Keresés

Részletes keresés

Mumu Creative Commons License 1999.12.28 0 0 59
Aranyviktor,de jo latni ujra Teged.
Hogy mennyire igazad van,hogy masok is igy gondolkoznak tanu egy kis talca a nehai UTUNK-bol(Kolozsvar).Huszar Sandor,akkor foszerkeszto irta ugy a 7o-es evek elejen(fontod mikor,mert a ceusescui kulturforradalom elotti idoben irodalomban relativ szabad volt a sajto) egy kis cikkben:Egy torok gyermek jarja mint turista Europar es csodalkozik azzon hogy az itteni szobrok mind a torok tortenelem iras szerint vesztesek voltak es hogy az igazi torok gyozteseket nalunk mint legyozeteket irtak fel a tablakra(kis alluzio a roman tortenelem hamisitasra).Igy van.Az intolerancia vak es vilagtalan.
Ne felejtsuk el azzonban hogy Hassain sajat bevallasa szerint 15 eves.A kiforott stilusa es argumentacioja ,azt mutatja hogy igy doktrinaljak a turelmetlenseget ,mi lesz utana.Vagy azt jelenti hogy masok mozgatjak iro kezet.Egyik esetben sem nagy aremeny hogy vitatkozni fogunk tudni.O elmondja a magaet,esetleg valami ide valo atkot szor minket kinevez ellensegnek es kesz.A problema az hogy mikeppen tudnank hatni egy ilyen intelligens fiatalembere.Van e a kulturak kozott egy europai kozoseletben esely az egymastbefolyasolasara.A nemet pelda azt mutatja hogy ott felnott kitunoen nemetul beszelo,allasban levo muslim fiatalok(tehat az integraltak)elfogadjak a civilizacio na meg a demokracia hozta szabadsagokat,ki hasznaljak ha lehet,de nem engedik be a haloszobajukba.Maradnak a tanitas szerint kis pasak.A leanyok akiknek meg tobb erdekuk lenne felszabadulni,egy ressze megprobalja(baratjaiknak nemet fiukat valasztva) a kitorest, a masik ressz pedig meghajlik a legtobbszor torok mertekekkel is elmaradt anatoliai reszbol jott elsogeneracios Gastarbeiter apak es testverek terrorja elott es eli az anatoliai eletet nemet varosok kozepeben. Azt hiszem hogy a muszlim vallas vezetoi(nem a nep) meg nincsenek keszen egy modern vitara,egyuttelesre.A kerdes amit nem tudok megvallaszolni az hogy miert tert vissza a resztauracio a 7o-es evek elejen a muszlimoknal,mert nyert tert ezek utan a vallas(valoszinuleg politikai valasz a ket nagyhatalom jatekaban felhasznalt arab vilagtol).
aranyviktor Creative Commons License 1999.12.27 0 0 58
Szia Mumu!

Rég találkoztunk!

Bepillantottam a topícba, és egyből a Te hozzászólásod ragadott meg. "A hódítás ideje nálunk már lejárt"

Mind igaz, amit az iszlám erőszakosságáról írsz. Minden vallásnak erőszakos az exoterikus, külsőségeket követő vonala, és erőszakmantes, isteni, az ezoterikus - vagy ahogy te mondod, komoly hívő - vonala.

Itt tulajdonképpen jóról, és rosszról, helyesről, vagy helytelenről, hanem tudatra ébredésről, gondolkodás átalakításról, megtérésről, vagy alvásról van szó.

Aki még nem ébredt tudatára, hogy erőszak, amit tesz, annak hiába is magyarázza az ember. Megmagyarázza egy másodperc alatt, hogy az nem erőszak, de azt is hiszi, pont azért, mert nem ébredt még tudatára, még nem tért meg. Csak formálisan.

Jó húsz éve, tengerészként Izmirben jártam, és a kikötőben összeismerkedtünk egy szabadapos török buszsofőrrel. Csuda aranyos egy pacák volt. Összecsókolgatott minket, hogy macaristan kardesi, magyar testvérek, megállította az utca közepén a buszokat, nem kellett fizetnünk, ingyen városnézés, stb.

Nagyon ugattuk csak az angolt, de félreérthetetlenül megértettük, amikor lelkesen magyarázta, hogy ők az 1.500-as években felszabadítani voltak Magyarországon, hogy ők az iskolában tanulták történelemből, és hogy mi testvérnép vagyunk, csak hát az osztrákok elnyomtak minket és nekik sajnos nem sikerült felszabadítani.

Arany szíve! Nem? Nem volt szívem elmondani, hogy minálunk másképp tanítják. Az Egri csillagokat meg úgy látszik nem fordították le török nyelvre.

Minden vallásra szükség van, különben az Isten nem hagyná meg! Amelyik pedig betöltötte szerepét, az eltűnik a történelem süllyesztőjében.

Ha Isten hagyja a muszlim vallást, akkor Istennel hadakozunk, ha a muszlim vallással hadakozunk.
Istennel meg hadakozni....?

üdv: aranyviktor

Előzmény: Mumu (36)
X polgártárs Creative Commons License 1999.12.27 0 0 57
Hussain polgártárs,
nem csak kifejezetten a muszlim vallásnál érdekel a dolog, de szerinted miért jó (?) az, hogy Allah/Isten arra teremtette az embereket, hogy őt imádják?
xpt
Előzmény: Hussain (39)
Mumu Creative Commons License 1999.12.25 0 0 56
kedves Hassain,korodhoz kepest nagyon okosan muveled a szot,bevalom nem antipatikus ahogy ervelsz.de benne van a masik velemenyenek lenezese,ahogy Te mondod a tolerancia lenezese.Es ez tipikus meg nalad is az eroszakossag elveinek.
Te azt mondod hogy itt nem tudjatok a sariat bevetni.Hat persze hogy nem,meg hogy nem hiszel a reciorocitas egyszeruen azert mert nektek igazatok van.Hat ez tenyleg egyszeru megoldas.Mi lenne peldaul itt Veled ha mi mondanank ugy egyszeruen hogy pedig nekunk van igazunk es vagy at tersz erre a disznoevo,alkoholt ivo valasra vagy nyisz a torkodnak vege.NNa .Es pedig mert nekunk termeszetesen igazunk van,ez biztos ugyebar.Fantasztikusan eros erv.Csak nem igaz,Hassain.Mint ahogy az ellenkezoje sem.Ezt igy kepzeltek itt nalunk 5oo evel ezelott mi is azt tetuk es gondoltuk mint Te most.Elgondolkoztato hogy majdnem annyi ido ez mint a valasaink kozotti.
Hussain Creative Commons License 1999.12.25 0 0 55
Kedves Mumu!

Sajnos nem élünk hangszigetelt szobába, ezért, ha valaki mond valamit Nagy-Britanniában, az áthallatszik Iránba is:-)) De száljunk le Rushdie-ról, Irán azóta visszavonta az itéletetet, Khomeini meghalt, egyszer Rushdie is meg fog halni, aztán meg mindketten elszámolnak a cselekedeteikkel Allah előtt.
Európában (mint gondolom már észre vetted) nem hajtjuk végre az iszlám törvényeket, itt mindenki azt csinál amit akar, legfeljebb az iszlám közösség kiközösíti a bűnös lelket:-). Ha valaki itt paráználkodik, akkor semmit nem tehetünk ellene, mert itt nem a mi törvényeink szerint járnak el az emberek. Ez ok. De a mi országainkban a mi törvényeink szerint itélkezünk. Nem hiszek a reciprocitás elvében, mivel szerintünk nekünk van igazunk, ezért miért változtatnánk meg. Azt is tolerálhatnátok, hogy nem csak nektek lehet igazatok:-)
És a ti törvényeiteket nem azért hoztátok, mert akkoriban, a felvilágosodás idejében az muszlim, hindu, buddhista stb. kisebbségek tüntettek volna a jogokért, hanem mert ti így láttátok jónak. Nem mi kértük őket.

Na csá és peace!:-)))

Előzmény: Mumu (45)
Hussain Creative Commons License 1999.12.25 0 0 54
SPENDER!

Muhammad (Allah békéje legyen Vele) prófétáságát mi bizonytja? Ő mondta. Ezen kívül a föld szellemileg olyan elmaradott részén, mint Arábia, egy analfabéta kereskedő és pásztor, aki egész addigi életében tisztességes ember volt, mindenki elismerte igazmondását, még ellenségei is, sosem borult le bálványok elött, csak Allahot imádta, hirtelen , 40 évesen gondolt volna egyet és úgy döntött, hogy Allah nevében maga találna ki verseket, olyan verseket, melyeket sokan megpróbáltak utánozni sikertelenül? Én erősen kétlem, hogy csaló lett volna.
Majdnem halálra kövezték, többször megpróbálták megölni, közeli rokonsága közül is sokan ellene fordultak, kiközösítették. Egy csaló vállalt volna ennyi szenvedést éveken át? A Próféta (Allah békéje legyen Vele) olyan dolgokat hirdetett, hogy erkölcs, tisztesség, egy holyan helyen, ahol a nőket úgy adták-vették mint az állatokat, vedelték az alkoholt, csaltak, loptak, uzsorát szedtek, lánygyermekeket élve eltemették, hogy ne hozzanak szégyent a családra, a fiúkat meg azért ölték meg, hogy ne legyenek szegények miattuk. A Próféta (Allah békéje legyen Vele) megparancsolta a testi tisztaságot, a rendes táplálékot, megtiltotta mindazokat a dolgokat amik károsak. Hirdette a rokonokkal, szülőkkel való jó bánásmód fontosságát. Megparancsolta az igazmondást, a becsületességet, a tanácsadást és az egyenlőséget.

Írtál nekem egy mondást, melynek az eredetét én bevallom nem ismerem (és Te?), de az biztos, hogy nem a Koránból és nem a Próféta (Allah békéje legyen Vele) mondásai közül vannak. Mit kezdjek vele? Ha én most írnék egy mondást, amiben egy próféta neve szerepel, akkor most be lenne bizonyítva, hogy az nem próféta? És mit értesz azon, hogy a hitetlenségét igazolja? Miben nem hitt? Abban, hogy Jézus (Allah békéje legyen Vele) isten volt? Abban valóban nem hitt. Azt tartotta, hogy Ő is egy próféta volt. Allahban nem hitt? Egész életében csak Allahban, az egy igaz Istenben hitt, sosem társított senkit és semmit hozzá.

Az , hogy "Allah békéje legyen vele", megnyugtatlak, semmi köze sincs a husvéthoz:-)), valóban békét és jókívánságaimat kívánom az összes prófétának.

Na csá!

Előzmény: SPENDER (43)
Hussain Creative Commons License 1999.12.25 0 0 53
Kedves Yoscha!

bocsesz, hogy elég megkésve válaszolok.:-)

Az iszlám államról vaskos könyveket írtak a vallástudósok, többféle elképzelés is van arról, hogy milyen legyen az iszlám állam. Az államnak a sari'a-n, az iszlám jogon kell alapulnia, a sari'a forrása pedig a Korán és a Próféta (Allah békéje legyen vele) mondásai és cselekedetei.
Minden iszlám szervezetnek, nem csak az államszervezetnek :-) kell egy meghatározott vezetőjének (amir, magyarosan emir:-) és egy tanácsadó testületnek (sura) lenni.
Nem vagyok valami tájékozott az iszlám államok felépítésének a világában, vannak, ahol hasonló jellegű parlamentek működnek, mint Magyarországon, de van ahol a nép nem (nagyon) szól bele a vezetésbe.
Ha mondjuk egy keresztény kisebbségnek gondja támad akkor még a legfejletlenebb iszlám országban is talál egy minisztériumot, ahova levélben megírhatja a panaszait:-)
Sajnos erre az egész témára, amit most felhoztál, nem nagyon tudok válaszolni, mert nem nagyon ismerem azokat a műveket, ahol részletesen tárgyalják ezeket. A jelenleg létező iszlám országok nem feltétlenül a helyes dolgot teszik sok esetben. Ha valaki nem sérti meg Allah és a Próféta (Allah békéje legyen vele) személyét, csak mást gondol, szerintem nem szabad megölni, mint ahogyan Iránban csinálja állítólag titkosszolgálat, hanem meg kell győzni.
Biztos vagyok benne, hogy ha Muhammad próféta (Allah békéje legyen vele) idejében megjelent volna pl. egy kommunista Medinában, akkor nem vitték volna kapásból börtönbe, vagy ölték volna meg, hanem leültek volna vele vitatkozni. Az persze más dolog, hogy kétlem, hogy megengedték volna, hogy kommunista pártot alapítson, hisz az az Allahhoz vezető út helyett a pokolhoz vezetőt terjesztette volna:-)). De én ezen a téren, mondom tájékozatlan vagyok, majd ha megtanultam arabul és el tudom olvasni az ide vágó irodalmakat, majd rendesen válaszolok:-))).

Na csá

Előzmény: Yoscha (42)
udvari Creative Commons License 1999.12.23 0 0 52
Sziasztok

Lenne egy iciri piciri mondatom egy szót ha kicserélünk hogyan is keletkezett a korán

akkor tegyük LUCIFERT GABRIEL helyére azt már sokkal érthetőbb minden

amugy olyan mennyország ahol enni-inni kel azt nők dögivel tényleg csak egy bukott angyal elméjéből pattanhat ki

Elgondolkoztató ez a kis csere-bere nem !!!!!!!!!!

Laptop

Mumu Creative Commons License 1999.12.22 0 0 51
Jomagam csak masodsorra gondolom hogy kimoderaltak mert elvbol soha nem irok sertot es nem is fogok.Tisztelem a vitapartneromat meg akkor is ha nagyon nincs inyemre amit mond.Csak ervek es nem emberek csapnak ossze,legalabb is remelem.Megis eltunt mikor irtam egy egesz textus,2-3 oldal.Csak akkor vettem komolyan mikor mas is ezt irta.
KÁGÉ Creative Commons License 1999.12.22 0 0 50
Off on

Nem cenzúrázzák, hanem "moderálják". Olvassátok el a moderálási alapelveket, és ha semmi olyat nem írtatok, ami az ottaniak szerint tilos, akkor mailezzetek a moderator@index.hu-ra, és kérdezzétek meg, hogy ki lettetek moderálva, vagy technikai gond volt. Ha technikai gond volt, akkor küldjétek el újra, ha ki lett moderálva, akkor fogalmazzátok át, és jöhet.

Off off

Mumu Creative Commons License 1999.12.21 0 0 49
Mint mar irtam nekem is eltunt egy teljesen megfogalmazott valaszom mielott attudtam volna kuldeni a topicra.Lehet hogy cenzurta de lehet technikai hiba is.
madzsi Creative Commons License 1999.12.20 0 0 48
Gyerekek cenzúrázzák az idex-et, a hozzászólásom egy héttel ezelőtt még itt volt, de most már nem találom sehol'
Mumu Creative Commons License 1999.12.19 0 0 47
Amiota tudom hogy Hassain 15 eves, elvagyok kepedve lexikalis tudasan es felnott hozzaallasan,ami nem eppen azt jelenti hogy ezel elnezuk amit ir, hanem hogy meg jobban illusztralja milyen veszelyben van az indoktrinalas altal.De azota a magam reszerol(tudom kedves Hassain nem szivesen hallod)meg toleransabb vagyok vele.
SPENDER Creative Commons License 1999.12.16 0 0 46
Választ várok. Hi !
Előzmény: Hussain (44)
Mumu Creative Commons License 1999.12.16 0 0 45
Kedves Hassain,valaki a mi nagy szabadasagunk valoszinu cenzora eltuntehete a valaszomat,pedig nem is volt semmi rossz benne.Roviden-mert most elment a turelmem-nem Te vagy az oka megismetlem a fogondolatokat:
-mindent a reciprocitas szellemeben ertek megvalositanmi az interkonfesionalis kapcsolatokban.Szimetrikusan annyi lehetoseget nektek itt mint nekunk Nalatok.Ertem ebben az altalad nem nmagyon becsult nemet szerelmes esetet Iranban.
_Nalatok termeszetesen be kell mar a respektus miatt is a maskep gondolkodok tobbsege irant ,tartani minden szabalyt,ha mar oda vitt a sorsod vagy az erdeked vagy a kivancsisagod.Itt meg Nektek kell betartaniu a mi eletmodunkhoz kotott szabalyokat,amelyek bizony megkovetelik a toleranciat is.Nalunk nem kaszabaljak le irok fejet ha valamit irnak istenbocsa akkor sem ha hulyesegbol,rosszindulatbol vagy mas meggyozodesbol is mast mondanak mint amit mi szeretnenk.Plane akkor nem ha csak hallomasbol,szajrol szajra vagy nagy tudosok szajabol hallod es nem olvasod hogy mit irt.Ezek ellen van mas lehetoseg:nem olvassuk el oket,nem veszuk meg a konyvet annyival szegenyitjuk meg.Vagy egy forumon jol meg mondjuk szemebe a velemenyunket.
-nem tiltjuk meg embereknek hogy egymasba szerelmesek legyenek ,hazasodjanak es melyik valast valaszak gyermekeiiknek,egyszeruen rajuk hagyuk tegyek kedvukre,vagy meggyozodesuk utan.A hhasaspar egyiket sem kenyszeritsuk hogy elhagya hitet valami mas okbol mint a sajat meggyozodese.
-ha mi betartjuk is unnepeinket nem buntetjuk meg azt aki azokat semmibe veve mast csinalnak eppen.-
Hat ennyi az egesz .Gondold at,valoban nyapicdolod-e ez.
Hussain Creative Commons License 1999.12.15 0 0 44
Kedves Mumu!

Milyen keresztény szervezeteket ismerek?
Mivel Irak és Szíria világi államok így bármilyen vallás terjesztheti hitét.
Most megfogtál, egy iraki vagy szíriai keresztény szervezet nevét se tudom, de mivel Szíria lakosságának tizenvalahányszázaléka keresztény, így biztos van valami szerveződésük.
Irakról meg annyit hallottam, hogy van moszuli érsekség. Asszem a pápa is akart a moszuli érsekkel találkozni, csak aztán lefújták az utat. Libanonban van tudtommal a Libanoni Falangisták és a Maronita rend, mint keresztény szervezet, de ez már eléggé megkopott információ, 1982-es infó. Egyiptomban koptok vannak, nekik is van rendes egyházszervezetük meg minden, bár hallottam, hogy valami kopt vallási vezetőt egy sivatagi kolostorba száműztek, de ha ez vígasztal, az egyiptomi börtönöket elég gyakran látogatják muszlim vezetők is. Ja meg a Duna TV-ben láttam, hogy vannak evangélikusok is Egyiptomban és a templomukat tuti, hogy az iszlám megjelenése után építették oda:-)))
Iránban szinte 100 százalék, hogy nem engedik működni a misszionárius tevékenységet, a keresztények járhatnak a templomaikba, de ne térítsenek el muszlimokat az igaz útról.:-))
Ha nem bírsz élni anélkül, hogy konkrét szervezeteket írjak le, igérem, ha lesz időm körülnézek az interneten, hogy találjak konkrét szervezeteket is.

Azt írtad, hogy szemérmesen halgattam arról a német fószerről. Az iráni törvények leírják, hogy keresztény férfi nem nem "jöhet össze" muszlim nővel. Ha nem hiszed el, hogy így van, érdeklődj az Iráni Iszlám Köztársaság nagykövetségén, esetleg írj levelet Khamenei ajatollahnak, Irán vallási vezetőjének és kérdezd meg Tőle. (címe: Office of the Religious Leader, Secretariat of the Imam, Pastor Avenue, Teheran, Iran). És azt bizonyára Te is tudod, hogy a törvény nem tudása nem mentesít a felelőség alól.

Irán most hódító háborút vezet? Irán legutóbb Irak ellen harcolt, mikor Szaddam Husszein megtámadta az országot, abban reménykedve , hogy az ország meggyengült a forradalom miatt. És valóban, Irán óriási vérveszteségek árán, csak a magukat hősiesen feláldozó katonáknak, a gyerekeknek köszönhette, hogy megőrizte területi épségét. Megnyugtatlak, Irak nem az iszlámért harcolt, mint bizonyára te is tudod, Szaddam pártja, a Baath párt ideológiája az arab nacionalizmust a marxizmussal ötvözi. Sem a nacionalizmus, sem a marxizmus nem iszlám találmány, ezeket is Európában csinálták.Mellesleg a párt egyik alapítója keresztény volt... Tehát Az Irak-Iráni háború csak annyira hódító Irán részéről, mint később Kuvait lerohanása iraki lerohanása Kuvait részéről. Egyébként Ti Iránért az ujjatokat se mozdítottátok, még az amcsik pénzelték Szaddamot , viszont mikor Kuvaitot rohanta le, mindenki rohant megvédeni a szegény kis országot az iraki ördögtől, holott mindenki az olcsó olaját féltette. Nem álszent dolog egy kicsit?
Afganisztánban polgárháború van, a Taliban Iszlám Mozgalom harcol az elsősorban ruszkik által támogatott Északi koalíció ellen. A polgárháború nem csak nálunk "divat", nemrég itt, a déli végeknél is volt valami ilyesmi.:-)
Szudánban az amcsi fegyverekkel lövöldöző (vajon honnan szerezhették?) déli felkelők ellen harcolnak. Ez szintén nem hódító háború, hanem 1 lázadás leverésére tett kisérlet.

A nőkről. Szerintünk a nő feladata a háztartás vezetése és a gyereknevelés.
Akár hiszed, akár nem, a betértek között több a nő mint a férfi. Lehet, hogy nem minden nőt zavar ha "elnyomják". Egyébként Afganisztánban állítólag tényleg kicsit eltúlozzák a dolgot, de Iránban a legtöbb állást nők is betöltehtik és ők is ugyanúgy járhatnak felsőoktatási intézményekbe. Egyébként köszönöm kérdésedet, de még nincs feleségem, mivel zsenge ifjú korom miatt (kemény 15 év:-) ) a magyar jog szerint még nem házasodhatok.

Ha jól értem, nem tetszik neked az, hogy "lenyápicozunk" titeket (létszi, adj pontos forrást, hol és ki titulált titeket puhánynak?:-)), nekünk meg az nem tetszik, ha leprimitíveznek, lebarbároznak minket.(Természetesen nem szószerint idézek, de nézd meg írásaidat:-))
Egyszerüen mi más utakon járunk, a ti utatokról még nem bizonyosodott be, hogy az a "tuti befutó", szóval nem kéne ránkerőszakolni.

Na csá! És Te is aludj jól!:-)

Yoscha!

Sajnos most mennem kell, de igérem, majd válaszolok neked is!!!

Üdv!

SPENDER!

Téged méltassalak válaszra?

SPENDER Creative Commons License 1999.12.14 0 0 43
Hi Hussain !

Nem értek egyet az idézettel, de menjünk tovább. Koksz ? ;-)

Szal, ami érdekelne az az, hogy mi bizonyítja Mohamed prófétaságát. (...a magaután hagyott hullákon kívül. - amit én nem fogadok el prófétaságnak.)
Van egy olyan mondás: Hogyha a hegy nem megy Mohamedhez, akkor Mohamed megy a hegyhez.
Ez nem Mohamed hitetlenségét igazolja ?

Szal ?
Hi !

U.i.: "Allah békéje legyen Vele"- egy olyan formula, ami szokás (pl.a húsvéti locsolkodás :-), vagy amikor írod, akkor úgy is gondolod.

Előzmény: Hussain (30)
Yoscha Creative Commons License 1999.12.14 0 0 42
Kedves Hussain

Kitartás, sajnos igaz, hogy elég intoleránsok vagyunk... :(
Viszont kérlek ne add fel, mert csak úgy válhatunk toleránsabbá, ha megismerjük a másik kultúráját, eltérő világlátását, különben továbbra is meg leszünk győződve a saját igazunk kizárólagosságáról.

A muszlim vallás milyen útmutatást ad a társadalom/állam (igazságos) szervezetének felépítésére? Azt tudom, hogy a nyugati típusú demokráciák nem túl elterjedtek, viszont az érdekérvényesítésnek, kissebbségeknek, másként gondolkodásnak milyen fórumai, lehetőségi vannak?
(Remélem nem úl zavaros amit írtam?)

Előzmény: Hussain (39)
Mumu Creative Commons License 1999.12.14 0 0 41
Kedves KAGE,en magam keresztenynek tartom a keresztenyi etika es erkolcs kovetojenek annelkul hogy a vallasosok annak tartananak mert tolem miinden olywen dolog tavoli ami lekott egy egyhazhoz.
Az a muki akirol Te beszelsz nem mondod ilyeneket.Gyorssan keritsd elo hol vagy kerdezel jobra erdemesukt tarsakkat akik megmondanak hol.Ez megint olyen mint Rushdie elitelese(orulj Hassain van itt is pelda) tehat nem dokumentalt,kifacsart feluletes hireszteles.
Persze hogy maradok Veletek,gratulalok a topicodhoz,de nem szeretnem hosszasan ehhez az en tolem kepviselt aspektushoz lelancolni,mert sok erdekeset is mondhat Hassain nekunk a vallasrol,latom ebben dokumentalt.
Apropo kedves Hassain ha ezt is elovasnad,mert elfelejtettem az utolso reszre valaszolni:
Ti viseltek haborut es anyaztok ha kepletesen de mindenkepen veresen a szunitak es siitak kozott.Nezd meg ezt Iranba.A Toled ugy szidott imperialistak bizony nagyon konnyen kihasznalhatjak azt hogy inkabb veluk mint a testver de Ali ota elvalt muzlim reszel egy talbol csereszneznetek.
Mondok meg egy jot:az iran-iraki haboru alatt az oroszok a Kaukazusban lelottek egy argentin repulogepet(imperialistaknak gondoltak,meg haborus provokatornak meg mindennek..)amelynek az atrepulese nem volt bejelentve.A roncsok kutatasakor meglepetve lattak hogy azzok mind kis csillogo kulcsok voltak.Kiderult aztan hogy ezzeket a kulcsokat adtak az irani muzlimek a kikepezetlen gyermekeknek mielott az akna foldekre kuldtek volna ojhet hogy labacskajukkal robbantsak fel az aknakat minbt a paradicsom kulcsa az igazhitunek aki igaz ugyert harcol...egy masik muzlim ellen akinek az a bunne hogy maskep gondolkoztak osei az egyes kaliffak orokosodesi jogairol (t.i. ki a jogos utodja Mahomednek..).A becsomagolt ladakon a gyarto orszag neve alt:Made in Israel.Utana nezel ne kialtsd hogy propaganda.Dokumentald magad.Ennyit arrol hogyan van ez a konfessio beluli beke.
Mumu Creative Commons License 1999.12.14 0 0 40
Kedves Hassain,soknal roszabb valaszt vartam,peldaul hogy az en fejemet(bar nem olyan ertekes mint Rushdie)is szivesen latnad mondjuk ezust talon...De a valaszod meguti az akademiai nivot es igy boldogan veszem tudomasul hogy Te is TOLERANSABB vagy mint a tieitek sok evi atlaga
Mar meg is bantam hogy tieidet mondtam mert nem szeretnek ilyen vegzetes elvalasztast kozotunk hiszen mind a ket vallas monoteista es Mahomed profeta nagyon sok ellemet vett at a Testamentumokbol,tulajdonkepen tehat inkabb a methodusokban es a hivok meg nem hivokel szembeni elvarasokban kulonbozunk.
Sorban szeretnek Nked vallaszolni a feltett problemakra:
-teljesen egy velemenyen vagyunk amit a helyi torvenyek es helyi szokasok betartasarol irtal,hiszen ezt mondtam en is.Ha olyan nagyok ebben(es nem a hitben) akulonbseg akkor nem lehet maskep coexistalni mint ahogy Te is mondod.Tehat nalunk nem lehet Fathmat(ha jol irom le ha nem bocsass meg)veghez vinni,itt nalunk kovetni egy irot mondasai utan amiket meg egy muzlimtol sem hallottam hogy szemelyesen ismerne,mindenki hallomasbol vagy respektusbol valamilyen vallasi tekintely irant.Nem is jut eszetekbe errol mint felnott,egyesek mint Te intelektuell sajat velemenyt csinalni utana nezni es ha ellene vagy ugyanazzon az uton tehat tollal erosen ellentmondani neki es nem a fizikai kivegzesere penzeket adni es kovetni mondjuk a mi vilagunkba is kihasznalva az alkalmat hogy igenis nalunk toleranciaval letelepedhettek olyan masok is akik kepesek nalunk as sajat torvenyeiket eroszakkal veghezvinni...Mint jogasz mondanam hogy mar ezzel a buntettel csak egyutterezve kozelitik akik ezt teszik a buntars fogalmat:Nalunk.
Igy nem tudom mit ertesz Te a torvenyek helyi betartasa alatt.Kulonben en szemelyesen nem tartom Rushdiet olyan nagy ironak es sajnalom hogy pont ezzekert a dolgokert eloterbe kerulve megerdemeletlenul jut olyan figyelmesegekhez amit mint iro talan nem erdemel meg.
Igazad van vannak egyes templomok ahhol megirtad,legtobbje olyan regi mint a keresztenyseg,nem most epultek(kerlek azzonal ird meg ha maskep lenne de peldaval..).Persze a templom alatt ertsd a hitet is es mond meg milyen kereszteny sdzervezeteket ismersz pld.Syriaba vagy Irakba amelyek hivatalosan vegezhetnek mondjuk missionarius tevekenyseguket(ha van is ilyen..).
Szemermesen nem valaszoltal az irani per kifolyasara:az elitelt nemet szerelmesre.Es mi az hogy muzlim nonek nem szabad keresztenyhez mennie felesegul.Mi az hogy szabad mi ez a korlatozas Nana,hogy muzlim ferfi elvehetti a gyerekekt gyarto asszonyokat(nem en ha nem Ti latjatok igy),ezaltal gyarapitando a muzlimok sorra.Ez nem valami erv.
Ami a hodito haborukat illeti azokat nem mondanam hogy a keresztenyek mint ilyenek ellen viseltek(pedig nagyon szeretnetek...)hanem Afganisztanba,Iranba ,Szudanba(ott meg valobban a nem muzlimokkal is mint hitetlenek ellen)oltsatok el azokat a lampakat amelyek melett Te is kedves Hassain intelektuell lettel,veszitek el a sajat fajtatok noinek a jjogait a tovabbkepzesre es modern eletre,amit Te itt megengedhetsz magadnak.Nem tudom hogy van feleseged(Isten aldjon,remelem igen)en nem tudom ellenorizni de Te tudod magadtol hogy ugy kell bagy ugy akar-e elni mint az afgan vagy irani nok...Kerdezd meg egyszer tole...Es nagyon iteld el ha nem akar ...ugy bizony.
Ami az allando tolerancia kigunyolasat iletti ne felejtsd el hogy Te is itt ezt elvezed.Ezert tartotok minket gyengenek elfajultnak meg nem ertitek ezeknek a dolgoknak a melyseget az emberi dimenziojat.De mondom,mondod,Nektek nem kellenek a francia forradalom eszmei meg ,egy par szazadal meg elotte vagytok.
Ha igy is valaszolok Neked ,de orulok hogy itt vagy es osszeakaszhatjuk szarvainkat...Aludj jol.
Hussain Creative Commons License 1999.12.13 0 0 39
Kedves X polgártárs!

Azt jelenti, hogy egyedül a szándék a fontos, hogy ha pl. elhatározom, ma jót fogok cselekedni, hogy Allahnak tetsző dolgot tegyek, de egész nap nem találok senkit akivel jót tehetnék, akkor is Allah 1 jócselekedetként könyveli el a dolgot, mert szándékomban állt jót tenni.

Szerintünk a Föld azért lett teremtve, hogy az emberek rajta éljenek. Az emberek pedig azért, hogy Allahot imádják.:-)

Kedves Mumu!

Mi a ti országaitokban betartjuk a Ti törvényeiteket és élünk az általatok adott jogokkal (amiket mellesleg nem mi kértünk). Ti is tartsátok be a mi országainkban a mi törvényeinket és éljetek a mi általunk adott jogaitokkal. Így tiszta, nem?

És megnyugtathatlak, hogy vannak keresztény templomok azokban a muszlim országokban, ahol van rá igény. Libanon, Egyiptom, Irak, Irán, Szíria stb., de ne várd el, hogy pl. Szaud-Arábiában keresztény templomokat építsünk, mivel ott minimális a keresztények száma. És egyébként biztos vagyok benne, hogy a Szaud-Arábiában állomásozó amerikai katonáknak vannak tábori lelkészeik, bizonyára kápolnájuk is a bázisaikon.:-)

A másik a házasság. Már írtam egyszer, hogy a muszlim férfi házasodhat keresztény és zsidó nővel is, de muszlim nő, csak muszlim férfivel házasodhat. Ez nincs helyhez kötve, a muszlim férfi Szudánban is és Norvégiában is házasodhat kereszténnyel, muszlim nő pedig Szudánban is és Argentinában is csak muszlimmal házasodhat. Ezen nem tudunk és nem is kívánunk változtatni, ez Allah akarata!

Kifejtenéd, hogy hol folytatunk perpillanat hódító háborút? És ti hol folytattok hódító háborút? Ma nem Jézusért háborúztok, hanem a nyugati demokráciátok, a toleranciátok terjesztéséért. Vagy az nem ti vagytok? Az egy másik ága a toleranciának?

Csak azt toleráljátok, ha valaki az álltalatok megszabott elvek szerint él és felháborodtok, hogy mindenki milyen rohadt intoleráns, ha nem úgy él mint Ti.

Szóvá tetted, hogy milyen kifejezéseket használok itt a forumon, holott ti milyen fene kedvesek vagytok. Hát annyi anyázást keveset látni, mint itt a keresztények között. Az egyikkel az a baj, hogy hitgyülis, a másik református, a harmadik katolikus, és mind egymást szidjátok.

Kedves KÁGÉ!

A karácsonyt nem ünnepeljük. Két fő ünnepünk van, az egyiken a ramadán végét ünnepeljük, ekkor előfordul, hogy ajándékokat is adunk egymásnak, de ez nem olyan ajándékozás, mint a karácsony, hogy mindenki rohan, hogy a legjobb cuccott vegye meg a fiának, hanem inkább csak jelképes, barátok közti ajándékozás. A másik ünnepünk a mekkai zarándoklat ideje alatt van, ilyenkor birkákat szoktunk vágni és Ábrahám prófétára (Allah békéje legyen vele) emlékezünk, mikor Allah megparancsolta neki, hogy áldozza fel a fiát.

Vannak a családon belüli kisebb ünnepek, pl. mikor a fiú gyermeket körülmetélik, ilyenkor vendégséget rendeznek.

Még vannak ünnepek, egyesek megünneplik a Próféta (Allah békéje legyen vele) születésnapját is, de ez nem általánosan elterjedt szokás.

Mi az Ádám-Éva sztoriban hiszünk, nem az evolúcióban.:-))

Na, császtok!

Hussain

madzsi Creative Commons License 1999.12.13 0 0 38
Ha valaki terrorista módon fog hatalomra jutni, akkor az terrorista módon is fog uralkodni, amúgy csak ez a bajom a muszlimokkal, mert jó fejek, hogy ellenálnak az Amerikaiaknak!
Előzmény: KÁGÉ (37)
KÁGÉ Creative Commons License 1999.12.13 0 0 37
Kedves mumu!

Írod:

Pedig min- den provakaciora,terrora szerintem terroral kell valaszolni,hiszen csak ezt a nyelvet ismeri az aki eroszakkal,masok megfelemlitesevel akar megoldani olyan kerdeseket amelyeket csak kompromiszummal lehetne tenni.

Én nem vagyok vallásos, de hallottam egy Jézus nevű mukiról, aki szerint ha valaki karddal él, az kardtól fog meghalni. No meg a megbocsátás...

Remélem maradsz a topicban! Szükség van rád itt!

Kedves Husszain!

Ünneplitek a karácsonyt? Ha nem, van valami más családi ünnepetek?

Itt a fikozófia topicban fel-fel villan a teremtés-evolúció vita. Van erről muszlim álláspont?

Üdv

KÁGÉ

Előzmény: Mumu (36)
Mumu Creative Commons License 1999.12.11 0 0 36
Kedves Hassain,mar reg elhagytam a topicot ahogy igertem mert nem akarom elrontani,hiszen sok mindent tudunk altalad meg a hitrol amit en szemelyesen mint minden hitet tisztelek,mert az ember legszebb tulajdonsagai kozul vagyok.Megvagyok gyozodve rolka hogy egy nagyon vallasos muzlim es egy nagyon vallasos zsido,vagy kereszteny(talan az utobbi kevesbbe)jobban megvannak egymassal mint ket ember aki nem hisz Istenben(szandekosan nem mondtam hitetlent)
A Rushdie kerdest azert tettem fel Neked eloszor mert azt egy vizvalaszto problemanak tartom a kulturak osszetalalkozasanal.
En azt hiszem hogy minden hitnek ott van a helye ahol a kulturaja van hiszn annak a resze,a melegagya pedig a tortenelmileg kialakult eletter(ezt a fogalmat balmmaltak a nacik,de a valosagban minden eloitelet nelkul hasznalva igaz).A globalizalas(aminek ugy vettem ki szavaidbol Te sem vagy hive kozelebb hozza az embereket a vilag lekicsinyedett,igy nem kerulhetjuk el hogy velemenyeink,szokasaink,hitunk olykor osszecsap.Azt a kerdest tetted fel hogy a tolerancia turi e az intoleranciat.Valaszom:a praktika azt mutatja hogy sajnos igen.Pedig min- den provakaciora,terrora szerintem terroral kell valaszolni,hiszen csak ezt a nyelvet ismeri az aki eroszakkal,masok megfelemlitesevel akar megoldani olyan kerdeseket amelyeket csak kompromiszummal lehetne tenni.
Ha jol emlekszem igazat adtal a peldamban szereplo palesztinai ujsagironak aki azt mondta hogy hagyuk bekeben a mi francia forradalombol oroklott eszmeinkkel hogy szabadsag,testveriseg,egyenloseg mert azok nem ugyan azok az elvek ami utan keleten orientalodnak az emberek.Ebben igaza lehet szerintem nem is szabad semmit senkire raeroltetni.De enged meg nekunk is hogy itt Europaban a magunk tortenelmi adottsagainkbol fakadt eszmek utan eljunk,aminek mert itt elsz Te is az elvezoje vagy.
En nem szerettem az agresziv,masokat gyulolo allitolagos vallasosagot,mert az en kulturam szerint ez kizarja Istent.Ismertem nagyon vallasos igaz muzlimeket is akiknek idegen volt ez(nem itt hanem Torokorszagban),de a legtobbjenel(lasd Saudi zaszlot is)a Koran es a kard egy szimbolumhoz tartozik.Ti kertek-az en jogi es erkolcsi erzekem szerint jogosan-mecseteket Europaban de nem engedtek egyet sem muzlim orszagba epiteni.
Ti halalra itelitek(Iranba)azt a keresztenyt aki egy muzlim noben szerelmes de Ti vidaman hazasodtok itt Europaban keresztenyekkel ha lehet aztan elviszitek a gyereket mint produktumot haza nevelni.Ti szivesen laktok itt es termeszetesen szabadon vegzitek dolgaitokat es valhatjatok hiteteket es gyakorolhatjatok vallasatokat de megtiltjatok(most pld.Saudibn de mindenutt masutis veszelyes)ha peldaul Ramadan alatt az europaiak a sajat nmodjukon elnenek ,ez meggyalazasa lenne az Izlamnak szerintuk,meg halalbuntetesel is jarhatna.
Hat erol beszelek en.A mi toleranciankat a harcos mentalitasuak gyengesegnek es nem bolcsesegnek,nem akaratos valaszainkat peddig degeneralasnak veszik.Nezd meg ezt a topicot is ahol mi merem allitani szeretettel fogadunk Teged aki mast gondol s maskep szeret elni mint mi(teljes jogod) es nezd meg miket valaszolsz..meg vedenni a hitet...meggyalazas...stb.a mi mind ha osszintek vagyunk egy intolerans elkepzeles arulkodoi.
Ti meg nem vegeztetek be a kozepkori hodito(fegyverrel,eroszakkal hodito)hadjarataitokat az igaz vallasert(talan mar ram is fenitek a kardot) olyanokert a mit a mi dicstelen kereszteslovagaink ezelott sok szazadal csinaltak gazember modjara Veletek.
Ezt nem hiszem hogy turnenk kellene.
Minden lepest itt csajk a reciprocitas elve alatt-tehat az ami Nektek itt az nekunk ott vagy pedig szepen egymastol kulonelve(ez persze mar majdnem lehetetlen)egymast nem bantva elni sajat torvenyeink szerint.
Eddig tart a kritika.
A pozitiv oldalrol is irnank,ami ram nagyon mely benyomast tett:
-a tarsadalmi igazsagossag,az adomany mint az Izlam ot tanulsaganak egyike.
-az egyenloseg a hittarsak kozott
-a Saria ,keleti tarsadalmi es politikai korulmenyek kozotti erelyes,buntenyeket megelozo es uldozo torvenye.Hangsulyozom hogy ott az ottani fejlodes fokan, de nem is leghetne maskep
-a tanitas tisztasaga es erkolcsosege( A Konyvben,nem mindig a valossagban)
De ezek nem a mi eletunkbe illeszthetok.Ezert nem szabad intoleranciaval lenni a mi itteni elkepzeleseinkel szembe.Es ha itt elsz akkor ezt be is jkell tartanod ha joggal azt kered hogy mi ,kevesen akik ott voltunk vagy vagyunk ttegyuk Nalatok.
A hoditas ideje nalunk nagyon lejart.
Hussain Creative Commons License 1999.12.11 0 0 35
Kedves Yoscha!

A ramadán hónap most csütörtökön kezdődött el. Hajnalhasadtátol nem lehet enni, inni, dohányozni és nemi életet élni.

Az iszlám öt pillérének egyike. A ramadán azt jelenti nálunk, hogy tanuságot teszünk arról, Allah parancsa előbbrevaló minden vágyunknál. Nyugottan ehetnénk mikor senki sem látja, de az Allahtól és az Ítélet napjától való félelem visszatart minket. Ilyenkor télen ez nem olyan nagy megpróbáltatás, de amikor nyárra esik a ramadán hónap... Nincsenek statisztikák a kezemben, nem tudom, hogy hányan tartják be a böjtöt, azok a muszlimok akik nem tartják be a napi ötszöri imát, valószinüleg a böjtöt se tartják be, viszont akik Allahtól való félelmükben betartják az imákat, valószinüleg a böjtöt is betartják. Iránban a muszlimok nagyrésze biztos betartja a böjtöt, de Albániában valószinüleg sokan nem tartják be. Mindenesetre komoly dolog a böjtölés, Allah megparancsolta, hogy tartsuk meg és nem valami előnyös dolog szembeszegülni a Mindenható parancsával...:-)

A böjtöt akkor lehet megtörni, ha valaki utazik, vagy beteg. Akkor az ember később bepótolhatja a kimaradt napokat. Viszont, ha egy muszlim egy napot is szándékosan kihagy, akkor azt a napot egész életében sem pótolhatja be. Természetesen ez még nem jelenti a biztos pokolbakerülést, mivel Allah megbocsájtó és könyörületes.

Ramadánkor Hogyan viszonyuljatok hozzánk? Hát, ne kínálgassátok napközben a muszlimokat étellel és itallal:-)), de egyébként semmi speciális bánásmódot nem követelünk.

csá!

Előzmény: Yoscha (32)
X polgártárs Creative Commons License 1999.12.11 0 0 34
Hussain polgártárs,
én is leterhellek 2 kérdéssel:

- Pontosan mit jelent ez a pár szó így együtt: "Hitünk szerint egyedül a szándék a fontos."?
- Mi a muszlim hívők "elgondolása" arról, miért lett teremtve a világ?
xpt

Előzmény: Hussain (30)
Hussain Creative Commons License 1999.12.11 0 0 33
Kedves KÁGÉ!

A tízparancsolatban is benne van, hogy "Ne csinálj magadnak faragott képet, vagy hasonmást arról, ami fent van az égben, vagy lent a földön, vagy a vizekben, vagy a föld alatt."

A bálványimádás nagyon súlyos bűnnek számít, és ezt elkerülendő tiltották meg Allah és Muhammad próféta (Allah békéje legyen vele) bármilyen ábrázolását és a szoborkészítést.
Vannak akik szigorúbban veszik és azt se hagyják, hogy fényképeket készítsenek róluk.

A kamatszedés, az uzsora valóban tiltott, mert az iszlám elitéli a mások kárára szerzett hasznot. Próféta (Allah békéje legyen vele) a kereskedést elég részletesen szabályozta.

Egyébként jó ,hogy a Rushdie ügyet hagyjuk, ez nálunk nem szokott téma lenni, egész életemben egyszer beszéltem egy muszlim barátommal Rushdie-ról, akkor is kb. csak fél percig.:-))

Előzmény: KÁGÉ (31)
Yoscha Creative Commons License 1999.12.10 0 0 32
Kedves Hussain!

Rendszeres olvasód vagyok. :)
Viszont örülnék, ha írnál valamit a ramadan-ról, mert azt tudom, hogy most kezdődik, nappal nem lehet enni, inni, dohányozni, de érdekelne, hogymit is jelent ez egy muszlimnak, mennyire tartjátok be, (Mi keresztények nem igazán törődünk a húsvéti böjttel.) és hogy illik viszonyulnunk nekünk ilyenkor hozzátok?

KÁGÉ Creative Commons License 1999.12.09 0 0 31
Kedves Husszain!

Nem akarom nagyon elvinni Rushdie felé, ezért részemről lezárom a Rushdie kérdést. Elfogadom, hogy ez egy fájó ügy számodra.

Mi a helyzet az emberábrázolással? Az miért tilos?
És a kamat? Úgy hallottam, hogy a muzulmán országok bankajai nem fizetnek kamatot, és helyette mindenféle egyéb jogcímen adnak pénzt a betétek után és szednek sápot a hitelekért. Igaz ez?

Üdv

KÁGÉ

Előzmény: Hussain (30)
Hussain Creative Commons License 1999.12.09 0 0 30
Kedves KÁGÉ!

A Sátáni versekben ez a sértő:(most idézek egy könyvből) "A muszlimok tiltakoztak, szerintük a regény Mohamed életét gúnyolja ki: a régi nyugati nótát fújja, Mohamedet politikai célkitűzésektől fűtött szemfényvesztő sarlatánnak ábrázolja, buja paráznának, aki az isteni sugallatot arra használta, hogy minden nőt megszerezzen és alantas vágyait kielégítse, a Próféta első társait pedig semmirekellő, érzéketlen társaságnak mutatja be."
Na, nem valami hízelgő...

A megbocsájtásról pedig egy másik könyvből idézek, amit egy általam nagyra becsült vallástudós írt:" Ha nem vagyunk készek megvédeni valakit, akit barátunknak nevezünk, ellenségei álnokságától vagy nyílt sérelmezéseitől és támadásaitól, s nem törődünk érdekeivel, hanem egyedül egoizmusunk vezet minket, akkor valójában csak színleljük barátságunkat. Ha kijelentjük, hogy hiszünk az iszlámban, éppen így készen kell lennünk az iszlám tekintélyének védelmére és megbecsülésére is. Viselkedésünk egyedüli vezérfonalának kell lennie, hogy mindig a muszlimok érdekeit figyeljük és kézségesen álljunk az iszlám ügyének szolgálatába. Ezen szent feladat szempontjából minden személyes megfontolásunknak jelentéktelenné kell zsugorodnia."

A második idézet SPENDER-nek is válasz.

Na császtok!

U.i.: Hitünk szerint egyedül a szándék a fontos.

Előzmény: KÁGÉ (28)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!