A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Szerintem macerásabb így a tejet habosítani. Gondolok a megfelelő hőfok elérésére, majd utána annak felhabosítására. Vagy tévedek? Egyszer kell megtanulni, mint a biciklizést, utána már gyerekjáték a géppel habostani majd viszahűteni. Gondoltam már, hogy készítek videót otthon a pontos lépésekkel illusztrálva, de az a bajom, hogy a fényképezőgépem nem vesz hangot.
Én is ezekkel a módszerekkel habosítok, ha tejet habosítok, és nem nyúzom a gép fűtőrendszerét, termosztátját. Tényleg nagyon jó minőségű tejhab készíthető mindkét módszerrel... Megfelelő.
Biztos jó megoldás ez is viszont ha már csalásnál tartunk egy ikeás 285 ft-os elemes tejhabosító is megoldás lehet azoknak (köztük nekem is) akik nem tudnak jó tejhabot csinálni a kvgéppel.
Mellesleg ugyanitt láttam ma egy mérőpoharat is ha esetleg gondot jelentene valakinek a 30 ml pontos kimérése.
Jó az a butellás kisebb pohár, meg a Bristot üveg is ugyanazzal a füllel. Ugyanakkor a fala kissé vékony, nemigen bajnoka a hőtartásnak. Ugyanakkor a lefőtt kávé aromatartalma percenként feleződik, mihamarabb érdemes meginni, minek egy presszót negyedóráig vagy akár öt percig is melegen tartani? Én viszonylag gyorsan nyakára hágok, mégis érzem az első korty és az utolsó közötti jelentős különbséget. (Vagy ez is gépfüggő?) Ha hosszabb ideig pancsolnék véle, akkor nem víz inkább kapuccsínó vagy latte makkiátó.
Én leginkább amolyan dupla ristrettót iszom, 14-15g babból 30ml-t.
Hát igen, az a bizonyos kávéspohár, amelyik kívül fekete, belül fehér, az nekem is nagy kedvencem... A Vergnano-nak és talán a Qawa (Blazac Café)-nak van ilyen csészéje, ha nem tévedek. Tudtok másról?
Időközben magam is rájöttem, mert megnéztem a gyártó lapját. Ám korábban írtam arról, hogy a gyulai kávékézműveseknél megragadott egy pressócsésze-vizespohár-csészealjak-kerámiatálca szett feketében. Kávéspohár belül fehér, vizespohár üveg, kinézetre épp mint a Bristot üvegpohár. És az originál módon vízre lett kitalálva. Szóval arról asszociáltam. Szép készlet volt, mondhatni azóta mindenről ugyanaz jut az eszembe:-)
A fém fogantyú az saját alkotás:-))), mármint én tettem rá a Bristot poharára... Tudod, egy pihent nap, kreatív ötletekkel:-))) Fenét, ne hidd el...! Az úgy volt, hogy sorra elbénáztam és odavágtam és eltörtem, aztán csak eszmebe jutott, hogy jéééé, a Bristot-os pohár ugyanolyan méretű mint az, amiket odavágtam... És megpróbáltam, és kész, passzolt:-)))
Ha bemész egy Kátay-ba, Vasedény-be, vagy 10% felár ellenében a Butella Kft-be nézz be, akkor találsz fület is a Bristot shot glass-odhoz.
http://www.butella.hu/olasz.htm
itt például ez a termék: 606024-25-Oslo, nézd meg.
Ha kis tételben vásárolsz a Butella Kft-nél, akkor 10% felérat számítanak fel, de megéri, mert nagyon olcsók a termékeik, érdemes, mert máshol tízszeres-húszszoros áron árulják, amit ugyancsak tőlük vesznek...
De ha bemész a Kátay-ba vagy Vasedényvbe, és veszel 3-4 db-ot, akkor is rendben van, hiszen a poharakat ha törnek, tetszés szerint pótolhatod.
Azért is ajánlottam a Bristot shot glass-át, mert máshol 700 Ft-ért egy darabot adnak, ami szerintem pofátlanság, hiszen a gyártó a kávéja mellé nagy kedvezményekkel adja a reklámtermékeket (a pohár is az!). Nyilván, egy jó minőségű csészét szívesen megfizet az ember, de reális ár/érték kategórián belül...
Van persze kivétel, ott van a Manuel csészekészlete, az gyönyörű kidolgozású, szinte iparművészeti igényű alkotás, finom porcelánból, ott megértem, hogy bizonyos esetben magasabb az ár, de a Manuel-el elfogult vagyok, az egyik kedvenc kávém ugyanis a Bristot mellett... A Bristot presszós és cappuccinos csészéje kicsit konzervatív, de nagyon jó anyagból van, jó vastag porcelán, tartja a hőt, baráti ára van, és ezért is vásároltam. Ismerősöknek kitűnő ajándék, a cappuccinosnak örülnek a legtöbben, mert kevesen isszák a kávét 30 ml-esre csapolva... Bevallom, én is hosszabban szeretem, és a porcelán eszpresszósba nehezen fér be, a capuccinós már tul nagy, így jutottam el a shot galss-hoz:-))
Téynleg, Ti hogy isszátok a presszót? Szigorúan 30 ml? És ha nem, akkor ki-mennyi vízzel önti fel?
Köszönöm a részletes választ. Ez az ár tényleg több mint barátságos, máshol 1db.-ot sem kapnék ennyiért. Mégvalami... Az előző képeiden látható egy fém foggantyú is, amit ezeken a képeken nem látok. Most hogy is van ez?
Nézd meg a http://www.caffebristot.it/eng/page.php?sid=0b4aa51f99625a7547fefa50e979b873&pageid=PPROD001 honlapot is, a Bristot eredeti honlapját... Meg a forgalmazó is kávénak tudja. Meg a gyártó is...
Nagy baj, hogy (némely helyen) ebbe vizet visznek a vendégeknek. A vizespohárra pedig jobban tennék , ha ráírnák az ásványvízgyártó nevét és márkajelzését, mert A BRISTOT KÁVÉT GYÁRT és nem szódavizet:-))
Tehát ez nem vizepohár, hanem kávéspohár, legalábbis a gyártó eredeti szándéka szerint. Az már más kérdés, hogy vki mit iszik belőle, mert én már láttam latte-s poharat vizespohárként is dolgozni:-(((
Egyébként egyetértek Veled, tényleg jó, ha kap az ember kis vizet a kávé mellé... Sőt, Olaszország déli részén kifejezetten jellmező, hogy kis forróvizes kancsót is adnak, egyrészt hogy tetszés szerint ki-.ki hígíthassa a presszóját, másrészt hogy a presszó melletti beszélgetés is hosszabbra sikerülhessen:-)))
András gyanítom az a "vizespohár" az valóban vizespohár:-) Némely helyeken szokás a kávéhoz egy pohár vizet is adni, szerintem roppant hasznos szokás.
Azért a Bristot cuccok jónak tűnnek, jó áron. Én a Perté poharakat találtam még jónak, nekem barátomtól van nem tudom hol kaphatók. Extra vastag fal, jó belső forma, jól fogható fül.
Tegnap lakhelyemen jártam, és a televíziós kávézót zárva találtam. A másikba mentem és kapuccsínót kértem. A pincérnő megkérdezte porból főzze, vagy nemistudommiből. Valami fűrészpor-halliszt kombináció lehetett. Mondok: főzze kávéból meg tejből. Nem lett rossz, a tej ápol s eltakar.
Én is jártam már Aida kávézóban, tényleg hosszabbra főzik az eszpresszót mint az olaszok.
Hiába, az osztrák kávé nem azonos az olasszal, bár tudnak azt is, a Kärtnerstrassén ittam egy jó Pellinit. Egy barista srác vitte egyedül az utca közepén lévő nyitott kávézót, volt neki egy Gaggia kétkaros automata gépe, egy nagy adagolós darálója meg a többi ami az ilyen-olyan lattékhoz kell, felvette a rendeléseket, lefőzte a kv-t majd felszolgálta. Ennyi. Közben hót nyugalom az arcán. (lehet hogy nemsokára jött a váltás:)
Tegnap Ausztriában voltunk autós (vw bogár) találkozón és hazafelé megálltunk Bécsben vidámparkozni, utána pedig beültünk kávézni, sütizni egy közeli Aida cukrászda-kávézóba. Az eszpresszó: 100% arabikából főzték és a pincérnő megkérdezte, hogy kicsit vagy nagyot kérek. Kicsit kértem, de így is majdnem duplának megfelelő adagot hozott ki. Az én ízlésemnek kicsit hosszúra volt főzve, de azért jó ízű volt, így hoztam haza belőle 250g-os csomagban. Itthon a karos géppel készítve is kellemes eszpresszó lett belőle. Ha valaki arra jár, ajánlom.
Mai tapasztalatom a Gaggia Espresso Pure egyszemélyes szürőjével...
Volt még egy kevés kávé a darálóban, gondoltam ma este készítek egy presszót. Pont 8 gr jutott, elővettem az eddig nemigen használt egyszemélyes szűrőt és annak rendje-módja szerint töltöttem, tamperoltam, főzés indít és egy csepp kávé nem jött le..., a gép fuldokolt.
Több se kellett, a dolgok után akartam járni. A darálót nem akartam elállítani, mert tökéletesen be van állítva (igaz, a számskála jól működik, de akkor is...) és daráltam még egy egyszemélyes adagot, újratöltöttem az egyszemélyes szűrőt, alig tamperoltam és kitűnő kávé jött le, vastag cremával. A tampert éppen hogy hozzáérintettem a kávéhoz a tömörítésekor. Még egyszer megismételetem és ugyanaz lett, magyarán az egyszemélyes szűrőbe darált kávét alig kell tamperolni... Érdekes.
Itt korábban valaki írta, hogy teljesen más darálóbeállítás kell az egycsészés presszóhoz, hát maximálisan igaza volt!!! Merthogy a darálás finomságán "illik" változtatni, és nem a tamperolás erején, ezt jól megjegyeztem, többen is írtátok. De hogy ekkora az eltérés a két szűrő "tamperolási igénye" (és feltételezem a darált szemcsenagyság tekintetében is igaz ez) között, azt nem gondoltam volna...