A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Hát a Csibót mint olyat felejtsd el, vagy legalábbis eszpresszót ne csinálj belőle. Hirtelen olcsó de (baromi) jó kávé a Bristot Bar Espresso jut eszembe. Kicsit kutass vissza és megtalálod a forrását. Egyébként 2000-4000Ft között már találsz jó kávékat, efölött meg a csillagos ég a határ.
A Tchibo-ból az espresso Gusto originale-t tudom ajánlani. De vannak még jó fajta kávék, csak zsebbenyúlósabbak. Nézelődésre a www.eszpresszo.com lapot tudnám ajánlani.
Új vagyok a fórumon és lenne pár kérdésem a hozzáértőktől: Most vettünk egy bemutatós Krups 7200-at féláron. Egyelőre csak Omniát kaptam szemesben és most vettünk a Tchibo boltban Wiener Melang-ot. Az Omnia elég szörnyű ízt adott espressonak, hosszú kávénak még iható volt. Hogyan és milyen kávéból tudnék ihatót előállítani. A többi kapható Tchibo kávét már próbáltátok? (kb. 8 féle kapható az Arénában)
- reggel 5.30-kor eléggé félelmetes hangja van a panelban, kíváncsi vagyok mikor teszik szóvá -
Mad_a, meg akit érdekel, elkészült az Espro tamper rugó nélküli verziójának a terve ha van jó esztergályos ismerős ez alapján meg tudja csinálni: méretezés
Hát a Pözsó gond nélkül ledarálta a Margogype-t, de még azért a kis erőfeszítésért is kár volt, kevés olyan fűízű vacakkal találkoztam még hooooszú életem során.
Igen MrB, én is így gondolom. A közelmúltban úgy daráltam, hogy elfelejtettem rátenni a babtartóra a tetejét. Na, miután megindult az IberItal, volt ám életösztön, nem győztem szökevényeimet összefogdosni:-))
Más, komolyabb: Minél sötétebbre van pörkölve egy kávébab, annál keményebb és olajosabb, ezért jobban pattan el és csúszik az örlőkúp felületéről... Ez akkor igaz, ha friss a sötét pörkölés. De a sötétre pörkölt bab öregszik a legjobban, és egy adott idő után már darálás közben nem őrlődik, hanem porlik, szinte beállíthatatlan lesz a daráló, ráadásul a sok kicsapódott olaj miatt oxidálodik-avasodik is...
Igen, jó a meglátás és helytálló a megokolás is, ugyanezt tapasztaltam a Maragogype baboknál, mint Te. Nem az IberItal sajátja, ez az őrlőkúp felépítésének "köszönhető", bármely daráló esetében ugyanez történik, ugyanis az "elefánt bab" tényleg 1,5 sőt olykor 2 cm hosszú...
Én egy kicsit ővatosan egy kistányérral nyomom a tölcsérben ENYHÉN a Maragogype babokat és akkor nem pattannak le az őrlőkúpról, és tökéletesen őrlődnek...! Tehát: Maragogype bab a daráló tartójába, rá kell tenni egy presszóscsésze kistányérját, enyhe, de határozott nyomás, "érzékkel" és indít a darálás. Hallatszik a darló hangján, hogy mennyire kell nyomni a tányért. Bár fizikai képtelenség hogy elkapja a kezeteket, de figyeljetek oda!!!
Hát, én csak daráltattam még Iber elött a Tecsóban belőle... De Iber képes volt sima kisebb babokkal is eljátszani a megakadnak a babok, levegőt darálok jelenetet. Oldalbalöktem, akkor indult meg. R-go... a babok életösztöne lehet a ludas, nem az Iber ~ ; )
Ibi-vel rendelkezők (és használók:-) közül valaki tapasztalt olyat, hogy a fent megnevezett KV (Szemiramis-ból) nem tetszik a darálónak.
Nálam úgy viselkedett, mintha nem bírnák az örlőpofák megfogni a KV szemeket, mivel valóban brutál nagyok. Ha dúrvábbra állítottam, akkor meg az örlemény volt rossz. Finomabb állítás estén pedig a beállított időzítéssel (2 nyomás/2 adag) a 2 adag KV-hoz 4-5 nyomás kellett. Éppen ahány babot elbírt kapni.....
Az arabica hosszúkás és a "felezővonala" girbe-gurba. A robusta kerek, és a "felezővonala" egyenes...
Érdekes és ritka kivétel pl. a kenyai Peaberry (ez olyan, mint egy borsószem) és a mexikói Maragogype, mely a világ legnagyobb szemű kávéja (tényleg gyönyörű, majd 1-1,5 cm hosszú, az íze viszont lágy, selymes)...