Keresés

Részletes keresés

Katherina Creative Commons License 2000.01.30 0 0 119

Kedves Hussain!
Elősször is köszönöm a vállaszt.
Volna már megint(mint mindíig)egy újabb kérdésem:hugom most jött haza (albán muszlimokkal élt 2 évig)és ép most mesélte,hogy kb két hete volt ott a családban valami kis ünnepség.
Valami olyasmit mondott,hogy ez egy olyan nap,hogy ha valamelyik családtag(gyerek) korábban életveszélyben volt,és életben maradt,akkor ezen a napon ezt megünneplik vagyis hálát adnak érte.Minden évben azonos napon,ilyenkor meleg gyertyába csavart pénzt függesztenek faágakra.

Nem tudom ez muszlim vagy esetleg "csak" albán szokás?
És ha muszlim akkor mesélnél-e róla bővebben?
Üdv Kathy

Hussain Creative Commons License 2000.01.29 0 0 118
Kedves Katherina!

Én arra tippelek, hogy az az ünnep, amiről írtál, az Íd al-Adhá, az áldozat ünnepe. kb 2 hónap mulva lesz. Ekkor arra emlékezünk, hogy Allah azt parancsolta Ibrahimnak (Allah békéje legyen Vele), hogy áldozza fel fiát, Izmaelt. Mikor Ibrahim (Allah békéje legyen Vele) már épp feláldozta volna fiát, Allah leküldött egy kost, hogy azt áldozza fel. Ibrahim (Allah békéje legyen Vele), miközben elvágta a kos torkát, azt mondta, Allahu akbar (Allah a leghatalmasabb) .Erre szoktunk emlékezni mi is, amikor általában birkákat , vagy kecskéket áldozunk, és mi is azt mondjuk, Allahu akbar. Íd al-Adhá a mekkai zarándoklat idején van, a zarándokoknak ilyenkor kötelező az áldozat, és ilyenkor az egész világon máshol is vágunk állatokat. Utána meg hetekig esszük sok birkahúst:-)).

csá

Hussain

Előzmény: Katherina (117)
Katherina Creative Commons License 2000.01.27 0 0 117

Nem hagyom hogy a topic elsülyedjen!
Élnie kell,mert tanulni szeretnék!
Hussain!Merre vagy?
Szeretném ha mesélnél a "kurban bayramról" sajnos csak törökül tudom a nevét,valami hús ünnep magyarul talán.....
Amit tudok róla:Tavaj márciusra esett,és 4lábú állatot kell,vágni áldozatként ha jól tudom,és akkor mindenki dögivel eszi a húst.De jó lenne ha valami konkrétabbat is mondanál a vallási hátteréről,hogy idén mikorra esik,és hogy hogyan is zajlik ez pontossan?

Köszönöm:Katherina

Katherina Creative Commons License 2000.01.25 0 0 116
Kedves Elcsendesedettek!

Találtam eggy ujabb érdekes cimet hát közkincsé teszem,gondolom ez többeket is érdekelni fog:-)):http://www.mek.iif.hu/porta/szint/tarsad/jog/islamjog/islamjog.mek.Ha más esetleg szintén szerencsével járt akkor szívessen venném ha látnánk itt a talaált érdekesség címét! Szasztok

Hussain Creative Commons License 2000.01.23 0 0 115
Kedves Katherina!

Öszintén szolva szerintem nem nagyon lehet iszlám naptárat szerezni Mo-n. Hacsak rá nem akadsz egyre, valami szakkönyvben. És azon az oldalon, aminek a címét írtad, nincs naptár? Ja, és a mohamedán helytelen elnevezése a muszlimoknak!:-) Itt mi is át vagyunk állva a nyugati időszámitásra, minden hónapban csinálunk imaidő táblázatot, de ezt nem az iszlám hónap, hanem a nyugati hónap szerint. Tehát pl. január havi imaidő táblázatot csinálunk. A 2 időszámítás csúszik, mert az iszlám év 354 napos (ha jól tudom :-)).Nem is kell nagyon itt foglalkozni az időszámítással, úgyis mindig előre szólnak, hogy mikor kezdődik a Ramadán vagy mikor van a 2 fő ünnep egyike. De azt azért tudom, hogy most Sawwál hónap van (,hogy Sawwál hónap hanyadik napja van, azt nem tudom :-)). Az előző hónap volt Ramadán, amikor böjtölni szoktunk, a következő pedig Dzú'l- qada hónap lesz. Utána Pedig Dzú'l- hiddzsa jön, és Dzú'l- hiddzsa 10-én lesz a 2 fő ünnep egyike, az Íd al-Adhá, az áldozat ünnepe.
Az iszlám egyik jelképe a félhold. De ezt nem szoktuk nyakba akasztani, csak a mecsetek tetején szokott lenni. Nem tudom, hogy mit láttál, vannak akik 3 cm nagyságú kis Koránt hordanak a nyakukon, vannak akik nyakláncot :-)), de a legtöbben semmit se. Tudod, nagy bölcsesség az, hogy az iszlámot nem a muszlimoktól kell tanulni. Vannak muszlimok, akik sírokhoz mennek imádkozni, vagy minden féle, az iszlámtól idegen, később belekeveredett dolgokat csinálnak. Nem szabad senkit és semmit imádni, csak Allahot. Ez nagyon fontos dolog, a társítás a legsúlyosabb bűnök egyike. Az iszlámot a Koránból és a Próféta (Allah békéje legyen Vele) tanításaiból kell tanulni. Azért, mert látsz egy muszlimot, aki kábítószert árul, az nem jelenti azt, hogy az iszlám megengedi ezt.:-)) Ettől függetlenül, amit láttál annak a muszlimnak a nyakában, lehet, hogy jó dolog volt, én is sokáig hordtam egy gyűrűt, amire Allah neve volt írva (csak aztán elajándékoztam). Csak arra akartam felhívni a figyelmed, hogy nem minden muszlim viselkedik az iszlámnak megfelelően.

Igen, jól tudod, sajnos Törökország vezetése Musztafa Kemál, ismertebb nevén Atatürk óta vallásellenes, sok vallásellenes intézkedést hoztak és diktatórikus módszerekkel kívánják ráerőszakolni a törökökre a nyugati demokráciát. A sors fintora, hogy Magyarországon, ha történetesen lenne muszlim vallású parlamenti képviselőnő, az megtehetné, hogy kendővel a fején menyjen a parlamentbe, míg ezt Törökországban nem teheti meg. Szerencsére, maguk a törökök, legalábbis egy komoly részük nem ért egyett a vezetőkkel, és sokan vallásosak.

Most nagyon elememben vagyok, találtam még egy iszlám oldalt törökül:-)
www.al-islam.com/TSite.htm

na csá, Allaha ismarladik!:-)

Előzmény: Katherina (114)
Katherina Creative Commons License 2000.01.23 0 0 114
Kedves Hussain!

Már annyira vártam a vállaszt hogy kb óránként néztem meg az oldalt:-)Köszönöm a vállaszokat!Azért lenne még kérdésem:-)Hol lehet beszerezni mohamedán naptárt(pl:az ünnepek miatt)Illetve ugye van a keresztényeknek a kereszt mint szimbólum,a muszlimoknál én valami kör félét láttam(pl:a nyakukban)de nem tudom hogy mit jelent(mert ugye van rajta arab(?)irás is ha jól láttam)Különben én a török ismerőseimtől úgy tudom,hogy törökországban már nincsen bigámia,mert hogy ott már tiltják azt.
Üdv:Katherina

Hussain Creative Commons License 2000.01.22 0 0 113
Kedves haliho!

Szerintem nincs semmi probléma azzal, hogy arabul kell imádkozni. Tudod, hogy Allah elött állsz, amikor imádkozol, tudod azt is, hogy mit jelent amit mondasz, szóval nincs semmi gáz. Fohászkodni pedig bármilyen nyelven lehet. Allah minden nyelven megérti. Az ima meg van határozva, hogy milyen szövegeket mondj, és arabul mondd, viszont imán kívül ahol és amikor akarod, olyan nyelven beszélhetsz Allahhoz, amilyenen akarsz.

Az asszonyverésről. Nálunk meg van szabályozva, hogy milyen esetben verhető az asszony. Mi legalább korlátok közé szorítjuk. És egyébként kétlem, hogy a muszlimok többet vernék az az asszonyaikat, mint mondjuk a keresztények.

Vannak dolgok, amik megmásíthatatlanok. Te szembe mernél szálni Allah parancsával? Ő elhatározta, hogy hogyan rendezzétek az örökösödést, akkor úgy kell rendezni. Mi nem "feleselünk" a Teremtővel, lehet, hogy kényelmetlen számunkra, de ez Allah akarata, hát így kell csinálni.
Hajnalban felkelni imádkozni, az is lehet , hogy kényelmetlen, inkább aludnánk még a jó meleg ágyikóban, de mivel az Allah akarata, hogy hajnalban is imádkozzunk, ezért felkelünk.
Lehetne kényelmesebben élnünk, de a kényelmetlen dolgok vállallása bizonyítja hitünket. Áldozatot hozunk Allahért.

Csá

Előzmény: haliho (110)
Hussain Creative Commons License 2000.01.22 0 0 112
Kedves Katherina!

Először is, a Szurat al-Fathia törökül:

1.Bismillahirrahmanirrahim
2.Hamd (övme ve övülme), alemlerin Rabbi Allah'a mahustur.
3.O, Rahman ve Rahimdir.
4.Ceza gününün Malikidir.
5.Ancak sana kulluk ederiz ve yalniz senden medet umariz (ey Allah!)
6.Bize, dogru yolu göster.
7.Kendilerine lutuf ve ikramda bulundugun kimselerin yolunu,
gazaba ugramislarin ve sapmislarin yolunu degil!
Amin

Biztos van benne pár helyesírási hiba.:-))

Az oldal, aminek a címét leírtad, sok hasznos dologgal foglalkozik, még nem néztem végig, de amit eddig olvastam, az naggyából igaz. Bár sajna ezen is látszik, hogy nem muszlimok csinálták, kéne már nekünk is csinálni egy oldalt az iszlámról, ahol nem egyes szám harmadik személyben írnak a muszlimokról.:-))

A házassággal kapcsolatban, valóban muszlim nő csak muszlim férfival házasodhat, nem tudom, hogy van e kivételes eset -szerintem nincs-, egyszer menyj el egy mecsetbe és kérdezd meg.:-)

Ja, találtam számodra egy török nyelvű iszlám oldalt http://harunyahya.org

Csá

Előzmény: Katherina (109)
Katherina Creative Commons License 2000.01.22 0 0 111
Kedves Hussain!

Eszembe jutott,a legutóbbi kérdésemet másképp is feltenni,ami számomra még fontosabb(remélem nem zavaró,hogy személyes kérdés is elhangzik,ha mégis,akkor legközelebb e-mailben teszem):szóval ha én férjnél vagyok és semmilyen vallásom idáig nem volt,a férjem pedig katolikus(nem volt templomi esküvőnk)én most mindettől függetlenül felvehetem a muszlim vallást?
Előre is köszi Kathy

haliho Creative Commons License 2000.01.22 0 0 110
Kedves Hussain!

Azt írtad egyik előző leveledben:

"Törökül majd késöbb írom be, csak otthon van meg, most meg a suliból írok.
Egyébként nem érdemes más nyelven megtanulnod, mert imádkozni úgyis arabul kell. "

Hogyan imádkozik a muszlim maláj? Feltételezem, hogy nem tud arabul. Hogyan imádkozik a muszlim magyar? Feltételezem, hogy nem tud arabul. Hogyan imádkozik a muszlim albán? Feltételezem, hogy nem tud arabul.
Csak azt tudom elképzelni, hogy néhány adott imádságot megtanul, és azokat ismételgeti. Nem túl mechanikus ez? Jézus annak idején, amikor a Miatyánkot tanította nem azt mondta, hogy EZT imádkozzátok, hanem, hogy ÍGY imádkozzatok. Minden keresztyén a saját anyanyelvén, legbensőbb dolgairól beszélvén, a legmeghittebb kommunikációs formában közeledhet Istenéhez. Miért nem imádkozhat a muszlim más nyelven, mint arabul? Isten ne tudna más nyelvet?

Amúgy az asszonyverésre adott válaszod nem győzött meg. Baromira meg lehet úgy verni valakit, hogy az arcához hozzá se érsz, akár meg is simogathatod közben időnként az az arcát.

Az örökösödéssel kapcsolatban pedig nem az osztás/szorzással van bajom, mindig szerettem számolni. Csak arra akartam példát hozni, hogy kicsit elavultnak tűnik helyenként a jogi rendszer.

Üdv:
Haliho

Előzmény: Hussain (107)
Katherina Creative Commons License 2000.01.21 0 0 109
Kedves Hussain és többiek!

Találtam egy címet ami talám többeket is érdekelhet ezért közkincsé teszem:http://www.gyakg.u-szeged.hu/tanar/farkzolt/ISZLAM/Arabnyit.htm,
Irjátok meg mi a véleményetek róla!
A Kérdésem pedig az lenne,hogy ha én most felveszem a vallást akkor ezekszerint én már csak muszlim férfival házasodhatok össze?Soha sincs alóla kivétel?

Hussain Creative Commons License 2000.01.21 0 0 108
Kedves haliho!

A keresztényeknél sokáig egyáltalán nem engedték a válást. Nálunk a házasság olyan mint egy szerződés, ami elsősorban a nők érdekeit védik.
Pl. előre meg kell állapodni, hogy válás után mennyi pénzt fizessen a férfi a nőnek.
Nekem semmi kifogásom az iszlám öröklési előírások ellen. Lehet, hogy asszimmetrikus, de ne felejtsd el, hogy szerintünk a férfinak kell eltartani a családot, ezértpersze, hogy náluk legyen a több lóvé. És eddig senki nem halt bele (tudtommal), hogy kicsit leült számolgatni , osztani, szorozni:-)

Ja, az asszonyverésről. Muhammad próféta (Allah békéje legyen Vele) azt is mondta, hogy az asszony arcát nem szabad megütni.

Egyébként a Mihálffy féle fordítás elég nehezen érthető, de sajna ez a legpontosabb. Meg kell tanulni arabul és úgy olvasd a Koránt!:-))

Na, mára ennyit.
Csá

Előzmény: haliho (105)
Hussain Creative Commons License 2000.01.21 0 0 107
Kedves Mumu!

Sajnálom, hogy még mindíg kételketsz koromban, várom leveled.

Kedves Katherina!

Sajnos tudtommal nincs magyar nyelven semmi használható az iszlámról a neten.

A Szurat al-Fathia arabul:

Biszmil-láhi ar-rahmáni ar-rahim
Al-hamdu lilláhi rabbil álamin
Ar-rahmánir-rahim
Máliki jawmid-din
Ijjáka na abudu wa ijjáka naszta in
Ihdinasz-szirátal musztaqim
Szirátal-ladina an amta alajhim
Gajril magdubi alajhim wa lad-dallin
Amin.

Ez a legfontosabb szúra, ezt minden muszlimnak tudnia kell.
Törökül majd késöbb írom be, csak otthon van meg, most meg a suliból írok.
Egyébként nem érdemes más nyelven megtanulnod, mert imádkozni úgyis arabul kell.

Egyébként a Dar Szalam mecsetet javaslom neked, itt van a legnagyobb esélye annak, hogy magyarul tudó emberbe botlasz.:))

csá

Hussain Creative Commons License 2000.01.21 0 0 106
Hello Kopancsi!

A Szurat al-Fathia, az első szúra a Koránban, amit minden imában el kell mondanunk:

A Mindenható és Legkönyörületesebb Allah nevében.
Dicsőség Allahnak, a világok Urának,
a Legkönyörületesebbnek és a Legirgalmasabbnak,
a Feltámadás napjának Urának.
Téged imádunk (egyedül) és Hozzád fordulunk segítségért,
Vezess minket az egyenes úton,
Azoknak az útján, akiknek a kegyelmedet
adományoztad,
és ne azokén, akiket a haragvásod sujt, sem a tévelygőkén.
Ámen

A qunut-ot a reggeli imában szoktuk mondani, ez nincs benne a Koránban:

Ó, Allah! Végy minket azok közé, akiket Te vezetsz, azok közé, akiknek jó egészséget adtál és azok közé, akiknek védelmedet adományoztad. Add ránk áldásodat adományaid által és óvj meg bennünket a rossz következményeitől, amit elrendeltél. Te vagy a döntéshozó és senki nem hozhat Ellenedre. Mert valóban, akit Te segítesz, az nem lehet megalázott és akit Te elhagysz, az soha nem lehet tiszteletre méltó. Áldott és Hatalmas vagy, Ó Urunk; Hála legyen Neked azért, amit elhatároztál és köszönet legyen mindazért, amit adtál nekünk és amivel elláttál bennünket. A Te segítségedért és minden bűn bocsánatáért könyörgünk és bűnbánattal fordulunk hozzád. Ó, Allah! Add áldásaidat Prófátánkra, Muhammadra és családjára.

Na csá!

Előzmény: Törölt nick (101)
haliho Creative Commons License 2000.01.21 0 0 105
Üdv minden kedves Asztaltársnak!

Bele-beleolvastam ebbe az eszmecserébe, nekem az volt az érzésem kicsit szebb lett a muszlim vallás, mint amilyennek én eddig megismertem. (Bocs Husszain!) Bár meg kell vallanom, hogy nem vagyok igazi szakértője a témának. Ismertem többé-kevésbe felületesen egy-két muszlimot, beszélgettem velük, és nekem történetesen van egy magyar fordítású Koránom, Miháffy Balázs fordítása, ezt olvasgattam itt-ott. Valamint van bizonyos információm az ügyben, hogyan kezelik több muzulmán országban a keresztényeket. Különösen is furcsa számomra, hogy a Korán által előírt jog (magyarosan azt hiszem saría-nak írják) a mérvadó, amennyire tudom nagyjából sószerint.

Vegyük pl. a házasságjogot. Úgy tudom a férfiak és nők közti aszimmetria jóval erőteljesebb, mint a keresztény világban. A Korán 4. szúrájának 34. versében ez áll:

"Hát a jótét asszonyok engedelmesek, megőrzői az ismeretlennek, mit Allah őrizett.
Kiktől féltek, hogy fellázadnak, hát intsétek meg őket, s kergessétek őket a nyugvóhelyekre, s verjétek őket. Ha engedelmeskednek néktek, hát ne keressétek ellenük az utat (sorsot)"

Ez a verésre való felszólítás pl. nekem kicsit erős. Hasonló szellemben szól ugyanezen szúra 15. verse:

"Kik jönnek asszonyaitok közt, s ledérek, hát tanúskodjon ellenük négy közületek. S ha tanuskodnak, hát tartsátok őket (bezárva) a házakban, míg el nem mulasztja őket a halál, vagy Allah jelöli meg nékik az utat."

A TV-ben láttam egy műsort egy Marokkóban élő magyar származású pasassal, ő is elmondta, hogy pl. a válás teljesen aszimmetrikus, a férfi elküldheti a feleségét indoklás nélkül, de a feleség nem válhat el ugyanígy a férjétől.
Summa: Aggódnék, sőt el lennék keseredve, ha a lányom egy muszlimhoz akarna hzzámenni. (Bár nem elsősorban csak az aszimmetrikus jogok miatt.)

Más. Az örökösödési jog (pl. 4. szúra 11.vers):

"S előírja néktek Allah (a gondoskodást) gyermekeitekről: a fiugyermek szerencséje (részesedése), mint két lányé, s ha a lányok többen vannak kettőnél, hát övék a kétharmada mi megmaradt (örökség), s ha egy (a leány), hát övé a fél. Minden egyes szülőjének (az elhúnytnak) egy hatod jár abból mi megmaradt, ha van néki (az elhunytnak) fia. S ha nincs néki fia, és örökösei a szülők, hát anyjának egyharmad jár. S ha van néki fivére, hát az anyjának egyhatod jár, a végrendelet után mit örökül rendelt, vagy a tartozásból. Apáitok és fiaitok: Nem tudjátok melyikük (áll) közelebb hozzátok hasznavehetőségben. Ez Allah rendelése."

Ajánlom elmetornaként az alábbi esetet: meghal egy ember, él még az édesanyja, a felesége, három fia és négy lánya. Ki mennyit örököl? Biztos, hogy a legcélszerűbb az 1300 éve leírt algoritmusokat használni?

Üdv:
Haliho

madzsi Creative Commons License 2000.01.21 0 0 104
Elnézést kérek mindenkitől, én nme találtam meg a hozzászólásomat, de az ott volt.
Előzmény: KÁGÉ (50)
Katherina Creative Commons License 2000.01.21 0 0 103

Kedves Hussain!

Köszönöm a segítségedet,és továbbra is igénybe venném ha nem haragszol érte.El is fogok menni hamarossan valamelyik camiba,de azért szeretném ha tudnál nekem itt a neten,vagy könyv formájában olyan irodalmat mondani(magyar nyelven),ami segít jobban megismerni a vallást,a tanításait,a hozzá kötödő szokasokat,és mindent ami hozzá kapcsolódik.Illetve nagyon szeretném akár itt(ha ez nem tiltott)vagy akár egy emilben ha megírnád nekem a "kedvenc" imádat,vagy azt ami olyan alapvető mint a keresztényeknél a hiszekegy (Kopancsi köszi az ötletet)És!Nem tudom hogy te milyen nyelven beszélsz(arab vagy török?)de nagyon szeretném ha törökül is megírnád(kicsit beszélem,és most is tanulom)Remélem nem kértem túl sokat.
Üdvözlettel Katherina

Ui:Kicsit kusára suikerült de már mingyart reggel van és fáradok:-))))

Mumu Creative Commons License 2000.01.20 0 0 102
Jol van Hussain,nem zargatlak tobbe a zsidokkal pedig nagyon hajatol fogva teremted elo erveid.Tulajdonkepen moteista vallas,ha szereted ha nem az ovek az elso,sok mindent vetettek at.nem szamit,nem vartam ÍToled targyilagossagot(Te figyelmeztettel mar az elejen)En most bucsuzok a topictol,beszeljetek meg.Teged majd elvarlak egy talira(meghivas tavaszal emilen) de akkor ugy gyere tizenotevesen,ha nem josz hat becsaptal.Addig is olelek.
Törölt nick Creative Commons License 2000.01.19 0 0 101
Sziasztok!

ECDL vizsgára készülök, és a szövegszerkesztéssel foglalkozó rész egyik gyakorlata a következő. Szó szerint beütöm:
Az arab iszlám szó engedelmességet jelent. A muzulmánok Allahnak rendelik alá magukat, őt tisztelik, mint egyedül igaz Istent, amikor elfogadják az iszlám hitet. Az iszlám szent könyve a Korán, melyben az Isten kinyilatkoztatja magát Mohamed próféta által. Az iszlámban öt alapvető hittétel van:
- hit az egyedül igaz Istenben,
- a szent könyvekben, amelyek iránymutatók az emberiség számára,
- Isten prófétáiban,
- az angyalokban
- a túlvilágban.
Eddig az idézet. Első gondolatom az volt, hogy hát akkor én is muszlim vagyok, hisz mind az öt ismérvnek megfelelek. Nem terhellek benneteket a római katolikus hiszekeggyel, ott is csak ezt mondom, tulajdonképpen ugyanabban az Istenben hiszünk.Csak kicsit másképpen, más szemellenzővel nézzük. Persze ez nem új, elhangzott már jópárszor itt a vitákban is , de olyan jó mindig megtapasztalni. Több van bennünk közös, mint mi elválaszt, szoktuk mondani. Szerintem ezzel muszlim testvéreink is így vannak.
Tényleg Hussain, mi a kedvenc imád? Én már olvastam egy-két fordítást, azok nagyon szépek voltak. Iszlám imakönyv, katolikusoknak? Iszlám imakönyv, zsidóknak? Ez is biztos nagyot robbanna.

Kopáncsi

SPENDER Creative Commons License 2000.01.19 0 0 100
Hi Hussain !

"Egyébként hány iskolabuszt robbantottak fel muszlimok?"
Nem most vót. Régebben, csak felvetettem.

Próbálj feljönni az Upwordre. Már vagyunk egy páran. :-)

Csá !

Előzmény: Hussain (99)
Hussain Creative Commons License 2000.01.19 0 0 99
Kedves Katherina!

Ha bemész egy mecsetbe, ott elbeszélgetnek veled, megkérdezik hogz ismerkedtél meg a vallással, meg ilyenek. Általában elmondják a legfontosabb dolgokat, pl. az iszlám öt oszlopát, és hogy mikben kell hinnie egy muszlimnak,de ha ezeket elmondták és neked még mindíg szándékodban áll, akkor akár azonnal felveheted a vallást. Azért ilyen gyorsan, mert az ember bármikor meghalhat, és szerintünk csak a muszlimok juthatnak a mennybe, így mi meg akarjuk menteni az ember lelkét.

Kedves SPENDER!

Az iszlám szerint nem szabad nőket és gyerekeket legyilkolni. De pl. Izraelben a nőknek is kötelező a katonai szolgálat, így ők is ellenséges katonáknak minősülnek.
Mindenki el fog számolni minden tettével az Itélet napján, a muszlim harcosok is, a Mindenható mérlegelni fogja cselekedeiket és szándékukat.

Egyébként hány iskolabuszt robbantottak fel muszlimok? Tényleg robbantottak fel egyszerű buszokat, de én kifejezetten gyerekek elleni támadásról nem hallottam. Ha volt ilyen, az elitélendő.

Na csá, Hussain

SPENDER Creative Commons License 2000.01.19 0 0 98
még1x Hali Hussain ! A Dzsávás dolgokban Erős az erős. Problémákkal a www.upword.org topic foglalkozik. Csá !
Előzmény: Hussain (90)
SPENDER Creative Commons License 2000.01.19 0 0 97
Hey hooo Hussain !

"Ha jól értettem, számodra csak az bizonyítja, hogy valaki Isten küldötje, ha gyógyítani tud, mégpedig olyan módszerrel, aminek csak Isten állhat a hátterében. (Hát ezt miféle hitgyülis szekta tanítja?:-))) "

...hitgyülis ? Most vérig sértettél. :-D :-D
Nem-nem. Nem arról van szósz. A szósz lényege, hogy a HGYben elvétve történnek "csodák", tehát számomra nem bizonyíték. Ráadásul a HGYben, van amire 10-20 évet is várni kell. :-)
...hogy a gyógyulást elfogadjam, ahhoz annak egy csomó kritériumnak meg kell felelnie.
Ha a gyógyító minden esetben meg tudja ismételni a gyógyítást - időben és térben egyaránt :-) -, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy nem birtokol -e valymi tudást. ...aztán jöhet a tudás forrásának a megvizsgálása... stb.

"Akkor megnyugodtam, nem csak Muhammad (Allah békéje legyen Vele), hanem még sok más próféta hitelességét is megkérdőjelezed."
Igaz.

"Szerintünk a gyógyítás, csak egy , a csodák közül."
Nálam is, de fontos tudás lehet a hátterében...

"De sajnos túl sok fekete pont van a kartonjukon, hogy ennyivel elintézzük."
Sajnos ez igaz. ...és a muszlimok, "keresztények" kartonjairól még nem is beszéltünk. :-)
Most volt a Spektrumon egy doksi film. Az izraeli és a palesztinok különböző kínzási módszereit részletezte. Háááttt.... gyomor kell hozzá. (A dokum.film számomra azért volt érdekes, mert a legtöbb magyar adón leadott műsor inkább iszlám ellenes, ... a zsidókat meg általában pozitív képben tüntetik fel. ...Hát ez kivételesen itt is, ott is megmutatta az embertelenséget. )
Mit gondolsz azokról a "muszlim terroristákról", akik iskolabuszokat robbantanak ??? Vagy olyan helyeken gyilkolnak, ahol gyerekek (vagy védtelen asszonyok) vannak ??? Nincs a Koránban olyan parancsolat, mely a gyerekeknek és a nőknek külön védelmet jelentene ?

Na, Csá !

Előzmény: Hussain (89)
Katherina Creative Commons License 2000.01.18 0 0 96
Köszönöm kedves Hussain!
Érdekelne az is,hogy ha mondjuk valaki fel szeretné venni ezt a vallást,akkor hogyan,honnan ismerheti meg jobban,és mit kell ezügyben tennie?(Pl:ha valaki katolikus szeretne lenni akkor el kell járnia a paphoz hittan órákra,ha jól tudom)
Hussain Creative Commons License 2000.01.18 0 0 95
Kedves Katherina!

Megkérdeztem egy török barátom (aki egyébként vallási iskolát is végzett, szóval szakértő), és ő azt mondta, hogy az iszlám nem határozza meg, hogy hány naponta kell, és ő még nem is hallott olyan szokásról, hogy negyvennaponta kell leborotválni.

Magyarországon több mecset is van (egyébként a camit magyar kiejtés szerint is leírhatod, dzsámi), van amelyik minden nap, non-stop működik, és vannak csak pénteken működő imahelyek is.

pl.: Dar Szalam mecset
Bartók Béla út 29. fsz 3.
Budapest

Szafa mecset
Hernád u. 4. pince
Budapest

Magyar Iszlám Közösség
Róbert Károly krt. 104.
Budapest

Jakovalli Hasszán dzsámi (csak pénteken van nyitva)
Rákóczi u. 2.
Pécs

Alwakf Iszlám Alapítvány
Huba u. 30.
Miskolc

Most ezek jutottak eszembe, de vannak még ezeken kívül is.

csá

Előzmény: Katherina (93)
Hussain Creative Commons License 2000.01.18 0 0 94
Kedves Mumu!

Nem a hatodik érzékünk mondja, hanem Allah. A Koránban is benne van. De egyébként egy katolikus Bibliának az előszavában is olvastam, hogy már bebizonyosodott, Máté öt könyve nem egy időben keletkezett. Később fűztek az eredeti Tórához kommentárokat és ez már azóta összekeveredett és nem nagyon lehet megkülönböztetni. Mumu, látod, már a katolikusok is rájöttek, csak sokkal később, holott mi már 1400 éve is mondtuk.
Szerintünk nema zsidóktól származik a vallásunk. Allah nem csak a zsidókhoz küldött prófétákat, hanem minden néphez. Csak épp a zsidókhoz küldött próféták nevei maradtak fenn.
Egyéb feketepontjaik, hogy azt hiszik, ők Allah kiválasztott népe, holott csak egy, a sok közül.
Meg olyan apróságok, hogy bár Ábrahám (Allah békéje legyen vele) prófétának több felesége is volt, de egy rabbi (a neve nem jut eszembe, de utánanézek, ha akarod) egyszerüen megtiltotta a poligámiát.

Na, csá

Előzmény: Mumu (92)
Katherina Creative Commons License 2000.01.17 0 0 93
Kedves Hussain!
Köszönöm a vállaszt,de sajnos az nem derült ki számomra, hogy miért pont 40 napban van ez meghazározva.Másrészt érdekelne,hogy milyen más ehhez hasonló "érdekesség" kapcsolódik még a vallásotokhoz,amit mi esetleg nem láthatunk,vagy kevésbé ismert számunkra,de számotokra annál fontosabb.Ja!És még valami!Van-e Pesten vagy bárhol magyarországon működő cami(muse)ahol e vallás gyakorlói imádkozhatnak,vagy ez csak otthon lehetséges?Köszönettel:Katherina
Mumu Creative Commons License 2000.01.17 0 0 92
kedvrs Hussain,Hussain,megint megfoglak egy nem a nivodhoz valo onbiraskodasal:szerintetek a zsidok meghamisitjak magat a torat is...mi az hogy szerintetek,ugy erezitek ha felkeltek reggel,vagy azt mindja a hatodik erzeketek,vagy mi.Jo lenne mar ideteremtenni egy vallasos zsidot is a temahoz,hiszen mind harom vallas(monoteista )ose a zsido.errol a temarol is beszelni kell ha a moszlimeket meg akarjuk erteni,hiszen ma aktualis mert e ket vallas hivei kozott van a legnagyobb nezelteres amit fegyverekkel szeretnenek megoldani.Jerusalem sorsat is az egymasal turelmetlen ket fel vallasi meggondalasbol szeretne megoldani...
Szoval kedves Hussain,ne terj ki a kerdes elol es sorold el szepen a szerinted fekete pontjaikat a kartonon.Olelek addig is...
Hussain Creative Commons License 2000.01.15 0 0 91
Kedves Katherina!

Csak higiéniai okokból kell a testszörzetet borotválni.

A Koránnak 2 fordítása van mostanában forgalomban, az egyik a Mihállfy Abdulrahman féle, ez pontosabban fordítja a Koránt, viszont nehezebben érthető, a másik a Simon Róbert féle, ami olvasmányosabb viszont pontatlanabb.

csá

Előzmény: Katherina (85)
Hussain Creative Commons License 2000.01.15 0 0 90
Kedves SPENDER!

Nekem nem müxik az a chat, vmi baja van a java-val.

Előzmény: SPENDER (87)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!