A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Az olajos-sötétbarna-fekete az olaszos pörkölés, külsőleg talán a spanyol hasonló de darálásnál (én a kézinél nagyon észrevettem) és ízlelésnél már eltérő.
Szerintem téged zavar a gyümölcsös jelleg, azt savanykásnak érzed.
Mindez mellett nem lett a kedvencem. ~ : ) Bár máig nemtudom, mit kaptam anno "zöld" sega-ként, de 1 KVtejszínnel volt valami nagyon finom, lassan ébredő mazsolás-gyümölcsös utózöngéje, ami nagyon maradandóan kellemes élménnyé tette.
Igazad van, az itthon előnyben részesített megoldás is működik: a savas kávék dél-olaszosra pörkölésével kiégetheted belőluk a savas/gyümölcsös íz jelentős részét.
Mondjuk egy Cup of Excellence, vagy ahhoz hasonló kávé esetében kicsit pazarlásnak érzem a jelentős felárat kifizetni a kifinomult, komplex ízű kávért, és aztán kiölni belőle a komplex ízeket. Akkor inkább egy átlag olasz blendet választok fele árért.
hmmm... Próbáld meg ugy elképzelni, hogy enyhe fanyarság. Mindez mellett a KV-hoz elvárt olajos, testes markánsság meg nemigazán van ott mögötte. Tehát egy "vékony, kellemesen fanyar" ízvilágot kéne találnod, ami képes gyümölcsös, virágos ízjegyekkel játszani. ~ :D
A Tchibo régi savanyu/savas ízhatása nem jellemző a kenya vonalra.
Molinari Biót még nem kóstoltam, de az Espresso régi kedvencem. A Frei-féle kávékat nem ismerem, de az általam próbált szemeskávék közül a Molinari Espresso igényli az egyik legfinomabb őrlést...szvsz valami hibádzik Nálad a beállításoknál.
igen, én is olvastam, hogy a kenyát nem javasolja olaszpörkölésre az aki szereti a savasságát, mert a savasság a gyengébb pörkölésnél jobban megmarad. szóval az olasz vagy francia pörkölés a kenya esetében ízlés kérdése. most iszom a második presszómat ma ebből a kenyából, és figyelem mit is értenek savasság alatt mikor azt írják, hogy a kenyának ez a jellegzetessége. nem tudom definiálni most magamnak a kv-ban a savasságot. savanyú íz semmi nincsen benne, tehát nem ezt jelenti. jobb borok esetén írnak nagy savakról stb, azt nagyjából tudom is, hogy mit jelent. de itt nem tudok pillanatnyilag megadott íz karaktert hozzá kapcsolni.
És amit én kaptam, az egy nagyon kellemes, harmónikus íz. Ha valami kiugrót akarsz, akkor arra nem kerek. DE, nem volt karcos, savanyu, keserű. Harmónikus volt.
"Az egyik tanácsot tudom: lőjem be rendesen a főzési paramétereket, ezt ne is írjátok." Akkor mit írjunk? :)
Én nem ittam még Molinari Biót, se Espressot, de Molinari Orot igen, és abból szerintem százszor finomabb kávét lehet főzni, mint az a keserű lötty, amit egy frej kávézóban ittam. Ez nem jelenti azt, hogy te annál nem főzöl sokkal jobbat. Mindenesetre szerintem amíg az ember belő egy kávét, arra a tapasztaltaknak is könnyen elmegy vagy fél kiló... Egy főzésből itélni talán korai.
Ismétlem (igérem, ma már nem írom le többet :)): ha sötétebb pörköléshez vagy szokva, érdemes megpróbálni a finomabbvra darálást, melegebb vizet, és a jóval hosszabb főzési időt, és a kicsit hosszabb kávét (a nagyon sötét pörkölés inkább ristrettohoz való. dél-olaszországban rövidebb is a kávé, amit adnak, mint északon, ahol világosabbra pörkölik)
Nagy bánatomat osztom meg véletek egyben tanácstokat is kérem.
Most jött meg a Molinári Bió és a Pressó kávém, mindkettőt izibe meg is kóstoltam. Pocsékok. A jó főzést még nem sikerült eltalálnom, de hozzávetőleg tudom ilyen főzéseknél a Frei közép-amerikai kávémnál mire számítsak, és miként javul föl az íz a jobb főzéssel. Azzal összevetve a tökéletes főzéstől sem várhatok túl sokat.
Már múltkor is aggályok támadtam bennem amikor MrB a gyulai szépnénis Manuelt jónak mondta, én meg úgy ítéltem meg, hogy azért az ízért nem érdemes tízezreket költeni gépekre. Most pedig itt egy általában elismert márkás kávé, és pocsék. Aromákban szegény, ami van neki az meg inkább ne volna. Savanyú-mokkás utóízét takarítanám kifelé a számból. A Csibó EGÓ-t magam ivásra méltatlannak tartom. Ez a Molinári a Csibóegó és a Frejkávé között félúton, a csibóhoz közelebb tanyáz. A csibóegóból egy kis hőfokozó gőzkapcsolással sikerült nagyrészt kitakarítani a savanyúságot, a Molinárinál is nyilván működni fog ez, de a másik fő íz, a mokkás íz is primitív, árnyalatlan, durva és árnyaló kísérő jellegektől mentes.
Darálásra sokkal durvábbat kíván a Frejkávénál, és pörkölése sokkal világosabb is. A Frejkávé sötétebb, a szemek felszíne olajos. Ti ezek szerint azt nevezitek agyonégettnek? Én nézegettem Egerben franciás, olaszos és spanyol pörkölést, a az olaszos Frejkávé az ottani olaszosnak felel meg. Ez a Molinário meg az ottani franciásnak, de az Omniával is majdnem azonos, márpedig az Omnia tudtommal a hazai ízlésnek megfelelően franciás pörkölésű. Namost az agyonégett nekem a spanyol pörkölés, azon már a babon szimatra érezni a füstös illatot, és az ízbe is átjön. A Frejkávé sem illatra sem ízre nem füstöt-égett.
Frejkávét íva (ez meg milyen szó?) sosem értettem miért tesz valaki cukrot a kávéba. Na a Molinári megértette vélem. Azért, hogy a kávé vacak ízét elnyomja valamivel. Nekem is csomó császárkalácsot kellett harapdoosnom, hogy a Molinári kellemetlen utóízétől szabaduljak.
Az egyik tanácsot tudom: lőjem be rendesen a főzési paramétereket, ezt ne is írjátok. Amiről szólhatnátok: Ennyit várjak a prémium kávéktól? Hú ez nagyon kevés.
El vagyok bizonytalanodva, olvastam régebben ezen a fórumon olyant, ki a robusztát dícsérte, az arabikát meg disznó elé szánta. Úgy tűnt akkor az egy némileg kifacsarodott ízlés alapján kialakult szélsőséges vélemény volt. Én is ilyen sorsra vettettem vénségemre a Frejkávéval, mit ti közepesnek, vagy inkább közepesnél sokkal gyengébbnek mondtok, szemben a klasszis prémium Molinári Espressóval és Bióval?
Vesz valaki olcsón 14g híján 500g Molinári Espressót és Biót?
basszus, mind kifejezetten savas, önmagában nem ppresszónak való fajta
kenyát sokan eleve nem raknak presszóba (pl. a HasBean kifejezetten ellenjavalja), vagy csak igen keveset
egy Cup Of Excellence kávét általában french pressként vagy filterként isznak, mert annyi íz van benne, ami teljesen felborít egy eszpresszót (hacsak nem brazil)
a guetemala is magashegyi arabica, mondjuk 15-30 százalék pompás belőle egy presszóba... ráadásl bourbon ami szintén gyümölcsösebb az átlagnál
ha egy presszó keveréket rendeltél volna, pl. Mozia-t, az klasszikus olasz ízvilágú lenne (csak gazdagabb és selymesebb) de ha ezekbők kevernél 50-60 százalék brazilhoz, az is remek presszót adhat
ezekből, ha presszót akar főzni az ember, érdemes egyébként kevesebb kávét használni, tehát mondjuk 7 gramm helyett 5,5 grammot egy szimplához, és finomabbra darálni
persze hogy dicséret. egy zacsit bontottam ki, de az a maga kategóriájában összehasonlíthatatlanul jobb minőség, mint amiket itthon pörkölnek. bécsben az ázsia/afrika piac mellett is van egy házi pörkölő. baromi hangulatos hely, ott a mozdony a szoba közepén, folyamatosan pörkölnek, utána kézzel válogatják ki a szemeket az orrod előtt stb. sajna csak bécsit pörkölnek, de vettem kipróbálni. ott előtted aromazárják. presszónak alkalmatlan volt, de meg kellett állapítsam, hogy az alapanyag itt is kategóriákkal jobb az itthon kaphatóknál. rendkívül gazdag telt harmóniák jellemezték azt is, és a főzet is sűrűbb volt annál amit az itthoniból csinálok. Nagy habos bécsinek isteni volt.
aha, szívesen elpasszolnám. igazából 1kg van jelenleg bontatlan 250 gr-os aromazáró csomagokba szétszedve mert vettem másnak is, de szerintem ő is elpasszolná. Tegnap jött meg.
Guatemala Finca El Bosque 100% Bourbon - 2x250gramm
Kenia Gethumbwini Peaberry - 1x250gramm
Costa Rica Libano "Cup of Excellence" - 1x250gramm
"az alapanyag minősége csúcs, és összességében nagyon gazdag telt íz jellemzi sok cremaval. csak nem olasz."
ez akár dicséret is lehetne
de ha keserűbbet, avagy legalábbis az itthoni olasz pörkölésre jobban emlékeztetőt szeretnél, érdemes lehet egy kicsit melegebb vízzel főzni és/vagy növelni a főzési időt pár másodperccel (ugyanolyan daráltság mellett több idő és hosszabb kávé, avagy finomabbra darálni és még inkább növelni a főzési időt, hogy a lefőtt kávé mennyisége ne változzon)
amúgy milyen fajta kávét rendeltél? ha olyan, ami érdekel, átveszek belőle, ha akarod (de csak más jelentkezők után)
másrészt lehet, hogy nem azért nem a klasszikus olasz ízt érzed, mert a kávéfajta nem olyan. pl. egy kenya vagy közép-amerikai single origin teljesen más, mint egy klasszikus, szárazon feldolgozott brazilon alapuló keverék
Hm , el akarod passzolni ? Lehet lesz vevő itt arra a 750 grammra. Legközelebb meg írd körül, hogy sötétbarna-fekete, olajosan csillogó prökölést szeretnél.
jól beszívtam a kaffeespezialitaet-ről rendelt kávával. a kommunikáció és a postázás hyperkorrekt volt, emilekre azonnal válaszolt, a csomag pont azon a napon jött meg mikor ígérte. Meg kapja a pénzt, másnap pörköli, rá két nap múlva csomagolja és küldi.
sajnos az 'északolasz' stílusú pörkölésre nem kérdeztem rá pontosan mit is jelent és ez lett a gond. ház ez így ránézésre teljesen azonos a francia pörköléssel. közép-világosbarna matt kv szemek, külső olajosság teljesen hiányzik, az olasz kv pörkölt illata és íz aromája nélkül.
az alapanyag minősége csúcs, és összességében nagyon gazdag telt íz jellemzi sok cremaval. csak nem olasz. a neten korábban utánanéztem walter kávépörkölőjének, és szuperlatívuszokban beszéltek róla. most van 750g kvém
Bemelegedés közben pár csepp nem gond, főzés közben azt jelenti hogy valahol tömítettségi probléma van. Magyarán vízköves, vagy a vízkő miatt valamelyik O-gyűrűnek is baja van, vagy valami zárási probléma van a gőzkarnál, illetve annak a szelepénél.
Há most lehet én vagyok kezdő, de ezen az oldalon nem találtam választ erre a kérdésre.
Amúgy automatánál kifejezetten előny ha fel van újítva. 90-100ezerért bizta nem kéne új, amit 3 év múlva 30 ezerért felújíttathatok ! Akkor inkább 30ezerért vennék egy használt felújítottat !
Kis műszaki segítségre lenne szükségem... Milyen jellegű, és mennyire komoly az a hibajelenség, ha kávéfőzés közben a tejgőzölő csövön gőz, esetleg minimális víz jelenik meg. Egy használt gépet szeretnék venni és az eladó ezt írja hibaként. Köszönöm!
Hát ez az hogy 57-es. Itthon ami boltokat ismerünk(barista bolt, expolygon) ott a legnagyobb átmérőjű tamper az 57-es.
De mindegy is mert a fa úgysem játszik nálam akkor inkább maradjon a mostani 57-es alum. Fémből szeretném, az acél sztem nehéz lenne úgyhogy valószinű alumínium lesz.
Mad_a:Ha találsz esetleg rajzot akkor megoszthatnád, mert már én is elég régóta keresek...
Biztos rosszul keresel:)
Ok, de te is ráállhatsz a témára nekem sincs még egy tolómérőm sem itthon.