Engem se az érdekel, hogy barista főzi-e, csak az, hogy jó legyen, amire a barista elvileg garancia (kellene hogy legyen). Tejes italnál egyébként persze nem jön ki annyira, hogy hogyan főzik, de nálunk csak sima espresso-t ivóknál igen.
A Tchibo és egyéb kapszulák nem, azaz nem csak ilyen-olyan-amolyan-ízűek, hanem ilyen-olyan-amolyan sima espresso-k is vannak. Más származási terület, más arabica/robusta arány, stb. Nem beszélve a NESPRESSO-ról, amihez kismillió pörkölö kompatibilis kapszuláját lehet venni, itt a munkahelyemen sajnos ilyen van. (De LAVAZZA Armonico-t iszom rajta.)
Mikor illyt használtam, sokat jártam ki Zürichbe. Mindig hoztam haza 1-2 kilót, mert ott a kávé olcsó volt, így az ily is A pincebetöréskor a betörő is elvitt néhány beraktározott kilót tőlem. Mióta nem járkálok Zürichbe, nemigen veszek már ilyt. Most amugy is szemes kell a géphez. Akkoriban még egy teljesen normál presszógépem volt. Sajnos kiment a divatból.
Most Saeco, nem tudom milyen gyártmány. A szempont az volt, hogy alá férjen a bögrém! Szabályosan centivel mentem kávéfőzőt keresni. Reggelire nagy bögre tejes kávét iszunk mindketten.
Engem nem izgat, hogy barista főzi-e vagy sem. Ha jó a főző és jó a kávé, végzettség nélkül is jó lesz a kávé, nekem. :-)
Kapszulásat soha nem vennék. Szeretem látni, hogy miből lesz főzve az a kávé és bár nem vagyok egy környezetvédő aktivista, utálom a sok kapszula kidobálást. Az ilyen, olyan, meg amolyan ízű kávékat ugyse szeretem, szóval nálam a kapszulás még gondolati szinten se jön be a lakásba.
Gondolkoztam Tchibo-n, de még nem mertem kipróbálni. Kint nagyon szerettem, sokszor kávéztam náluk, de itthon pl. pocsékat főznek. (Hosszú magyarosra hagyott és ezért aztán keserű, de más sebből is vérezhet, nem úgy néznek ki azok a hölgyek, mint akik valaha is hallottak volna olyan emberről aki hallott már baristáról. :D) Meg vettem anyámnak náluk egy kávéfőzőt, amit aztán ki kellett cserélni, nem csak az enyémet, MINDET - hibásan hozták forgalomba. Le a kalappal előttük, mert adtak helyette nagyobb, bejáratott, drágább újat, de az se nyűgözött le senkit sem a családban. Pedig többfajta kapszulát is vettem.
DE azért lehet, hogy akkor kipróbálom. Most milyen kávéfőződ van?
Köztudottan alacsony igényüek vagyunk, de nekünk bejött a Tchibo espresso milanoi stilusban pörkölt kávéja. Nagyon sokáig kizárólag illyt használtam, de aztán az új kávéfőző már maga darál szemeskávéban ennél kötöttünk ki. Keserüt, savanyut én se szeretem.
A Molinari Oro-t nagyon szerettük régen, de aztán valamiért egyszercsak kesernyés lett (Luigi szerint is, aki akkortájt ott dolgozott,) és most is olyan volt, hogy abszolút nem ízlett. Folyton olyan utóízt éreztem, amitől a régi Karaván kávé-szerűségek jutottak az eszembe. :)
A Segafredo-t akkor kihagyom, és jöhet a COVIM, és ha kell, akkor utána a Mami's. Jó lenne utóbbinál olcsóbbat találni, de ha nem, hát nem, beleférni belefér, csak az embernek mindig van egy elképzelés a fejében, hogy mi mennyit ér meg neki, és 7-12.000 Ft egy kiló kávéra hevenynek hangzik. :)
Igen... a capuccino a kedvenc - de miota nincs espresso gepem, igy nem iszom itthon, bar... van tej melegitom-habositom... szoktam mert nem tudom meginni tej nelkul.
A Covim szerintem jó, de én a sok robusztásakat szeretem. (Viszont a Segafredót nyugodtan kihagyhatod, annak az égett-borzasztó a domináns aromája.) Amit most iszom, az Musetti Cremissimo és nekik van egy nagyon finom, elegáns tiszta arabica termékük is, az Evoluzione, de az a 10 ezres kategória.
Megpróbáhatnád pl. a Mami's-t: https://kavebolt.net/szemes-kave/469-mami-s-caffe-espresso-crema-szemes-kave-1kg.html Ami ilyen jó, az általában többe kerül 2-3 ezerrel. (Mint ugyaninnen a Barbera Esperia, Goppion Oro -- mindkettő nagyon ajánlható -- vagy az említett Molinari.) A piros Mami's-t sokat ittam pár évvel ezelőtt, amikor még egy fizikailag létező boltban is árulták a Mammut 1-ben, és határozottan meg voltam elégedve vele.
A nagyon pörkölt az tutira nem jön be, de én eleve olasz pörkölőtől keresek csak, mert nekünk az olasz ízvilágú espresso jön be, csak olyat iszunk, tejes italt szinte sose.
Az új hullámos kávék savanyúak (hivatalosan gyümölcsösek), azokért én sem vagyok oda, de DN egyenesen utálja őket.
A kavefozom csopogtetos... a presszo tul eros mar nekem. Ebbol a kavebol 3 lb 10 dollar alatt van - kb ennyi akarok kolteni ra... :)) Mert sok penzert nem nagy "kunszt" jot venni, igaz? :))
Es milyen kave az ami ezekben a markakban kaphato? Nekem hasonloak az igenyeim, nem tulporkolt, nem tul keseru - savanyuval nem talalkoztam. A Porkoles szerint amit nem tudok meginni az a "french roast" - keseru nagyon.
A Columbian kavebol a kozepes porkoles valt be, mar eleg regen azt iszom, bar most egy olcso marka hozott ki egy "dark" columbiait, es meglepo modon nagyon finom kave van belole... szoval... mik a te parametereid a porkolesben?
H.G., tudnál esetleg egy nem túl drága kávéfajtát ajánlani? Új kávénkat keressük. Én a keserűt nem szeretem, DN meg a savanyút. :) És mindamellett úgy vélem, de biztos nem vagyok benne, (mivel Olaszo.-ban mindig minden kávé ízlik,) hogy nem szeretem a túl magas robusta-tartalmat. A Compagnia... Brasilja finom volt, de drága, a MOLINARI Oro nekem keserű, viszont drága, a mostani LAVAZZA ORO nekem elmegy, de DN-nek savanyú. Tervbe van még véve a COVIM Granbar és a Segafredo Espresso Casa-ja. A főzőnk még mindig a darálós GASTROBACK.