Keresés

Részletes keresés

Légtornász Creative Commons License 2000.02.22 0 0 30
Andalgó!

Ne félj, én olyan balesetre gondoltam, ami bármikor előfordulhat!

3 évvel ezelőtt májusban foci közben eltalálta szememet a labda, elég szerencsétlenül érte az ütés, úgyhogy megsérült maga a szem-test. Persze - mint mindig - kontaktlencse volt rajtam. Az ütés után elsötétült minden...

Első - legközelebbi - szemorvos: te jó ég, kontaktlencse van a szemén, blabla, hozzá se mert nyúlni, és kb. 3 hét kórházzal és műtéttel riogatott, a jelentős látásromlásról nem is beszélve.

Na ezt rögtön otthagytuk, rohanás a MÁV-ba, Szűcs Katalin doktornőhöz. Azonnal ellátott, eltávolította a lencsét, ultrahanggal megvizsgálta a szememet, kezelés, etc..

Lényeg, hogy egy hét múlva simán leérettségiztem, 3 hét múlva pedig rendben voltam...

Kitty Creative Commons License 2000.02.21 0 0 29
Én tíz éve hordok félkemény kontaktlancsét minden probléma nélkül (eddig csak háromszor kellett cserélni, anyagilag király!) Lágyat szerencsére nem horhatok, nem is hordanék.
Egyébként mindenki azt hordja, amit javasol neki az orvos (általában a lágyt szokták javasolni, mert azt gyakrabban kell cserélni, jobb biznisz - szemorvos ismerősöm bevallása szerint). Ő teljesen ellenzi az alvós lencsét, a szem nem tud tökéletesen pihenni vele. Szerintem is baromság, minek alvás közben lencse?
A szemműtétre viszont nem vállalkoznék, mégiscsak csak két szemem van, féltem őket, hátha beesek abba az alacsony hibaszázalékba :) Talán ha szülök egy-két gyereket és romlik pár dioptriát a szemem, akkor talán meggondolom, de egyelőre elvagyok a kontaktlencsémmel, az a napi 1 perc macera nem macera.
ugrifules Creative Commons License 2000.02.21 0 0 28
Andalgo!

Koszi, hogy elohalasztad a topicot, epp most keszultem erre en is, mert a heten megyek, ugrom a melyvizbe :)

Legtornasz!

Kosz a tippet, en is Vision Expresshez jarok, de tobbnyire az Europarkba, elgondolkozok a Duna Plazason.

Andalgó Creative Commons License 2000.02.21 0 0 27
A GTV-s:

Köszi és OK!

Légtornász:
Köszönöm a neveket.
Milyen bal-esetre kell számítani?? Ne vedd el nagyon a kedvem itt a célegyenesben!

Előzmény: A GTV-s (26)
A GTV-s Creative Commons License 2000.02.21 0 0 26
AnDaLgó:
Érzéstelenítették, szemcseppel, én kaptam egy enyhe nyugtatót-feszültségoldót, semmit nem éreztem a műtétből (csak azt, amikor ráhelyezték a maszkot a szememre és rányomták, hogy biztosan üljön, akkor éreztem, hogy a szemgolyómat nyomják befelé). Kipeckelték, a műtét maga annyi, hogy a vöröses lézert látod egy darabig, hogy koncentrikus félköröket rajzol belülről kifelé. Nekem kb a műtét 1/3-ánál túlterhelődött a szemem, utána a látóideg leblokkolt, totál sötét lett. Érezni még éreztem enyhe ózonszagot a lézer miatt és az elpárolgó szaruhártya jellegzetes szagát. Enyhén, mert van elszívó. Visszaromlásról nem beszéltek, de józan ésszel belegondolva, évek óta nem változott a D, attól, hogy a sz.hártya felszínét megváltoztatták, a szemgolyómnak nem kell megváltoznia... Szerdán de. megyek kontrollra, utána megírom milyen lett az eredmény. OK?
Előzmény: Andalgó (24)
Légtornász Creative Commons License 2000.02.20 0 0 25
Én 6 éve használok kontaktlencsét, lágyat, eddig mindig Bausch & Lomb-ot (most Softlense 66).

Azt hiszem a viseléséről mindent leírtak, kényelmes, nekem -5 D-s a szemem, minden nap hordom kora reggeltől estig, montornézéssel + miegymás, de nincs semmi problémám.

Ami a legfontosabb, ha kontaktlencsét akartok, hogy jó dokihoz kell menni. És akkor itt a reklám helye: Duna Plaza Vision Express Dancsó Ottíliát keressétek.

Én 6 éve nála vagyok és maximálisan csak dícsérni tudom. Kedves, türelmes, nagyon segítőkész. Bármikor hozzá fordulhatsz ha problémád van, akár otthon is felhívhatod. Én minden kontaktlencsében gondolkozónak nagyon ajánlom. Egyeztetni kell vele egy időpontot, és onnatól pedig lehet ámulni, + 3 hét, és az ember úgy hordja a lencsét, mintha azzal született volna, ergo nagyon sokat segít a "kezdeti" időszakban, amikor meg kell szoknod a lencsét.

És ha már itt járunk. Biztos minden kontaktlencsésnek volt már picit komolyabb problémája a szemével (nem feltétlenül a lencse miatt: betegség, baleset). Na ilyen esetben a MÁV kórházban rendelő Szűcs Katalinhoz forduljatok. Nekem sajnos épp balesetből eredő problémám volt, és nem tudom mi lett volna, ha nem egy igazi kontaktlencse-specialistás doktornőhöz kerülök.

Na ennyi, remélem tudja majd valaki hasznosítani az infokat!

Andalgó Creative Commons License 2000.02.20 0 0 24
A GTV-s:
Kösz a választ! Mindig szerettem volna valakit megkérdezni, aki alá mert ülni a lézerkésnek. Ha nem bánod, még kérdeznék egy-két dolgot: pl. milyen érzés maga a műtét, kipeckelik a szemedet, hogy ne pislogj közben? Érzéstelenítés van? Nem féltél? Mit mondtak a visszaromlás esélyéről? Szurkolok Neked, hogy elérd a +- 0-át!
Üdv: AnDalGó
Előzmény: A GTV-s (23)
A GTV-s Creative Commons License 2000.02.20 0 0 23
off Jé, újra beindult a topik. on
Andalgó,
igen, ott csinálták, megmondták előre, hogy pár napig érzékeny lesz a szemem, igazuk volt. Szerintem attól volta sötétzárka, mert csak b@sztatták a szememet, a kötőhártyát meg minden, olan érzés volt, mintha egy jóféle k.hártya gyulladást összeszedtem volna. Egyszerűen fájt a fény... Azóta semmi gond, a látásom egyre javul, a kéthetes kontrolon maradt +1 D, a háromhetesen +0,5 D. -4,25/-4,75-ről indultam a kezelés előtt. Kb 3 hónap, mire véglegesen beáll a látás, de márnekem ígyis jó lenne, ha megállna.
Előzmény: Andalgó (20)
bike Creative Commons License 2000.02.19 0 0 22
Hali!
Én csak sporthoz hordtam anno lencsét. Tavasszal újra vennék. KÉrdésem, hogy van-e még éves lencse. Úgyis csak hetente kb 4-szer tenném be 2-3 órára. Az éves lencse így két évig is jó. Vag ki tudja, hogy a havi lencsék elöregednek, ha nem hordom őket el mondjuk két évig? Engem nem zavar a szemüveg, jól megvagyok vele, de bizonyos sportokhoz jobb lenne a lencse.
Andalgó Creative Commons License 2000.02.19 0 0 20
Kedves ugrifules!

Nagyon örültem, hogy ráleltem erre a Topicra, mert magam pont ilyen cipőben járok: jövő szerdán megyek az első kontaktlencse-orvosi vizsgálatra. Végigolvastam a Topicot, úgyhogy sokkall okosabb is lettem a témában. Te azóta már túl vagy az első próbán?

Valaki másnak vannak még tanácsai?

A GTV-s-nek:
A lézerkezelésen is gondolkoztam már. A Te műtéted a Bécsi úti lézerklinikán volt? Mitől kellett az egyheti sötétzárka? Ez valami egyedi probléma volt, vagy erre fel kell készülni?
Azóta hogy vagy?

A GTV-s Creative Commons License 2000.01.29 0 0 19
...először nekem is elment a kép, az orvosnő jópár percig nem engedett felkelni a székből. Aztán megszoktam...
VangSo Creative Commons License 2000.01.29 0 0 18
Csak egy kis figyelmeztetés: az 1 hónapos éjjel-nappalinak reklámozott lencsében sem ajánlott a dokim szerint 5-nél többet aludni, a régi lencsehordóknál ez a szám inkább 3 éjszaka körül alakul, utána 1-2 éjszaka pihentetés. Szóval a cucc nem igazán az, aminek mondják. Én kipróbáltam, jobb, mint a régi lencsém (Softlense 66), főként azért, mert nem zavar a monitornézésben annyira (kevésbé szárítja ki a szemet). Viszont brutálisan drága, úgyhogy még vakarom a fejem.
SumQuiSum Creative Commons License 2000.01.29 0 0 17
Döbbenten olvastam a hozzászólást. Igazából semmire nem tudok gyanakodni, szvsz ilyenre példát még a doktornő sem látott. Mivel még "csak" 15 éves, még nem illik megpróbálkozni a lézershow-val, úgyhogy a határozatlan idő után meg kell próbálni. Lehet, hogy egy kis gyakorlással sikerül, mivel azért nagy akaraterőt igényel, hogy ösztönünk ellenére ne védjük a szemünket.
ugrifules Creative Commons License 2000.01.29 0 0 15
Azert hogy valami kevesbe biztatot is mondjak, ismerek olyat, akinek viszonylag rovid ido(nehany honap, fel ev kb.) alatt az eredeti szintre romlott vissza a szeme.
Előzmény: A GTV-s (14)
A GTV-s Creative Commons License 2000.01.29 0 0 14
Erre a D számra (ahogy emlékszem) azt ígérik, hogy 100%-os eredményt(0 D) tudnak elérni... Ez azt jelenti, hogy az esetek 80%-ban 0 D lesz, 95-98%-ban 0,5-1,0 D marad. Úgyhogy nem csak reménykedhetsz...
Előzmény: neptancos (13)
neptancos Creative Commons License 2000.01.29 0 0 13
És plussz 6-8-as dioptriával?
Vagy én már csk irigykedni fogok?
n.
A GTV-s Creative Commons License 2000.01.29 0 0 12
20 év szemüveg, benne 8-9 év kontaktlencse (lágy) bevállaltam a lézeres műtétet.
És _R_U_L_E_Z__R_U_L_E_Z_!_!_!_
Kiszámolva a költségeket nem jövök ki rosszul, csak egybe kelle kifizetni.
2*5 perc a beavatkozás, utána (nekem) 1 hét kínlódás sötétszoba, napszemüveg, fényérzékenység, no olvasás, no tv, no nézés, csak szútó fájdalom, mintha kötőhártya gyulladás lenne, égő, csípő érzés. 8-án csinálták, 7 nappal utána elmúlt minden fájdalom, két héttel utána elmúlt a fényérzékenység, egész éjszakákat töltök a tv és a monitor előtt, hogy behozzam a lemaradást,vezetek éjjel-nappal.
Mi ez, ha nem tök YO?
SumQuiSum Creative Commons License 2000.01.28 0 0 11
Tulajdonképpen az én hozzászólásom megedjezik a Vének Tanácsáéval.
Annyi a különbség, hogy az enyém Acuvue helyett Surevue. A dipotriák száma -5,5.
Az ár az annyi amennyi, és még egy konkrét optikust javasolnék:
OptiRex szalon a Szent István krt.-n a belváros felőli "parton", dr Véssey Márta klencse specialista
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2000.01.28 0 0 10
Én már tíz éve hordok lencsét, el sem tudnám képzelni máshogy. A szemüveget 7 év alatt nem, a lencsét két hét alatt sikerült megszoknom. Rögtön lágy lencsével indítottam, akkor még egy évig lehetett hordani, de csak napi 6-8 órát. Kicsit macerás volt, mert ehhez még tényleg kétféle oldat meg fehérjeoldó kellett. A mostani 1 hónapos kihordású és napi korlátlan ideig viselhető. Acuvue márkájú, a Johnson's gyártja. Két doboz (6 pár, vagyis fél évre való adag) jelenleg 12.000.- Ft. Én nagyon elégedett vagyok vele. Van egy Bausch and Lomb márkájú univerzális folyadék, ami tárolásra-fertőtlenítésre-fehérjeoldásra egyaránt alkalmas, így nem kell többféle lötty. Ez borsosabb árú, én az "eggyel kisebb" kategóriát használom, ez 3-4000.- Ft között van, legalább 3 hónapig elég.

Ha betartod az utasításokat, hamar megszokod és remélhetőleg nem is okoz semmi panaszt.

Nyuszog Creative Commons License 2000.01.28 0 0 9
Kedves mezga geza, nekem évek óta kemény lencsém van, és még megvan mind a két szemem. ;)) Ha az ember megszokta, akkor már szerintem annyira mindegy. Nekem az egyhónaposat kifejezetten nem ajánlotta a doki.

ugrifüles, ha ezt a céget szereted, maradj ennél, nem hiszem, hogy komoly különbségek lennének a lencsék között. Én az Optiris-hez járok, de nem a cég, hanem a doki miatt.

AstorA, a mostani lencséket is fehérjeoldózni kell (ami sokáig bírja), a lágyat is.

ugrifules Creative Commons License 2000.01.28 0 0 8
AstorA!
Koszi, ez eleg kimerito volt.
Szerintetek melyik ceg a legjobb? En a szemuvegeimet a Vision Expressnel szoktam csinaltatni, eddig ezen a teren nagyon meg voltam elegedve a minoseggel es a kiszolgalassal is, a dokik is rendesek es lelkiismeretesek voltak.
Előzmény: AstorA (6)
mezga geza Creative Commons License 2000.01.28 0 0 7
"minuszosoknak a keményet"
Mert valaki az olvaso szemuvege (pluszos szemuveg) helyett akar kontaklancset?

Kemenyet nehogy vegyel!!! Ki fog esni a szemed!

A lagy 1 honapos (naponta ki kell venni) eleg jo es nem is olyan draga.
Az az uj amit nem kell kivenni 1 honapig nem probaltam de az biztos meg jobb csak egy kicsit meg huzos az arfekvese.

Előzmény: Nyuszog (4)
AstorA Creative Commons License 2000.01.28 0 0 6
Én 1989 óta vagyok kontaktlencsés. Először lágyat hordtam, ami akkor még nagyon gyerekcipőben járt. Meg is szívtam vele rendesen (azt még fehérjeteleníteni kellett, fiziológiás sóoldatot kellett venni minden héten), úgyhogy gyorsan lecseréltem keményre. Én nagyon könnyen megszoktam egyébként mindkettőt.
A keményet pontosan azért javasolta a doktornő, merthogy az rászívja magát az ember szemére és így kicsit megváltoztatja az alakját (biztos tudod, hogy a látáshibásoknak a szeme olyan mint egy lelappadt labda) a helyes irányba. Sajnos ez azonban nem tartós, tehát a szem látáshibájának korrigálására nem alkalma, de amikor az ember kiveszi a szeméből, akkor még 1-2 órán keresztül szinte jól lát. Ezt hordtam egészen 1998-ig, és kb. kétévente kellett cserélnem.
Viszont nagyon-nagyon zavart az, hogy ha belement valami a szemembe, akkor nem volt megállás, folyt a könnyem, az orrom és a szemfestékem is lefelé. Ezért aztán néha enyhén monoklisan érkeztem haza.
Ekkor megint a lágy mellett döntöttem, és mondhatom, nem csalódtam. Igaz, hogy drágább, mint a kemény, de olyan érzés, mintha nem lenne semmi a szemeden. Ha belemegy valami, azt meg se érzed. Viszont havonta kell cserélni (legalábbis az enyémet, ami a Fotexnél kapható SoftLens66). Én erre esküszöm. Kipróbáltam az új PureVision-t is, ami egy hónapig éjjel-nappal hordható, de nekem az nem jött be - a doktornő szerint nem bírja a szemem ezt a fajta szilikont. És ezeket az új lágy lencséket már nem kell külön fehérjételeníteni, elég, ha olyan folyadékot veszel hozzá, ami napi használatkor leoldja ezeket a lerakódásokat. Kényelmes, egyszerű, lehet vele nyáron úszni és nem terheli a szemet.

Bocs, hogy kicsit hosszúra sikerültem. Szerintem is azt válaszd, amit a doktornő ajánl, és ha bármelyiket hordhatod, akkor inkább a lágy mellett dönts. És még valami: a Bausch&Lomb gyártó a király. (Kapható: Fotex, Vision Express, Ofotért).

Előzmény: Nyuszog (4)
ugrifules Creative Commons License 2000.01.28 0 0 5
Ebben a szemnyomas dologban lehet valami, en is ugy tudom, hogy a minuszos szem a tengely iranyaban nyulik meg. Mindenesetre koszi az infokat.
Előzmény: Nyuszog (4)
Nyuszog Creative Commons License 2000.01.28 0 0 4
Biztos, hogy lehet, de minuszosoknak a keményet ajánlják, mert az "nyomja a szemet" valahogy, ami a dokik szerint hasznos. Hű, de tudatlan vagyok. :)

Van aki a keményet nem tudja megszokni.

A kemény akkor kényelmetlenebb, ha belemegy a szemedbe valami, de az a lággyal sem leányálom. A lágyat (az is volt) két ujjal simán ki lehet venni, de ez nem tudom, hogy mennyiben előny, mert a keményet is kb két mp alatt kiszedem. A lágynak nagyobb az átmérője, könnyebb odacsukni a tartóban, könnyebben kiszárad. Azt szokták mondani, hogy " a keményet nehezebb megszokni, a lágyat meg nehezebb kezelni". A megszokás kb. egy héttel tovább tart, a kezelés, meg kicsit nagyobb odafigyelést, azaz 3 mp pluszt igényel.

Előzmény: ugrifules (3)
ugrifules Creative Commons License 2000.01.28 0 0 3
A szemeim -4,5-5 D koruliek. Ha lehet, en lagy lencset szeretnek, az ugy tudom, kevesbe viseli meg a szemet es kenyelmesebb is.
Előzmény: Nyuszog (2)
Nyuszog Creative Commons License 2000.01.28 0 0 2
Az a baj, hogy nagyon sokféle van, kezdve az egyhónapostól a 2 évesig. Nekem is kontaktlencsém van, de a vizsgálat után a doki ajánlotta, hogy olyan legyen, amilyen, igazából nem én választottam ki. (-12, -13)

Az árak ettől függően nagyon változatosak. Ha az én félkemény lencsémből indulok ki, annak 4-8 eFt darabja, minőségtől, légáteresztő-képességtől, gyártótól függően. (Egy párat ingyen kaptam, mert a cég csak 3 hónap múlva tudta szállítani.)

Ehhez jön a vizsgálati díj, de néhol azt elengedik, ha náluk rendeled meg a lencsét. Kell még egy tartó, ami legutóbbi értesüléseim szerint 1000 Ft alatt van, kemény lencséhez ajánlatos a szippantyú, párszáz Ft-ért, és kell még tároló-fertőtlenítő oldat, ami kb. kéthavonta 4000 Ft. A kontrollokért jobb helyeken nem kell fizetni.

Ha a két szemed között több, mit 3 D van, vagy 6-nál vagy 8-nál erősebb, akkor SZTK-ra kapod az egész cuccot, azaz olcsóbban, de most nem tudnám megmondani, hogy mennyivel.

ugrifules Creative Commons License 2000.01.28 0 1 1
Senki tobbet?!
Előzmény: Hayloft Ezekiel (0)
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2000.01.28 0 0 0
a szemem 2 dioptriás, de h alenne klencsém az 0 alakú lenne :)
ugrifules Creative Commons License 2000.01.28 0 0 topiknyitó
Sziasztok! A szemuveget szeretnem kontaktlencsere upgradelni, ehhez kellenenek infok, tapasztalatok.
Hol erdemes venni, milyet, kb. mennyi az elso beruhazas (es utana havi vagy eves szinten)?
Van egy tippem, hany dioptrias az elso hozzaszolo szeme ;)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!