Keresés

Részletes keresés

bigedy Creative Commons License 2007.04.19 0 0 1244
Ezek szerin én eddig tévedésben éltem, ugyanis azt hittem, hogy a furlanflex is mint egy béléscső megy végig a kürtőben. Így már nehezebb a probléma megoldása.
Előzmény: Törölt nick (1242)
bigedy Creative Commons License 2007.04.19 0 0 1241
A következő a problémám. Van egy építési engedélyem, miszerint tetőteret építek be. Adva van egy kémény, ami szabálytalan és az engedély szerint bontani kell. Igazából azért szabálytalan, mert blokktéglából van rakva. Valami fajta 12-es válaszfaltégla. Igen ám, de ezt a kéményt én 2005 ben kibéleltettem furlanflexel, és az illetékes hatóság akkor adott rá egy engedélyt és azóta én ezt használom. Most viszont eljött a tetőtérbeépítés ideje. Első számú kérdés az, hogy vissza tudom e úgy bontani, majd újrafalazni a kéményt (a tetőn belül kb 4 méter +1,5 m a tetőn kívül), hogy a béléscső ne sérüljön? A kéményt mindenképp bontani kell, mert egy tűzfallal van egybeépítve. Valaki csinált e már ilyet, van e tapasztalat. A másik kérdés, hogy mi van ilyenkor a használatbavételi engedélyel?? Mondhatom e azt, hogy a kéményt két éve állítottam helyre az építési engedély előírásai szerint. Az akkor kiadott kéményseprői szakvéleményt elfogadják e a használatbavételi engedélyhez?
kolaloka Creative Commons License 2007.04.19 0 0 1240
Még valami eszembe jutott: ha én nem rakhatom a Schiedel kéményt, mert oda a garancia, akkor mennyiért rakják föl az erre jogosultak?
Előzmény: kolaloka (1239)
kolaloka Creative Commons License 2007.04.19 0 0 1239
Kedves Mindenki!

7 m magas kéményt kell rakatnunk, egyet vagy kettőt cserépkályhá(k)hoz. Az építész 200 mm átmérőjű 1-es falvastagságú saválló acélbetétes falazott kéményt írt elő. Ebbe akárhol kérek árajánlatot, a cső mindenképpen 135000 Ft körül jön ki. Falazás munkadíja 60000 Ft, jön még a tégla meg némi ásványgyapo hőszigetelés, így 200000 Ft fölött áll meg egy kémény. Alap Schiedel már 170000 Ft körül kapható, és ha én fölfalazhatom... fölfalazhatom? Sőt, ott van még a némileg olcsóbb Leier is.

Milyen egyéb engedélyezett és időtálló lehetőség van még? Sajnos a béleletlen kémény nem játszik.

köszi: kolaloka
geza44 Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1238
Bocsánat! Korrigálok, nagyon fontos! A WesternFormra mondta, hogy nincs tanusítva!
Valószínűleg nem mindegy!

üdv,

géza
geza44 Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1237
T kolja!

Nagyon köszönöm! Idő közben felhívtam személyesen az ÉMI-t, ahol közölték, hogy bizony a kéményseprőnek igaza van, ezzel nem lehet, sőt nem is lehetett(!!!) 1997-ben bélelni.
Ehhez képest egy igen jó nevű építészmérnök barátomat is megkérdeztem, aki csak annyit kérdezett vissza, hogy ekkora ökörséget honnan a túróból szedek??? Vagyis persze, hogy jó a flexibilis cső.
Namármost kérdem én: lehet, hogy az egész ország úgy használja az ilyen típusú csöveket, hogy van róluk ÉMI-tanusítvány, de erről se a FŐKÉTÜSZ se az ÉMI nem tudnak???

üdv,

géza
Előzmény: pjotrkolja (1236)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1236
ja .... megvan


:)

kolja
Előzmény: pjotrkolja (1235)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1235
Jujjj, a képet a szerver lekicsinyíti, add meg a mailedet elküldöm nagyban....

kolja
Előzmény: pjotrkolja (1234)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1234
T geza44!

Csak kérdezd meg, hogy mi alapján nem engedik ... és rakd az orruk elé.

gyártói megfelelőségi nyilatkozat

Ha a kéményednek más hibája nincs akkor az alumínium felxi béléscső magában nem lehet oka a nem megfelelőségről szóló szakvéleménynek, hiszen máig alkalmas bélelésre, mivel nem vonták vissza az ÉM engedélyét. Az sem szerepel benne, hogy kivéve a Főkétűsz szolgáltatási területére... :)

kolja
Előzmény: geza44 (1232)
geza44 Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1232
Ja és még egy dolog: az építési engedély tervdokumentációjában szerepel az energetikai jellemzők és számítások rész, (és persze a kémények is szerepelnek rajta), de az nincs benne, hogy mivel lesznek kibélelve. Ez számít valamit? Vagy mindegy, csak az akkori szabályoknak megfelelően kellett történnie?

géza
geza44 Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1231
T kolja!

Semmilyen átépítés nem történt! Sajnos teljesen hülye vagyok az építésügyi jogszabályokhoz, de mivel tudnék itt szerinted eredményt elérni?

üdv,

géza
geza44 Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1230
Szia!

Lehet, hogy félreérthető voltam, de én nem szeretnék kéményt bontani. Nem csak azért, mert kb. 300e Ft-ba kerülne, hanem azért mert értelmetlen baromságnak, diktatórikus hatalmaskodásnak tartom a kényszerítést.
Anyám házában húsz éve ilyen bélés van, és semmi baja, és ahogy Te is mondtad, a kéményseprő dolga lehetne, hogy figyelmeztessen a kémény esetleges problémáira, azonban ezt nem teszi meg!
Rendszeresen kijön, ellenőriz, minden rendben van, megkapom a jegyzőkönyvet, és elköszönünk. Most viszont hirtelen semmi sincs rendben. Hát ezt nem értem.

üdv,

géza
Előzmény: Törölt nick (1228)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1229
T geza44 és MatthiasI!

Igen, nagy urak, de nem hatóság és nem atyaúristenek. Ha az a kémény jelenleg már nem füsttömör, akkor a négyéves műszaki felülvizsgálatának (ha nem túl régen volt) fel kellett volna fednie a hibáit. Ha csak most lett tömörtelen akkor is nyilvánvaló a hogy nem adnak ki a megfelelőségéről szóló nyiltakozatot.
De ... ha a most tömör, és tervezettnek megfelelően épült az a kémény (annó elvileg ők hagyták jóvá), az akkor érvényben lévő előírások, szabványok, jogszabájok szem előtt tartásával és betartásával, és azóta nem történt átépítés, akkor a tervezés időpontjában hatályban lévő szabályozás a mérvadó. Az ilyen változások nem visszamenőleges hatályúak. Ha akkor volt megfelelőségi engedélye a béléscsőnek gáz égéstermék elvezetésére akkor nem tom minn hecciáskodnak.
Másrészt még ma is van érvényes ÉM engedéllyel rendelkező 0,2mm es alu flexi csőnek erre engedélye, amit elvileg egy közszolgáltató nem bírálhat felül. Mellesleg az európai unióban (vagyis elvileg nálunk is) hamarabb lőnek fejbe ilyen szintű gazdasági versenybe való beavatkozásért mint háborús bűnökért (kissé sarkítva).
Ha az építése óta történt átépítés, akár csak nyílászárócsere, akkor az átépítés idelyén érvényben lévő szavályzás a mérvadó.

kolja
Előzmény: Törölt nick (1227)
geza44 Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1226
Tisztelt Fórumozók!

Mentsetek meg attól, hogy felrobbantsam a FŐKÉTÜSZ-t.

9 éve építettem a házam, még pedig oly módon, hogy egy meglévő kis családi ház bővítését kértem, és az engedélyt meg is kaptam. A bővítés elkészült, már itt lakunk jó ideje. A régi házrész üzletként funkcionál.
Csakhogy az én építési vállalkozóm (és persze én is...) elfelejtett használatbavételi engedélyt kérni.
És itt kezdődött a kálváriám. Ehhez az engedélyhez kell többek között egy FŐKÉTÜSZ-ös szakvélemény. Beszéltem a kéményseprőnkkel, aki közölte, hogy a jelenlegi flexibilis aluminium béléstest nem megfelelő arra, hogy engedélyezzék, mert már tiltott. Igaz, hogy ő minden évben jön, megvizsgálja, jónak találja, de akkor is tiltott. Magyarul ki kell cserélni saválló acélra. De mivel körbefalazták, így kihúzni nem lehet. Bontani kell...

Tud segíteni valaki? Nem szeretném a FókuszPlusszban végezni.
Előre is köszönöm!

Tisztelettel,

géza
hgabor5 Creative Commons License 2007.04.17 0 0 1225

Először is kösz a választ!

Hogy mivel vizsgálta azt nem tudom, sajnos csak a párom volt otthon...

A CO érzékelőt oda teszem, amikor már 1-2 perce megy a kazán, de semmi... Lehet ez??? A bélelést azért nem preferálta, mert csak 11cm-es a keresztmetszet és szerinte az kevés és azt csak falbontással tudják megoldani. Hát azt nem igazán szeretném.... A szerelthez csak egy lyukat kell ütni a lichthof felé.

 

Egyet nem értek: ha ez tényleg életveszélyes, akkor miért nem lett még semmi baj ebből? (3éve lakom már a lakást). Ja és volna még egy kérdésem: mi van a többi lakással? Azokkal nincs gond? Tudtommal a pesti lakások 80%-ánál ugyanígy béleletlen a kémény. Azokkal mi van? Azok mind életveszélyesek? Fura, hogy csak nálam jelenkezett a probléma (teljes vizsgálatot kértem, eddig csak ránéztek, aztán adták a papírt...), másnál a házban nem. Vélemény?

 

 

Előzmény: pjotrkolja (1224)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.04.17 0 0 1224
T hgabor5!

Az égéstermék elvezető tömörtelenségéből alaphangon életveszélyesnek minősül a kémény. A tisztítási, ellenőrzési lehetőséget szintén biztosítani kell... Bár elég fura hogy a tömörtelenséget ezek hiányában észlelni tudta ... Mivel vizsgálta a tömörséget?
A CO érzékelőt javasolt a deflektor (a fali kazánok felső pereme környékén) elhelyezni. mivel a visszaáramlásból adódó CO-t itt érzékeled először.
Ha kombi kazán van fent akkor egyedi kéményed kell hogy legyen ... ez esetben nem tudom mi alapján mondja a kéményseprő, hogy nem bélelheted. Lehet hogy szűk a keresztmetszet, sok az elhúzás ... ha mégis bélelhetsz akkor javasolt a Furánflex technológia alkalmazása. (nem olcsó)
Ha a társasházi szerződés a karbantartási költségekkel kapcsolatosan erről ír akkor elvileg megteheted, de ez inkább gyűjtőkéményeknél igaz, és akkor is csak a bélelésre (szerintem). Saját, új, egyedi kéménykürtő létesítésére nem hiszem hogy bárki is áldozna. Egy ilyen magas (20m) szerelt kémény amúgy (tervek, engedélyek, szakvélemények ...stb.) valóbban kb. ennyibe fájhat, vagy többe.
Ennyi pénzért (vagy kevesebbért) vehetsz új zárt égésterű kombi kazánt szettel ki a falon át (ha lehet) és jónapot. Kérd ki a helyi gázszolgáltató véleményét. Esetleg egy gépész tervezőt.

kolja
Előzmény: hgabor5 (1223)
hgabor5 Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1223

Hozzám épp a napokban jött ki egy FŐKÉTÜSZ-ös emberke és megállapította, hogy életveszélyes a kéményem, mivel a belső választófal tömörtelen, emiatt részleges füstgáz visszaáramlás tapasztalható. Kicsit kétkedve fogadtam a szakvéleményét, mivel a CO-jelző soha nem jelez, még ha odatartom a kombicirkó (Vaillant) alá, akkor se. Lehet ez? (Emellett megállapította, hogy a kémény tisztítási lehetősége nem biztosított.)

 

Megoldásként a bélelést nem ajánlotta (elmondta miért, de a felét se értettem), hanem egy szerelt kémény kialakítását javasolta a lichhof felé potom 260ezerért. (20m hosszt emlegetett.) Reális ár ez? Mivel társasházban lakom, és az alapító okirat szerint a kémények rendbentartása a ház közös feladata, ezért a házra fogom terhelni a költségeim. Erről van valakinek tapasztalata? A szaki horribilis eljárási költségeket is említett, ebből mi az igaz?

 

Aki tud adjon tanácsot, mit tegyek. Szakértő esetleg nincs köztetek? A héten megnézetem még egy ajánlott szakival, kíváncsi vagyok ő mit mond. Ha tudtok megbízható emberkét ajánlani, azt is megköszönném.

pjotrkolja Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1222
T Bulu1!

Kmt tégla = (nagy nyomószilárdságú) kis méretű tömör tégla
Elvileg igen, kell még egy kürtő, tartaléknak (egy lakóhelység egyedi fűtésére). Arra az esetre ha se áram se gáz ... kis kandalló, kályha.

kolja
Előzmény: Bulu1 (1221)
Bulu1 Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1221
Köszönöm, akkor a gépésszel beszélek. Régi, akár használt vegyestüzelésű kazánra gondoltam amúgy alternatívként.
A kmt tégla nekem sajnos semmit nem mond. A régi kéményem pedig messze van ezektől, azokat nem fogom használni. Marad az elemes. De akkor nem elég a gázkazánnak a kivezetése és a vegyesnek a kéménye, még egy tartalék kürtő is kell?
Remélem, nem. :)
Előzmény: pjotrkolja (1220)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1220
T Bulu1!

Ha vegyes kazánt akarsz alternatív fűtési rendszernek akkor a gépészterveződnek kell szólni. Meghatározza a készülék típusát, teljesítményét, méretező program segítségével pedig eldönti, hogy milyen magasságú és méretű kéményre lesz szükséged, valamint meghatároza a kazánhelység légellátását is.
A régi kéményedet is hagyd meg, hiszen tartalék kürtőre is szükséged lesz.
A kmt téglából falazott kürtőket sok helyen nem fogadják el, mivel nincs (tudomásom szerint) kéménykürtőre szóló ÉM engedélye. Az elemes kémények drágábbak, de pont erre találták ki (égéstermék elvezetésre) és ellenőrzött keretek közt gyártják sokszor sokéves garanciával.

kolja
Előzmény: Bulu1 (1219)
Bulu1 Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1219
Erre valaki?
Sziasztok!
Felújítás alatt vagyunk. Eredetileg gázkazánt terveztünk, alternatív fűtés kandalló lett volna, utóbbi a régi kéménybe kötbe. Lebeszéltek a kandallóról, így egy helységbe tervezem a gázkazánt és majd egyszer egy vegyestüzelésűt. Tudom, hogy a kettőt egy kéménybe nem lehet bekötni.
Van valamilyen minimális kéményméret, ami szükséges a vegyestüzelésű kazánhoz? Vagy mire kell figyelni, pl. téglából kell építeni, vagy jó a vásárolható kéményelem is, stb.?
Látszik, hogy abszolút kezdő vagyok e téren, eddig lakásban laktam, csak messziről láttam kéményt.
Előre is köszi a válaszokat.
B.
pjotrkolja Creative Commons License 2007.04.13 0 0 1218
T Frank!

Elvi síkon a két berendezés saját, belső légellenállása nem azonos hiszen kialakításuk sem egyforma, őszintén szólva .... passz ... ha mindkető azonos mennyiségű égésterméket termel azonos feltételek mellett akkor elvileg nem sok különbség lehet köztük.

kolja
Előzmény: Frank Owl (1217)
Frank Owl Creative Commons License 2007.04.13 0 0 1217
Értem.
És a fatüzelésű kandalló és a fatüzelésű ámde vizet is melegítő berendezés egyfajta?
Frank
Előzmény: pjotrkolja (1216)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.04.13 0 0 1216
T Frank Owl!

Nem tüzelőanyag típusra gondoltam, hanem készülék típusra. Csak azonos típusú (cserépkályha-cserépkályha) és teljesítményű készülékek ...
Az hogy vegyest és gázt nem keverünk az evidens, (csak hogy erőssítse a szabályt, voltak gáz és vegyes váltott tüzelőanyagú berendezések is, ezeket egy kürtőbe kötötték, no de akkor sem gyűjtő kürtőbe).

kolja
Előzmény: Frank Owl (1215)
Frank Owl Creative Commons License 2007.04.13 0 0 1215
Szép dolog az indirekció! :)
Az azonos típus alatt gondolom a tüzelőanyag fajtáját gondolod. (gondolom nem lehet gázt és szilárdot keverni)

Egyébként mindenkinek felettem villany fűtés van...

Köszi

Frank
Előzmény: pjotrkolja (1214)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.04.13 0 0 1214
(Lassan szedem össze magam) :)

Már meglévő gyűjtő kéményre, amin semmi más típusú berendezés nincs, arra elvileg rakhatsz cserépkandallót, csempekályhát stb. olyat is ami vizet melegít elő.

kolja
Előzmény: pjotrkolja (1213)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.04.13 0 0 1213
(Ja és pl.: Calimax pelletkandallók, Atmos faelgázosító kazánok ... mindegyiket belső ventillátor lát el égési levegővel.)

kolja
Előzmény: pjotrkolja (1212)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.04.13 0 0 1212
T Frank Owl!

Te fatüzelésű, központi kazánról kérdeztél ... azt az általam említett szabványokban nem tiltják, csak nem engedik, nincs a csatlakoztatható berendezések között. Vagyis amit nem tartozik ebbe a körbe az nem csatlakoztatható.

kolja
Előzmény: Frank Owl (1211)
Frank Owl Creative Commons License 2007.04.13 0 0 1211
Helló pjotrkolja!

Köszi hogy segítesz. Persze, hogy atmoszférikus készülék. Milyen más lehetne egy kandalló vagy vaskályha? A konkrét szövegét a tiltó szabványnak tudod idézni?

Én a szabányt kikértem, elolvastam. Megvan esetleg valakinek elektronikus formában, sajnos meg nem tudtam jegyezni mindent?

A szabványban egyébként emlékezetem szerint a teljesség igénye nélkül felsorolva vannak a különböző készüléktípusok. Egyértelmű tiltás nincs. Amikez felsorol az mind szilárd tüzelésű (mondjuk az a fejezet ezekről szól nem a gázosokrók).
A kivitelezőm is a szabványban leírtak szerint állította, hogy lehet.

Ez egyébként egy 8 KW körüli fatüzelésű vízmelegítős kandalló. A szaki állítása szerint (és itt feküdtem meg) ha csak használati melegvizet melegítek vele (bojler) az mehet. (???)

Teljesen bizonytalan vagyok.....


Üdv
Frank
Előzmény: pjotrkolja (1201)
Bulu1 Creative Commons License 2007.04.12 0 0 1210
Sziasztok!
Felújítás alatt vagyunk. Eredetileg gázkazánt terveztünk, alternatív fűtés kandalló lett volna, utóbbi a régi kéménybe kötbe. Lebeszéltek a kandallóról, így egy helységbe tervezem a gázkazánt és majd egyszer egy vegyestüzelésűt. Tudom, hogy a kettőt egy kéménybe nem lehet bekötni.
Van valamilyen minimális kéményméret, ami szükséges a vegyestüzelésű kazánhoz? Vagy mire kell figyelni, pl. téglából kell építeni, vagy jó a vásárolható kéményelem is, stb.?
Látszik, hogy abszolút kezdő vagyok e téren, eddig lakásban laktam, csak messziről láttam kéményt.
Előre is köszi a válaszokat.
B.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!