A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Írtam, tej: kb. fél deci, cukor: ahogy teccik, mert van aki többel van aki kevesebbel issza. Olyan 10 gramm körüli az én ízlésemnek. Jeget meg jó sokat. Hogy ellepje bőven a beleöntöt trutyikat.
Amúgy az arányok csak irányadó jellegűek, nem muszáj ragaszkodni hozzájuk. Nem receptkönyvből másoltam, hanem a melóban a kávézóban eszmecseréztünk a pultosokkal, hogy kéne valami frappét árulni, meg hogy ahhoz valami jó gép kell. Aztán megmutattam nekik, hogy nem muszáj hozzá csak egy turmix meg a felsorolt alapanyagok. Viszont számunkra oly macerás ezt készíteni, hogy sajna nem lesz bevezetve, nem győznénk nyáron tört jéggel. :-(
A második pontban vázolt kiegészítésben fagyi egy gombóc, piák 2-4 cl. Rum 2, Baileys 4.
Ehhez hasonlót az ikea is árul, de van Pesten (majdnem, inkább már Vecsésen a reptérnél) Müller is. Még eddig nem tudom, hogy milyen hatásfokú, de ezzel van lezárva a Segafredo EC (össz-vissz 3 napja bontottam).
Itt a meleg, jól esik egy kiváló hűsítő ital. Ehhez nem muszáj drágán kávézókban nescafés löttyöket inni.
Frappé ahogy én csinálom:
1. Főzz le ízlés szerinti cukorra (barna vagy vaníliás is lehet) egy espressót, hogy rendesen eloldódjon benne.
2. Tégy egy hagyományos turmix gépbe tört jeget. Ne sajnáld. (Otthon jégkocka bele vastag műanyag zacskóba vagy tiszta konyharuhába és kloffod meg.) :-)
Önts rá fél deci lehetőleg hideg tejet, majd a presszót is add hozzá.
3. Kezdd el mixelni az alapanyagokat amíg sűrű kásás elegyet nem kapsz. (Ha nagyon felpörög és úgy érzed, hogy nem keveri rendesen egy picit döntsd meg a gépet.)
4. Töltsd ki pohárba, helyezd magad kényelembe és szívószállal szürcsölgesd el.
Nos, ennek az előbb készítettem el a prototípusát és nagyon bejött, mert lógott a nyelvem olyan melegem volt. Mivel finom volt ezért gondoltam megosztom.
Elektorux főzővel (nyomásfokozó nélküli szűrőkar), Danesi Golddal, hommade műanyag tamperrel, és még mindig az eldobható kínai ezerforintos darálóval amit már több, mint két hónapja nyüstölök napi szinten és nem kímélem. Ezek után már nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit sikerül itthon csinálnom a Faemával. Gondolom ezt, csak stabilan. Mert azért ilyen 10-ből 5-ször fordul elő. :-)
Másik, hogy a 100% arabicával is lehet vastag krémet lehellni a pohárba. Ez majd egy centi vastag volt. Igaz, dupla adag kv-val. De akkor is. :-)
Én úgy olvastam, hogy mondjuk, évente kicseréled, de ennyi pénzért akár félévenként is lehet.
Így nehezen tudom elképzelni, hogy van ez a Cimbaliban, miért kellene lezárnia a víz útját. Ez egy hengeres tartály, a szívócső végét rátolod (lehet rögzíteni egy szokásos műanyag kábelszorítóval is). Szabadon mozog a tartályban, alul szívja a vizet, átmegy a benne levő szivacson és a műgyantán, ennyi az egész.
Így igaz, sóval regenerálandó. Vajjon hányszor lehet azt regenerálni? És vajjon amit az expoligonban lehet kapni, annak a mérete pont akkora, mint a Cimbalié? Ezt (a Cimbaliét) a tartály aljába - ahol kifolyik a víz - kell beleállítani. épp olyan a vastagsága, hogy oda belepasszol, lezárja a víz útját, de nem feszíti szét a helyét.
Nyugi 263 visszajelzésből csak 2 negatívja van az olasznak, egy csomó biznisze fut egy időben. Szerintem nemsokára te jössz. Ahogy nézem Fiat, Vespa meg Piaggio alkatrészekkel üzletel pl. ezzel :D
Grat ! Ennyiért tényleg kár lett volna veszni hagyni. Szerintem ha alkatrész kell hozzá, akkor a gyártó cég tud segíteni, úgy emléxem találtuk nyomát a neten.
Aztán ha eccer pesten járok meglátogatnálak, csak a garázsban zavarnálak ! :))