A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Nagy bánatomat osztom meg véletek egyben tanácstokat is kérem.
Most jött meg a Molinári Bió és a Pressó kávém, mindkettőt izibe meg is kóstoltam. Pocsékok. A jó főzést még nem sikerült eltalálnom, de hozzávetőleg tudom ilyen főzéseknél a Frei közép-amerikai kávémnál mire számítsak, és miként javul föl az íz a jobb főzéssel. Azzal összevetve a tökéletes főzéstől sem várhatok túl sokat.
Már múltkor is aggályok támadtam bennem amikor MrB a gyulai szépnénis Manuelt jónak mondta, én meg úgy ítéltem meg, hogy azért az ízért nem érdemes tízezreket költeni gépekre. Most pedig itt egy általában elismert márkás kávé, és pocsék. Aromákban szegény, ami van neki az meg inkább ne volna. Savanyú-mokkás utóízét takarítanám kifelé a számból. A Csibó EGÓ-t magam ivásra méltatlannak tartom. Ez a Molinári a Csibóegó és a Frejkávé között félúton, a csibóhoz közelebb tanyáz. A csibóegóból egy kis hőfokozó gőzkapcsolással sikerült nagyrészt kitakarítani a savanyúságot, a Molinárinál is nyilván működni fog ez, de a másik fő íz, a mokkás íz is primitív, árnyalatlan, durva és árnyaló kísérő jellegektől mentes.
Darálásra sokkal durvábbat kíván a Frejkávénál, és pörkölése sokkal világosabb is. A Frejkávé sötétebb, a szemek felszíne olajos. Ti ezek szerint azt nevezitek agyonégettnek? Én nézegettem Egerben franciás, olaszos és spanyol pörkölést, a az olaszos Frejkávé az ottani olaszosnak felel meg. Ez a Molinário meg az ottani franciásnak, de az Omniával is majdnem azonos, márpedig az Omnia tudtommal a hazai ízlésnek megfelelően franciás pörkölésű. Namost az agyonégett nekem a spanyol pörkölés, azon már a babon szimatra érezni a füstös illatot, és az ízbe is átjön. A Frejkávé sem illatra sem ízre nem füstöt-égett.
Frejkávét íva (ez meg milyen szó?) sosem értettem miért tesz valaki cukrot a kávéba. Na a Molinári megértette vélem. Azért, hogy a kávé vacak ízét elnyomja valamivel. Nekem is csomó császárkalácsot kellett harapdoosnom, hogy a Molinári kellemetlen utóízétől szabaduljak.
Az egyik tanácsot tudom: lőjem be rendesen a főzési paramétereket, ezt ne is írjátok. Amiről szólhatnátok: Ennyit várjak a prémium kávéktól? Hú ez nagyon kevés.
El vagyok bizonytalanodva, olvastam régebben ezen a fórumon olyant, ki a robusztát dícsérte, az arabikát meg disznó elé szánta. Úgy tűnt akkor az egy némileg kifacsarodott ízlés alapján kialakult szélsőséges vélemény volt. Én is ilyen sorsra vettettem vénségemre a Frejkávéval, mit ti közepesnek, vagy inkább közepesnél sokkal gyengébbnek mondtok, szemben a klasszis prémium Molinári Espressóval és Bióval?
Vesz valaki olcsón 14g híján 500g Molinári Espressót és Biót?
basszus, mind kifejezetten savas, önmagában nem ppresszónak való fajta
kenyát sokan eleve nem raknak presszóba (pl. a HasBean kifejezetten ellenjavalja), vagy csak igen keveset
egy Cup Of Excellence kávét általában french pressként vagy filterként isznak, mert annyi íz van benne, ami teljesen felborít egy eszpresszót (hacsak nem brazil)
a guetemala is magashegyi arabica, mondjuk 15-30 százalék pompás belőle egy presszóba... ráadásl bourbon ami szintén gyümölcsösebb az átlagnál
ha egy presszó keveréket rendeltél volna, pl. Mozia-t, az klasszikus olasz ízvilágú lenne (csak gazdagabb és selymesebb) de ha ezekbők kevernél 50-60 százalék brazilhoz, az is remek presszót adhat
ezekből, ha presszót akar főzni az ember, érdemes egyébként kevesebb kávét használni, tehát mondjuk 7 gramm helyett 5,5 grammot egy szimplához, és finomabbra darálni
persze hogy dicséret. egy zacsit bontottam ki, de az a maga kategóriájában összehasonlíthatatlanul jobb minőség, mint amiket itthon pörkölnek. bécsben az ázsia/afrika piac mellett is van egy házi pörkölő. baromi hangulatos hely, ott a mozdony a szoba közepén, folyamatosan pörkölnek, utána kézzel válogatják ki a szemeket az orrod előtt stb. sajna csak bécsit pörkölnek, de vettem kipróbálni. ott előtted aromazárják. presszónak alkalmatlan volt, de meg kellett állapítsam, hogy az alapanyag itt is kategóriákkal jobb az itthon kaphatóknál. rendkívül gazdag telt harmóniák jellemezték azt is, és a főzet is sűrűbb volt annál amit az itthoniból csinálok. Nagy habos bécsinek isteni volt.
aha, szívesen elpasszolnám. igazából 1kg van jelenleg bontatlan 250 gr-os aromazáró csomagokba szétszedve mert vettem másnak is, de szerintem ő is elpasszolná. Tegnap jött meg.
Guatemala Finca El Bosque 100% Bourbon - 2x250gramm
Kenia Gethumbwini Peaberry - 1x250gramm
Costa Rica Libano "Cup of Excellence" - 1x250gramm
"az alapanyag minősége csúcs, és összességében nagyon gazdag telt íz jellemzi sok cremaval. csak nem olasz."
ez akár dicséret is lehetne
de ha keserűbbet, avagy legalábbis az itthoni olasz pörkölésre jobban emlékeztetőt szeretnél, érdemes lehet egy kicsit melegebb vízzel főzni és/vagy növelni a főzési időt pár másodperccel (ugyanolyan daráltság mellett több idő és hosszabb kávé, avagy finomabbra darálni és még inkább növelni a főzési időt, hogy a lefőtt kávé mennyisége ne változzon)
amúgy milyen fajta kávét rendeltél? ha olyan, ami érdekel, átveszek belőle, ha akarod (de csak más jelentkezők után)
másrészt lehet, hogy nem azért nem a klasszikus olasz ízt érzed, mert a kávéfajta nem olyan. pl. egy kenya vagy közép-amerikai single origin teljesen más, mint egy klasszikus, szárazon feldolgozott brazilon alapuló keverék
Hm , el akarod passzolni ? Lehet lesz vevő itt arra a 750 grammra. Legközelebb meg írd körül, hogy sötétbarna-fekete, olajosan csillogó prökölést szeretnél.
jól beszívtam a kaffeespezialitaet-ről rendelt kávával. a kommunikáció és a postázás hyperkorrekt volt, emilekre azonnal válaszolt, a csomag pont azon a napon jött meg mikor ígérte. Meg kapja a pénzt, másnap pörköli, rá két nap múlva csomagolja és küldi.
sajnos az 'északolasz' stílusú pörkölésre nem kérdeztem rá pontosan mit is jelent és ez lett a gond. ház ez így ránézésre teljesen azonos a francia pörköléssel. közép-világosbarna matt kv szemek, külső olajosság teljesen hiányzik, az olasz kv pörkölt illata és íz aromája nélkül.
az alapanyag minősége csúcs, és összességében nagyon gazdag telt íz jellemzi sok cremaval. csak nem olasz. a neten korábban utánanéztem walter kávépörkölőjének, és szuperlatívuszokban beszéltek róla. most van 750g kvém
Bemelegedés közben pár csepp nem gond, főzés közben azt jelenti hogy valahol tömítettségi probléma van. Magyarán vízköves, vagy a vízkő miatt valamelyik O-gyűrűnek is baja van, vagy valami zárási probléma van a gőzkarnál, illetve annak a szelepénél.
Há most lehet én vagyok kezdő, de ezen az oldalon nem találtam választ erre a kérdésre.
Amúgy automatánál kifejezetten előny ha fel van újítva. 90-100ezerért bizta nem kéne új, amit 3 év múlva 30 ezerért felújíttathatok ! Akkor inkább 30ezerért vennék egy használt felújítottat !
Kis műszaki segítségre lenne szükségem... Milyen jellegű, és mennyire komoly az a hibajelenség, ha kávéfőzés közben a tejgőzölő csövön gőz, esetleg minimális víz jelenik meg. Egy használt gépet szeretnék venni és az eladó ezt írja hibaként. Köszönöm!
Hát ez az hogy 57-es. Itthon ami boltokat ismerünk(barista bolt, expolygon) ott a legnagyobb átmérőjű tamper az 57-es.
De mindegy is mert a fa úgysem játszik nálam akkor inkább maradjon a mostani 57-es alum. Fémből szeretném, az acél sztem nehéz lenne úgyhogy valószinű alumínium lesz.
Mad_a:Ha találsz esetleg rajzot akkor megoszthatnád, mert már én is elég régóta keresek...
Biztos rosszul keresel:)
Ok, de te is ráállhatsz a témára nekem sincs még egy tolómérőm sem itthon.
Budagyöngye bevásárlóközpont, –1-es szint, Szega sajtbolt. Nem nekem csinálták (szerencsére), csak néztem. Szép La Cimbali Selectron, kezdődött azzal, hogy az egyes szűrőtartó nem is volt a fejben, csak a csepptálcán (a kettes a helyén volt). Daráló adagolójából a ki tudja, mikor ledarált Illy, a daráló elején tamper (nem alulról kell hozzányomni, hanem felülről rá lehet nyomni az alul letámasztott szűrőtartóra), nyilván gyenge volt a tamperolás, meg esetleg rossz a darálás is, 10 másodperc alatt lefolyt a kávé. Utána nekiállt a tejhabnak, hangra sem volt különösebben meggyőző (halk bugyborékolás volt inkább, mint a jellegzetes sistergés), a tejhab állagát meglestem, valahol a rossz és a közepes között volt, elég nagy buborékokkal. Gőzölés után a csövet ugyan letörölte egy ronggyal, de eszébe sem jutott akárcsak egy pillanatra megnyitni, hogy a gőz kicsit kitisztítsa a tej maradványait. A hab állaga után már nem is volt különösebben meglepő, hogy szimpla öntés helyett komoly kanalazásra volt szüksége, hogy kapucsínó kinézetű ital legyen belőle...
Én is említettem, volt belőle, nem ragadott meg különösebben. Nem rossz, természetesen, de nem is volt különösebben emlékezetes, annyira, hogy már meg sem tudnám mondani, mihez hasonlított. Olyan átlagos 100% arabica prémiumkávé...