Ahogy olvasom, bátorító szavaitokat most is rilok.....
De az az érdekes, hogy a sajt meg a túró is kell neki, és amikor abból süt, az egekig magasztalja, hogy milyen finom volt amit készített. Az elején az volt, hogy Fonyódon vette a sajtot, mondom neki, hogy minek veszel kecskesajtot, mikor itt van. Nem akarom, hogy nekem adjátok, mert nem fogadhatom el ingyen. Hátha az uradnak nem tetszik, hogy ingyen viszem a sajtot. Ettől is kész vagyok, hiába mondom neki, hogy az uram soha egy rossz szót nem szólt rá, vagy nem mondta, hogy ne adj. Sőt.... Az egész rokonság viszi. És soha eszembe se jutott volna, hogy pénzt kérjek. Érdekes, pedig falun nőtt fel, emlékszem a mamáéknál is volt egy csomó állat, lehet, hogy megutálta őket?.. De mi szeretjük a kecskéket, meg a tyúkokat, meg a libákat, meg a cicákat, meg a kutyákat. Nálunk ők családtagok.
És ezt szeretnénk csinálni, még akkor is ha rengeteg vele a munka, ez egy életforma valaki szereti, valaki nem. Mikor megfőzöm a tyúkhúslevest, saját zöldségekkel, tudom, hogy mit eszek, és fantasztikusan finom. A gyerekek is nagyon ragaszkodnak az állatokhoz, amikor mondtam, hogy levágjuk az egyik gidát két napig bőgtek, hogy nem szabad, meg az gyilkosság, és hogy nem akarják, úgyhogy gida maradt. Meg ahogy a pici gyerekem iszik a szopókás kulacsából, aztán beledugja a kecske szájába, hogy kérsz iszit? Aztán a kecske után ismét iszik:-))))) Hát ilyen, és hasonló sztorikért is imádom ezeket a kis állatkákat...
Sziasztok Hiawata vagyok és igen nálunk is ez volt a helyzet elösször. Annyi kivétellel hogy a Betyárom megvette a házat teletettük állatokkal gyerekekkel azt persze támogatás csak szóban volt a szüleimtől.Betyáromnak szülei arra meghaltak már és így onnan se volt támogatás sajna.Magunkra maradtunk és persze jöttek a kérdések mindenkitől hogy bírjátok és ha betegek öregek lesztek akkor milessz?Na meg hát egy ujj faluban hol se ismerős se rokon mi is lesz veletek?Ti örültek vagytok meg ilyenek és az anyázások káronkodás .Azt most meg mégis itt vagyunk élünk virulunk jön egy ujj baba család is jól van az állatok létszáma is növekszik szépen!!HÁLA AZ ÉGNEK!!!Igaz betyárom most kicsit megrogyott de nem adjuk fel a család mindösszesen 3 napot segíttet hogy a serblit kiszedtük azt kész.Betyárom is mostmá jól lesz ha szedi a gyógyszereket és végre végleg haza jöhet és ehet egy kis hazait szerintem utána ujjra kezdve lassan de biztosan belehúzunk és megmutatjuk mi is képesek vagyunk még ha az egyikünk beteg is !!ÚGYHOGY SZERINTEM HA VALAKI NEGATÍVUMOT MOND AZ ÉLETÜNKRE ÁLLATUNKRA AKKOR NŐIESSEL ELKÜLDJÜK A BÚÚÚS P....... BE!!ÉS AKI ÁLLATOT AKAR VAGY TART ANNAK ÍGY IS KELL GONDOLKOZNI HA ÉLNI AKAR !!!!UT :AKI BETEG KITARTÁS LESZ JÓBB IS !!!
kislányom! ha nem az állatokra költenétek minden pénzetek nem Suzukival kellene járnod(6 éves Ignis..kezdetektől az enyém)...és mehetnétek nyaralni....
Anyu!...ha nem lennének az állatok Suzukim se lenne..DD....nemhogy nyaralásra nem futná...köztudott hogy az ápolónőket műtősnőket nem fizetik szarrá még diplomával sem...
Másik duma: Ezért tanultál annyit??.......DDDD
Következő duma:Mikor hozol egy kis sajtot??
ha büdösek az állatok akkor is legyen büdös mikor szépen megsütve illatozik a hús az asztalon.......Megenni nem büdös??
Akinek nem tetszik kivűl tágasabb....DD...
na ezt lejátszottuk, azóta tudják anyuék is a játék szabályokat..DDD...
tehén: na a 18ezer már nem aktuális...egyébként a rakatással együtt lett volna ennyi...mert a Kistehén ezerrel elkezdett ivarzani és kapott egy magyartarka cuccost...
úgy látszik a sors nem akarja hogy nekem jersey üszőm legyen.....de már majd csak azért is veszek egyet.DDD
Kész vagyok idegileg, tegnap egy csomót bőgtem, volt itt anyám..... Pfújj, de büdös van nálatok, miért nem takarítjátok az állatok alját? Anyu, a baknak van szaga, az uram minden nap takarítja a helyüket... Na ne, ne nézz hülyének kislányom, minek nektek ez a sok kecske, tiszta hülyék vagytok..... A mi dolgunk, hogy mennyi van anyu, nem? Akkor is sok vele a munka, nem jártok sehova, nem voltatok nyaralni sem... Anyu amúgy sem futná nyaralásra... Ja, mert minden pénzeteket ezekre a dögökre szórjátok.... Oké anyu, akkor ha azért jöttél, hogy ba...ssál, akkor menj haza, de akkor ne vidd el a sajtot, meg a túrót se...
Szegény tesómat is állandóan cseszteti, mert agrármérnöki szakra vették fel az egyetemre.
Sziasztok! Csak így tovább az OFF-okkal legalább mi is meg tudjuk hogy másoknál sem fenékig tejföl ez a kecsketartás. Az én párom sem hajlandó fogyasztani "kecsketermékeimből" de legalább a gyerkőcöket nem beszéli le róla. A szomszédaim ismerőseim viszont nagyon örülnek a próbálkozásaimnak és bíztatnak csak így tovább( nem mellékes ők járnak a legjobban hiszen bevallásuk szerint ízlik nekik és ingyen van). Egyébként 18-ért már bakot is tudnál venni és az nem csak egy alkalom. De ha ebbe ilyen sok pénz van én rosszul csinálom mert csak befogadom 1-2 hétre a lányokat és egy kösziért haza viszik őket, és jöhetnek a gidák.
Huh, de levert a víz....... Kinyitom a hűtőajtót, rápillantok a fetára, mondom a csudába valamit elrontottam, penészesedik a feta. Gyorsan kikapom, de látom, hogy csak a hűtő hüle lámpájának fénye volt a ludas, semmi baja....
Bár semmi közöm hozzá, de tegnap volt itt az állatorvos, és kérdeztem tőle a sextált cuccot. Ő azt mondta 10 körül van, még ha jersey, vagy holsten akkor sincs 18. Bocs, tényleg nem akartam belepofázni.
Hát nem... Kecskénk van, és nem mondom, hogy hű de vastag, de azért elég jó kis "tejszín" réteg van rajta. Bár eddig még akárki látta a kecskéinket, mindenki az kérdezte: - Terhesek, hogy ilyen nagy hasuk van? Mondjuk, hogy nem csak dagik. Sokat ettek, és az a bendőjük. Bár lehet, hogy annak, hogy jól vannak tartva semmi köze ahhoz, hogy van tejszín réteg a tejen.
„Na zt a LOL-t valahogy nem sikerült beazonosítanom..DDD” Wikipedia:
8<------------- A LOL az internetes szlengben használt kifejezés, az angol laughing out loud (magyarul hangosan felnevetni) rövidítése. 8<-------------
Lehetne gépesíteni, csak azt nem így, hanem PLC-vel (programozható áramkörrel), meg áttétes motorral, idő- és hőmérő csipekkel. Nosza, ha van itt gépész és elektromókus, nekiülhetünk, meggazdagszunk belőle, ha az USA-ban piacra dobjuk. :)
Nem kell azzal szórakozni. Éles tárggyal jó fölvágni, akkor marad benne a legtöbb anyag. tehát késsel először nagyobb, úgy 4-5 centis darabokra, aztán hagyd állni 10 percet, majd ugyanúgy késsel ezt még aprózd föl mogyorónyira. Én eztán kerek, lyukacsos fémkanállal (ezzel a tenyérnyi lapossal) kavargatom igen óvatosan lassú melegítés mellett, és csak ha egy-egy nagyobb darabot látok, azt szedem szét a kanállal. A lényeg, hogy amit lehet, az éles kés vágjon szét, ne a tompa eszköz. A végére úgyis lesz néhány nagyobbacska darab, meg sok kicsi, borsószem méretű: nagyjából legyen mogyorónyi a nagyja. A kavarás sebessége nálam 1-2 mp, míg egyszer körbeérek, nem kell sietni. Mindez csak azt szolgálja, hogy elindítsuk a savó kiválását, hogy kiszedéskor már nagyjából egyben maradjon, mert azután a csepegtetéskor a fölösleg úgyis eltávozik.
Szétveri valamennyire, az igaz, de azért csak megmarad, meg az utómelegítésnél - én szoktam - újra összeáll, egyszer már próbáltam, csak mintha kevesebbet adott volna...
Ja, nekem akkor készültek "krémsajtok", mikor 2008-2009 telén 10-12 fok volt a házban. Úgy tűnik, ilyen hűtőbéli hőfokon nem szaporodnak el egyes baktériumok, és a sajt alvadása és érése is más. Rendesen kenyérre lehetett kenni, és egyáltalán nem volt rossz. :) Egyébként tejszínből, vagy tejszínezéssel, esetleg krémtúróból szokták készíteni. A bolti krémsajtok (az ömlesztett kémiai cuccokon kívül) általában tejszínnel kevert sajtok.
Azért érdemes leszedni, mert ez összeszedi a rászálló bacikat is, plusz lehet, hogy darabos lesz tőle az alvadék. A sajtnál nincs értelme zsírtalanítani... A tejet fölözéssel lehet tejszínre és sovány tejre bontani, a tejszínből alvasztással készítik a tejfölt. Mindenki ezt az "állni hagyjuk és akkor a tetején tejszín lesz" dolgot mondja, de az igazság az, hogy valójából a tejszín csak egy nagyon kis része jön úgy föl, és az állás miatt már kétes tisztaságú. Azért is volt régen, a tejszeparátorok előtti időkben olyan megfizethetetlenül drága a vaj, mert nem tudták kinyerni rendesen a tejszínt, amiből készült! :)
Gondolom, tehéntejről beszélsz, mert a kecsketejet ha állni hagyom, legföljebb egy fél mm-es kis hártya lesz a tetején még fél nap után is. :D
"amikor kiveszem a hűtőből a tejet, akkor a tetején tök jó vastag "tejszín" van." Na ezt gyűjtsd össze és csepegtesd 2-3 napig. Lehet ízesíteni és kész a krémsajtod. Ha nem ízesíted, mascarpone. (de ezt már írtam)
Csinált már valaki krémsajtot? Értem ez alatt, amit mondjuk szendvicsbe lehet kenni. A másik kérdésem, amikor kiveszem a hűtőből a tejet, akkor a tetején tök jó vastag "tejszín" van. Ez most tejszín, vagy tejföl? Az anyukám ezt tejfölnek hívja, de ha jól tudom ez nem tejföl, és nem is tejszín. Valamint valahol olvastam, hogy sajtkészítés előtt ez le kellene szedni, hogy ne legyen " zsíros a sajt". Én soha nem szoktam leszedni. Most leszedjem vagy ne?