A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
20 közelében a Nero, 30 közelében az Ibi. Talán nem is az ár a döntő, mert az egyik is más meg a másik is. Az Ibinél találtak mindenféle aprócska kellemetlenséget (skála hiánya), és az karba darálós. A Nero meg tartályba darál mondjuk. Szal kinek ez, kinek az válik be jobban, a döntést neked kell meghozni. ;)
Sima, lágyan, de mégis erőben, ízvilágban is ottlevő kávéval a legjobb. A Piazzából készült akkor és ott jó volt, bár a markáns, mármár karcos KVíz akkor jólesett, ugy általánosságban nem azt várná tőle az ember. A Manuel valami arany középút a Pellinis semmilyen lágyság, és a Piazzás karcos kávésság között. Koffeinileg pont jó, ízben kellemesen érződik benne a kávé, nem bújik annyira el, mint a luigiéknál kapható amugy korrekt Pellinisben. Talán azt mondanám, a Pellini már túl lágy egy komolyabb tejes italba, elnyomja, elsimítja teljesen a tej. A Manuel ilyen téren nekem tetszett, tudott együttélni a tejjel, a sok tejjel is. A Piazzás cirka olyan volt, mint egy határozottan randa (markáns rosszfiú arcú) ember, akire a legjobb szabó készített a legjobb anyagokból egy szép öltönyt. Hiába illik rá, az arca kilóg. Na a Piazzás erős karcos világ is igy kilógott a tejes lágyságból. Annak ellenére akkor az kellett. Ha nem egy mosogatólére rontott Manuel espresso után ittam volna, akkor sok lett volna már. Igy korrekt.
Ha elolvasod a weboldalt, akkor ott le van írva minden az Sega előredarált kávéról minden. Vaterára meg ne várj szerintem, akkor inkább az ebay-t nézegesd !
A Nero jó eszpresszónak, és kapható hozzá örlőkés is az expolygonnál.
Ne csapjon be a kinézet ! A nyomásmérő óra téynleg sugallhat komolyabb gépet, de jelen esetben nem ez a helyzet.
Igaza van SiD-nek, vegyél egy Saeco Nero darálót hozzá, 22ezerért volt valamelyik linken nemrég. Ez akkor sem kidobott befektetés ha később mégis gépet cserélsz, mert ahhoz is kell daráló !
Ha van darálód, akkor a kart megszabadíthatod a nyomásfokozótól és így már jobb kávét főzhetsz mint ha megvennéd 15-ért ez a TurMix masinát. Tehát egy 7ezres plusz befektetés busásan megtérülne !
Ok, köszönöm akkor marad a jelenlegi kvföző.. A daráló tervbe van véve, csak várok egy megfelelő jó vételre a vaterán, vagy egyéb helyeken. Ha már daráló.. A saeco nero-ról mik a tapasztalatok? Egész elfogadható áron van.
A szelepkivétellel próbálkoztam már a fórumbéli tanácsokat olvasgatva, de a végeredmény nem volt túl pozitív. Gondolom a jelenleg otthon lévő Segafredo kávé örlési finomsága (ill. annak hiánya) miatt.. Ha valóban lesz darálóm, akkor újból megpróbálom majd.
Ilyen modern TurMix masinával még nem főztem soha, de a Briel Domus névre cimkézett változatát tapiztam a Saturn áruházban és nem tett rám jó benyomást. Sorjás, olcsó műanyag tekerőgombok, pillekönnyű szűrőtartó stb.
Amik nekem voltak és beváltak: TX-10 és TX-40, de ezek legalább 15-25 éves darabok. Egyébként thermoblokkos gépek a régiek is, szóval a technológia nem feltétlenül negatív, ha megfelelően van alkalmazva. Hozzá tartozik, hogy a gőzölő képességük tényleg gyengébb, mint a bojlereseké.
Az ára, és a design-ja fogott meg, mert ránézésre komolyabb gépnek tűnik mint a jelenlegi. (most használtan 15eFt körüli összegért tudnék hozzájutni ..)
De akkor a lentiek fényében nem tudom, hogy megéri e váltani.
SiD olvtárs a TurMix szakértő, de mintha erről a készülékről már lehúzta volna a vizes lepedőt...
Nem tudom mennyiért láttad ezt a gépet, miért ez tetszett meg (a dizájn ok lenne), de egy Saeco Nina inkább mint ez (olyan 40-50ezer) ! Vaqy ha már (olcsó) thermoblokk akkor inkább ez: http://www.solis.ch/produkte/produkte.htm
A thermoblock egy alu öntvény, amibe berakták a fűtőszálat és az öntvény járataiban melegszik fel a víz míg a kávéig ér.
A technika nem rossz elgondolás, de azért vannak gyengéi. A gőzölő képessége pl. gyenge. A Quickmill nevű gyártónak vannak jó thermoblokkos gépei (kicsit fejlettebb a rendszer azokban, persze az áruk az megint más), azon kívül csak az automatákban van létjogosultsága.
SiD-, és egy bonyolult vezetékrendszert, amin áthaladva a víz gyorsan fölmelegszik kb. a kívánt hőfokra. A hangsúly a kb.-n van, mert a jó eszpresszóhoz minél pontosabban kellene a kívánt hőfokot tartania a víznek, de ezt igazán egy masszív, sok fémből készült (és persze jóval drágább) bojler tudja csak biztosítani. (De még egy kicsi, rosszabb hőstabilitású bojler, amilyet azért lehet találni ebben az árkategóriában, is jobb a termoblokknál.)
Milyen sima ízű kávékat írtam? :-) Szerintem ez is, minta ami általában gasztronómia egyéni szájíz kérdése.
Azóta már rájöttem, hogy a tejesek (legalábbis nekem) úgy a legjobbak, ha szinte megfojtják a kvgépet, és jó sűrű vékony sugárba folyik ki a lőre. Azelőtt csak a félhomályban tapogatóztam és próbáltam rájönni, hogy nagy ritkán (itthon) jókat főzök. Mosmá' tudom.
Igen, ezért ülhetett volna Petőfi a 100 évesben:-) Az leginkább klasszicista. Ha valamivel keveredik (mondjuk barokkos elemek) akkor inkább visszafelé, mint előre. Bidermeier sehol, szecesszió meg tán a városban sem.
Köszi, de azt hiszem, hoyg hallgatok a többiekre, és a középkategóriás gép + daráló kombiinációt fogom választani, bár, hogy melyiket, azt még nem tudtam eldönteni, de este ígérem, hoyg végigolvasom a lapot...
Briel márkanéven is fut ez a gép, láttam is pár helyen itthon (qrvadrágán...) - kérdés, hogy ki gyártja? Amúgy alábba kollégának igaza van: komolyabb a külcsín, mint a belbecs...
Van egy Turmix-szakértőnk, de amíg megjön: szerintem ez csak szemre néz ki jól, a szolgáltatásai sora merő parasztvakítás.
Thermoblock-System -- ez nem jelent jót. Patentiertes Crema-Sieb -- ez sem... Für Einzelportionen und gemahlenen Kaffee -- ez pedig nem szokott igaz lenni, valójában csak az egyiket tudják jól a főzők.
Az acélburkolat és nyomásmérő sokkal magasabb kategóriát próbál sugallni, de a magas kategóriában semmi keresnivalója a crema-fokozónak, és a termoblokk is legfeljebb kiegészítő rendszerként, a gőzöléshez fogadható el.
A "kb. akár Petőfi is" megfogalmazásba beleértettem azt is, hogy kb. valamint azt is, hogy a stílusok, főleg építészet és lakberendezés tekintetében nem változtak talán olyan gyorsan mint manapság. Úgyhogy hozzávetőleg a régen vót mindkettő kategóriában egymásra találhattak a hely és Petőfi. De leginkább érzékeltetni igyekeztem mennyire megkapó a hely mindenestűl. Tiszta történelem. A Ladics-ház meg szintén egy csoda, a kettőt egymás után meglátogatva összeadódik a hatás. Úgy már van Petőfi is, higgyétek meg.
Milyen minőségűnek tekinthető ez a gép? Vajon alkatrészt lehet kapni itthon, hozzá? Az új ára 210€ körül van, de itthon úgy látom nem nagyon lehet kapni..
Ha mégis az autómata mellett döntessz, én megválok az enyémtől. Ez masszív és bolondbiztos Saeco Family. Nem szép, de kifejezetten tartós, sok vendéglátó helyen van rendszeresítve. Én teljesen felújítottan vettem majd egy éve. Ha tönkremegy benne valami kopó alkatrész, az expolygonnál max. párezres tétel.
A kávéja karbantartás mellett jobb, mint az átlagos, de csak ritkán tudtam belőle inni olyan tényleg jó presszót. Ha gyorsan akarsz elfogadható kv-t inni, akkor elsősorban Podot, másodsorban ezt ajánlom. $$$ :-)