A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Apropó, égett, Bristot hőmérsékleti viselkedésével mi a tapasztalatotok? Pár napig úgy főztem, mint előtte a Lucaffét, Molinarit és többieket, a legmagasabb hőmérsékletre szörfözve. Más volt az íze, de eleinte betudtam a sok robusztának (ez a 20/80-as). Aztán, mivel a crema is sötétebb volt (de azért messze nem égett; eleinte azt gondoltam, ez is a robuszta miatt van), megpróbáltam az alsó hőmérsékletről indulva, és teljesen más lett a kávé, sokkal jobb így, egyúttal sokkal hasonlóbb az eddig megszokott ízekhez. Eltűnt belőle a kezdetben tapasztalt durvább, kevésbé kifinomult, kicsit a kotyogósra emlékeztető felhang.
H_G, ha még nem szabadultál meg tőle, szerintem érdemes lenne neked is kipróbálnod.
Hát az nagyon jó vétel 25-ért, mert egy ilyen daráló 1 évesen fiatal darab. Főleg ha 1 évesen azért lett eladó mert bufoccsolt a kávézó - akkor úgyis keveset használták.
Amúgy meg egy batárnak nézem ezzel a babtartóval a tetején.
Nincs túl sok összehasonlítási alapom mert ezelőtt egy átfolyós Ufesám volt de én is szeretem mert ami a lényeg benne az minőségi anyagból van (a külseje eléggé sérülékeny nem úgy mint a darálómnak, az 50 év múlva is egyben lesz). Félek is közel tolni a kvfőzőhöz nehogy rádöljön véletlenül, mert akkor annak annyi :D na jó ez csak vicc volt...
Összességében szeretem. A feltételeim azok voltak hogy új legyen, ne legyen túl drága, és valami patinás márka díszelegjen a frontján. A réz szűrőkar meg a rozsdamentes boiler, hab volt a tortán.
Nem szoktam gyakran meghúzni azt az imbusz csavart, eddig egyszer tekertem rajta amikor a felsőszűrőt tisztítottam mert lazának éreztem, rá is nézek valamelyik nap. Na pl. a felsőszűrőhöz sokkal többet nyúlok mert az jól be tud koszolódni.
Ennyi, nem tudok róla többet mondani inkább csinálom :)
Én meg tegnap vettem a tacskóban ilyen pohárkát, felirat nélkülit kerestem de nem volt úgyhogy vettem egy 6 db-os készletet 1500-ért. Egy dupla simán belefér.
A kép a kavezona.hu-ról van, nem én készítettem!!!
Ja, kromofággal megpróbáltam az egyikről leoldani a festést de meg sem moccant:)
Égettből ez még nem is az igazán durva kategória -- azoknál körbeér a sötét gyűrű a csésze oldala mentén és a közepén van egy cremátlan folt, mint a szarvasi kotyogónál.
No pont az érdekelt volna ! Mert ugye az elmászik ha nem fogja valami. De ha fokozatmentes akkor nem foghatja fogas mechanizmus...
Szétkaptam ugyanis a kombi gépet, állítottam a darálóján hogy finomabbra tudjon őrölni. Nem vészes a fokozatos állítás sem, de furdal a kiváncsiság nem lehetne-e azt is megoldani. Egyébként egy kúpos daráló van benn.
Kedves Szabcika, meg vagy elégedve a Gaggia Pure Espresso gépeddel? Én bevallom, eleinte (az első pár napban) nem nagyon kedveltem, de azt kell mondanom, hogy mára nagyon közel került hozzám, nagyon-nagyon jó kávékat lehet főni vele, ha odafigyelek a darálásra, tamperolásra. Olvastamkorábban, hogy kifogtál egy gyári "kapcsoló"-hibás példányt, de remélem, miután kicserélték Te is meg vagy elégedve ezzel a géppel... Azt mondták nekem, hogy figyeljek arra, hogy a főzőfej környékén (aljánál, a műanyag borításon) van négy csavar, azt néha húzzam meg (húzzak utána), egyszerű ötszögű (?) kulcscsal meg lehet ezt tenni (tudod, olyannal, amilyenekkel az Ikea-bútorokat is szerelik)...