Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2007.05.06 0 0 1278

Nem vagyok szaki, de azt hiszem, ezzel bőven szívni fogsz. Nem a legolcsóbb, de talán a legegyszerűbb megoldás az lenne, ha egy kéményes céget bíznál meg, akiknek csak az igényeidet adod meg, a többit elintézik helyetted.

Az szinte biztos, hogy gázbekötéses kéményt bélelni kell, mert a gáz égésterméke megeszi az épített kéményt. Ha új kazán lesz, ahhoz eleve méretezni kell a kéményt, amihez terv/szakvélemény is kell.

Ha bontani/újraépíteni kell a szilárdtüzelésűhöz tartozó kéményt, akkor még az építési hatóságnak is be kell jelenteni a dolgot, főleg, mert tetőkibúvót biztosan kérni fognak, az pedig a tetőszerkezet megváltozásával jár. Bár ezt esetleg ki lehet védeni egy kéménylétra megépítésével, akkor megközelíthető lesz a kémény, de nem kell bántani a tetőt, ezért nem építési engedélyköteles -és olcsóbb is-. Mondjuk ettől még a bontásra elvileg engedély kell.

 

Sok jóra ne számíts. Szivatnak ahol tudnak. Nekem is problémám van/volt a kéménnyel, pedig hívtam szakembert még tavaly. Nekem fatüzeléshez kellett a régi kémény, aminek semmi baja nem volt, kiváló állapotban volt, csak épp a kürtő mérete volt antiszabványos. Emiatt majdnem többszázezres kiadásba hajtottak bele a hiénák, de szerencsére egy régivágású, értelmes kéményseprő lebeszélt róla. Végül béleltettem a kéményt, mint egyetlen és viszonylag olcsó megoldás, de azóta egy kalap nem mondom mi lett a kémény. A huzata meg sem közelíti a bélelés előtti értéket, már megbántam az egészet -ismétlem, ez fatüzeléshez értendő, a gázhoz kifejezetten jó a bélelés!-. Most megfelel a szabálynak, csak a füst nem akar kimenni rendesen. Értelmes volt, aki kitalálta ezt a hülyeséget.

És még így is kötekedtek egy sort, mert a kéményhez túl közel vannak a faszerkezetek -bár a gerenda sehol nem ér hozzá, de nincs meg a 10cm-. Végül egy éghetetlen lappal szigeteltük el a kéményt a szerkezetektől, de a bélelés miatt  állítólag ez már amúgy is kevéssé érdekes. Úgyhogy nézd meg azt is, hogy a faszerkezet -pl. a tetőnél-, milyen messze van a kéménytől, mert abba is bele fognak kötni.

Előzmény: fischnek (1276)
Dunit Creative Commons License 2007.05.06 0 0 1277
 Jó sok kérdés !!
Előzmény: fischnek (1276)
fischnek Creative Commons License 2007.05.06 0 0 1276

Kedves Sweep, Kedves Mindenki!

 

egy eléggé lerobbant ház vásárlásába vágtunk, amiben van két eléggé lerobbant kémény. A ház egyszintes, nincs alápincézve, a belmagassága 2,87, a födém kb 18 cm, a tetőtér talán 2,5 m, a kémények még e fölé érnek olyan egy méterrel.

 

Az egyik kémény becslésem szerint egy 14x14-es, amibe jelenleg két cserépkályha van kötve, az egyik az egyik szoba felől, a másik a másik felől. A kémény girbegurba, az utca felől látszik hogy a felső fél méteren a füst már teljesen bekormozta, valószínűleg nem volt elég jó a huzata. Erre a kéményre majd egy vizes kandallóbetétet szeretnénk kötni.

Gondolom nem sok lehetőségem marad, mint a kéményt a szobáig (minimum rákötés magassága) visszabontani majd újra rakatni. Jól gondolom?

Mennyi lehet ennek a költsége? 

Előtte és utána is kell kéményseprőtől szakvélemény?

Milyen és mekkora kéményt javasolnátok? Gondolom a tűztérnek majd 180-200-as csonkja lesz.

 

A másik kéményre három (!) gázkészülék van kötve, pontosabban egy ÉTI kazán, egy átfolyó vízmelegító és a fal túloldalán egy FÉG fűtés. A kémény nincs bélelve. Eleve gyanús a három készülék rákötése.... szabályos ez így?

Ez a kémény sincs túl jó állapotban, bár ez nem görbe, nincs is megrepedve, lehet hogy egy vakolással el lehet intézni. De mivel gázkészülék lesz rajta gondolom ezt bélelni kell, nem?

Mennyi lehet a bélelés költsége?

Rá lehet kötni két gázkészüléket egy kéményre? Mi ennek a szabálya?

Milyen engedélyeket kell beszereznem hogy nekiláthassak a kémények rendberakásának?

Mindkét kémény esetében a tisztítónyílásokat króm ajtókra kell cserélni?

Egyik kéményhez sem készült a tetőn ajtó, tehát a kémények nem megközelíthetek. Feltételezem, ez se szabályos. Mik az ide vágó rendelkezések (legalább is dióhéjban?)

 

Tudom hogy sok a kérdés, de remélem kapok pár választ és ezek birtokában már bátrabban veszem fel a harcot(?) a szakhatóságokkal.

 

Nagyon köszönö!  üdv  fischnek

KalásziM Creative Commons License 2007.05.06 0 0 1275

 Ajánlom elolvasni a következő cikket  a VGF -ből :

 

Orbán Sándor


Gázkészülékcsere szakmai szemmel 70
VIII. évfolyam 4. szám
2007. április

pjotrkolja Creative Commons License 2007.05.03 0 0 1274
T atomgond!

"már komplett épületen belül sem lehetnek együtt -értelmetlenség-"
lehetnek, csak olyan nem belső helységben kell elhelyezni a nyílt égésterű gázkazánt aminek automatikus záródású, (olajnyomásos ajtóbehúzó vagy mifene) és fokozott légzárású (dupla gumiprofil vagy mi van benne) ajtaja van. A kandallóhoz meg a legjobb egy D100-as csatornát fektetni a az aljzatba, snájdig kis ráccsal a külső falon. Méretezni ... passzintani hozzá egy cuki kis negyedmillás kéményt és mindenki boldog ... :)

kolja

Előzmény: atomgond (1272)
Axióma Creative Commons License 2007.05.03 0 0 1273
Sorry, tenyleg rosszul kerestem: csak ekezet nelkul. Viszont ezek szerint legalabb jol emlekeztem. Mas kerdes, hogy ha ma mar nem nyilvanitjak biztonsagosnak, akkor jol elbizonytalanitjak a vevoket, hogy tenyleg csak csereljen vagy feljen es kezdjen mindent elorol.
Előzmény: pjotrkolja (1271)
atomgond Creative Commons License 2007.05.03 0 0 1272

Nyílt égésterű gázkazánt nem  is lehet lehet lakóépületen elhelyezni, csak nem huzamos tartózkodásra szolgáló helységben, ami nincs légtér öszeköttetésben más ilyen huzamos tartózkodásra szolgáló helységekkel.

 

Nálam a kazán egy tároló helyiségben van, amit csak egy ajtó választ el a konyhától. 9éve, amikor a rendszert kivitelezték, természetesen gépészterv készült, és az összes engedély megvan. Ezt simán engedélyezték.

De ha jól értem, akkor ma már ezt sem lehet, vagyis 1-el több érv amellett, hogy ki kellene dobnom az egész rendszert. 

Ehhez jön még, hogy akkoriban csak az volt az előírás, hogy a szilárd tüzelésű berendezés és a gázkazán nem lehet közös légetrű, vagy összeszellőztetett helyiségben -ez teljesen jogos egyébként-. Ma már ez is szigorodott, és már komplett épületen belül sem lehetnek együtt -értelmetlenség-.

 

A rendszerem nem nevezhető réginek. Ha a kivitelezéskor tudtam volna, hogy az egyébként akkori áron több mint félmillióba kerülő beruházást, ami ma 1millió fölött lenne, kéményestől és mindenestől már 8-9év múltán egy kidobandó  romhalmaznak minősítik, akkor be sem vezetem a gázt. Ezek után nem hiszem el, hogy az új kémények és kazánok jók és tartósak, és érdemes milliókat befektetni pl. egy kondenzációsba és a hozzávaló kéménybe. Már a turbó kazánokról is megy a vita a jégcsapos kémények miatt, meg bármikor leállhat a ventillátor, ami csak egy újabb hiba+veszélyforrás. Vagy ott vannak a régi alu kémények, melyek szitává lyukadtak pár év alatt, mára jóformán be is tiltották őket. Nem csodálkoznék, ha ezek a mai műanyag bélelőcsodák is erre a sorsra jutnának hamarosan.

Természetesen ezt nem neked szánom, hanem a jogalkotóknak, de részben a szakmának is, akik beveszik a gyártók marketingjét.

Előzmény: pjotrkolja (1270)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.05.03 0 0 1271

T Axióma!

 

5.oldal

A 111/2003.(VII. 29.) Korm. rendelet 2. sz. mellékletét képező Gázelosztási Szabályzat 21.§. (1) bekezdés szerint:

  • a legfeljebb azonos teljesítményű,

  • azonos működési elvű,

  • azonos rendeltetésű,

  • és a készülékek osztályozása szerint azonos alcsoportba tartozó

gázfogyasztó készülékek nem tervköteles cseréje során az eredeti létesítéskor hatályban lévő vagy jelen szabályzat előírásait kielégítő légellátási és égéstermék elvezetési feltételek meglétét ellenőrizni kel. E tekintetben a kémény megfelelőségének igazolásaként az időszakos és érvényes kéményvizsgálati bizonylat is elfogadható.

 

Vagyis a fenti pontok teljesülése esetén (úgy vélem) nem tervköteles a csere.

 

kolja

Előzmény: Axióma (1269)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.05.03 0 0 1270

T atomgond!

 

Nyílt égésterű gázkazánt nem  is lehet lehet lakóépületen elhelyezni, csak nem huzamos tartózkodásra szolgáló helységben, ami nincs légtér öszeköttetésben más ilyen huzamos tartózkodásra szolgáló helységekkel.

 

Légtér összeköttetés: Két vagy több helyiség légtere akkor tekinthető összeköttetésben lévőnek, ha közöttük nyílás van és azon nincs fokozott légzárású, automatikusan záródó nyílászáró.

Huzamos tartózkodásra szolgáló helyiség: amelynek tervezett rendeltetésszerű használata általában folyamatosan két órát meghaladó időigényű, vagy amelyben a használatok közötti szünet időtartama a két órát nem éri el. (Pl. lakószoba, nevelő-oktató helyiség, étterem).

 

A kandalló légellátásáról ebben az esetben is gondoskodni kell.

 

kolja 

 

 

Előzmény: atomgond (1266)
Axióma Creative Commons License 2007.05.03 0 0 1269
Ha jol kerestem benne, akkor pont az nem ebben van meghatarozva, hogy mi a tervkoteles csere, es mi nem az. Marpedig ez most azon all vagy bukik.
Előzmény: pjotrkolja (1268)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.05.03 0 0 1268

T Uraim!

 

Ha minden igaz az összes kérdésükre megtalálják a válaszokat itt: GMBSz , lehet hogy kicsit sokáig tölt majd de megéri.

 

kolja

Előzmény: Axióma (1267)
Axióma Creative Commons License 2007.05.03 0 0 1267
Tudtommal (nem eskudnek meg ra) ha ugyanolyan teljesitmenyu es ugyanolyan elvezetesu (nyilt helyett nyilt), akar mas markaju keszuleket teszel fel, akkor nem kell gazterv kemenyize stb. Az ugyanolyan nem tipusszamra egyezest jelent, butasag is lenne.
Előzmény: atomgond (1266)
atomgond Creative Commons License 2007.05.02 0 0 1266

Sajnos ugyanolyat már nem lehet kapni, ez egészen biztos. Nem gyártják már. Ezért ez a lehetőség bizonyosan kiesett.

A másik probléma, hogy gépésztechnikus barátom szerint valami új szabályozás miatt már nem lehet egy épületen belül szilárdtüzeléses cucc -pl. kandalló-, és nyílt égésterű kazán egyszerre. Régebben ez még nem volt probléma, akkor csak a helyiségek voltak szabályozva.

Egyébként ahogy "okosodom" a témában, úgy jövök rá, hogy megint csak le akarnak húzni, méghozzá minden szinten. Azért csinálnak ilyen szabályozást, hogy az egyébként még nem is régi rendszereket is teljesen ki kelljen dobni, és milliókért újat beszerelni, persze sok esetben hitellel megterhelve a családokat, hogy aztán nyögjenek csak évekig. No ebben én nem fogok részt venni. Anno mikor ezt a kazánt vettem, azt mondták ez aztán a csúcs, ez kitart 20évig, és hogy modern meg minden. Ehhez képest már háromszor kellet javítani -összesen közel 100eFt ment rá- + most meg kiderül, hogy gazdaságtalan, veszélyes -mivel nyílt égésterű-. És különben is egy elavult, kukázni való szeméthegy, amit cseréljek 1,5millióért kondenzációsra, teljesen új kéménnyel, új rendszerrel, és még birkózzak a szakhatóágokkal is fél évig.

Vagy esetle cseréljem le ugyanilyenre, de akkor búcsút inthetek a kandallónak, mivel az új kazánhoz új terv kell, így pedig már nem lehet kivitelezni.

Bekaphatják.

Most még kicsit számolgatok, aztán ha minden igaz, beruházok egy NOBO rendszerbe -1,5millió helyett 300ezerből-. Ez a mostani gázborzalom még marad amíg teljesen ki nem leheli a lelkét, aztán szépen kidobálom az egészet. Innentől fűtés kandallóval -amit a különbözetből átalakítok vizes rendszerűre-, plusz  NOBO-val, melegvíz pedig nyáron kollektorral, télen szintén kandallóval, vagy tartalékként villanybojlerral.

Én új kéményt emiatt megint nem fogok csináltatni, az egyszer biztos. Még 10éves sincs a másik, de már kukázni kell? Nem nehéz megjósolni, hogy a mai ultrakirálynak kikiáltott, ultradrága "szuperkéményekre" majd mit fog mondani a szakma 10-15év múlva. Megmondom. Kukába vele.

 

Vicc az, hogy mi itt szenvedünk ezzel a sok agyonbonyolított romhalmazzal, miközben nagyapámék ezeréves házában mai napig olyan meleg van egy filléres búboskemencétől, hogy olyat csak 6db hiperszuper gázturbó kazán lenne képes produkálni. -20fokban is. Mindenki gondolja meg, mit vesz be a marketinges maszlagokból, és hogy mire költi a pénzét!!!

Előzmény: Dunit (1265)
Dunit Creative Commons License 2007.05.02 0 0 1265

 Hi !

 Nekem  16 éves,  nyilt égésterü kazánom van és még  pár évig szeretném használni !!

 

 Hogy kell e gázterv -- valószinű, mivel nem csak a teljesítmény hanem a tipusnak is azonosnak kell lenni!

 Kémény biztos más kell - komolyabb - magyarul nyomás állónak kell lenni, és valószinű az építési hatóság is beleugat.

 Természetesen én is hasonlón gondolkodom, így ha valaki konkrétat tud  - írja meg !!

 

 "csereérett, milyenre lehet cserélni úgy, hogy a régi kémény maradhasson, vagy hogy túl sok hajcihő -értsd. ezerféle engedélyeztetés- ne járjon vele?"

 Ill. én  gondolkodom a tök azonos készüléken is - ott biztos nem kell gázterv, kéményem  van - bélelve --, kell még egy szakvélemény, majd az is meg lesz !

 És a készüléket bármely szerelő felteszi  - ha megfizetem.

Előzmény: atomgond (1264)
atomgond Creative Commons License 2007.05.01 0 0 1264

Sziasztok,

 

Van egy 9éves, 24kW-os lángmodos fali kombi kazánom, nyílt égésterű, saját szereltkéménnyel.

Mivel a kazán lassan csereérett, nézelődöm új készülék után.

Mindenképp valami zárt égésterűre -de nem kondenzációsra- szeretném cserélni. Kérdésem, hogy ez a művelet automatikusan kéménycserét is jelent? Illetve, amennyiben az új kazán teljesítménye megegyezik a régiével, akkor is kell-e új gázterv?

Ha kell terv és engedélyeztetés, akkor elég a gázművek/kéményseprők felé, vagy építés-hatóságilag szarakodni kell az önkormányzattal is?

Esetleg bármilyen ötlete van-e valakinek arra vonatkozóan, hogy egy ilyen készüléket ha csereérett, milyenre lehet cserélni úgy, hogy a régi kémény maradhasson, vagy hogy túl sok hajcihő -értsd. ezerféle engedélyeztetés- ne járjon vele?

Dunit Creative Commons License 2007.05.01 0 0 1263

 Ime a cikk :

 

Búcsút inthetünk a szabványcsomagolásnak    // <!-- // // --> Szőcs László • 2007. április 30.

Ismeri ön a 0,568261 literes kiszerelésű tejet? Na és a 22,6796185 dekás vajat? Nem? Kár! A britek elég jól ismerik - legfeljebb egypintes és félfontos néven. De hamarosan bárki majdnem bármilyen kiszerelést megismerhet az EU-ban: kis túlzással csak a családi fotóalbumokból is jól ismert 0,75 literes bor áll még sokáig az asztalunkon.

.

.

.

.

.stb.

 

 

 Ezt rágtuk/tam évekig  - régi 'szép' időkben  - meg a kéményeket !!

Előzmény: Dunit (1262)
Dunit Creative Commons License 2007.05.01 0 0 1262
 Még mielőtt leborulunk minden előírás előtt : most olvasom a brüsszeli bürokraták  az un. 'előre csomagolt termékek' direktívját  - helyesen magyarul -irányeleveit visszavonták, írja a legkedveltebb napilap - ilyen az élet  !!!
Előzmény: pjotrkolja (1257)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.04.26 0 0 1261

T tacepao!

 

Kolja nem szakértő.

 

1. A zárt égésterű fali gáztüzelő berendezéseket úgynevezett égéstermék elvezető szettel szokták szerelni. A kazán gyártója a beüzemelési és műszaki leírásokban megadja ezek lehetséges méretét a kitorkollást és iránytörések számát szem előtt tartva.

 

2. - 4. Figyelembe véve a 9 métert az úgynevezett szétválasztott rendszert ajánlanám (az átlagos 60/100 cső a csőben kb 5m-re elegendő bár ez kazánfüggő, a 80/125 úgy 7-9 m). A szétválasztott rendszer 80-80-as csövei (külön) összesen 30m hosszúak lehetnek légállátási ponttól az égéstermék elvezető ág kitorkollásáig. Ezeket a méreteket csőkkentik az iránytörések, a gyártó által megadott mértékben.

Szakit nem tudok ajánlani, nem vagyok fővárosi. Ha biztosra akarsz menni akkor a Tricox CoxGelen csövei sok kazántípusra jók és rendelkeznek megfelelő engedélyekkel (egy telefont azért eressz meg vásárlás előtt a Főkétüsz felé hogy nekik is jó -e). Igazából a gázszerelő fogja összerakni a rendszert. A Főkétüsz miatt külön figyelj a megfelelő átalakító-, indító- és reviziós idomra (innen végzik a nyomáspróbát átvételkor, ha ez nincs, nincs szakvélemény ... én nem adnék  :)  ) valamint a könnyen szétkapható záró idomra és annak megközelítésére (tetőkibúvó közvetlenül mellé, ha nem lapostető)

 

5. Elvileg fognak kérni egy kivitelezői nyilatkozatot amit olyan vállakozónak kellene aláírni akinek a vállalkozásának van erre megfelelő és cégbíróságnál bejegyzett TEAOR kódja, vagyis hivatalosan csinálhat ilyet ... (kőműves oszt kész ...  :))  ) Bár erről igazából a LEIER-t kéne kérdezni, mivel lehet hogy kivitelezőhöz köti a garanciát (ha van ilyen).

 

Ui.-ra. Ezeket a készülékeket igazából nem a mi éghajlatunkra találták ki ... Óceáni éghajlatra, Hollandia,Dánia, Anglia ....stb. ahol nem repkednek a mínuszok télen. Ettől még nyugodtan vegyél ilyen kazánt, max a külső szakaszra pakolj hőszigetelést mint egy sima szerelt kéménynél.

 

Sok sikert

 

kolja

 

Előzmény: tacepao (1259)
tacepao Creative Commons License 2007.04.26 0 0 1259
Tisztelt Kolja és más Szakértők!

Visszaolvasva kb 10 oldalt sajnos nem lettem okosabb kérdéseimmel kapcsolatban, remélem tudtok nekem tanácsot adni.

Építkeznék és most tartok a Főkétüsz-fázisnál. Tervezőmmel úgy gondoltuk hogy a Leier 200mm-es tartalék kéményen kívül (kandalló ha marad rá pénz) ,fő fűtési "kéményem egy turbo parapetes cirko lesz. Természetesen a Főtüsz visszadobta hogy a tetőhéjjazat fölé kell vinnem és egyébként is sértem a nemtomminek a 73 paragrafusának az egyes pontját. Nem örültem a dolognak de meggyőztek hogy higgyjem el jobb ez így. Egyébként most már egyet is értek.

A kérdéseim a következők lennének:

1. szerelt kéményben gondolkodom de nem tudom hogy milyen kell. Az biztos hogy zárt égésterű turbós kütyüt akarok venni de azt még nem, hogy kondenzációst vagy normált. milyen kémény kell?

2. feltétlen "csőacsőben" megoldást kell választanom (tudom kazánfüggő), vagy az égéshez szükséges levegőt "vételezhetem" homlokzatról, és csak az égésterméket kell kivezetnem a tetőre.

3. Budapesten tudtok ajánlani szakembert aki megcsinálja?

4. megközelítőleg 9 méteres kémény mennyibe kerülhet, mi a reális ára egy ilyen megépítésének?

5. A fentebb említett Leier kéményt ha minden alapanyag, leírás, itiner, megvan hozzá fel tudom én építeni? (Elég gyakorlati ember vagyok)


Tudom sok a kérdés de egyenlőre sötétben tapogatózom.

A válaszokat előre is megköszönve maradok tisztelettel: T.Pao

UI.: A Főkétüsz lapján a fotók között rengeteg olyat látni ahola turbós kémények körül hatalmas jégtömbök vannak télen. Ez normális, vagy valami hiba folytán keletkezett képződmények?
pjotrkolja Creative Commons License 2007.04.24 0 0 1258
T MatthiasI

A Kéményseprő ipari szolgáltató nem engedélyez, csak véleményez (szakvéleményt állít ki) ... pl:
Építési engedélyhez ... miért?
Mert az építési engedélyezési eljáráshoz benyújtott tervrajzokon és dokumentációkon, ez az egyetlen olyan szerkezet aminek ki kell szolgálnia egy "gépésztervezői hatáskörbe" tartozó berendezést. Az elektromos vezetékek, víz és szennyvíz vezetékek stb ekkor még nem jelennek meg a terveken, de már ekkor eldől az égéstermék elvezető berendezések belmérete, kitorkollási magassága helyzete az épületben. Ezeknek a megfelelősségéről adnak ki egy szakvéleményt amit az engedélyező hatóság ha akar figyelembe vesz (no ná hogy figyelembe vesz, nem vállal fel kockázatot).
Csak egy példa nem megfelelő keresztmetszetű LAS gyűjtőkémény tervezve, túl nagy összterhelés ... behozzák, szólunk, maguk nem értenek hozzá, máshol pecsét aláírás, engedély megy, megépül ... okos beüzemelő fejcsóvál nem üzemel mert kicsi a kémény a 8 db 24kW-osnak ... kivitelező örjöng újjal mutogat ... bocsi mi szóltunk, te máshol szakvéleményeztettél. Vége ... hatalmas plussz költségek, késedelmes átadás max 12 kW-os berendezések + víztárolóra dolgozik (nem volt betervezve). Általában megéri hallgatni a kéményseprőre.

A szabványok alkalmazása valóbban nem kötelező, ha van azzal egyenértékű vagy jobb bevizsgált eljárásod .... az meg sokba kerül.

Tegyél ajánlatot a minisztériumban és kérd hogy te lehess az érintés védelmi ellenőrzést felügyelő államtitkár.

kolja
Előzmény: Törölt nick (1255)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.04.24 0 0 1257
T Dunit!

Igen, valami olyasféle ...
Teszem a kezem ... nem minden esetben, de ha valamit szabvány, műszaki előírás, szabályozás előír akkor ahhoz tartom magam.(Majom dolog hogy csak 90-el mehetsz közúton mégis előírták a rendőr meg megbüntet ha többel tépek.)
Szóval nem viccből és tréfából találták ki ezeket az irányelveket, ezért tartjuk magunkat hozzájuk. Ha eltérünk tőlük és az eltérésből baj származik akkor nálunk a felelősség. Mondhatod persze, hogy akkor csak a felelősséget hárítjuk ... erre azt mondom, hogy felelősségel csak szabályos dolgot nyilvánítok megfelelőnek. Úgy gondolom, bármit is csinálsz (ráadásul ez kötelező közszolgáltatás) próbálod a lehető legbiztonságosabbra legjobbra megcsinálni.

Üdv ...

kolja
Előzmény: Dunit (1253)
Dunit Creative Commons License 2007.04.24 0 0 1256

 Helló !

 

Válasszuk szét a szakmai és etikai kérdéseket !!!

 

 

  P. hasznos tanácsokat ad az érdeklődöknek - tájékozatlanoknak.

 

 Viszont a mo. -i  kéményseprő szervezetek  visszaélnek monopolhelyzetükkek,

 ezt is illik tudni !!

Előzmény: halaloszto (1254)
halaloszto Creative Commons License 2007.04.24 0 0 1254
Legyszi ne szemelyeskedjunk mar! Kinek lenne jo ha Pjotrkolja megsertodne es elmenne?

koszi

vajk
Előzmény: Dunit (1253)
Dunit Creative Commons License 2007.04.24 0 0 1253

  Hi !

 Te valami kéményseprő féle vagy   ??? 

Tedd a szivedre a kezed mindig igazatok van ???

D.

Előzmény: pjotrkolja (1251)
Dunit Creative Commons License 2007.04.24 0 0 1252

 "nagy hangsúlyt fektetnek a fém koromzsákajtók meglétére, annak hiányában ugrik a megfelelő "

 

 

 Ezen nekem is megakadt a szemem !!!

 Korábban  - régen nagyon régen voltak a fém koromzsák ajtók. Minden  valamit is tudó lakatos mester le tudta gyárta, mezei acélból  A38 min.

 Majd vagy 50  éve jött a beton kettős ajtó - nyilváv tüzrendészeti okokból,  majd vagy  10 éve ??? már csak koracél szép fényes ajtót engednek.

Ennek ára kb .  10 000 ft, nyilván a betonajtó kb.  500 -700 ft nem annyira üzlet - hát ezért sem szeretem a kémény seprőket - Jó jönnek majd , hogy ezt írta elő a szabvány . Csak az a bibi a szabványt is a kéményseprők sugalmazására  'gyártják'. Egyébként nem minden szabvány kötelező,  vannak un. ajánlott szabványok is. De vissza a fényes korr. acél ajtókra: milyen korroziós hatás éri itt az ajtókat ??? - Semmi !!

Előzmény: arlesi (1250)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.04.24 0 0 1251
T arlesi!

Nem ismerem a pesti viszonylatokat, de a kéményekre vonatkozó és jelenleg is mérvadó szabványok nagy részét tutira ismerik az EU-ban. Ezek ugyanis onnan átvett, (ha jól tudom harmonizált) szabványok ...
pl.:
MSZ EN 13384-1/2
MSZ EN 12391-1/2
... stb.
Ráadásul ezekre épülnek a gázszolgáltatók belső utasításrendszerei valamint a GOMSZ-ot felváltó GMBSZ kéményekre és az azokkal kapcsolatos eljárásokra vonatkozó részei.

Az, hogy kiskirálykodnak, vagy ok nélkül kekeckednek azt nem tudommegítélni, de a jelenlegi szabályozás tényleg sokkal többrétűbb mint a néhány évvel ez előtti. Ez van.

kolja
Előzmény: arlesi (1250)
arlesi Creative Commons License 2007.04.23 0 0 1250

nocsak, mintha ott lettél volna a múlt heti közgyűlésünkön.

mivel a társasház egy kisebb vagyont költött már a kémények felújítására, többé kevésbé kezd elegünk lenni a kéményseprőkből, akik ontják a szakvéleményt magukból.

ott mesélte a kk, hogy néhány éve megelégelte a kéményseprők diktátumait, és elkezdte felgöngyölíteni a jogszabályokat. kiderült, hogy a hivatkozott eu-s szabványok feléről az eu még csak nem is hallott, a szabályozás szigorúbb, mint bárhol nyugaton. ha háromszor átépíted a kéményt, negyedszerre is találnak valamit, ha mást nem légörvényt:))

közben a hölgy azt is kiderítette, hogy a kerületi kirendeltség vezetőjének testvére koromzsákajtó bizniszben érdekelt (szigorúan eu szabványosban természetesen) ezért a kerületben különösen nagy hangsúlyt fektetnek a fém koromzsákajtók meglétére, annak hiányában ugrik a megfelelő minősítés. végül feladta, miután megfenyegették, hogy a háromszor átépített kéményei most sem lesznek megfelelők, ha tovább kekeckedik.

hát ilyen szép világ ez. mindenesetre, ha valami civil mozgalom szerveződik a kéményseprők hatalmának letörésére, szóljatok, alapító tagnak már most be lehet írni a nevem.

Előzmény: Törölt nick (1243)
fefefe Creative Commons License 2007.04.23 0 0 1249

szerintem a kilépéskor a füstgáz annyira felhigul, hogy semmi gondot nem okoz, ha ezt a levegőt szívja be a kazánod.

a kazán levegőellátásához miért nem magát a kürtőt használod, és annak a közepében menne simán a 80-as kipufogód? így még nagyobb tere lenne a beszivott levegődnek, és még kevésbé éreztetné a hatást, ha füstgáz kerül bele.

 

Előzmény: fancy27 (1248)
fancy27 Creative Commons License 2007.04.21 0 0 1248

Sziasztok, van egy érdekes problémám.

Adott egy dupla kürtős, 2db 20x20-as kürtővel rendelkező falazott kémény. Az egyikbe egy zárt égésterű kazán 80/125-ös koaxiális csőrendszere kerül, a másik egy tartalék kürtő.

És itt a probléma. A 80/125-ös cső felső végét lehet közvetlenül a falazatt kürtő nyílása fölé rakni? Arra gondolok, hogy a másik kürtő használatakor abból szívhatna ez esetben be füstgázt. Vagy lehet esetleg a tartalék kürtőt magasabbra falazni, de ez esetben meg nem probléma, hogy kéményfal van a 80/125-ös csőből kifújt füst mellett?

Törölt nick Creative Commons License 2007.04.20 0 0 1246
Szia!

Ide is megírom, hátha többeket érdekel...

Én 13 méter magas kéményt építettem, abba a bélésem 80.000 Ft körül volt mindenestől (bekötőelemek, kivezetőelem, kondenzvízgyűjtő-elem, stb). Ha jól emlékszem a 130-as bélés 5000 Ft körül volt métere 2 éve. Na meg persze a különböző egyéb idomok.

Saválló acél, közvetlenül a gyártónál vásároltam, őket találtam legolcsóbbnak, pedig többhelyen érdeklődtem, nagyon jó minőség, plazmahegesztéssel készülnek a varratok, nagyon kopássálló, és sima..

Thermoplus KFT.
1149, Fráter György u. 27.

363-7935
460-0223
(20) 941-0523
(20) 946-9456

A fickóval érdemes elbeszélgetni, nagyon benne van, sok jó tanácsot tud adni. Pedig én is felkészülten mentem hozzá, de mondott nem kevés új dolgot. le is modellezi tök ingyen az engedélyed, tanusítványt is ad, ami kell a kéményeseknek...

Semmi közöm a céghez, csak saját tapasztalat...

Attila
Előzmény: kolaloka (1239)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!