Keresés

Részletes keresés

luigi- Creative Commons License 2008.05.22 0 0 26245
Persze ha monyesz ezügyben jelentkezett, akkor buktam, semmiképp sem akarom beelőzni! ;-))
Előzmény: luigi- (26244)
luigi- Creative Commons License 2008.05.22 0 0 26244
Személyesen nem tudunk bizniszelni? Persze ha Bp-i vagy. Az espressora mindenképpen jelentkeznék.
Előzmény: jobog (26236)
SiD- Creative Commons License 2008.05.22 0 0 26243

Használt, de szép állapotú Macap M5 (coffeegeek teszt alapján Mazzer Mini-verő) daráló érdekelne valakit? 30ezerFt

CG teszt:

http://coffeegeek.com/proreviews/firstlook/macapm5/details

 

jobog Creative Commons License 2008.05.22 0 0 26242

monyesz!

 

Tegnap a munkahelyemről fórumoztam, azután otthonról, ma meg egy másik településről írogatok. Az emileket tegnap nem néztem, de holnap reggel ott kezdek és megnézem a leveledet.

 

andrew7!

 

Én a fagyasztásnak nem tapasztaltam káros hatását az ízben.

 

Fóliából azt a tekercset használom amit a géphez adtak, ebből hegesztgetek kis tasakokat. 7-8 ezres gép, az elején elég jó vákumot csinál, ami a hegesztés folyamán elenged kissé, így már csak enyhe vákum van. Ez a kiszippantás-visszaeresztés gondolom direkt rossz a babnak, de ez van.

 

 

andrew7 Creative Commons License 2008.05.22 0 0 26241
Meg tudná valaki fogalmazni a Molinari kávék közötti különbségeket (pl. mi a különbség a Molinari Espresso, Classico stb. között)? Látom, hogy itt a leggyakrabban a Molinari Espresso a kedvenc, a Classico tényleg lágyabb ízvilágú?
_MrB_ Creative Commons License 2008.05.22 0 0 26240
Mert néha szerkesztem is a PDF-et.
Előzmény: monyesz (26237)
andrew7 Creative Commons License 2008.05.22 0 0 26239
"Ezért én a 125 grammot három részre osztom, kettő csomag vákumfóliázó géppel (ez enyhe vákumot csinál) duplán csomagolva tartóban megy a fagyasztóba, a harmadik rész marad a zacskóban szorosra csomagolva. A tartóba pedig csak az aktuális 14 gramm megy."


Szerintem egyik legjobb tárolási módszerrel tárolsz!
Milyen fóliába/tasakba teszed a kávét? Azért kérdezem, mert lehet kisebb zacskókat is kapni, és abban egyszerűbb tárolni, lehegeszteni (pl. az 1 literes Alufix mélyhűtőzacskó nagyon ideális, jól hegeszthető).
A fagyasztáson -- pontosabban annak értelmén, hasznán/kárán és indokoltságán -- kicsit vitatkoznék, de még vannak kérdőjelek, buzgón tanulmányozom a témát:-))

Örülök, hogy Te is úgy látod, amint leírtam, hogy meg kell minden kávé "kezelését" ugyanúgy tanulni, mint ahogy a gépek kezelését is.
Sokszor elfelejtjük, hogy a jórészt Ernesto Illy (igen, ahogy SiD- írta, magyar származású volt az öregúr, aki 82 évet élt, pedig sok-sok kávét ivott: tehát a kávé egészséges!!!) által kidolgozott "espresso standard" technológia elsősorban az ipari szabványú (58 mm-es) szűrőkre van optimalizálva. Az optimalizálást pedig kinek-kinek gép- és kávétípusonként újra kell gondolnia és ideálisan kell alkalmaznia. Merthogy pl. nem mindegy, hogy a 7 gr (14 gr) kávét egy 58 mm-es, vagy egy kicsi, 51 mm-es szűrőbe tesszük és abban mekkora erővel tömörítjük. Eddigi tapasztalatim alapján, minél szűkebb a szűrő keresztmetszete, annál kevesebb erővel kell tömöríteni. Teljesen logikus, hogy egy 58 mm-es szűrőben sokkal kisebb, alacsonyabb "kávéoszlop" van, mint egy 51 mm-es szűrőben, és más-más ellenállást "tanúsít" a kávé az adott víznyomással szemben... Itt feleslegesnek tartom a tömörítési nyomás kg-ban való kifejezést, szerintem elég, ha annyit mondunk, hogy "kellő tömörség" szükséges, tehát inkább a kávépogácsa optimális állaga, konzisztenciája a lényeges.

Amit én mégis nagyon-nagyon komolyan veszek minden esetben, az a "főzés" ideje: 25-30 sec. Ezen SOHA nem változatok. Persze, ha 17-20 kg-al tömörítünk egy 51 mm-es szűrő esetén, akkor lehet, hogy túl durvára kell darálni ahhoz, hogy "tartsuk" a 25-30 sec. főzési időt (a 30 ill. 60 ml-kávéhoz). Viszont ha túl durvára van darálva a kávé, akkor nem biztosított az optimális ízvilág kinyerése. Dehát éppen ettől érdekes az espresszó, mert sok összetevőből, elméletből és gyakorlati tapasztalatból áll elő a finom kávé:-)) Meg kell érte dolgozni.

Üdv: András


Előzmény: jobog (26229)
monyesz Creative Commons License 2008.05.22 0 0 26238
Jobog, küldtem neked mailt, még tegnap !
monyesz Creative Commons License 2008.05.22 0 0 26237
Miért használsz Acrobatot ? Használj alternatív readert, mondjuk a Foxit PDF Readert, ha már Firefox...
Előzmény: _MrB_ (26233)
jobog Creative Commons License 2008.05.22 0 0 26236

 

luigi!

 

ezerötszáz és a postát én fizetem. Vagy Bióval együtt háromezeröt és a postát én fizetem. Mindkettőből 14g hiányzik.

Ha megfelel.

 

Előzmény: luigi- (26234)
DJG Creative Commons License 2008.05.22 0 0 26235
Letöltöd, elolvasod külön megnyitva.
Előzmény: _MrB_ (26233)
luigi- Creative Commons License 2008.05.22 0 0 26234
Ha még van lehetőség jelentkezni a Molinari Espressora én nyújtom a kezem.
Előzmény: jobog (26229)
_MrB_ Creative Commons License 2008.05.22 0 0 26233
kivéve, ha firefox alatt acrobattal beleimplementálva nézed. Első után beragad az acrobat a futó processek közé, a másodikat jobb esetben meg sem nyitja, rosszabban viszi magával a firefoxot is.
Előzmény: monyesz (26231)
monyesz Creative Commons License 2008.05.22 0 0 26232

A seprő és a törköly nem azonos dolog ugye ?

A seprő az a lefejtéskor megmaradó rész, a törköly meg a szőlő préselésekor marad meg. Csak mert törkölyt kóstoltam már de a seprőből el sem tudom képzelni milyen pálinka lesz !

Előzmény: yeahhh (26228)
monyesz Creative Commons License 2008.05.22 0 0 26231
Mér nem szereted a pdf-et, az egy nagyon jó formátum !
Előzmény: _MrB_ (26212)
monyesz Creative Commons License 2008.05.22 0 0 26230

Namármost a nagy babtartóba, ami esetenként 1 kilót is befogad, lehet 12,5 dekát is tölteni ám ! Csak ezt a 'barista' nem mindenhol gondolja át, inkább beleönti az 1 kilót, és az áll benn egy hétig.

Mi tudjuk hogy ez így nem jó, és nem is csináljuk ugyebár ! ;)

Előzmény: jobog (26229)
jobog Creative Commons License 2008.05.22 0 0 26229

 

Igaznak tekintem, hogy meg kell minden kávé "kezelését" mint ahogy a gépek kezelését is.

 

Én kissé abszurdnak tartom amikor képeken telitöltött Iberitál babtartókat látok melyekből addig darál a polgár míg ki nem üresedik. A bab olyan gyorsan veszít az aromákból, hogy én egy 125 grammos csomagnak a hásodik harmadánál már érzem az íz csökkenést, kezdem tejezni, a harmadik harmad pedig már csak tejes dolgokba megy el. Ezért én a 125 grammot három részre osztom, kettő csomag vákumfóliázó géppel (ez enyhe vákumot csinál) duplán csomagolva tartóban megy a fagyasztóba, a harmadik rész marad a zacskóban szorosra csomagolva. A tartóba pedig csak az aktuális 14 gramm megy. Jó, hogy a tartóban álljon a bab egy hétig?

Ilyenkor két félkilós kávénál zacskózok mint egy elitélt. Szerencsére a már elkészített tasakok később fölhasznáhatók.

 

yeahhh Creative Commons License 2008.05.22 0 0 26228
Thummerer Kékszőlő seprőpálinka - na, az a MEGKELLKÓSTOLNI kategória!
Előzmény: nohab (26213)
_MrB_ Creative Commons License 2008.05.22 0 0 26227
Szerintem kis mennyiségben természetes a zacc jelenléte. A gond akkor van, amikor kiiszod a KVt, s szádban zacc, csésze falán végig zacc, de még az alján is maradt.

Amikor csak "pár" szemcse, az szerintem teljesen természetes, s leginkább nem is zavaró.
Előzmény: Prof (26224)
_MrB_ Creative Commons License 2008.05.22 0 0 26226
Na, ezt kicsit choppolva már egész kellemes darabot kapnánk. ~ ;D
De az sem férne el a konyhában még. ~ : (
Előzmény: SiD- (26219)
yeahhh Creative Commons License 2008.05.22 0 0 26225
Nyomokban néha nekem is előfordul, leginkább kávéváltást követően, ha a kelleténél finomabbra darálok.
Előzmény: Prof (26224)
Prof Creative Commons License 2008.05.22 0 0 26224
Szevasztok!

Azon túl, hogy itthon bőszen főzögetem a jó kis podos kávékat, alkalmasint be-beesek
valami műintézménybe is. Minap épp az Alibibe.

Namost az egyébként valóban kitűnő (saját keverésű kávéból készülő) főzettel nem
volt gond, a végén viszont azért volt zacc nyomokban. A kérdés: ez ilyen
elkerülhetetlen dolog, vagy tényleg csak kis odafigyelés kéne a tökéletes minőséghez?


Üdv,

Prof
SiD- Creative Commons License 2008.05.21 0 0 26223

Paul Pratt eszpresszógép guru szerintem jobban összerakja őket, mint a gyárban:

http://www.espresso-restorations.com/GS.html

 

SiD- Creative Commons License 2008.05.21 0 0 26222

"tákolmány" alatt azt értem, ahogy az olaszok összeszerelik a dolgokat: nem túl precízen. Akár egy régi Ferrari vagy Lamborghini. Állati jól néz ki, de közelről inkább ne vizsgáld meg az egészen apró részleteket. :)

 

 

Előzmény: Törölt nick (26221)
nohab Creative Commons License 2008.05.21 0 0 26220

Ízlések és pofonok, ez igaz, végülis a kotyogós Omnia is sokak kedvence :-)

Előzmény: _MrB_ (26215)
SiD- Creative Commons License 2008.05.21 0 0 26219

Naja, ez mondjuk amúgy is egy klasszikusan ronda LM.

Ez viszont álom, egy GS3:

 

 

A részletek: gőzkar, fordulatszámmérőre emlékeztető manométer, középen a kerek vízszintkémlelő üveg.

Az utóbbi napokban sokat olvastam ezekről a gépekről.

Előzmény: _MrB_ (26217)
SiD- Creative Commons License 2008.05.21 0 0 26218
Köszi a tippeket, papírra vetem őket!
Előzmény: nohab (26216)
_MrB_ Creative Commons License 2008.05.21 0 0 26217
Uhh. Szembevágó látvány.
Előzmény: SiD- (26214)
nohab Creative Commons License 2008.05.21 0 0 26216
Chaumes is isteni.

Sajtban pl. a Culinaris nagyon jó és kóstolni is lehet (legalábbis a budaiban).

Nem rúzsos, de nagy kedvenc a Tete de Moine (nem biztos, hogy jól írtam a nevét, de kb.)
Előzmény: SiD- (26193)
_MrB_ Creative Commons License 2008.05.21 0 0 26215
OFF
Ha jól Mléxem, száraz bor, olyan savakkal....
Bock meg... kimondottan a borai között volt szerencsém porított vörösboros hordót kóstolni vízzel higítva üvegben bazisok pénzért a nevükkel fémjelzettem... A legtöbb boruk azon a módon száraz, ami számomra nem a száraz jelzővel, hanem a sza... ral illetődik.

Azt, hogy mellette mit tudnak vendéglátás terén, nem tudom, s nem is nyilatkoztam róla.

Részemről bortémát tekintsük lezártnak. Ízlések és pofonok.
Előzmény: nohab (26213)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!