Keresés

Részletes keresés

Lac979 Creative Commons License 2011.11.10 0 0 515

Üdv Néktek:)!

 

japantanar:  Természetesen Basalis, mégpedig Rhombodera, csak elsiettem a gépelést:). Köszönöm a javítást.

Így van... Engem rabul ejtett, hogy egy ilyen, egyszerre érdekes és különleges, néha ijesztő "predátort" megfigyelhetek és gondozhatok úgy, hogy látom a fejlődésének szakaszait, megleshetem viselkedését, táplálkozását. Sajnos a vedlésekről lemaradtam, mert mindig reggelre esett meg a dolog, de ez így is van rendjén. (Mellesleg engem se bámuljanak amikor vetkőzök XD!)

Nem tud Ön véletlenül olyan személyt, akinek van nőstény Rhombodera-ja? Lassan keresnék neki partnert. Mármint nem a nőstény gazdijának, hanem Sásinak, a hímemnek XD!

Még az lenne a kérdésem, hogy most hogy adult lett, lehet-e tudni, hogy körülbelül mennyi ideig élhet még ez a trópusi faj? Tudom erre nincs pontos válasz, de hátha van valami tapasztalat vagy infó abban a tarsolyban:).

És végül azt kérdezném, hogy a vedlés előtt, majdnem egy hétig nem evett, persze előtte jól belakott, viszont mostmár negyedik napja a vedlés után sem eszik. Szóval összesen jó tíz napja nem evett. A potroha pufi, iszik, és egyébként aktív, éber és kíváncsi.

Várom a válasz(oka)t.

 

Köszönöm.
_Lac979

(U.í.: Akinek hiányzik erik97, tegyen fel egy képet az állatkájáról:)! Nekem annyira hiányzik, hogy egyből kettőt töltöttem fel!)

japantanar Creative Commons License 2011.11.09 0 0 514

Hát igen!!! Ilyen pillanatokért érdemes élni:)

De a helyes név ugyebár R. basalis?! Két a-val...

Előzmény: Lac979 (513)
Lac979 Creative Commons License 2011.11.08 0 0 513

Hali mindenkinek!

 

Merre jársz erik97??? Már hiányzik a hozzászólásod!

 

A többiekkel közölném, hogy a R. Basilisom adult lett:).

 

Üdv néktek!

Miből lesz a...   ... cserebogár?!

 

(Tudom, nem bogár... :) )

 

japantanar Creative Commons License 2011.11.06 0 0 512

Az én hímemet ugyanis a nőstény jóízűen elfogyasztotta. (Remélem előtte azért örömben is volt része...)

Előzmény: japantanar (511)
japantanar Creative Commons License 2011.11.04 0 0 511

Ööö izé...mi is volt a kérdés? Paradoxa fedeztetés?

Persze, ha lesz rá lehetőség, szívesen segítek. (Esetleg próbálok szerezni neked egy adult hímet;)

Előzmény: empT (510)
empT Creative Commons License 2011.11.04 0 0 510

a feléd intézett bejegyzésem már eléggé lecsúszott, de kérnék szépen egy választ én is akkor :) 

Előzmény: japantanar (509)
japantanar Creative Commons License 2011.11.03 0 0 509

Na akkor minden félreértés tisztázva:))

Szerintem a tücsök nem okozhatta a halálukat, inkább a végelgyengülésre tippelek. (Gombás ferőzés stb. persze nem kizárható, de szerintem nem kell ennyire túlkombinálni...)

A helyzet valóban az, hogy sokkal "egyszerűbb" trópusi fajokat tartani, ert az ő életkörülményüket könnyebb a terráriumban reprodukálni. ami az élettartamukat illeti, hát asz valóban nem túl hosszú, inkább hónapokban semmint években mérhető. Eddig viszonylag kevés fajjal volt dolgom, de tapasztalatom szerint a nagyobb méretű fajok várható élettartama is hosszabb. (Remélem ez nem hülyeség) A Ph. paradoxa relatíve kisebb méretű (de igen látványos!!) faj, a nőstények néhány petetok lerakása után elpusztulnak. (A hímek gyorsabban, őket gyakran a nőstények fogyasztják el utójáték gyanánt...;)

Én Gongylus gongylodest tartottam a nagyobb termetűek közül, és a nőstények akár fél évig is bírták az adulás után. (A hímek itt is "sérülékenyebbek") 

Előzmény: lazzloid (506)
lazzloid Creative Commons License 2011.11.03 0 0 508

Ez nem hosszú életű mit takar? Fél év a tavaszi kikeléstől az ősz végéig? Eddig úgy olvastam, hogy a trópusi fajok tovább élnek. De mi az a tovább? pl. + 2 nap :) vagy 1 évvel? Köszi

empT Creative Commons License 2011.11.03 0 0 507

Az imádkozó sáskás sajnos nem túl hosszúéletűek :) szóval, miután eléri a felnőtt kort és lerakja a petetokokat nem sokkal később elpusztul. Ez a biológiai órája, nem tudsz ellene semmit tenni. Egyedül a P. paradoxa él tovább elvileg, de ez majd nemsokára kiderül nálam, hogy igaz-e :) viszont a paradoxa meg kisebb, mint a többi manófej.

Előzmény: lazzloid (506)
lazzloid Creative Commons License 2011.11.02 0 0 506

Köszönöm a válaszod. Nen vagyok megsértődve vagy ilyesmi. Inkább olyan csalódottság érzés volt. Igazán aminek nem tudtam még utánanézni, hogy a természet rendjét az időjárás szabja meg, vagy egyszerűen akármilyen körülményeket teremtünk az itthon élő fajoknak a biológiai órájuk lejár így ősz végén. Úgy gondolom sok hibát is elkövettem a tartásukkor, pl. túl nagy volt a páratartalom ami gombás fertőzést is okozhatott, de így nehéz megmondani. Gondoltam arra is amíg vártam rá, hogy kikeljenek a legyek vettem fekete tücsköt, és meg is ették őket de rá 2 napra pusztult el mindkettő. Azt kérdezném még, hogy mit tanácsolnál melyik fajtát lenne érdemes tartani terráriumban? Ami hosszabb élettartammal bír, és itthon elérhető? Köszönöm L. 

japantanar Creative Commons License 2011.11.01 0 0 505

lazzloid: Nem igazán értem a sértődésedet... Ha megnézed ezt a fórumot, észreveheted, hogy a válaszok nem azonnal érkeznek. Talán azért, mert csak páran vagyunk, akik egyáltalán ezzel a hobbival (nem foglalkozás!) foglalkozunk, szemben a külföldi fórumokkal, ahol nagyságrendileg több a fórumozó.

Másfelől szerintem empT utolsó válasza részben válasz a te kérdésedre is: Mantis religiosa petetokot legjobban a természert tud kikelteni. Ez annyit tesz, hogy vagy kiviszed egy megfelelő helyre, vagy mesterségesen ugyanolyan körülményeket biztosítasz, ergo áttelelteted. Etetésről meg még korai beszélni, de logikusan a méretüknek megfelelően hangya méretű tücsök jön szóba. Ja és miért pusztul el? Talán mert ez a természet rendje. Találtál már télen imádkozót a szabadban?

De gondolom mindezt már külföldi fórumokon elmondták, sőt azt is, hogy védett faj. ;)

Előzmény: lazzloid (504)
lazzloid Creative Commons License 2011.10.31 0 0 504

Irtam ide pár kérdést, pár napja de minek.... Azt hittem akik itt találkoznak ugyanolyan étrdeklődési körben kicsit segítőkészebbek lesznek. De végül is nem lep meg.. Egy külföldi fórumon rögtön sokan reagáltak...ennyi.

empT Creative Commons License 2011.10.30 0 0 503

szia,

persze, mindenképp kell valami, amiről lefelé lóghat, ők így szeretnek lenni.

papírzsepi helyett meg inkább a spricnit javaslom. azzal spriccelj be neki vizet.

a kokont én meg rábíznám a természetre, hogy ott kelhessenek ki. vidd ki erdőbe, vagy valami jó kis helyre. de ha mindenképp magad szeretnéd kikeltetni, akkor javaslom a fórumokon való bogarászást, meg egyéb leírásokat.

Előzmény: brics (501)
brics Creative Commons License 2011.10.29 0 0 502

Találtam egy hazai imádkozó sáskát megint egy hete, és beletettem a hátizsákomba, majd pár nap múlva lerakott egy kokont, majd meghalt. Szerintetek mit csináljak, hogy kikeljenek?

brics Creative Commons License 2011.10.29 0 0 501

Meg olyat is hallottam, hogy ha nem tud vedleni, meghal, szóval kell neki valami, amiről lefelé lóghat, ez igaz?

Előzmény: brics (499)
brics Creative Commons License 2011.10.29 0 0 500

*Sphodromantis viridis

Előzmény: brics (499)
brics Creative Commons License 2011.10.29 0 0 499

Váltottam egyébként Sphrodromantis viridis-re. Azt szeretném még kérdezni, hogy elég neki nedvességnek egy vizes papírzsebkendő?

brics Creative Commons License 2011.10.29 0 0 498

Kösz!

Nekem az volt a probléma, hogy etetéskor elszabadultak mindig a lakásban, nehezen tudtam egyenként kiszedni őket a dobozból. Kivéve a fekete tücsök, az nem ugrál, de az meg agresszív állítólag.

Előzmény: Lac979 (486)
empT Creative Commons License 2011.10.28 0 0 497

Azért kérdeztem, mert így most nekem van egy csini adult leányzóm :) de nincs kivel párosodjon. Esetleg egy fedeztetést bevállalsz majd nekem valamelyik hímeddel? :DDD még gondolkozom egyébként (van is még rá időm) hogy bevállaljak-e porontyokat, de ha sikerül majd albérletbe költözzek Pesten, akkor jó lenne mindenképp :)

Előzmény: japantanar (495)
lazzloid Creative Commons License 2011.10.28 0 0 496

Sziasztok,

 

Új vagyok itt, bár már kétszer hozta úgy az élet, hogy egyidőre megosztottam az otthonom egy manóval. Ezen a nyáron épp a kávézónk teraszát csináltákamikor bejött az asztalos, hogy milyen nagy "tücsök" ül a tersz egyik tartóján. Kimentem ááááááá ez egy ájtatos manó! Hazavittem megcsináltam a terráriumot neki. Rá pár napra megint ott ült egy a teraszon, pedig Kecskemét belvárosáról van szó. Őt is elvittem és megfeleztem egy műanyag lappal a terráriumot. Nagyon jól elvoltak, szépen ettek, és kb. egy 3 hete lerakták a kokont. Még utána is nagyon jól ettek, de hirtelen mindkettő 2 nap leforgása alatt -úgy hogy még előző nap ettek-elpusztult. Épp most kelt ki egy vagonnyi légy....

Olvasgattam ezt a fórumot, és valaki írt arról, hogy az itthon élő példányokat akármilyen gondosan tartjuk így ősz végén megadják magukat. De miért? Tudna segíteni valaki, hogy a már a terráriumban lévő petezsákból mikorra várható az utódok kikelése? Mivel etessem őket ha megszületnek?

 

Előre is köszönnöm,

 

László

japantanar Creative Commons License 2011.10.27 0 0 495

Én is tartanék pár nap szünetet két etetés között, főleg. ha tücskök is vannak az étlapon. Hallottam, hogy vannak fajok, amiket halálra lehet etetni...

Pár darab paradoxám nekem is van: egy adult nőstény és egy (hibásan)n adult hím + 2 subadult egyed:))

empT Creative Commons License 2011.10.27 0 0 494

én kb. 2-3 naponta szoktam etetni. Attól is függ mit, meg mennyit adsz neki. Mert pl. a tücsök az nehezebb kaja, mint a repülő rovarok.

án a potrohot szoktam nézni, ha megemésztette a kaját, akkor adok neki.

 

ON: Tegnap szemtanúja lehettem a Paradoxám adulttá válásának :) hát köszönöm neki ezt az élményt, csodálatos volt :)

 

Amúgy tart valaki most rajtam kívül épp Paradoxát?

Előzmény: Lac979 (493)
Lac979 Creative Commons License 2011.10.24 0 0 493

Üdv mindnkinek!

 

Egyetlen értelmes és értékelhető hozzászólás sem okoz csalódást, kezdőként minden tanácsot szívesen fogadok.

Köszönöm megnyugtató válaszod, igazából Sási jól el van, iszik, eszik, vedlik. Csak mivel ki van szolgáltatva a terráriumnak, ezáltal nekem, szeretném a lehető legjobb életet biztosítani számára.

Ígyhát minden további tanácsot várok.

A jelenlegi kérdésem az, hogy egy-egy kiadós pukkasztó lakoma után, érdemes-e, szükséges-e úgynevezett pihenő napot beiktatni az etetésben? Mert mondjuk vannak alkalmak, mikor nem óhajt enni, persze másnap már falánkabb. Nyílván tudja ő pontosan, mikor van szüksége táplálékra. Az eleség állatot nem nagyon engedem be hozzá, mármint, nem kolbászol napokat körülötte, hanem naponta csipeszről ragadozza el a tücsköt-bogarat:).

Természetesen van mikor beengedem hozzá az eledelt, hogy vadászhasson is. Egyszóval úgytűnik minden rendban van vele.

 

Szép napot mindenkinek!

Üdv.: Lac979

Előzmény: japantanar (492)
japantanar Creative Commons License 2011.10.12 0 0 492

Szia Lac979!

 

Félek csalódást fogok okozni, de mivel még soha nem tartotta, R. basilist, nem tudok saját tapasztalatból válaszolni. Még jó hogy másokat sem zártál ki a válaszadásból. Persze, ha gondolod, utána tudok keresni, de szerintem ezt te már megtetted:)

Ami a hőmérsékletingadozást illeti: én annyira nem paráznék:) A Gongylust igen hőigényes fajnak mondják, de tapasztalataim szerint elég jól bírja a hőingadozást. Ez persze nem azt jelenti, hogy hidegben vannak. Nappal halogén izzóval melegítem őket, de éjszaka a terkó lehűl szovahőmérsékletre, ami 20 fok körüli (kicsit felette).

Előzmény: Lac979 (490)
Lac979 Creative Commons License 2011.10.11 0 0 491

Üdv!

 

Megint én... A legfontosabb kérdésem kimaradt. Meg tudja valaki mondani nekem azt is, hogy kb. milyen hőmérsékletre van szüksége egy R. basalis-nak a terráriumban? Igyekszem tartani a 25-28-30 Celsius-t, de sajna nagyon ingadozik. Remélem nem fázik, nem örülnék, ha az ősz beálltával meghülne nekem:). A páratartalom ügyében is várok válaszokat.

 

Köszömöm mindenkinek, aki válaszol.

 

Üdv:)

Lac979 Creative Commons License 2011.10.11 0 0 490

Sziasztok!

 

erik97 hol van ilyenkor? Vagy majd az őszi szünetben előkerül? Szórakoztató egyed... gyakran visszaolvasom az írásait, mikor kicsit mélyponton vagyok... mindig segít:).

japantanarhoz lenne egy kérdésem, de nem zárok el másokat sem a válaszadás lehetóségétől:)

        A kérdésem a következő: Azt szeretném megtudni, hogy a Rhombodera basalis életkora általában mennyire tehető, természetesen nem napra pontosan, átlagosan.

A válaszokat köszönöm.

 

Mindenkinek szép napot!
Üdv.   Lac979:)

empT Creative Commons License 2011.10.08 0 0 489

szegény gép, ez még neki is sok volt :DD :gépsajnáló:

Előzmény: japantanar (488)
japantanar Creative Commons License 2011.10.03 0 0 488

Lac979: Én is a hűtős megoldás híve vagyok, de én is csak legyekkel próbáltam (tücsköt ugyanis nem tartok). De gondolom ők is lelassulnak...

 

Ami Erik97-et illeti: a múltkor írtam neki egy viszonylag hoszzú választ, de mielőtt elküldhettem volna, elszállt a gép, és elveszett. újból nem álltam neki, így is túl sok energiát fektettem bele. A lényege nagyjából az volt, amit te is írtál (olvasás, tanulás stb.) és azzal zártam, hogy én többet Erik97 hozzászólásaira nem fogok reagálni, legalábbis addig, amíg ilyen színvonalú és tartalmú lesz.

Új mantis küldése szóba sem jöhet, egyszer volt Budán mantis-vásár:)

Előzmény: Lac979 (486)
empT Creative Commons License 2011.10.02 0 0 487

XDDDD

 

Egyébként a hűtős megoldás tényleg jó :) Én a legyeket is rendszeresen hűtöm, úgy tovább megmaradnak és könnyebb az etetés is :)

Előzmény: Lac979 (486)
Lac979 Creative Commons License 2011.10.02 0 0 486

Hali Mindenkinek!

 

brics: Etetés előtt tedd hűtőbe őket egy 15-20 percre, elvileg belassulnak... Kicsit kegyetlenebb megoldás letépkedni a lábaikat, bár ha úgyis eleségállatként végzik akkor talán elfogadható, hisz a Mantis sem kíméli őket. Ha sok tücsköd van nehézkes a tépkedés...:)

 

Erik97: Próbálkozz más állattal, mondjuk egy plüsskutyával... Talán az túl él téged... Ne haragudj, de eszement dolgokat írsz. Vagy tájékozódj rendesen mielőtt Imádkozó sáska tartásba kezdesz, vagy hagyd. Esetleg a magyar nyelv rejtelmeiben is elmélyedhetsz, hogy legalább megértsék az emberek itt a topikon, hogy mi a lótüdőt akarsz kérdezni.

Japantanar: Könyörgök, az állatok érdekében, nehogy mégegyszer küldj állatot Erik97nek! Mellesleg van egy szép 15 cm-es Mantisom... gumi, vagy műanyag, de Eriknek felajánlom, talán könnyen megbirkózik a tartásával...:)

Akit bánt a véleményem, elnézést kérek tőle.

Lac979

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!