Keresés

Részletes keresés

SiD- Creative Commons License 2008.05.06 0 0 25475

Közben a "thermoblokkal nem lehet rendesen tejet gőzölni" című előítéletem is megdőlt. Ma már kétszer is csináltam vele kappuccsinót, egyelőre még túl levegős a tejhab, de még így is sokkal dúsabb, mint amit a karos géppel csinálok.

Kb. két vizes prüszkölés után teljesen száraz gőzt nyom. Az a titka, hogy egy mágnesszelep kb másodperces időközökkel nyitja zárja a gőzcsapot, így a nyomás nem illan el hamar a thermoblokkból. Nagyon mókás. Eleinte pulzálva jön a levegő, később már folytonosnak tűnik. Majd csinálok róla videót!!!

_MrB_ Creative Commons License 2008.05.06 0 0 25474
Fura szerzet, de legalább kompakt ~: )
Előzmény: SiD- (25473)
SiD- Creative Commons License 2008.05.06 0 0 25473
SiD- Creative Commons License 2008.05.06 0 0 25472

Komolyabb gépekben viszont már nincs alu bojler ;)

Azért vannak ám jól megtervezett thermoblokkos gépek is, pl. a Quick Mill család vagy az általam használt régi Turmix presszógépek.

A Quick Mill Espresso Sprintre (németeknél Poccino Stretta néven futott) azt írják, hogy Rancilio Silvia kategória. Az ebay-en is ehhez mérten szokott árban megállni.

Előzmény: DJG (25471)
DJG Creative Commons License 2008.05.06 0 0 25471
Azért ez a kazán méretétől is függ, a komolyabb gépekben azért jóval nagyobb a kazán, mint az eszpresszó 30 (60) ml-je, márpedig melegítésre legfeljebb ennyit eresztesz ki. A többi meg melegen is félóráig-óráig, hidegen meg napokig benne áll.

Termoblokkban viszont tényleg nem áll a víz, azt viszont másért nem szeretjük.
Előzmény: SiD- (25466)
SiD- Creative Commons License 2008.05.06 0 0 25470
ami a képen van, az a kazán, ez van felcsavarozva a főzőfejre (group), ez utóbbi krómozott réz vagy bronz.
Előzmény: DJG (25469)
DJG Creative Commons License 2008.05.06 0 0 25469
Én még nem szedtem szét egyet sem, de a Gaggia Classic esetében mindenfelé azt emlegetik, hogy a kazán maga áll két fémből (alja egyik, teteje másik).
Előzmény: SiD- (25463)
SiD- Creative Commons License 2008.05.06 0 0 25468

Íme (az U-alakú elem a fűtőszál):

 

SiD- Creative Commons License 2008.05.06 0 0 25467
A Gaggiákban nincs réz fűtőszál, a bojler kívülről fűtött (a bojler falába van beágyazva 2db fűtőelem, melyek nem rézből vannak), így pl. le sem tudod égetni a Gaggiát ha pl. kifogyna a víz a bojlerből.
Előzmény: _MrB_ (25465)
SiD- Creative Commons License 2008.05.06 0 0 25466

Az alzheimertől én nem paráznék, mert a víz csak pár percig melegszik a bojlerben (főzés előtt úgyis kiengedjük az állott vizet csészemelegítésre), ennyi idő alatt nem valószínű, hogy veszélyes mennyiségű aluminium oldódna ki.

A kotyesz felhasználók jobban ki vannak téve a veszélynek, mert ott a lefőtt kávé közvetlenül érintkezik aluminiummal és ugye a savas dolgok jobban oldják.

_MrB_ Creative Commons License 2008.05.06 0 0 25465
Szerintem DJG nem a fejjel korrodálásról beszél, hanem az alu bojlerben réz fűtőszálról.
Előzmény: SiD- (25463)
SiD- Creative Commons License 2008.05.06 0 0 25464

azaz réz és aluminium nem érintkezik egymással közvetlenül.

...mert a réz fej teljes egészében le van krómozva.

Előzmény: SiD- (25463)
SiD- Creative Commons License 2008.05.06 0 0 25463

A Gaggia bojler csak akkor korrodál össze a fejjel, ha a fejen megsérül a krómozás, azaz réz és aluminium nem érintkezik egymással közvetlenül.

Eddig 2db 10 évnél idősebb Gaggiát szedtem szét és egyik sem volt összerohadva.

Előzmény: DJG (25462)
DJG Creative Commons License 2008.05.06 0 0 25462
Hosszabb távon nem kifejezetten egészséges meginni, ami kioldódik belőle. A Gaggia ráadásul még azt a hibát is elkövette, hogy alumíniumból és rézből csinálta régebben a kazánjait, a két fém meg gyönyörű elektrolitikus korróziót produkált együtt, ahogy a tankönyvekben meg van írva. De az acél tartósabb és hőháztartás szempontjából jobb eredményt ad, a bronz meg még inkább.
Előzmény: Contax_G (25461)
Contax_G Creative Commons License 2008.05.06 0 0 25461
Az miért baj, hogy egy kávőfőző alutartályos??
H_G Creative Commons License 2008.05.06 0 0 25460
EZ talán túlzás, de igazából a Brikkát kézzel sem kell mosószeresen tisztítani, csak víz kell neki, semmi más. Kicsit furcsa átállni a tisztaságot követelő eszpresszó-világból, de alu-kotyogóknak jót tesz a patina.

Előzmény: nohab (25450)
szabcika Creative Commons License 2008.05.06 0 0 25459
Előzmény: jobog (25446)
Vén Resu Creative Commons License 2008.05.06 0 0 25458

Még megpróbálom helyrehozni, a felső kiöntő része nagyon megsínylette, úgy nézett ki mintha a földből ástam volna elő pár év után. A többi része nagyjából jó. Egyébként a problémádra visszatérve, láttam valahol a neten Brikka alkatrészeket is, úgyhogy nem muszáj újat venni.

Előzmény: nohab (25450)
szabcika Creative Commons License 2008.05.06 0 0 25457

Igen sajnos a postaköltség sokszor a másfélszerese a tamper árának. Nekem az lenne a legjobb ha Bécsben találnék egy boltot ahol van kínálat. A TasteIt-ben ami ki volt rakva az nem tetszett viszont nem kérdeztem meg hogy van e még a kínálatukban más. Azt hiszem írok nekik hátha be tudnak szerezni más fajtákat is.

Viszont ha valaki tud Bécsben ilyen profilú boltot az ne tartsa vissza.

 

Toyotas te adtál nekem jómúltkor tanácsot merre induljak el Bécsben kávéügyben, nincs valami ötleted?

Előzmény: nohab (25452)
szabcika Creative Commons License 2008.05.06 0 0 25456
Azt én nagyon szerettem mert rendesen rá lehetett tehénkedni, és tekerés közben nem türemkedett ki a kávé azon az 1 mm-es résen ahogy most.
Előzmény: _MrB_ (25455)
_MrB_ Creative Commons License 2008.05.06 0 0 25455
Gyakorlatilag a Krups-hoz 50es tampert kínálnak mindenfelé. A szűrője elvileg 51es, gyakorlatilag majdnem 52es. Az 51es tamper ugy cuppan bele, hogy pont jó.
Előzmény: nohab (25454)
nohab Creative Commons License 2008.05.06 0 0 25454
A SiD-től vett Janus-tamperem hivatalosan 53(?)/57-es, hát ezen hiányzik az az 1 mm plusz a Gaggia és a Venus esetében is. Megmérem sublerrel a szűrőket és a tömörítőt is, hogy kiderüljön az igazság, de gyanítom, hogy átmérőben nem csak 1 mm a difi (annyi sztem simán belefér, hiszen az körben csak egy fél mm-es rést jelent).
Előzmény: mad_a (25453)
mad_a Creative Commons License 2008.05.06 0 0 25453
Épp hasonló ügyben érdeklődtem tegnap az Explygonnál és ezt a választ kaptam:

"Ami a tömörítőt illeti, van olyan rózsafa/INOX acél tömörítő, mely átmérője az olasz forgalmazó szerint 58 mm ként van megadva, de a valóságban mérve az én tolómérőmmel az is 57,02 mm. Ami egyébként teljesen jó is, mivel a szűrők belső átmérője 58 mm körüli."

üdv,
mad_a
Előzmény: szabcika (25448)
nohab Creative Commons License 2008.05.06 0 0 25452
Már ketten vagyunk erre a problémára :-)

Nem nagy segítség, de ha mégis a külföldi boltokra szorulunk, akkor feleződik az egy darabra eső postaktg (utalni tudok fillérekért).
Előzmény: szabcika (25448)
nohab Creative Commons License 2008.05.06 0 0 25451

Csak engem izgat ilyesmi? :D

 

Ha követted a vaterán a történetet, akkor láthattad, hogy nem :-))

 

Ha nem lett volna hálózatba kötendő, akkor vlszeg megvettem volna.

Előzmény: SiD- (25437)
nohab Creative Commons License 2008.05.06 0 0 25450
Sajnos a Brikka volt az áldozat. :(

Teljesen használhatatlanná vált, vagy azért még bevállalod? Mert az enyémből úgy tűnik, hogy elhagytuk a kvtartó szűrőt, szóval ha leselejtezed, akkor az alkatrészei érdekelnének. Ha veszel másikat, akkor a tömítéseket nyilván tudod használni, de a kvtartó örök darab - lenne, ha nem rakná össze valaki más úgy a főzőt mosogatás után idegen apartmanban, hogy nincs benne a szűrője :-)
Előzmény: Vén Resu (25414)
nohab Creative Commons License 2008.05.06 0 0 25449

Ha szállítási címként csak németo. van feltüntetve, (mint jelen esetben is) akkor meg sem lehet környékezni az eladót egy esetleges magyarországi szállítással?

Dehogynem, a többség megyőzhető. Én sokszor csináltam azt is, hogy egyszerűen rálicitáltam és utána egyeztettem, persze mindezt annak tudatában, hogy ha minden kötél szakad, akkor tudok olyan német címet megadni, ahol fogadják az árut. De mindenképpen elegánsabb előre egyeztetni, viszont akkor könnyebben mondanak nemet, mintha már nyertél volna...

Előzmény: end0 (25388)
szabcika Creative Commons License 2008.05.06 0 0 25448

Valaki megtudná mondani hol tudok 58mm-es tampert venni? A Rezső téren, meg az Expolygonnál nincs (legalábbis a neten fellelhető árlista alapján). A mostani 57-es baromi kényelmetlen a Gaggia szűrőhöz. Azért vettem ezt mert az expolygon honlapján a gaggia márka alatt ez a méret volt mint hozzá való tömörítő de most már egy 58-asat szívesebben használnék. Külföldről rendelni drága, kellene már egy Kávélológia logóval ellátott exkluzív tamper :)

_MrB_ Creative Commons License 2008.05.06 0 0 25447
Finomabbra kell venni a darálót, érzésre 360-720 fok környékével. Holnap reggel 360al tesztelem.
Előzmény: _MrB_ (25444)
jobog Creative Commons License 2008.05.06 0 0 25446

 

Megvan még az a Lopics?

 

Ez háztartási vagy bolti gép?

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!