A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Márhogy mit tettél a gőzölvel eddig ? Kiengedted, hogy beinduljon a ráfűtés ?
Én a csészékbe szoktam annyi vizet engedni, hogy bekapcsoljon (ez kb, két teli eszpresszós csésze mennyisége, tán 1.5 deci lehet), de nem minden kávé szereti ezt, sőt ha nagyon lassan jön le, akkor bizony a meleg gép megégeti a kávét.
Utánanéztem, az árak stimmelnek, de az arabica/robusta összetétel két forrás alapján is a következő (ha rosszak az infóim és yeahhh infója pontosabb, akkor majd Ő kijavítja, vagy visszaigazolja ennek helyességét):
A PASCUCCI kávék Arabica/Robusta aránya ÉS coffein-tartalma:
* a Golden Sack esetében így van megadva az Arabica/Robusta arány: 90-94% Arabica, 10-6% Robusta, nem tévedés. **a Riserva 100% Arabica, ez 2 kg-os kiszerelésben kapható.
Meghülyit ez az MSE. Most sikerült belőle egy nagyon finom és jó állagú KV-t csapolnom, de általában olyan hogy inkább felöntöm tejjel. Annyiban volt változás az előzőkhöz képest hogy most nem használtam előtte a gőzölőt.
Én voltam aki drágállotta ! De asszem konkrétan a Bristot Bar Espresso került szóba, mint hasonló arányú keverék a Classichoz. Ahhoz képest drágállottam, mert anyagilag sem mindegy az a 2-3ezer forint különbség, ami köztük van.
Persze ez nem jelenti azt, hogy ne kóstolná meg az ember.
A hazai forgalmazó egyébként tényleg jó áron adja, nem ez a probléma.
Már csak az a kérdés hogy melyiket lenne érdemes, mi a különbség közük. Te kóstoltál 2-3 félét is talán, melyik milyen jellegű volt ?
Mea Culpa. Ez nekem ténleg kicsit fent van. Majd ha sikerül valahol kóstolnom belőle 1 espressonyit, és bejön, elgondolkodom rajta, addig maradjon a távol homálya. ~ : (
Az ár 5000 HUF-tól 7000 HUF-ig terjed kg-onként (nagyjából), nagyon korrekt árképzés a magyar piacon, tőlünk Nyugatra is hasonló árban van ez a kávé...
Ezen felül, minden további info és rendelés itt: http://www.pascuccicaffe.hu/, remélhetőleg rövid időn belül lesz Webshop-juk is...
Igazad van, ha a német árat nézem, de az USA-ból rendeltem két tömítést a szűrőtartó tetejéhez meg egyet a fejbe, az egészért fizettem ~2.700 Ft-ot postával együtt. Az Expolygonnal két baj van: pokoli messze van nekem és nagyon hülye a nyitvatartása. Munkaidőben nem nagyon fér bele (ha igen, az egy 30-as oda-vissza), otthonról meg éppen egy maratonnyi távot adott ki a kit egy irányba, szóval ott csak a benzin tisztán bőven 2.000 felett van - sokat kellene fogni azon a 3 tömítésen, hogy megérje.
Andrew ! Nekem négy Bristot és Vergnano 800 volt meg eddig. A két robusztás Bristot közül hajszállal az Espresso vezet nálam, de tényleg csak hajszállal. Ezekhez képest a Vergnano 800 más világ ! Ízlés kérdése leginkább a dolog, mert egy 80/20-as keverék íze természetesen teljesen más egy 20/80-asnál, itt van H_G akinek alapből nem ízlenek szerintem a robusztás keverékek (ha jól veszem ki az eddigiekből). Én szeretem a robusztát - ha olyan minőségi mint ami a Bristot-kban van. Szeretem az arabicás keverékeket is, de azok közül kevesebb jóval volt szerencsém eddig találkozni. De lehet, hogy ennek utána kéne gondolni, mert nem igaz, csak alapvetően a mai blendek arabicások, így több ilyennel fut össze az ember. De ez nem is lényeges kérdés talán... Crema terén a Bristot-k verhetetlenek, a szóban forgó Vergnano sem tud olyan cremát, de nem is kell azt hiszem. Viszont sokkal összetettebb, simább és lágyabb ízvilágú a 800, minden savasság nélkül (ami nekem fontos szempont). Kicsit hiányolom hogy nem marad egy markáns íz utána, ami elhúzódna egy darabig. Biztos kell a márkából másikat is kóstolnom, mondjuk egy 600-at (vagy majd Yeahhh súg hogy mit :)) ). Bristot Tiziano és Sublime nem olyan jó mint a 800. Bár a Tiziano nekem nem 'bukott' mint másoknál, de annyit nem adnék érte, amibe kerül. A 800 teltebb, színesebb ízvilágú, tartalmasabb. Meg persze drágább is ! Jelenleg nem 'élhetek' csak drága kávén, meg a robusztás Bristot-k ízvilága nekem bejön, így aztán jól kiegészítik egymást. Hozzáteszem, hogy nekem ízlik pl. a Lavazza Perfetto is, ami egyik fentihez sem hasonlítható, és gondolom sokaknak nem ízlene. Valahogy élvezem a változatos ízeket, nem tudok egy irányt megjelölni, ami kizárólagos lenne. Persze mindig vannak újak, most a Pascucci böki nagyon a csőröm (ejnye-ejnye Yeahhh ! ;), és hosszú még a lista, amit magam mögött akarok tudni...
Olyan régen ittam Lucaffét, hogy egy negyed erejéig most egészen biztosan muszáj lesz (hacsak pechemre most nem fogy ki mindenhonnan), de utána egy Vergnano 600-ra, esetleg felesben, előjegyezhetnél. 800-ast ittam, de nem saját készítéssel, csak egy Jurával, ott azért nem futhatta ki magát. Bár a Danesi Gold is levegőbe lóg még... Ej, oly sok a kávé, és oly rövid az élet...
Igazságod van, de én egyúttal vettem egy kifejezetten bele való gőzcsapot (már kicsit csöpög bemelegedés közben, de nem annyira, hogy rászántam volna magamat a szerelésre), meg pár visszajelző lámpát, csak hogy legyen. A belseje meg akármilyen egyforma ezeknek, a külső alkatrészek, bizony, specifikusak. Ha szimpla, megfelelő méretű O-gyűrűt kellett volna, az egészen biztosan van náluk, de igazad van, lehet, hogy a profilos is lett volna. Mindenesetre kézre esett, hogy van ott ismerős, éppen jött hazafelé amúgy is, és a belföldi posta meg nem volt jelentős.
Viszont apropó, ha már alkatrész. Egy időben üldöztem a hazai Marzocco-szervizt, hogy szűrők kellenének, kíváncsi lennék rá. Nyilván nem egy tétel nekik, azt ígérték, hogy majd jelentkeznek, meg ha legközelebb amúgy is jön befele áru, akkor tetetnek be a csomagba. Aztán azóta is csak jelentkeznek. Nem akarnád felvenni velük te is a kapcsolatot, hátha meggyőzőbb tudsz lenni? Ha nem aranyárban adják, azért érdekelne, mit tud az a híres-neves szűrő...
"Felejthetetlen íze van - Te mégsem emlékszel rá?" De igen, ami felejthetetlen, arra törvény- s szükségszerűen emlékszem:-)) Nagyon sok jó kávénak van felejthetetlen íze, amúgy elég nehez jegyzem meg, mert egy friss, új élmény (akár visszatérő új) olykor mindent felülír:-)))
Az a "baj", hogy nehezen tudom megfogalmazni a "hangsúlyokat", és most nem az idióta PR dumákra gondolok... A Vergnano Classica termékvonal kávéit ismerem, bár azért ez így elég nagyképűen hagzik (mit is jelent igazán ismerni/kiismerni egy terméket? - szvsz egy-egy vakteszten elég sokan meglepődnénk), főleg ha az adott kévé fogyasztásában volt kisebb-nagyobb szünet...Vergnano 600-at igen, ittam, de két külön, nem hazai forrásból szereztem be ezidáig, és utóbbi időben valami gond lehetett (tárolás?), többször is, aztán "leszoktam" róla... A magyar forgalmazóval most vettem fel a kapcsolatot, ki fogom próbálni, még egy nekifutást megér. A "Vergnano és a felejthetetlen íz" bizony összekapcsolódott, kedves yeahhh, úgyhogy bizony emlékszem, csak gondoltam ha többen beszélünk róla, akkor jobban megfogalmazható az adott kávé-termék tulajdonsága stb. Szerintem ennek is van jelentősége a fórumon.
Én örömmel olvasom, amikor jó minőségű kávékról szóló tapasztalatok jelennek meg... Pascucci-t még soha nem ittam, kíváncsi vagyok...
Valaki itt tudná jelemezni a PASCUCCI kávéit? Érdekelnének a tapasztalatok...
Yeahhh megosztott velem egy classicot és egy goldot, mindkettő kitűnő kávé, testes, karakteres, nem keserű, nem savanyú. Gyakorlatilag nem tudtam rossz eszpresszót készíteni belőlük. A másik nagy kedvencem nekem is a Vergnano 600-as (szintén a topik dealere közreműködésével :). A Bristotból csak a Tizianot kóstoltam, de az nem nagyon lopta magát a szívembe. Az Emerald is megfordult nálam vagy kétszer, kellemes kávé, de a Pascucci és Vergnano hasonló keverékével szemben nem rúg labdába.
Néhány napja kérted, írja néhány mondatot a Vergnano 600-ról, akkor meg is tettem (26 541.hsz).
Igazából nem értem, amit írsz:"...Merthogy az ár sem mindegy: mi az a többlet, ami a Verganono dupla-árát megéri (a Bristothoz képest)..."
Mint említed, a Bristot az egyik favoritod, de - elvileg - a Verganót is jól ismered, legalábbis ez következik az egyik hozzászólásodból (24 941): "...és ez ÁLTALÁNOSAN elmondható mindazon kávékra, amelyeket rendszeresen használok: Manuel Solaroma, Bristot Bar Classico, Molinari Espresso, Vergnano 600..."
Mondjuk, én Bristotból tán kétfélét ittam (az egyik egészen jó volt, a másik nem ízlett), de azért a Vergnano 600 szvsz a jobbikat is félkézzel, csukott szemmel kenterbe veri. Felejthetetlen íze van - Te mégsem emlékszel rá?
A Pascucci Classic nálam most szinte ugyanott van, mint a Vergnano 600, talán a Vergnano még összetettebb, teljesebb ízvilágú...talán..., de nem biztos. Valahol lenyomhatnánk egy vaktesztet...?
Sziasztok, szia Monyesz! Érdekelne, hogy milyen különbséget látsz a Bristot Bar Espresso (vagy Bar Classico) és a Vergnano (600, 700, 800) között. Érdekelne az íz-, crema- jellemzésed is.
Merthogy az ár sem mindegy: mi az a többlet, ami a Verganono dupla-árát megéri (a Bristothoz képest). Fontolgatom ugyanis, hogy Vergnanozzam, a forgalmazó/ kereskedő/ magyarországi importőr magatartása nagyon szimpatikus nekem... Beszéltem vele telefonon és nagyon készséges, normális, segítőkész volt...
Valaki itt tudná jelemezni a PASCUCCI kávéit? Érdekelnének a tapasztalatok...
Egyébk. én a tegnap bontottam ki Manuel Solaroma után egy Bristot Bar Espresso-t, mindkettő nagyon finom, a Manuel a párom egyik kedvence (az enyém is), de a Bristot Bar Espresso valahogy úgy kezdem látni, hogy abszolút top-on van, nagyon finom, rendkívűl krémes kávé..., jó visszatérni hozzá újra és újra...
Amire még kíváncsi vagyok, az a Danesi Emereald és a vergnano 600... Bukom a jó minőségű robusztás keverékekre..., de nagyon...:-))
Ma elővettem a Bristot Classicot, hogy legyen kontrasztja a Vergnano 800-nak, és megelégedéssel konstatáltam, hogy ez is jó választás volt, mindkettőt lehet élvezettel fogyasztani !
Szerintem bírnia kéne a strapát, masszív készülék. A tankja másfél literes, azt kéne néha töltögetni. Ha már kritikusan alacsony a vízszint, akkor nem enged főzni.
Van benne egy nagyobbacska műgyantás vízágyító patron, azt néha regenerálni kell sóoldatban, de használható a gép nélküle is.