Keresés

Részletes keresés

Hussain Creative Commons License 2000.01.15 0 0 89
Kedves SPENDER!

Tényleg nem vagy annyira szörnyű:-))

Ha jól értettem, számodra csak az bizonyítja, hogy valaki Isten küldötje, ha gyógyítani tud, mégpedig olyan módszerrel, aminek csak Isten állhat a hátterében. (Hát ezt miféle hitgyülis szekta tanítja?:-)))
Akkor megnyugodtam, nem csak Muhammad (Allah békéje legyen Vele), hanem még sok más próféta hitelességét is megkérdőjelezed.
Szerintünk a gyógyítás, csak egy , a csódák közül.
Mózes (Allah békéje legyen Vele) kortársai jól értettek a varázsláshoz. A legnagyobb csoda az volt, amikor Mózes (Allah békéje legyen Vele) legyőzte Egyiptom legnagyobb varázslóit.
Jézus (Allah békéje legyen Vele) idejében remek orvosok voltak. Ezért Jézus (Allah békéje legyen Vele) csodái a halottak és a gyógyíthatatlan betegek gyógyítására irányult.
Az arabok, Muhammad (Allah békéje legyen Vele) kortársai híresek voltak ékesszólásukról és költészetükről.Így a Korán volt a csoda, melyhez hasonlót egy költő sem tudott írni.

Örülök, ha a zsidók számára nem szentebb a Talmud, mint a Tóra. De sajnos túl sok fekete pont van a kartonjukon, hogy ennyivel elintézzük. Már az is elég nagy bűnnek számít a szemünkben, hogy megtagadták Jézus (Allah békéje legyen Vele) prófétát, Allah küldöttjét.
Szerintünk meghamisították magát a Tórát is és a többi próféta tanításait is.
De az a topic nem a zsidó vallásról szól, úgyhogy hagyjuk őket.:-))

csá!

Előzmény: SPENDER (84)
erős Creative Commons License 2000.01.15 0 0 88
www.upword.org/hit/
Előzmény: Hussain (86)
SPENDER Creative Commons License 2000.01.15 0 0 87
Hi Hussain !

Gyere fel a www.upword.org-ra és válaszd a chatet.

Csá !

Előzmény: Hussain (86)
Hussain Creative Commons License 2000.01.15 0 0 86
Kedves Mumu!

Állok elébe, bármiféle találkozásnak. Bár miért lennék én művelt és okos? Hisz Rushdie Sátáni versek című művét sem olvastam.:-)

A genetikai rokonságra pedig válaszoltam, olvasd el mégegyszer beírásomat.

Na csá!

Előzmény: Mumu (82)
Katherina Creative Commons License 2000.01.14 0 0 85
Kedves ittlévők!
Sokáig gondolkodtam írhatok-e én ide,mert túl ritkán járok erre,de annyira érdekel a téma,hogy úgy gondoltam megkockáztatom.Én törökök között élek már 3 éve,és sokmindent megtudtam a vallásukról is ,de van ami még érdekelne.Pl:Szeretném megtudni ,hogy miért kell a muszlim embereknek max 40 naponta leborotválni a szőrzetüket,és miért pont 40 naponta?A másik:Szerintetek lenne-e érdeklődés a neten a Korán magyar verziójára és ha igen akkor melyik verzióra. előrre is köszi: Katherina
SPENDER Creative Commons License 2000.01.12 0 0 84
Hali Hussain !

Örülök, hogy nem ijesztettelek el. :-) Annyira szörnyű azért nem vagyok, ugyi ? ;-)

Ja és neked mi bizonyítja, hogy Jézus (Allah békéje legyen Vele) isten volt? Gondolom te ebben a "verzióban" hiszel.:-)

Nem-nem. Én nem hiszek. :-) De ha igen, akkor a Valós/Tényleges Gyógyítás, aminek Kizárólag valóban csak Isten lehet a hátterében - ha ez bizonyítható - , akkor bizonyítéknak számít (számomra).

A Talmud nem fontosabb, mint a Tóra. Ahogy a Midrás (héber biblia magyarázat) is Szentírásnak minősül, de nem több a Tóránál. (Tudtommal.)
Ha jól tudom, akkor az összes SzentÍratnak minősített (héber kanonizált) könyv közül Mózes könyvei a legmérvadóbbak, és a legnagyobb hangsúly is ezeken van.

Csákó !

Előzmény: Hussain (79)
mika waltari Creative Commons License 2000.01.10 0 0 83

"Én nem azért szeretem Allahot, mert jutalmat kapok érte. "

Ezt reméltem.

És remélem azért imádod / szolgálod mert szereted nem pedig a jutalomért.

Ha valaki téved nyugodtan ismerje be, nem leszel tőle kevesebb.

Allahot, Istent, Jehovát, Buddhát, a Nagy Szellemet, vagy éppen Krisnát ,vagy Visnut nem azért szereti egy hívő mert majd később jó lesz neki. Ennek belülről kell jönnie és valóban leírhatatlan valami.

Nem azért kell embertársaddal szemben rendesnek lenni mert később jó lesz, és nem is azért mert elő van írva, EGYSZERŰEN ÍGY HELYES, az egy másik dolog ,hogy ezeket e legtöbb szent könyvben megtalálod. Ha valaki nem olvassa a Koránt vagy más szent könyvet még élhet Istennek tetsző módon.
Ugyanis Allah útjai kiszámíthatatlanok.

Ha te azért adakozol a mecsetnek ,hogy ezzel piros pontot szerezz Allah előtt, fekete pontot kapsz, mert számításból cselekedtél nem a szívedből. Adakozz önzetlenül és majd elnyered érte a jutalmad.

Előzmény: Hussain (81)
Mumu Creative Commons License 2000.01.10 0 0 82
Kedves Hussain,kedves tobbiek,csak korareggel atfutotam a kozbetortenteket,par nap mulva ertelemben valaszolok.Kedves Hussain,megint tuzl okos vagy es muvelt nekem.Vigyazz ha meg akrlak szemelyesen iusmerni(ez lehet forditva is)nekem egy oks,muvelt fiatalember kell eljojon a talalkozasra.Mi lesz akkor Veled...
U.i.Talmudrol nem tudok szolgalni(talan van valki ittaki valaszol),olyan jol nem ismerem a zsido valast..
U.i.2 A genetikus rokonsagrol meg zsidogyuloletrol nem valaszoltal.Tudod talan tul fiatal vagy hozza,de ezen a foldon az elhajlas szo blamazs.Voltak itt jobboldali meg baloldali elhajlok,ihaj csuhaj,de jol kivegeztek oket...
Olelek.
Hussain Creative Commons License 2000.01.10 0 0 81
Kedves mika waltari!

imádni= szolgálni

Miért nem a Sátánt imádjuk/szolgáljuk? Hisz sokkal könnyebb lenne a Sátánnak tetsző életet élni, paráználkodni, lopni, csalni. Csakhogy ezért büntetést kapsz halálod után, örökké a pokolban égsz, és ez bizony ROSSZ dolog.

Miért Allahot imádjuk/szolgájuk? Mert bár sok áldozatot kell ezért hoznunk földi életünkben, viszont halálunk után, az örök jólét és kényelem vár. És ez JÓ dolog.

ha választanod kéne 2 cselekedet között, az egyiknek örökké tartó jó, a másiknak örökké tartó rossz lenne a következménye, te meyiket választanád?

Azt hiszem, te összekeverted az imádni-t és a szeretni-t.
Én nem azért szeretem Allahot, mert jutalmat kapok érte. Valójában próbáltam, de nem nagyon tudom megfogalmazni, hogy miért szeretem. Talán, mert mindíg velem van, segít a bajban, megbocsájt... Szóval a miértet nem igazán tudom megmondani, de az biztos, hogy mindennél és mindenkinél jobban szeretem Őt. Remélem nem ateista vagy , hanem te is hiszel Istenben, így talán jobban meg tudod érteni.:-)

Na csá!

Előzmény: mika waltari (80)
mika waltari Creative Commons License 2000.01.09 0 0 80

Egy érdekes topic!

Mindig is kíváncsi voltam ,hogy gondolkodik egy muszlim "igazhítű". A keresztények érvelését már jól ismerem.

Nagy tisztelője vagyok az arab történelemnek az elért eredményeknek. Sajnos a mai arab világ nagyon messze van az aranykortól.

A legmesszebb Afganisztán és Csecsenföld jutott az általam elismert arab kultúrától.

Ezek az országok elborzasztják a többi embert és megkérdezik ,hogyan lehet ugyanazt ennyire más féleképpen magyarázni ezt a vallást.

"Hogy miért jó? Ha megkérdeznék egy vallástudóst, hogy miért is teremtett minket Allah, biztos tudna rá részletesen válaszolni, de engem nem foglalkoztat. Miért imádjuk Őt? Mert azt parancsolta. Miért nem eszünk mi muszlimok sertésthúst? Mert azt parancsolta, hogy ne együnk. Miért nem iszunk alkoholt? Mert azt parancsolta, hogy ne igyunk.

De hogy nekünk, embereknek, miért jó imádni Allahot? A jutalomért, az örök paradicsomi kényelemért, boldogságért. Hogy miért jó Allahnak? Ezt Ő tudja. "

Te a jutalomért imádod Allahot?!!

Hussain Creative Commons License 2000.01.08 0 0 79
Hello mindenki!

Nem üldöződtem el, csak nem jutottam géphez.:-)

Kedves Mumu!

Ne rágódjunk Rushdie-n, ha megnyugtat Irán kivételével egy muszlim ország sem ismeri el a fatwát, amit Khomeini hozott, sőt, azt hiszem a mostani iráni vezetés is visszavonta a vérdíjat. Én ennek ellenére elhiszem Khomeini állítását Rushdie-val szemben (hoppá, íme egy ellenpélda a siíta-szunnita ellentétre, bár nem vagyok siíta, igazat adok egy siítának:-)).
Látom, Te nagyon dogmaellenes vagy. Szerintem Ti úgy gondoljátok, hogy a dogma egy szoba, ami minden irányból bezárja az embert, szerintem viszont egy folyosó, alagút, ami megvéd a rossztól, és egyenesen a Mindenhatóhoz vezet.
Egyébként az iszlámban lehet gondolkodni is:-)). Már írtam, hogy az iszlám támogatja a tudományokat.
Meg lehet találni az okokat is pl. minden tilalomra , az már az én személyes véleményem volt, hogy a miért? nem érdekel. Teljes mértékben meg vagyok győződve arról, hogy az iszlám a helyes út, a Korán Allah szava, és, hogy Muhammad (Allah békéje legyen Vele) Allah küldötje. Nincs okom kételkedni.

A zsidó vallás szerintünk elfordult Allahtól, pl. én úgy tudom, hogy a Talmudot, a Tóra magyarázatát fontosabbnak, szentebbnek tartják, mint magát a Tórát. Persze javíts ki a rosszul tudom. Ez persze nem ad számunkra okot arra, hogy háborúzzunk ellenük. Haláluk után, majd Allah dönt felettük. Muhammad próféta (Allah békéje legyen Vele) is, amikor harcba keveredett a zsidókkal, nem vallási okokból, hanem szerződésszegések miatt harcolt ellenük.
Ábrahám prófétát (Allah békéje legyen Vele) nagyra becsüljük, a mekkai zarándoklat több mozzanatában rá emlékezünk.
A genetikai azonosság nem ráz meg, több okból sem, pl. mert szerintem nem igaz és a genetikai rokonság egyébként is csak a testre vonatkozik.

Azért kétlem, hogy igaz lenne, mert zsidónak számít a közép-európai, meg a spanyolországi zsidó is, holott ezek eléggé hígultak azóta, mióta a rómaiak elűzték őket:-). Sőt, mivel az etiópiai falassa négerek is zsidók, így már maga a zsidó nép se valami egységes genetikailag.:-)) Nem is beszélve arról, hogy az arabok között is vannak vöröshajuak, és a szudáni négerek is arabnak számítanak. A nyelvi rokonságot a héber és az arab között, természetesen nem tagadom. Mind a kettő sémi nyelv.

Az iszlám szerint minden atom, minden részecske, eleve muszlim, mivel alárendeli magát Allah akaratának, egyedül az emberi lélek az, aminek szabad az akarata van, eldöntheti, hogy Szolgálja e a Teremtőt, vagy nem.
Tehát még a hirhedt arabgyűlölő Meir Kahane rabbi teste is muszlim volt.:-))

Ez az egész genetika dolog egyáltalán nem zavar, hisz sok zsidóból lett jó muszlim és ,mint Te is írtad, Mózes próféta (Allah békéje legyen Vele) is a zsidó volt.

Kedves SPENDER!:-))

Tudsz angolul? Az is egy bizonyíék, hogy a Koránban és a Próféta (Allah békéje legyen Vele) mondásai között van pár tudományos utalás, amit elméletileg akkori fejjel nem tudhatott ember.
Ha megnézed ezt: www.it-is-truth.org/contents.html itt egy csomó erről szóló fejtegetést olvashatsz, sajna angol nyelven, aminek nem vagyok oly mértékű művelője, hogy le tudjam fordítani. De ha Te tudsz angolul, akkor megbizonyosodhatsz.:-)) Ja és neked mi bizonyítja, hogy Jézus (Allah békéje legyen Vele) isten volt? Gondolom te ebben a "verzióban" hiszel.:-)

Kedves KÁGÉ!

Na, akkor most beszéljünk a nőkről.:-)

Muhammad próféta (Allah békéje legyen Vele) két mondását írnám le.
"Bánjatok jól a nőkkel, ugyanis a nő egy ferde bordából teremtődött. És ha az ember el akarja igazítani, akkor eltöri. Tehát bánjatok jól a nőkkel."
"Ne gyűlölje a hívő férfi a hívő nőt valamilyen viselkedése miatt. Mert ha es a viselkedés nem is tetszik neki, akkor majd tetszeni fog egy másik."

Ezekben a mondásokban Muhammad próféta (Allah békéje legyen Vele) megmutatta a bánásmódot a feleségekkel szembe. De sok férj tökéletes feleséget akar és olyan nincs, ahogyan tökéletes férj sem. Azért a férjnek el kell néznie minden rosszat, amit a feleség csinál, amennyiben az nem szegül szembe a vallással.

Egyszer megkérdezték Muhammad prófétát (Allah békéje legyen Vele) mi a kötelességünk a feleségünkkel szemben. Azt mondta: "Hogy ellásd őt is, ha te ellátod magad, és ruházd őt is, ha te ruházod magad, és ne verd meg az arcát, és ne szidd le és ne hagyd el a házát büntetésképpen."

Az iszlám azt is megengedi, ha a nő is akar dolgozni, akkor dolgozhat ő is. De a családfentartás a férfi dolga.
És ha a nő nem akar házasodni, akkor azt is megteheti, nem lehet rákényszeríteni arra, hogy X.Y.-t elvegye.

Kedves bubis!

Izrael ügyében személyes álláspontot tudok csak mondani. A zsidókkal egészen a huszadik századig nyugiban éltünk, nem volt semmi probléma köztünk. Ekkor jött a cionista mozgalom, a tömeges betelepülések stb.stb. Ez már eléggé betett nekünk, senki se szereti, ha kiturják a földjéről, kiirtják a faluját... És azt se díjazzuk, hogy az iszlám harmadik legszentebb helyét, az al-Aksza mecsetet is elfoglalták. A béke folyamat nekem őszintén szolva nem szimpi, nem hiszem, ha ezen az úton maradunk, megérem még a független palesztin állam megalakulását. Azt meg végképp kétlem, hogy a zsidók önként szedni fogják a sátorfájukat és kifáradnak a Golán-fennsíkról. Szerintem diplomáciával nem lehet Izraelt rávenni arra, hogy visszatakarodjon 1967 elötti határai közé. Bevallom, volt Kaddáfi líbiai vezetőnek egy nagyon szimpatikus kijelentése, hogy ha az amerikaiak annyira szeretik Izraelt, miért nem rakják át Alaszkába.:-)) De félre a tréfával, már annyi zsidó van Izraelben, hogy nem lehetne őket mind visszaküldeni Európába, Amerikába és ahonnan még bevándoroltak, bele kell törődni, hogy egyhamar nem mennek el onnan. Így meg kell tanulnunk békében élni velük, ha önként visszaadják követelt földjeinket, és abbahagyják fegyverkezési és hódító politikájukat, (amit én egyébként kétlek, hogy megtennék). De ha valami csoda folytán mégis megtennék, hiszem, hogy békében tudnánk élni egymás mellett.

Őszintén szolva én még sosem hallottam erről a 10 év után felbontandó szövetségekről, az iszlám arra tanít, hogy a szerződéseket, igéreteket be kell tartani. Nem kötekedésből kérdem, de nem tudnál utánanézni, hogy hol olvastad, hol hallottad? Komolyan érdekel. Előre is köszi:-))

Én is támogatnám, ha lenne még itt muszlim, de az én ismeretőseim közül is csak egy muszlim van, akinek van internet hozzásférése, de ő török és nem nagyon tud magyarul :-((.

Amit én itt mondok, pl. Rushdie-ról, vagy bármi politikai dologról, az mind személyes vélemény.
Maga a magyarországi iszlám közösség is elég széttagolt, van 1 darab hivatalos egyházunk és egy csomó alapítvány, melyek mecseteket tartanak fel, így, ha akarnék se tudnék hivatalos álláspontot mondani.

Sajnos, be kell valjam, hogy valószinüleg az én hibámból is, itt a fórumon egy elég rossz kép festődik le az iszlámról, holott szerintem ez egy csodálatos vallás, és ha közelebbről megvizsgálnánk, sok hasonlóságot találnánk a kereszténységgel. Szeretnék egy példát felhozni. Muhammad próféta (Allah békéje legyen Vele) azt mondta:"Senki sem igazhívő közületek mindaddíg, míg nem kívánja testvérének ugyanazt, amit önmagának kíván."
Egy rossz fordításban a testvér helyett felebarát állt. Egy szó rossz fordítása, és máris, Muhammad (Allah békéje legyen vele) egy tanítása lazán elment volna keresztény tanításnak is. Nem? Lehet, hogy Jézus (Allah békéje legyen Vele) tanításainál is rosszul fordítottak egy szót? Miért kívánnánk egy sátánista tömeggyilkosnak ugyanazt, amit önmagunknak? Nem köt vele össze semmi. Viszont miért ne kívánnánk ugyanazt amit önmagunknak, egy olyan embernek, akivel az köt össze, hogy mindketten Allahot szeretjük, Allahot szolgáljuk.
Ami bizonyára még elidegenít titeket az iszlámtól, az az, hogy Allah szót használom Isten helyett. Allah a Mindenható önelnevezése, a Koránban így nevezi önmagát.Mennyire hasonlít ez a szó, a Bibliában használt Eloh szóhoz nem? De az Allah szó jelentése az arab nyelvben az, hogy EgyIsten. A keresztény és zsidó arabok is Allahnak nevezik Istent.

Ja és Mumu, látom nem hagy nyugodni a korom, így ha van rá lehetőség, szivesen megmutatom a személyimet :-).

Na csá mindenkinek!

Hussain

SPENDER Creative Commons License 2000.01.08 0 0 78
Te Bubis ! Én hithű vagyok magamhoz, de ebből bunyó lesz. :-D :-D Na, csá !
Előzmény: bubis (76)
Mumu Creative Commons License 2000.01.07 0 0 77
Nagyon egyszeru kedves KAGE,azert hogy minosithesuk ,ez egy altalanosan kepviselt velemenye az ittelo muszlim kozosegnek(vagy eppen annak a mediara figyelo profi reszenek) vagy egy mi kulturankat ismero a mi vilagunkban elo es megis ilyen elveket kepviselo jovobeli muszlim intellektuale.Ezert.
Spenderrel egyettertek igy nincs vele vitaokom.
bubis Creative Commons License 2000.01.06 0 0 76
Je, ez a SPENDER gyerek huzamosabb ideig is meg tud nyilvanulni egeszen emberi modon. Meg vagyok lepve!
Előzmény: SPENDER (75)
SPENDER Creative Commons License 2000.01.06 0 0 75
Hali KÁGÉ !

Nehéz lenne egy teljes képet összeállítani.
Mivel Hussainon kívül nem jelentkezik Más. Sajna.
Pl. feljöhetne egy olyan muszlim is, aki másképpen vélekedik a Rushdie-féleségekről. Pl. nem aszongya, hogy "Halál !", hanem éppen ellenkezőleg "Irgalom!" ...és ennek helyességét be is tudja bizonyítani a Korán segítségével.
Vagy egy olyan muszlim, akivel Hussain teológiai vitába kezd, melyik mit hogyan lát, stb.
Én csak a nem muszlim megközelítését ismerem, és az a Gábrieles história elég fura. Pl. miért nem azonnal Mekka felé kellett imádkozni, ha egyszer Mohamed a legnagyobb ? stb.

Szal kéne még egy-két muszlim, mert így én csak olvasott dolgokra tudok hivatkozni.
Az viszont tény, hogy minden vallásban meg van: "A Mi Hitünk az Igaz"-elmélet. Ez önmagában még nem baj, de ha Valaki hozzáteszi a "Mi vagyunk az Isten Jobb Keze"-gondolatot, akkor már nyakunkon a csihi-puhi. Mintha az Iszlámban mindkettő meg lenne. Pech.

Na, csákó !

KÁGÉ Creative Commons License 2000.01.06 0 0 74
Áruld már el nekem, hogy miért olyan fontos neked, hogy husszain hány éves, hogy "súg"-e neki valaki?
Előzmény: Mumu (73)
Mumu Creative Commons License 2000.01.05 0 0 73
Kedves KAGE,lelkiismeret furdalasom lenne ha elulduztok volna Hassaint mert felkeszult es pontosan az a vitaparetner akire egy topicnak szuksege van.De a kerdeseket fel kell tenni.Nem siomogatni jott o sem ide hanem bemutatni a velemenyet.Mi is azt teszuk.Ha jol ismerem akkor nem ment el csak utasitasokat var...
Eleg regen taposom ezt a folsdet meg jogasz is vagyok de nekem Hassain 15 eve nem lenne eleg ilyen jol valaszolni.
bubis Creative Commons License 2000.01.05 0 0 72
Elnezest: van egy olyan ...
Előzmény: bubis (71)
bubis Creative Commons License 2000.01.05 0 0 71
Kedves Hussain!

Mi a velemenyed az un. beke folyamatrol? Szerinted ha a zsidok mindenben engednek a palesztinoknak akkor valoban lesz beke, vagy ez csak egy jo alkalmat teremt, hogy az igy meggyengult Izraelt vegkep eltoroljetek a fold szinerol? Bar nem olvastam el tul sok hozzaszlasod, de eleg oszintenek tunsz, kerlek legyel most is oszinte.

Ha jol tudom vagy egy olyan torvenyetek, hogy hitetlenekkel 10 evnel tovabb semmilyen szovetseg nem ervenyes, jol tudom? Kerlek pontositsd, ha szukseges. Szoval ez a torveny elegge elo ma, hogy ebbol egyertelmuen kovetkezzen, hogy sosem (de a kozeljovoben biztosan nem) lesz zsido-arab megbekeles?

Lesznek meg kerdeseim, de nem biztos, hogy tul aktiv leszek, mert eppen vizsgaidoszakom van.

Udv.
Andras

U.i.: En nem vagyok zsido, de el egy zsido feltestverem Izraelben.

Előzmény: Hussain (65)
SPENDER Creative Commons License 2000.01.05 0 0 70
Hali KÁGÉ !

Off
Mingyá mögnézem.
On

Szerintem elég fejlett Hussain muszlimvallás tudásában, annak ellenére, hogy 15 éves. Valószínűleg sokat edz. Vagy érdekli és leköti. Ez elismerést érdemel. (SZVSZ)

De ez nem jelenti azt, hogy nem kérdezek. Rengeteg kérdésem van. Pl. az is, hogy miért kérdezek ? :-) Még erre sem jöttem rá.
Na, mind0, akarom írni mind1.

Csővi !

Előzmény: KÁGÉ (69)
KÁGÉ Creative Commons License 2000.01.05 0 0 69
Off

Spender!

Eszembe juttatál egy példázatot, olvasd el az Akhilleusz és a Teknős topicindítóját. Aztán ha van kedved próbáljuk meg felállítani a muszlim világkép axiómarendszerét, érvelési szabályait és logikáját...

On

Attól tartuk szegény Husszaint sikerült elüldözni. Pedig szerettem volna elkerülni, hogy egymás véleményét, világnézetét és gondolatait leszólva, bárkit is védekezésre és önazonosságának igazolására szorítsunk. Szóval, Husszain, gyere vissza...

És mondjuk beszéljünk a nők helyzetéről. Ha jól tudom a muszlimok szerint a nők náluk szabadabbak, mint a keresztény kultúrában, mert a család férfi tagjainak kötelessége a nők jólétét biztosítani, és minden energiájukat a család szeretetteljes légkörének biztosításának szentelhetik. Erre mi azt mondjuk, hogy na jó, de nincs szabad választásuk abban, hogy ezt ők akarják-e vagy sem. Nos, hol lakik az igazság?

Üdv

KÁGÉ

Előzmény: SPENDER (67)
SPENDER Creative Commons License 2000.01.04 0 0 68
Még valymi. Mumunak "Kedves"t is írtál, nekem viszont nem. Megsééértőőőődteeeemmmm. :-) Hali!
Előzmény: SPENDER (67)
SPENDER Creative Commons License 2000.01.04 0 0 67
Üdv Hussain Testvér !

Félreértettél. Én nem azt mondtam, hogy Mohamed csaló. :-) Én azt kérdeztem, hogy mi bizonyítja prófétaságát. A választ elfogadom, de ez számomra még nem bizonyíték. (Egy örök szkeptikust másképpen kell meggyőzni. ;-) (...de csúzli nem ér ! :-)

Ama mondás származását én sem ismerem, gondoltam Te segítesz. Pech.

Hali !

Előzmény: Hussain (54)
Mumu Creative Commons License 2000.01.03 0 0 66
Nem akarlak le kisfiamozni pedig szeretnem,mert en 64 eves vagyok,buszke lennek ha ilyen okos es muvelt fiam vagy unokam lenne.De olyan mertekadfo most is a valaszod hogy enged meg hogy meg mindig ketsegbe vonjam(bar nem szep tolem)a korodat.
De most terjunk ra a vitankra.Ha elolvasod eddigi hozzaszolasaidat mindjart Te is eszreveszed hogy azert megtettel egy utat a targyilagossag fele es ebbol az otobibol mar nem latom kikandikjalni a veres szabjat meg Rushdie fejet...
Persze hogy igazad van a sunnita-siita valsag ertekeleseben es meg tobb igazat adok Neked hogy a muszlimek sikerei az Istenkep egyszeu bemutatasaval,a vallas erthetosegebben van.Ezt meg kellene tanulnunk.Ebben opersze benne van a veszely is hogy a tulegyszerusirtesel ugyan nagyobb tomegek hiszik magukat valllasosnak es íIstenkozelbe de az Istensegbol eppen ezert keveset tudnak,tulajdonkepen csak parancsokat kovetnek,nincs hely a szemelyes gondolatnak,nem oldodnak fel ezek az Istenben.DE lehet hogy megint szembe tudod ezezel allitani azt hogy minnek is ez a nagy individualismus,az egyen nem annyira szamit(ez kulonbben egyezne a keleti politikai felfogassal,a francia forradalom hatastalansagaval a keleti ember eszmeire)
En tulajdonkepen nem is akarok harcolni a mahomedanizmus ellen vagy azt lekicsinyloen elvetni,csak megjegyezni hogy az az ottani fejlodesnek felel meg.Ami zavar tovabbra is ez a turelmetlenseg es a hodito akaras,a muszlim vilag eroszakos vagy eszmekben eroszakos terjesztese foleg a mi maskep elo emberek korebe.Aza magabiztosag hogy mert valaki valamit mondot es nekem azt mondftak hogy azt tudja hat elhiszem es kesz.Ez a hit nalatok nem kesz magat ellenorzesre adni,egyszeruen valoban dogma es meg olyan okos fiatalokat is (ha az vagy)meggyoz akik nyugaton elve megtanulhatnak az emberibb hozza alast a dolgokhoz.Cogito ergo sum(Gondolkozok tehat vagyok)ha meg a nem eppen szeretett latinba is volt mondva de egy oreg igazsag hiszen Te is gondolkozva irod le soraidat,tehat vagy es pedig egy kulon szemely aki egykepen dolgozza fel az anyagot,meg van a szemelyisege.Nehezen hiszem hogy egy felnott Hassain nem fog kerdeseket feltenni a csak oda tett ugy mond isteni igazsagoknak,mert valaki akar tudos ember azt mondta hogy o szemelyesen tudja ez Isten szava...
Egy masik dolog meg miondig az Izrael gyulolete.Nem reg jartam a Szentfoldon egy kereszteny helyek felkeresesebben es meggyozodhettem rola hogy az ortodox zsidok es az Iranba latott nagyon vallasos mozlimek kozott nagyon keves a kulonbseg a nem olyan melyen vallasossak irant,a turelmetlensegbe,a hituk abszolut terjesztesebe.A zsido es a muszlim Istenkep kozott keves a kulonbseg.Ha jol tudom Mose(Mozers) es Isa(Jezus ) szinten profeta a Ti vallasotok szerint is.Abraham kozos atya es csak az unokatestveri vitak valasztanok egymastoo el.Sot -ez most nagyon kellemetlen lesz-a mai genetikai kutatasok szerint a genjeittek teljersen egyformak,ugy hogy egy zsido orvos szerint a legmelyebb analizisben senm talalnak kulonbsegeket igy nem kell a korhgazakban sem a kesobbi esetleges meg jobban differencialasnal sem felni egymas veret adni...
Szoval a politikai vitat es ellensegeskedeseket is meg elfogadom(van ez koztettek is ,mint Te is elismered) de avallasos gyuloletedet nem.Ma eleg.Olelek.
Hussain Creative Commons License 2000.01.02 0 0 65
Kedves Mumu!

Én se tagadtam, hogy háborúzunk egymással. Háborúzunk, holott a Próféta (Allah békéje legyen vele) megtiltotta, hogy egymás ellen harcoljunk. Sajnos nálunk is, a háborúk politikai célzattal indulnak, mivel a vezetők csak ezközként (néha annak se) használják fel az iszlámot.
Szíriát és Irakot a Baath nevű nacionalista párt egymással rivalizáló ága vezeti, Törökország pedig egy ál nyugati demokrácia, valójában katonai diktatúra stb. Az iszlám országok közötti háborúkat nem a vallás, hanem annak hiánya okozza. A siíta-szunnita ellentét nem olyan drasztikus, mint ahogy lefested, az Irak-iráni háború sem erről szólt. Ma talán csak Pakisztánban fajul tetlegességé az ellentét. A legtöbb muszlim elfogadja, hajlandó kompromisszumra a siítákkal. A Korán megtiltja, hogy a közösség pártokra szakadjon. A siíták= Ali pártja, pártként jött létre, ezért már megalakulásától fogva nem legitim. Az összes muszlim irányzat ( a siízmusnak tudtommal 18 ága van) valaha politikai irányzatnak indult. Tán pár száz éve még valóban egymás torkának estünk volna, hisz akkor a siízmus nagyon erős volt, egy időben, a keresztes háborúk idején még a keresztény hódítókkal is lepaktáltak a szunniták ellen. De ma már egyre inkább integrálódnak, Irán egyenrangú tagja, (ha jól emlékszem most a vezetője is) az Iszlám Konferencia Szervezetének. Minden muszlim egy emberként "drukkol" a Hezbollah nevü dél-libanoni siíta szervezetnek az izrael-ellenes harcokban, mindenki elismeri, hogy a mai iráni rendszer jobb, mint az izraelbarát sah uralma volt, és a szunnita többségű Szíria szinte teljes vezetősége a siíta alawita szektából származik.
Jemenben pedig ahol a zayidita siíta szekta van jelen, teljes a harmónia, együtt imádkoznak a szunniták a siítákkal, házasodnak egymással stb... Tehát én úgy érzem, hogy a siízmus ma már nem fő probléma, a siítáknak én úgy érzem, hogy leáldozóban van és a közösség végre megint egységes lesz.
Nem érzem ezt a "potenciális kézség inkább Izraellel szövetkezni, mint egymással" dolgot. Ebben szerintem egységfrontot alkotunk, hogy izrael-ellenesek vagyunk:-))

Természetesen tudok magyarázatot is adni, biztos azért tiltotta meg Allah a disznóevést mert ártalmas az egészségre. De már bocsánat, miért bonyolítsuk túl a vallást? Allah miért akarná azt, hogy csak pár tudós értse meg az iszlámot, a jemeni nomádok már ne?
Az iszlám mindenkihez jött, nem csak azoknak, akik éveket tudnak eltölteni a vallás tanulmányozásával, hanem azoknak is akik analfabéták. Allah egyszerüen megmondta, hogy mik a muszlim kötelességei és mik azok a dolgok, amik tilalmasak számára, és akkor egyenes az út a Paradicsomba. Kész. Mit kell ezen ragozni?:-))
Én se mondom, hogy Irán maga a tökély, szerintem szégyen az, ha egy rendszzerben meg kell ölni egy másként gondolkodót, pláne ha többet is, mert ezek szerint az a rendszer nem működik jól, nem tudja meggyőzni a kétkedőt arról, hogy ez egy jó rendszer, hát el kell pusztítania. Sajnos a siítáknál van papság, mint a katolikusoknál, és ezeknek a papoknak nagyon kényelmes az iráni fejlődés az a stádiuma, ahol épp állnak, nem akarnak tovább menni, és ezért intézi el néha-néha az iráni titkosszolgálat a nagyon máskéntgondolkodókat, akiknek nem teccik a papok hízása. Pont mint nálatok a középkorban. De hát a siízmus a papságot, az egyházi hiearchiát nem az iszlámból szedte, az tiltja ezt.

A nőkről késöbb írok, lehet hogy csak jövő szombaton jutok géphez, majd akkor.

Ja és nem vagyok zseni:-)) és tényleg 15 vagyok (még március 19-ig, onnantól 16:-)

na csá! Ja és ölelhetsz, az nem bűn:-)
üdv, Hussain

Előzmény: Mumu (64)
Mumu Creative Commons License 2000.01.02 0 0 64
Mar az elejen kki jelentem hogy nagyon orulok hogy itt vagy,kedves Hassain.Senkit nem talaltam eddig aki ilyen nyiltan,kitunoen megfogalmazva adja elo allaspontjat.Alig talaltam moszlimet aki turne meg egy ilyen foku vitat is.
Azert,megis a stilustol es a fogalmazastol kiindulva nem hiszem hogy ilyen fiatal vay mint kitudja miert allitod,vagy pedig valobban egy kis zsenivel allunkszemben aki ejelet napalla teve csak olvas ,gondolkodik(nem csinalja meg pld.a szamtan feladatat) es dokumentalja magat.Ennyitaz iranyito kezrol.
A vita erdekeit ez nem erinti,igy be is fejezem ezt a fejezetet.
Amit mondsz az a fontos es az rendit meg,mielott a tartalomban valaszolnek ra egy ket megjegyzest:
-miukor a mi mas fajokat lenezo hozzaallasunkrol beszelsz,hogy le kinaiazunk,leciganyozunk valakit(gondolom a topic jelegehez kotve hogy vallasi allapon,akkor erdekes modon nem emlited unokatestvereidet,a zsidokat.Az nem bant Teged hogy ennel tobbet mint az emlitetteket oket illik most szidni.Szoval az erveid egy kicsit konjukturasok(oket most illik utalni,nektek is).Azzon kivul a ciganyok kozott legtobb igazabol nagyon vallasos,katholikus leginkabb.Itt nem vallasi hanem tarsadalmi diskriminacio folyik amit en elitelek.Ha mar vallasi villongasokrol beszelnenk akkor itt van a nagy hitiranyokon beluli (amit mi lezartunk ,a katholikusok es protestansok kozottire ertem)nalatok pedig most dul a legjobban:a siitak es a sunitak kozottire ertem ,ami olyan virulans hogy meg a kozos zsidogyulolet sem egyesit itt is letezik egy pontencialis kesszeg inkabb Izraelel szovetkezni mint egymassal...Szoval ugy mondjak,ne beszeljunk kotelrol az akasztott ember hazaban.
A hozzaszollasod legfontosabb ressze azzonban a hitnek a miertje volt:miert nem esztek diszno hust,miert nem ezt vagy azt.A vallaszod egyszeru es frappans:CSAK.Csak mert a profeta megmondta,csak mert eltiltotta csak mert van mert a profeta mondta.Kesz.Ebben van jol latod,a moszlim siker titka:egyszeruen azokat gyujti ossze akik hajlandok az alap tezisbe hinni:Allah egy es Mohammed az o profetaja...Ha pedig ha pőrofetaja akkor vagy elhiszed amit mond vagy nem es akkor nem tartozol oda.Tiszta munka.Szerintem tulajdonkepen ennyire leegyszerusitve valobban eleri az egyszeru embereket jobban mint a teziseket mar nagyon regen analizalo es ketsegekkel,ennek kovetkezteben viaskodo europai/amerikai vallasok.Ezt hiszed,betartod az 5 mindenkitol ertheto alapszabalyokat,kerelmeket es mar a tarsadalmilag is megszervezett kozoseg tagja van.Az alacsony kovetelmeny,nagy szamu hozzatartozast biztosit.
Azt meg majd megmutatja a kesobbi fejlemeny hogy ilyen alapokon mikor jobban hozzajut a vallas a vilag iranyitasahoz mennyirt fog erni,a kerdesek megoldasanal,ugy mint ahogy a taliban es irani gyozelmek ,az intelektualitas katasztrofalis helyzetehez a tudomany es kultura leegyszerusitesevel annak hanyatlasahoz,a nok visszakergetesevel a konyhaba a feletarsadalom diskriminalasaval jart.
Amit mirolank a haborurol mondasz az sajnos igaz.Ezt en azzonban nem a mi vallasi hozzaallasunktol vezetnem le,hanem a keresztenynek mondott orszagok tortenelmi evoluciojahoz tartoznak.De azert a legujabb tortenelem hozott tobb haborus es nem haborus konfliktust a mozlim vilagon belul is,amirokl szemermesen hallgatsz:
-Irak es az obol allamok kozottit(ahol a vallasi erkolcs nem akadalyozott meg egy rablas kiseretet)
-Irak es Iran kozott egy veres es gyermekeket pusztito haborut a vallasi testverel nem volt,a haborus fogjok kerdese meg mindig nincs megoldva.
-Sziria es Torokoerszagi feszultsegek a viz miatt.
-Libia allando valtozo surlodasai Egyiptommal,Maghreb allamokal ami ahoz vezetett hogy Libia felhagyjon most az arab vilag szolidaritasat serkento initiativakkal es a kozepafrikau egyseget szorgalmazza.
-A libanoni haboru,ahol a sziriaiak eldonto befolyast szereztek igy megnyirbaltak akkor mar muszlim libanoni hatalmat.Az irani es sziriai versenges a hatalomert Liobanonba
-az izraelieknek kellett a palesztineket megnyugtatni hogy targyalasaik Sziriaval nem ellenuk iranyulnak.Miert kell a muszlim palesztinoknak a muszlim sziriaiktol felni...
-a muszlim kurdok kerdese,Torokorszagban ,Irakban (es kisebb modon)Iranba.A vilag legnagyobb musztlim kisebbseget a muszlim orszagok nyomjak el.

Nnnaaa.Legyunk urak es tekintsunk el elegansan a tobbi peldatol azzal a megjegyzesel,udvariasan a vitapartnerel szemben hogy ez sem vallasi hanem eropolitikai kerdes,ugy mint a Hasasaintol felhozott tophaboruk.
Egyelore ennyi eleg,a hazi feladat mele.meg erre is vallaszolni.
Nem irom hogy olelek mert nem tudom hogy nem bun Nalatok ha egy hitetlen kutya olel at.Szervusz Hassain.

Hussain Creative Commons License 2000.01.01 0 0 63
Kedves X polgártárs!

Hogy miért jó? Ha megkérdeznék egy vallástudóst, hogy miért is teremtett minket Allah, biztos tudna rá részletesen válaszolni, de engem nem foglalkoztat. Miért imádjuk Őt? Mert azt parancsolta. Miért nem eszünk mi muszlimok sertésthúst? Mert azt parancsolta, hogy ne együnk. Miért nem iszunk alkoholt? Mert azt parancsolta, hogy ne igyunk.

De hogy nekünk, embereknek, miért jó imádni Allahot? A jutalomért, az örök paradicsomi kényelemért, boldogságért. Hogy miért jó Allahnak? Ezt Ő tudja.

Tisztelettel:
Hussain polgártárs

Előzmény: X polgártárs (57)
Hussain Creative Commons License 2000.01.01 0 0 62
Kedves Mumu!

Nektek egyszerüen az a bajotok, hogy mi még mindíg hiszünk, nekünk jelent valamit, hogy hiszünk Allahban és nem csak beszélünk arról, hogy van Allah, hanem teszünk is érte. Nemrég hallottam, vagy olvastam valahol, hogy felmérést végeztek Angliában, és még az anglikán vallási vezetők közül is sokan kételkednek abban, hogy Ádám és Éva valóban élt e, vagy hogy Szűz Mária szüzen fogant volna e meg.Nálunk ez elképzelhetetlen lenne, hogy valaki, aki hívőnek vallja magát, kételkedjen a Mindenható egyetlen szavában is. Talán 500 éve ti is hittetek. (még, ha szerintünk nem is jól:-))
Honnan veszed, hogy most vagytok a jó úton? Honnan veszed, hogy ti éltek Istennek tetsző életet? Egy apróság. Nézd meg, mindenhol, hogy ábrázolják Szűz Máriát. Kendő van a fején, eltakarja a haját. Ma kik takarják el a hajukat? Hát nem a keresztények...

A két vallás összehasonlíthatatlan. 500 éve nálatok már az életével játszadozott az, aki azon gondolkodott, hogy a Föld gömbölyű e (bevallom, nem is értem, hogy ebben mi áll szemben a kereszténység tanításaival:-)). Nálunk már Muhammad próféta (Allah békéje legyen vele), majdnem 1400 éve is azt hirdette, hogy aki a tudomány keresésére indul, azon Allah áldása van.Mi már 1400 éve nem teszünk különbséget ember és ember között származása miatt, valóban hisszük és betartjuk, hogy Allah elött mindenki egyenlő, míg ti ma is büdös cigányoztok, büdös araboztok, büdös kínaioztok.

A 20. században 1994-ig 157 háború volt (forrás Charles Messenger: A háború évszázada c. könyve). Ebben a 157 háborúban a gyarmati, lázadó, általános, rendfentartó és terrorista háborúkat különbözteti meg.

11 gyarmati háborúban a gyarmattartó fél a toleráns, keresztény, nyugati kulturkörhöz tartozott és csak 1 esetben volt a gyarmatosított fél toleráns, keresztény stb. A gyarmati háborúkban 7 esetben volt a gyarmatosított fél muszlim, és egy esetben sem volt gyarmatosító.

40 általános háború volt a világon, ebből 27-nek résztvevője volt valamelyik keresztény ország és 20-nak volt résztvevője muszlim ország.

8 rendfenntartó háború volt, a könyv ide sorolja az amerikai büntetőexpedíciókat Mexikó ellen 1916-17-ben, a brit-francia-izraeli katonai beavatkozást Egyiptom ellen a Szuezi-csatornánál 1956-ban, az '56-os magyar forradalom leverését a Szovjetúnió által, 1970-71-ben a PFSZ visszaszorítását Jordániában, az 1975-76-os tőkehalháborút Izlandban, Grenada amerikai megszállását 1983-ban, Panama amerikai megszállását 1989-90-ben és Haiti amerikai megszállását 1994-ben.

18 terrorista háborút említ,ebből 6-ban muszlimok és 11-szer toleráns keresztények a "terroristák".

50 lázadó háború volt, ebből 14-nek volt a résztvevője muszlim fél és 24 volt keresztény.

38 polgárháború volt, ebből 14-ben voltlegalább az egyik fél keresztény és 11-ben volt legalább az egyik fél muszlim.

Természetesen, ha a számokat összeadnád, több háború jönne ki, mint 157, mert a könyv több háborút nem csak 1 féle kategóriába sorolja, pl lázadó/terrorista és általános/polgár
háborúk is vannak.
Most leállhatunk szörszált hasogatni, hogy melyik háborút ki kezdte, miért, meg hogy melyik háborút melyik csoportba kéne rakni stb., de az a lényege ennek az egésznek, amit leírtam, hogy ti a toleranciátokkal együtt legalább annyit háborúztok (nem 500 éve, most), mint mi, tehát különbek biztosan nem vagytok.

És lehet Mumu, hogy mi egy primitív vallás vagyunk, elmaradott, barbár, intoleráns, de egyre több ember érzi, hogy ez a primitív, elmaradott, barbár, intoleráns vallás az üdvözítő út.Tudod az iszlám nem csak a muszlim férfiak potenciája és a muszlim nők termékenysége miatt növekszik, hanem a nagyszámú betérő miatt is.

Végül pedig megnyugtatlak, hogycsak én irányítom a kezeimet.:-)

Na csá!

Hussain

Előzmény: Mumu (56)
Mumu Creative Commons License 1999.12.28 0 0 61
Hat meg en hogy orulok Neked,Viktor.Valaminko kellene ujra talalkozni.Amit Te kinalatnak nevezel,az tenyleg nem nagy ezert tartom KAGE topicgazda ideajat nagyon jonak,sajnos belejott ez a reszlet a Hassainal valo vitaba es talan megzavartam a muszlim vallas ismertetesenek lefolyasat.Mar ketszer vissza is akartam vonulni,de a Kedves Hassain szavai ujra ide teremtettek.
Offtopicba:A heten a Magyar Nemzetben(de lehet hogy az a multhet vegen volt,nem emlekszem)talaltam egy nagyon erdekes cikket Grandpierre csilagasz es fizika kandidatusarol,a termeszet akaratarol.Nagyon hasonlit ahhoz amit a vallasrol kozutalatnak orvendve irtam a Kell -ea hithez pap vagy ilyen hasonlo cimu topicomban...olvasd el ha megtalalod.Olelek es aludj jol.
aranyviktor Creative Commons License 1999.12.28 0 0 60
Szia Mumukám!

Mindig más topicokban forgolódunk. Majd a Hungáriában folytatjuk az eszmecserét.
Hussain 15 éves? Komoly teljesítmény akkor a fórumon való részvétele. Kár, hogy egy szem másvallású. Se zsidónk nincs, se Krsna tudatú, csak keresztény felekezetek, ateisták, és ezoterikusok alkotják a kínálatot. Sebaj, ezzel is meg vagyok elégedve. És főleg Neked örülök.

Béke Veled: aranyviktor

Előzmény: Mumu (59)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!