Malac alacsony hőfokon süldögél, majd holnap lesz megpiritva. Lencse megfőzve, saláta félre téve a többit holnap berántom, a rántás is kész van már. Most megyek megcsinálom a tiramisut és akkor az idénre be van fejezve a főzés. Vacsorára töltött tojást csináltam.
A tyúk hátrafelé kapirgál, elkaparja a szerencsét. A malac előrefelé túr, kitúrja azt. És igen, a hal elúszik vele :)
Vettem egy szép darab disznócombot, dióját. A zsíros laflancokat levagdostam róla, lett belőle kolbász, a maradékot szépen megformáztam, felszúrtam és betöltöttem a kolbásszal. Ezt tegnap sütöttem meg lassú tűzön, ma pedig a malaccombot.
Vacsorára lesz a kétféle hideg sült, tormás sonkatekercs, krumplisaláta, franciasaláta. Kiskorú kedvéért főtt tojásos, kaviáros falatok :)
Holnap a malac bőrös részeire rápirítok sörös szalonnával kenegetve, lencséből alighanem leves lesz.
Kutya megkapta a malaccsontot, de szegény egyelőre retteg, pedig itt egészen rendes népek laknak, viszonylag visszafogott a durrogtatás...
Ha én készíteném, fokhagymával ízesített kacsazsíron megpirítanám a gombát, flambíroznám a whiskyvel, bele a tejszín, petrezselymzöld, csipet kakukkfű, só, bors, lassú tűzön főne a kellő sűrűség eléréséig.
Mivel a kiolvadt gombák állaga(egész, elég apró gombákat vettem ki a fagyasztóból) nem igazán tetszett, öregre szeltem őket és minimális zsiradékon átpirítottam, legyenek kicsit keményebbek. Utána bővebb zsírban hagymát, a végén fokhagymát pirítottam(az asszony nem engedte kihagyni) és beledobáltam a gombaszeleteket. Ráöntöttem azt a levet is ami a vákumozós zacskóban összegyúlt, elfőztem, nyakonöntöttem whiskyvel és gyermekeim nagy örömére belobbantottam(kezdek félni tőlük, mindkét kiscsaj erősen piromániás). Nem tudom, ki találta ki a vargánya-whisky combót de jól tette, nagyon illik egymáshoz az ízük. Aztán tejszín, majd az asszony megjelent valami gyanús kinézetű sajttal, szerinte gouda volt, szerintem egy műgyanta tömb legalábbis a keménységéből ítélve de a sajtreszelő győzött és még az ujjaim is megvannak. Petrezselyemzöld került bele a végén és mindmegettük... Jó volt. Egy szép darab karajt sütöttem egybe, ahhoz stimmelt is.
Holnapra a malac mellé a vendégek lencsefőzeléket kapnak. Magamnak lencsesalátát csinálok saját eszemtől egy közönséges dresszinggel. Van valami furfang vele?
Ma megesszük a maradékokat és estére csinálok töltött tojást, ha lesz időm.
Normálisan rummal szoktam csinálni, ilyenkor meg couantroval és narancshéjat is teszek bele. Ez a változat nagyon bejött. Piskótát végül Lényem a Müllernél kapott, nem Manner, de jó lesz.
Mint mondta rengetegen voltak mindenütt és nem úgy mint mi, hogy elfelejtettünk valamit, hanem hatalmas púpos kocsikat toltak a kasszákhoz. Ezt nem értem, így utolsó pillanatban vásárolni menyiségeket.
Ami a zacskikban szokott lenni az sem karika... de nem talaltam mas kepet. Szoval egyrol beszelunk... valoban ezt nem lehet sutozni -mint a rantott hust sem :))... Lehet, de nem ugyanaz az iz.
En ezt is nagyon szeretem - es ez is olyan amit otthon nem csinalok :)).
Nekem van - evente talan ketszer, haromszor hasznalom, de akkor nagyon jol jon. Akkor veszem elo, ha a gyerekeknek rantott hust vagy halat sutok. Kinnt a teraszon... mert meg akkor is van szaga.
Én is tiramisut ígértem a családnak szilveszterre. Persze kiderült, hogy se amaretto, se babapiskóta nincs itthon, szerencsére a lidl-ben kaptam a szokott babapiskótát, a tescoban meg amarettot.
Nálam van még húsleves, sok hús és velőscsont, na meg dráma. Az éjszaka eszembe jutott, hogy a desszert elsején a vendégeknek tiramisu, amihez mindent megvettem csak a piskótát nem. Miután már reggel rájöttem, hogy ma mégse megyünk steaket enni, Lényem lement venni piskótát, de itt nem volt. Most uton van a MOM-ban, remélem ott kap valahol.
A konyhában nálam van klíma, elszívó és ablak. Ezek után a fritőz már nem játszik szerepet. Leszűrögetni az olajat és utána hónapokig a hűtőben kerülgetni nekem nem érte meg. A mosogatásról már nem is beszélek, amit még Lényem, aki amugy lelkesen mosogat, is utált.
Én kifejezetten csak a rántott cuccokhoz használom, és sose a lakásban, de ezt már meséltem. Nemrég kipróbáltam benne az édesburgonya chipset, és az is nagyon finom volt.
Mára halászlevet csináltam. Kizárólag karácsony környékén lehet kapni az Auchanban balatonboglári halászlevet fagyasztva, halszeletek nélkül. Nekünk annyira izlik, hogy ilyenkor 6-8 dobozzal is veszünk( 1 literes egy doboz), csak belefőzöm a pontyszeleteket, na meg a belsőséget. Én nem csinálok rossz halászlevet, de ez legalább annyira jó, ha nem jobb, és mennyivel kevesebb munka!
Amúgy az enyém nem bő olajos, viszont tud kevergetni (Tefal Actifry), így 30+ fokos szükséghelyzetben akár rizottót is tudok csinálni benne. De igazán két dolog lesz finom ebben is, krumpli és csirkeszárny. Szerencsére ezeken elég sokáig megélnénk :)
Körülöttem mindenkinek van. Nyáron, amikor túl meleg van a sütő begyújtásához, nagyon hasznos, hogy a fritőz tud működni egy széken az ajtón kívül, kertben vagy erkélyen is. (Nálam egyik sincs, így a fürdőszobában a mosógépre állítom, még így is sokkal hűvösebb marad a konyha.) Az igaz, hogy a sültkrumpli a döntő, ahol azt szeretik és meg sem tudnák unni, ott érdemes fritőzt tartani igazán.
A fritőzt már ezer éve elajándékoztam, mert majdnem soha nem használtam. De a hagymakarikákat a nagymamám sütötte és akkoriban még nem is volt fritőz a világon, no meg olaj sem. Disznózsír! A múlt század első feléről van nálam most szó.