Egyszer sima kukoricadara készítésekor felgyújtottam az olajat a serpenyőben, mert elfelejtettem beletenni a kukoricadarát. :D És két kezemen nem tudnám megszámolni, hányszor felejtettem el megsózni az ételt...
Csatlakozom a klubhoz, elkezdtem az első házi sajtomat. :) Érdekelne a hozzáértők véleménye mit csináltam jól vagy rosszul, itt van egy részletes leírás képekkel
Köszi.
(Egy angolul beszélő kollégám érdeklődött, hogy hogyan csinálom, ezért az angol szöveg, elnézést...)
Hát kérlek én barna rizst úgy főzök, hogy szépen kikísérleteztem a pontos mennyiségeket. Az 1 kilós rizshez 2,3 liter vízbe 16,5 g Horváth Rozi féle jódozott tengeri só kell, ezt is a precíziós mérleggel mérem. :DDD Míg ezt nem tettem, egyszer sós volt, egyszer sótlan. Ha új kaját készítek, felelősséget nem vállalok. És hacsak nem írom le így pontosan, akkor sosem sikerül kétszer ugyanaz, sőt, néha egész nagy az eltérés. :P
Én meg éjjel rendre elszúrom a sajtokat, úgy egy óra tájt mindig bealszom. Valahogy mindig akkorra jutok el a vágásig, aztán pont kiszedés előtt ott felejtem. Reggel pedig már csak egy túrószerű, joghurtos illatú összeaszott cuccot tudok kihalászni. Hanem egy napi csepeés és állás után hűtőzve néhány napig még nem penészedik (begyúrva sóval talán több is), és kitaláltam hozzá egy kis receptet.
Ezt a cuccot (de nyilván rendes sajtreszelék is megfelel, én azzal is csináltam utána, kevésbé lett csak darabos) össze kell gyúrni kétszer annyi főtt törtkrumplival, jó adag borsikafűvel, nagy marék aprított zellerrel és persze sóval. Akkor jó, ha jó zöld, de ki lehet kísérletezni a mennyiségeket. A krumpli és a sajt aránya is ízlés dolga, akár fele-fele is lehet. Tepsibe nyomkodjuk, majd jól átsütjük sütőben, hogy hány fokon, azt nem tudom, én sparheltben csináltam, ami talán kicsit lassabban süt, de egyenletesebben. Mikor a teteje megpirult (az időt sem tudom, szintén a sparhelt miatt), paradicsomkarikákat szelünk a tetejére, visszarakjuk, míg a paradicsom meg nem aszódik egészen. Eztán fogyasztható, szerintem isteni és kevés macerával járó étel, és az elég gázul sikerült sajtokat jól lehet hasznosítani vele. :)
Olyan jó illat van a hűtőben, füstölt sajt....hm...... Örülök, hogy jól érzed magad, és hazajöhetsz:-)))) Én készülök a nődokihoz, kegyetlenül fáj a bal mellem, és egy tök nagy csomó van benne...:-(((((
Nos a érlelő.....hát úgy néz ki hogy talán igen bevállt...bár tegnap iszedtem belőle a sajtokat.....kezdenek szépen a penésztelepkék megjelenni rajta és a jellegzetes csiperkeillat is megvan....háát majd meglátjuk...de mindenestre majdnemhogy teljesen másképp csinálom majd legközelebb..
a kultúra gyári volt...
Éééés képzeljétek!! a chrystalhert édesanyja tecchnológiájával készült sajtom:
Írtam pár nappal ezelőtt hogy kesernyés.....tegnap újra kóstóltam és NAGYON NAGYON FINOM!!!!!
Szia HEHEHEH az ujj babával is ünnepelhetek mert pont a szülinapomra vagy kiírva .A kisfiad viszont már a mi ujj 5dik gyerkőcünkel ünnepelhet .HÚRRÁ HÚRRÁ Lesz itt szülinapi kecsózás ki milyen fajtán lovagol?XDXDXD Nálunk egy fogat elkélne hú de buli is lenne XDXD Anya kontra ovisok mennek az oviba .
November 13-ra vagyok kiírva, de a kis csibészem hamarabb fog kibújni..szerintem...kirúgja az oldalam. Rendkívül mozgékony. A másik fiam viszont január 23-án született :) Akkor majd ünnepelhetünk együtt :)
Szia Hiawata vagyok mert a betyárom nem felejtették itthon a betegszállítok így újra kórházban van sajna.Komondortanya te mire várod a babát?Mi a kis betyárt január 25 re írták ki HEHEHE ráhúz és tuti megkínoz a betyárját HHE.És igen cuki mikor a Bobó a bak ketyós és én ülök a kerítés mellet és várom a felmentő sereget hogy bejussak a lakhandiba ill begurulhassak HEHE Bántani nem bánthatom hisz csak pasi csórikám és a csajok előtt fitoktatja az erejét.
Köszönöm! Aranyosak vagytok :) Hát még milyen szuper gurulósan az állatokkal lenni :) Nem is beszélve a gyerkőcökről...mondjuk nálam sok vendég gyerekek van, egy saját, viszont Sziliéknél saját is van bőven :)
Szia! Én tuti nem foglak utálni...mondhatni fillérekért néztem ki több 3 hektárosat is. Örülök is meg nem is...nincs sok pénzem rá, de a Magyar Föld ennyiért eladó..... ez utóbbi elszomorító. Mi is az állatkáink miatt váltunk. Meg a szomszédok miatt, akik sötétek. Messze vannak ugyan, de sötétek...igaz a komondorok legalább nem unatkoznak éjjel.... Meg aztán itt nem tudok annyi kecskét tartani, hogy végre lehessen sajtot is készíteni bőven. Pedig imádom :) Tudom, hogy Pirosorr= Simika :) Az elejétől olvasom a kecskés topikokat :) És megköszönöm az infót. Novemberig kell költöznünk. Gurulós vagyok, utána már nagyon nehéz lesz... :)
HAHÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ Ha tanya és sokan vagyunk kecskések akkor szóljatok!!!!!!!!!!!!! Igaz az életem életünk során már nem terveztük a költözést de ha az állatokat normálisban és nagyobb helyen tarthatnám az biz költöznék az tuti!!!!!!!!!!!!!Az az igazság az elöző városból fél nap alatt össze csomagoltam a családot állatot hát itt is menne 1 nap allatt az tuti!!Várom az ajánlatokat !!!!!!!!!!!
Hja, belegondolok, hogy mi akik itt írogatunk megvennénk mondjuk egy megyét. És ott laknának a sajtosok. Segítenénk egymást, meg egyebek.. Közösen hordanánk a sajtjainkat árulni... És nem köpködnénk, mint egyes emberek, hogy a másiknak miből van ez, vagy az. Ha az emberek összefognak, és segítenék egymást előbbre jutnánk, mint most vagyunk. Sajnos tapasztalom, hogy észt nem osztanak a pénz mellé. Ja, hogy ennyiért, meg annyiért lehet eladni a kecskesajtot! Na, akkor veszek is gyorsan 50 kecskét, vagy tehenet. De nem csak megvenni kell őket, hanem törődni is velük. Etetés, fejés, takarítás, vedd észre ha egyik nem úgy viselkedik, mint a többi, vagy ellésnél, mikor bőg a szerencsétlen, mert épp tolja a kecske gyereket, és te csak bátorítani tudod(meg bőgtem vele együtt), hogy na még egy kicsit mindjárt kinn van, és ha kint van akkor megszűnik a fájdalom, és hasonlók. Meg ez a sajtkészítés is nem úgy van, hogy hűha van tejem, akkor tudok sajtot csinálni. Nagyon hosszú folyamat az is, míg az ember eljut A- ból B pontba. Nem elég ha veszek oltót, meg kultúrát.. De sajnos a többségnek ezt megmagyarázni nem lehet.
Szia! Ha netán lenne a közeledben hasonló kaliberű eladó tanya, szólj légyszi... gőzerővel keresek épp megfelelőt a családom és az állatkáim számára.... 3 hektáron talán elférnénk... :) Köszi
Sőt,akkor még bikini nélkül is kimehetsz. :-) max a kecskék néznek rád furán. :-) kisebb szűrő,kevesebb cucc, kisebb sajt. ;-)))) hát,én már a kis félhektáros földecskémmel boldog vagyok,de azért jó lenne hozzátenni még tízet. :-) a világ legszebb helye. A szőlőhegy tetején egy völgy, minden szomszéd ház min. 1 km-re a dombok túloldalán. Amerre nézek csak erdő,mező,szántóföld a domboldalakon. Van rajta egy kis házikó is. Ha minden jól sikerül, ott fognak élni a mekik,(talán egyszer mi is) és ott a pincében fog érlelődni a rengeteg sajt. Meg a meggybor is. :-)))) és az ilyen álmok megvalósíthatók,csak akarni kell. Nagyon-nagyon erősen akarni,és hinni benne. Nekem eddig 20évbe tellett és még van min. 10,mire olyan lesz,mint szeretném.
Amúgy ja, a hűtőben könnyen penészedik. Gyakran kell mosogatni, de azért egy-két hónapig sikerül eltárolni. Tegnap is egy olyan finom hónapos sajtot ettem, hogy sajnáltam a számba venni, amiért nem eladtam. :D
Úgy látom mindenkinél álmodik a nyomor. Én is azt szoktam mondogatni, ha egyszer sok pénzem lesz, akkor veszek egy nagy területet, hogy a legközelebbi szomszéd is 10 km-re legyen. És akkor kimehetek úgy bikinibe, hogy a szomszédnak nem esik ki a szeme...
Ma kidobtam kettő sajtot, jövőre mindenképp meg kell oldanom azt, hogy valahol érlelni tudjam őket, mert a hűtő az nem érlelő. Az idegesít, hogy azért dolgozom, hogy jól lakjanak a kutyák, meg a disznók. Akartam felrakni képet az ufo sajtról, de nagy a terjedelme, így nem tudom, azt meg nem tudom hogyan kell kisebb méretűre megcsinálni.:-(