A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Azért némi költséggel, odafigyeléssel meg lehet oldani. Mondjuk egy lehetőség, hogy veszel egy LaMarzocco Swift darálót. Így az alkalmazott nem tud rosszul tömöríteni és frissen van darálva a kávé...
De pl. Carlo is a szűrőtartóba darál (nem tudom, mennyire forgalmas), és vannak olyan darálók, amik elég gyorsak ahhoz, hogy csak pár másodperc plusz idő kelljen a frissen daráláshoz.
De való igaz, egy forgalmas helyen az adagoló nem okoz jelentős minőségromlást.
hihi hát ha még tudnád, hogy pénteken mi is elfogyasztottunk ott egy kávét :)) már amennyiben a pellini-s a "tiéd" és egyáltalán semmi kifogásunk nem volt, messze átlag feletti volt. úgyhogy veheted ezt dícséretnek ;)
Az a Nina ami 50-be kerül, már olyan adagolja a vizet, ennek a gaggia dose felel meg. A sima 40-be kerül, nézd csak meg jól: http://www.presszokavefozo.hu/product_info.php?products_id=18436
Én OBI-ban vettem, Lux gyártmány, van benne 40 fej, ami ezek között nincs, az nem is létezik (lyukas Torx speciel kilenc különféle méretben)... És annyira jó a nyele, hogy minden máshoz is azt használom, a fogása is nagyszerű, meg mágnesesen beszippantja a biteket.
Mi a Casadiót ismerjük, mindene fém, kivéve a talpát (egyébként az sem baj, semmivel nem rosszabb tőle), most gyártódik hozzá talp acélból többünknek is, de valahogy nem gyártódik elég gyorsan, majd tovább kell sürgetnem...
Állítólag Plus-ban is volt akciózva olyan szett, amiben volt lyukasfajta. Én végigjártam praktikert, baumaxot, obit, tescot, auchant, corát. Egyikben sem volt ilyen, még BOSCH-ból is csak a teliközepü. Megkértem ismerőst, hozzon németektől, ha talál. Hozott. Hálás vagyok érte.
Mondjuk ahol a KVt szoktad venni a piacon, talán árulnak szerszámokat is, ott esélyes, hogy találsz.
Ha kell tudok kölcsön adni. Krupson 2 db ilyen van, anno kaptam innét kölcsön hozzá szettet, aztán hozattam egy korrekt bitkészletet némethonból. ~ : D
Azt mondják, hogy az igazán hozzáértők megmondják az eszpresszóról, hogy frissel őrölt kávéból készült-e vagy sem. Persze gondolom csak olyan kávéból, amit ismernek. El tudom képzelni, hogy így van.
Ez minden bizonnyal így van, de reggelente nincs időm otthon kávézni, csak amikor hazaérek, de akkor meg már időm is van főzni:) Na minde lényeg a léyneg futok még pár kört a kvfőzők közt:)
Erről jut eszembe, a múltkor nézegettem egy espresso expó képeit és ott volt egy új CMA gép + daráló, melyek össze voltak szinkronizálva valami kis fedélzeti computerrel. A gép mérte a levegő páratartalmát és ehhez, plusz egyéb tényezőkhöz állította a darálót. :)
Komoly helyen a napi fél egy kiló kávé elfogy, az ugyan nem öregszik meg, a darálóhoz amiatt nem kell nyúlni ! Ha nem komoly helyről van szó, akkor meg az alkalmazott elég ha negyedkilót borít ki a babtartóba, a zacsit szépen visszazárja, és nem öregszik meg a kávé. Tampert nem láttam gyak sehol eddig, mert olyan finomra őrölnek, hogy nem kell a tamperelés... Ahogy láttam a dallmayres sem csinálta.
A Veneto helyett a Nina állítható párba a Pure Espressoval. Olcsóbb tud lenni egy tizessel a Gaggiánál, ami hibája van az hogy aluminium a szűrőkar, de asszem 5ezerből össze lehet dobni egy bronz kart az expolygonnál.