Keresés

Részletes keresés

KÁGÉ Creative Commons License 1999.12.05 0 0 16
Evezzünk békésebb vizekre! A keresztényeknek vannak papjaik, szerzeteseik meg ilyesmi, Nálatok asszem vannak imámok, meg most nem is jut eszembe más. Szóval milyen az egyházi szervezet felépítése? Kik mit csinálnak a mecsetekben és más szent helyeken?

Üdv

KÁGÉ

Hussain Creative Commons License 1999.12.05 0 0 15
Kedves Mumu!

Leírtam, hogy velünk lehet vitatkozni, de a sértegetéseket nem tűrjük. Ez komoly belegázolás az érzelmeinkbe. Mi Allahot és Muhammad prófétát (Allah békéje legyen vele) a saját anyáinknál is jobban szeretjük, természetes, hogy felháborodunk, ha megsértik. Rushdie nem egyszerüen a nyugatot kezdte dicsőiteni, vagy nem arról írt, hogy milyen jó piálni, vagy ilyesmi.
Muhammad prófétát (Allah békéje legyen vele) gyalázta, gúnynevekkel illette.
Rushdie beteges gondolkodását- akinél azt jelenti a művészet, hogy egy olyan embert sérte- gessen, aki ma sok száz millió, sőt talán azóta 1 milliárd embernek ad útmutatást -sajnálom, de nem tudom tolerálni. Nincsenek Rushdie miatt álmatlan éjszakáim, nem az az életcélom, hogy megöljem, tudom, hogy majd az Itélet napján megkapja osztályrészét.

Annak a palesztin újságírónak igaza volt. Bár megjegyezném, hogy Szaddam politikájának gyökerei inkább Európából származnak, mint az iszlámból.:-))

Előzmény: Mumu (14)
Mumu Creative Commons License 1999.12.04 0 0 14
Kedves Hussain,ne hogy azt hidd hogy egy pillanatig is egyetertennek a spanyol uldozesel.Plane a morokkal szemben akik a kulturat hoztak es ami ott is maradt.
De megijesztel mikor azt mondod egy irorol hogy latnad a fejet talcan.. Ilyenkor radobbenek hogyha egy nyelvet es majdnem mindenben ugyanolyan kulturnypmokat viselunk megis merfoldnyire vagyunk ami a toleranciat a masokkal szemben a maskep gondolkodojkal szemben ertjeuk.Nalatok a tolerancia gyengeseg jele,elvtelensege.Nalam egy evolucio szakasza mikor elismerem hogy nem csak olyan emberek elnek egy idoben velem akik ugy gondolkoznak mint en es en sem mas nem lehet es nincs az abszolut igazsag birtokaba.Erre tertem ki mikor a harcos a masikat gyulolo vonasara gondoltam az izlamnak(persze rogton elo lehet eppen ugy mint a keresstenyeknel vagy zsidoknal rangatni egy szent ellenkezo idezetet ami azt mutatja hogy dehogyis ,azok akik ugy mondjak azok tevednek...stbde valojaban ezek tunnek fel es cselekednek).
Nem tartom magamat es Tegedet sem az igazsag abszolut birtokosanak es igy nem veszem a batorsagot valakit aki maskep gpndolkozik nem hogy kivegezni,talcan latni a fejet hanem meg kikozositenni sem.Ez a gondolkozas mod itt ahol elek idegen kell legyen.
Nem felejtek el egy beszelgetest a TV 5 francia televizioban az obol haboru elott mikkor tobbhelyrol osszehivott ujsagirok probaltak Sadam Hossein viselkedeset analizalni.A sok europai duma utan a demokraciarol,az ondeterminalasrol egyszer csak ki fakadt a Sorbonnon vegzet palesztinai kitunoen franciaul beszelo ujsagiro,mikor elege volt a sok humanizmusbol:
-ertsetek mar vegre hogy nekunk nem kell a ti demokraciatok,mi nem igy gondolkodunk,nekunk nem volt francia forradalmunk meg ilyesmik,hagyatok minket beken es ne eroltesetek rank nekunk idegen dolgokat..
Akkor ebredtem ra mint most a Te megjegyzesednel amit olyan flotton mondtad hogy ezzen meg sokaihg nem tudunk segitenni.Tehat a legtobb amit tehetunk ha egymas hitet es szokasait tiszeteletben tartjuk es hagyuk hoigy mindenki a sajat vilagaba boldoguljon.
A teoretikus megismerese a masiknak talan valamikor osszehoz minket ebben is,remelem a humanista oldalon...Isten(Allah)segitsen Teged,engem es atobbieket ebben...
Hussain Creative Commons License 1999.12.04 0 0 13
Kedves Frankie!

Tudtommal máig tilos lenne, összeült egyszer a vallástudósok egy csoportja és döntést hoztak, hogy a Koránt nem szabad fordítani, mert ez akarva, akaratlanul elferdíti Allah szavát, ezért csak a taffszírokat (Korán magyarázatok) szabad(na) fordítani. Ettől függetlenül fordítgatják a Koránt. Én is használom őket, de fontos, hogy csak a Korán megértése miatt és általában általában több fordítást is. Tudtommal pl. Jézus tanításai nem maradtak meg eredeti arameus nyelven, így a fene tudja, mit mondott valójában.
A fordítások mind torzítanak, sokszor csak azért, mert abban a nyelvben amire fordítanak, nincs is megfelelő szó az eredeti szóra.

A Simon Róbert féle fordítás, ami kaphatól olvasmányos, viszont sok a torzítás.

Van egy fordítás Mihálfy Abdulrahmantól, ami igyekszik a szószerinti fordításra, viszont sokszor pont ezért elég nehezen érthető. Ez nincs kereskedelmi forgalomban, a muszlimok között terjesztik, de egyszer láttam egy antikváriumban is.

Van egy harmadik fordítás, amit 1832-ben csináltak, vagy 30 ezer forintért árulták valamelyik antikváriumban.:-)) Egyébként azt hallottam, hogy még rossz is.

A neten nincs magyar nyelvű Korán és arról se tudok, hogy magyar nyelven bármilyen elektronikus formában megjelent volna.

Természetesen tafszírt nem fordítottak magyar nyelvre:-)).

Vannak angol nyelvű Koránok, amelyekhez elég jó magyarázatokat is adnak.

na csá

Előzmény: Frankie (10)
Hussain Creative Commons License 1999.12.04 0 0 12
Kedves Mumu!

Germanus Gyula könyve valóban jó olvasmány, mindössze azt sajnálom benne, hogy magát muszlimnak nevezi, de a könyvében inkább az érződik, mintha csak a kutatás céljából vette volna fel. De hát Allah tudja...

Az intolerancia. A Próféta (Allah békéje legyen vele) azt mondta, ha egy muszlim megöl egy dhimmi-t ( olyan embert aki nem muszlim, de megállapodása van az iszlám állammal) ,az a mennyország illatát sem fogja megérezni. Az iszlám államban mindenki gyakorolhatja a vallását, de mivel az iszlám az államvallás, a kormányzás az iszlám szellemében történik.

Olvastam valahol, hogy egyszer Assisi Ferenc elment az egyiptomi szultánhoz , hogy beszéljen neki a kereszténységről. Nem sértette meg a Próféta (Allah békéje legyen vele) szeméjét, a muszlimok végig is halgatták, majd a szultán külön kiséretet adott Ferencnek, nehogy bántódása essen. Aztán misszionárusok mendtek Sevillába és a pénteki ima kellős közepén kíséreltek meg behatolni a mecsetbe, s amikor elzavarták őket, az emír palotája előtt neki álltak sértegetni a Prófétát (Allah békéje legyen vele). Természetesen börtönbe vitték őket, de nem akartak mártírokat csinálni belőlük, pedig a helyi keresztények féltették a pozícióikat és követelték a szerzetesek kivégzését. Végül is száműzték őket Marokkóba, de ott is eljácották ezt a szerzetesek, úgyhogy kénytelenek voltak kivégeztetni őket.
Szóval az iszlámmal lehet vitatkozni, de a sértegetéseket nem tűrjük.
Mellesleg én spec. szivesen látnám tálcán Salman Rushdie fejét. Megsértette a Próféta (Allah békéje legyen vele) személyét és a nyugat még ünnepelt hőst is csinált belőle.

A házasságról. Az iszlám szerint a muszlim férfi muszlim, zsidó és keresztény nővel házasodhat, a muszlim nő viszont csak muszlim férfival. Ez azért van, mert pl. én erősen kétlen, hogy egy keresztény lovag tiszteletben tartotta vólna muszlim felesége vallását.
A nőknek az iszlám szerint az a feladata, hogy ellássa a házi munkákat és nevelje a gyerekeket. A férfinak pedig az, hogy eltartsa a családját. Ezért mondja, hogy a férj az asszony felett áll. Ha a férj nem képes viszont eltartani a családját és a nőnek is kell dolgoznia, akkor a nő sokkal feljebb áll a férfinál. Hisz a nő amellett, hogy mos , gyereket nevel még dolgoznia is kell.
Mellesleg a megtért emberek között sokkal több a nő mint a férfi, mert a nőknek biztonságot ad az iszlám.

Terrortettek. Én egy muszlimot sem ismerek aki kételkedett volna pl. Uszama ibn Ladin muszlimságában, de vannak akik elitélik a tetteit. Ezek véleménykülönbségek, tudtommal ez nem csak a muszlim emberek között szokott előfordulni :-)).

Lefejezések. Mire gondolsz konkrétan? Az iszlám előír bizonyos büncselekmények miatt halálbüntetést.
Ha viszont a csecsen emberrablókra gondolsz, az egyszerű büncselekmény. Sajnos az a baj, hogy a sajtó igyekszik egybemosni a csecsen maffiózókat az iszlámért harcolókkal.
Ha egy muszlim ember csinál valamit, az nem jelenti azt, hogy az iszlám nevében csinálja.
Gondolom az olasz maffiózók sem azért gyilkoltak/nak vizsgálóbírókat mert ez áll a Bibliában. Vagy mégis?:-)))

Előzmény: Mumu (9)
Hussain Creative Commons License 1999.12.04 0 0 11
Kedves SPENDER!

Még lógtam 2 dologgal, azt mos bepótolom.

Egy ideig valóban Jeruzsálem felé fordulva imádkoztak a muszlimok, azért, mert a régebbi próféták, pl Mózes (Allah békéje legyen vele) is arra fordult. AZtán Allah küldte a kinyilatkoztatást, hogy ezentúl forduljatok Mekka felé.

A másik. Az iszlám szerint az asszonynak NEM kell 3 lépéssel a férje mögött mennie.

Előzmény: Hussain (4)
Frankie Creative Commons License 1999.12.04 0 0 10
Kedves Hussain,
Jól tudom, hogy sokáig tilos volt a Koránt lefordítani idegen nyelvre?
A mostanában kapható fordítás+magyarázat (zölt alapszínű, kétkötetes mű, mostanában vettem én is) korrektnek tekinthető?
Van esetleg elektronikus változat?
Előzmény: Hussain (7)
Mumu Creative Commons License 1999.12.04 0 0 9
Kedves tarsak,ez egy nagyon bolcs es aktualis topic valasztas volt.Valobban sok dolgot nem tudunk a moszlimekrol.
Amit ismerek azt Germanus Gyula Allah akbar cimmu konyvebol tudom.Az sem semmi m,ert o muszlim lett Kairoban tanitott es leimert teoléogus volt.Azzontul europaiul magyarazott es meg jo stilusa is volt.Kezdetnek ajanlom mindenkinek.Megvettem a Korant magyar forditasban esbele is akarok nezni.Nem vagyok a vallas fanatikusa.Vannak akik velemenyemet ismerim egy par itt folyo,most mar sulyedo topicbol(Mormonok,Kell e hithez pap,a Baha,i rol stb,).A moszlimekhez ugy kozeledek mint a mi vilagunkban feltunt valashoz,ami most itt is az itt elo embertarsaink altal realitas lett a kevesbbe erdeklodoknek is.
Aztan azert is erdekel mert ketsegtelenul a mai legsiikeresebb vallas,terjedoben van es azok is akik ezt formalisan tettek vagy 25 eve elmelyulnek benne .
Barmilyen szimpatiaval is kovettem ezt a terjedest(a szimpatia a vallas tarsadalmi angagementje miatt is van,megprobal szocialis problemakat legbecsuletesebben megoldani ohatatlanul itt van szamomra a nagy sokk is egy par szamomra visszataszito jellenseggel szemben.
-a vallas intoleranciaja a masok mondjak hitetlenekkel szemben(vagy Rushdie peldaja)de a ketszinuseg is ahogy a terrortettekert ,vagy lefejezesekert,mindig egy masik aga a vallasnak felelos.Azzonal meg van ra a masikkal ellentetes szura mind referencia.

-a kegyetlenseg amivel kesz hoditani
-a modern embernek elfogadhatatlan megkulonboztetesek(asszonyok).-az az elv hogy csak az igazhituek szamitanak.kernek joggal imahazakat Europaban de egy keresztenyt sem engednenek felepitenni a moszlim allamokba(ez most ezelott nem engedtek meg maguknak masok voltak az erovisszonyok.)Keresztenyek tiltasa a moszlimekkel valo visszonytol Iranba,Szaudiba es masok,mindez az Izlam neveben.Ugyanakkor persze Europaban tamogatjak a hittweritest hazasagok formajabban.
Ennyi az ellenvetes.
Ezzel szemnen all az igazhitieken beluli egymast segitese.Itt is kivitel a szunnitak es sziitak kegyetlen harca.

Mumu Creative Commons License 1999.12.04 0 0 8
Kedves tarsak,ez egy nagyon bolcs es aktualis topic valasztas volt.Valobban sok dolgot nem tudunk a moszlimekrol.
Amit ismerek azt Germanus Gyula Allah akbar cimmu konyvebol tudom.Az sem semmi m,ert o muszlim lett Kairoban tanitott es leimert teoléogus volt.Azzontul europaiul magyarazott es meg jo stilusa is volt.Kezdetnek ajanlom mindenkinek.Megvettem a Korant magyar forditasban esbele is akarok nezni.Nem vagyok a vallas fanatikusa.Vannak akik velemenyemet ismerim egy par itt folyo,most mar sulyedo topicbol(Mormonok,Kell e hithez pap,a Baha,i rol stb,).A moszlimekhez ugy kozeledek mint a mi vilagunkban feltunt valashoz,ami most itt is az itt elo embertarsaink altal realitas lett a kevesbbe erdeklodoknek is.
Aztan azert is erdekel mert ketsegtelenul a mai legsiikeresebb vallas,terjedoben van es azok is akik ezt formalisan tettek vagy 25 eve elmelyulnek benne .
Barmilyen szimpatiaval is kovettem ezt a terjedest(a szimpatia a vallas tarsadalmi angagementje miatt is van,megprobal szocialis problemakat legbecsuletesebben megoldani ohatatlanul itt van szamomra a nagy sokk is egy par szamomra visszataszito jellenseggel szemben.
-a vallas intoleranciaja a masok mondjak hitetlenekkel szemben(vagy Rushdie peldaja)de a ketszinuseg is ahogy a terrortettekert ,vagy lefejezesekert,mindig egy masik aga a vallasnak felelos.Azzonal meg van ra a masikkal ellentetes szura mind referencia.

-a kegyetlenseg amivel kesz hoditani
-a modern embernek elfogadhatatlan megkulonboztetesek(asszonyok).-az az elv hogy csak az igazhituek szamitanak.kernek joggal imahazakat Europaban de egy keresztenyt sem engednenek felepitenni a moszlim allamokba(ez most ezelott nem engedtek meg maguknak masok voltak az erovisszonyok.)Keresztenyek tiltasa a moszlimekkel valo visszonytol Iranba,Szaudiba es masok,mindez az Izlam neveben.Ugyanakkor persze Europaban tamogatjak a hittweritest hazasagok formajabban.
Ennyi az ellenvetes.
Ezzel szemnen all az igazhitieken beluli egymast segitese.Itt is kivitel a szunnitak es sziitak kegyetlen harca.

Hussain Creative Commons License 1999.12.03 0 0 7
Hali Soltaire!

Azért nem ártana valami konkrétumot felmutatnod, hogy legalább tudjak valamerre tapogatózni.
Én eddig a Koránban ilyen dolgot nem találtam. Úgyhogy kénytelen leszel előásni azokat a műveket, hogy lokalizáljuk a Korán eme kérdéses részeit, avagy hagyjuk az egészet.

csá

Előzmény: Soltaire (6)
Soltaire Creative Commons License 1999.12.03 0 0 6
Hali Hussain!

Nos, amit kérdeztem, az nem misztérium, sem nem kitaláció! Több irodalmi mű is hivatkozik erre, nem is egyszer. Ehh, hadd ne idézzek, hogy melyikek, mivel nem jut az eszembe.
Valószínüleg napokba kerülne előásni. Mindazonáltal ezeket a dolgokat nem én találtam ki, tehát, ha ismered vallásod szentírását, akkor abból kiderül. Mert benne van.
Nos, én ezt az előző üzit nem kritikának szántam, csak kíváncsi voltam a dologra. Mint még most is :)
Tehát?

Előzmény: Hussain (5)
Hussain Creative Commons License 1999.12.03 0 0 5
Soltaire, pontosan hol mondja ezt a Korán?

Én csak ilyet találtam:

Allah nem büntet meg benneteket az esküvésetekben található üres fecsegésért. De megbüntet titeket, ha esküvéssel pecsételt kötést köttök (és nem tartjátok be). (A megszegett eskü) jóvátétele az, hogy tíz szűkölködőt kell táplálni úgy, ahogy a családotokat (szoktátok)
- mértéktartó módon- táplálni, vagy ruhával (kell ellátni) őket, vagy egy rabszolgát kell felszabadítani. Akinek pedig nincs (erre módja), annak három napig kell böjtölnie! Ez a ti esküvéseitek jóvátétele, ha megesküdtök (s aztán megszegitek azt). Tartsátok hát meg esküvéseiteket! Így magyarázza meg nektek Allah világosan a jeleit. Talán hálásak lesztek.
(5. szúra, 89. ája)

Előzmény: Soltaire (2)
Hussain Creative Commons License 1999.12.03 0 0 4
Kedves SPENDER!

A Próféta (Allah békéje legyen vele) Gábriel arkangyal közvetítésével eljuttatott isteni kinyilatkoztatásokban meghagyott törvényeket vezette be. A zsidó vallás az iszlám szerint elfordult Allahtól, többször is megpróbált szembeszegülni Vele a történelem folyamán.
A Próféta (Allah békéje legyen vele) természetesen a zsidók között is térített meg embereket, nálunk nem nézik ki milyen vallású volt megtérése elött. A Próféta (Allah békéje legyen vele)
mikor Medinába ment és ott hatalomra jutottak a muszlimok, egyezséget kötöttek a zsidókkal és a keresztényekkel, hogy ők is gyakorolhatják vallásukat. Miután gyilkosságot kiséreltek meg ellene, felszólította a medinai zsidókat, hogy hagyják el a várost, mert megszekték a szerződést. Ilyen és ehhez hasonló dolgok miatt voltak akkor összetűzések Arábiában a muszlimok és a zsidók között. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek nem etnikai harcok voltak, a szerződésszegő bálványimádók ellen is harcoltak. Ha egy hitetlen pl. egy csatában, mikor már épp meg akarják ölni, akkor mondja a Sahada-t (Tanúságtétel "Tanusítom, hogy nincs más isten Allahon kívül és Muhammad az Ő prófétája"), akkor már nem szabad megölni, nem kételkedhetünk egy Sahada-t mondó ember öszinteségében, hisz csak Allah tudja mi van az emberek szivében.

Erre a Jeruzsálemes dologra csak később válaszolok, nem akarok hülyeséget írni, inkább jobban utánanézek.

"Zsidók vagy mások nyírbálása.". Ez nem olyan egyszerű dolog, mint ahogy leírtad. Nem azért ölnek meg embereket, mert zsidó, vagy keresztény, hisz ezt tiltja az iszlám. Nem szabad megölni mondjuk egy new york-i rabbit csak azért mert zsidó. Allah elött majd mindenki elszámol azzal, hogy hogy viszonyult az iszlámhoz. A gyilkolászás egyáltalán nem jó dolog, de van amikor szükséges az iszlám védelmében fegyvert ragadni. Ha pl. egy muszlim országot megtámad egy nem muszlim ország, akkor köteles a többi muszlim közösség segítséget nyújtani neki. Tehát ilyenkor szükséges a harc. A Próféta (Allah békéje legyen vele) sokat harcolt olyan törzsek ellen, melyek üldözték az iszlámot.

a "fundamentalista" közösségek: itt már inkább személyes nézeteimet kéne leírnom (amit nem teszek meg), hisz sok muszlim is megosztott ebben a kérdésben, hogy egyáltalán vannak e fundamentalista közösségek, ha vannak, mitől fundamentalista a fundamentalista, meg ilyenek.

Az iszlám elötti időkben az Arab-félszigeten az volt a szokás, hogy egy férfinek annyi felesége lehetett, amennyit csak akart, ezeket cserélgethette is, kirakhatta minden ok és pénz nélkül
az utcára, ha megunta. Az iszlám szabályozta ezt, maximum 4 felesége lehetett egy embernek. Az iszlám előírja, hogy mindegyik feleséggel ugyanúgy kell bánni, nem befolyásolhatják az érzelmei a férjet,például hogy X a kedvenc felesége, ezért csak neki visz virágot. Aki nem tudja ezt az egyensúlyt fentartani, az inkább csak 1 nőt vegyen feleségül.

Miért kell a feleségnek 3 lépéssel az ura mögött haladnia?
Sem a Koránban nincs erre parancs, hogy a feleség 3 lépéssel az ura mögött haladjon sem pedig a Próféta (Allah békéje legyen vele) mondásai között nem találtam erre utalást. Mindenesetre megkérdezek még 1-2 vallástudóst ez ügyben, erre késöbb válaszolok.

na csá

Előzmény: SPENDER (1)
Hussain Creative Commons License 1999.12.03 0 0 3
Kedves KÁGÉ!

1. a muszlim elnevezés a legtökéletesebb, jelentése, aki aláveti magát Allah akaratának.
Sajnos elég elterjedt a mohamedán elnevezés, ami helytelen, ezt a keresztények ragasztották ránk. A muzulmán elnevezés is helyes, ez a muszlim szó többesszámából ered, azt hiszem a franciákon keresztül terjedt el ez az elnevezés.

2. Tényleg erős a társadalmi szolídaritás, az iszlám 5 pillérének egyike az, hogy minden muszlim köteles befizetni egy évi megtakarított pénzének 2,5 százalékát, ez az ún. zakat.
Ezt a pénzt a szegény muszlimok támogatására kell fordítani.

3. Valóban, csak az utcán kell takarniuk arcuk kivételével az egész testüket a nőknek. Otthon nem kell viselniük. Sok országban szokták az asszonyok az arcukat is elfátyolozni, de ez nem kötelező dolog.
Az iszlámban a házasság inkább egy szerződéshez hasonlít, a házasság megkötése elött meg kell álapodnia a házasondóknak, hogy a férj mennyi pénzt fog fizetni az asszonynak, ha elválnak. A férjnek természetesen csak akkor kell fizetnie, ha ő kezdeményezte a válást.
Hogy konkrétan a nő megtarthatja e azt ami rajta van, nem tudom biztosan, annyi bizonyos, hogy az aranyékszereket egyébként is csak a nők hordhatnak, a férfiak csak ezüstöt. Ja és egyébként a férfi selymet sem hordhat.:-)

Előzmény: KÁGÉ (-)
Soltaire Creative Commons License 1999.12.03 0 0 2
Hali!

Csak egy kérdés! Mi a vélemény arról, hogy a Korán szerint a hitetleneknek ( más vallás ) tett eskü semmisnek tekinthető és maga Allah mentesít annak megtartásától?
Még ma is áll ez??

SPENDER Creative Commons License 1999.12.03 0 0 1
Hi Hussain !

Infókra lenne szükségem.
Először lökök pár gondolatot, aztán kérdezek.
Szal olvastam egy könyvben, hogy Mohamed a kezdetek-kezdetén be akart vágódni a zsidókhoz, mint próféta. ...és Mohamed átvett szinte minden törvényt/szokást, hogy sikeráljon a dolog. Pl. először nem Mekka felé fordultak a hívek, hanem Jeruzsálem felé. (Ha jól tudom.) ...Szal, ha jól tudom, akkor a zsidók megtagadták, és a nagy vallási viták közepette, Mohamed megrühelte a zsidókat, és a kezdetben átvett dógokat megváltoztatta kisebb-nagyobb mértékben.
Aztán olyat is hallottam, hogy egy igazi muszlim nem erőszakos, és nem jellemző rájuk a zsidók, vagy mások nyírbálása, ez csak a fundamentalista közösségeknek a mániája.
Szal, a kérdések:
Igazak ezek ? ...mit tudsz ezekről ?

...és miért csak 4 felesége lehet egy muszlimnak ?
Miért kell a feleségnek 3 lépéssel az úra mögött haladnia ?
...és van -e ezekre parancsolat a Koránban v. bárhol ?

Előre is köszike a válaszokat.

Hali !

hegedü Creative Commons License 1999.12.03 0 0 0
Kedves KÁGÉ!

Megpróbálkozok néhány gondolattal, erről a hatalmas világvallásról. Teszem ezt annak tudatában, hogy mint keresztény, nem ismerem megfelelő mértékben hitnézeteiket, múltjukat, de amit tudok szívesen leírom, és ha javításra szorul, örömmel veszem a kiigazításokat. Nem törekszem teljességre, mert nem törekedhetem, mert nem tudnám teljesíteni.

Ezeknek a gondolatoknak fényében, vagy árnyékában fogadjátok szeretettel.

Az iszlámról 1.

"Allah, a könyörületes és irgalmas nevében. Dicsőség Allahnak, a teremtmények Urának, a könyörületesnek és az irgalmasnak, aki az Ítélet napját uralja! Néked szolgálunk és hozzád fordulunk segítségért. Vezess minket az egyenes úton, azoknak útján, akik iránt kegyesenek mutatkoztál, s ne azokén, akiket haragvásod sújt, sem a tévelygőkén" (Qur'an, szúra 1:1-7, S.R.) (megj. Qur'an azt jelenti, hogy recitálás)

Ezek a szavak a muszlimok szent könyvének a Szent Qur'an megnyitó szavai. Ezek a világon elhangzó leggyakrabbi szavak közé tartoznak, mert a hithű muszlimok mindennap ötször imájukba foglalják. '1991-es adat szerint mintegy 900 millió muszlim él a földön, és nagyon valószínű, hogy azóta már 1 milliárd-ot is meghaladta a számuk.

Az iszlám elnevezés: alávetettséget, odaadást, önátadást jelent Allahnak és kifejezi azok legbelső magatartását akik figyelmet szentelnek Mohammed prédikálásának.
A muszlim jelentése: az aki gyakorolja az iszlámot.

A muszlimok úgy hiszik, hogy vallásuk azoknak a kinyilatkoztatásoknak a tetőpontja, amelyeket a hűséges zsidók és az első keresztények kaptak. Azonban tanításaik néhány ponton eltérnek a Bibliától, bár mind a Héber, mind a Görög iratokból idéznek a Qur'an-ban. (nem szó szerint).

(folyt. köv.)

(hegedü ibn brácsa musza :) )

Előzmény: KÁGÉ (-)
KÁGÉ Creative Commons License 1999.12.03 0 0 topiknyitó
Örömmel fedeztem fel, hogy muszlimok is megfordulnak köreinkben. Nagyon sok előítélet és tévhit van a fejemben ezzel kapcsolatban, szeretném ha hat-hétszáz hozzászólás múlva ezek helyét valódi ismeretek vennék át. Kérem tehát, hogy aki belülről, napi életén keresztül ismeri ezt a hitet, az válaszoljon itt azok kérdéseire, akik felszínes információkkal rendelkeznek róla. A cél nem egymás meggyőzése, hanem a hiteles információk átadása.

Indításnak rögtön néhány kérdés:

1. Helyes a muszlim megnevezés, vagy jobban szerettek valami más névet?

2. Tényleg nagyon erős a muszlim közösségekben a társadalmi szolidaritás (valami "adóféléről" hallottam, amit a szegényeknek oszt szét a vallási vezető)

3. És egy "örökzöld" téma: a nők helyzete. Bemelegítésnek egy külsőség: azt hallottam, hogy a nőknek csak az utcán kell csadort viselni, de pl. egy otthon elköltött baráti vacsora során állítólag kifejezetten kihívó ültözék is előfordul. Igaz ez? És az igaz, hogy ha egy nőt "elküld" a férje, akkor megtarthatja azokat a dolgokat, amit visel, és ezért hordanak olyan sok aranyat a nők?

Még rengeteg kérdésem van, de a pálya nyitva áll mások előtt is. Egy dolog azonban TILOS ebben a topicban: minősíteni a másik által leírt tényeket. Ez nem erről szól. Ha ilyet tapasztalok haladéktalanul moderátorért fogok kiáltani. Kérek mindenkit, hogy csak akkor olvassa a topicot, ha ezt a szabályt el tudja fogadni.

Üdv

KÁGÉ

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!