A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Közben a "thermoblokkal nem lehet rendesen tejet gőzölni" című előítéletem is megdőlt. Ma már kétszer is csináltam vele kappuccsinót, egyelőre még túl levegős a tejhab, de még így is sokkal dúsabb, mint amit a karos géppel csinálok.
Kb. két vizes prüszkölés után teljesen száraz gőzt nyom. Az a titka, hogy egy mágnesszelep kb másodperces időközökkel nyitja zárja a gőzcsapot, így a nyomás nem illan el hamar a thermoblokkból. Nagyon mókás. Eleinte pulzálva jön a levegő, később már folytonosnak tűnik. Majd csinálok róla videót!!!
Komolyabb gépekben viszont már nincs alu bojler ;)
Azért vannak ám jól megtervezett thermoblokkos gépek is, pl. a Quick Mill család vagy az általam használt régi Turmix presszógépek.
A Quick Mill Espresso Sprintre (németeknél Poccino Stretta néven futott) azt írják, hogy Rancilio Silvia kategória. Az ebay-en is ehhez mérten szokott árban megállni.
Azért ez a kazán méretétől is függ, a komolyabb gépekben azért jóval nagyobb a kazán, mint az eszpresszó 30 (60) ml-je, márpedig melegítésre legfeljebb ennyit eresztesz ki. A többi meg melegen is félóráig-óráig, hidegen meg napokig benne áll.
Termoblokkban viszont tényleg nem áll a víz, azt viszont másért nem szeretjük.
A Gaggiákban nincs réz fűtőszál, a bojler kívülről fűtött (a bojler falába van beágyazva 2db fűtőelem, melyek nem rézből vannak), így pl. le sem tudod égetni a Gaggiát ha pl. kifogyna a víz a bojlerből.
Az alzheimertől én nem paráznék, mert a víz csak pár percig melegszik a bojlerben (főzés előtt úgyis kiengedjük az állott vizet csészemelegítésre), ennyi idő alatt nem valószínű, hogy veszélyes mennyiségű aluminium oldódna ki.
A kotyesz felhasználók jobban ki vannak téve a veszélynek, mert ott a lefőtt kávé közvetlenül érintkezik aluminiummal és ugye a savas dolgok jobban oldják.
Hosszabb távon nem kifejezetten egészséges meginni, ami kioldódik belőle. A Gaggia ráadásul még azt a hibát is elkövette, hogy alumíniumból és rézből csinálta régebben a kazánjait, a két fém meg gyönyörű elektrolitikus korróziót produkált együtt, ahogy a tankönyvekben meg van írva. De az acél tartósabb és hőháztartás szempontjából jobb eredményt ad, a bronz meg még inkább.
EZ talán túlzás, de igazából a Brikkát kézzel sem kell mosószeresen tisztítani, csak víz kell neki, semmi más. Kicsit furcsa átállni a tisztaságot követelő eszpresszó-világból, de alu-kotyogóknak jót tesz a patina.
Még megpróbálom helyrehozni, a felső kiöntő része nagyon megsínylette, úgy nézett ki mintha a földből ástam volna elő pár év után. A többi része nagyjából jó. Egyébként a problémádra visszatérve, láttam valahol a neten Brikka alkatrészeket is, úgyhogy nem muszáj újat venni.
Igen sajnos a postaköltség sokszor a másfélszerese a tamper árának. Nekem az lenne a legjobb ha Bécsben találnék egy boltot ahol van kínálat. A TasteIt-ben ami ki volt rakva az nem tetszett viszont nem kérdeztem meg hogy van e még a kínálatukban más. Azt hiszem írok nekik hátha be tudnak szerezni más fajtákat is.
Viszont ha valaki tud Bécsben ilyen profilú boltot az ne tartsa vissza.
Toyotas te adtál nekem jómúltkor tanácsot merre induljak el Bécsben kávéügyben, nincs valami ötleted?
Gyakorlatilag a Krups-hoz 50es tampert kínálnak mindenfelé. A szűrője elvileg 51es, gyakorlatilag majdnem 52es. Az 51es tamper ugy cuppan bele, hogy pont jó.
A SiD-től vett Janus-tamperem hivatalosan 53(?)/57-es, hát ezen hiányzik az az 1 mm plusz a Gaggia és a Venus esetében is. Megmérem sublerrel a szűrőket és a tömörítőt is, hogy kiderüljön az igazság, de gyanítom, hogy átmérőben nem csak 1 mm a difi (annyi sztem simán belefér, hiszen az körben csak egy fél mm-es rést jelent).
Épp hasonló ügyben érdeklődtem tegnap az Explygonnál és ezt a választ kaptam:
"Ami a tömörítőt illeti, van olyan rózsafa/INOX acél tömörítő, mely átmérője az olasz forgalmazó szerint 58 mm ként van megadva, de a valóságban mérve az én tolómérőmmel az is 57,02 mm. Ami egyébként teljesen jó is, mivel a szűrők belső átmérője 58 mm körüli."
Teljesen használhatatlanná vált, vagy azért még bevállalod? Mert az enyémből úgy tűnik, hogy elhagytuk a kvtartó szűrőt, szóval ha leselejtezed, akkor az alkatrészei érdekelnének. Ha veszel másikat, akkor a tömítéseket nyilván tudod használni, de a kvtartó örök darab - lenne, ha nem rakná össze valaki más úgy a főzőt mosogatás után idegen apartmanban, hogy nincs benne a szűrője :-)
Ha szállítási címként csak németo. van feltüntetve, (mint jelen esetben is) akkor meg sem lehet környékezni az eladót egy esetleges magyarországi szállítással?
Dehogynem, a többség megyőzhető. Én sokszor csináltam azt is, hogy egyszerűen rálicitáltam és utána egyeztettem, persze mindezt annak tudatában, hogy ha minden kötél szakad, akkor tudok olyan német címet megadni, ahol fogadják az árut. De mindenképpen elegánsabb előre egyeztetni, viszont akkor könnyebben mondanak nemet, mintha már nyertél volna...
Valaki megtudná mondani hol tudok 58mm-es tampert venni? A Rezső téren, meg az Expolygonnál nincs (legalábbis a neten fellelhető árlista alapján). A mostani 57-es baromi kényelmetlen a Gaggia szűrőhöz. Azért vettem ezt mert az expolygon honlapján a gaggia márka alatt ez a méret volt mint hozzá való tömörítő de most már egy 58-asat szívesebben használnék. Külföldről rendelni drága, kellene már egy Kávélológia logóval ellátott exkluzív tamper :)