Az az igazság, a történetben most a sör csak mellékszál volt, így valamivel visszafogottabb volt a lendület.
A Pegas és a Pivárium kötelező jelleggel megvolt persze, plusz a Magisr, meg az U Richarda belvárosi fakultása az Údolní elején, az egyetem épületénél.
Plusz elnéztünk a sörgyárhoz egy gulat enni, és ott ittam egy Kruovice Malvázt, ami viszonylag még szokott ízleni, de most az egyik leggyengébb pont volt. Csak egy vészhelyzetben kikért Staropramen múlta alul.
A Szt. Jakab-templom farával szemben van egy (számomra) új hely, a Víčep na Stojáka. Ötféle csapolt sör változó felállásban, viszont csak könyöklők vannak a teraszon és a földszinten. Az emeletre meg nem merészkedtem fel, mert hát az én koromban már megfontolt az ilyesmivel az ember. (A wc is lent volt...)
A náměstí Svobodyn a Č. Horai söröző tényleg bezárt, valami építkezés folyik, de hogy mi lesz ott.
Másfél-két hónapja nyithatott viszont a Charlie's Square a Frantikánskán. Full amerikás dizájn, de van saját sörük, amit itt főznek. Az itallapon kétféle volt, de amikor ott jártunk, csak egyfélét tudtak adni. Van még valami nagyipari gagyi is, talán PU, kisüzemiek üvegesben, Lucky Bastardot is láttam.
Viszont nagyon tetsző hely volt a Biskupská aljában, ott, ahol a Denis-ligetbe lehet behatolni, egy Kocour-os sörölde, négy csappal. Három (változó) Kocour, és PU. (Ez utóbbit nem is értettem, miért...)
Ezeken kívül, ha jól emlékszem csak a szállásközeli külsőbb helyek estek meg, de azért ott is poličkai, louny-i meg Chotěboř sörök csapolódtak.
A Zöldségpiac tér viszont szét van bombázva, januárra készül el. A kofák a Moravsé naměstíre költöztek addig.
Valami fesztiválféle volt a hétvégén, mindenféle morva enni-innivalóval. Vagy egy tucatnyi morva kis főzde is kitolta magát, köztük ők is, így megtörtént a nagy találkozás.
Botrányosan jó volt mindkettő.
A Fest Ale sokáig a nap söre volt, de azután egyszer csak jött ez:
Matuka Summer Ale, de egyébként sem volt gyenge a mezőny:
Persze, nem is erről van szó, de inkább azt a régi házsort nézegetném a mai helyett, ha nem dózerolják el. A hangulatos sörözések meg maradjanak csak meg.
Mióta a "világ varázstalanítva lett", az ilyen kérdések megválaszolásához nem kell régi poros iratok között kutakodni, illetve nem kell felkutatni idős, mindentudó embereket, akikkel esetleg egy hangulatos beszélgetés (esetleg sörözés?) során kapunk választ....
....elegendő beírni a a keresőbe, hogy U Modré tiky, Praha, és már meg is van a válasz...
Hát, ez az... Köszi a fotót! Valaki esetleg tudja, hogy a harmincas évek környékén nyúltak bele az Óvárosnak ebbe a részébe, vagy mikor? 1901-ben még a régi épületsor volt a korabeli fénykép szerint.
Prága óvárosa, és (ha jól értem) akkor a híres U Modré tiky, vagyis a Kék csukához címzett vendéglő, az 1901-es év környékén, a Karlova és Liliova utcák találkozásánál...
Végül a Tlustá my kiválóan vizsgázott mint közeli ebédelőhely, kétszer is voltunk, jók voltak a menük amikhez a Gambrinus és a Kozel is jól csúszott...
IPA-t meg természetesen Strahovban ittam ismét (igaz, most nem volt olyan finom, mint a korábbiakban...)
Pedig nem árt megkóstolni az ilyesmiket sem, már csak a viszonyítás miatt is, hogy hol tart a cseh sörfőzés a világ élvonalához képest. (Nagyon jó helyen amúgy.)
Bár a Dead Pony egy kissé túlárazottnak tűnik, nálunk már hatszázért megkapod. Az Elektric India kb. ugyanennyi, de a lentebbi Snake Dog pl egész jó árban van, és az is egy brutál jó sör.
Ezeken a helyeken mindig érdemes alaposan körülnézni a kínálatban, mert mindig akadhatnak valami csemegék, mint pl. Schenkerla Maibock rauchbier fél liter csapolva 56 koronáért. Ilyenkor Csehország ide vagy oda, muszáj abból is tolni egyet...