A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Budagyöngye bevásárlóközpont, 1-es szint, Szega sajtbolt. Nem nekem csinálták (szerencsére), csak néztem. Szép La Cimbali Selectron, kezdődött azzal, hogy az egyes szűrőtartó nem is volt a fejben, csak a csepptálcán (a kettes a helyén volt). Daráló adagolójából a ki tudja, mikor ledarált Illy, a daráló elején tamper (nem alulról kell hozzányomni, hanem felülről rá lehet nyomni az alul letámasztott szűrőtartóra), nyilván gyenge volt a tamperolás, meg esetleg rossz a darálás is, 10 másodperc alatt lefolyt a kávé. Utána nekiállt a tejhabnak, hangra sem volt különösebben meggyőző (halk bugyborékolás volt inkább, mint a jellegzetes sistergés), a tejhab állagát meglestem, valahol a rossz és a közepes között volt, elég nagy buborékokkal. Gőzölés után a csövet ugyan letörölte egy ronggyal, de eszébe sem jutott akárcsak egy pillanatra megnyitni, hogy a gőz kicsit kitisztítsa a tej maradványait. A hab állaga után már nem is volt különösebben meglepő, hogy szimpla öntés helyett komoly kanalazásra volt szüksége, hogy kapucsínó kinézetű ital legyen belőle...
Én is említettem, volt belőle, nem ragadott meg különösebben. Nem rossz, természetesen, de nem is volt különösebben emlékezetes, annyira, hogy már meg sem tudnám mondani, mihez hasonlított. Olyan átlagos 100% arabica prémiumkávé...
Direkt nem kezeltem semmivel, mert nagyon kicsi ugyan a valószínűsége, hogy megjelenik a kávéban, de jobb az óvatosság.
Különben nem én mosogattam el, hanem az asszony, majd miután rákérdeztem, hogy mit csinál a fa a vízben, csak rávezetéssel találta ki :). Azóta nincs mosogatás, csak használat után száraz vagy esetenként enyhén nedves ruhával megtöröljük és kész.
Aha, bocs', hogy a nickedre nem emlékeztem! (SiD- sem egészen biztos, már akkoriban is kevertem.)
Én csak gyorsan leöblítem a borsfa tampert használat után és amúgy is vastagon lakkozott, annál nem okoz gondot akár azonnal újra használni. (A "bedagadt az az átkozott fa" probléma csak az Opinel bicska kinyitásában szokott akadályozni :)
Namármost a fát illik lekezelni, mondjuk ilyen helyre olajozni. Azaz többször átkenni - minimum lenolajkencével -, hagyni hogy beszívja és visszatörölni a felesleget. Hagyni száradni egy napot, és ezt megismételni még 2-3x. Esetleg évente megismételni az eljárást, bár egy tampert nem mosogat annyit az ember, mint egy vágódeszkát.
Annyira passzentosra meg nem kell esztergálni, egy fél mm emaradhat a szűrő belső méretétől.
Igen, diófából én csináltattam egyet, és nagyon meg vagyok elégedve vele. Gyakorlatilag bármelyik asztalosmester el tudja készíteni, ha van esztergagépe. Ebben az is előnyös, hogy nagyon pontosan a szűrőhöz lehet a méretet igazítani. Viszont tilos a sűrű mosogatás, a fa felduzzad a víztől, és amíg nem szárad ki, beleszorulhat a szűrőbe :)
"Kerestem a neten de úgy néz ki senki nem csinált még homemade tampert Luigin kívül:)"
Nagyon rosszul kereshetted, mert itt is csinált már egysze SiD-nek vmi ismerőse, az kimondottan bizalomgerjesztő volt (csak sajnos nem sikerült rávenni a sorozatgyártásra) és már elfelejtettem, kinek a topikból van egy sötét fából (dió v. tölgy?) esztergáltatott példánya.
Méretpontos rajzra amit ha odaadok a lakatosnak akkor ő meg tudja csinálni. Kerestem a neten de úgy néz ki senki nem csinált még homemade tampert Luigin kívül:) Mindegy majd a saját alu tamperemről kis átalakítással megcsinálom magam a rajzot, magasságot találok a neten.
Valami ilyesmi formákra gondoltam (a másodikat rugó nélkül természetesen) kis tömör, zömök tömörítőre:
A fejen a domborulat 1mm magas, a fej vastagsága (magassága) mondjuk 5-7mm. A szárat (a hosszát) meg legjobb ha a kezedhez igazíttatod, olyan 85-95mm-re emléxem. A szár vastagsága és a tenyérbe illeszkedő rész alakja, mérete már a kiegyensúlyozásnál játszik szerepet.
A gyári méretezést nem biztos hogy megleled, gondolom titkos. ;)
Hát nem nagyon. És noha álló típusnak tűnik, de ha jól látom, az alja más, mint a Cimbalié. nincs gond, szerintem a Cimbali szűrő egy jó darabig még regenerálható, azután legföljebb rendelek az Andrettinél, ahol vettem a gépet.