Hiawata vagyok Na tessék befejezni és a kismamákat nem piszkálni énis most ettem és ha sajt van nekem végem hisz még még még van a jó kajáról van szóóóóóóó Simika pirosor tessék befejezni éhes vagyok mááá megint
Ja, szóval hogy már ki is próbáltad? Sajt kérdése a végső íz, úgyhogy akkor téged is dicsér. :) Az a jó a sajtban, hogy amit azzal sütünk annyira rossz nem lehet a végén. Sokszor csinálok olyat, hogy csak felszelek egy sajtot kb. fél vagy egycentis szeletekre, lapjával teszem a tepsibe, és betolom a sparhelt sütőjébe sülni. Még ez is isteni, nemhogy ha még kezdünk is vele valamit :)
Egyszer sima kukoricadara készítésekor felgyújtottam az olajat a serpenyőben, mert elfelejtettem beletenni a kukoricadarát. :D És két kezemen nem tudnám megszámolni, hányszor felejtettem el megsózni az ételt...
Csatlakozom a klubhoz, elkezdtem az első házi sajtomat. :) Érdekelne a hozzáértők véleménye mit csináltam jól vagy rosszul, itt van egy részletes leírás képekkel
Köszi.
(Egy angolul beszélő kollégám érdeklődött, hogy hogyan csinálom, ezért az angol szöveg, elnézést...)
Hát kérlek én barna rizst úgy főzök, hogy szépen kikísérleteztem a pontos mennyiségeket. Az 1 kilós rizshez 2,3 liter vízbe 16,5 g Horváth Rozi féle jódozott tengeri só kell, ezt is a precíziós mérleggel mérem. :DDD Míg ezt nem tettem, egyszer sós volt, egyszer sótlan. Ha új kaját készítek, felelősséget nem vállalok. És hacsak nem írom le így pontosan, akkor sosem sikerül kétszer ugyanaz, sőt, néha egész nagy az eltérés. :P
Én meg éjjel rendre elszúrom a sajtokat, úgy egy óra tájt mindig bealszom. Valahogy mindig akkorra jutok el a vágásig, aztán pont kiszedés előtt ott felejtem. Reggel pedig már csak egy túrószerű, joghurtos illatú összeaszott cuccot tudok kihalászni. Hanem egy napi csepeés és állás után hűtőzve néhány napig még nem penészedik (begyúrva sóval talán több is), és kitaláltam hozzá egy kis receptet.
Ezt a cuccot (de nyilván rendes sajtreszelék is megfelel, én azzal is csináltam utána, kevésbé lett csak darabos) össze kell gyúrni kétszer annyi főtt törtkrumplival, jó adag borsikafűvel, nagy marék aprított zellerrel és persze sóval. Akkor jó, ha jó zöld, de ki lehet kísérletezni a mennyiségeket. A krumpli és a sajt aránya is ízlés dolga, akár fele-fele is lehet. Tepsibe nyomkodjuk, majd jól átsütjük sütőben, hogy hány fokon, azt nem tudom, én sparheltben csináltam, ami talán kicsit lassabban süt, de egyenletesebben. Mikor a teteje megpirult (az időt sem tudom, szintén a sparhelt miatt), paradicsomkarikákat szelünk a tetejére, visszarakjuk, míg a paradicsom meg nem aszódik egészen. Eztán fogyasztható, szerintem isteni és kevés macerával járó étel, és az elég gázul sikerült sajtokat jól lehet hasznosítani vele. :)
Olyan jó illat van a hűtőben, füstölt sajt....hm...... Örülök, hogy jól érzed magad, és hazajöhetsz:-)))) Én készülök a nődokihoz, kegyetlenül fáj a bal mellem, és egy tök nagy csomó van benne...:-(((((
Nos a érlelő.....hát úgy néz ki hogy talán igen bevállt...bár tegnap iszedtem belőle a sajtokat.....kezdenek szépen a penésztelepkék megjelenni rajta és a jellegzetes csiperkeillat is megvan....háát majd meglátjuk...de mindenestre majdnemhogy teljesen másképp csinálom majd legközelebb..
a kultúra gyári volt...
Éééés képzeljétek!! a chrystalhert édesanyja tecchnológiájával készült sajtom:
Írtam pár nappal ezelőtt hogy kesernyés.....tegnap újra kóstóltam és NAGYON NAGYON FINOM!!!!!
Szia HEHEHEH az ujj babával is ünnepelhetek mert pont a szülinapomra vagy kiírva .A kisfiad viszont már a mi ujj 5dik gyerkőcünkel ünnepelhet .HÚRRÁ HÚRRÁ Lesz itt szülinapi kecsózás ki milyen fajtán lovagol?XDXDXD Nálunk egy fogat elkélne hú de buli is lenne XDXD Anya kontra ovisok mennek az oviba .
November 13-ra vagyok kiírva, de a kis csibészem hamarabb fog kibújni..szerintem...kirúgja az oldalam. Rendkívül mozgékony. A másik fiam viszont január 23-án született :) Akkor majd ünnepelhetünk együtt :)
Szia Hiawata vagyok mert a betyárom nem felejtették itthon a betegszállítok így újra kórházban van sajna.Komondortanya te mire várod a babát?Mi a kis betyárt január 25 re írták ki HEHEHE ráhúz és tuti megkínoz a betyárját HHE.És igen cuki mikor a Bobó a bak ketyós és én ülök a kerítés mellet és várom a felmentő sereget hogy bejussak a lakhandiba ill begurulhassak HEHE Bántani nem bánthatom hisz csak pasi csórikám és a csajok előtt fitoktatja az erejét.
Köszönöm! Aranyosak vagytok :) Hát még milyen szuper gurulósan az állatokkal lenni :) Nem is beszélve a gyerkőcökről...mondjuk nálam sok vendég gyerekek van, egy saját, viszont Sziliéknél saját is van bőven :)
Szia! Én tuti nem foglak utálni...mondhatni fillérekért néztem ki több 3 hektárosat is. Örülök is meg nem is...nincs sok pénzem rá, de a Magyar Föld ennyiért eladó..... ez utóbbi elszomorító. Mi is az állatkáink miatt váltunk. Meg a szomszédok miatt, akik sötétek. Messze vannak ugyan, de sötétek...igaz a komondorok legalább nem unatkoznak éjjel.... Meg aztán itt nem tudok annyi kecskét tartani, hogy végre lehessen sajtot is készíteni bőven. Pedig imádom :) Tudom, hogy Pirosorr= Simika :) Az elejétől olvasom a kecskés topikokat :) És megköszönöm az infót. Novemberig kell költöznünk. Gurulós vagyok, utána már nagyon nehéz lesz... :)
HAHÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ Ha tanya és sokan vagyunk kecskések akkor szóljatok!!!!!!!!!!!!! Igaz az életem életünk során már nem terveztük a költözést de ha az állatokat normálisban és nagyobb helyen tarthatnám az biz költöznék az tuti!!!!!!!!!!!!!Az az igazság az elöző városból fél nap alatt össze csomagoltam a családot állatot hát itt is menne 1 nap allatt az tuti!!Várom az ajánlatokat !!!!!!!!!!!
Hja, belegondolok, hogy mi akik itt írogatunk megvennénk mondjuk egy megyét. És ott laknának a sajtosok. Segítenénk egymást, meg egyebek.. Közösen hordanánk a sajtjainkat árulni... És nem köpködnénk, mint egyes emberek, hogy a másiknak miből van ez, vagy az. Ha az emberek összefognak, és segítenék egymást előbbre jutnánk, mint most vagyunk. Sajnos tapasztalom, hogy észt nem osztanak a pénz mellé. Ja, hogy ennyiért, meg annyiért lehet eladni a kecskesajtot! Na, akkor veszek is gyorsan 50 kecskét, vagy tehenet. De nem csak megvenni kell őket, hanem törődni is velük. Etetés, fejés, takarítás, vedd észre ha egyik nem úgy viselkedik, mint a többi, vagy ellésnél, mikor bőg a szerencsétlen, mert épp tolja a kecske gyereket, és te csak bátorítani tudod(meg bőgtem vele együtt), hogy na még egy kicsit mindjárt kinn van, és ha kint van akkor megszűnik a fájdalom, és hasonlók. Meg ez a sajtkészítés is nem úgy van, hogy hűha van tejem, akkor tudok sajtot csinálni. Nagyon hosszú folyamat az is, míg az ember eljut A- ból B pontba. Nem elég ha veszek oltót, meg kultúrát.. De sajnos a többségnek ezt megmagyarázni nem lehet.
Szia! Ha netán lenne a közeledben hasonló kaliberű eladó tanya, szólj légyszi... gőzerővel keresek épp megfelelőt a családom és az állatkáim számára.... 3 hektáron talán elférnénk... :) Köszi