Mindegy! Jó szakirodalom, az ismétlés pedig sohasem árt, hisz mennél inkább múlnak az évek, annál jobb időnként egy jó kis összefoglalással ismételni vagy éppen a meglévő tudást újra rendszerezni.
Javaslom, ha módod van, minden nyulad oltass Myxovac szérummal, persze csak azokat, melyeken nem látszik még a betegség tünetek. Igaz a lappangás 10-14 nap, az oltás esetleg kidobott pénz, de hát, ha nem fertőződtek. Első tanácsom, soha ne engedd, hogy idegenek hozzák nyuladhoz (pároztatás miatt), vagy Te viszed máshová pároztatni. Inkább tarts bakot. Csak megbízható helyről vegyél nyulat. Akitől vetted (cserélted) a beteg nyulat, ne bízz benne soha, átver. (lehet, csak tudatlansága miatt) A myxós nyulat el lehet fogyasztani, de a belsőségeket ki kell dobni. Mondjuk, én soha nem enném meg, nagyon gusztustalan.
Különösebb nincs pontosan adagolt receptúra. Megörököltem egy répa szeletelőt. Ez olyan, mint egy diódaráló csak jóval nagyobb. A "reszelő" része tulajdonképpen egy lyuggatott és kicsit lyuknál kicsit kinyomott tölcsér, így könnyen kihullik erőre a répaszelet. A korpát (mindegy milyen, de leginkább búzakorpa) marékkal szórom rá, csak, mint a darát is. Az 4 mm rostával darálom, vegyesen, búza, kukorica, napraforgó, árpa és zab. Csak annyit kell rászórni, hogy ne legyen csatakos, mert a répa daráláskor sok levet ereszt, a gabona őrlemény viszont az felveszi azt. Száraz se ne legyen, mert azt a nyulak nem szeretik, prüszkölnek. Télen is lehet adni nekik, a magas víztartalom miatt folyadékszükségletüket kielégíti. Nem fagy meg gyorsan, a répa cukortartalma miatt. Annyit kell adni, amennyit viszonylag hamar elfogyasztanak. juhostttledegradálja ezt a takarmányt, de Ő dolga.
Már ismét okoskodsz! Nem tudom, mi a célod, Te milyen évjáratú vagy, de amikor még én jártam általános iskolába, mindenhol, Budapesttől Bivalybasznádig, - Magyarországon -, (még Tirpákiában is) a gabona gyűjtőnév, így tanították. Nem baj, ha vannak helyi elnevezések, de attól még nem ártana, ha a hivatalos neveket használod. Mindenről tudsz ellentmondani az 4 éves nyúltatási tapasztalatod szerint is és ronggyá olvasott könyveidből idézel. Talán, ha nem vitatkoznál állandóan! Csak a Te tudásod a mérvadó és követendő?
A búvó/fészek ládákat zárd le néhány napra. Alaposan mosd ki, de takarítás elött szórj némi ürüléket a rács egyik sarkára.. 4-5 nap után már a várt helyre végzik ügyes-bajos dolgaikat.
Ezeket vágd le, mert ahogy látom ödémás. Minél hamarabb vágd le, és fertőtlenítsd ki a ketrecet. Ha göbös lenne sély lenne a gyógyulásr, de így nagyon kevés.
„A nyúl úgyis egyhelyre jár budira, jobbesetben.” Ezt sajnos megtapasztaltam. Építettem két nagy ketrecet, rácsos aljjal, meg odúval, hogy télire be tudjanak menni. Gondoltam így mégse fáznak annyira. Na a nyulak tökéletesen egy helyre járnak üríteni, de sajnos az odúba. Egy darab nyúlbogyó sincs a rács alatt, viszont az odú néhány nap alatt tele lesz. Azért még próbálkozok valahogy átszoktatni őket, hogy a rácson végezzék el a dolgukat.
Chezulu:
Főleg nyúltápot kapnak, egy kis zabbal keverve, meg nagyon sok zöldet.
Attila314:
Én arra gondolok, hogy már betegen hoztam el őket, és nem nálam fertőződtek meg.
Az az egy furcsa, hogy azt olvastam, hogy kb. 3nap a lappangási idő, nálam meg két hét volt mire jelentkeztek a tünetek. Mondjuk azt is írták, hogy 10 nap alatt el is pusztulnak. Ahonnan meg hoztam ott mondták hogy még szépen felhizlalják a betegeket is, és utána vágják csak le.
Na mostmár mindegy. A héten levágom őket, és reménykedem , hogy a többi nyulamat nem fertőztem meg.
A nyúl nem macskaféle, vagy valahol lemaradtam a biológia órán... Ha pedig allergiás valaki a szőrére, akkor 2 jó lehetőség van (van több is):
Az ilyen állattal kerülni a felesleges kontaktust, vagy túladni rajta... Vagy esetleg lehet menni orvosnál és ír fel valamit ami a tüneteket elviselhetővé teszi.
Van egy nagyon rossz kérdés :/ így bátyám boldog tulajdonosa egy nyúl ... és minden rendben volt a több mint hat hónapja. Szeretem ezeket a macskafélék, és úgy gondoltam, hogy általában nem bánom, de egy ideig nem vagyok allergiás állapotok. Lehet, hogy úgy éreztem, hogy ennyi idő után?
"Elcseréltem két nyulamat, de ahonnan a csere nyulak származnak elég sok dagadt orrú, szemű nyúl volt. (Na ekkor még nem tudtam, hogy mi ez….) De egy olyan ketrecből kaptam ahol látszatra egészségesek voltak."
Én ebből következtettem arra, hogy fertőzött egyedeket vett. Oké, kező, tanult az esetből, de az eladónak szólnia kellett volna. Már eleve fertőzött álományból nem szabadott volna eladni, még ha egyelőre nem beteg a nyúl akkor sem.
Ha kevered a gabonaféléket akkor azért kaparja ki mert válogatnak. Mivel etetedőket?
A myxos nyulakat én a Te helyedbeb kitakarítanám, akitől meg vetted szégyelje magát, hogy nem tájékoztatott a betegségről. Legalább ennyi gerincesség legyen benne. Nem jó ha egy légtérbe vannak a tieiddel,mert még van szúnyog ami átviheti a bajt.
Sziasztok. vitamin vagy imunerösitök terén. Kinek mi a tapasztalata? Álitolag van valami táp ami jó a kisnyulaknak választás után ,tudja valaki a nevét?
A répa a cukortartalom miatt alacsonyabb hőmérsékleten fagy meg, mint a víz. Én egyébként nem javaslom ezt a módszert, inkább a víz fagymentesítését kell megoldani.
A víz ha befagy a répába nem fagy be? A répát is fagy pont felett kell tartani. A nyulak vizét is ivás után vagy beviszed, vagy kiolvasztod. Sőt a hideg répától könnyen fososodik a jószág
A takarmány répa nem egy nagy tápanyag értékű cucc... Magas a víztartalma és ennyi. Hiába telik a gyomor, nem sok minden hasznosul belőle. A csilivili moslékokat meg kell hagyni a kacsának, disznónak, esetleg csirkének. jó nyúl moslékot alkotni macerásabb, hogy fel se fúvódjon, ne is fosson stb...
Bal jo köszönöm a válaszod. Japipapa, leirnád nekem részletesebben hogy a takarmányrépát hogy is etetted, milyen darával meg milyen korpával etetted,vagy korpa csak egy fajta van? Ilyesmit még nem próbáltam mert még csak az idén vetettem répát és gondoltam összeállítok valami jó kis finom, hizlaló menüt a növendékeknek, olyat amitõl nem lessz baja a gyomruknak.