Keresés

Részletes keresés

SiD- Creative Commons License 2008.05.21 0 0 26190
DJG!

A honlapon javítsd ki légyszi a presszófőzőknél: az "Electra" presszógépek márkaneve helyesen "Elektra".
H_G Creative Commons License 2008.05.21 0 0 26189
60 ml és 25-30 sec között -- az eszpresszó vmivel kevésbé kényes műfaj a ristrettónál, inkább szóródhat időben.

Amellett van, hogy egy KVból lehetetlen igazán jót főzni a szabályok betartása mellett (de gyanítom, h. nem az olasz prémiummárkák ezek). A Davidoff 57, amit most iszom, sokat javult a nagyon finomra darálással és alig-tamperolással.
Előzmény: jobog (26187)
SiD- Creative Commons License 2008.05.21 0 0 26188

Javítható, ha mostanában nem savazták ki akkor először azzal kellene próbálkozni, aztán a szétszedéssel. Ez azért már macerás lehet...

Azért várd meg SiD véleményét is !

Milyen gép ez egyébként ?

 

A csöpögő gőzcsap elég gyakori betegség az eszpresszógépeknél.

Jobb esetben sima vízkőtlenítéssel elmúlik, rosszabb esetben ki kell szerelni a csapot és ultrahangos mosóval, citromsavas oldatban átmosni párszor.

Sajnos még nincs ultrahangos mosóm. :)

Előzmény: monyesz (26153)
jobog Creative Commons License 2008.05.21 0 0 26187
És a sima dupláé mik?
Előzmény: H_G (26186)
H_G Creative Commons License 2008.05.21 0 0 26186
Ilyen ital (14 grammból) nincs, és valószínűleg azért nem, mert már a korábbi kísérletezőknek sem ízlett! :) A dupla ristretto egészséges értékei 50 ml, 30 sec.
Előzmény: jobog (26185)
jobog Creative Commons License 2008.05.21 0 0 26185

 

Van amikor csöpög van amikor nem, a másodperceket is csak érzésre számolom, de ettől függetlenül tudom tartani a 25sec 30ml értékeket. Akár csöpp akár nem.

H_G Creative Commons License 2008.05.21 0 0 26184
Szerintem gépfüggő, nálam teljesen OK egy-két csepp az előáztatás végén és sokkal jobb gépek (Pavoni EP) leírásában is olvastam már, h. addig kell folytatni.
Előzmény: monyesz (26180)
H_G Creative Commons License 2008.05.21 0 0 26183
Egyszer láttam a Rezső téren, de az már elég rég volt (amikor ott tartották a szemest is)...

Előzmény: _MrB_ (26179)
_MrB_ Creative Commons License 2008.05.21 0 0 26182
Krups alapból előáztat ~ 3-5 mp környékét. És igazad van, ha annak a végén megjelennek a cseppek, akkor hamarátfolyós lesz.
Előzmény: monyesz (26180)
jobog Creative Commons License 2008.05.21 0 0 26181

 

OK. Megpróbálom az itt leírt változtatásokat. Köszönöm a tanácsokat!

 

 

 

 

monyesz Creative Commons License 2008.05.21 0 0 26180

Hm, ha nekem az előáztatáskor (automatán csinálja a gép) csepp jelenik meg, akkor tudom hogy durva az őrlés/rossz a tamperelés !

A Casadio mellé vegyél egy műanyag vagy más olcsó tampert, hogy olyan 14 kilóig el tudj menni. 10 mp-et sem kell várni, bőven elég a fele.

Előzmény: jobog (26171)
_MrB_ Creative Commons License 2008.05.21 0 0 26179
És ezt vajh hol lehet beszerezni? ~ : /
Előzmény: H_G (26178)
H_G Creative Commons License 2008.05.21 0 0 26178
"Bár máig nemtudom, mit kaptam anno "zöld" sega-ként"

Az a "Mild", itt középen:

http://www.segafredo.it/it/prodotti/caffe/prodotti-bar/espresso/lespresso.html
Előzmény: _MrB_ (26160)
H_G Creative Commons License 2008.05.21 0 0 26177
A Molinari Espressót én pont azért nem szerettem meg, mert túl összetett nekem az ízvilága, nem olyan letisztult, mint a Manueleké... de nagyon is gazdag, azt vmi förtelmesen el kellett rontani ahhoz, h. "primitívnek és árnyalatlannak" tűnjön!
Előzmény: yeahhh (26157)
H_G Creative Commons License 2008.05.21 0 0 26176
"nem tudom definiálni most magamnak a kv-ban a savasságot."

Gyümölcsök ízét keresd benne... Grapefruit, lime, ribizli, áfonya.
Előzmény: beeex (26156)
H_G Creative Commons License 2008.05.21 0 0 26175
"olasz pörkölésű guatemala nekem bejön macchiatoként."

Pont ezt akartam mondani én is -- de még eszpresszóként is. Nem ok nélkül van a Manuel SO-k között Guatemala is!
Előzmény: _MrB_ (26150)
krel Creative Commons License 2008.05.21 0 0 26174
14g-ból főzöl egy szimpla (30ml) kávét?
Előzmény: jobog (26171)
DJG Creative Commons License 2008.05.21 0 0 26173
Az egyik tanácsot tudom: lőjem be rendesen a főzési paramétereket, ezt ne is írjátok. Amiről szólhatnátok: Ennyit várjak a prémium kávéktól? Hú ez nagyon kevés.

Nem, és a Molinari Espresso nagyon jó, először is meg kellene kóstolnod valahol, ahol jól főzik, hogy legyen összehasonlítási alapod.
Előzmény: jobog (26148)
e61hx Creative Commons License 2008.05.21 0 0 26172
Nem csodálom, hogy így nem ízlik a Molinari, nekem sem ízlene. Ha 50-60 ml jönne le 25 mp alatt a 14 grammból, egész más ízvilágot kapnál. Persze lehet, hogy az se jönne be neked, de nem akarod kipróbálni?
Előzmény: jobog (26171)
jobog Creative Commons License 2008.05.21 0 0 26171

 

Én dupla ristrettókat szeretek inni.

 

14g anyag, casadiós tamperelés ami 12 kg körül lehet, a főzés előtt csinálni szoktam egy kis előáztatást, 3-4 másodpercre bekapcsolom a motort úgy, hogy a pár csepp kávé épp csak megjelenjék. Utána várok vagy 10 másodpercet.  Ezután 25 sec 25-30 ml. A 25 másodpercet a kapcsoló benyomásától mérem.

 

Ezek a Molinárik sokkal durvább őrlés kívánnak mint a Frejkávé. És a világosabb színükhöz méltón jóval koffeinesebbek is annál. Ennek sem örülök.

 

 

Előzmény: e61hx (26168)
monyesz Creative Commons License 2008.05.21 0 0 26170

Húh, gondolom külföldről lenne.

Nem ismerős, de mintha hasonló gőzkart láttam volna más gépeken.

Ez valami dizájngyártó cég, aki más gépeket öltöztet új ruhába vagy önállóan alkot gépeket ? Mert az alkatrész és a szervíz mindig kérdéses az utóbbi esetben.

 

Vízkőtlenítést mikor csináltak a gépen ? Ha volt rendesen, rendszeresen, akkor kérdéses...

Előzmény: end0 (26169)
end0 Creative Commons License 2008.05.21 0 0 26169

Erről a gépről lenne szó:
http://www.ciao.co.uk/Alessi_RS04__6822071 

 

Előzmény: monyesz (26153)
e61hx Creative Commons License 2008.05.21 0 0 26168
Nyilván senki nem akar meggyőzni arról, hogy mi ízlik neked. De elárulnád, hogy hány másodperc alatt (bekapcsolástól, illetve az első cseppek megjelenésétől), hány ml kávét főzöl le, hány gramm kávéból?
Előzmény: jobog (26164)
em_laci Creative Commons License 2008.05.21 0 0 26167
Üdv Mindenkinek!

Ismét kérdeznék az OFF masinámmal kapcsolatban:
Kb. 2 hét elteltével még mindig(!) nem lehet kinyitni a tetejét, meg sem moccan.
Tudtok szervizest -esetleg van itt a fórumon valaki-, aki megnézné?
(Bp. II. ker-ben lakom)

Köszi előre is a segítséget!

u.i.: másik kávéfőző vásárlása halasztva, mivel éppen ma verték szét a konyhát csőtörésileg... :/
Előzmény: em_laci (25500)
monyesz Creative Commons License 2008.05.21 0 0 26166
Bristot Bart azért kérdezem, mert abban a gyümölcsös jelleg nincs benn, az a robusztából nem jön ki (nincs is benne). Általában a közép-amerikai fajták a gyümölcsösek. Ehhez viszont hozzá tartozik a pörkölés és a főzés, különben mást érzel.
Előzmény: jobog (26164)
_MrB_ Creative Commons License 2008.05.21 0 0 26165
OFF
Hamár bor, Varga pincészet Badacsonyi Rózsakő. Elvileg boltokban még nemigen kapni.
ON
jobog Creative Commons License 2008.05.21 0 0 26164

 

Ez az első prémium kávé amit próbálok. (Elfelejteni.)

 

Yeahh nem akarsz olcsón a kedvencedből? Ami a Biónál szerintem is jobb. De még a csibóegónál is.

 

Tervezem, hogy többetekhez eljuttatok itteni Frejkávét -ijesztésül:-)))- már csak azért is, hogy úgy tudjatok segíteni nekem, hogy tudjátok én miről beszélek.

 

Nem hinném, hogy a savanyúságot összekeverném a gyümölcsös, netán mazsolás, mogyorós, diós stb jelleggel. Ez a savanyúság a harmadnapos, többször újramelegített kotyogós karavánra emlékeztet engem nem gyümölcsökre. A bornál ha pár néha iszom egyet-egyet én is fölfedezem a gyümölgyös ízeket, illatokat nagyon is.

 

Előzmény: monyesz (26161)
e61hx Creative Commons License 2008.05.21 0 0 26163
A jó értelemben vett savasság "acidity" egy száraz bor gyümölcsös, édes ízeihez kellene, hogy hasonló legyen. A savanyúság "sourness"egyértelműen kellemetlen. A kettő között az a kapcsolat, hogy egy világosra pörkölt, savas kávé esetében a szokott presszó főzési paraméterek mellett nagyobb eséllyel savanyú a kávé, vagy túl sok benne a citrusfélékre emékeztető savasság (grapefruit, citrom).
Előzmény: beeex (26156)
jobog Creative Commons License 2008.05.21 0 0 26162

 

Nagyon csendes vagy ma:-)

 

Magam is azt írtam, gyulai szépnénis Manuel. Nem Molinári.

 

Azt is aláírom "nagyon kellemes, harmónikus íz" volt a gyulai Manuel. Erre írtam: ezért tízezreket költeni gépekre nem érdemes. A frejkávéért igen. Nekem. Ez okozza az elbizonytalanodásomat, teljesen félrebicsaklott az ízlésem?

 

Én valóban kiugrót akarok, kiugróan legyen finomabb az átlagos kávéházi presszónál. A Frejkávé ezt hozza.

 

Nekem (!) savanyú ne legyen, ha savanyút akarok főzök Karavánt kotyogóval, elteszem másnapra és háromszori újraforralás után azt iszom. A keserűség szerintem hozzátartozik a kávéhoz, de jó ha ez nem domináns íz, henem egy másik, finom kávé íznek diszkrét kísérője. Ezen kívül lehetnek sőt legyenek jellegzetes mellék-ízek, diós, gyümölcsös stb.

 

Előzmény: _MrB_ (26155)
monyesz Creative Commons License 2008.05.21 0 0 26161

Én nem ittam még Frei kávét, meg EGO-t se.

Az olajos-sötétbarna-fekete az olaszos pörkölés, külsőleg talán a spanyol hasonló de darálásnál (én a kézinél nagyon észrevettem) és ízlelésnél már eltérő.

 

Szerintem téged zavar a gyümölcsös jelleg, azt savanykásnak érzed.

Póráltad a Bristot Bar Espresso-t ?

Előzmény: jobog (26148)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!