A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Próbáld a kifolyó nyílás aljától számított egy újnyival tölteni. Amíg kezdő szinten vagy mindenképpen. Ha már becsukott szemmel is megy csökkentheted a mennyiséget.
Hát ja elég rövid, persze ha szabályosan félig töltöm akkor elvileg lehetséges lenne a dolog dehát magamnak az sok lenne. Lehet hogy itt van a kutya elásva, mármint a mennyiségnél?
Ha jól emléxem 184 gramm az a csésze, a Lucaffe (Szabcikának ez ismerős kell legyen ;) ), Segafredo meg olyan 140 gramm körüli. Kiváncsi lennék milyen lehet ez cappuccinósban ! :O
Én még egyszer sem használtam az elemes tejhabosítót, hősiesen küzdök a géppel de úgy emlékszem a biciklizést könnyebb volt megtanulni. Nekem állandóan vastag hab képződik a tetején, meg a Gaggia karját sem tudom úgy beállítani hogy körbe forgassa a tejet.
Szerintem macerásabb így a tejet habosítani. Gondolok a megfelelő hőfok elérésére, majd utána annak felhabosítására. Vagy tévedek? Egyszer kell megtanulni, mint a biciklizést, utána már gyerekjáték a géppel habostani majd viszahűteni. Gondoltam már, hogy készítek videót otthon a pontos lépésekkel illusztrálva, de az a bajom, hogy a fényképezőgépem nem vesz hangot.
Én is ezekkel a módszerekkel habosítok, ha tejet habosítok, és nem nyúzom a gép fűtőrendszerét, termosztátját. Tényleg nagyon jó minőségű tejhab készíthető mindkét módszerrel... Megfelelő.
Biztos jó megoldás ez is viszont ha már csalásnál tartunk egy ikeás 285 ft-os elemes tejhabosító is megoldás lehet azoknak (köztük nekem is) akik nem tudnak jó tejhabot csinálni a kvgéppel.
Mellesleg ugyanitt láttam ma egy mérőpoharat is ha esetleg gondot jelentene valakinek a 30 ml pontos kimérése.
Jó az a butellás kisebb pohár, meg a Bristot üveg is ugyanazzal a füllel. Ugyanakkor a fala kissé vékony, nemigen bajnoka a hőtartásnak. Ugyanakkor a lefőtt kávé aromatartalma percenként feleződik, mihamarabb érdemes meginni, minek egy presszót negyedóráig vagy akár öt percig is melegen tartani? Én viszonylag gyorsan nyakára hágok, mégis érzem az első korty és az utolsó közötti jelentős különbséget. (Vagy ez is gépfüggő?) Ha hosszabb ideig pancsolnék véle, akkor nem víz inkább kapuccsínó vagy latte makkiátó.
Én leginkább amolyan dupla ristrettót iszom, 14-15g babból 30ml-t.
Hát igen, az a bizonyos kávéspohár, amelyik kívül fekete, belül fehér, az nekem is nagy kedvencem... A Vergnano-nak és talán a Qawa (Blazac Café)-nak van ilyen csészéje, ha nem tévedek. Tudtok másról?
Időközben magam is rájöttem, mert megnéztem a gyártó lapját. Ám korábban írtam arról, hogy a gyulai kávékézműveseknél megragadott egy pressócsésze-vizespohár-csészealjak-kerámiatálca szett feketében. Kávéspohár belül fehér, vizespohár üveg, kinézetre épp mint a Bristot üvegpohár. És az originál módon vízre lett kitalálva. Szóval arról asszociáltam. Szép készlet volt, mondhatni azóta mindenről ugyanaz jut az eszembe:-)