, ha ott marad a markolaton a sorja, nem szorítja eléggé a bitadaptert a tokmány, lötyög az akksi, nem működik a fordulatszámszabályozás, szorul a nyomatékváltó stb. Ne keverjük a fogalmakat. Ahogy egy Nokia/Samsung stb telefontól sem trehányság, hogy poros ipari környezetben bele tud menni a por, és ez rontja a hallhatóságát. Pedig "ennyi pénzért nekem ne szigeteljék le a telefont atombiztosra, mert milyen trehányság már, hogy a hangszóróhoz por kerülhet". Nem. Akinek ilyen igényei vannak, vegyen ipari telefont, amibe se por, se víz nem jut be. Ha te nagyon pontosan akarsz fúrni (márpedig egyedül erre a célra nem felel meg egy lötyögő tengelyű akkus fúró-csavarozó), akkor használj oszlopost vagy rendes fúrógépet.

 

"Részemről egy karcos TV-t, vagy egy picit horpadt hűtőszekrényt sem vennék meg teljes áron (!) - hiába működne jól."

 

Csak hogy a karc és horpadás egy lakberendezésként funckionáló tárgynál (is) erős szempont, hiszen kvázi bútorról van szó, másrészt az esztétikai hiba nem keverendő (mint ahogy teszed most) a műszaki sajátossággal, ugyanis előbbit egyik esetben sem kell és lehet tolerálni, hiszen egy gyárilag össze-vissza karcolt fúrót sem veszel meg, ezzel szemben egy enyhe lötyögést produkáló akkus fúró-csavarozót igen, mert feladatát tökéletesen betölti, viselkedése nem minősül hibának, a gyártó által deklarált összes feladatot el lehet vele hibátlanul végezni, és esztétikai hibában sem szenved, ergo hibátlan a termék. A horpadt hűtőszekrény nem az.

 

De akkor fordítsuk meg a játékot:

 

1. Melyik akkus fúró-csavarozó kézikönyvében szerepel, hogy garantáltan lötyögésmentes a tokmány? Csak azért kérdem, mert gyakran leírják, hogy a használat előtt milyen tulajdonságokat kell ellenőrizni (ilyen-olyan csavarok, kapcsolók, kábel sértetlensége stb). Melyikben hívják fel a figyelmet arra, hogy ha lötyög a tokmány, forduljon a szervizhez?

 

2. Ha az előző kérdésre 0 db a válasz, akkor a játéknak vége, egyértelmű az eredmény.

Hány olyan feladatra emlékszel, melyeket nem sikerült elvégezned az akkus fúró-csavarozó tokmányának lötyögése miatt?

 

3. Ha az előző kérdésre 0 db a válasz, akkor a játéknak vége, egyértelmű az eredmény.

A második pontban felsorolt feladatok közül hányra tartja alkalmasnak a specifikációk és termékleírás alapján a gyártó?

 

4. Ha az előző kérdésre 0 db a válasz, akkor a játéknak vége, egyértelmű az eredmény.

 

A fentiekre adott válaszok fényében tulajdonképpen a szőrszálhasogatáson és saját vélt igazság "csakazértis" védelmén túl mi a probléma az enyhén mozgó tengelyű, amúgy akár 10 évet napi 8 órában kiszolgáló, több tízezer csavart hibátlanul behajtó akkus fúró-csavarozókkal?

Előzmény: GPS (73455)
409 2014.06.05 13:40:28 © 73464

"Ki beszélt itt illesztett fúrásról?"

 

Vajon ki?  :-DD

 

Tőled:

--Nem mikronos játékokról beszélek - de egyszerűen nem hiszem el, hogy ne lehetne egy legalább kézzel nem érezhető kotyogásúra gyártani--

 

0.05mm-t kézzel már érezni fogsz, így gyakorlatilag azt kívánod, hogy minimum H7/j6 -os illesztése legyen a tengelynek, vagyis alkalmas legyen illesztett furatok fúrására.

Azt csak halkan jegyzem meg, hogy egy ilyen csapágynak folyamatos kenésre és pormentes kivitelre van szüksége ahhoz, hogy ne rágódjon/szoruljon be.

Ez, úgy nagyjából az ágyúval verébre eset.......

Előzmény: GPS (73462)
drRamaty 2014.06.05 12:44:51 © 73463

..szomat érdekli az akkus fúró kotyogása. Mi van már azzal a vajákos emberrel, aki kézrátétellel gyógyítja a vakságot? :-)

Előzmény: GPS (73462)
GPS 2014.06.05 09:40:15 © 73462

 

"Láttál egy Bosch akkus csavarozó gépkönyvében olyat, hogy az a gép kézből használva illesztett furatok készítésére alkalmas????"

 

Ki beszélt itt illesztett fúrásról? Én azt mondtam, hogy egy profi szerszámgépnek ne lötyögjön már újkorában is a tengelye. Slussz. Ennyi volt csak a véleményem.

 

Nekem ez az elvárásom - másoknak meg más.

 

És az, hogy egy gépkönyvben nem írja külön, hogy ez vagy az kifogásolható lesz - az semmire sem mentség.

.

Előzmény: 409 (73458)
Petör 2014.06.05 09:31:01 © 73461

Urak

 

Vác környékéről nem rendel/rendelt valakit Unimax-tól a héten?

 

Köszönöm

rferi 2014.06.05 09:14:17 Creative Commons License 73460

Már megint baromságokat beszélsz, és összekevered a szezont a fazonnal.

Ráadásul a saját példád sem jó példa a saját nyűgödre.

El kell fogadnod, mint vásárló, hogy nem te szabod meg egy terméknél sem az árát, sem a műszaki színvonalát.

Ezeket a gyártó szabja meg, neked csak arra van lehetőséged, hogy elfogadod (megveszed), vagy elutasítod (nem veszed meg).

Ezzel szavaztál.

A példád azért nem jó, mert a gyártó az akkus fúrónál nem mondta egy fél sorral sem, hogy nem lötyöghet a tengely.

Slussz.

Innentől ne példálózzál egy kocsival, ami nem tudta a saját specifikációját, mivel ez a fúró ez esetben tudta a saját specifikációját.

És azt a gyártó határozta meg olyanra.Lötyögősre.

 

A legjobb példám erre a szervizes korszakomból a Sony monitorokkal szemben megkövetelt felhasználói igény kontra specifikáció volt.

A drága, többszázezres monitorok képe az ideális téglalaphoz képest +/-2,5mm torzulást is szenvedhetett (volna) anélkül, hogy ezért a vevő reklamálhatott volna, mert a szervizkönyvben (nem a használatiban!!) ennyit adott meg a gyártó.

Minden nap volt egy olyan ügyfelünk, aki a tizedmilliméteres eltéréseket akarta gariban kireszeltetni velünk.

Mindegyiknek az volt a sztenderd szövege, hogy egy ilyen drága és márkás készüléktől ez "elvárható".

Nos nem.

Ami elvárható, az a speckóban van benne, a többi csak álom lehet maximum.

Előzmény: GPS (73457)
kivi 2014.06.05 08:36:25 Creative Commons License 73459

Szerintem ez standard panel feature, nálunk is így van, és valószínű hogy mindenhol. Épp az általad írt ok miatt.

Előzmény: GPS (73447)
409 2014.06.05 08:34:17 © 73458

Számodra ez biztosan egy jópofa magyarázat, nekem viszont nem egyéb mint tömény demagógia!  :-/

Láttál egy Bosch akkus csavarozó gépkönyvében olyat, hogy az a gép kézből használva illesztett furatok készítésére alkalmas????  Ha nem, akkor az alábbi magyarázatod egy óvodás gyerek szintű szamárság. (ahogy a karcos TV meg a horpadt hűtő is ez a kategória)  Persze nem baj, hogy neked ezek az elvárásaid, (bizonyára mindannyian nyugodtan fogunk ettől aludni) legfeljebb sosem lesznek ilyen gépeid.  :-))

Előzmény: GPS (73457)
GPS 2014.06.05 07:57:36 © 73457

 

Nagy port felvert eset volt vagy 10 éve, amikor egy német pali vett egy Ferrarit. Csillió euróért, 3 éves várakozással - ahogy azt kell.

 

Az autó gépkönyve nem kevesebbet állított, mint hogy az autó kerek 300 km/h -át tud - ami egy Ferraritól teljesen rendben is lenne.

 

Csakhogy a mi németünk egy precíz ember volt és egy no limit sztrádán kipróbálta ezt a dolgot - és bizony az autó még a saját órája szerint sem tudta ezt a sebességet - a GPS-ről nem is beszélve.

280-ig fel tudta tornászni valahogy - azt is nehezen - de ennél többet egy szálat sem.

 

Szólt a márkának, hogy valami nem stimmel, erre azok nem azt mondták, hogy például:

"Ohh, nagyon sajnáljuk, biztos csak valami csekély beállítási gond lehet, higgye el, a tesztpadon mérve ön egy kifogástalan autót kapott - de rögvest kiküldünk egy szakembert, hogy megvizsgálja a dolgot, bla, bla, bla..."

 

Hát egy nagy frászt. A márkánál jól kiröhögték, hogy:

"Ugyan már uram, hát hova siet maga ennyire?"

 

Persze erre a német piszkosul berágott, mert vásárláskor ő sem mondta a márkának, hogy "Ugyan minek nekik ennyi rohadt-sok százezer euró - mire is költenék?" ... ami után egy durva levelezés következett - ami a végén a sajtóba is kikerült.

 

A vége az lett, hogy a német visszavitte az autót és visszakövetelte a teljes vételárat - amit persze első körben nem akartak visszaadni neki -  de a per-előtti békéltetőn a bíró meggyőzte a márkát, hogy jobba ha fizetnek, mert a vevőnek teljesen igaza van.

 

Ilyen alapon a Bosch is visszakérdezhet, hogy: "Ugyan mit fáj nekem az a kis trehány lötyögés - netán nyulat akarok lőni az akkus-csavarozóval?"

.

Előzmény: pajaci (73456)
pajaci 2014.06.05 07:31:10 © 73456

"Ugyan uram, maga nem arra használja amire kell. Ez nem F1-es autó, hanem közúti sportkocsi. Hát hol akar maga 130-nál többet menni - hisz tudja, hogy tilos?".

 

A volt főnököm 10 milliós új autóját elvitte a szervízbe, hogy igen kellemetlen amikor előzi a kamiont 130-al, és kocsi visszaveszi a sebességet 90-re, miközben jön szemből egy másik kamion. Erre annyi volt a válasz, hogy a kresz szerint nem is lehetne neki 130-al menni, ott ahol szembejövő forgalom is lehetséges.

Előzmény: GPS (73453)
GPS 2014.06.05 07:24:08 © 73455

 

Jóvanna. Nem kell feltétlenül egyformán lássuk a dolgokat - így gömbölyű a Föld.

 

- Részemről egy márkás, felsőkategóriás, új - és főleg teljes áron árult géptől NEM fogadom el a gyártási trehányságot.

 

- Te azt mondod, hogy rendben van ez így, ettől éppenséggel még használható, simán belefér a 40-50 ezres árába egy kis hanyag illesztés.

 

Mondom: ki így, ki úgy látja. Ha meg csak "degradált esztétikai kérdés" - ám legyen, de:

 

- Részemről egy karcos TV-t, vagy egy picit horpadt hűtőszekrényt sem vennék meg teljes áron (!) - hiába működne jól.

- Más erre lehet azt mondja, hogy ennyi nem számít - és a karcosért-horpadtért is kifizeti a polci árat. És mindenki örül - főleg a kereskedő.

 

Hát ez van - ilyenek vagyunk :-))))

.

Előzmény: spapda (73454)
spapda 2014.06.05 07:02:51 Creative Commons License 73454

Rendeltetésszerű használat során milyen hátrány ér téged a lötyögő tengely miatt? Konkrétan semmi. Ipari professzionális termék? Igen, hiszen napi 8 órában, évekig tudod arra használni, amire fejlesztették. Ahogy akkus fúróval nem állsz neki festéket keverni, úgy a precíziós fúrásokat sem ilyen készülékkel végzed. Ha pedig ezeket az alapvető megfontolásokat betartod, máris csak esztétikai kérdéssé degradálódik a lötyögő tengely körüli balhé.

Előzmény: GPS (73453)
GPS 2014.06.05 05:57:17 © 73453

 

"Amihez pedig egy kis akkus gyöszt használsz, ott akár a 0.5-1.0 mm-es pontatlanság vagy ovál is bőven elegendő,..."

 

Hát igen így is meg lehet közelíteni - bár egy világhírű gyártónak nem azzal kéne törődnie, hogy konkrétan én mire akarom használni a gépüket.... hanem azzal, hogy amit méregdrágán "professzionális" gépnek árulnak - annak ne lógjon a tengelye.

 

Kézzel érezhetően biztos ne lógjon - újkorában meg pláne ne.

Picit lógóst, alig érezhetően  lötyögőst a fűszerüzleti is tud...csakhogy azt 1/5 áron. Nem féláron... hanem ötöd áron.

 

Oké, fogjuk fel esztétikai hibának - bár szerintem ez jóval súlyosabb annál.

De hát egy TV-t, hűtőszekrényt....de még egy MP3-ast sem vesznek meg úgy teljes áron - hogy az már a boltban kicsit karcos, vagy ütött a sarka - pedig tökéletesen működik, a céljának megfelel.

 

Ez kb. olyan, mint ha eladnak egy méregdrága, bivalyerősnek mondott, márkás  sportautót...de az a sztrádán az istennek se megy többet 135 km/h-nál.

A vevő reklamációjára, hogy ennyit még a felesége Corsája is tud 1/10 áron -a szalonban azt mondják neki, hogy:


"Ugyan uram, maga nem arra használja amire kell. Ez nem F1-es autó, hanem közúti sportkocsi. Hát hol akar maga 130-nál többet menni - hisz tudja, hogy tilos?".

 

Így látom én, legalábbis.

.

Előzmény: spapda (73452)
spapda 2014.06.04 23:53:54 Creative Commons License 73452

"Hát azért meg kell mondjam, hogy 4-5 x áron már ekkora márkáktól elvárnám, hogy minimális gépipari pontosságúak legyenek az illesztései."

 

Könnyű, műanyag, akkumulátoros csavarbehajtókról beszélünk. Nem a gép (és gyártó) a hülye, hanem az, aki nem arra használja, amire való. Ha neked tized mm pontos furat kell, akkor azt eleve nem kézből fogod csinálni, másrészt rendes fúrógépet fogsz hozzá használni. Amihez pedig egy kis akkus gyöszt használsz, ott akár a 0.5-1.0 mm-es pontatlanság vagy ovál is bőven elegendő, mert pl. egy 5x50-es facsavar nem olyan kényes jószág. A felhozott példa akkor lenne jó, ha az EVIG is gyártott volna 0 mm holtjátékú, nyomatékhatárolós akkus fúró-csavarozót, ami lehetőleg nem 4 kilónál kezdődik. Le merem fogadni, hogy egy Makita DP4010-nek, de talán még egy HP2050-es ütvefúrónak sem "kóborol" a tokmánya (ahogy az ősöreg bezzeg-régen-minden-jobb-volt HP2010-esemnek sem).

Előzmény: GPS (73432)
halaloszto 2014.06.04 19:50:45 Creative Commons License 73451

a szoveget nem ertem, de ilyen furesz letezik. igy beforditva rogzitheto, es utanna az anyagot tolod a vezeto mellett. azert ilyen, hogy ugyanazt a vezetot hasznald amit a keresztvagashoz.


Vajk

Előzmény: hobbitasztalos (73450)
hobbitasztalos 2014.06.04 19:15:23 © 73450

Ööö.legmodernebb gép a furdancs?1930 az oroszoknál :-)Szerintem a rajzoló néhány vizespohár vodka után ,nemigen tisztán látta át  a szerkezetet...Igazából át se néztem még ,csak a karpánt szerkesztés amit kinéztem,meg a rúdfa oszlop és a szelemen összecsapolása 1/5 arányban...

Előzmény: Barnamedvébb (73445)
Barnamedvébb 2014.06.04 17:37:31 © 73449

ja, nem jött át :)

Előzmény: halaloszto (73448)
halaloszto 2014.06.04 14:47:13 Creative Commons License 73448

Tudom, ezért ironizáltam, amikor meg lett említve a vésőfúró.

 

Vajk

Előzmény: Barnamedvébb (73445)
GPS 2014.06.04 14:36:15 © 73447

 

"Nálunk is folyamatosan mennek"

 

Mifelénk annyira komolyan vették anno ezt a szellőzés-biztonságot, hogy egy strangon belül 2 cső is fut (olyan cirka 2x 250 mm átmérőjű).

 

Az egyik csövön szív a WC-ből és fürdőszobából - a másikon meg kizárólag (!) csak a gáztűhelyes konyhából.

Ezek fent találkoznak a közös ventilátornál - de ezt már csak kint, a szabad légtérben.

 

Tehát semmiképp nem fordulhat elő, hogy valakinek a konyhájából a monoxid átvándoroljon a wc-be vagy fürdőbe.

.

Előzmény: kivi (73444)
gdzsozy 2014.06.04 14:22:24 © 73446

szívatnak anyám. stop.

 

sehogy.

 

a rajzoló szopatja a népet. :) hagy gondolkodjonak hogy kell kifaragni. sehogy. a közepe tömör marad.

Előzmény: drRamaty (73425)
Barnamedvébb 2014.06.04 14:21:28 © 73445

a könyvvel szellemével nem fér össze

az egy régi könyv, a legmodernebb gép tán a furdancs benne ;)

Előzmény: halaloszto (73436)
kivi 2014.06.04 14:13:03 Creative Commons License 73444

Nálunk is folyamatosan mennek. Egyszer álltak le pár napra, feltűnően csendes lett a konyha, de ennek megfelelően a mellékhelyiségek szellőzése is szinte nulla lett.

Előzmény: GPS (73442)
GPS 2014.06.04 13:30:04 © 73443

 

"általában a rajtuk keresztülmenő légáramlat  értsd huzat  forgatja őket a legtöbbször nem a motorjuk ."

 

Hát, ahhoz lég komoly tájfun kéne legyen a csőben - hogy azt az 1,1 kW-os, 3 fázisút - rajta a sokkilós turbinával megforgassa a szerkezetet - pláne ha az nonstop- üzemben kapja a delejt.

 

Arról nem beszélve, hogy egy centrifugális ventilátort axiális légáramlattal megforgatni az kb. olyan, mint a rántottából újra tojást készíteni.

Vagyis nem nagyon reverzibilis a folyamat.

.

Előzmény: *Steve (73441)
GPS 2014.06.04 13:18:12 © 73442

 

"Azok a ventillátorok a büdös életben nem mentek éjjel nappal max éjjel mikor bekapcsolják "

 

Lehet nálatok. Mert nálunk szünet nélkül mennek - éjjel nappal. Ez állítólag előírás a gáztűzhelyek miatt.

 

Nincs is aki be- vagy kikapcsolja - mert ahhoz minden nap kétszer  kéne jöjjön egy engedélyes ember, aki kinyitja a ketrecet a pincében ahol az összes kapcsoló-főbiztosítékok-megszakítók és közös villanyórák is vannak bezárva.

 

Egy másik kerületben (ahol nincs lakásszövetkezet) a lakók önhatalmú döntése alapján (takarékossági okokból) csak időszakosan működnek - de ez nem szabályos.

 

Szóval nyugi - nálunk non-stop üzem van és szív is rendesen.

.

Előzmény: *Steve (73440)
*Steve 2014.06.04 13:06:50 © 73441

arról nem is beszélve ,hogy általában a rajtuk keresztülmenő légáramlat  értsd huzat  forgatja őket a legtöbbször nem a motorjuk .

Előzmény: *Steve (73440)
*Steve 2014.06.04 13:04:55 © 73440

(ELLEN)PÉLDA: Hétfőn volt itt a lakásszövetkezet villanyszerelője, aki mesélte, hogy itt a tetőkön számtalan olyan ventilátor van, amelyik a beszerelési jegyzőkönyv szerint az idén van 21.-ik éve,  hogy éjjel-nappal, megállás nélkül működnek - a mai napig is kifogástalanul.

 

Pedig azok a turbinák rajtuk nem valami repülőgép-centírozású "finom-darabok" - hanem elég brutális, "építőipari-pontosságú", hegesztett vas-alkotmányok - tehát ütnek-vernek elég rendesen - pláne azon a fordulaton.

 

Kiszámoltam, a 21 év az több mint 180 ezer üzemórát jelent.

Ész megáll - kimondani is sok.

.

Azok a ventillátorok a büdös életben nem mentek éjjel nappal max éjjel mikor bekapcsolják 

Előzmény: GPS (73437)
409 2014.06.04 13:03:14 © 73439

"- tehát ütnek-vernek elég rendesen -"

 Láttál már ilyet közelről???  

Előzmény: GPS (73437)
409 2014.06.04 13:00:30 © 73438

Azért ne felejtsük már el, hogy ezek alapvetően csavar be/ki/hajtó gépek, a fúrás mint olyan csak lehetőség.  !!!  Csavarozni meg nem szükséges a H7-es illesztés.

Előzmény: GPS (73437)
GPS 2014.06.04 12:52:39 © 73437

 

Hát pont ezt mondom én is. Ha ezelőtt 40 évvel az EVIG tudodtt olyan fúrógépet gyártani, amelyik sem akkor sem most nem kotyog (pedig gondolom 40 évig nem vitrinben állt)...

 

....akkor olyan világcégek mint a Bosch vagy a Makimajom hogy a rákba tud kiadni a kezéből olyan gépet, amelyiknek a munkatengelye már a szalonban is kézzel érezhetően kotyog?

Ráadásul nem is dömpingáron!

 

(ELLEN)PÉLDA: Hétfőn volt itt a lakásszövetkezet villanyszerelője, aki mesélte, hogy itt a tetőkön számtalan olyan ventilátor van, amelyik a beszerelési jegyzőkönyv szerint az idén van 21.-ik éve,  hogy éjjel-nappal, megállás nélkül működnek - a mai napig is kifogástalanul.

 

Pedig azok a turbinák rajtuk nem valami repülőgép-centírozású "finom-darabok" - hanem elég brutális, "építőipari-pontosságú", hegesztett vas-alkotmányok - tehát ütnek-vernek elég rendesen - pláne azon a fordulaton.

 

Kiszámoltam, a 21 év az több mint 180 ezer üzemórát jelent.

Ész megáll - kimondani is sok.

.

Előzmény: rferi (73434)
halaloszto 2014.06.04 11:48:17 Creative Commons License 73436

Már miért ne férne? vannak jó nagy portálmarók is. meg 90 fokos fej.

 

Vajk

Előzmény: Barnamedvébb (73435)
Barnamedvébb 2014.06.04 11:43:06 © 73435

Vajk, eszerint te nem nézted meg a könyvet :)

azzal nem fér össze semmilyen gép :)

Előzmény: halaloszto (73429)
rferi 2014.06.04 11:41:38 Creative Commons License 73434

Negyven éves evig fúrógép, aluöntvény eleje van, nulla kotyogással.

Az első fúrógépünk, egy oroszoktól vett full alu darab volt, az is nulla kotyogással.

Csak megtartani, na azt volt nehéz igazán!

Előzmény: GPS (73432)
Barnamedvébb 2014.06.04 11:41:18 © 73433

én is végignéztem a könyvet és ezen én is fennakadtam, h ezt ki a franc fogja megcsinálni!? :D

 

Előzmény: drRamaty (73425)
GPS 2014.06.04 11:30:55 © 73432

 

"és megnéztem egy-két márkásabb (Makita, Bosch) gépet és bizony ott is mozgott a tokmány."

 

Hát azért meg kell mondjam, hogy 4-5 x áron már ekkora márkáktól elvárnám, hogy minimális gépipari pontosságúak legyenek az illesztései.

 

Nem mikronos játékokról beszélek - de egyszerűen nem hiszem el, hogy ne lehetne egy legalább kézzel nem érezhető kotyogásúra gyártani (pláne egy) "professzionálisnak" mondott gépet.

.

Előzmény: MN 3100 (73412)
Bubi504 2014.06.04 11:15:25 © 73431

Erre szokták mondani kivitelezők, hogy a papír sok mindent elbír :-) 

Előzmény: drRamaty (73425)
drRamaty 2014.06.04 10:58:54 © 73430

Megvettem, de csak nézegetem. Pedig közben lett egy fasza oszloposom is, de kellene az a befogó cucc, az meg nincs. Jól beszoptam, jobb lett volna komplett rendelni. 

Előzmény: Tie (73428)
halaloszto 2014.06.04 10:53:58 Creative Commons License 73429

Vagy egyszerűen 5 tengelyes cnc-vel. Vagy simán 3d nyomtatni a darabokat és kész.


Vajk

Előzmény: Tie (73428)
Tie 2014.06.04 10:51:16 Creative Commons License 73428

Vagy eleve azzal a vésővel kombinált csapolófúróval csinálni. 

Előzmény: kukucs33 (73427)
kukucs33 2014.06.04 10:48:31 © 73427

Horgolótű helyett azért egy kompresszor, vagy biciklipumpa is jó lehet. De amúgy tényleg fúrás-vésés.

Előzmény: halaloszto (73426)
halaloszto 2014.06.04 10:44:18 Creative Commons License 73426

Kifúrod, lyukvésővel letolod az oldalait és horgolótűvel kiszeded a forgácsot.

 

Vajk

Előzmény: drRamaty (73424)
drRamaty 2014.06.04 10:40:58 © 73425

Előzmény: drRamaty (73424)
drRamaty 2014.06.04 10:38:10 © 73424

Abban a könyvben van ez a toldás. Valaki mondja már meg, hogy a rákba lehet az alsó rész közepét kivésni?

Előzmény: hobbitasztalos (73416)
Alex Raps 2014.06.04 09:48:33 © 73423

Adler Berg, Kammer Wald. :) Mennyire furcsa ilyen nevekkel Kelenvölgy.   

Előzmény: RepülőgépÉpítő (73421)
MN 3100 2014.06.04 08:36:29 © 73422

Szervusz!

 

Ha igaz, most értettem meg azt, hogy mit is

jelent a "magyar bajuszos" karpánt.

 

Úgy látom, a háromszög átfogójának külső

fele egy jól fésült bajusz kontúrját mutatja.

 

Mindig tanul az ember.

 

Péter

Előzmény: hobbitasztalos (73414)
RepülőgépÉpítő 2014.06.04 04:24:55 © 73421
RepülőgépÉpítő 2014.06.04 04:23:24 © 73420

Pöpec :) Mit építesz? 

Előzmény: hobbitasztalos (73414)
drRamaty 2014.06.03 23:14:35 © 73419

Végig néztem azt a belinkelt orosz könyvet, jó nagyon. Az a horgolás amit én csináltam,az saját ötlet. Lehet felesleges, de jól néz ki. 

Előzmény: hobbitasztalos (73416)
drRamaty 2014.06.03 22:31:03 © 73418

Meg van, de már nem kell, van két vastagolóm is. Tudnád használni?

Ha kell, írj a dr.ramaty fíreg gmail.com címre.

Előzmény: hobbitasztalos (73416)
hobbitasztalos 2014.06.03 22:24:39 © 73417

Előzmény: hobbitasztalos (73416)
hobbitasztalos 2014.06.03 22:21:31 © 73416

Hmm.nem is rossz :-) Na legközelebb... addig marad a tokrögzítő csavar.Amúgy itt Máshogy támaszkodik az oszlopnak a karpánt és nem 45°-os csak 35.Ezek meg  másik projekthez legyártott bajuszok.Tényleg a vastagságoló feltét tecnikád meg van még?http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=123552715&t=9104263

Előzmény: drRamaty (73415)
drRamaty 2014.06.03 21:50:19 © 73415

Nebaszdmán, a másik vége meg csak úgy nekitámasztva, meg százasszeg? :-)

Ezt a fotómat nem láttad?

Előzmény: hobbitasztalos (73414)
hobbitasztalos 2014.06.03 21:13:16 © 73414

Ramaty-Dokinak Magyarbajuszos karpánt bekörmölve:

Paco155 2014.06.03 20:33:27 Creative Commons License 73413

Na most már tényleg el kell végeznem egy szabványosított tesztet, ütésmérő órával. :)

 

Alanyok:

1.) Sajnos rosszul Mlékeztem,nem ződ boschom van hanem egy Bleki fúró.  (Fúró+ütvefúró, két mechanikus sebesség)  vs. Makita fúró (Egyszerű fúró, két mechanikus sebesség)

 

2.) Lidl 10,8 v csavarozó vs Makita 10,8 csavarozó

 

Itt meg kell jegyeznem, hogy erőben, ergonómiában, és úgy általános összképben a MAKI nagyságrenddel nyert - főleg ergonómiában. Csak az ára jobb a lidlisnek.

Előzmény: MN 3100 (73412)
MN 3100 2014.06.03 19:43:45 © 73412

Itthon gyorsan lemértem a LIDI-is csavarozó-furó lógását.

 

A mérési módszert annyiban módosítottam,

hogy a tokmányba egy szabványos IKEÁS

ceruzát fogtam be és annak a hegye rögtön

diagramot rajzolt az előtte lévő gyalult fán.

A ceruza hegye 70 mm-t állt ki a tokmányból.

 

Mérési körülmények: T=20 Co 

                                  n= 5 mérés

                                  egyéb: egy doboz sör :-)

                                              

A ceruzahegy kb. 7 mm vonalat rajzolt (ekkora

volt a lengése).

 

Napközben betértem a nálunk lévő TAR szerszám

boltba és megnéztem egy-két márkásabb (Makita,

Bosch) gépet és bizony ott is mozgott a tokmány.

 

Szóval marad így, amíg szét nem esik.

 

Péter

 

 

Előzmény: halaloszto (73409)
RepülőgépÉpítő 2014.06.03 17:23:49 © 73411

Egy jó fúróállvány helyesebben állványos fúrógép nem olcsó, nem is igen barkács kategória, de néha hozzá lehet jutni baráti áron ha használtat veszünk. Én már régóta vadászok egy olyan állványos gépre amit még ipari tanuló koromban használtam, abba menetfúrót is be lehetett fogni, és át lehetett kapcsolni oda-vissza forgásra így baromi gyorsan lehetett vele tökéletes derékszögben menetet fúrni villám gyorsan.

Előzmény: GPS (73395)
rferi 2014.06.03 11:00:09 Creative Commons License 73410

Mi ezt egy hatalmas, nyolcmázsás gép (ME1000) eladása miatt vehettük meg.

Azt nem bírta el az új födém :(, viszont az többnyire túl nagy is lenne nekünk.

Nagyon szeretünk vele dolgozni, de mi ismerjük is a határait, nem erőltetjük túl, amit szerintem nem lenne nehéz, lévén egy kicsi gép.

Nekünk kellően pontos is. A hozzá ajánlott 100-as satut vettük meg, ami mellé nagyon hiányzik egy jóval kisebb, mert főleg apró darabokat bütykölünk.

Nekem van egy dönthető körasztalom, amit szintén szoktunk hozzá használni, anélkül nagyon sok mindent nem tudnánk megcsinálni. Ez viszont egy újabb komoly kiadás, nem aprózzák el az árát az ilyesminek. Vagy az, vagy egy színuszsatu/színuszasztal nagyon segíti a szögben döntött munkákat.

Szerintem ez a linkelt cég az, amelyik a klónok közül a leginkább meózott példányokat árulja, emiatt magasabb is az ára, de véleményem szerint ebben a gépszegmensben nem szabad kici-ocot venni, mert mit kezdesz egy lötyögő gépasztallal, vagy egy állandóan eltörő műanyagfogaskerékkel szerelt géppel?

A pontos munkához kell egy minimális követelmény, amit szerintem kábé ez ér el éppen.

Előzmény: MN 3100 (73404)
halaloszto 2014.06.03 09:36:21 Creative Commons License 73409

Azóta hülye voltam, és fúrtam vele greslapba 40 darab 20as furatot, sokszorosára nőtt a lógás :-)

 

Vajk

Előzmény: MN 3100 (73407)
halaloszto 2014.06.03 09:35:29 Creative Commons License 73408

próbálkoztak az obiban esztergát meg marógépet árulni. a saját stílusukban, olcsó kínai szemetet. de rosszul lőtték be az olcsó/szemét arányt, és nem vette meg senki. 

 

az optimum, amit Feri linkelt, az már egy használható verzió, hulladékot kapsz sokkal olcsóbban is. a legkisebb kinai marógép pl: http://www.zakanyszerszamhaz.hu/termek=9447_Bernardo-KF-10-furo-marogep.-230-V de ennek még mindig van neve.

 

ez is hasonlo ar, ennek kinai neve van, de meg mindig van neve http://www.sieg.hu/sx2_mini_marogep.html

 

igazan noname-et max ebayról vehetsz nálunk, de nem ígérem hogy komoly meló nélkül használható.

 

Vajk

 

Előzmény: MN 3100 (73404)
MN 3100 2014.06.03 09:29:57 © 73407

Na majd otthon, ugyanilyen metódussal

én is megmérem.

 

Előreláthatóan nem 1.1 mm lesz.

 

Mondjuk, ha ez "ilyen" fajta, akkor nincs mit tenni.

Gondolom, műanyag a hajtómű pár

alkatrésze. De szétszedni nem fogom

amíg működik.

 

Péter.

Előzmény: halaloszto (73405)
GPS 2014.06.03 09:23:00 © 73406

 

Szerintem azt a konkrét darabot amire ácsingóztam - azt az OBI valami piackutató, mintadarabnak kaphatta a forgalmazótól.

 

A 200 k is gyanítom hogy egy "kiárusítási ár" lehetett - nem valami jól kikalkulált napi ár.

 

Emiatt gondolom, mert hogy se előtte-se utána több ilyen nem volt - de még a márka sem jelent meg többet az áruházban semmilyen más termékkel.

.

Előzmény: rferi (73401)
halaloszto 2014.06.03 09:19:53 Creative Commons License 73405
Előzmény: halaloszto (73393)
MN 3100 2014.06.03 09:18:26 © 73404

Ennyire lassú ez a benti gép.

Majdnem mindenre válaszoltál már.

 

Azért csak bővítsd az ismereteinket!

 

Péter

Előzmény: MN 3100 (73402)
GPS 2014.06.03 09:17:55 © 73403

 

Ahogy mondod: az égvilágon semmi sem járt hozzá.

 

Vagyis egy 1-13 -as sima, kulcsos fúrótokmány volt rajta - gondolom az alapkiszerelés volt, nem feláras.

 

De egyebek (patronok, ilyesmik) = nyista. Gépsatu sem volt tartozék.

Magyarul csak a kopasz gép volt 200k.

 

Persze, én is láttam már ezt-azt a szakmából - tisztában vagyok vele, hogy egy ilyen gépnek a "sallangjai" simán verik az alapgép árát.

 

Hehe, képzeld el, ha még mini-körasztalt vagy netán osztófejet is szeretnél hozzá :-)))))

.

Előzmény: rferi (73400)
MN 3100 2014.06.03 09:16:34 © 73402

Szervusz!

 

Az egyik nagy vágyam, egy hasonló marógép

megvásárlása.

Igen intenzíven töröm a fejem rajta. Persze

az elsődleges gond az árának az előteremtése.

 

Ha valamit, a topic jellegét félretéve, írnál

róla, azt megköszönném.

Típus, ár, beszerzési hely.

Arról, hogy mennyire vált be, hol vannak

az alkalmazás határai.

 

Talán a Többiek nem orrolnak meg emiatt.

 

Péter

 

Előzmény: rferi (73397)
rferi 2014.06.03 09:14:14 Creative Commons License 73401
Előzmény: GPS (73398)
rferi 2014.06.03 09:12:10 Creative Commons License 73400

Merhogy az alapgép csak egy üres gép, még egy tokmény sincs benne abban az árban.

Előzmény: rferi (73399)
rferi 2014.06.03 09:11:28 Creative Commons License 73399

Hát ezt mi a patronkészlettel, tokmánnyal, egy készlet maróval, gépsatuval, meg egy síkmaróval együtt több mint 600-ért vettük.

Előzmény: GPS (73398)
GPS 2014.06.03 09:09:43 © 73398

 

Jajj, ne is fájdítsd a szívemet.

 

Kerek 1 évig szemezgettem egy ilyennel az OBI-ban - minden egyes alkalommal amikor odamentem, elsőnek ezt látogattam meg, mint valami régi, jó havert.

 

Egy eltévedt darab lehetett - mert sem előtte-sem utána nem volt nekik egy szál sem belőle - és még a nyitás óta ott dolgozók is kizárólag csak ezt az egyetlen-egy példányt látták a típusból. Többet soha.

 

200 rugóért mérték - mondjuk nem volt egy bagó-olcsó darab - de mondjuk egy 40 ezres akkus-fúróhoz képest ingyen volt - ha a műszaki tartalmat hasonlítjuk össze.

 

Bevallom titokban mindig arra számítottam, hogy az érdeklődés hiánya miatt egyszer majd csak jól leárazzák ....és én meg majd jól lecsapok rá.

 

Lehet így is történt... csak pont nem én voltam az a szemfüles  "lecsapó-ember".

 

Azóta nézegettem más portálokon is hasonlókat... de ilyen árban megközelítőleg sem lehet kapni ilyesmit.

.

Előzmény: rferi (73397)
rferi 2014.06.03 08:53:59 Creative Commons License 73397

Az igazán pontos fúrásokat egy ilyennel szoktam elkövetni:

optimum BF20 fúró-marógép. Kicsi, mint egy állványos asztali fúrógép, kábé.

Gépsatuba fogott anyag, a szánokkal pontosan méretre állva, először egy egyes központfúróval megfúrva, mert az olyan erős, és rövid, hogy ettől merev, és nem megy el egy tizedet sem.

Aztán jönnek a fúrók, ahogy mondtad.

De hogy mennyit kell ezen a gépes részt emiatt le-fel emelgetni.......

De mese nincs, ha tényleg pontosat akarsz

Előzmény: GPS (73395)
GPS 2014.06.03 08:48:10 © 73396

 

Eg nulla lemaradt a 10-es fúróból, sorry :-)))

.

Előzmény: GPS (73395)
GPS 2014.06.03 08:47:21 © 73395

 

"Egy 10-es fúró árát meg kibírom, ha a felét le kell köszörülni egy pontos munka miatt. :)"

 

Vicces megoldásnak nem rossz - de erőst elgondolkodnék azon, hogy levagdaljam a nagy becsben (és készletben) tartott, kizárólag csak alura és műanyagra használt fúróimat - mondjuk úgy 5-östől felfele, az egész készletet :-))))

 

De most viccet félre - a félbevágott 1-es fúró sem megoldás. Ugyanis pl. a daliás fűszerüzleti oszlopos-fúrógépek egységesen 50 mm-es munka-lökettel bírnak.

 

Egy vastagabb fúrónak viszont cirka 30-35 mm a hengeres része a befogáshoz - kb. ennyi is megy be a tokmányba. Egy 3-as fúró viszont összesen alig több ennél.

 

Ha ezt figyelembe vesszük, akkor vajon mennyi munkarésze marad a fúrónak ahhoz - hogy az 50 mm-es löket mentén ki is tudjuk venni a tokmányból?

Másfél spirál-menet, vagy még annyi sem?

 

Áhh, nem a fúró-vagdalás a megoldás.

Akinek pontos fúrásra van igénye - az szerezzen be egy rendes fúróállványt, vagy gépet - nem igaz? :-))))

.

Előzmény: RepülőgépÉpítő (73390)
halaloszto 2014.06.03 08:26:51 Creative Commons License 73394

ha a cefre kicsit is suru, olyat vegyel amin van mechanikus sebvalto.

 

Vajk

Előzmény: TINTUS (73392)
halaloszto 2014.06.03 08:21:31 Creative Commons License 73393

A múltkor mértem ezt a lógást mindenféle fúrógépeken. Az akkus cuccokon óriási mindenképp, mert általában az egész hajtómű mozog a puha műanyag házban mindenestül.

 

Vajk

Előzmény: MN 3100 (73388)
TINTUS 2014.06.03 00:31:21 © 73392

Sziasztok a véleményeteket kérném :

 

http://www.jofogas.hu/budapest/Kinstorm_Utvefuro_Furo_Furogep_900W_13mm_Uj_15694109.htm

 

Ez egy elektromos fúró - igazából cefre anyag összedarálásához kell. Megér 5490 ft-t  vagy felejtős? Nem ipari méretekben lenne használva. Havi üzemideje max  .  2-4 óra lenne a szezonban.

RepülőgépÉpítő 2014.06.03 00:03:40 © 73391

A lépcsős fúrók általában vékony lemezhez jók csak. Max 10-es kazánlemez amihez még használni lehet.

Előzmény: Kamelot (73380)
RepülőgépÉpítő 2014.06.03 00:01:45 © 73390

Meg lehet oldani asztal emelés nélkül is az ilyen problémákat általában. Rövidebb 10-es fúrót kell csinálni. Ha a 3-as elég előfúrásra, akkor ott nem nagy az anyagvastagság így a lerövidített 10-es sem okoz problémát. 

Egy 10-es fúró árát meg kibírom, ha a felét le kell köszörülni egy pontos munka miatt. :)

Előzmény: GPS (73378)
MN 3100 2014.06.02 23:52:12 © 73389

Figyelmetlen voltam.

Nem láttam, hogy írtál a garanciáról.

Hát akkor előkeresem a papírokat.

 

A tengely?? lógása közelít az 1 mm-hez.

 

Péter

Előzmény: MN 3100 (73388)
MN 3100 2014.06.02 23:49:52 © 73388

Szia!

 

Közben persze hazaérkeztem.

Az akkus behajtó típusa: PASS 10,8 AT.

 

A jelenség az az, hogy a tokmány tengelye

ide-oda mozgatható, azaz lötyög.

Azt nem tudom megállapítani, hogy a

kihajtásnál lóg-e a - vélhetően ott lévő -

csapágyban, vagy a tokmányban

mozdult-e meg a tengely.

Magyarán: ha megfogod a tokmányt és

elkezded jobbra-balra mozgatni, akkor

nem áll fixen, hanem ide-oda billeg.

 

Én sem használtam még olyan sokat

és mérges vagyok, mert ezt a hibát

korainak tartom.

 

Nem emlékszel hány éves a garancia?

Mert elő kellene keresni a papírjait, de

ez nem kis idő.

 

Péter

Előzmény: GPS (73361)
kivi 2014.06.02 22:21:10 Creative Commons License 73387

Nyilván. :-)

Előzmény: pajaci (73386)
pajaci 2014.06.02 21:15:20 © 73386

Lelki válságban vagy? Az elsővel konkrétan neked segítettem, a másodikkal meg mindenkinek.

Előzmény: kivi (73383)
Paco155 2014.06.02 20:56:58 Creative Commons License 73385

Nos a fát mint olyat én is nagyra becsülöm. Talán épp ezért nem is tartom méltónak arra hogy szarral legyen telefröcskölve. Arra jó a műgyanta is. :P

Előzmény: gdzsozy (73384)
gdzsozy 2014.06.02 20:38:41 © 73384

Ha a fát mint olyan anyagot ami szétrohadhat, szétmálhat, elkorhadhat, eléghet....

hanyagolná a emberiség mint felhasználandó anyagot, és senki nem rendelne belőle semmit, akkor én és az összes kollégám vagy olyan emberke aki abból él hogy fát munkál meg, éhen döglene.

 

tehát ha elrohad, ha elkorhad, akkor is szükség van rá. nem műanyagra, nem vasra hanem fára!

 

:)

 

ez egy picit önző szempont de ennyire lehetek önző nem?

Előzmény: Paco155 (73357)
kivi 2014.06.02 20:37:56 Creative Commons License 73383

Köszönöm hogy már kétszer is hozzászóltál a kérdésemhez. :-) Igaz, egyikkel sem segítettél, de azért örülök, hogy kiírtad magadból ami nyomta a lelkedet. :-)

Előzmény: pajaci (73381)
kivi 2014.06.02 20:29:34 Creative Commons License 73382

Új-Zéland épp jó lesz, hisz az a kivik földje. :-)

 

Egy kis túlzással bárhol lehet.

Előzmény: Erzsébeti (73379)
pajaci 2014.06.02 20:21:04 © 73381

Nem tudtad hogy mindenki pesten lakik? Aki véletlenül nem, az mindig odaírja a települést.

Előzmény: Erzsébeti (73379)
Kamelot 2014.06.02 20:11:54 © 73380

Lépcsős fúrót nem próbáltál?

Előzmény: GPS (73378)
Erzsébeti 2014.06.02 20:04:15 Creative Commons License 73379

"Szóval ismertek olyan esztergályost, akinek van kéznél 20 centi köracél, amit megmunkálna nekem? :-)"

 

 

Azéééé... csak jó lenne tudni, hogy merre felé mozogsz a világban..

Nekem speciel Új Zélandon van egy nagyon jó kontaktom drehás dolgokhoz, ,de gyanítom, hogy neked az nem esik útba...

Előzmény: kivi (73377)
GPS 2014.06.02 18:02:18 © 73378

 

"Ezt nagyon helyesen csinálod. Annó úgy tanultam az ipari suliba,..."

 

Akkor ha ennyire egy nyelvet beszélünk fúrás-ügyileg, akkor fokozottan megérted, hogy miért fontos nekem hogy egy állvány ne mozduljon oldalirányba semerre - amikor a rövidke 3-as fúróról mondjuk 10-esre váltok - ugyanannál a furatnál.

 

Fúr> Emel > Szerszámot cserél > Visszasüllyeszt > Megint fúr. Pont ugyanabba a központba ahova az előbbit fúrta.

 

Királyság, nem? :-))))))

.

Előzmény: RepülőgépÉpítő (73376)
kivi 2014.06.02 17:52:15 Creative Commons License 73377

Tom-Ferr, bazmeg, már ne is haragudj, de ők kamionnyi mennyiségekben gondolkodnak. :-) Egy sima vastelepen is 6 méteres szálakban veszi az ember az anyagot.

 

Nem vagyok képben a szabványos csőméreteket illetően, de elég kicsi a valószínűsége, hogy épp ilyen külső/belső átmérőjű cső is készülne. Nem saccra kell 20 ill. 14mm-nek lennie, hanem minimális tűréssel. Nem facsemetét akarok kikötni hozzá. Tele vagyok fél collos csövekkel, az már majdnem jó, de valójában kurvára nem.

Van két csapágyazott kerék, amibe 20-as tengely kell. És van egy eszköz, aminek jelenleg 14-es tengelye van, és a tengelyt nem tudom cserélni. A kettő közé kell az említett cső, ami perselyként fog működni.

 

Addig én is eljutottam, hogy esztergálni kell, és ha még diák lennék, akkor 5 perc alatt meg tudnám csinálni a legkisebb esztergán is, de sajnos épp 20 éve érettségiztem a szakközépben... Szóval ismertek olyan esztergályost, akinek van kéznél 20 centi köracél, amit megmunkálna nekem? :-)

Előzmény: Tie (73369)
RepülőgépÉpítő 2014.06.02 17:35:38 © 73376

Ezt nagyon helyesen csinálod. Annó úgy tanultam az ipari suliba, (40 éve, de még most is emlékszem rá pontosan) hogy az oktatóm elmagyarázta és megmutatta, hogy 5mm nagyobb átmérő esetén kötelező előfúrni 1-2 lépésben ha pontos és szabályos furatot szeretnél. Ez alól egyedül a fafúró a kivétel, mert annak a hegye megvezeti magát.

Előzmény: GPS (73364)
Tie 2014.06.02 16:32:03 Creative Commons License 73375

Az eladáskor természetesen nem számolnak így, hiszen ott készterméket veszel, adott egységáron, adott hosszúságban. A csövek szállításakor viszont mindenki ezzel a formulával számol, és ott jobb, ha van kicsi ráhagyás, nehogy túlrakják a kamiont.

 

Egyrészt. Másrészt ilyen kisméretű csőnél, mint a szóban forgó, ez még számottevő eltérés, kicsit több, mint 10%, ahogy írod is, de amikor a kamiont megrakják 900mm átmérőjű, 4mm vastag falú csővel (kissé másak az arányok, ugye), amik 12 méter hosszúak, ott már elenyészően kicsi az eltérés, gond nélkül lehet a palásttal számolni a térfogatot, és ismerve az adott acéltípus köbmétersúlyát, egész pontos eredményt fogunk kapni, hogy hány tonna lesz a rakomány.

Előzmény: GPS (73374)
GPS 2014.06.02 15:19:20 © 73374

 

Csak szólok, hogy ha felhasítunk (elméleti-forgácsmentesen!) hosszában egy csövet és annak a palástját síkra kiterítjük - annak nem ugyanannyi lesz a keresztmetszet-felülete, mint egy ugyanolyan méretű sík lemeznek.

 

A csővé kisebb, mint a sima lemezér.

 

Ha a példát vesszük, konkrétan a 20-as csövet 3-as fallal.

 

Ennek a keresztmetszete = (102-72)x Pi= 160 mm2

Ha viszont a palástnak megfelelő 3-as lemezt veszünk, annak 20*Pi*3= 188 mm2

lesz a keresztmetszete.

 

Durva különbség, nem?

 

Tehát ha így számolják a súlyt - mint ha egy kiterített sík lemez lenne a cső-palást - hát az elég durva átverése lenne a nyájas ügyfeleknek :-))))

.

Előzmény: Tie (73371)
Tie 2014.06.02 15:18:14 Creative Commons License 73373

Egy métert már szoknak adni, ilyen kis méretben az néhányszáz forint, lófasz.

Ha meg szépen kéri, akkor lehet, hogy a levágott hulladékokban túrnak is neki, kis szerencsével, oszt megkapja ajándékba. 

Előzmény: pajaci (73372)
pajaci 2014.06.02 15:11:03 © 73372

Ezekben a csőkereskedésekben adnak neki 18cm csövet?

Tie 2014.06.02 15:09:00 Creative Commons License 73371

Pedig tényleg így csinálják. 

Nem foglakoznak a belső átmérővel, legalábbis a szállítmányozásakor nem, és mindig a kűlső átmérőt és a falvastagságot adják meg, mert ebből lehet kiszámolni a cső anyagának térfogatát, és azzal a súlyát. 

A kerület ugye kéterpi, tehát a 20/3mm-es cső anyagtérfogatát úgy számolja, hogy, 0.0628x0.003xhossz köbméter. Mintha kiterítené a csövet lemeznek, oszt annyi. 

Előzmény: GPS (73370)
GPS 2014.06.02 15:04:33 © 73370

 

"....ott úgy hívják, hogy 20/3-as köracél, mer átmérővel és falvastagsággal gondolkoznak

 

(a súly számítása miatt kiterített lemezként kezelik a szakmában az acélcsövet a kerület vonzataként). "

 

Húha, ez meredek volt :-))))

.

Előzmény: Tie (73366)
Tie 2014.06.02 14:48:34 Creative Commons License 73369

Edel kilőve, már nincs képviselete. Viszont a Tom-Ferr is jó csőben. 

Előzmény: Tie (73368)
Tie 2014.06.02 14:45:23 Creative Commons License 73368

De híjhatják varratnélküli acélcsőnek is. 

 

Ha a ferrónak nincs, akkor érdemes megkérdezni a az Atta-Cső kft-t csepelen, vagy az Alukönigsthal-t, vagy az Edelfrankstahl-t, ezek mind főleg csüveket forgalmaznak. 

Előzmény: Tie (73366)
Erzsébeti 2014.06.02 14:42:16 Creative Commons License 73367

Elmegy egy esztergályoshoz, és legyártatja.

Mit gondolsz, ha én tejet akarok inni akkor veszek egy tehenet? :)

Előzmény: kivi (73365)
Tie 2014.06.02 14:40:38 Creative Commons License 73366

Elmegy a Ferroglobushoz, és megveszi, csak ott úgy hívják, hogy 20/3-as köracél, mer átmérővel és falvastagsággal gondolkoznak (a súly számítása miatt kiterített lemezként kezelik a szakmában az acélcsövet a kerület vonzataként). 

Előzmény: kivi (73365)
kivi 2014.06.02 13:35:15 Creative Commons License 73365

Roppantul restellem, de én megint fémmel szeretnék offolni, mert bízom a kollektív tudásban. (És mert nem ismerek ehhez a topichoz hasonló, de fémes topicot): mit csinál az egyszeri ember, ha szüksége van 2db 80mm hosszú, 20mm külső, 14mm belső átmérőjű acél csövecskére? Sajnos esztergám nincs, és egyelőre venni sem tervezek...

GPS 2014.06.02 11:07:22 © 73364

 

A fogasléces Wollcraft abszolút vállalható - lejjebb linkeltem a fotóját, én sok éve használom.

 

Részemről, ha tényleg kerek luk kell (pl. egy tengelynek) - ráadásul aminek a helyzetpontossága is fontos - akkor soha nem egyből megyek neki.

 

Pl. egy 10-es luk esetében előfúrok egy 3-assal.

 

Ez adja a helyzetpontosságot és azt, hogy ne legyen sokszögű a következő furat.

Ugyanis a 3-as furat megvezeti a nagyobb fúró keresztélét, így annak máris nincs kedve annyira tangózni, mint a "nyersen-bele" verzióban ).

 

Aztán ebbe fúrok bele 9... 9,5-essel - ez a 3-as előfúrás okán már egész vállalható kinézetű lesz - és ezt fúrom aztán át a 10-es, végső méretre.

Itt már tényleg csak egy cérna-forgács képződik - de ettől jó :-)))

 

Így garantáltan kerek, helyzet- és átmérő-pontos lukat kapok - annyira, hogy a 10-es köszörült anyag kotyogásmentesen (néha enyhén "fogósan") illeszkedik bele.

 

Persze, ez macerás - de háll'Istennek nem kell naponta 100 ilyen furatot készítsek - ám ha néha kell, akkor így csinálom.

.

Előzmény: kukucs33 (73363)
kukucs33 2014.06.02 10:46:07 © 73363

Azért az szerintem orvosolható valahogy (ha fontos). Én a fatertól kapott állványt azért adtam vissza, mert abban ugyan stabilan állt a fúrógép, de hiába: maga az állvány volt alkalmatlan a kerek lyukak megalkotására.

Most vagy egy fogasléces Wolfcraft állvány lesz a befutó (ha találok használtan egy megfizethetőt), vagy egy komplett állványos gép, de olyan, ami bizonyítottan alkalmas pontos munkákra.

Előzmény: Barnamedvébb (73327)
pajaci 2014.06.02 10:36:53 © 73362

10mm-es fúróval a hegyénél ezek szerint van vagy 1cm-es játéka?

Előzmény: MN 3100 (73360)
GPS 2014.06.02 10:29:06 © 73361

 

Nem biztos hogy az én konkrét példányom mérvadó lenne - mert ez inkább bölcsődés még, mintsem óvodás-korban lenne.

 

Ráadásul alig használtam - mindössze egy bútort raktam csak össze vele, no meg fúrtam vele ezen kívül mondjuk összesen 100 lukat ide-oda. Ez nudli.

 

Ugyanakkor kíváncsi lennék, hogy mit értesz "lógás" alatt - vagyis hogy csak hosszanti játéka van-e a munkatengelynek.... avagy a fej kaszál össze-vissza, oldalirányba is, ahogy neki tetszik?

 

A gépet már levittem a nyári lakhelyemre - én most nem vagyok ott - de a tengelyét többször megrángattam.

 

Hát az van, hogy ha nagyon akarom, akkor érződik olyan tized-nagyságrendű játék ott a "csapágyazásnál".

De ennyi szerintem semmit sem von le az "élvezeti értékéből" - vagyis ennyi még cseppet sem befolyásolja sem a fúrást, a csavarozást meg aztán pláne nem.

 

No, de itt van a 3 év gari rajta (papírok gondosan eltéve) - így ha nekem is elkezd hülyülni bármi is rajta - akkor szépen "vissza a (f)eladónak" - mese nincs.

.

Előzmény: MN 3100 (73360)
MN 3100 2014.06.02 09:50:10 © 73360

Szervusztok!

 

GPS. A múltkor dicsérted a Lidl-es akkus csavarbehajtót.

Talán azonos típusú az enyém is, mint a tied.

(Most a munkahelyemen vagyok, a pontos típust nem

tudom megnézni.)

Az elektronikájával. a nyomatékkal nincs semmi bajom.

Viszont a tokmány tengelye - mostanában vettem észre -

igen nagy mértékben lóg.

Ha a tokmány alja és a gép pereme közé nézek, vagy

hézagmérőlapot teszek a lógás (billegés) eléri a 1 mm

nagyság rendet.

Pedig a gép kb. egy éves és nem volt agyonhasználva.

A módod van rá, nézd meg légy szíves a tied mit mutat

és írd meg. Hogy kellően elkeseredhessek.

 

Előre is köszi.

 

Péter

 

 

 

 

 

 

 

RepülőgépÉpítő 2014.06.02 09:26:47 © 73359

Én is csináltam ilyet bent a házban a nappaliban. Még építkeztünk, már fent volt a födém de még se aljzatbeton se ablakok nem voltak bent. Bográcsolást ígértem a gyerekeknek, de elkezdett esni az eső. A füst nem volt gond, elég huzatos volt akkor még a ház. :)

 

 

Előzmény: rferi (73358)
rferi 2014.06.02 08:41:56 Creative Commons License 73358

Mi csináltunk ilyet, igaz nem panelben, de bent a melóhelyen! :)))

Előzmény: RepülőgépÉpítő (73331)
Paco155 2014.06.02 08:33:50 Creative Commons License 73357

+1.  

Igaz én a fát sem tartom szerencsésnek egy ilyen környezetbe, korom végett láttam már pár fa ülőkét szó szerint szarrá rohadva alulról.  Nekem most egy öntött műgyanta van, nehéz mint fene (ami nem kifejezetten hátrány), de sík mindenhol, és jól takarítható akár domesztosszal is.

Előzmény: paplanfa (73353)
RepülőgépÉpítő 2014.06.02 07:39:01 © 73356

Az eddigi tapasztalataim alapján minél vastagabb egy asztallap a szabad ég alatt, annál tovább bírja. 

Engem az arányok is zavarnak egy picit, szerintem akkor lett volna arányosabb, ha az asztallap ugyanolyan vastag mint a pad ülőlapja. Persze lehetséges, hogy csak én vaqyok így ezzel, és teljesen megszokott az ilyen arány, no meg gazdaságosabb az előállítása egy hangyányival. Igaz, az is hogy én mindent szeretek túlméretezni alaposan, én legszívesebben 10*10-es gerendákból csinálnám az egész vázat, meg tető szerkezetet, 5cm-es asztallappal és ülőlappal, pedig tudom, hogy ezt teljesen felesleges ennyire túlméretezni. 

Előzmény: gdzsozy (73354)
gdzsozy 2014.06.02 01:50:05 © 73355

küldhetnél képet a "profi lambéria hajópadló marókés"-ről.

Előzmény: tomacsektom (73351)
gdzsozy 2014.06.02 01:47:58 © 73354

27-28mm gyalulva. hova legyen vastagabb?

nem disznót akarnak rajta bontani, csak 1-1 üveg sör, kóla, ásványvíz, tányér gulyás, vagy egyéb leves lesz rajta.

Előzmény: RepülőgépÉpítő (73349)
paplanfa 2014.06.01 20:39:14 © 73353

Natessék legalább +1 ember van aki rühelli a takaríthatatlan, zegzugosműanyag budifedeleket.

Előzmény: gdzsozy (73346)
kukucs33 2014.06.01 18:57:47 © 73352

Nem is baj :-) Egyelőre örülök, hogy vettem fűrészt, de amiatt most totál legatyásodás van. 

 

Viszont ma jutott kis idő a gyalura is vetni egy pillantást, és arra jutottam, hogy rögzíthetem én akárhogy a hosszabbítást az eredeti asztalhoz, az annyit kotyog a helyén, hogy borzalom. Úgyhogy marad az a verzió, hogy valahogy ráfogatom a kiegészítő, hosszú asztalt és annak a két végét megtámasztom a földön álló bakokkal. Még mindig könnyebb dolgom lesz ahhoz képest, mint amikor segéd léccel szintezgettem a bakokat - az eredményről meg majd beszámolok.

Előzmény: 409 (73336)
tomacsektom 2014.06.01 07:34:19 © 73351

Üdvözlet az Uraknak! Keresnék eladó lombfűrész-lomfűrészgépet (ki hogy hívja). Megvenném, vagy cserébe profi lambéria hajópadló marókés párt adnék.

Alex Raps 2014.06.01 00:07:02 © 73350

Ügyi vagy. :) 

Előzmény: gdzsozy (73347)
RepülőgépÉpítő 2014.05.31 23:42:01 © 73349

Pöpec :) Egyedül az asztallap nem tetszik, én vastagabbra csináltam volna. 

Előzmény: gdzsozy (73347)
RepülőgépÉpítő 2014.05.31 23:40:16 © 73348

Jó ez a kis állvány, kár, hogy nem árulnak sok helyen ilyet. 

Előzmény: GPS (73343)
gdzsozy 2014.05.31 17:42:25 © 73347

egy másik amit már befejeztem, az utolsó képek 90%-os készültségnél készültek.

 

 

A készítéskor újra keserű szájízzel kellett megállapítanom hogy a szülői ház és a műhely közötti terület nem épp eszményien "ideális" minden munkához.

a lejtős udvaron kénytelen vagyok mindent kiszintezni. A fűben pedig nem akartam készíteni.

 

 

 

Viszont a zsindelyezés szempontjából ideális volt a hely, a műhelyből létráztam és sűritett levegős pisztollyal kapcsoztam fel a zsindelyt ami gyorsabb mint a zsindely szög kézi beütése.

A múltheti időjárás így is közbeszólt és volt hogy a vihar és az eső lezavart a tetőről.

 

 

 

 

 

Nagyjából ilyen lett, 1-2 merevítő még került rá+szegélyléc a tetőre és alu a élére

gdzsozy 2014.05.31 17:29:50 © 73346

sziasztok.

 

2projekt:

 

első az udvari WC "megkoronázása"

 

 

hasonlót készítettem itthonra is, miután a műanyag fedélre berágtam.

Pote01 2014.05.31 15:46:44 © 73345

Ezt az oszlopos fúrót én is néztem most akciósan, de sajnos nem bírja el a költségvetés, főleg egy ilyen "akáctermés" után.

 

Sziasztok, visszajöttem!

Előzmény: 409 (73335)
Dávid100 2014.05.31 15:26:46 (X) 73344

Kedves Fórumozók!  Ha van egy percetek nézz be ide: http://Csereweb.hu

GPS 2014.05.31 14:28:41 © 73343

 

 

Hát én ezt úgy oldottam meg, hogy vettem egy ilyet.

 

Ennek a munka-lökete nettó 250 mm (!) - ezen belül bármilyen fúrót-menetfúrót-sülyesztőt-stb. cserélgethetek úgy - hogy egy grammot sem mászik semerre sem oldalra - mert oldalt-tartja a hatszög-oszlop.

 

Sokezer furatot munkáltam meg már vele - közmegelégedésemre.

 

Volt egy melóm, ahol vagy 200 menetet kellett fúrjak (előfúrással, sarokletöréssel együtt - tehát 3 lépés) - hát ott bizony aranyat ért.

 

A játék a hatszögön (a szorítás) állítható, sőt rögzíthető is - akkor a fej indul lefelé a kocsi nélkül - és akkor kezd el "számolni" a nóniusz is, illetve belép a mélységhatároló is. Igaz, akkor csak vagy 70 mm a munkalöket.

 

Jaa, és persze ennek is körbe-fordítható az oszlopa - csak fix 60 fokos inkrementumokban - de ha kell, ez is jól jön.

 

Fogalmam sincs mennyibe kerülhet egy ilyen a boltban - én a lengyelen vettem vagy 6 éve - tán 2 ezer Ft-ért.

.

Előzmény: RepülőgépÉpítő (73342)
RepülőgépÉpítő 2014.05.31 12:44:51 © 73342

Ezt értem. Csak azt nem, hogy miért akartál egy sima oszlopos fúrógépen ilyen precíz munkát végezni, vagy miért nem használtál pozicionáló satut. A pozicionáló satun két hajtó kar van 90 fokkal elforgatva egymástól, ugyanúgy ahogy a nagy marógépeken és azzal lehet pozicionálni. De ez sem az igazi tökéletes megoldás, mert ugyanúgy állítgatni kell ha magasságot állítasz egy elfordulós oszloposon. A nem elfordulós oszloposon viszont nem kellett volna állítgatnod ezt sem, csak az asztal magasságán. 

Talán nem ezen a gépen kellett volna ennyire kényesen pontos munkát végezni hanem egy olyan fúrógépen ami erre van kitalálva. De gondolom ilyened akkor hirtelenjében nem volt, és emiatt kellett az elfordulós asztalú géppel kínlódnod. 

 

 

Előzmény: GPS (73341)
GPS 2014.05.31 12:17:51 © 73341

 

Na, akkor neked elmagyarázom: ma már kevésbé, de évekkel ezelőtt nagyon sok lakatosmunkát csináltam - kisebb-nagyobb, néha igen pontos bizbaszokat amikre épp szükség volt.

Ezekhez a melókhoz mindig gépsatut használtam - amiből nekem 3 darabom is van.

 

Itt ütköztem bele abba, hogy a rövid munkalöketek miatt, a nagyon különböző hosszúságú szerszámok cseréjekor a fúrásközpont elment a francba - hisz oldalirányba semmi sem rögzítette sem az asztalt... de még magát a gépet sem az olyan típusú állványoknál.

 

Ekkor jött az, hogy ilyen-olyan trükökkel (pl. ellenkező-irányba forgatással, ilyesmikkel) vissza kellett kínlódni a központot az előbbi helyre - legyen az akár csak egy csavarfej-sülyestés is, süllyesztővel, persze.

 

Jól tudom viszont, hogy aki nem gépsatuban dolgozik, nem használ több szerszámot ugyanarra a furatra, vagy csak simán kell neki egy 8-as luk egy laposvasba vagy egy deszkába - annak a fentiek egy gramm problémát nem okoznak.

Ilyen melóknál nekem sem.

 

Egyébként dolgoztam oldalirányba rögzíthető asztalú géppel - csak ott nem a fogasléc rögzített, hanem vele szembe volt egy komoly hosszanti prizma, aminek az alsó-felső gyűrűit keményen rögzíteni lehetett - ha pont arra volt igény.

 

 

Na, ott semmilyen oldal-kotyogás nem volt - kézzel érezhető biztos, hogy nem.

 

Na de ne menjünk messzire: ugyanígy lehet kérdezni, hogy kit izgat az, ha egy szalagfűrész lapja kóvályog egy kicsit ott a vezetésnél? 

 

 

- Elvágja az anyagot? Elvágja hát.

- Akkor miért kell az annyira pontos legyen, kár ennyit rugózni rajta - nem igaz?

.

Előzmény: RepülőgépÉpítő (73340)
RepülőgépÉpítő 2014.05.31 10:11:18 © 73340

Már sokat gondolkodtam azon, hogy miért hozod fel ezt a témát állandóan, mi lehet az a kis fogaskerék a gondolkodásodban ami megakadt :)

Ezeknek a nagy oszlopos gépeknek pont az a lényegük, hogy kifordítható az asztaluk, így nagyobb munkadarabot is lehet vele fúrni mint ami befér az asztal és a fúró közé. Így viszont el kell hogy forduljon a fogasléc is, ha az asztalt kifordítod. Persze lehet rögzíteni néhány gépen külön a fogaslécet elfordulás ellen, de az sohasem lesz pontos mert a fogaslécnek is van oldalirányú kotyogása.  Vannak olyan gépek amik nem fordíthatók ki, azokon ilyen probléma nincs, a fogasléc a függőleges tengely anyagából van kialakítva és nem külön lett rá felszerelve. Ezen nincs oldalirányú kotyogás. 

A melóhelyen van ilyen is meg olyan is. Nem barkács kategóriás egyik sem, ugyanaz a cég gyártotta őket. Mégis van az egyiken oldalirányú kotyogás a másikon meg nincs. Tehát el kell döntened, hogy most neked kifordítható asztalos kell vagy nem. 

 

Előzmény: GPS (73338)
drRamaty 2014.05.31 08:44:46 © 73339

Megnéztem, nem mozdul el a lyuk középtől ha le-fel viszed. Csak az a lényeg, hogy nem szabad nagyon kilazítani a rögzítőt. 80 mm a lökete.

Előzmény: GPS (73338)
GPS 2014.05.31 08:10:10 © 73338

 

"Persze rögzíthető és dönthető is."

 

Lehet én nem kérdeztem pontosan: szóval az érdekelne, hogy amikor le-fel mész az asztallal, akkor ugye oldani kell, hisz másképp nem mozdul.

 

Na most a kérdés, hogy (a fogaslécet?) lehet-e mindeközben radiális irányba rögzíteni - vagyis hogy az asztal le-fel mászkáljon ugyan, de oldalirányba ne mozdulhasson el?

 

Ez különböző hosszúságú szerszámok cseréje esetén fontos (legalábbis én akkor ütköztem bele) - amikor emelni-süllyeszteni kell az asztalt - ám nem szeretnénk elmenni oldalirányba a luk-központtól.

 

Mennyi a munkalökete egyébként? Mert a kis fűszerüzletieknek mindössze 50 mm - gondolom ennek jóval több azért.

.

Előzmény: drRamaty (73337)
drRamaty 2014.05.31 07:52:32 © 73337

Persze rögzíthető és dönthető is. Annak külön örülök hogy 380-as a motorja. Tegnap egy 30mm-es fafúróval használtam, félelmetes ereje van. Ennek nyomhatod, nem fullad le mint az eddig használt kis kínai asztali genyó.

Előzmény: GPS (73329)
409 2014.05.31 00:37:56 © 73336

Hopp, most nézem, a mai az utolsó akciós nap.

Előzmény: 409 (73335)
409 2014.05.31 00:36:07 © 73335

"Asszem már tudom, hogy mit kérek a jesszuskától (idénre és jövőre is összevonva) :-)"

 

Tudom nem ugyanaz, de...

Elővétel?

 

 

Előzmény: kukucs33 (73324)
Paco155 2014.05.30 20:16:55 Creative Commons License 73334

Valóban, mintha láttam már volna. :) Talán itt is előfordult már?

Előzmény: őszszakál (73330)
Rahed Lee 2014.05.30 20:10:05 © 73333

Sziasztok,

 

A múltkor már említettem itt, hogy időhiány miatt beállt a gyalugép építő projektem. Ha esetleg valakit érdekelne a dolog, akkor jelezze.

 

A "csomag" tartalma:

1. Egy 250 mm-es,(103 mm átmérőjű) kétkéses, ékléces, leszabályozott késtengely. Masszív, egyedi csapágyházakkal, minőségi, vadiúj FAG és SKF csapágyakkal (egyik oldalon mélyhornyú, a másikon önbeállós)

2. Duplasoros, egyedi acél ékszíjtárcsák, 6.500 R/min késtengelyfordulatra méretezve, hozzávaló új ékszíjakkal.

3. 1,7 kW-os egyfázisú villanymotor

4. 3D AutoCAD gépváz terv.

 

Fehérszakál 2014.05.30 18:49:29 © 73332

Ez egy nagyon régi honlap sajnos nagyon ritkán frissül.

Előzmény: őszszakál (73330)
RepülőgépÉpítő 2014.05.30 18:35:19 © 73331

A szomszédok ennek is örülnének ha az erkélyen csinálnád :)

Előzmény: Barnamedvébb (73328)
őszszakál 2014.05.30 18:33:52 © 73330

Szervusztok hobbiasztalosok!

Lehetséges hogy már találkoztatok ezzel a honlappal:http://woodgears.ca/index.html

Azért ajánlom, mivel sajátkászítésű gépek találhatók rajta rajzdokumentációval.

Én a pantgráf marót készítettem el és nagyszerűen működik. Jó munkát kívánok.

GPS 2014.05.30 14:29:21 © 73329

 

Fasza kis gép - príma vétel volt (pláne ennyiért - mondhatni ajándék volt)

 

Az asztalát tudod rögzíteni elfordulás ellen - miközben le-fel tangózól vele?

.

Előzmény: drRamaty (73318)
Barnamedvébb 2014.05.30 14:26:08 © 73328

Kösz!
nem rendezkedek be arra, h itt zörögjek

én sem örülnék neki fordított esetben

 

 

csak ha valami égetően kell

de lehet, akkor is kiköltözök a telekre vele, megcsinálom ott

 

de ott meg olyan szar kis rész van, amiben nem hagynék gépet, mert feltörni gyerekjáték

még a falbontás is beleférne :)

Előzmény: RepülőgépÉpítő (73326)
Barnamedvébb 2014.05.30 14:23:52 © 73327

még a fogasléc a legjobb része, nagy bordákon szépen mozog

 

a fúrógép rögzítés a gyenge pontja

Előzmény: kukucs33 (73315)
RepülőgépÉpítő 2014.05.30 14:19:39 © 73326

Jól elrendezted a teraszon a felszerelést. De van ott még bőven hely. A mennyezetre is fel tudsz húzni/leereszteni gépet, meg akár a faanyagot is tudod ott tárolni felfüggesztve. 

 

Előzmény: Barnamedvébb (73302)
Barnamedvébb 2014.05.30 14:18:43 © 73325

bakker, 

mekkora jó bolt,

mondanám, h irigy vagyok, de az nem szép dolog - így nem mondom ;)

 

Előzmény: drRamaty (73318)
kukucs33 2014.05.30 13:59:25 © 73324

Megnéztem, hogyan is mérik boltban az ilyesmit, hát leesett az állam. És nem is csak azért, mert az ismerősöd minimum nagyvonalú volt ezzel az 50-es ajánlattal :-) A legkisebb ilyen gép is btto 60 körül már vihető újonnan, ehhez képest a Wolfcraft fogasléces állványa van 30-ért és az csak egy állvány. Eddig is pofátlanul drágának tartottam a Wolfcraftot, de így, egy ilyen korrekt és komplett géphez képest meg pláne. Asszem már tudom, hogy mit kérek a jesszuskától (idénre és jövőre is összevonva) :-)

Előzmény: drRamaty (73318)
RepülőgépÉpítő 2014.05.30 13:16:32 © 73323

Ez nagyon jó vétel volt :) Gratulálok :)

Előzmény: drRamaty (73318)
Handwerker 2014.05.30 11:56:50 © 73322

Jól néz ki, de tényleg "karcsú".

Előzmény: Barnamedvébb (73302)
Handwerker 2014.05.30 11:54:38 © 73321

Ha jól emlékszem a Bauhaus-ban ez legalább a duplája. Jó vétel volt. Én ennyiért csak güde-t vettem asztalra pakolóst. A güde direkt kis betű, mert nagyon hitvány a cucc. Az asztala 4 fúrónál is meghajlik. Alá kell tenni a kocsiemelőt, ha merőleges furatot akarok készíteni.

Előzmény: drRamaty (73318)
kukucs33 2014.05.30 10:24:43 © 73320

Nem is néztem az árát mikor rákerestem, de most meglepődtem. Szerintem btto. 2 ezernél nem nagyon volt több, mikor vettem, igaz, annak már jó pár éve. Én a Triton-os felsőmaróra ácsingózom már egy ideje, de nemhogy akcióznák, csak egyre drágább lesz az is... :-(

(mondjuk, amilyen a formám, ha meg mégis akcióznák, akkor meg épp nem lesz rá pénzem még annyi sem)

Előzmény: Paco155 (73319)
Paco155 2014.05.30 10:12:23 Creative Commons License 73319

Szép ára van :(   Na majd várok egy akciót.

Előzmény: kukucs33 (73317)
drRamaty 2014.05.30 10:09:43 © 73318

Ha már állványos fúró: tegnap az egyik ismerősömtől vettem  ezt. Pár éve berendezett egy jó kis ortopéd szakműhelyt, akkor meg vett minden gépet, amire szükség lehet. Mára már nem megy annyira neki, meg kiderült, hogy erre a fúrógépre se van igazán szüksége, két év alatt egy párszor kapcsolta be.

Azt mondta nekem, adj 50 rongyot, és viheted! Nem volt pofám azt mondani, hogy 40 :-)

 

  

Előzmény: Barnamedvébb (73314)
kukucs33 2014.05.30 10:00:44 © 73317
Előzmény: Paco155 (73316)
Paco155 2014.05.30 09:51:56 Creative Commons License 73316

A hármas képen lévő szorítót milyen néven találtad meg az Uni-maxnál? :)

Előzmény: kukucs33 (73312)
kukucs33 2014.05.30 09:45:18 © 73315

A brutál rudat (csövet) és a fogaslécet látva azt gondoltam, hogy valami masszív, megbízhatóan használható darab. Mi a baj vele?

Előzmény: Barnamedvébb (73314)
Barnamedvébb 2014.05.30 09:36:11 © 73314

valóban barátságos, mert nem harap

egyébként elég gyatra :)

 

limitáltan azért használható, pl. fúrtam vele kivetőpánt helyet konyhaszekrény ajtóba

 

de már van egy állványos

Előzmény: kukucs33 (73313)
kukucs33 2014.05.30 09:30:16 © 73313

Az alsó képen az a fúróállvány nagyon barátságos...

Előzmény: Barnamedvébb (73302)
kukucs33 2014.05.30 09:28:01 © 73312

A minap sikerült befejezni az új fűrész első munkáját: a gyerekek gokartjának tönkrement műanyag ülése helyett faragtam egy újat. A fűrész egyre jobban tetszik és a kisszék is egész jól sikerült:

 

Többeknek okoz problémát, hogy a gérvágó motorja miatt azon az oldalon nem működik az anyag rögzítése a gyári tartozék leszorítóval. Erre én ezt találtam:

 

Igaz, nem lefelé szorít, de stabilan rögzít így is.

(A kép jobb szélén a kis, egykezes szorító csak azért van, mert két deszkát vágtam egyszerre, azokat fogja össze.)

 

Ezt meg csak úgy, atyai büszkeségből - Nagylányom, amint éppen tanul négyszöglécből hengert gyalulni (a tervei szerint peonza készül):

kukucs33 2014.05.30 09:18:06 © 73311

Egyre jobban alakul a kép, köszi, hogy így kitárgyaljátok, mert tök jó ötleteket kapok:

 

"...a kimenő asztal hosszú... ...lehetőleg a földre letámasztva..."

 

A hosszal nem lesz probléma, és ha alá tolom a bakokat a két végén, akkor elvileg atomstabil kell legyen. Mondjuk, a bakok állítgatása továbbra sem a kedvenc elfoglaltságom, de mindenképp egyszerűbb lesz az asztalhoz igazítani, mint az ölesléchez... szóval előrelépés szagot érzek a levegőben :-))

Előzmény: rferi (73304)
rferi 2014.05.30 09:17:02 Creative Commons License 73310

Akkor viszont mégiscsak az asztal billenése játszik nagyobb szerepet.

Ebben az esetben ugyanis az új deszka megint feszítésre fogja az etetőgörgő rugóját, ami nyomja neki az asztalnak az anyagot, az asztal tehát a bemenőoldalon is kap így nyomást, és nem emelkedik fel.

Előzmény: 409 (73308)
kukucs33 2014.05.30 09:13:29 © 73309

Hát, azt sem mondtam, hogy könnyű! :-) De tényleg nem lehetetlen.

A vízszintbe (gyaluval egy síkba) állítás az első, együtt azzal, hogy a görgő forgástengelye merőleges legyen az adagolás irányára, különben olyan szépen el tudja irányítani a hosszabb anyagot, hogy csak les az ember. Ha ez megvan, akkor a magasság beállítása már szinte tényleg egyszerű, csak kell egy kellően hosszú és megbízhatóan egyenes valami, amit a vastagoló asztalra fektetsz és ahhoz tudod állítani a bakokat. Vékony munkadarabhoz azért trükkös, hogy mit használsz, mert volt, hogy bedugni még éppen lehetett, de a visszacsapás gátló már nem engedte kihúzni - előrefelé meg nem volt elég hely a sufnimban (de ez már egyéni szoc. problem) :-)

Ami miatt nem szeretem, hogy ha több lépésben, mm-enként igazítom az anyagot, akkor a bakokat is mm-enként utána kell állítani (az én gépemnél az asztal magasság állításával változik a munkadarab vastagsága). Ez alkalmanként tovább is tarthat, mint maga a gyalulás összesen.

Előzmény: Barnamedvébb (73306)
409 2014.05.30 08:37:43 © 73308

Ja, és még valami. Ha úgy gyalulok vele, hogy amikor már mondjuk félig ért a deszka, ekkor mellé engedek egy másikat, (azonos vastagságút persze) akkor a kijövő végén nem kap bele az elsőnek, és ehhez megemelni sem kell a végét.

Előzmény: 409 (73307)
409 2014.05.30 08:30:24 © 73307

Igen, erről szólt ez a mondat:

 

 "nem teljesen múlt el a "belekapás", sacc úgy félig, de ehhez is emelni kell a kijövő oldalon a deszkát, mikor már csak az egyik henger tolja."

 

20mm-es rétegeltből csináltam a hosszabbító* asztalt, plusz az aljára két bordát élére állítva ugyanezt a rétegeltet. Szerintem ez elég merev ahhoz, hogy egy pl. félméter hosszú deszka ne hajlítsa le. Márpedig ilyen rövid deszka végeibe is belekap.

 

* Inkább "segédasztal", mivel egy darabból van teljes hosszában.

Előzmény: rferi (73304)
Barnamedvébb 2014.05.30 08:26:03 © 73306

hmm...  a görgős bakra én is gondoltam, de rögtön el is vetettem, h azt biztos nem lehet jól hozzáállítani

 

na, most erre rácáfoltál a gyakorlatban 

Előzmény: kukucs33 (73305)
kukucs33 2014.05.30 08:23:28 © 73305

Ez érdekes.Eddig abban a hitben voltam, hogy a fix asztalos vastagolóknál ilyen jelenség nem fordul elő.

Mikor a görgős bakot használtam, néhányszor sikerült egészen jól beállítani és tökéletesen belekapás nélkül gyalulni. Érzésem szerint akkor volt egy síkban minden - mondjuk, egy alu ölesléccel szinteztem, simán lehetett benne pár tized mm eltérés a 2 méteren.

Mindenesetre, ha ez a sík asztal nem válik be, akkor vannak valahol A4-es matricáim, majd ragasztok belőlük egyenként próbálgatva a belépő oldalra, amíg elég nem lesz :-)

Előzmény: koopal (73300)
rferi 2014.05.30 08:14:53 Creative Commons License 73304

Nem csak az asztal deformálódik, hanem a faanyag is "befordul" a kimenő asztal élén.

Nekem is ez volt a problémám, csak csökkenteni lehet azzal, ha az adagológörgő egészen a késtengely közelébe kerül (nálam elég messze volt).

Ugye itt minden rugalmas, a kimenő görgő rugókon mozog, az elforduló faanyagot akármeddig el tudja faragni a kés, ha az asztal totál merev, akkor is van lehetősége a faanyagnak befordulnia így:

Forgáspont az asztal széle nyillal jelölve

Segít még az is, ha a kimenő asztal hosszú, de akkor merev is legyen, lehetőleg a földre letámasztva, mert a hosszú erőkarból adódó rugalmas hajlása miatt a végeredmény kétséges

Előzmény: 409 (73301)
kukucs33 2014.05.30 08:14:02 © 73303

Most betetted a bogarat a fülembe. Amit a bútorlapból levágtam csíkot az is több, mint 10 cm széles, megnézem, hogy kiadja-e az asztallap vastagságát és ha igen, akkor az megy alulra és egy plusz rétegelt lemezzel, vagy valamivel ami elég hosszú, végig odafogatom. Ha a maradék darab nem lenne elég vastag, akkor is csak 1-2 mm differencia lehet, azt már valahogy megoldom.

Előzmény: halaloszto (73299)
Barnamedvébb 2014.05.29 23:06:53 © 73302

Na, a 40 m2 után lassan kész vagyok az erkély-műhely berendezésével, ami úgy 6,5 m2. :(

Bár műhelynek nem nevezném, mert dolgozni baromira nemigen lehet benne, tul.képpen egy depó lesz.

 

A nagyobb darabok (pl. gyalupad, stb.) unokatesómnál dekkolnak, amíg nem lesz megint műhely.

 

Ez egy beüvegezett erkély. A kilépő ajtóval szemben van egy fel/lehajtható asztal. Ezen lehet dolgozni. 

Ezt nem fotóztam le, mert most "felvonulási terep", azaz kupleráj. :)

 

És jobbra, balra van beépítve polcokkal, szekrénnyel, ami a fotókon látható.

 

Jobbra van egy szekrény. Alul nem barkács dolgok vannak (kemping és horgász, ezért ott fennhagytam az ajtót (még nincs beállítva) A felső rész ajtajait levettem, de télen fel fogom tenni, mert akkor úgysem dolgozom, de a pára ne ártson a cuccoknak.

 

Balra építettem egy polcrendszert és ott van felül a klíma kültérije is, szóval elég zsúfolt minden. 

Polc alatt még mindig dobozban a szalagos és korongos csiszoló és az állványos fúró is. Hamarosan kipróbálásra kerülnek.

 

 

 

Ez a másik oldal, kb. 98%-os készültségben. Még valahogy fel akarom fúrni a szorítótartókat is úgy, hogy ne kelljen a kisebbeket létrával levenni :)

 

Hát, a lehetőségekhez képest ez a maximum, amit az erkélyből ki lehetett hozni.

Tulajdonképpen nyomorúságos, de most ez van. 

 

És persze megölnének a szomszédok, ha itt körfűrészelnék, stb. 

(De úgyis fogok kicsit, időnként :))), tuti nem bírom ki.)

 

409 2014.05.29 19:37:55 © 73301

"Legalábbis erősen bízom benne."

 

Kb, ugyanazt megcsináltam mint amit leírtál, de nem segített. Illetve nem teljesen múlt el a "belekapás", sacc úgy félig, de ehhez is emelni kell a kijövő oldalon a deszkát, mikor már csak az egyik henger tolja. Keresem én is az okot/megoldást, de még nem jöttem rá. lehet, igaza van Vajknak, hogy az egész asztal billen, illetve deformálódik a rugalmassági határán belül.

Előzmény: kukucs33 (73298)
koopal 2014.05.29 19:26:07 © 73300

A felhajtható asztaltoldatos vastagolóknál (pl. a Makitánál biztosan, 3. oldal) úgy ajánlják a toldat beállítását, hogy a külső szél hajszállal magasabban legyen, mint a fix asztal.

Talán ezt kéne megpróbálni leutánozni.

Egyébként azt vettem észre, hogy ha átlósan engedem át az anyagot, nem vagy sokkal kevésbé hajlamos a végébe beleharapni, de fogalmam sincs a miértjére.

Előzmény: kukucs33 (73298)
halaloszto 2014.05.29 19:01:45 Creative Commons License 73299

Nagyon kíváncsi vagyok használ-e!

 

Én nem szaroznék, az aljára tennék egy lapot ami olyan vastag mint az asztal peremestül, és annak az aljára meg 4-es rétegeltből egy csíkot, ami odaszorítja az asztalhoz. Így a 20+4mm-t bukod a magasságból.

 

Nekem az az érzésem hogy a belekapás attól van, hogy ha mindkét henger nyomja az asztalt, akkor az kicsit lentebb van mintha csak az egyik nyomja. Kellene kétoldalt két nagy rugó ami húzza lefele az asztalt.

 

Vajk

Előzmény: kukucs33 (73298)
kukucs33 2014.05.29 18:47:51 © 73298

Ez a rész stimmel. De ennyire nagy anyagot nem is ezzel a kiegészítővel oldanék meg. Általában kisebb (<1m) és könnyebb darabokkal dolgozom, ha valami nagyobb jön mégis, arra van görgős bak.

Én most arra a problémára keresem a megoldást, hogy mikor betolom az anyagot, akkor a behúzóhenger mikor megfogja, az anyag eleje valamelyest felemelkedik és a kés jobban belekap. Azzal, hogy az eredetileg rövid asztalt meghosszabbítom, sikerül nagyobb felületen alátámasztani a betolt anyagot, így ez a kellemetlen "mellékhatás" elmúlik. Legalábbis erősen bízom benne.

A hosszabbítás úgy néz ki, hogy egy ~ 18-20 mm vastag egyenes bútorlap darabból vágtam egy megfelelő szélességű, jó hosszú darabot (nem mértem le, amekkora volt akkora maradt, kb. az egyengető asztal hosszával egyezik), azt úgy alakítottam ki, hogy 45°-ban oldalra döntve pont be tudom tolni és rá tudom tenni az eredeti asztalra, az alján a merevítőknek a helyét kimartam, a gépház éleinek is ki van ráspolyozva a hely, így előre-hátra max 2-3 mm-t tud elmozdulni, oldalra meg még kevesebbet. Viszont a hosszirányú billegése nem megoldott, erre kellene valami rögzítő alkalmatosság. Az eredeti asztalt nem szeretném átfúrni, ezért egyelőre valami beakasztós dologban gondolkodom, így alakult ki az elképzelésem egy ilyen "Z" profilos lehetőségről. 

Előzmény: halaloszto (73297)
halaloszto 2014.05.29 16:32:39 Creative Commons License 73297

nemtudom értem-e miről van szó. A vastagoló asztalát akkor akarom toldani, ha hosszú cuccon dolgozom. Az meg nehéz és nagy a nyomatéka amikor lóg ki a gépből. 

 

Vajk

Előzmény: kukucs33 (73294)
kukucs33 2014.05.29 15:49:58 © 73296

Rendelhető extrák: fémbetétes műszerfal,... :-)

Előzmény: Tie (73291)
GPS 2014.05.29 15:44:02 © 73295

 

Képzeld milyen pipa lesz a csávó, ha azt veszi észre, hogy nem a rozsda eszi a kasztniját...hanem a szú :-))))

.

Előzmény: Tie (73291)
kukucs33 2014.05.29 15:39:39 © 73294

Maga a toldás elég passzentosra lett alakítva, tehát már valahol a túlbiztosítás környékén (bár még innen) járok ezzel a plusz rögzítéssel. Egy rövid erőkaron keletkezhet hatás, ráadásul az eddigi tapasztalataim lapján ott is inkább az ellenkező irányban. Ha túl vastagon van megfogva alulról, az a hasznos térből vesz el, abból meg túl sokat nem akarok eldobni.

Előzmény: halaloszto (73290)
kukucs33 2014.05.29 15:32:57 © 73293

Le kell mérjem még pontosan, hogy mekkora kell, aztán meglátom, hogy ahhoz képest mijük van. Ha 1-2 mm-re pontosat találok az már jó lesz. Annyit még tudok igazítani alátéttel, akármivel.

Előzmény: 409 (73289)
halaloszto 2014.05.29 15:16:21 Creative Commons License 73292

szerintem az agyára ment

Előzmény: Tie (73291)
Tie 2014.05.29 15:05:34 Creative Commons License 73291

Na, ez biztosra ment, nehogy elrozsdáljon a verda:

 

 

 

halaloszto 2014.05.29 14:42:24 Creative Commons License 73290

Egy gyalun nincs helye a filigrán megoldásoknak. Mindennek masszívnak, nehéznek és túlméretezettnek kell lennie. Csináld meg rétegeltből, de ne filigránra. Egyrészt rendesen hozzá kell huzasd az asztalhoz, ha az új asztal tud mozogni, akkor semmi értelme. Másrészt vigyázz, hogy az odahuzatás ne görbítse meg az új asztallapot, mert ha nem egyenes, megint nincs sok értelme.

 

Vajk

Előzmény: kukucs33 (73286)
409 2014.05.29 14:39:48 © 73289

Én egyszerűen hajlítottam egyet 2mm-es acéllemezből. Kicsi a valószínűsége, hogy pontmegfelelő méretűt fogsz találni.

Előzmény: kukucs33 (73286)
kukucs33 2014.05.29 14:15:21 © 73288

Köszi!

Ahogy nézem a címet, ez melóból hazafelé nem is lesz egy nagy kitérő.  :-)

Előzmény: rferi (73287)
rferi 2014.05.29 14:08:39 Creative Commons License 73287

Bronzker bt, Szabolcs utca

Előzmény: kukucs33 (73286)
kukucs33 2014.05.29 13:58:18 © 73286

Üdv Urak!

 

Ha nekem ilyesmi "Z" profilra van szükségem, de sok a 6 méter, akkor hol tudok ilyesmit beszerezni? Vagy milyen néven keressem? A kép csak a forma és a kb. méretek miatt van, nem feltétel az alu.

 

Az aldis kombinált gyalumhoz csináltam a vastagoló asztalra egy hosszabbítást, annak az aljára kellene valami afféle rögzítésként, hogy az esetleges hosszanti billegést megakadályozza. A "Z" teteje a toldás aljára lenne csavarozva, az alja beakadna az eredeti asztal alá. Tehát valami összesen 10 - 15 cm hosszú dolog / oldal, vagy két három "fül"/oldal elég lenne.

Végső soron van vékony (ca. 5-6 mm) rétegelt lemezem, lehet, hogy abból csinálok valamit, de elegánsabb és praktikusabb volna valami filigránabb megoldás.

 

 

 

Barnamedvébb 2014.05.29 12:45:47 © 73285

tegyél fel fotót! :DDD

 

Előzmény: Tie (73284)
Tie 2014.05.29 12:09:22 Creative Commons License 73284

Meggyőztél, vettem is egy 5kilóst 450-ért. :)

Előzmény: neduddgi(én) (73278)
minerel 2014.05.29 12:07:43 Creative Commons License 73283

A mec-nél tudnak segíteni. Mégegyszer köszi a tippet. Eh... ha lenne helyem(és pénzem) egy szalagfűrésznek meg egy csiszológépnek, semmi gondom nem lenne ezzel :-)

Barnamedvébb 2014.05.29 11:00:33 © 73282

én meg a Danubius Nemzeti Hajós Egyletet javasoltam volna, de közben úgy tudom, h nem dolgozik már az úszóházon hajóács.

Egy telefont tán megér még.

Meg talán más hajós társaságokt érdemes keresni neten, aztán egy hívás...

Előzmény: minerel (73281)
minerel 2014.05.29 10:57:00 Creative Commons License 73281

Jó tipp, köszi. Felhívom őket.

Előzmény: Laci/Zápolya (73280)
Laci/Zápolya 2014.05.29 09:48:42 © 73280

A MEC-nél maguknak javítják a hajókat (mec.hu). Talán (kisebb) külső munkát is bevállalnak. 

Előzmény: minerel (73279)
minerel 2014.05.29 09:21:30 Creative Commons License 73279

Igen a rétegeletnek lehet ilyen gondja de az egyik most is az volt és pár évig jó volt:-) Amúgy nem kell itt nagy dolgokra gondolni, nem fogja megváltoztatni a kajak stabilitását vagy futását az eltérő anyag. Van akki műanyagszerű valamivel pótolta és azóta is evezget vele:-) de természetesen én is azt szerteném innkább ha a régivel egyezne.

Előzmény: Alex Raps (73277)
neduddgi(én) 2014.05.29 09:10:42 © 73278

Nincs benne semmilyen adalékanyag. A "hiányzó" 5-6% közönséges ásványi szennyezőanyag. Kétlem, hogy bármi jelentősége lenne egy festéknél... Az építőipari "tiszta" meszek, mész-hidrátok ennél lényegesen több szennyezőanyagot tartalmaznak.

A borászati vegyileg tisztított. Ott szigorú élelmiszer-biztonsági előírásoknak kell megfelelni. Nomeg a bor egy élő dolog, fontos, hogy az fejlődése során felhasznált anyagok élettani hatása hajszálpontosan kiszámítható legyen. Node egy festéknél?!

 

 

Előzmény: Tie (73267)
Alex Raps 2014.05.29 09:01:19 © 73277

Véleményem szerint a rétegelt lemez erre a célra egyrészt nehéz, másrészt a víz miatt nem is valószínű, hogy tartós lenne harmadrészt egy eltérő sűrűségű anyag használata a hajó hossztengelye mentén mutatkozó kiegyensúlyozatlansághoz vezet. Javaslom hogy bárkit is találsz a feladatra, mindenképpen erőltesd a régivel teljességgel azonos anyaghasználatot. Ha kőris volt akkor kőrist. Ha akihez viszed az hozzáértő akkor a régi anyagokat meglátva a fafajt mindenképpen azonosítani fogja tudni.   

Előzmény: minerel (73276)
minerel 2014.05.29 08:54:10 Creative Commons License 73276

Sziasztok! Budapesten illetve nyugat-Budapest környékén keresnék fához értő mesterembert. Nem kell hogy asztalos legyen a szakmája ha ügyes  a famunkákban.:-)

Szóval elég piszlicsárénak tűnő bajom van amivel a nagyobb műhelyek általában elhajtanak...Van egy régi szétszedhető kajakom aminek pár darab faalkatrésze  idővel elhervadt és újat kellene csinálni. Ezek inkább lécek amiknek az egyik oldala gömbölyítve van iletve az egyik vég ívesre csiszolva.

Egy másik ilyen kajaknál a munkát egy idős asztalosbácsi csinálta régebben de ő sajnos már elhunyt és azóta senkit nem találok aki meg tudná ezt a problémát oldani. Emlékeim szerint körisből van a léc de talán rétegelt lemezből is megcsinálható.

Tud nekem valaki ebben segíteni vagy tanácsot adni, hogy kihez fordulhatnék?

 

Nem tudom mennyire látszik de ilyen lécekről lenne szó:

 

RepülőgépÉpítő 2014.05.29 06:23:13 © 73275

Nekem is be kellett ütnöm a kúpokat mert elforgott. Nekem ilyenekkel van rögzítve a korlát alja a betonhoz.

Előzmény: halaloszto (73272)
halaloszto 2014.05.28 14:03:17 Creative Commons License 73274

Én ezért ragasztottam.


Vajk

Előzmény: Petör (73273)
Petör 2014.05.28 13:58:24 © 73273

Csak óvatosan használd öntött beton szélére - sikerült már vele leszakítani terasz szélét... Úgy éreztem magam, mint a kútásónk, aki negyedórán keresztül úgy káromkodott, hogy nem volt benne ismétlés.

Előzmény: SaGa (73270)
halaloszto 2014.05.28 13:49:24 Creative Commons License 73272

nekem mindig akadt amelyik elforgott a befeszülés helyett, nem kockáztatok, mindig megütöm rendesen előre.

 

Vajk

Előzmény: SaGa (73270)
Tie 2014.05.28 11:44:44 Creative Commons License 73271

Fényképészet. :-D

Előzmény: paplanfa (73269)
SaGa 2014.05.28 11:44:17 © 73270

Nem kell előre beütni a kúpot. Pont az a lényege, hogy ahogy húzod meg a csavart benne, az tolja maga előtt a kúpot és feszíti bele a betonba a dűbel beslicclet részét. Persze ha sikerült valamivel nagyobb lyukat fúrni, mint ami kell, akkor jó lehet előre befeszíteni ilyen kalapálással.

 

 

Lehet olyan kivitelben is kapni, hogy eleve egy átmenő csavar anyával, a végén egy ilyen kúpos szerelékkel. A rögzítendő cuccot a helyén lehet átfúrni és rögtön a betonba is megy a lyuk egy fúrószár csere után, ugyanazzal az ármérővel. Aztán ezt a kombinált dűbelt áttolod az egészen majd az anyával rögzíted amit le akarsz húzatni. Olyankor használjuk, ha már egy korábban rögzített valamit kell megerősíteni leszerelés nélkül egy újabb tiplivel, vagy nem biztos, hogy sikerül pont oda fúrni a betonba a lyukat, ahova a rögzítendő elembe előfúrtad.

Ez nem betolja a kúpot a tiplibe, hanem behúzza.

 

http://www.fischerhungary.hu/desktopdefault.aspx/tabid-1376/

 

Mindkét verzió csak betonba jó, a téglát szétfeszíti...

Előzmény: halaloszto (73258)
paplanfa 2014.05.28 11:40:55 © 73269

Fogtechnika? :)

Előzmény: Tie (73266)
GPS 2014.05.28 11:18:33 © 73268

 

"Van benne egy kis acél kúp középen."

 

Ilyet én is használtam - méghozzá plafonba.

 

A tárolóban egy 2,5 méter hosszú polcot függesztettem fel a középről a plafonhoz egy menetes szárral - hogy ne íveljen le a terheléstől.

 

Tényleg jó cucc.

.

Előzmény: halaloszto (73258)
Tie 2014.05.28 10:44:47 Creative Commons License 73267

Igen, azt tudom, később lehet, hogy kipróbálom, de elsőre azért nem ahhoz nyúltam, mert ami ilyet találtam, pl. a Futor-t, az "csak" 94-95% körüli tisztaságú kálcium-karbonát, a többi meg ki tudja milyen adalékanyag, a borászati szénsavas mész meg 99,5%-os. Az első próbán legalábbis nem akarok belevinni más adalékokat, de később kipróbálom a takarmánymésszel is, ha azzal sincs számottevő különbség, akkor nyilván az lesz a nyerő.

Előzmény: neduddgi(én) (73265)
Tie 2014.05.28 10:41:42 Creative Commons License 73266

Na, oszt nekem ez nem jutott eszembe. Pedig a Práteruccában tanultuk is a laboron. Üljlefiamelégtelen. :-D

 

 

Előzmény: rferi (73260)
neduddgi(én) 2014.05.28 09:48:44 © 73265

Púder finomságúra őrölt tiszta, hófehér szénsavas meszet takarmányboltban kapsz a legolcsóbban. 40 kg-os zsákban 1-1500,- Ft. 5 kilósban 250-350,-. Legtöbbször a "Futor" márkanevű fut. Sok helyen mindenféle takarmánymeszet futornak hívnak. Tudod, mint a stihlfűrész...

Előzmény: Tie (73246)
409 2014.05.28 08:48:34 © 73264

Vagy úgy...  :-)

Előzmény: Garfield007 (73263)
Garfield007 2014.05.28 08:29:15 Creative Commons License 73263

De.

De régen minden más volt :-)

http://hu.wikipedia.org/wiki/Kalcium

Előzmény: 409 (73262)
409 2014.05.28 08:24:34 © 73262

Amúgy mit hívunk most krétának?  A /tábla/kréta az nem gipsz? (kalcium-szulfát?)

Garfield007 2014.05.28 08:04:38 Creative Commons License 73261

Ha már lúd... és a környék is megér egy misét :o)

rferi 2014.05.28 07:52:22 Creative Commons License 73260

A kalcium karbonát a vegyszerboltban kapható nagy tételben is, mivel a fotósok egyik alap vegyszere az előhívóban.

A múltkoriban a Soós fotóban járva rengeteget láttam fillérekért, valami fotós hagyatékából visszavett készletet árult az öreg.

Fél kilók voltak párszáz forintokért....

Előzmény: Tie (73250)
paplanfa 2014.05.27 21:28:43 © 73259

Amivel a focipálya szélét jelölik, az nem jó?

Előzmény: Tie (73250)
halaloszto 2014.05.27 21:06:45 Creative Commons License 73258

Bocs, acéldűbel asszem a neve.

 

http://www.csavarozz.hu/hu/aceldbel/6145-aceldbel-m625.html

 

Van benne egy kis acél kúp középen. Letolod a lukba, majd egy jó erős rudat beleteszel. Pl egy nem nagy kár érte csillagcsavarhúzót, de a legnagyobbat ami belefér, és ezt a kúpot beütöd egy nagyobb kalapáccsal. Ettől beterpeszt és örökre ottmarad. A benne levő metrikus menetbe meg azt csavarsz amit akarsz. Alapvetően egy menetes szárat akarsz koppig beletekerni, majd miután mindent elrendeztél levágod méretre és alátéttel meg zárt anyával rögzíted amit kell. 

 

http://csavarbolt.shp.hu/hpc/web.php?a=csavarbolt&o=anya_anyacsavarok

 

Azért jó, mert nem megy a menetbe víz, pláne ha teszel bele zsírt is feltekerés előtt.

 

Vajk

Előzmény: psg5 (73256)
halaloszto 2014.05.27 21:02:28 Creative Commons License 73257

 

Ilyen tartja az enyémet. A greslapon 20-as gyémántfúróval lyuk, abba 15-ös ütvefúró. A szára a vasnak 12-es betonvas.

 

http://fischerdubel.hu/fis-vs-300-injektalo-ragasztok-fischer.html

 

Ilyen ragasztó, de a helyi szerszámboltban 2500 volt, az 54 lukhoz két tubus ment el. 10 perc, és mintha egy anyagból lenne. 

 

Ez ugye egyik irányba merev (miután a fa a vassal össze van ékelve), a másikba hajlítással tettem függőbe. De Miután sok van egybe, már nem megy a hajlítgatás, meg a farács sem akar vetemedni ugye, az sem hagyja.

 

Vajk

Előzmény: halaloszto (73255)
psg5 2014.05.27 20:51:26 © 73256

Amúgy ez a beutódübel hogy működik?

 

Előzmény: halaloszto (73255)
halaloszto 2014.05.27 20:49:16 Creative Commons License 73255

Ha az jött ki hogy a vas-beton kapcsolat az ami mozog, akkor azon kell változtatni.


Vajk

Előzmény: psg5 (73253)
halaloszto 2014.05.27 20:46:46 Creative Commons License 73254

Mészkőlisztként is keresheted. Külnböző finomságra őrölve használják talajjavításra (gondolom itt a legkisebb a tonnánkénti ár) meg pl takarmány adalékként is.

 

A kréta egy érdekes kérdés, az a gyanúm hogy az egy spéci kristályformája a CaCO3-nak.

 

A gipsz akkor köt meg ha a vízmentes CaSO4-ről beszélunk. A kristályos (megkötött) gipszet ha ledarálod, az nem köt meg újra a víztől. A régi festők által használt "meszes glett" egy viszonylag bonyolult eljárással készül, aminek része a gipsz "megdöglesztése". Tulajdonképpen abban is a mész a kötőanyag, és piktortégla meg döglesztett gipsz a töltelék.

 

Vajk

Előzmény: Tie (73250)
psg5 2014.05.27 20:46:11 © 73253

Vagyis szerinted felesleges az L vasalattal a kitámasztás cseréljem ki az oszloptartókat?

 

Előzmény: halaloszto (73252)
halaloszto 2014.05.27 20:41:57 Creative Commons License 73252

Ha már hegesztesz, akkor csinálj olyan oszloptalpat, amit nem csavarozol a betonba, legalábbis nem műanyag dűbellel. 

 

1. acél beütődűbel, menetes szár, méretre vágva, zárt anya víz ellen. 

2. vagy 2komponensű építési ragasztóval a menetes szár a lukba ragasztva

 

Két luk per oszlop, ha oldalra is kell merevség akkor három. Minnél távolabb egymástól. És az oszloptalp rendesen fel kell feküdjön valamin. Az az érzésem hogy a mostaninak szinte kerek az alja, nem lehet rendesen nekihúzni az aljzatnak. Akár egy-egy anya az oszloptalp alá is meg fölé is. Így a feltámaszkodás egyértelmű és függőbe állítani is triviális.

 

Vajk

Előzmény: psg5 (73248)
Tie 2014.05.27 20:41:20 Creative Commons License 73251

Megnézem majd ott is, holnap úgyis járok Pesten, de alapvetően találtam. Nem is az a drága, hogy 190 forint negyed kiló, csak tonnára vetítve elég röhejes az ára, amikor mondjuk egy tonna műtrágya nem több 80-100ezer forintnál. :)

Előzmény: halaloszto (73249)
Tie 2014.05.27 20:39:28 Creative Commons License 73250

Mészből van ugye háromféle.

Az alapanyag, amit egyszerűen csak mésznek hívunk, az a Kálcium-karbonát. Ez maga a mész. Ebből készítik a krétát is pl.

Van aztán az égetett mész, vagyis kálcium-oxid. A kálcium-karbonát hevítésével állítjuk elő.

Aztán van az oltott mész, a mészhidrát avagy kálcium-hidroxid.

 

Mivel én kifejezetten a krétát akartam alapanyagként használni, ezért kálcium-karbonátot akartam szerezni, amit egyébként szénsavas mésznek is hívnak, és 25 dekánként 190 forintért árulják, borászati savcsökkentőként.

 

A gipsz nem tudom, mennyire jó, mert szerintem elkezd kikeményedni, megkötni a festékben, mint a glettgipsz, de majd kipróbálom azt is. Festeni biztos lehet azzal is, de szerintem ha abból keverek, akkor az nem fog elállni hetekig-hónapokig bekeverve, a mésszel nem hinném, hogy lenne ilyen probléma.

 

Jó ötlet a piktortégla is, kipróbálom azzal is. Jól látod, itt ezeknek alapvetően töltő-funkciója van, hogy testesebb legyen a festék, erre jó lehet a piktortégla is, meglátjuk, melyik milyen eredményt ad.

Előzmény: halaloszto (73247)
halaloszto 2014.05.27 20:36:20 Creative Commons License 73249

A szénsavas mész az a közönséges mészkőpor. Azúr vegyszerboltot ismered a józsef körúton? Ilyesmit ott próbálnék először beszerezni.

 

Vajk

Előzmény: Tie (73246)
psg5 2014.05.27 20:34:08 © 73248

Nos, jó ötlet volt a szorító legalább egyértelműen kiderült, hogy nem az oszlop mozog a kehelyben, hanem maga a kehely rezeg. Nem billeg, nem elmozdul, hanem rezeg, picit mozog oldalirányban. Azonban így az is egyértelmű, hogy ha 90 fokkal forgatnám el, úgyis hasonlóan rezegne, sőt mivel úgy nagyobb felülete felé esik az erőhatás talán még jobban is.

Próbáltam jobban meghúzni a kelyheket aljzathoz erősítő csavarokat, de így is félek, hogy már körbeforognak, mert annyit húztam és még, húzhatóak.

Most csupán úgy látom, hogy vagy ha oszlopokat teszek a meglévők közé talán beljebb vagyok vagy az L alakú vasalat kívülre.

Egyébként, ha az L alakú vasalatnál a talajon lévő rész 4,5cm lesz az oszlopra kerülő pedig 15 cm, az egyáltalán ér valamit? Erős anyagból lesz legyártva és egy merevítő is be lesz heggesztve az L vas közepébe.

 

Előzmény: halaloszto (73206)
halaloszto 2014.05.27 20:32:41 Creative Commons License 73247

??

 

Most milyen mész kell neked? Oltottmész? Vagy mészkőpor? A piktortégla szerintem kb pont az ami neked kell. Rendesen kiválogatott egyenletes nagyonfinom agyagpor. Egy téglányi belőle max 500 forint, festékboltban kapsz.

 

Vajk

Előzmény: Tie (73246)
Tie 2014.05.27 20:28:58 Creative Commons License 73246

Jaja, pont erről a témáról akarok írni egy cikket, hogy attól, hogy egy angol csaj feltalálta a langyos vizet, és sokan megették a maszlagot, attól ez még egyrészt nem egy új cucc - lásd még a réges régi tejfestékeket is szokták keverni mésszel, meg ilyesmikkel -, meg nem is valami olyan varázslat, amit ne tudnak akárki összekeverni. De úgy vélem, akkor vagyok hiteles, ha én magam is kipróbálok pár ilyen házi receptet a történetre. Meszet már szereztem, alias szénsavas mész címszóval, mint borászati kellék. Azért az kicsit durva, hogy 800ezer forint tonnája, oszt csak mészkő megdarálva. :-D

Előzmény: halaloszto (73244)
halaloszto 2014.05.27 20:23:55 Creative Commons License 73245

a plaster of paris az egyszerűen a gipsz köznyelvi neve angolszászéknál.

 

 

Előzmény: Tie (73243)
halaloszto 2014.05.27 20:23:50 Creative Commons License 73244

Amúgy azért vicces ebből divatot csinálni, meg spéci cuccként beállítani. A mészkőpor, kréta, agyag, kaolin és társai baromi régóta szerepelnek mint festékek töltőanyagai. Ott van pl a piktortégla, ami talán magyar sajátosság, az is egyfajta kaolin-agyag kozti finomságú természetes kőpor.

 

http://www.naturillo.hu/alapanyagok__asvanyi_eredetu

 

Kültéri festékekben tok gyakori a mészkőpor, de pl a fehér kültéri műanyagok, pl a kerti székek is mind mészkőporral vannak töltve.


Vajk

Előzmény: Tie (73243)
Tie 2014.05.27 19:58:08 Creative Commons License 73243

Olvastam olyat is, aki azzal próbálta. Alias "plaster of paris". Hogy az most stukatúrgipsz, vagy modellgipsz, vagy miféle, azt nem tudom.

Előzmény: paplanfa (73241)
Tie 2014.05.27 19:56:22 Creative Commons License 73242

Mármint matt fekete háttér?

 

Textilbolt, ott megveszed a legolcsóbb nem fényes fekete szövetet, oszt ha kész vagy, össze lehet tekerni. 

Előzmény: paplanfa (73240)
paplanfa 2014.05.27 19:47:18 © 73241

Gipszpor?

Előzmény: Tie (73238)
paplanfa 2014.05.27 19:46:10 © 73240

Nekem mattfekete kell fotózkodáshoz.

Előzmény: Tie (73239)
Tie 2014.05.27 19:23:13 Creative Commons License 73239

Az azért függ attól is, milyen festékhez adod. Ha egy teljesen matt latexfestékhez, akkor matt lesz. Ha egy fényes zománcfestékhez, akkor azért nem lesz annyira matt. A lényege inkább a mész miatt kialakuló felületben van, amit aztán szépen lehet öregíteni sötétebb viasszal, meg ilyesmikkel.

Előzmény: halaloszto (73237)
Tie 2014.05.27 19:20:58 Creative Commons License 73238

Mert irgalmatlanul fed, és tapad, ilyen kamufelújításokra kitűnő, mert egyáltalán nem kell aládolgozni, csiszolni se, semmit. A lakkozott felületre lehet tolni, és a belekevert mész miatt eleve elég rusztikus felületet ad.

Ehhöz az általam csak kamuantik stílusnak hívott shabby chic stílushoz találta ki egy angol csaj, oszt rohadt drágán árulja, a net meg tele van diy változatokkal, van aki szódabikarbónát használ bele, van aki gipszet, van aki meszet. A kréta ugye gyakorlatilag mészkő, azaz kálcium karbonát, úgyhogy én is ezzel a "recepttel" próbálom ki.

 

Erre a kredencre effektíve nem volna elengedhetetlen ez a festék, mivel a régit úgyis ledolgozom róla, de van olyan bútorom, amit kifejezetten ilyen festékre "tettem félre", egy koloniál tálaló, aminek nem vagyok hajlandó nekiállni csiszolni, meg nem is egy olyan ritka és értékes darab, hogy komoly restaurálást megérjen, meg nincs is rossz állapotban, így az lesz az egyik cucc, amin kipróbálom ezt a festéket.

Előzmény: paplanfa (73235)
halaloszto 2014.05.27 19:16:09 Creative Commons License 73237

matt.

 

Vajk

Előzmény: paplanfa (73235)
paplanfa 2014.05.27 19:16:02 © 73236

A darut bearanyozni? :)

Előzmény: rferi (12540)
paplanfa 2014.05.27 19:11:10 © 73235

És ez miért jó?

Előzmény: Tie (73234)
Tie 2014.05.27 18:56:58 Creative Commons License 73234

Nemnem, a chalk paint az nem a táblafesték. Kréta van a nevében ennek is, de ez nem azért krétafesték, mert erre krétával írsz, hanem mert mész, azaz kálcium karbonát, azaz kréta van a festékbe magába keverve.

Egyébként sima latexfesték, kálcium karbonát, meg színező, oszt annyi.

Előzmény: paplanfa (73233)
paplanfa 2014.05.27 17:51:17 © 73233

Magyarul sima iskolai, matt táblafesték?

Előzmény: Tie (73232)
Tie 2014.05.27 17:02:45 Creative Commons License 73232

Valami olyasmi csinálta állítólag. Kb 1,5mm vastagságban van három réteg a fán, és reped-pattog lefele róla. Ahhoz túl vastag, hogy rajtahagyjam, és ahol lejött, ott fagitteljem, úgyhogy lekaparom róla mindenhonnan, aztán alapozó, chalk paint, oszt hajrá.

Úgyis akarok keverni házilag chalk paintet, mert a gyárit nem vagyok hajlandó megvenni, meg amúgyis ki akarom próbálni, milyen a DIY chalk paint.

Előzmény: halaloszto (73231)
halaloszto 2014.05.27 16:48:53 Creative Commons License 73231

Pedig megcsináltathatnád karosszériással+fényezővel is! Ez a zöld is jó, de mondjuk kék narancssárgában, szponzor matricákkal állat lenne.

 

Vajk

Előzmény: Tie (73229)
Tie 2014.05.27 16:44:12 Creative Commons License 73230

Ja, a fotó lemaradt. 

 

Előzmény: Tie (73229)
Tie 2014.05.27 16:42:09 Creative Commons License 73229

Itt is felgyűlt egy kredenc, hozzá való paddal.

Lesz vele munka, iszonyat vastag festék van rajta, de legalább rideg, mint az autó fényezése, lepattog róla, aztán meg úgyis chalk painttel fogom meg-kamuantikolni. :)

Előzmény: Petör (73215)
GPS 2014.05.27 14:59:10 © 73228

 

Boccs, most láttam a linket. Nem-nem, ilyet nem használtam.

.

Előzmény: GPS (73227)
GPS 2014.05.27 14:58:04 © 73227

 

A tönkanya az az, amit teschauer-nek is hívnak szép magyarsággal?

 

Mert ha az, arról nekem is jó véleményem van - több helyen használtam, kifogástalanul teszik a dolgukat.

 

(egyébként sem tartom ördögtöl-valónak a metrikus menetek használatát az asztalos-szakmában, sőt)

.

Előzmény: PETYUS (73226)
PETYUS 2014.05.27 11:34:51 Creative Commons License 73226

A kanapéhoz tönkanya és összehúzó csavar.

Én egy hasonló szerkezetű ágyat raktam össze így jó pár éve, és jól bírja.

Ilyesmi:

http://falcodepoudvar.hu/kepek/Korpuszosszehuzo_kisagyhoz_Tonkanya+osszehuzo_csavar_8755.jpg

Előzmény: Petör (73215)
halaloszto 2014.05.27 10:11:59 Creative Commons License 73225

csakhogy itt él-lap kötésre van szükség. 

 

Vajk

Előzmény: neduddgi(én) (73224)
neduddgi(én) 2014.05.27 09:42:29 © 73224

Az állványcsavar szerintem is kétséges, tényleg könnyen szakad. Ha megoldható, akkor inkább kapupánt csavar, önzáró anyával, alá puhafa alátét + rugós alátét. Ha a szabad levegőn tovább szárad a fa, akkor csak utána húzod a muttert, oszt kész.

Én az összes kerti tákolmányomat így róttam össze. (Kődobálás kéretik mellőzni.) Nem éppen elegáns, de gyors, egyszerű és praktikus.

Előzmény: Petör (73215)
409 2014.05.27 08:14:34 © 73223

Én csináltam így vagy 4-5 ajtót. Működik, és tartósan úgy is marad.  Viszont a nyomát eltüntetni nem egyszerű.

Előzmény: RepülőgépÉpítő (73222)
RepülőgépÉpítő 2014.05.27 04:24:51 © 73222

Tökéletesen egyenesbe hozni tényleg lehetetlen, de javítani lehet rajta. Az ajtó lapon meg kell keresni egy élvonalzóval a görbülési pontot és ott keresztben be kell fűrészelni az ajtólapba (nem kell átvágni) és a fürészelés résébe keményfa éket kell beleütni. Pár ilyen kiékeléssel az elcsavarodás nagy része kisimítható. Ezt egy honlapon láttam valahol, magam még nem csináltam.

Előzmény: Pillanatragasz (73221)
Pillanatragasz 2014.05.27 03:47:32 © 73221

űdv. elcsavarodott ajtólapot sajnos nem lehet egyenesbe hozni.. ha a frizek  összekötők nem széldeszkából vannak nem is szabadna elcsavarodjon. a régi asztalos mesterek megválogatták az anyagot a mai meg ahogy jön mind belerakja.  azt azért nézd meg hogy mondjuk családi házban előfordul hogy hibás alapozás miatt nyomul a ház s a tok megy ki a vízszintből nem az ajtólap.

 két dolgot tehetsz  : új ajtót csináltatsz vagy a tokot kivéve az ajtólap után visszaszerelni pár mm a tokon se nem oszt se nem szoroz észre se veszi senki ha rendesen csukódik az ajtó.

 

Előzmény: feketefelh (73212)
hobbitasztalos 2014.05.26 22:22:25 © 73220

A korlát mellett egy lóca ami hozzá van építve?Esetleg hajtott u-vas bemarva ,alul bebetonozva,vagy lehet az is tartaná ha két keményfa ékkel szemből alá lenne ékelve...

Előzmény: psg5 (73218)
409 2014.05.26 22:18:33 © 73219

Akkor hitlerbajuszos.  :-P  :-)

Előzmény: psg5 (73218)
psg5 2014.05.26 22:09:43 © 73218

Még jól is nézne ki, de csupán 4 cm helyem van kifele :)

 

Előzmény: hobbitasztalos (73217)
hobbitasztalos 2014.05.26 22:04:09 © 73217

Magyarbajuszos karpántot neki :-)))Én legalábbis azt raktam,mikor a tókocsmát csináltuk..

Előzmény: psg5 (73140)
hobbitasztalos 2014.05.26 21:50:26 © 73216

Az állványcsavar szerintem durung és ahhoz képest gyenge.A menet végén könnyen elszakad.Én tokrögzítővel csinálnám ,ha nagyon kapkodnék.Vagy valami vasalás és kapupánt"turbántfejű" csavar.Vagy 120-as csavart"akác" szeg a blökinek úgyis jó:-)

Előzmény: Petör (73215)
Petör 2014.05.26 21:42:08 © 73215

Urak

 

örömmel látom, hogy nem csak én vagyok konyhaszekrénymániás - pár nemrég újjáépített alsórész:

 

  

 

Ezt pedig lomtalanításon szereztem - a most épülő teraszunkra kerülne kinti kanapéként kutyának, vendégeknek... tekintve a felhasználást (kint lenne, nem óvnánk úgy, mint a bentieket) és hogy strapabírónak kell lennie, nagyon unortodox lenne 8-as állványcsavarral rögzíteni az oldalakat a majdani vízszintes tartókhoz? Egyéb ötlet?

 

 

Köszönöm

_KGR_ 2014.05.26 21:28:28 © 73214

Most direkt idegesítesz?! :) :)   :....(

Előzmény: GPS (73213)
GPS 2014.05.26 17:19:07 © 73213

 

Hahóóó, elfelejtettem mondani, hogy az ominózus konyhabútort összefúrkáltam-összecsavaroztam (mittomén, 80 mm hosszú csavart-tiplit-miegymást) a Parkside akkus-csvarozóval - és a meló végén fullon volt az akksi... kb. 15-20 perc töltést igényelt.

 

Ha ezt megőrzi innentől 10 évig - már nem volt kidobott pénz az a 10 rugó :-))))

.

feketefelh 2014.05.26 16:23:08 © 73212

Hahó

 

Kicsit vetemedett (elcsavarodott) ajtóval, mit lehet tenni? Illetve lehet-e egyáltalán valamit? Néhány mm-ről van szó, de azért látszik sajnos. Mintha olvastam volna valahol, hogy másik irányba csavarva rögzíteni valahogy egy időre és úgy kijön belőle a tekeredés (?)

paplanfa 2014.05.26 15:27:49 © 73211

Most látom, hogy összekevertem halálosztó fényképével. A tiédre abból a képből nincs ötletem, jobban át kéne látni a lehetőségeket.

Előzmény: paplanfa (73210)
paplanfa 2014.05.26 15:25:22 © 73210

Az erkély külső oldalán engedj le egy ugyanolyan gerendát mint a függőlegesek, és fél méter magasságában kösd hozzá vízszintesen az imbolygókhoz, mintha direkt egy virágtartót terveztél volna oda. Akár össze is kötheted őket hosszában is, és mehet rá a balkonmuskátli. Az asszony sikítani fog az örömtől.

Előzmény: psg5 (73209)
psg5 2014.05.26 14:30:17 © 73209

Amúgy igen, 15cmx5cm-es a könyöklő.

Előzmény: 409 (73208)
409 2014.05.26 14:25:43 © 73208

"Ebben nem értünk 1-et. Az a utólag berakott felső deszka meg fogja akadályozni a korlát felső részének íves meghajlását ha megnyomod oldalra"

 

 

 Az a könyöklő így ránézésre 150x50-es stafli. Hétköznapi ember azt nem fogja oldalra hajlítgatni. Előbb dőlnek ki az oszlopok mint az elhajoljon. Szóval továbbra is azt mondom, hogy az a plusz deszka ezen a szerkezeten és problémán nem fog segíteni.

Előzmény: RepülőgépÉpítő (73191)
psg5 2014.05.26 13:30:19 © 73207

Jogos, nem kell, hogy azonnal stabil legyen, ha jobb lett, akkor már azt jelenti, hogy megoldás lehet a kapupánt csavar, s ehhez akkor nem kell nagyon durva szorító sem.

Előzmény: halaloszto (73206)
halaloszto 2014.05.26 13:25:53 Creative Commons License 73206

Nincs egy ilyenned?

 

https://www.google.hu/search?q=asztalos+szor%C3%ADt%C3%B3&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=ZySDU-TdNM3rkwWD3oGABg&ved=0CCoQsAQ&biw=1600&bih=739

 

Ne a legkisebb kínai legyen, a nagyobbik kínai már jó lesz. Meghúzod rendesen izomból, és kipróbálod jobb lett-e.

Előzmény: psg5 (73205)
psg5 2014.05.26 13:21:23 © 73205

Na ez az, azt sem tudom honnan szerezzek...Venni nem biztos hogy vennék. Amúgy mekkora és milyen nagy kellene?

Előzmény: Paco155 (73204)
Paco155 2014.05.26 13:14:08 Creative Commons License 73204

Azok az asztalos szorítók nagyon bikák legyenek ám!

Előzmény: psg5 (73203)
psg5 2014.05.26 13:09:24 © 73203

Köszönöm előre is a segítséget mindenkinek!

Hálás vagyok hogy foglalkoztok a témával.

1., Most akkor szerzek asztalos szorítókat és megpróbálom, hogy ha teljesen meghúzom, akkor stabil-e, ha igen, akkor mennek a kapupánt csavarok, ha nem, akkor, de ha igen akkor is felső részhez, könyöklő alá, erősítésként beteszek egy-egy lécet,

2., L alakú vasakat legyártatom, ha mindig mozog és kivülről kapupántcsavarral felerősítem (ha mard hely ennyi csavar után még az oszlopban :)

3., Ha így is mozog, akkor még plussz oszlopokat beiktatok.

4., Ha ez után is mozog, akkor talán, talán szétszedem, bár ez az az opció egyre bizonytalanabb, mert ahogy írjátok a tanácsokat, attól még simán lehet egy kis játéka továbbra is.

 

Van-e még valami ötlet?

 

 

halaloszto 2014.05.26 12:16:16 Creative Commons License 73202

Mondom tegyél fel rá két nagy asztalos szorítót próbának. Ha attól megszorul és nem mozog, akkor a kapupánt csavar jó lesz.Csak jó passzos furatot csinálj neki.

 

Vajk

Előzmény: psg5 (73200)
psg5 2014.05.26 12:14:19 © 73201

Most kaptam egy ajánlatot ismerőstől, hogy csinál olyan erős és vastag L vasat amilyent szeretnék.

Ha 4cm lenne az L alakból a földön, az oszlopra meg felkúszna 10-15cm-ig és jó erős lenne, esetleg az L alakban még egy háromszög merevítő is lenne, az egy oldalról (kívülről) minden oszlopnál elég lenne a "kiékeléshez"?

Előzmény: halaloszto (73199)
psg5 2014.05.26 12:02:57 © 73200

Elég lehet akkor az általad javasolt 2 kapupánt csavar plusszban az oszlopokba a tartón keresztül, esetleg még a köztes oszlopok?

 

Előzmény: halaloszto (73199)
halaloszto 2014.05.26 11:54:34 Creative Commons License 73199

Egyértelműen nem az oszlop hajlik neki. Sőt, nem is rugalmas alakvaltozásról van szó, hanem holtjátékról. Nem megerősíteni kell a szerkezetet, hanem kiékelni, megszüntetni a holtjátékot.

 

Vajk

Előzmény: RepülőgépÉpítő (73197)
psg5 2014.05.26 11:53:00 © 73198

10x10-esek az oszlopok.  Szóval a plussz oszlopok sem segítenének sokat?

Előzmény: RepülőgépÉpítő (73197)
RepülőgépÉpítő 2014.05.26 11:41:57 © 73197

Tökéletesen merevre ilyen kis oszlop átmérőkkel sohasem lesz. Az oszlop anyaga is tud hajolni. Ezt ki lehet korrigálni, ha az oszlop külső oldalára deszkákat raksz fel körbe, azaz megnöveled az egyes oszlopok méretét mondjuk 5*5 cm-ről 10*10cm-re. Nem tudom mekkorák az oszlopok méretei, így ez csak egy példa volt. A léceket mindenképpen úgy kellene rácsavarozni, hogy az oszlopok között legyen a szélesebb deszka.

 

Előzmény: psg5 (73190)
psg5 2014.05.26 11:35:19 © 73196

Amúgy a felső korlát alá léc nem biztos hogy jó lenne, mert ott akkor lesz 5cm rés kivűl a léc és a korlát betét közt, ha az oszlopokhoz erősítem.

 

Előzmény: RepülőgépÉpítő (73192)
RepülőgépÉpítő 2014.05.26 11:32:46 © 73195

275cm? Elég spórolósan raktad az oszlopokat. A 120-150cm az ideális és még arányos de a 200cm is elmegy még ha piszokul meg van merevítve. 

Előzmény: psg5 (73187)
psg5 2014.05.26 11:29:07 © 73194

A plussz egy oszlop beállításáról mi a véleményed?

Előzmény: RepülőgépÉpítő (73192)
RepülőgépÉpítő 2014.05.26 11:28:32 © 73193

Arra az időre szedd le a keresztlécet és nem lesz útban. Persze csak akkor ha leszedhető valahogy.

Előzmény: psg5 (73176)
RepülőgépÉpítő 2014.05.26 11:24:51 © 73192

Mielőtt szétszednéd a szerkezetet alul a csapolásokon átmenő kapupántcsavarokat készítsd el. A tiplit nem lehet utánahúzni ha szárad, de a csavart igen. A felső korlát alá is tedd fel a plusz deszkát kívülre és átmenő csavarokkal rögzítsd. Utána nézd meg, hogy mennyire merev a szerkezet. Ha még mindig van olyan mozgása ami nem tetszik akkor utána ráértsz majd szétszedni és átforgatni a talpakat vagy megerősíteni. Mivel csavarokkal rögzíted, így szétszedhető roncsolás nélkül. Tipli esetén ez nem mondható el.

 

Előzmény: psg5 (73174)
RepülőgépÉpítő 2014.05.26 11:17:12 © 73191

"A felső plusz deszka az oldalirányú mozgáson nem fog segíteni."

 

Ebben nem értünk 1-et. Az a utólag berakott felső deszka meg fogja akadályozni a korlát felső részének íves meghajlását ha megnyomod oldalra. Egy fektetett I gerenda lesz így a korlát kapaszkodó része alatt.

Előzmény: 409 (73183)
psg5 2014.05.26 11:09:32 © 73190

Egyik végén van, ami befordul a fal fele (2m-es szakasz), na ott a sarkon meg sem mozdul, de utána még ugye van 2x275cm a "levegőben".

Szerinted , ha közé tudnék még tenni oszlopokat (oszloptartót 90 fokkal elforgatva) sem stabilizálnám meg teljesen?

Ez megint új információ, mert ugye, ha kis mozgása mindig is lenne, akkor meg hagyom az egészet.

 

 

Előzmény: paplanfa (73188)
Paco155 2014.05.26 11:08:12 Creative Commons License 73189

"275cm az oszlopok közti távolság."

 

Az rengeteg.

Előzmény: psg5 (73187)
paplanfa 2014.05.26 11:06:58 © 73188

Mindenképpen mozogna, ha nincs merőlegesen is kitámasztva. Sokat segítene, ha a két végén lenne egy 90 fokban beforduló lezárás.

Előzmény: psg5 (73187)
psg5 2014.05.26 11:01:48 © 73187

Egyébiránt, ezért (mármint a ritkán rakás miatt) lehet, hogy a súly végett 90 fokkal elfordítva is mozogna valamelyest?  275cm az oszlopok közti távolság.

Előzmény: 409 (73183)
psg5 2014.05.26 10:58:33 © 73186

Jogos. vagyis hiába illeszkedik a járólapra tökéletesen, erősen az oszloptartó, attól még nyilván beszivároghat oda víz...Na tényleg bátor voltam. (Mondjuk, hogy ezt egy környékbeli szaki sem szigetelte volna le, abban is biztos vagyok, bár ez gyenge vigasz számomra :)

Előzmény: halaloszto (73182)
psg5 2014.05.26 10:56:41 © 73185

...és ehhez csupán lehet egy lécet kell kivenni és hozzá is férek talán lefúráshoz. Ez egy új ötlet s nem hangzik rosszul. Ha hozzáférek.

 

Előzmény: 409 (73183)
halaloszto 2014.05.26 10:53:03 Creative Commons License 73184

Ha a felső deszka rendesen rögzítve van minden oszlophoz, akkor annyit segít hogy nem tudsz egyetlen oszlopot nyomni, muszáj egy csomót egyszerre.

 

Én messze túllőtem ebben. Méterenként vannak az oszlopok, néhány van csak 130 centire. A rács ragasztva van hogy merev legyen, természetesen PUR ragasztóval. Az oszloptalpak 12cm mélyen bele vannak ragasztva a betonba, minden talpnak 2db 12-es betonvas nyele van. Kétkomponensű építőipari ragasztóval ragasztva, hogy a furat tele legyen ragasztóval, ne legyen hova menjen a víz.

 

Vajk

Előzmény: 409 (73183)
409 2014.05.26 10:46:57 © 73183

Amennyire ritkára vannak rakva ezek a tartók, én tennék mindegyik közé még egyet elfordítva.....

 A felső plusz deszka az oldalirányú mozgáson nem fog segíteni.

Előzmény: psg5 (73181)
halaloszto 2014.05.26 10:27:33 Creative Commons License 73182

Mondjuk bátor vagy rendesen. A tiplikhez nem fog befolyni a víz?

 

Vajk

Előzmény: psg5 (73181)
psg5 2014.05.26 10:18:29 © 73181

Mondjuk ha nem a villában mozog a fa hanem a villa is vagy az mozog, akkor ráadásul mindegy mit csinálok. De a tartó (villa) biztosan nem mozog.

Kettő nem tudom oda fér-e. csak kivülröl férek hozzá, ott viszont kevés a hely.

Ha biztos a stabilitás ettől, akkor viszont neki veselkedek.

Előzmény: halaloszto (73180)
halaloszto 2014.05.26 10:15:14 Creative Commons License 73180

kettő kell. de előtte megerősíteni hogy az a baj hogy a villában mozog az oszlop.

 

Vajk

Előzmény: psg5 (73179)
psg5 2014.05.26 10:12:47 © 73179

halaloszto ötletéből kiindulva:

 

Ha az oszloptartón keresztűl át az oszlopon most így készen furok egy furatot, melybe aztán kapupánt csavart teszek, ezt minden oszlopnál, akkor stabilizálnám? Ehhez így hozzá is férnék talán szétszedés nélkül.

Előzmény: RepülőgépÉpítő (73172)
psg5 2014.05.26 10:09:49 © 73178

De a csavar tengelye mentén sem tud ekkor már elmozdulni?

 

Előzmény: halaloszto (73177)
halaloszto 2014.05.26 10:06:02 Creative Commons License 73177

ha a vashoz képest mozog a fa, akkor össze kell őket rőgzíteni. mivel a csavar vékonyabb mint a luk a vason, mindenképpen mozogni fog. ha átfúrod 5-ös fúróval, és beleütsz egy 5-ös köracél darabot, az nem fog lötyögni.

 

Vajk

Előzmény: psg5 (73171)
psg5 2014.05.26 10:00:50 © 73176

Ezeken egész jól hangzanak, szomszédnál van is hegesztő!

 

Viszont teljesen körbe nem tudja zárni, mert belülről a keresztléc "útban" van.

 

Előzmény: RepülőgépÉpítő (73172)
pali923 2014.05.26 09:59:35 © 73175

Az én alapelvem, hogy abból még sosem volt baj, ha valami túl van biztosítva. Ezért legalább 2 vagy 3 helyen bebetonoznám azokat a zártszelvényeket, bármit is mondanak a hozzáértők. Van egy hatszögletű kerti lakom, amit én csináltam egyedül. Ennek az oszlopai azzal a leszúrható oszloptartókkal vannak betonban rögzítve. Természetesen a beton felett van 1-2 centi a víz miatt. Ez a hatoszlopos szerkezet is mozog, ha meglököm, de ott nem zavaró, mert egyben van az egész. Ebből meg psg5 lenti kálváriájából kiindulva, azt sem választanám kerítésre, amit más nem támaszt meg. Illetve az említett 2-3 merev, földbe rögzített oszlopok esetén jó lehet.

 

Előzmény: _KGR_ (73154)
psg5 2014.05.26 09:58:24 © 73174

Igen egyre többen írják, mondják, hogy jobb lett volna 90 fokkal fordítva, bár állítólag az erőkar miatt akkor is lenne minimális mozgása, ha igaz. Amúgy valóban van egy kivágás az oszlopokból, hogy belemehessen a keresztléc. 2 napja lett kész a korlát, még száradásra nem adhatok.

Ha nincs szívem szétszedni az egészet (félek is, hogy akkor már semmi nem úgy fog.) akkor ezt: "Talán minden oszlopnál alul 2-2 db 10-es furatot kellene csinálni keresztbe a csapoláson egymás mellett és fa tiplit beleragasztani vagy kapupánt csavarral össze húzatni. " még érdemes lenne megtenni?Bár nekem kell hozzá rajz vagy kép, hogy hogyan, valamint lehet, hogy ehhez is szét kellene valamennyire szedni....

"A harmadik amit én megcsinálnék az a felső korlát alatt végigfutó élire állított deszkából egy másikat is felraknék a korlát oszlopok külső oldalára is. " Ez mondjuk terv, igaz csupán díszítés miatt gondoltam rá, de ezek szerint praktikus is lenne.

Jajaj, de nem szeretném szétszedni...:( Csak tudnám, hogy ha pl 90 fokkal elfordítom, akkor biztosan tuti merev lesz-e vagy akkor is lesz minimális mozgása...

 

 

Előzmény: RepülőgépÉpítő (73170)
RepülőgépÉpítő 2014.05.26 09:43:01 © 73173

Oszoponként alul 4 db L vasat rakj, akkorára méretezve őket, hogy össze is tudd hegeszteni az L vasakat egymáshoz is és a tartóhoz is. Így egy négyszög alakú tartód lesz amit átfúrhatsz.

Előzmény: psg5 (73164)
RepülőgépÉpítő 2014.05.26 09:40:04 © 73172

Ha nem akarod szétszedni alul a vas tartók megforgatása miatt akkor készíts akkora lemezeket vastag lemezből vagy akár szögvasból ha kell amit úgy tudsz odahegeszteni, hogy teljesen körbezárja alul az oszlopot a tartó. Majd utána az új oldalakról fúrd át keresztben és csavarokkal rögzítsd. Ez is megoldás, csak vigyázni kell a hegesztésnél, hogy ne gyulladjon meg a fa oszlop. A hegesztés előtt vizes meg kell locsolni a fát, így nem kap olyan hamar lángra. Persze hegesztés közben is kell locsolgatni ha már nagyon felmelegedett.

 

Előzmény: psg5 (73163)
psg5 2014.05.26 09:32:56 © 73171

Túl lehet húzni az oszloptoratóba oszlopot rögzítő csavarokat, vagy maximum nagyon belevág a fába? Azok két oldalról mennek bele, vagyis nem átmenő csavar, hanem 2-2 csavar fogja mindkét oldalról.

Előzmény: halaloszto (73168)
RepülőgépÉpítő 2014.05.26 09:30:43 © 73170

Van egy rossz hírem, szerintem pont fordítva lettek felszerelve a talplemezek. Először is ezeket kellene 90 fokkal elforgatni. Nagy munka lesz, de érdemes megcsinálni. Ahogy nézem a képeken nekem úgy tűnik, hogy alul a végigfutó fekvő stafniba be vannak csapolva az oszlopok. Kérdésem az, hogy azok hogyan lettek rögzítve, itt is lehet ugyanis probléma ha a fa száradása miatt kilazultak a csapolások. Talán minden oszlopnál alul 2-2 db 10-es furatot kellene csinálni keresztbe a csapoláson egymás mellett és fa tiplit beleragasztani vagy kapupánt csavarral össze húzatni. 

A harmadik amit én megcsinálnék az a felső korlát alatt végigfutó élire állított deszkából egy másikat is felraknék a korlát oszlopok külső oldalára is. Ez egy fektetett hídszerkezet lesz amiről már beszélgettünk itt előbb. A belső és külső oldalon futó futó deszkák a hídszerkezet övei és a függőleges oszlopok pedig a gerincet adják. Természetesen itt is kapupánt csavarokkal kellene összehúzatni egymáshoz a külső és belső deszkát, így egy nagyon merev korlát szerkezetet fogsz kapni. 

Azt is javaslom, hogy a alul a fém tartókba ne facsavarokkal rögzítsd az oszlopot hanem ott is kapupánt csavarokkal. Erre azért van szükség mert a fa szárad és a sima facsavar kilazul idővel, de a kapupánt csavart utána is tudod húzni. A facsavart is utána lehet húzni, de nem annyira. 

Előzmény: psg5 (73157)
psg5 2014.05.26 09:29:45 © 73169

Jogos.

 

A vas biztosan nem mozog egyáltalán, a lehető legnagyobb a még a lyukon átférő csavarral, betonba, tiplisen, masszívan (bár nem emlékszem meg kellene nézni, de nagyon hosszú a csavar), szóval vas megnézve, az fix, stabil.

 

Előzmény: halaloszto (73168)
halaloszto 2014.05.26 09:21:56 Creative Commons License 73168

odarakod a kezed a határra, és valaki más megmozgatja, akkor megérzed. ahhoz hogy a problémát megoldjuk, először jó lenne megtudni hogy mi a probléma.

 

feltehetsz rá egy nagy asztalos szorítót fokhagymásra húzva, ha ettől jobb, az is arra utal hogy a vasban mozog a fa.

 

a vas hogyan van lerögzítve? az biztos nem mozog?

 

Vajk

Előzmény: psg5 (73166)
psg5 2014.05.26 09:19:26 © 73167

Hozzátéve, hogy látványra nem mozdul el az oszlop a vasatól, de mégis mozog.

Előzmény: halaloszto (73165)
psg5 2014.05.26 09:18:36 © 73166

Nos, ha könyöklünk a könyöklőn, akkor mozog kifele-befele a korlát (természetesen ez a mozgás-billegés, azért minimális, de van). Ha jól látom, akkor a vas nem mozog, inkább az oszlop benne mozog, igen. 

Előzmény: halaloszto (73165)
halaloszto 2014.05.26 08:52:08 Creative Commons License 73165

Tisztázzuk: az a probléma, hogy az oszlop mozog a vashoz képest?

 

Vajk

Előzmény: psg5 (73164)
psg5 2014.05.26 08:49:49 © 73164

Ez mi ez, hogy utólag átfúrni? Az oszloptartón keresztül még egy lyukat? Azzal előrébb lennék?

 

Most picit félek, hogy ha egy L vasat szerelnék fel pl kívülre, az sem sokat segítene és csupán csufítana rajta.

Előzmény: halaloszto (73161)
psg5 2014.05.26 08:48:13 © 73163

Elméletileg az erőkar miatt, kb mindegy, hogy 90 fokkal el van-e fordítva. Bár tény, hogy talán kevésbé mozdulna ki, azonban nem nagyon van szívem már szétszedni, ezért az utólagos heftelés választom valamilyen módon.

Előzmény: 409 (73160)
psg5 2014.05.26 08:47:03 © 73162

Nagyon jól néz ki!

Sajna nálam is utólag jön az okosság, amit ráadásul mástól szerzek be :)

 

Előzmény: halaloszto (73159)
halaloszto 2014.05.26 08:42:51 Creative Commons License 73161

Az egyik irányba rugalmasan mozog, mert hajlik az oszloptalp, a másik irányba meg lötyög mert nem tudod tapadásra megszorítani a befogást. Lehetne besüllyeszteni a vasat a fa oldalába, akkor alakzáróan be lenne fogva. Vagy átfúrni utólag, és egy a furatban passzos szeget/stiftet beleütni.


Vajk

Előzmény: 409 (73160)
409 2014.05.26 08:39:16 © 73160

Lehet, hogy tévedek, de számomra az lenne a logikus, hogy 90°-kal elforgatva kellett volna rakni a tartókat.  Hosszában önmagát merevíti az ilyen szerkezet.

Előzmény: psg5 (73157)
halaloszto 2014.05.26 08:23:49 Creative Commons License 73159

 

En igy csináltam. A vasakat gyártattam lakatossal. A csavarokat nem lehet úgy meghúzni, hogy annyira megszorítsa a vasat hogy ne lehessen megmozdítani. Passzosra vágtam a rést, tettem közé csiszolópapírt, odaragasztani nem akartam. Mindenképp megmozdul ha rendesen nekitámaszkodok, ha nem azonnal, akkor pár nap napsütés után.

 

A horony ugye kb olyan mély mint amekkora a vas. Ha a vas felül rendesen felfekszik a horony fenekére, akkor merev háromnapos hulla. De ezt nehéz így összehozni. Úgy kellet volna csinálnom, hogy a horony 2-3 centivel mélyebb, így egy megfelelő keményfa ékkel össze tudtam volna ékelni. De én utólag vagyok okos (azaz előre buta), szét meg már nem szedem, 27 oszlop osszesen. A rés elég konzisztensen 2-3 mm. Találtam egy darab 3mm vaspálcát, a 6mm horonyba egymás mellé 2db-ot bekalapáltam, az szuperül áll azóta. Mlg mindig nem jutottam el a bronzkerbe, akarok venni egy szál 3mm rozsdamentest, és azzal kiékelni az összeset.

 

Vajk

Előzmény: psg5 (73157)
psg5 2014.05.26 06:07:10 © 73158

Igazából az enyém is kibírná több 40kg-os kutya "támadását", csupán zavaró a billegése, ha rákönyöklünk vagy az ajtót megnyitjuk.

 

Előzmény: _KGR_ (73154)
psg5 2014.05.26 06:06:02 © 73157

Ez lenne a korlát amiről szó van:

 

  

Előzmény: RepülőgépÉpítő (73153)
psg5 2014.05.26 05:59:24 © 73156

Mit jelent a bizonyos mértékig?

15cm-es a könyöklő, ez alatt már "foglalt" 8cm (lelógás, betétek) vagyis marad 7cm a háromszögeknek. Ez mire lehet elég? Érdemes lehet így is felrakni a háromszögeket?

 

Előzmény: RepülőgépÉpítő (73153)
psg5 2014.05.26 05:57:17 © 73155

Tudnál egy képet, esetleg rajzot erre?

 

Előzmény: halaloszto (73152)
_KGR_ 2014.05.26 00:32:14 © 73154

Szia!

 

Ez számomra is egy érdekes problémakör.

Előkertembe szeretnék egy körülbelül 11 méter hosszú 1,1 méter magas kerítést csinálni, amivel el tudom keríteni a virágoskerttől a kutyákat. 

Az biztos, hogy oldalirányba nagy terhelést kell kibírnia, mert amikor 2 db 40 kg-os kutya nekiszalad teljes erőből, akkor kap rendesen.

 

Eleinte azon gondolkoztam, hogy zártszelvényeket betonozok le és azokat bemarom a kerítés oszlopaiba, de lebeszéltek róla, hogy felesleges. 

Maga a kerítés oszlopait 15*15-ös robosztus fa oszlopokból akarom megcsinálni. Közé szélezetlen akác/borovi megy. 

 

Másik lehetőség, hogy a "leszúrható" oszloptartót betonozom le és azok tartják majd az oszlopokat. Ezek teljesen zártak körbe, de nagy problémám, hogy még nem találtam belőlük 10*10-nél nagyobb méretűt, így attól félek, hogy csináltatnom kell.

 

Oszloptartó

Előzmény: psg5 (73140)
RepülőgépÉpítő 2014.05.25 21:40:01 © 73153

Akkor hatásos csak az oldalirányú kitérések csökkentésére, ha elég széles a kapaszkodó és alatta a 3 szögek. Ugyanis megakadályozza az elcsavarodást egy bizonyos mértékig.

 

Előzmény: psg5 (73149)
halaloszto 2014.05.25 21:40:00 Creative Commons License 73152

Alul a kehely alja és az oszlop alja között ki kell ekelni.

 

Vajk

Előzmény: psg5 (73140)
Tie 2014.05.25 21:34:15 Creative Commons License 73151

Egyrészt. Másrészt fordítva működik.

Ha tudom, hogy a lakóteremet terepen is hurcolni szeretném, akkor eleve úgy állok neki megépíteni, hogy bírja is a terepezést.

Előzmény: 409 (73150)
409 2014.05.25 21:27:20 © 73150

"Azzal viszont maximálisan nem értek 1-et hogy ha te építenél egy favázas lakóteret akkor azzal behajtanál a sekély vízbe, meg mocsárba."

 

 Hááát, úgy tűnik, nem nagyon ismered az off-road-osok lelkivilágát. Nem szoktak az ilyesmiken töprengeni.  :-DD

Előzmény: RepülőgépÉpítő (73130)
psg5 2014.05.25 20:31:41 © 73149

Valóban, akkor még "befele" billegni fog, de lehet van benne valami "mértan", "fizika".

Előzmény: Paco155 (73147)
psg5 2014.05.25 20:28:46 © 73148

Ez akkor jó ugye, ha a könyöklő vége tuti fixen áll, mert különben gondolom ezek a sarokrészek nem sokat érnek? Az nem baj, ha a másik vége a "levegőben van, vagyis csak az egyik vége erősen fix?

 

Előzmény: RepülőgépÉpítő (73146)
Paco155 2014.05.25 20:18:29 Creative Commons License 73147

És az elsőn kívül ezek mennyiben segítenek azon, hogy a korlátja a saját síkjára merőlegesen mozog? :)

Előzmény: RepülőgépÉpítő (73143)
RepülőgépÉpítő 2014.05.25 20:11:52 © 73146

Az 5.re itt van egy egyszerű rajz.

 

 

A 3.nál képzeld el ahol a csaj áll, az a korlát utolsó szakasza és mondjuk a falhoz ér a vége a korlátnak. Ott a korláttól indulna egy átló le a föld és fal találkozási pontjáig. 

Előzmény: psg5 (73145)
psg5 2014.05.25 18:21:09 © 73145

Köszi. Előre is!

1.,Sajna a korlát már áll, vagyis az oszloptartó elforgatása nem jön szóba. (igazából az ajtó felszerelésénél (melynek lett súlya) jött elő a probléma, akkor vált szembeszökővé.

2., Átlóra nem is gondoltam, megnézem működik-e, már bent vannak a betétek is, nem tudom.

3., ezt nem értem.

4.,L alakú profilból létezik olyan melynek a földön fekvő része nem hosszabb, mint 4cm (nincs több hely kívül a korlátnál sajna), de az oszlopra erősíthető része meg akár 15cm is lehetne?

5., ez sem teljesen világos.

 

 

Előzmény: RepülőgépÉpítő (73143)
RepülőgépÉpítő 2014.05.25 18:19:00 © 73144

Pöpec! El tudom képzelni szép muskátlival :)

Előzmény: Lala8080 (73135)
RepülőgépÉpítő 2014.05.25 18:17:07 © 73143

Több megoldás is létezik. 

1. minden második oszlopon 90 fokkal elfordítva szerelik fel az oszloptartót. 

2. Az oszlopok közé átlókat raknak.

3. A sarkoknál raknak átlókat és az a korlát szakaszt is megmerevíti.

4. Amit te is említettél, rátét L vagy U profilokkal meg erősítik az oszloptartó részt

5. A korlát és oszlop találkozásához raknak be alulra  egy kis díszt ami kisebb átlóként funkciónál, de ezt minden oszlopnál el kell végezni. 

 

Előzmény: psg5 (73140)
psg5 2014.05.25 18:16:24 © 73142

Igaz annyi különbség, hogy nem három csavar fogja mindenhol, hanem az enyémnél 2 csavarok, azaz 4 csavar összessen, de igen billeg. 1m magasan áll benne az oszlop és 5m-en keresztül van benne 3 oszlop, de csak egy sarokoszlop, ami egyáltalán nem mozog, hisz azt oldalról is tartja a korlát. Elég nagy a "levegőben" lévő felülete a korlátnak. Jobban meg nem merem meghúzni a csavarokat, mert a lemez már belevág a fába rendesen.

 

Előzmény: Paco155 (73141)
Paco155 2014.05.25 18:11:45 Creative Commons License 73141

Mind a 6 csavar benne van, és billeg?

Előzmény: psg5 (73140)
psg5 2014.05.25 18:02:14 © 73140

Sziasztok!

 

A képen látható oszloptartóval lett szerelve korlátoszlop. Azon oszlopoknál melyek nem sarkon vannak, picit jobban billeg arra fele amerre nincs az oszloptartólap. Hogy lehetne merevíteni rajta? Gondolkodtam egy L alakú profilon, de nem tudom olyan létezik-e és egyáltalán erősítést jelentene-e?

halaloszto 2014.05.25 13:18:31 Creative Commons License 73139

Expediciós cuccnak szokták asszem hívni. Európában ugye kempingbe minek, masutt meg nem nagyon települhetsz ki vele sehol.

 

Vajk

Előzmény: fúrószár (73120)
Lala8080 2014.05.25 12:11:40 © 73138

Viragtartonak készült, a keresztrud még nincs eldöntve milyen lesz,de amugy teljesen kész.

Barnamedvébb 2014.05.25 12:06:57 © 73137

faxa, 

de lesz valami keresztrúd a végén, h bele lehessen kapaszkodni?

 

gyereknek készült? vagy?

Előzmény: Lala8080 (73135)
Paco155 2014.05.25 12:02:38 Creative Commons License 73136

Elfér benne a kutya?  :)  Amúgy jól néz ki....

Előzmény: Lala8080 (73135)
Lala8080 2014.05.25 10:58:14 © 73135

Elékészültem a kerti szekeremmel, már csak feseteni kell!

Barnamedvébb 2014.05.25 09:27:05 © 73134

 

ez marha jól néz ki

Előzmény: fúrószár (73133)
fúrószár 2014.05.25 08:48:25 © 73133
Előzmény: Firefighter83 (73075)
fúrószár 2014.05.25 08:24:58 © 73132

Szerintem itt folytassuk! :

 

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9111102&la=130433060

 

Itt van rá érdeklődés, és alapanyagtól függetlenül be tud szippantani olyan tudást, amire szüksége lehet.

Előzmény: Paco155 (73129)
fúrószár 2014.05.25 08:17:25 © 73131

Ezt ismerem, tetszik. Persze, hogy jó, nincs vita.

 

Cimbora fából szeretné az autót, abból is fogja. Én nem csinálom meg neki, több okból sem. Én csak magamnak csináltam, mert ez tetszik, de ha mással szeretném kifizettetni, kiröhögne. Jóbarátom, aki ugyanilyen Fordra készíttetett, annak úgy lett 2.000.000 a doboz ára, fa-műanyag kombinációval, hogy munkanélküli asztaloshaverja ácsolta össze rengeteg szabadidejében sok köszönömért.

 

Most ugyanezt alumíniumból, ami profilok métere 4.000,-13.000,-, és rengeteg munkadíj. Ááá, ez itt vicc kategória, ember nem fizeti ki. Arról nem beszélve, hogy mint írtad, engedélyek, meg mérnökök. Hát voltak mérnökök felé kérdéseim. Sejtem, hogyan véleményezték az elképzelésedet. :-)

 

Úgyhogy a sajátomat végigverem a hatóságokon, aztán magam örömére használom.

Előzmény: RepülőgépÉpítő (73126)
RepülőgépÉpítő 2014.05.25 07:53:54 © 73130

"Szóval én is jobban szeretek fával, mint fémmel bütykölni, de egy ilyen felhasználásra én is NAGYON elgondolkoznék, hogy jó-e oda a fa, és nem jobb-e esetleg az alumónium, meg a mindenféle förmedvény szervetlen cucc."

Ez más napra tartozik. Ha én építenék ilyet akkor valószinüleg én is alu vázat használnék vagy üvegszálasat, a külső borítás meg egyértelműen üvegszálas kompozit lenne. Kevesebb macera van vele a használat során, nem kell annyit karbantartani, festegetni rendszeresen.... De most nem ez a kérdés. A kérdező nem azért jött ide, hogy lebeszéljük a fáról. Ezt tiszteletben kell tartani szerintem. Vélemény szinten el lehet mondani, hogy jobb lenne ha nem fából építené meg. De nem kell hittérítést alkalmazni. 

Azzal viszont maximálisan nem értek 1-et hogy ha te építenél egy favázas lakóteret akkor azzal behajtanál a sekély vízbe, meg mocsárba. Egy ilyen bódé megépítése még fából is van vagy 1000 munkaóra és akkor nagyon óvatos óraszámot mondtam. A belső berendezés nagyobb érték lehet a bódé értékénél. Ezt nem hiszem, hogy ne védenéd, és meggondolatlanul kitennéd egy ilyen kockázatos eseménynek, feleslegesen senki sem kockáztatná meg ezt ha már ennyit dolgozott vele, védené, óvná amennyire lehet mindenki. Te sem tennéd meg. Még a kevésbé sérülékeny alu szerkezetű bódét is féltenéd. :)

Előzmény: Tie (73127)
Paco155 2014.05.25 07:21:50 Creative Commons License 73129

Te rángattad ide?

Előzmény: Tie (73104)
409 2014.05.25 01:06:53 © 73128

"..te ilyen utánfutókat építesz fémből, műanyagból, ha én építenék ilyet akkor én is ezt reklámoznám, hátha egy jó ügyfél horogra akad. :) Ne félj, nem rontom az üzleted, mert nem érdekel. Ha melletted dönt majd a kuncsaft akkor legyen úgy."

 

 Biztosan kellett ez ide?  :-//

Előzmény: RepülőgépÉpítő (73124)
Tie 2014.05.25 00:48:59 Creative Commons License 73127

Egyvalamit vegyél figyelembe annak elfogadása mellett, hogy senki sem kérdőjelezi meg a repülőgépekkel kapcsolatos műszaki felkészültséget:

 

Tökéletesen igazad van abban, amit mondasz arról, hogy ma is repülnek favázas gépek, nem is ezt vitatom. Én is repültem góbéval, meg egy csomó más repülőn is van repvászon burkolat, de azért mégsem ugyanaz a felhasználás egy repülő, és egy lakóautó. És elsősorban az időjárási különbségekre gondolok.

 

A favázas, repvásznas gépekkel nem nagyon szeretnek repülni szar időben, esőben meg még annyira se, sőt, még a földön is letakarva, vagy egyenesen hangárban tartják, főleg, amikor esik az eső.

 

Amikor meg megnézünk egy ilyen pikápot, akkor azt látjuk, hogy nem ritkán összkerekes, szóval ha én egy ilyen dögre tennék lakóbódét, azzal könnyen lehet, hogy bepróbálnék komolyabb terepeket is, és nem a kempingezés lenne a fő célom... hanem mondjuk a vörös tengerbe alvázig begázolva horgászni a hátsó ajtóból, sőt, még az is lehet, hogy kicsit karcos, tüskebozótost is beiktatok, meg mocsárjárást, oszt lehet, hogy még a csücskét is megmerítem a trutymóban.

 

Meg nap mint nap eső veri, nap szívja, párásabbnál párásabb környezetben használom, RÁADÁSUL még GÁZZAL is főzök benne (égésterméke vízpára), meg fürdök benne, meg pisálok, tehát nem csak kívül, de még ráadásul belül is párának van kitéve a motyó.

 

Szóval én is jobban szeretek fával, mint fémmel bütykölni, de egy ilyen felhasználásra én is NAGYON elgondolkoznék, hogy jó-e oda a fa, és nem jobb-e esetleg az alamónium, meg a mindenféle förmedvény szervetlen cucc.

Előzmény: RepülőgépÉpítő (73124)
RepülőgépÉpítő 2014.05.25 00:23:46 © 73126
Előzmény: RepülőgépÉpítő (73125)
RepülőgépÉpítő 2014.05.25 00:23:18 © 73125

Itt van felsorolva pár darab fóka 5 ami mai napig repül magyar országon. Nézd meg, hogy az egyes gépek üzemeltetésének a kezdete mikor volt! 1969, 70, 71..... azóta meg eltelt egy kis idő és mégis repülnek. És ez csak egyetlen repülőgép típus amit említettem. Külföldön még több van, vitorlázóban, motoros repülőgépben, sőt van olyan gép amit még a II. világháború előtt építettek és helyeztek üzembe és még ma is repül, utasokat visz sétarepülésre. stb...

Előzmény: RepülőgépÉpítő (73124)
RepülőgépÉpítő 2014.05.25 00:08:09 © 73124

Nemcsak 30-40 éve volt így, most is repülnek. Csak írd be a keresőbe a "Fóka 4" vagy a "Fóka 5" repülőgép típust és nézd meg a képeket, videókat. Rengeteg más fa gép is repül, most is és sokat építenek most is fából. Egy kicsit benne vagyok a témában, hidd el értek hozzá, különben nem terveztem volna meg egy motoros repülőgépet amit még a hatóság is elfogadott a tervek és számítások alapján, hogy megépíthetem. Pedig sok ideig próbált sok mérnök hibát találni a tervekben, számításokban. Esetleg kukkancs az itteni nicknevemre, az is innen ered. 

 

Értem én a logikád, te ilyen utánfutókat építesz fémből, műanyagból, ha én építenék ilyet akkor én is ezt reklámoznám, hátha egy jó ügyfél horogra akad. :) Ne félj, nem rontom az üzleted, mert nem érdekel. Ha melletted dönt majd a kuncsaft akkor legyen úgy. Próbáld meggyőzni, hátha szerencséd lesz. De egyenlőre a fa építés mellett döntött mert azt látta, tanulmányozta, és lehet hogy maga is meg tudja építeni fából ezért nem akar mást. Ezt persze nem tudhatjuk, 100%-osan, de a jelek erre utalnak. 

 

 

Előzmény: fúrószár (73117)
Tie 2014.05.24 23:57:59 Creative Commons License 73123

Na ehün:

http://www.ford.com/commercial-trucks/chassis-cab/specifications/payload/

 

A 350-es még hátul nem is duplakerekes, oszt azok is elkúsznak szépen 12-14ezer fontig össztömegben, ami akárhogy is nézem 5,5-6,5 tonna.

A nagyobbak, a hátul duplakerekes 450-es meg belekarcol majdnem a 7.5 tonnába is.

Előzmény: Tie (73122)
Tie 2014.05.24 23:35:39 Creative Commons License 73122

Erről beszélek én is. Ezek a böhöncök elvisznek gond nélkül 3 tonnát raksúlyban, és többnyire 5 tonna körüli bruttójuk van. Attól, hogy pikápnak néz ki a mi európai szemünknek, attól még ezt bőven az IFA méretű járművekkel kell pariba állítani, nem a Hiluxokkal, amik helyett a haverom 130-as Landy-t kér a filmhez, ha az a feladat, hogy 1 tonnát kell folyamatosan hurcolni terepen... :)

Előzmény: fúrószár (73112)
Tie 2014.05.24 23:33:06 Creative Commons License 73121

Főleg úgy, hogy ezen a képen nem tűnik nagyobbnak, mint egy SKIF sátras utánfutó, oszt amikor előtte van a 90-es Defender, akkor látszik, hogy nem sokkal kisebb annál. :)

Előzmény: halaloszto (73118)
fúrószár 2014.05.24 22:54:30 © 73120

Ez is hasonlóképpen működik, mint amit cimbora szeretne. A jobboldali ajtót lenyitva lesz belőle egy 2 személyes ágy, azaz a fejünk kilóg a bódéból. Baloldalt hasonlómód nyitjuk a konyhát. A tető pedig felnyílik, így állva is kénylemes.

Ezt olyan országokban használják, ahol kevés víz jön fentről, és lakatlan a környék, nem zavarunk senkit azzal, ha 50 nm-en pakolunk szét. Tehát kifelé élünk, cserébe van egy kompakt, terepen is könnyen vontatható, szűk fák között is normálisan rongálás nélkül tudunk közlekedni.

 

Ezeket Európában nem is tudják értelmezni, hogy mire valók, itt ugye adott egy nagy fix doboz, és azzal tolják a levegőt, és bent élnek, fűtött zárt térben.

Előzmény: halaloszto (73118)
fúrószár 2014.05.24 22:32:22 © 73119

Megnéztem a képeket.

 

Szépek. de vegyesen van a fa a fémekkel. Ráadásul a betonhoz mérve a fa tényleg könnyű, de most járműről van szó. Ez más.

Előzmény: RepülőgépÉpítő (73115)
halaloszto 2014.05.24 22:28:45 Creative Commons License 73118

Ezen a képen egy igen becsuletes készüléknek tűnik!

 

Vajk

Előzmény: fúrószár (73111)
fúrószár 2014.05.24 22:27:03 © 73117

" 30-40 éves fa repülőgépek még vígan repülnek,"

 

Ez is igaz volt, 30-40 éve. Most meg most van.

 

Tudom, ő fából szeretné, mert amerikai filmeken ezt látta. Ha ott él, lehet én is abból csinálnám. Ott minden nagyobb, nehezebb, könnyebben javítható, pótolható, mert más mércével mérik az életet.

Előzmény: RepülőgépÉpítő (73115)
fúrószár 2014.05.24 22:23:45 © 73116

Ez mind igaz, épületekre, amik egyhelyben állnak, még világ a világ, és ápolják, kezelik.

 

A jármű mozog, rezeg, az időjárás is másképpen bánik vele, és baromi nehéz. Nála nem is az a kérdés, hogy C jogsi, hanem az autó, hogy fogja cígölni.

Előzmény: RepülőgépÉpítő (73113)
RepülőgépÉpítő 2014.05.24 22:23:25 © 73115

Ez jól van kezelve : http://koos.hu/2012/04/06/a-fahidepites-uj-europai-reneszansza/

 

A fa repülőgépeket belül csak akkor kezelték amikor megépítették a gépet, utána már nem fértek hozzá mert a külső hély borítást ráragasztották. A 30-40 éves fa repülőgépek még vígan repülnek, csak kívül kell festeni pár évente. 

 

A vázat nem nehéz megtervezni annak aki ismeri az ilyen szerkezetek tervezését. Akkor azzal sincs baj. 

 

 

Előzmény: fúrószár (73108)
RepülőgépÉpítő 2014.05.24 22:21:24 © 73114

Az alu és polikarbonát teljesen más téma, azt most ne keverjük ide, mivel fából akarja megépíteni a lakókocsi bódéját. 

Előzmény: fúrószár (73111)
RepülőgépÉpítő 2014.05.24 22:19:34 © 73113

Olvasd el a cikket amit belinkeltem. Csak egy rész másolok belőle ide: 

 

"Míg az elmúlt 40‐50 év alatt a ragasztott faanyagok a csarnoképítésben megnövekedett szerephez jutottak és jelentős piaci részesedést szereztek, addig ez az esemény a hídépítésben csak az elmúlt 15‐20 évben következett be.
Mégis, pont ennek dacára ezen a területen mutatkoztak meg a fa igazi előnyei. Nagyméretű tartószerkezetek, alacsony önsúlyúknak köszönhetően jól előregyárthatóak és könnyen szállíthatóak, jelentik az eszközt a gazdaságos építkezések megvalósításához. A magas fokú üzemi előregyártottság miatt a felszerkezet építésének ideje oly nagymértékben lerövidülhet, hogy egy híd akár egyetlen nap alatt felépíthető. Ez a gazdasági ütőképesség, a fa műszaki teljesítőképességével és az építészeti előnyökkel párosulva, hozta létre a fahídépítés új európai reneszánszát."

 

 

Előzmény: fúrószár (73109)
fúrószár 2014.05.24 22:11:17 © 73112

Nemtom, megvan-e már neki az alap. De ezzel ha kifordul a kertajtón már fizeti az útdíjat.

Előzmény: Tie (73094)
fúrószár 2014.05.24 22:02:39 © 73111

Például. Én polikarbonátból csinálom, az pár kilo.

 

Előzmény: halaloszto (73099)
fúrószár 2014.05.24 22:01:00 © 73110

Nem kell keret, amúgy. :-)

Előzmény: Tie (73103)
fúrószár 2014.05.24 22:00:02 © 73109

Meg a tömeg.

Előzmény: fúrószár (73108)
fúrószár 2014.05.24 21:59:38 © 73108

De, ha jól van kezelve. Ez vagy sikerül, vagy nem.

 

De a nagyobb baj a vázzal van.

Előzmény: RepülőgépÉpítő (73106)
fúrószár 2014.05.24 21:58:40 © 73107

A fával ezer más baj van. Már a lakókocsigyártók sem használják Európában. Amerikában, Osztráliában, Dél afrikában igen, itt nem célszerű.

 

 

Előzmény: Tie (73103)
RepülőgépÉpítő 2014.05.24 21:58:23 © 73106

"A fát erre a célra alkalmatlannak látom."

 

Akkor te még nem láttál fa építésű repülőgépet vagy fahidat. 

Előzmény: fúrószár (73101)
RepülőgépÉpítő 2014.05.24 21:56:54 © 73105

Teljesen felesleges felülre gerendát rakni. a felső stafni húzásra van terhelve, csak annyira kell vastagra tervezni, hogy a csavarok, csapolások ne tudjanak kiszakadni. Van elképzelésed, hogy hányszorosát bírja el a fa húzásra mint mondjuk hajlításra? A vitorlázó repülőgépek és a régebbi fa építésű motoros repülőgépeknek sem volt gerenda a szárny fótartója, hanem egy vékonyka I alakú gerenda, pedig ott több tíz tonna terhelésre kellett méretezni a főtartót. Az I gerenda egy hídszerkezet kicsiben. A gerinc magassága és az alsó és felső övek határozzák meg a terhelhetőséget. A lakókocsinál a gerinc magassága nagyon nagy egy repülőgép szárnyában lévő főtartóhoz képest. Ha jól sejtem akkor ez a magasság akár 1.5 m-is lehet a kinyúló résznél ami a vezetőfülke fülé benyúlik. De legyen csak 1m magasság, ami aludni elég. Már ez is sokszorosa egy szárny főtartó magasságának. 

Az autón lévő szerkezet tetején lévő stafni az egyik öv a "főtartón" a másik pedig a plató oldalfalának tetején végigfutó stafni, ami a főtartó alsó öve. A közöttük lévő függőleges elemek pedig a gerincet alkotják. 

Csak nézz meg egy rácsos szerkezetű hidat. Ott is így van. 

Előzmény: Tie (73087)
Tie 2014.05.24 21:49:24 Creative Commons License 73104

Ja, és 10% jutalék, ugye. ;)

Előzmény: fúrószár (73101)
Tie 2014.05.24 21:48:50 Creative Commons License 73103

Ezért kell nem vassal, hanem alamóniummal csinálni a keretet amúgy.

Előzmény: fúrószár (73101)
fúrószár 2014.05.24 21:47:39 © 73102

A fa egy esetben használható erre, ha Floridai nyugger vagy, aki nem rázza szét, mert hónapokig ül a fenekén.

Alig van víz, és mire szétrohadna a váz, addig úgyis jön egy hurrikán, ami összetöri az egészet, és veszel másikat.

Előzmény: fúrószár (73101)
fúrószár 2014.05.24 21:44:01 © 73101

Jóestét!

 

A fát erre a célra alkalmatlannak látom.

 

Ennek fémváz kell. Az meg, ha házilagos tákolásal készül, mint nálam, a korrózióvédelme nem megoldható. A zártszelvények bel 2 év múlva szétrozsdásodik.

Most jöttek hozzánk egy fiatal Ikarusszal. Mondja a sofőr, hogy nagyon szereti vezetni, de a műanyag/alu burkolatok alatt a váz VAS. Ezt a gyárban, ÖSSZEHEGESZTÉS után nem fürdetik meg. Így belűlről szétmálik az egész váz pár év alatt.

 

Az enyém önhordó. Kicsi tömeg, örök élet. No kompromisszum, no prblem.

 

Írj nekem, megoldjuk.

Előzmény: Firefighter83 (73066)
halaloszto 2014.05.24 21:42:48 Creative Commons License 73100

A Naiv lehet kicsit erős volt oda, elismerem. De számomra az europai valtozata es mondjuk egy fokkal van felette a mindenfele ázsiai boltokban kapható szobroknak.

 

Vajk

Előzmény: Soká (73095)
halaloszto 2014.05.24 21:40:52 Creative Commons License 73099

a tetejet kel konnyure csinalni.


Vajk

Előzmény: Tie (73093)
fúrószár 2014.05.24 21:37:25 © 73098

Fából vasparipa?

 

Én maradok a jól bevált anyagoknál. Ez fából összedől, mint a kártyavár.

 

Amúgy szeretem a fát,.......bútornak, pont jó.

Előzmény: Tie (73081)
409 2014.05.24 21:13:32 © 73097

"Őszintén szólva meglep, ha a fórumlakóknak nem tetszik,"

 

A magam részéről nem állítottam ilyet.  :-))

Előzmény: Soká (73095)
409 2014.05.24 21:12:02 © 73096

Ezen a 2cm-es borításon csodálkozom én is, igazából arra gondoltam először, hogy ez valami elírás.  ??

 

"Onnan meg tökmindegy, hogy 3850kg, vagy 4300."

 

 Nem, nem mindegy. Biztosan meg van adva a jármű maximális össztömege, azt nem lépheti át. Hogy pótkocsiként mekkora tömeget vontathat, az megint egy másik kérdés, ne keverjük a kettőt.

 

 

 

 

Előzmény: Tie (73093)
Soká 2014.05.24 21:04:05 © 73095

"Es nem-e az van, hogy az a zsiraf fiok nelkul semmi egyeb nem lenne, mint egy az ezer naiv muvesz organikus allatszobrai kozul?"

 

Ahhoz, hogy erre válaszolni tudjak, tudnom kellene, hogy pontosan kiről és miről is beszélünk. Ha Sprok Antalról, akkor őt naiv művésznek titulálni balgaság lenne, úgy gondolom. itt van egy zsiráfos "szobra":

 

Mondhattok róla jót-rosszat, de ez nem naiv fafaragás.

Naivnak ezt nevezném:

 

Sprok tárgyai ki vannak találva, jó formaérzékkel meg vannak "csinálva", az, hogy esetleg a giccs határán innen vagy túl vannak, azon lehet vitatkozni. Én személy szerint úgy gondolom, hogy "innen", és kizárólag azért, mert jó plasztikai érzéke van az emberünknek. Az, hogy esetleg megreked a dolog a poén szintjén, hogy inkább karikatúra a dolog, az más kérdés. Őszintén szólva meglep, ha a fórumlakóknak nem tetszik, mert látványos, etetős alkotásokról van szó, azt gondolnám, hogy legfeljebb a nagyon kifinomult magasművészet drukkerei fintorognak kicsit. :)

 

Előzmény: halaloszto (73084)
Tie 2014.05.24 20:59:16 Creative Commons License 73094

Az össztömeg meg egy ilyen duplakerekes szörnynél bőven indulóban fölötte van a 3.5 tonnának, úgyhogy C jogsi. Onnan meg tökmindegy, hogy 3850kg, vagy 4300.

Ezekkel a méretű autókkal amerikában nyeregszerkezettel akkora félpótokat húznak, amiket itthon el se tudsz képzelni.

Előzmény: Tie (73093)
Tie 2014.05.24 20:57:59 Creative Commons License 73093

A súlyponthoz:

Sokat kéne számolgatni, de szerintem az nem sokat segít a súlypont alacsonyan tartásában, ha a legmagasabb részeket úgy akarják erősíteni, hogy 2 centi vastag rohadt nehéz rétegeltet raknak rá borításnak mindenhova. A borításba SOKKAL több anyag megy, mint egy erős vázszerkezetbe, épp mint egy könnyűszerkezetes háznál.

Szóval inkább építeném mondjuk 8x8-as gerendából a szerkezet keretét, 4x8-asból a közbülső támasztókat, és borítanám a lehető legvékonyabb, de jól szigetelt anyaggal. Pl. alulemezzel, mint a lakókocsikat.

Előzmény: 409 (73092)
409 2014.05.24 20:51:42 © 73092

Inkább a súlypontról kellene gondolkodni..... Tudod, minél feljebb van, annál nagyobbat lehet esni.  :-)

 Szerintem van valamilyen súlyhatár is, amibe ennek az egésznek bele kell férnie. (mármint itt Európában)

Előzmény: Tie (73091)
Tie 2014.05.24 20:30:00 Creative Commons License 73091

Abban a fordban van egy lóbaszó nagy V8, kb 350 lóerővel, meg vagy 800Nm nyomatékkal. 

Pont leszarja, hogy a puttony rajta 2000 kg, vagy 2500. Még ha utánakötöd a 12 méteres mobilházat, azt is leszarja. 

Az, hogy ott spórolj 80kg faanyagot a szerkezet teherviselő részeinél, egy ilyen autónál röhejes kicsinyeskedés. 

Előzmény: 409 (73090)
409 2014.05.24 20:25:08 © 73090

Bakker, nem rönkházat akar ácsolni, ezt mozgatni is kell az úton..  :-D

 

 Szerintem valami többrétegű ragasztott szerkezetű tartókat kellene csinálnia erre a két helyre, megfelelően erős fából. (nem tudom milyen fa lenne erre alkalmas) A 10x10-nél jóval szerényebb méretben.  :-)

Előzmény: Tie (73087)
409 2014.05.24 20:20:23 © 73089

A függőlegest azt végülis hajlításra terheli, de csak annyira, amennyire a felső hosszú tartó rugalmassága engedi a szerkezetet.

Előzmény: halaloszto (73086)
409 2014.05.24 20:17:00 © 73088

"..az fog annyit tartani hoyg nem szakadok le az asszonnyal éjszaka alvás közbe?"

 

Ehhez szükséges lenne néhány kép az asszonyról, látatlanban nagyon nehéz ezt megítélni.....   :-PP  :-)

 

A felső tartónak kell erősnek lennie, az lesz húzásra terhelve, de a rácsszerkezet és a borítás nagyon merevvé teszi a szerkezetet.  Szerintem ez akkor tud lefittyenni, ha a felső tartó elszakad.

 

 

Előzmény: Firefighter83 (73075)
Tie 2014.05.24 20:08:38 Creative Commons License 73087

Viszont ha felül, ami végigmegy az egész cókmók tetején, az nem egy szirszar kis léc, hanem mondjuk egy 10x10es gerenda, meg az a függőleges, amihez a csavart rajzolta a kartács, és ez előrelógó rész alsó éle is ilyesmi méretezésből vany, akkor az már szerintem könnyedén elbírja. 

Előzmény: 409 (73085)
halaloszto 2014.05.24 20:07:04 Creative Commons License 73086

de a fuggoleges az amit terhel. lehet hogy az zartszelvenybol lesz.

 

Vajk

Előzmény: 409 (73085)
409 2014.05.24 20:04:51 © 73085

"A borítást kell belógatnod hátra fele és nem az első stafninál kell illeszteni a borítást."

 

Pont az a gondja, hogy nem lehet hátrafelé "belógatni" a kihúzható "doboz" miatt. Azaz nincs más, mint az első stafni amit terhelhet.

Előzmény: RepülőgépÉpítő (73080)
halaloszto 2014.05.24 20:02:21 Creative Commons License 73084

Es nem-e az van, hogy az a zsiraf fiok nelkul semmi egyeb nem lenne, mint egy az ezer naiv muvesz organikus allatszobrai kozul?

 

Vajk

Előzmény: Soká (73083)
Soká 2014.05.24 19:48:17 © 73083

"Vagy pont ugyanakkor egy olyan zsiráf, vagy darumadár (a franc se tudja már mit akart a művész) formájú ember magasságú tákolmány ami egy fiókos szekrény akart lenni,"

 

Ott vagy kicsit tévedésben, hogy ezek nem bútorok, hanem olyan fából készült szobrok )alkotások), amelyek a gesztus szintjén valaminek a tárolására is alkalmasak. Többé-kevésbé. Önálló autonóm darabok, nem arra találták ki, hogy beférjen két Billy könyvespolc közé a kilencedik emeleti garzonban, segítve a minél praktikusabb tárolást. Ha azon a zsiráfon nem lenne fiók, eszedbe nem jutna kritizálni. Kicsit olyan ez, mintha a F1 autón hiányolnám a rendszámtábla helyét, meg keresném a csomagtartót. Az, hogy ezekkel a tárgyakkal te bútoros kiállításon találkozol, az jobb híján van csak.

Előzmény: Erzsébeti (73057)
halaloszto 2014.05.24 17:27:28 Creative Commons License 73082

Az biztos hogy azt a konzolos reszt nem a 2x5cm fenyolec tartja meg, hanem az elere allitott retegelt. (a 2cm-esnek brutal sulya lesz!) Ki kell mereviteni oldalra kihajlas meg hasonlok ellen, es akkor beton.

 

Vajk

Előzmény: RepülőgépÉpítő (73080)
Tie 2014.05.24 09:08:40 Creative Commons License 73081

Beszélj a Land Rover topikban a Fúrmesterrel (aka fúrószár, meg épp mikor melyik nikkjét kúrják ki a vasútmodellezéses balhék miatt).

Ő épp egy ilyet épít:

 

 

Egy terepes lakó-utánfutóval meg már kész van. Szerintem tud neked jó ötleteket mondani, hogy mit hogy érdemes.

Előzmény: Firefighter83 (73078)
RepülőgépÉpítő 2014.05.24 04:25:47 © 73080

"Amúgy a faanyagnak 50*25 "lécet" ír  2 centis rétegelt lemez borítással és kicsit bizalmatlan vagyok... :/"

 

 

2 cm vastag rétegelt élire eszméletlen erős ilyen nagy felületen. A borítást kell belógatnod hátra fele és nem az első stafninál kell illeszteni a borítást. 

Előzmény: Firefighter83 (73078)
paplanfa 2014.05.24 00:12:52 © 73079

Biztos frankó lesz. Asszem a hollandusok a nagy spílerek az ilyesmiben.

Előzmény: Firefighter83 (73078)
Firefighter83 2014.05.23 23:44:22 © 73078

Szia!
Saccra igen... :) Legalábbis olyan lenne :)  
Ezt a tervet szeretném megépíteni

 

Annyi különbséggel hogy nekem a hátulja nem csúszik ki....
A fürdőnél nincs is gondom mert ott beengedem az orrész tartó"stafniját egészen  a fürdőszoba teljes hosszába az kerek egy méter.. de a túloldalt ott a kicsúszás miatt nem tudom....
Amúgy a faanyagnak 50*25 "lécet" ír  2 centis rétegelt lemez borítással és kicsit bizalmatlan vagyok... :/

Előzmény: paplanfa (73077)
paplanfa 2014.05.23 23:39:18 © 73077

Ez olyan lesz, hogy leparkoláskor kirúg oldalra 1-1 métert és így egy szobányi beltered van?

Előzmény: Firefighter83 (73075)
paplanfa 2014.05.23 23:35:52 © 73076

Nem biztos, hogy erre van szükségem, ez is csak egy verzió a sok közül. most épp egy rolós kivitelezésen agyalok, lehet, hogy az lesz a befutó, csak meg kellene találni a megfelelő rolóanyagot hozzá. A felhúzórugót ki lehet lopni mérőszalagból, de vannak még ezen kívül elvetemült ötleteim, a rolót rém egyszerűen oldalra is el lehetne húzni, hasonlóan a szimultán kétfelényíló bejárati tolóajtókhoz, így mindenki eléri, fejet nem lehet be.aszni, akár a sarokkérdés is kipipálható. Nem egy szokványos módi, az tuti.

 

Az amerikaiak feltolhatós ablakait nagyon irigylem. Mifelénk csak a bukós alternatíva van, azért az se rossz.

Előzmény: Erzsébeti (73073)
Firefighter83 2014.05.23 23:21:46 © 73075

Bocsánat de egy kicsit rossz a minősége a képnek de nem találtam jobbat és eléggé móricka rajzként raktam össze most! :)
Tehát ami a kérdésem hogy a piros karikánál a csatlakozás a kép szerint ugy van hogy a függőleges tartó oszlopnak neki van eresztve a 2 méteres előre nyúló vízszintes tartó"léc" és azt akartam kérdezni hogy ha énis ugy neki engedem és a jelzett irányból ( :) ) odacsavarozom akkor az fog annyit tartani hoyg nem szakadok le az asszonnyal éjszaka alvás közbe? illetve hogy pluszba a felső  kékkel karikázott  Tartóléc tart annyit hoyg megtartja a kettő együtt ??

Amúgy igen fent hagynak az úton.. volt nálam egy Gyári két évig nagyon kis praktikus és nagyon jó de sajna vissza kelett adnom a gazdájának! :)

 

Erzsébeti 2014.05.23 22:34:58 Creative Commons License 73074

Tudod hogy ez nem így van.

Előzmény: 409 (73068)
Erzsébeti 2014.05.23 22:24:29 Creative Commons License 73073

A te problémádra ez attól még lehet megoldás, hogy én ezt hülyeségnek tartom.

 

Tisztában vagyok vele, hogy szerteágazó problémái lehetnek embereknek amiket a technika, és a tudomány állása szerint jó orvosolni, amennyiben ez lehetséges.

Neked bizonyára szükséged van erre.

 

Ehhez képest csak úgy saccból kiindulva az országban készült ilyen rendszer vagy10.000 számra...

Ennyi speciális eset biztos nincs az országban.

 

Előzmény: paplanfa (73065)
halaloszto 2014.05.23 22:24:21 Creative Commons License 73072

azért rendesen nézz utánna, hogy fenthagynak-e az úton egy ilyen rakománnyal.

 

Vajk

Előzmény: Firefighter83 (73066)
409 2014.05.23 22:20:32 © 73071

Igen, én értettem mindkettőtök okait már az elején is.....

Előzmény: paplanfa (73065)
409 2014.05.23 22:19:02 © 73070

Ahogy az első képet nézem, ott a kihúzható résznek elég rendes kerete van. A többit nem teljesen értem, de ez egy rácsszerkezet, ami elég merev tud lenni, és a borítás is sokat merevít rajta.

Előzmény: Firefighter83 (73067)
gdzsozy 2014.05.23 22:08:35 © 73069

06-ról írd át a végét 07-re.

az enyémet ellopták így letiltattam.

Előzmény: RepülőgépÉpítő (73039)
409 2014.05.23 21:49:02 © 73068

Ja, tévedhetetlen vagy. Akkor nem szóltam.

Előzmény: Erzsébeti (73064)
Firefighter83 2014.05.23 21:48:25 © 73067

Amit elfelejtettem az a kilógó orr rész az "csak " alvásra van...

Firefighter83 2014.05.23 21:47:20 © 73066

Sziasztok!

Van egy amerikai Fordom, és szeretnék rá egy ilyet csinálni mint ami az első képen látszik!


 

Elég sok olyan videot láttam ahol a készítésével foglalkoznak de  lenne egy pár kérdésem.

jó néhány leírás és kép alapján fából van a váza. mint a lakókicsiknál..

Namost ami a kilóg előre az ott egy 2 méteres kilógás...
Milyen csatlakozásnak kell lennie ott ahol az orr rész tartója csatlakozik a függőleges oszloppal
Mivel az egyik oldala kihúzhatós és ott nem tudom végigengedni a fát hogy tartson felül igen ott végig fut mind két oldalt így valamit tart...... Valami trükje biztos van....
Én arra gondoltam hogy faragasztóval összeragasztom utána  a kinyúló rész csatlakozásánál átellenes oldalról keresztülfúrom a függőleges oszlopot facsavart neki. utána egy réteg üvegszövet gyantával és kívülről pedig 2 centis osb-vel burkolni és hozzácsavarozni...
De még igy se vagyok biztos hoyg nem fog lefittyenni az orra... :(

 

Vagy csináljam a két oldalkeretet vasból?
Lakókocsit "építettem teljesen ujra de ott volt mindenhol alátámasztás.....
 

 

 

 

 

 

paplanfa 2014.05.23 21:38:41 © 73065

Bocs, hogy közbeszólok. A felfelé nyíló ajtó lényege az, hogy az én problémám tekintetében biztonságos lehet. Aki teljesen "normális" méretű, egészséges, annak lövése sincs mennyi mindenre oda kell figyelni, mennyire képtelenek tekintetbe venni azt, hogy az emberek legtöbbje egyáltalán NEM átlagos.

Erzsébeti 2014.05.23 21:27:06 Creative Commons License 73064

"Mi köze a kettőnek egymáshoz?"

 

Az, hogy mind a kettő haszontalan a maga nemében.

 

A többire a válaszom, hogy -szerinted-

Előzmény: 409 (73062)
drRamaty 2014.05.23 21:07:58 © 73063
Előzmény: spapda (73061)
409 2014.05.23 21:01:51 © 73062

"Szerinted komolyan jó az az irány, hogy - mindegy mit csinálunk csak legyen más mint a megszokott, és legyen különleges-"

 

 Most nagyon mellébeszélsz, hogy úgy mondjam, átestél a ló túloldalára...(és ezt Te is tudod)

Egy felfelé nyíló ajtótól eljutottál a túldizájnolt  használatra alkalmatlan művészethez. Mi köze a kettőnek egymáshoz?

Ezzel az erővel azt is kijelenthetjük, a kivetőpánt egy baromság, minek azt a túlbonyolított vackot használni, amikor 2lyuk meg egy keményfa pálca ugyanazt a funkciót képes (volt évszázadokig) ellátni.  ????

 A felfelé nyíló ajtó is megfelelhet a funkcionalitásnak, és lehetnek helyzetek amikor előnyösebb is. Szóval kijelenteni, hogy az alapból csak sz@r lehet, nem egy bölcs dolog.

 Szerintem.

 

Előzmény: Erzsébeti (73057)
spapda 2014.05.23 20:52:33 Creative Commons License 73061

"Csak van egy rossz 17-es kulcsod?"

 

Nincs rossz 17-es kulcs, csak rossz felhasználási mód! ;)

 

 

 

Előzmény: drRamaty (73030)
Erzsébeti 2014.05.23 19:45:49 Creative Commons License 73060

nem hiszem, hogy ő volt...

 

Mindegy is.

 

Nekem nem magával a művészettel van bajom.

 

Csak manapság nem szokott összejönni ez a "nagyakarás", hogy minden szokványt rúgjunk fel, mert az a trendi...

 

A helyén kell kezelni a dolgokat szerintem, és ezek a dolgok mára nem nagyon vannak ott...

Előzmény: GPF (73058)
koopal 2014.05.23 19:45:16 © 73059

"a funkcionalitást nézem első sorban"

 

Eddig három tagot számlál a titkos 3F klub, majdnem beválasztottalak tiszteletbeli negyediknek.

3F = Funkció a Forma Felett, és azért titkos, mert a két másik nem tud róla hogy tag, nehogy megsértődjék.

Aztán végül is rájöttem, hogy amit te megfogalmaztál, az nem azonos teljesen a klub eszmevilágával, de mélyen egyetértek, ugyanakkor ellent is kell mondjak.

 

Egyetértek abban, hogy a mindennapos használatra szánt tárgyak legyenek ugyan esztétikusak, egyediek, ötletesek sőt akár formabontók is, de mindenek előtt a funkciójuknak maradék és kompromisszum nélkül feleljenek meg.

Ugyanakkor egy ilyen év asztalosa cím gondolom nem feltétlenül a használhatóságról szól, megengedem (nagylelkűen), hogy nem is kell, ahogy egy divatbemutatón is elég ritkán látni a mindennapokban hordható, sőt egyáltalán öltözéknek nevezhető darabokat.

 

Közben megnéztem valamelyik évi pályázat kiírását, abban többek közt ez áll:

"2. Korszerű, formatervezett bútor, épület-asztalos szerkezet, faipari termék. A második kategóriába azok a munkák tartoznak, ahol a korszerű formatervezés, a design, valamint a modern anyagok és technológia használata dominálnak."

Tehát ez a kategória inkább a dizájnról, mint a funkcióról szól, és a jelek szerint a zsűri sem várta el, hogy gyártásba és használatba vehető alkotásokkal pályázzanak a jelentkezők, inkább azt mutassák meg, milyen művészi fokon művelik a mesterséget, egy műalkotás meg elég, ha szép, még csak jelentenie se kell semmit.

(Ahogy Arany is mondta: "gondolta a fene!")

Előzmény: Erzsébeti (73057)
GPF 2014.05.23 19:27:31 © 73058

Tán csak nem Sprok Antal búrorairól beszélsz? Azért én elfogadnék párat!

http://www.sprok.hu/

Előzmény: Erzsébeti (73057)
Erzsébeti 2014.05.23 19:12:25 Creative Commons License 73057

Szerinted komolyan jó az az irány, hogy - mindegy mit csinálunk csak legyen más mint a megszokott, és legyen különleges-

 

Tudod mennyi használhatatlan egyenesen szar megoldást láttam már életemben ami azon kívül, hogy néhány "művész"lelket megmozgat semmire, de semmire nem volt jó?

 

Egyenesen röhejes ez az év asztalosa választás is (csak, hogy a szakmába maradjunk)

 

Sosem felejtem el azt a (talán!) 2. helyezett dohányzóasztalt amire a kiállítása alkalmával rá tett a kiállítója egy cetlit, hogy nem szabad hozzáérni, és rátenni semmit, mert egyszerűen felborul?

Vagy pont ugyanakkor egy olyan zsiráf, vagy darumadár (a franc se tudja már mit akart a művész) formájú ember magasságú tákolmány ami egy fiókos szekrény akart lenni, benne olyan méretű fiókokkal amibe gyak egy bélyeget lehetett betenni? Ja és ehhez is valami rögzítés kellett, mert egy heveny mozdulat során az egész tákolmány fel is borult volna ha kihúzod a fiókját?

 

 

Szóval én örülök a dizájnerek munkájának, élvezem a művészetüket, de mára már nem is kicsit elszálltak...

 

Tudom, hogy én egy kocka gondolkodású egyén vagyok, mert én a funkcionalitást nézem első sorban egy funkcionális eszköznél...

Tojok a dizájnra egy határon túl. Ezek a bútorok használati eszközök, és szart sem ér az a használati eszköz ami lehet, hogy baromi szép, csak nem működik!

 

kb. ennyi

 

 

Ja, és én is hajlandó vagyok megcsinálni amit a megrendelő kér... Ha pöttyöst kér, pöttyöst kap.

De ettől még nekem nem kell, hogy tessen...

Előzmény: 409 (73054)
Barnamedvébb 2014.05.23 18:40:07 © 73056

persze, joga mindenkinek van

 

még hülyének lenni is, ezt már Simicska úr is megmondta ;)

Előzmény: 409 (73054)
Barnamedvébb 2014.05.23 18:38:20 © 73055

annyira egyetértek, hogy élő példa is van

 

pár hónapot inaskodtam asztalosnál és a kollégám megbízott minket, hogy az általa, házilagos kivitelezésben elkezdett konyhát fejezzük be.

 

előadta asszony a terveit éls persze volt ilyen felfelé nyíló felső szekrkény

érveltünk mi is, de megcsináltatta

 

2 hónap telt el és mivel amolyan barátaim is, vagyok náluk olykor. Hát, már belátta, hogy nem használja a felső részt, kvázi "elfekvő" terület, mert nem fog egy ilyen fellépőre ugrálni fel-le, ha onnan kell valami, pláne, ha oda fel kell tenni

 

Előzmény: Erzsébeti (73050)
409 2014.05.23 16:59:24 © 73054

"A fene akarja még ilyenkor is a konyhában sz*patni magát a gimnasztikával"

 

 Te nem. Más meg igen. Miért nem lehet azt elfogadni, hogy Ő így akarja? Pláne, ha oka is van rá. De ok nélkül is az ő dolga, ha neki így tetszik. Mire jó gyakorlatilag hülyének nézni bárkit, csak azért, mert nem az 1000éves szakmai sémákban gondolkodik.

 :-//

Előzmény: Erzsébeti (73049)
123Astra 2014.05.23 16:01:07 © 73053

Bosch PWS 550-es ügy:

megoldódott! pár százasért leköszörülte egy bringaboltos srác az előzőleg barkácsban megvett kínai 17-es kulcsot. remélem nem fog eltörni :)

Csak 16-os kónuszkulcsa volt eladóban, de az kicsi volt..

Előzmény: 123Astra (73038)
Garfield007 2014.05.23 15:32:38 Creative Commons License 73052

A sütő feletti teljesen kinyitva 90 fokba a falra/ajtótokra nyílik, gyakorlatilag pont egy tökéletes fejbeverő alkalmatosság a konyha ajtó több mint felébe belenyílva kicsivel szem magasság felett, de átlag homlok magasságban. Ha éppen elvarázsoltan befordulsz a konyhába vagy hátrafelé a gyereknek beszélve érkezel pont telibe kapod és ahhoz elég nagy és nehéz ajtó, hogy miközben becsukod, komolyan homlokon/tarkón is vágod magad. Majd fényképekkel dokumentálom, ha így nem teljesen érthető :-)

A mosogató feletti ajtóra meg arra gondoltam, ami ha szembe állsz a mosogatóval jobbra esik és 90 fokban a toronyra nyílik, amiben a sütő van. Mondjuk ott nincs gond vele, de sokan tesznek oda felnyílót.

És újra kihangsúlyozom, hogy nem szeretem a felnyílókat, pont a felsorolt bajaid miatt is és a feleségem is csak 160 centi, de a sütő feletti ajtóra akkor is ki kell majd valamit találnom vagy elköltözünk :-)

 

Előzmény: Erzsébeti (73049)
paplanfa 2014.05.23 15:28:28 © 73051

Egyszerű oka van. Nincs térlátásom, gyakorlatilag csak előre látok. Oldalra, és szemmagasság fölé semmit. Emiatt csakis olyan szekrény jöhet szóba amin vagy nincs semmilyen ajtó, vagy ha kinyitják, akkor magától 190 centi fölé nyíljon. mindenhol szórt fény kell, azaz fénycső, de a rendes, hosszú verziós. Ezen kívül még a színekkel is játszani kell, ha mégsem megoldható, tehát például a szekrényajtó éle elütő szinű legyen, pl. zöld, piros, fekete-sárga stb. Fehér ajtón fehér laminált szél nem lehet.

 

Szóval még agyalok a szekrényen, valszeg a gázrugós kitámasztás lesz, és polconként. az egyből kirúgja és ottmarad, vagy ha lecsukják, akkor meg ott. Nincs köztes állása.  A régi örökölt nappaliszobaszekrényt is emiatt kellett átvariálnom, a tetejét alulra raktam, és a szekrényajtó helyett fiók került bele. Az akasztós rész pedig ennyivel feljebb került, szemmagasság fölé 10 centivel, pont bele lehet látni, pakolni, vagyis ezerszer komfortosabb lett az egész.

 

Az alsószekrénynél a konyhában, pedig harmonikába fog talán nyílni, úgy csak feleakkora helyet foglal el a kinyíló ajtó. Valakinek van esetleg erre egy bevált verziója?

 

Van még egy lehetőség, az pedig a rolószerűen feltolható dolog, de ez annyira nem szimpi.

Előzmény: Erzsébeti (73043)
Erzsébeti 2014.05.23 15:27:30 Creative Commons License 73050

Elhiszem, hogy Magic Johnson ebbe a magasságba csak lehajol, de én speciel 170 cm körül vagyok, míg a magyar átlag női magasság olyan 164-167 körül van.

Egy szekrény alapból 85+55+60 cm =Ez akárhogy is számoljuk 200cm.

Ennél alacsonyabb szekrény mondjuk úgy, hogy szabványon kívüli.

Na már most 200 cm minden normál testmagasságú embernek felnyúlás.

 

Jelzem ez a magasság a szerelési minimum...

Sok helyen ez 212, vagy akár 230 cm!!

Előzmény: PETYUS (73046)
Erzsébeti 2014.05.23 15:22:52 Creative Commons License 73049

A sütő felettiben csak abban az esetben lehet beverni a fejet, ha az ajtó csak félig van becsukva...

Próbáld meg félig kinyitni a felfelé nyílót...

A szembe jobbost meg nem tudom miért ne lehetne 180 fokban nyitni.

Ja, hogy az egy 45 fokos sarok? Arra is van pánt.

 


De ahogy elnézem ezt a bútort a felső magasság cca 230-250 cm-en lehet.

Na oda aztán tornázhatsz el felnyílóval.:)

Persze tudom két sor ajtó...

1. attól még a felső sort élmény használni, sőt a két egymás felett levő fakk sort sem tudod egyszerre (mert a felsőhöz útban van az alsó nyitott, vagy éppen zárt ajtaja)

2. mi a fenének bonyolítunk olyan dolgokat amiket egyszerűbben is meg lehet oldani (két sor ajtó= 2X annyi alkatrész beépítése!)

 

és akkor még nem beszéltem magáról a "tornázásról".

Minden ajtónyitást a fej felett kell véghez vinni...

 

A fene akarja még ilyenkor is a konyhában sz*patni magát a gimnasztikával + még ezért fizet is a kuncsaft...

 

Szóval nekem kb. ez a bajom ezzel.

Előzmény: Garfield007 (73045)
Erzsébeti 2014.05.23 15:13:58 Creative Commons License 73048

Amennyiben van annyi hely, hogy fel lehet tenni egy felső szekrényt úgy van annyi hely is, hogy ki lehessen nyitni az ajtóját.

Előzmény: *Steve (73044)
halaloszto 2014.05.23 14:55:59 Creative Commons License 73047

nem mindenki olyan magas mint Te.


Vajk

Előzmény: PETYUS (73046)
PETYUS 2014.05.23 14:42:24 Creative Commons License 73046

> 210 cm-re fel kell nyúlnod ...

 

210 cm az nem felnyúlás.

Előzmény: Erzsébeti (73043)
Garfield007 2014.05.23 14:37:10 Creative Commons License 73045

Mert pl. az ajtó/fal miatt nem tudod nyitni 180 fokban

Itt konkrétan az asszony a sütő feletti ajtóba szokta beverni a fejét ha nem figyel, de nekem is volt már afférom vele(a szekrény ajtóval). A konyha ajtóból van fotózva, a szekrény ajtó már falra nyílik, használat közben kiderül, hogy nem volt jó elgondolás ide nyitni.

Ettől függetlenül nekem se tetszik a felfelé nyíló ajtó.

Ja, de pl. a mosogató feletti jobb oldali ajtót sem tudod 180 fokba nyitni, aki szereti a felfelé nyílót valószínű oda is azt rakott volna.

Előzmény: Erzsébeti (73043)
*Steve 2014.05.23 13:34:11 © 73044

pl mert nincs hely  lásd panel

Előzmény: Erzsébeti (73043)
Erzsébeti 2014.05.23 13:09:50 Creative Commons License 73043

sosem értettem mire jó a felfelé nyitható konyhai felső-szekrény:(

Mi a fenének tornázni vele?

 

Nem lenne egyszerűbb az összes szabadba nyíló ajtóra 180-as kivetőpántot szerelni, és simán oldalra nyitni az ajtólapokat?

 

Teljesen felesleges anyagokat kell megfizetni, egy funkcionalitásában is nem ergonomikus használati tárgyba...

 

Nem tudom, miért jó neked, hogy cca. 210 cm-re fel kell nyúlnod azért, hogy egy közönséges ajtót be tudj csukni.

Előzmény: paplanfa (73025)
halaloszto 2014.05.23 11:52:21 Creative Commons License 73042

Vagy az anyara tett kulcsra jol rahuzni kalapaccsak, igy a ko tehetetlensege ellen letekeredik.

 

Vajk

Előzmény: RepülőgépÉpítő (73040)
Paco155 2014.05.23 11:42:04 Creative Commons License 73041

Van ott több is. :P

Előzmény: 123Astra (73038)
RepülőgépÉpítő 2014.05.23 11:36:46 © 73040

Kézzel jő erősem le kell fogni a korongot.

Előzmény: 123Astra (73018)
RepülőgépÉpítő 2014.05.23 11:33:53 © 73039

gdzsozy!

 

Megváltozott a telefomszámod ?

 

Azt momdja, hogy ezen a számon előfizető nem kapcsolható.

 

Ha kell megadom s hölgy elérédét.

 

 

Előzmény: gdzsozy (73015)
123Astra 2014.05.23 11:21:25 © 73038

oksi srácok beugrok van itt a közelben egy bringabolt a XIII. Visegrádi környékén.

Előzmény: kukucs33 (73037)
kukucs33 2014.05.23 11:06:46 © 73037

Mosógéphez is szoktak adni a biztosító akármik kiszedéséhez, meg ki tudja még mihez, ilyen lapos, egyszerhasználatos szerszámokat. Nálam ezek mind a bringás-szerszámos ládában kötnek ki. Párszor már jól jött egyik-másik.

Kerékpárhoz való kónusz kulcs néven keresd, bringaboltban biztos lesz.

Előzmény: 123Astra (73035)
rferi 2014.05.23 11:01:46 Creative Commons License 73036

Bringásboltban is kaphatsz ilyen lemezkulcsot

Előzmény: 123Astra (73035)
123Astra 2014.05.23 10:57:06 © 73035

jó 5let , de nincs bicóm :D

Előzmény: pali923 (73033)
123Astra 2014.05.23 10:56:44 © 73034

"lemezkulcs"? oksi megpróbálom így.

Előzmény: Paco155 (73032)
pali923 2014.05.23 10:49:03 © 73033

Én keresnék valamilyen jól bevált, régi kerékpáros kulcsot.

Előzmény: 123Astra (73029)
Paco155 2014.05.23 10:38:14 Creative Commons License 73032

Szét is köszörülhetsz egy régi kulcsot, de ha besétálsz a legközelebbi barkácsboltba, vagy szögteszkóba biztos vagyok benne, hogy lehet kapni lemezkulcsot hozzá.

Előzmény: 123Astra (73029)
*Steve 2014.05.23 10:37:50 © 73031

nekem a B&D n adta meg magát a reteszelő gomb  laposvasból  vágtam hozzá kulcsot

Előzmény: 123Astra (73029)
drRamaty 2014.05.23 10:33:22 © 73030

Marha nagy szerencséd van, ha éppen a köszörű korong maradt rajta a gépen :-) Csak van egy rossz 17-es kulcsod?

Előzmény: 123Astra (73029)
123Astra 2014.05.23 10:22:28 © 73029

spapda, és többiek !

köszi!!

 

rájöttem  tegnap éjjel egy hasonló ábrán,hogy 17-es kulcs kell,  mert lapolt, de a sima villáskulcs nem fér be sajnos!

mit kell ilyenkor csinálni?

hol tudnék szerezni ilyet?

Bp-i vagyok, bárhová elmennék ilyenért mert holnap dolgoznom kellene vele, megígértem.

vagy valahogy a 17-es villáskulcsot szét lehet köszörülni ilyen 3 mm vékonyra hogy beférjen a résbe? de hol csinálnak ilyet?

KÖSZI!!!

Előzmény: spapda (73022)
409 2014.05.23 00:31:41 © 73028

Hááát, én ebből mindössze a Lada vezérműláncot és lánckerekeket ismertem fel.  :-DD

Előzmény: hobbitasztalos (73027)
hobbitasztalos 2014.05.23 00:01:46 © 73027

vastagoló asztalba épített beállítható görgőkkel,és fórum hozzá :)  

paplanfa 2014.05.22 22:34:17 © 73026

Innen jut eszembe. A szekrényekben a polcok 32 mm-es lyuksorát ugye 37 mm-re illik tenni. De azt még nem találtam meg, hogy az első honnan mérődik, Célszerű a lap  égétől kezdeni a 32-es osztást fölfelé?

Előzmény: paplanfa (73025)
paplanfa 2014.05.22 22:31:47 © 73025

Azért megköszönném a képeket, nálam pont egy ilyesmi konyhacucc lesz az aktuális hamarosan, csak nem rendes ajtóval, hanem felfelé nyílóssal, amibe nem tudom beverni véletlenül a fejem, ha nyitva marad.

Előzmény: GPS (72995)
Paco155 2014.05.22 22:21:17 Creative Commons License 73024

Nem sokkal :)

Előzmény: spapda (73023)
spapda 2014.05.22 22:20:36 Creative Commons License 73023

Gyorsabb voltál! :)

Előzmény: Paco155 (73021)
spapda 2014.05.22 22:19:34 Creative Commons License 73022

Amin nincs retesz, ahhoz általában elegendő egy villáskulcs, ahogy a PWS 550 ábrája is mutatja:

 

 

Mert a tengely a lenti ábrán (szintén PWS 550) látható módon van kiképezve (egyébként a retesszel ellátott gépek is ugyanígy néznek ki):

 

 

Akkor van gáz, ha valami olyan lett felrakva a gépre, ami miatt nem férsz hozzá a tengely síkra köszörült részéhez.

Előzmény: 123Astra (73018)
Paco155 2014.05.22 22:19:19 Creative Commons License 73021

Így van.  A tengely van lelapolva. Neked a 650/50-es "alkatrész" hiányzik.

 

http://www.mtmc.co.uk/Bosch-PWS-550-/-0603278483-Spare-Parts__p-53454.aspx

 

 

Előzmény: Paco155 (73020)
Paco155 2014.05.22 22:15:40 Creative Commons License 73020

Ha nincs rajta tengelyreteszelő gomb, akkor le van lapolva maga a tengely, és rá tudsz dugni egy villáskulcsot.

Előzmény: 123Astra (73018)
Tie 2014.05.22 22:08:40 Creative Commons License 73019

Patentfogóval próbálkoznék, vagy esetleg vízpumpafogóval a "hátsó" korongot megfogva.

Előzmény: 123Astra (73018)
123Astra 2014.05.22 22:07:02 © 73018

sziasztok!

 

sos segítség kellene.

van egy BOSCH PWS 550 típusú flexem, viszont nincs rajta tengelyreteszelő gomb.

Kérdés: hogyan tudnám leszedni róla a köszörű anyát? 

Az anyához van körmös kulcs csak a tengelyt nem tudom mivel lefogni..

köszi!!!

409 2014.05.22 21:36:12 © 73017

Igen, én építem, köszönöm a "jelentést"  :-)

 

Olyan 80%-ban van készen, még a szalagcsiszoló asztalát és a burkolatokat kell megcsinálnom, csak mostanában semmi idő rá.

Előzmény: koopal (73013)
409 2014.05.22 21:31:45 © 73016

"ha a rúd amin a hüvely megy vékony, akkor simán kihajlik oldalra az oldaliranyú erőktől,"

 

Ezért írtam, hogy kinek mi a vékony/vastag...... Gépmérettől függően én 14-20mm-es rudakban és 18/22mm-es orsóban gondolkodtam. Milyen oldalerők ébrednek ott, amik ezeket eltologatnák oldalra?

A mostani géped/gépünk asztala ennél vékonyabb rudakon/orsókon mozog.

 

"és a "magas" asztal hogy ezekhez mereven rogzíthető legyen."

 

 Ezért (is) írtam, hogy hely kell neki. Az asztalt "bordázni" kell, hogy merev legyen, de erre megfelelő az élére állított lapos vas is. A mostani gép asztalának is ezért vannak lehajtva a szélei és bordák préselve bele.

 

 Félreértés van, nem azt mondtam, hogy ez a megoldás jobb (vagy rosszabb), mint a láncos/orsós, egyszerűen csak arra reagáltam, hogy "marha" vastag rudak és orsó kell hozzá.

Előzmény: halaloszto (72993)
gdzsozy 2014.05.22 21:17:21 © 73015

szia.

 

ha egy kicsivel bővebben kifejtenéd nekem hogy milyen legyen és milyen fából,milyen színben pontosan hány darab akkor az jó lenne.

ezt  a gjoczy@citromail.hu - ra elküldöd akkor még árajánlatot is adok rá.

vagy 20/ 886 4407-es számon felhívhatsz és megbeszélhetjük.

Előzmény: nemasztalosJudit (73002)
gdzsozy 2014.05.22 21:13:20 © 73014

Répítő és Rferi...

 

a vastagolómon amit eladtam, a vastagoló asztal 4sarkán 20-mm-es átmérőjű rudak voltak. ezeken csúszott le és fel.

 

alatta a csavar kb 30mm átmérőben volt. lényegében egy csap vagy tolózár menetes szára volt lapos menettel.

20évig használtam.

Előzmény: RepülőgépÉpítő (72990)
koopal 2014.05.22 19:25:57 © 73013

409!

 

Asszem te készülsz/tél homlokcsiszolót építeni 2800-as motorral.

Jelentem, 80-as papírral teljesen jól műx.

Még csak próbát csiszoltam vele, de fenyő és bükk bütüje is szép, egyáltalán nem éget.

Ez persze friss papírral igaz, nem tudom, ha már kissé kopottabb lesz, nem romlik-e a minőség.

Teljesen a tárcsa szélén is csiszoltam, azt is bírja, persze pontos kontúrt gondolom óvatosabban lehet vele tartani, nyilván nagyobb a leválasztás, mint 1400-assal.

RepülőgépÉpítő 2014.05.22 16:22:12 © 73012

Szia!

 

Milyen bárszékekre gondolsz? Esetleg fényképet be tudnál rakni ide, hogy rájöjjünk mire is gondolsz pontosan? 

Előzmény: nemasztalosJudit (73002)
RepülőgépÉpítő 2014.05.22 16:20:04 © 73011

Csinálj egy szalagfűrészt te is fából és sokan fel lesznek háborodva :) 

Előzmény: GPS (73009)
RepülőgépÉpítő 2014.05.22 16:18:30 © 73010

Ezzel én is így vagyok. Van egy kollega akivel kölcsönösen utáljuk egymást. Még csak nem is köszönünk egymásnak.

De ezzel nem vagyok egyedül, elég kevés emberrel tud kijönni ideíg-óráig, majd azt is elkezdi pocskondiázni. Persze ő sohasem téved, neki mindig igaza van. Nem is akar vele senkisem dolgozni párban. 

A srác az a típus aki nem tisztel semmit, és senkit, még a saját anyját is úgy emlegeti, hogy a vén riherongy kurva... Na az ilyen embert én egy patkánynak tartom. 

 

 

Előzmény: halaloszto (73006)
GPS 2014.05.22 16:18:17 © 73009

 

Köszi szépen - de hát ez nem nagy mutatvány, az ilyet már kisújból rázzuk ki :-)))

 

Igazat megvallva tényleg hiányzik már valami valóban innovatív holmi megalkotása - amin agyalni is kell, no meg megfelelő felháborodást is kelt szakmai körökben... szóval érted te mire célzok :-))

.

Előzmény: RepülőgépÉpítő (73008)
RepülőgépÉpítő 2014.05.22 16:10:25 © 73008

Egész jó lett, gratula!

 

 

Előzmény: GPS (72995)
RepülőgépÉpítő 2014.05.22 16:06:35 © 73007

Én is szoktam magamon nevetni néha ha valami furcsát csinálok :) Előfordul, hogy valamit csinálok, de közben az eszem máson forog, így szép kis bakikat lehet elkövetni, ezen utólag vagy bosszankodok, vagy nevetek. :)

 

Előzmény: Barnamedvébb (72996)
halaloszto 2014.05.22 15:03:01 Creative Commons License 73006

Akit en nem szeretek, ahhoz nem szolok, es kerulom a tarsasagat.

 

Vajk

drRamaty 2014.05.22 14:19:58 © 73005

Rögtön elolvastam, nagyon jó, írtam oda is:-)

Előzmény: GPS (72998)
GPS 2014.05.22 14:17:05 © 73004

 

 

"De aki így szopat, azt én nem szeretem."

 

Na látod: ez az, amihez maximálisan jogod van.

 

Ugyanígy vagyok ezzel én is: egy csomó mindent én sem szeretek.

Sőt van egy-két ember is, akit nem komálok (hál'Istennek tényleg csak 1-2).

 

De azt vettem észre, hogy magasról leszarják azt, hogy én mit-kit szeretek és kit-mit nem.

 

Te hogy szoktál járni amikor így nem szeretsz valamit, vagy valakit?

.

Előzmény: halaloszto (73003)
halaloszto 2014.05.22 14:10:47 Creative Commons License 73003

Nem irtal. De aki így szopat, azt én nem szeretem. Ennyi.

Előzmény: GPS (73000)
nemasztalosJudit 2014.05.22 14:02:01 © 73002

Sziasztok!

Akinek van kedve és ideje- tanfolyamhoz 8-10darab 70cm magas- alap bárszéket készíteni július 1-ig, azt kérem jelezze:)

Köszönöm, szép napot mindenkinek.

Judit

Barnamedvébb 2014.05.22 13:56:53 © 73001

nem kell túllihegni

Előzmény: halaloszto (72999)
GPS 2014.05.22 13:54:02 © 73000

 

Nem mondod, bakker. Egyébként írtam én bárhova-bármilyen terminust is - amit esetleg nem tartottam be?

 

Dátum, hónap, nap, ilyesmi? Csak kérdem.

.

Előzmény: halaloszto (72999)
halaloszto 2014.05.22 13:46:11 Creative Commons License 72999

Ez nem mohosag kerdese. Ez a Te hiteled kerdese.


Vajk

Előzmény: GPS (72998)
GPS 2014.05.22 13:36:13 © 72998

 

Ma kaptál egy kis szemüveg-sztorit - ne legyél mohó :-)

.

Előzmény: drRamaty (72997)
drRamaty 2014.05.22 13:31:19 © 72997

Biztos kurva jó lett, de itt már a kutyát nem érdekli az unortodox konyhabútorod.

Mindenki azt várja, mi lett annak a bútorlap kereskedő spinének a sorsa :-)))

Előzmény: GPS (72995)
Barnamedvébb 2014.05.22 12:29:07 © 72996

de pöcs vagyok, pedig még gondolkodtam is, h neked mi a jó abban, ha én megosztom

nem voltam százas és épp rohantam, bocs

Előzmény: RepülőgépÉpítő (72994)
GPS 2014.05.22 12:08:44 © 72995

 

Szóval nem volt itt henyélés a napokban - mert egy régebbi ígéretemhez híven, csináltam egy kis konyhabútor-részletet a lányunknak.

 

Ezen belül is egy unorthodox sarokelemet (tudjátok, azt a belül "körbejárhatót") - de egy centi menetes-szár sincs benne - esküszöm.

 

A lakásuk 1:1 -ben ugyanolyan mint a miénk - ezért nem jelöltem külön hogy melyik az ajtófélfa, meg ilyesmik - de ahogy látom, a következő mutatványom az lesz, hogy majd oda is kell alulra egy olyasmi kihúzgálható "kompozíció" - mint ami nálam immár vagy 5-6 éve teszi a dolgát

 

 

 

 

Persze, nem nagy kunszt az egész - inkább azon hümmögtek itt errefelé, hogy ebben a sarokpánt-elrendezésben kizárt, hogy egyenként vagy egyszerre nyítni lehessen mindkét ajtót, mert tuti bevernek egymásba valahol.

 

 

 

 

 

 

Hát jahh - én meg hülye vagyok :-))))

 

 

 

 

 

RepülőgépÉpítő 2014.05.22 11:56:03 © 72994

Köszönöm, láttam. Csak én arra gondoltam, hogy a hobbiasztalos facebook oldalán kellett volna megosztani és nem a te saját oldaladon :DDDDDD 

A gon az volt, hogy reggel nem tudtam felnyomni a cikket a hobbiasztalos facebook oldalára, ezért a vonaton ülve a mobilon próbálgattam ezt megtenni. Hát elég gyászos lett az eredmény, mert a facebook mobilos app-ja nem tudja váltani a felhasználót, azaz mindig a saját nevemre szóló oldalra osztotta meg. Így viszont kénytelen voltam a címet felmásolni az app-ba, de az a buzi app még arra sem volt képes, hogy ugyanúgy kibontsa a linket mint ahogy ezt a számítógépen teszi. Emiatt a facebook oldalon csak egy sima link jelent meg tegnap, nem a kibontott fejléce a cikknek. Van még mit fejlődnie ezeknek az appoknak, hogy jól működjenek.

 

 

Előzmény: Barnamedvébb (72991)
halaloszto 2014.05.22 10:34:27 Creative Commons License 72993

ha a rúd amin a hüvely megy vékony, akkor simán kihajlik oldalra az oldaliranyú erőktől, meg berezonál az egész. ahhoz hogy az asztal ne billenjen, kellenek a hosszú megvezetések (hüvelyek), és a "magas" asztal hogy ezekhez mereven rogzíthető legyen. hasonló eset az orsó középen. és hirtelen nem a barkács kategóriában vagyunk az egész súlyával pl. 

Előzmény: 409 (72992)
409 2014.05.22 10:00:37 © 72992

"Nagyon vastag rudak és hüvelyek, illetve menetes orsó kell ahhoz.."

 

Szerintem nem kell hozzá nagyon vastag, sokkal inkább hosszan megvezetett perselyek /min 100mm/ (esetleg porvédett lineáris csapágy). Az átmérő önmagában nem biztosíték a stabil megvezetésre, és az emelő orsó sem kell drabális legyen.

 

Aztán persze kérdés kinek mi a vastag, és a hosszú perselyhez hely kell.

Előzmény: rferi (72989)
Barnamedvébb 2014.05.22 09:44:13 © 72991

hello,

megosztottam tegnap a megosztást a blogon, csak szét vagyok esve, nem írtam meg,

bocs

Előzmény: RepülőgépÉpítő (72986)
RepülőgépÉpítő 2014.05.22 08:50:43 © 72990

Nagyon jól elmondta rferi a problémát. Házi körülmények között ez a megoldás a legegyszerűbb, olcsó is megvalósítani, elég egy pár mm-es lemez az asztal lapjához és nem kell több száz kilós öntvény darabokkal birkózni. Azt is vedd figyelembe, hogy egy vastag menetes szár beszerzése szinte lehetetten. Nekem az M32-es menetes szár beszerzése is gondot jelentett amikor a hengercsiszoló gépemhez kerestem tengelyt. 

Előzmény: gdzsozy (72988)
rferi 2014.05.22 08:02:10 Creative Commons License 72989

Ezt a megoldást alakítottam át én olyanra, amit Göbzi is írt!

Nagyon szar volt, billegett az asztal gyalulás alatt, ahogy haladt az anyag végig rajta, és hol elöl, hol hátul terhelte azt.

Nagyon vastag rudak és hüvelyek, illetve menetes orsó kell ahhoz, hogy ez jól működjön, és ezt házi körülmények között nehéz megcsinálni.

Egy gyári öntvény gépnél könnyebben megoldották.

Előzmény: gdzsozy (72988)
gdzsozy 2014.05.22 01:31:25 © 72988

ha a sarkaira menetes szár helyett 4db hűvelyt esztergáltatsz és 4 rúdon csúszik le és fel, valamint középre egy vastag menetes szárat teszel, sokkal egyszerűbben megoldottad.

Előzmény: RepülőgépÉpítő (72985)
gdzsozy 2014.05.22 01:28:48 © 72987

Még az is lehet hogy én is kipróbálom ha annyira jó.

 

:)))

 

 

Előzmény: hobbitasztalos (72982)
RepülőgépÉpítő 2014.05.21 23:25:50 © 72986

Én is használom ezt a technikát, tényleg piszok gyors. :)

Előzmény: hobbitasztalos (72982)
RepülőgépÉpítő 2014.05.21 23:21:52 © 72985

Szia!

 

Pár éve építettem egy abriktert amit utána átalakítottam vastagsági gyaluvá is. Az alsó asztal emelését én is láncos, pontosabban kerékpár láncos meghajtással oldottam meg. A asztal sarkainál volt 1-1-1-1 db M10-es menetes szár, ezeken lánckerék és a lánc kötötte össze őket. Volt egy 5. lánckerék is, ami egyben a lánc feszítését is volt hivatott ellátni, illetve ezen a ánckeréken volt a hajtóhar ami a láncot mozgatta. Gondolom a te géped szerkezeted is hasonló. 

Én sokáig gondolkodtam azon, hogyan tudom biztosítani azt, hogy tökéletes párhuzamba állítsam az emelkedő vastagsági asztalt. A megoldás az lett, hogy csináltam 4 db kockát, 0.5 tized mm-re egyforma magasat, ezeket az asztal sarkaira raktam, majd a láncot levettem, és az asztal sarkainál lévő lánc kerekekeket kézzel addig forgattam, amíg mind a négy sarkon egyformán sikerült beszorítanom a kockákat a vázhoz. Utána már csak felraktam a láncot a helyére és kész is volt a szintbeállítás. Nagyon pontos lett, mert a lánckerekek ha jól emlékszem  19 fogúak voltak, így nagyon kis eltérés volt egy láncfognyi elfordulás, tehát nagyon pontosan be lehetett állítani. 

Neked is valami hasonló módszert kell kitalálnod az asztal szintbehozásához.

Előzmény: joevagyok68 (72981)
Handwerker 2014.05.21 22:11:10 © 72984

Ez most mi is?

Előzmény: hobbitasztalos (72983)
hobbitasztalos 2014.05.21 22:09:47 © 72983

A szöveg is hozzá,ha valaki még nem ismeri.Egyből vastagolt anyagot lapoltam,amin nem sok derékszög volt ,steller nélkül az ilyet reménytelen formába rázni.Viszont állítgatni se volt kedvem,így hát a gyorstellerhez szorítva párhuzamos maradt és haladós is volt ...

Előzmény: hobbitasztalos (72982)
hobbitasztalos 2014.05.21 21:55:25 © 72982

Ma használtam a gdzsozy-féle gyors stellert ,és nagyon király dolog.

joevagyok68 2014.05.21 21:40:32 © 72981

Udv az Uraknak !

Egy -amator- kerdesem lenne...de mint tujuk a ferl nem tett kerdes a legrosszabb kerdes.  :-) 

 

Elektra beckum hc260 van -e valakinek....aki titkolja/nem irt eddig rola ? /akit kidobott a kereso annak mar irtam privatban/

Vagy nincs neki, DE otlete lenne az alabbi problemaval kapcsolatban...azt IS mekoszonnem.

Tehat . mint masr azt korabban irtam - par eve vettem egy ilyen gepet egy oreg asztalos megszuno vallalkozasabol.

Mar akkor is akadt/szorult/nehezen volt tekerheto a vastagolo allito karja....de nem igazan kellett tekergetnem, mert altalaban 5-6 cm kozott hasznaltam...azt is ritkan...
Ha neha szorult, kitakaritottam/kifujtam a 'menetek kozul' a forgacsot es jo volt.
DE most 15 cm es gerendat kellett volna gyalulni, tekerve 10 cm kornyeken megakadt, majd egy kicsit eroltetve 'kattant' parat....annyiba is hagytam akkor. Most vettem eszre delutan, hogy a vastagolo asztal nem parhuzamos.az egyengetovel..van benne vagy 3 mm a ket szele kozott...lehet atugrott a lanc ? /alaneztem es lattam, hogy lanc koti ossze a ket oldalt-4 menetes izet/
Lehet azon allitani valahogy ? 

Lehet mar korabban is 'atugrott' a lanc es azert ment nehezebben...

 

Amugy ezt a reszet a gepnek kell/lehet/tilos kenni ?

Karbantartasa mibol all/na ?

Bocs az amator kerdesekert..de valahol csak el kell kezdeni. :-) 

Elore is koszi...

Rahed Lee 2014.05.20 21:54:03 © 72980

Nekem kellene egy kisebb egyengető, csak időm nem lesz, hogy ezt befejezzem. Pedig nagyon komoly kis gép lenne belőle.

Előzmény: Pillanatragasz (72979)
Pillanatragasz 2014.05.20 19:38:21 © 72979

én is gondolkozok el kéne adjam a  gyalugépemet  ping -pong asztalnak....DD

Előzmény: Rahed Lee (72960)
kofic 2014.05.20 16:47:54 © 72978

Ebben viszont tényleg az a röhejes, hogy onnantól hogy van internet,

 

 

Amikor anno a gepeimet vettem - SCM, Olaszorszag - akkor en is azt gondoltam, megveszem kozvetlenul a gyartotol es az afaval sem kell kuzdeni . 

 

Ugye ezek CE normas gepek- gondoltam falura ez igy megfelel . 

 

Magyarorszagra mas munkavedelmi szabalyok vonatkoznak, ezert kenytelen voltam  a hazai forgalmazotol megvenni, veluk beuzemeltetni "szinte ingye". Ennek hianyaban nincs garanciam, ill. a hatosag egy picinyket megbuntet es kotelez az itthoni papirok es engedelyek bezserzesere . Ez nehany szazezerbol meguszhato. 

 

Igy mar nem is annyira rohejes...

Előzmény: Tie (72957)
kofic 2014.05.20 16:36:18 © 72977

Vidd el egy olyan szabaszatra vagy ceghez ahol CNC-vel lemarjak neked a megfelelo profilt  ! Ne sporoljal rajta, nem eri meg !

Előzmény: Sunny65 (72965)
pajaci 2014.05.20 12:46:29 © 72976
Előzmény: Sunny65 (72965)
kivi 2014.05.20 12:13:52 Creative Commons License 72975

Köszi, így már világos.

Előzmény: rferi (72974)
rferi 2014.05.20 11:14:54 Creative Commons License 72974

Ha két 45 fokos vágás, akkor azt a darabot nehéz megcsinálni, aminek az élét veszed le, mivel oda egy 45 fokos SARKOS vágást nehéz csinálni!Tudod! Belső sarok!

Ha ezt el akarod kerülni, akkor emiatt a darab miatt nem két 45 fokos vágást ejtesz, hanem kerekíted a sarkát, de azt meg csak a lapja felől marni lehet, és mivel a marószárnak az egyik pultlapon a külső, másikon meg az ív belső oldalán kell dolgoznia, ezért nem ugyanazon az íven kell haladjanak, tehát két sablon kell, melyek alakja ráadásul figyelembe veszi a maró átmérőjét is.

Ráadásul egy barkács felsőmaró marószára oldalra ki tud rugalmasan hajolni munka közben annyit, ami  összességében csak pár tized eltérést okoz majd, de a víz ezt már meg tudja találni, ráadásul bizonyos munkalapmintáknál ez is már ordító hibának tűnik

Előzmény: kivi (72972)
halaloszto 2014.05.20 11:09:45 Creative Commons License 72973

1. ha gerbe vagod, akkor sok a hulladek, es hosszu az illesztesi felulet. ezert csinaljak ugy mint a videon latszik, kb nulla hulladekkal

 

2. ha nem csapagyas marovan csinalod, hanem a vezetogyuru es a maeó átmérője különbözik, akkor a két darabhoz nem ugyanaz a sablok kell hogy a rádiuszok megegyezzenek

 

3. az anyag vastag es kemeéy, durva erők lépnek fel. a szerszám is hajlik, meg a gép is, ha kicsit bénább. ahhoz hogy minden szög derék legyen, a komoly marógép ls a 12-es nyelű maró szinte elengedhetetlen.

 

ha jól van csinálva, tizedmm rés sem nagyon van, azt meg kitölti a ragasztó

 

Vajk

Előzmény: kivi (72972)
kivi 2014.05.20 11:00:53 Creative Commons License 72972

Nem vág(at)tam még ilyet soha össze, csak egyenes pultjaim vannak, de már a KGR saga idején is kérdezni akartam, hogy tulajdonképpen miért olyan bonyolult így összevágni (szépen) két munkalapot? Elsőre azt gondolnám, hogy két 45 fokos vágás az egész, csak arra kell figyelni, hogy ne pattogjon le a vágás mentén a felület. Mi benne a buktató?

Előzmény: Paco155 (72966)
Sunny65 2014.05.20 10:42:13 © 72971

Köszönöm!

Előzmény: 409 (72970)
409 2014.05.20 10:16:36 © 72970
Előzmény: Sunny65 (72968)
kukucs33 2014.05.20 10:09:26 © 72969

Sablon van pl. az unimaxnál, ott a képek alapján le tudod "puskázni" hogy nagyjából hogy is néz ki a dolog. De KGR projektje kapcsán úgy 1-2 hónapja ki lettek tárgyalva a lehetőségek, akkor egy video is volt linkelve, az nagyon profin bemutatja a folyamatot.

 

Előzmény: Sunny65 (72968)
Sunny65 2014.05.20 10:04:14 © 72968

Esetleg kicsit bővebben elmondanátok, hogy hogyan működik az összevágás vagy marás? A vágástól tartok, mert nem igen vagyok berendezkedve spéci lappal ami szépen vág... Talán a marás jobb volna, van gépem. Kéne sablont csinálni neki. De egy maráshoz nem tudom mi lenne a legmegfelelőbb megoldás.

Előzmény: Paco155 (72966)
Barnamedvébb 2014.05.20 09:49:11 © 72967

én is erre gondoltam :)

 

embert ajánlani biztos nem fog

Előzmény: Paco155 (72966)
Paco155 2014.05.20 09:33:45 Creative Commons License 72966

Van profil is, és össze is lehet vágni, de erről ne kérdezd KGR-t mert küld neked egy levélbombát. :)

Előzmény: Sunny65 (72965)